Categorii
Alimentaţie Bebeluș Întrebări frecvente La primul copil

Diversificare – în ce ordine introducem alimentele noi?

În ce ordine se introduc alimentele noi în diversificarea sugarului?

Dacă în trecut diversificarea alimentaţiei sugarului era dominată de multe reguli stricte, astăzi specialiştii sunt mult mai liberali.

S-au efectuat multe studii în ultimii ani care au arătat că nu exista nici un beneficiu real în atitudinea hiperprudentă în diversificare. Ipoteza conform căreia pot fi eliminate alergiile prin introducerea târzie a multor alimente s-a dovedit falsă, din păcate.

Deasemenea, este indiferent dacă primul aliment introdus este fructul, legumele sau cerealele. Se preferă, însă, legumele ca prim aliment, pentru a nu obișnui copilul cu gustul dulce din start.

Înainte să continuați, citiți tabelul cu ordinea alimentelor permise în funcție de vârstă aici.

Legumele în diversificare

Legumele pot fi primul aliment al copilului.

Începeţi cu legume cu gust blând ca morcovii, dovlecelul, fasole verde, mazăre verde, pastârnac. Orice legumă trebuie gătită bine şi pasată la începutul diversificării şi este preferabil să se îndepărteze sâmburii acolo unde este cazul. 

green peas on white ceramic bowl
Photo by R Khalil on Pexels.com

Nu adăugaţi sare sau vegeta în piureul de legume! Nu uitaţi că preferinţa pentru gustul sărat este o obişnuinţa nu o necesitate, aşadar nu obişnuiţi copilul de mic cu sarea. Deasemenea, organismul delicat al bebelușului nu este capabil să proceseze sarea și se poate îmbolnăvi.

Treptat puteţi introduce şi alte legume sub formă de piure. Bucațelele mai mari se vor oferi bebelușului după 8-9 luni când riscul de înec este mai mic.

Atenţie la legumele care fermentează şi produc multe gaze ca varza, fasolea uscata, mazarea uscata, lintea, broccoli. Acestea se vor da după 9-10 luni şi în cantităţi moderate la început.

Nu abuzaţi de cartofi dulci și morcovi! Aceştia pot să cauzele constipaţie dacă sunt oferiţi zilnic în cantităţi mari sau colorarea în galben a tegumentelor copilului. Puteți citi despre constipația apărută în diversificare în articolul Constipația bebelușului diversificat.

Roşiile sunt foarte acide de aceea e mai bine să fie oferite după 10-12 luni.

Fructele în diversificare

Fructele pot fi şi ele primul aliment al copilului. Se poate începe cu mere, piersici, banane, pere, avocado. Fructele se vor curaţa de pieliţă şi unele (mere, pere) vor fi coapte dacă copilul are sub 6 luni. Ele se vor da, ca şi legumele, pasate.

Puteţi continua, treptat, cu alte fructe conform tabelului de diversificare. EXCEPŢIE fac fructele de pădure: zmeură, mure, frăguţe! Acestea se vor da doar după un an pentru că pot produce alergii bebeluşilor.

O altă excepţie o reprezintă citricele, care sunt foarte acide. Şi ele e mai bine să fie amânate până după 10-12 luni pentru că acidul poate provoca indigestii şi, prin eliminarea în scaun, poate favoriza apariţia dermatitei de scutec la sugarii mai mici.

Atenție: sughițul bebelușului nu se tratează cu lămâie, aceasta nu are nici un efect benefic în sughiț și poate dăuna tubului digestiv din cauza acidității.

Ideal este ca bebeluşul să primească zilnic fructe. Fructele se pot combina cu iaurt simplu, brânză de vaci, biscuiți pentru bebeluși sfărâmați sau cereale.

Cerealele în diversificare

Cerealele instant sunt bine tolerate, sunt sănătoase și sunt îmbogaţite cu fier.

Copii sub 6 luni vor primi cereale fără gluten!

Puteți da bebelușului alăptat cereale simple pe care le mixați cu lapte de mamă. Sugarul care mănâncă formulă va primi cereale gata mixate cu lapte praf. Si sugarul alăptat poate primi cereale instant cu lapte formulă.

Nu are nici o importanţă ce masă de lapte o veţi înlocui cu cereale. Alegeţi momentul care vă convine şi, foarte important, un moment în care copilul e alert, vesel şi interesat.

O masă de cereale simple sau in diverse combinaţii cu fructe, lactate, etc. poate să rămână în meniul copilului pe timp îndelungat, nu numai în perioada de sugar, ele fiind sănătoase şi nutritive la orice vârstă, dacă sunt consumate fără excese.

Carnea în diversificare

Carnea va fi oferită după ce sugarul a început diversificarea cu legume. Se va folosi carnea slaba de pui, curcan, ficăţel la început. Este foarte important să o fierbeţi bine pentru a o steriliza complet.

Vom folosi 30-50 de grame de carne, la început, pasată şi combinată cu piureul de legume. Nici carnea nu se va săra. Puteţi folosi diverse ierburi aromatice pentru un plus de gust. 

După 8 luni puteți introduce carnea de vită și peștele.

Carnea slabă de porc se va oferi bebelușului după 10 luni.

Mezelurile din comerţ nu sunt sănătoase din cauza cantităţii mari de sare, aditivi, conservanţi şi grăsimi şi nu ar trebui să intre în dieta bebeluşului şi a copilului.

Fructele de mare (scoici, crabi, calamari, caracatiţe, etc) se vor da doar după 1 an cu prudenţă!

Carnea, ca sursă principală de fier, trebuie să fie prezentă zilnic în meniul copilului.

Ouăle în diversificare

Gălbenuşul de ou bine fiert se va oferi prima dată într-o cantitate mică (un sfert) combinat cu piureul de legume. Dacă copilul îl tolerează bine, se va crește cantitatea la jumătate de gălbenuș și apoi la un gălbenuș întreg.

Albuşul de ou se amână dupa 8 luni pentru că este mai alergen.

După întroducerea oului întreg, acesta poate fi oferit zilnic, fie combinat cu legume, simplu sau omletă. Nu există recomandări împotriva consumului zilnic de ou la copilul mic.

Citiți mai multe despre carne și ou în alimentația bebelușului aici.

Lactatele în diversificare

Lactatele vor fi oferite sub formă de brânză slabă de vaci sau iaurt după ce aţi început diversificarea.

person preparing homemade cheese from cottage cheese
Photo by Los Muertos Crew on Pexels.com

Nu se recomandă iaurtul cu fructe din comerţ, acesta conţine mult zahăr adăgat şi favorizează apariţia obezităţii şi dezvoltarea preferinţei pentru gustul dulce. Preparaţi iaurt cu fructe acasă, din iaurt simplu în care adăugaţi dumneavoastră fructe proaspete, este mult mai sănătos.

După 9-10 luni puteţi să oferiţi copilului şi cantităţi mici din branzeturi mai complexe: caşcaval, caş, telemea desărată, mozzarella, etc.

Înlocuirea laptelui praf cu laptele de vacă se va face după 1 an şi se va folosi laptele integral din comerţ.

Brânza calcică NU se recomandă a fi oferită bebelușului, excesul de calciu putând avea efecte negetive asupra sănătății.

Uleiul vegetal poate fi adăugat în cantităţi mici (câteva picături), după 6 luni, în prânzul bebelușului. Acesta aduce un aport de lipide necesar creşterii.

Borcanele cu mâncare pentru bebeluși

Mâncarea pentru bebeluși din comerț, la borcănel, poate fi o opțiune atunci când ne grăbim sau suntem într-o călătorie. Este bine să nu abuzăm de ea ci să încercăm să oferim zilnic copilului mâncare proaspătă, nu conservată.

În cazul în care este nevoie să folosiți borcane cu mâncare pentru bebeluși, optați pentru branduri cunoscute, nu alegeți cele mai ieftine variante și citiți lista ingredientelor de pe etichetă.

Atunci când hrăniţi copilul cu mâncare gata preparată, la borcănel, scoateţi într-un castron o cantitate mică cu care veţi hrăni copilului, restul puteţi să-l puneţi la frigider şi să-l oferiţi mai târziu.

Dacă îl veţi hrăni pe sugar direct din borcan saliva acestuia va contamina tot conţinutul şi nu este recomandat să mai pastraţi ce rămâne pentru a doua zi, rămăşiţele vor trebui aruncate.

Atenţie mare la alimentele cu care copilul mic se poate îneca: bucăţele prea mari de legume, carne, sâmburi, popcorn, bombonele, nuci. Nu lăsaţi niciodată un copil mic să mănânce nesupravegheat!

Riscurile unei diversificări făcută greșit

Alimentația corectă din primul an de viață este esențială pentru sănătatea copilului dar pentru viitorul adolescent și adult care va deveni.

Mai jos am enumerat cele mai frecvente greșeli care se fac în alimentația timpurie a sugarului, în speranța că ele vor fi evitate pe viitor.

Fier insuficient în primul an de viață

Introducerea cărnii și a ouălor este obligatorie din primele faze ale diversificării. Nevoile nutritive ale unui copil mult mai mobil și mai activ nu mai sunt satisfăcute doar cu lapte și legume sau fructe, aportul de fier din carne și ouă, zilnic, fiind crucial pentru sănătate.

Din păcate, destul de multă lume nu știe acest lucru sau chiar consideră că este ”mai sănătos” ca bebelușul să mănânce carne doar o dată la câteva zile. Puteți citi mai multe în articolul Anemia feriprivă la copil.

Prea multe calorii în primul an de viață

Cercetările moderne acordă o mare atenţie obezităţii la copil. S-a dovedit categoric că greutatea excesivă în perioada de sugar şi copil mic reprezintă un risc real pentru sănătatea viitorului adult.

Se pare că, în multe cazuri,  obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul sau astmul bronşic ale adultului au originea într-un dezechilibru cauzat în mica copilărie prin alimentaţie excesivă sau greşită, cu multe dulciuri, făinoase, pâine şi grăsimi, asociată cu activitate fizică insuficientă.

Exces de sare în primul an de viață

Alimentele sărate sau adăugarea de sare în alimente este contraindicată, studiile arătând că preferinţa pentru gustul sărat se dezvoltă în perioada de bebeluş prin oferirea alimentelor cu sare. 

Desemenea, rinichii imaturi ai bebelușului nu sunt capabili să proceseze sarea decît în cantități foarte mici. Aşadar, atât cât se poate, nu săraţi mâncarea copilului.

Când facem diversificarea trebuie avute în vedere și nişte reguli simple, de bun simţ, care ţin mai degrabă de igienă şi de sensibilitatea digestivă a copilului mic, sensibilitate care trebuie respectată. Citiți mai multe despre aceste reguli în articolul Cum începem diversificarea – 6 reguli.

De reținut

  1. Obiceiurile alimentare sănătoase se formează din perioada de sugar. Greşelile alimentare la bebeluş: mâncare prea dulce, prea grasă, prea sărată, pot crea obiceiuri nesănătoase care să dureze o viaţă.
  2. Copilul trebuie să mănânce când îi e foame și nu va fi forțat să continue când e sătul. Citiți despre semnele de foame și sațietate aici.
  3. Evitaţi, pe cât este posibil, adăugarea de sare şi zahăr în mâncarea copilului. Înlocuiţi sarea cu ierburi aromatice, pentru gust, şi zahărul cu fructele.
  4. Orice bebeluş poate avea câteva alimente pe care nu le doreşte. Nu insistaţi. Aveţi la dispoziţie o mulţime de alte alimente sănătoase cu care să-l hrăniţi. Dar reveniţi periodic (o dată la o lună-două) la alimentul refuzat, e posibil ca între timp gustul copilului să se fi schimbat.
  5. Copiii sunt diferiţi şi părerile despre diversificarea lor sunt multe şi variate. Cel mai important lucru este să vă urmăriţi copilul cu atenţie pentru a vedea cum reacţionează la fiecare aliment, indiferent ce păreri ascultaţi referitor la diversificare.
  6. Dacă întâmpinaţi greutăţi în procesul de diversificare  sau aveţi orice fel de neclarităţi, cel mai bine este să consultaţi un medic pediatru!

Citiți și: Diversificarea la 4 luni – Când e recomandată și cum procedăm?

Rahitismul, simptome și tratament

surse:

https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/when-to-introduce-solid-foods

193 de răspunsuri la “Diversificare – în ce ordine introducem alimentele noi?”

Buna ziua,
Ati putea mentiona de la cate luni se poate introduce borsul in alimentatia copilului? Si ma refer la cel lichid care cred ca este mai natural decat cel 'magic' :).
Multumesc

Intr-adevar, 'incalcati' 'multe reguli stricte si stufoase' cu aceasta postare :).
As avea si eu 2 intrebari:
1. Se pot administra bebelusului/copilului pulpele de pui sau curcan, acestea fiind considerate mult mai grase decat pieptul? Eu am incercat sa ii prepar carne 'de curte' macar la inceputul diversificarii si acesta din start este mai grasa ca cea din comert, iar cand am terminat pieptul, nu m-am indurat sa arunc pulpele.
2. Pentru un copil cu dermatita atopica exista o mai mare precautie in introducerea alimentelor? Spre exp dr noastra ne-a sfatuit sa introducem citricele si bananele dupa un an.

Va multumesc!
O zi buna!

@Bors

Avand in vedere componentele unui bors de casa, nu vad ce ar putea fi daunator unui sugar (peste 6 luni).
Asadar parerea mea personala este ca puteti sa-i acriti ciorbita cu bors lichid, daca stiti ca este dintr-o sursa sigura si igienica.

1. Puteti sa-i dati si pulpele. Eliminati pielea si grasimea de sub piele, daca exista.

2. Da, exista o mai mare precautie la copiii cu dermatita atopica, acestia fiind mai predispusi la alergii. Dar depinde mult si de gravitatea dermatitei.
Oricum, daca copilul are o forma usoara de dermatita, puteti oricand sa testati cu o cantitate mica de banana, cateva ingitituri, si sa observati copilul in orele, zilele urmatoare pentru a vedea daca o tolereaza sau nu.

Buna ziua,
as vrea sa va intreb daca supa cu galuste sau taitei reprezinta o masa in sine, pranzul spre exp, deoarece mie mi se pare o masa nu prea consistenta si as fi tentata sa ii dau copilului (10 luni) si carnita cu care au fiert legumele.
Multumesc

Buna seara,
Doua linguri de cereale dimineata amestecate cu piure de fructe si branza calcica si alte 2 linguri seara amestecate cu iaurt reprezinta o cantitate prea mare de cereale pentru un copil de 10 luni?
Multumesc

Daca copilul are greutate normala pentru varsta nu este prea mult.

Daca copilul este mai grasut atunci e indicat sa nu primeasca atat de multe fainoase si se limiteaza cerealele la o singura portie (2-3 linguri pe zi).

Buna ziua,
Sucul de rosii sau bulionul de la cate luni poate fi administrat bebelusului?
Multumesc

Buna ziua,
Ce cantitate de smantana (15 %) este recomandata unui copil de 11-12 luni? Eu ii amestec in piureul de legume, o data pe saptamana- 2 linguri.Este mult? In restul zilelor ii ofer de doua ori galbenus, 1 data peste si de 3 ori carne pui/vita sau ficatei.

Multumesc mult,
O zi buna!

Este bine cum ii dati smantana.

Vreau doar sa precizez ca la copilul de aproape un an este bine sa-i dati zilnic carne pentru a preveni instalarea anemiei. Doar galbenusul de ou nu mai este suficient pentru a a asigura necesarul de fier la un pranz. Galbenusul il puteti da in continuare, amestecat in piureul de legume dar puneti alaturi si carnita.

Daca ii oferiti carne slaba nu este nici o problema.

Oricum, oul il puteti da si la alte mese, nu e obligatoriu sa-l primeasca la pranz.

La sugarul mic se practica amestecarea cu legume, mai mult pentru a-l pacali sa-l manance, dar la copilul mare de 1 an nu mai e necesar sa se faca asa, oul se poate da si la alte mese, in diverse combinatii sau ca atare.

Buna ziua,
Pana la ce varsta se ofera copilului dimineata si seara lapte , la 10 fructe cu cereale/branza calcica, la pranz piure de legume cu carnita si la 17 iaurt cu cereale sau fructe.
Daca as vrea sa ii dau la 17-18 mamaliguta cu branza si smantana spre exp?
Multumesc!

Schema de alimentatie pe care ati prezentat-o este foarte buna pentru sugarul de 6-9 luni.

Dupa varsta de 9-10 luni puteti inlocui iaurtul si cerealele de dupa amiaza cu preparate mai variate ca mamaliguta despre care spuneti, budinci, papanasi, macaroane, gris sau orez cu lapte, cu gem, placinte usoare cu fructe, etc.

Desigur ca poate primi putina apa in timpul mesei daca cere.

E bine, insa, sa fie in cantitati rezonabile (cateva inghitituri) pentru ca daca bea multa apa isi va umple stomacul cu aceasta in defavoarea mancarii.

La sfarsitul mesei poate sa bea oricat vrea.

Buna ziua,
La recomandarea medicului de familie i-am dat copilului meu de 5 luni suc de morcov. Doar doua zile i-am dat cate 2-3 lingurite pe zi, intre mese, insa azi dimineata dupa un scaun normal la cateva ore a mai avut inca unul foarte moale. Am mai observat ca peste noapte nu a urinat la fel de mult ca de obicei. Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc!

Sfatul meu este sa urmariti copilul in zilele ce urmeaza, daca mai face scaune moi. Un singur scaun mai moale nu ne da multe informatii despre care ar putea fi cauza. Oricum, este putin probabil ca morcovul sa produca scaune moi.

Legat de urina: cantitatea de urina depinde numai de hidratarea organismului (deci morcovul 100% nu are legatura). Asigurati-va ca copilul nu se deshidrateaza: tineti-l la o temperatura rezonabila (sub 24 de grade), imbracati-l cat mai usor cand e cald si, deasemenea, pe langa alimentatia curenta mai oferiti-i din cand in cand lichide clare(ceai)daca nu puteti evita caldura.
Daca copilul suge, puteti sa-l puneti mai des la san pe timpul zilei cand e cald, nemaifiind nevoie de ceai.

Buna ziua,
M-am contrazis cu o mamica ce nu vrea sa ii dea ficatei copilului pe motiv ca ar contine multe toxine. Eu ii dau de la 7 luni,din comert ca nu mai gasesc de la curte. Care este adevarul?
Multumesc mult,
O zi buna!

Ficatelul de pui este recomandat sugarilor in ghidurile pediatrice ale tuturor tarilor civilizate. Este putin probabil ca tari ca SUA, Franta sau Anglia, unde exista un control extrem de strict asupra alimentelor si medicamentelor pentru copii, sa recomande un aliment toxic, pe scara larga.

Opinia mamicii respective, legata de toxine, vine dintr-o intelegere insuficienta a functiei ficatului. Acesta nu contine toxine la un organism sanatos (om sau animal). El poate acumula toxine atunci cand organismul respectiv este expus pe perioade lungi la poluati industriali majori (plumb, mercur, cianuri, etc) poluanti care nu au ce sa caute la o ferma de pui, de exemplu.

Asadar dati-i copilului portia saptamanala de ficatel, este o sursa inegalabila de vitamine si minerale necesare cresterii.

Buna ziua,
Fetita mea in varsta de aproape un an nu mananca iaurtul simplu ci doar in combinatie cu Nestle orez (simple)si fructe mixate.Pe cutie sunt recomandate de la 4 luni. Ii mai asigura aportul necesar de vitamine si Fe? Mentionez ca dimineata mananca cereale adecvate varstei (8 cereale).
Multumesc frumos,

O zi buna!

La varsta de un an, aportul de vitamine si fier ar trebui sa vina in principal din fructe, legume, lactate si carne si mai putin din cereale.

O masa cu cereale pe zi este suficienta, excesul de fainos nefiind recomandat in alimentatia copilului.

Buna ziua,

Bebelusul meu de 6 luni si jumatate, alaptat exclusiv la cerere pana acum, nu este inca diversificat ( nu am fost acasa in ultimele 2 saptamani si acum este racit ). Are 9700 g si 73 cm. Cu ce alimente ma sfatuiti sa incep diversificarea, avand in vedere varsta si greutatea lui? Inca oscilez intre legume sau fructe.

Va multumesc.

Buna ziua,

am inceput diversificarea bebelusului (aproximativ de 3 saptamani (exclusiv alaptat pana la 6 ) – mananca bine fructele, bea din biberon supa, dar sub nicio forma nu am reusit sa il facem sa manance pireul de legume. Nici nu deschide gura – cred ca de vina este mirosul. Am incercat sa ii dam alimentele pe rand pentru a vedea care nu il tenteaza, am pus lapte in piure…tot degeaba. Cum ma sfatuiti sa il fac sa manance si legumele?
Multumesc frumos.

Nu ii mai dati cateva zile piure de legume si apoi oferiti-i din nou, niste morcov pasat, de exemplu. Morcovul are un gust dulceag, mai placut si este acceptat in general de copii.

Oricum, nu-l fortati ca sa nu dezvolte o fobie cand vede piureul. Il va manca pana la urma, cu siguranta, dar probabil ca in acest moment e mai capricios.

Puteti incerca si cu piure la borcanel din comert, sa vedeti daca pe acela il accepta.

Buna ziua,
Tocmai ne-am intors de la controlul de un an al copilului. Greutate 9.400, inaltime 75 cm. Dr. mi-a spus insa sa nu ii dau carne decat de 3 ori pe saptamana si nu mai mult de 40 g/zi, de 2 ori ou si de 2 ori doar legume.Deja nu mai stiu ce sa cred. O masa fara carne mi se pare si nesatioasa si fara fier. Nu vreau nici sa trec in extrema cealalta. Eu pana acum ii dadeam copilului carne in fiecare zi pentru ca o mananca fara probleme spre deosebire de piureul sau ciorba de legume cu care trebuie sa il pacalesc, uneori chiar mai mult de 40g. ar galbenusul il amestec cu legumele dar ii dau si carne slaba.
Ce parere aveti? De ce nu ar fi bine carne in fiecare zi?
Multumesc

Daca ii dati carne slaba, proaspata, bine fiarta, nu vad nici un pericol daca o mananca zilnic, mai ales ca a implinit deja un an si necesitatile lui energetice sunt tot mai mari.

Pe de alta parte, riscul anemiei prin consum insuficient de fier este cat se poate de real. Carnea,oul, ficatelul sunt sursele cele mai bogate in fier si e bine sa consume zilnic una dintre ele.

Asadar, sfatul meu este sa-i dati zilnic la pranz fie carne, fie galbenus fie ficatel. In cantitati rezonabile si asociate cu legume, desigur.

Buna ziua,
As avea si eu cateva intrebari legate de diversificarea alimentatiei:
1. La ce varsta se pot introduce pastele in alimentatia unui copil (si ma refer la cele pe care le mananca si adultii cu sos de rosii etc) ?
2. De la ce varsta legumele, ceapa sau carnea pot fi usor calite in ulei in functie de reteta?
3. Pana la ce varsta copilului trebuie sa i se gateasca separat, mancare speciala (mai mult fiarta, mai putin condimentata etc)? De cand pot gati la fel pentru toata familia?
4. Care este parerea dumneavoastra cu privire la incalzirea alimentelor la cuptorul cu microunde?

Multumesc mult de tot pentru timpul acordat.
O zi buna!

1. Rosia fiind mai acida nu se recomanda inainte de 9-10 luni

2. Prajelile nu se dau inainte de un an. Dupa un an e bine sa le dam cu prudenta si sa observam daca copilului ii cade bine mancarea respctiva.

3. In primul an de viata e bine ca copilul sa primeasca mancarea fiarta si nu prajita, prajelile fiind mai greu de digerat.

4. Puteti incalzi mancarea in cuptorul cu microunde. S-au facut in timp multe speculatii referitor la aceste cuptoare dar pana acum nu a reusit nimeni sa dovedeasca ca ar fi intr-adevar nocive, ele fiind folosite de milioane de familii.

Buna ziua,

imi puteti spune, va rog, de la ce varsta se pot introduce in alimentatia copilului glutenul ( cereale, piure, biscuiti)?
Aceeasi intrebare si pentru peste si carnea de vita?
Fiului meu (aproape 8 luni)i-am dat pana acum doar carne de pui si curcan.
Multumesc frumos

Buna ziua!
Pana la ce varsta unui copil ii sunt suficiente 3 mese diversificate pe zi plus 2 de lapte dimineata si seara?
Mie, spre exemplu, mi se pare ca de cand copilul a implinit un an nu se mai satura doar cu atat, mai ales dupa iaurtul de la ora 5-6 seara. Ce ma sfatuiti? Sa ii introduc cereale la masa de seara in lapte sau sa ii dau mai multe mese consistente pe zi? Nu sunt de acord nici cu copiii indopati, insa in cazul meu este evident ca nu se mai satura ca inainte.
Multumesc mult!

buna ziua.
copilul meu de 9 luni nu prea mai vrea sa manance.a mai avut perioade in care manca mai prost,dar in ultima perioada manca de 4 ori pe zi,un castonel plin.acum cam de 2 ori mananca pe zi,si asta foarte foarte greu.nu cred ca nu ii place mancarea pt ca uneori refuza si sa guste,iar cand o face,ia cateva lingurite si cam atat.nu stiu ce sa fac.e cazul sa ma ingrijorez sau e o perioada mai proasta?sa ii fac analizele?mentinez ca la 9 luni are 8,700kg si 75 cm,e chiar ft vioaie,vesela si nu pare sa o deranjeze ceva.medicul mi-a spus ca nu poate fi de la dinti,ca nu ii ies momentan.sunt ingrijorata ca mananca atat de putin.
va multumesc frumos

Sunt suficiente 5 mese la un an.

Va trebui sa cresteti usor cantitatile pe care le oferiti la fiecare masa. E bine sa optati pentru mai multe legume, fructe, carne slaba, branzeturi. La una dintre gustari (dimineata sau seara) puteti sa ii dati si un fainos (cereale, paste, gris, biscuiti, etc).

Sigur ca intre aceste mese, copilul mai poate rontai un fruct sau altceva, daca are pofta, dar 3 mese consistente de aliment solid pe zi sunt destule, tubul digestiv necesitand si el niste pauze pe parcursul zilei.

Copilul are o greutate buna pentru varsta iar faptul ca este bine, sanatos si vioi este un lucru bun si ne face sa banuim ca poate fi o faza prin care trece, in care poate nu mai are pofta pentru alimentele de pana acum, se plictiseste in timpul mesei, etc.

Incercati sa ii oferiti alimente noi, poate sa schimbati locul in care ii dati de mancare, sa il puneti la masa cu toata familia cand aceasta mananca.
E bine sa mai verificati din cand in cand si gurita, e posibil sa apara si noi dintisori. Neplacerile sunt mai accentuate pana acestia erup, din momentul in care ii vedem deja iesiti la nivelul gingiei, capriciile alimentare tind sa dispara.

buna ziua.spuneti-mi va rog,cata branza calcica (facuta dintr-un litru de lapte si 8 pastile calciu) poate manca pe zi un bebe de 9,5 luni?
multumesc anticipat

Buna ziua…
Baietelul meu are 4 luni si as vrea ss incep diversificarea. El e hranit numai cu lapte praf Humana…

Medicul de famli, care e si mama unui baietel de 1 an mi-a recomandat sa incep cu suc de morcovi, pediatrul cu cereale…
Dumneavoastra ce ma sfatuiti? Cu ce sa incep? Sunt confuza si nu vrea sa incep cu ceva gresit care sa ii faca rau mai tarziu!!!

Va multumesc!

Intr-adevar, cerealele sunt preferate si recomandate actual pentru inceperea diversificarii, fiind usor tolerate.

Sucurile nu mai sunt recomandate din simplul motiv ca nu sunt suficient de consistente si nu reprezinta o masa in sine. Puteti sa-i dati suc de morcovi,nu-i face rau, dar nu veti putea inlocui o masa de lapte cu acesta.

Buna seara,
Cu ce ar putea fi inlocuita gustarea de fructe cu branzica de la ora 10.00 pentru un copil de un an care cred ca s-a 'plictisit' de ea?

Multumesc frumos

Buna ziua! Baietelul meu are 4 luni si jumatate. E alaptat cu lapte praf. Am inceput diversificarea de la 4 luni. Momentan papa cereale far gluten, mar cu biscuite- fara gluten, supica din legume(morcov, cartof, telina, patrunjel) si carnita de pui, toate pe pisez si le papa odata cu ciorbita. Nu stiu ce as mai putea introduce. Cineva m-a sfatuit sa incep cu branzica calcica… ce ma sfatuiti? Pediatra mi-a spus ca ii pot da deja, dar inca nu sunt sigra…
Multumesc!

La gustare de dimineata puteti sa-i oferiti cereale cu lapte, cu iaurt, puteti adauga si fructe in ele. Deasemenea, gustarea poate fi alcatuita doar din fructe, dintr-un ou fiert, o felie de paine cu unt, gem, mamaliguta cu branza, etc.

La 4 luni jumatate puteti sa-i mai oferiti fructe: banana, piersica fara coaja, para, pruna pasate sau diverse piureuri de legume fierte: morcov, dovlecel, spanac, pastarnac.

Puteti sa-i dati branzica calcica in cantitati mici, la una dintre gustari, fie dimineata, fie seara.

Este mai bine sa amanati pana la 1 an trecerea pe lapte de vaca, daca se poate. Laptele de vaca este mai sarac in calciu si fier si ceva mai dificil de digerat de sugar, laptele praf (sau cel de mama) fiind mai potrivite sub 1 an.
Daca copilul nu are alergii alimentare, consuma deja fara probleme iaurt sau branzica de vaci, trecerea se face fara precautii speciale, copilul va bea cat va dori din portia oferita.

buna ziua,
am nevoie daca se poate de cateva lamuriri: bebe are 5 luni si jumatate pana acum a mancat doar crema de legume ( morcov, pastarnac, telina, cartof, ardei si carne- toate combinate si in aceeasi cantitate de la inceput ) si mar fiert sau para fiarta cu cereale. sunt nedumerita cu ce sa continuu. va rog sa ma sfatuiti. pediatra ne-a recomndat doar galbenusul de ou si branza milli din comert!!! mentionez ca se trezeste noaptea de 2 ori si mananca aprox 150 ml/ masa multumesc.

Este bine sa incepeti sa-i dati legumele piure si separat, nu amestecate intre ele, pentru a se obisnui cu gusturi diverse. Puteti folosi si spanac sau dovlecel pe langa cele pe care le dati deja.
In jur de sase luni se pot oferi fructele crude, pasate: mar, para, piersica, banana, pruna simple sau impreuna cu branzica, iaurt.
Si in cazul fructelor, e bine sa le dati separat, un fruct o data, nu amestecate, pana cand copilul incata diversele gusturi si texturi ale fiecarui aliment.
O data pe saptamana puteti inlocui carnita cu un galbenus bine fiert.

Buna ziua,
Ce tipuri de carne de peste sunt recomandate copiilor pana in 3 ani? Eu spre exemplu, ii dau fetitei mele inca de la 1 an (in prezent avand 1 an si jumatate) de 2 ori pe saptamana peste: 1 data pastrav, o data somon. Astazi am citit un articol intr-o revista din care reiese ca mai indicat ar fi salaul decat somonul. Am gresit dandu-i somon atata timp? Ar fi indicat sa ii schimb tipul de peste?

Multumesc frumos

Puteti sa-i dati atat peste oceanic cat si peste de apa dulce. Fiecare aduce un anumit tip de elemente nutritive. De aceea e bine sa-i variati meniul de peste.
Este bun salaul dar este bun si somonul, fiecare in felul sau.

Ideal este ca pestele sa nu fie foarte gras, sa fie cat mai proaspat si preparat cat mai sanatos. Daca respecta aceste conditii, este bun orice peste.

Buna seara
Pot sa ii dau copilului carne in fiecare zi? Are 11 luni. Pot sa alternez de ex 2 zile curcan , 2 ficatel, 2 vita de ex? Se poate amesteca oul cu carnea, este mai greu de digerat ?
Vitamina C daca este administrata in fiecare zi fara pauze ii dauneaza?
Cati ml de lichide ar trebui sa bea pe zi? Laptele se ia in considerare ca lichid?
De la mersul deabuselea se invineteste la picioare in zona genunchilor este ok?
Dauneaza in vreun fel daca are mai multe mese cu cereale?( este slab )

Multumesc frumos

Buna ziua,
Am un baietele de 1 an si 9 luni. Pana acum o luna manca fff bine si sanatos toata gama alimentara conforma cu varsta lui.
Tot acum o luna a facut o infectie cu adenovirus drept pt care a fost internato zi in spital cu perfuzie.
Aceasta a coincis si cu o scadere, de fapt o apetenta pt mancare. Dintr un copil pofticios si manacacios a devenit complet dezintersat de mancare si in special de fructe, pe care nu le mai consuma nici macar sub forma de sucuri.
Nu stiu daca exista vreo legatura, dar care ar fi solutia. Pediatra ne a recomandat Sanzyne pentru cresterea apetitului, insa consultand continutul sau am decis sa nu ii dau.
In prezenta copilul meu nu mananca decat 2 mese pe zi, si in general supa si lapte cu cereale, ocazional nuci, banane sau iaurt.
Multumesc.

@ 11 luni

Puteti sa-i dati zilnic carnita. Este suficient daca mananca ficatel o data pe saptamana, in rest poate consuma carne (pui, curcan, peste, vita). Nu are importanta cu ce amestecati galbenusul, fie ca este in piureul de legume sau in carnita.

Legat de vitamina C: ideal ar fi sa primeasca vitamina C din surse naturale (sa manance fructe) si nu artificial. Daca vreti sa-i dati suplimente de vit C, cel mai bine este sa o faceti dupa ce copilul a mancat, nu pe stomacul gol.

Necesarul de lichide la aceasta varsta este de 100-150 de ml per kilogram pe zi. Daca copilul are 8 kg atunci necesarul lui este de minim 800 ml de lichide. Desigur ca si laptele este un lichid, si el intra la socoteala, impreuna cu toate celelalte: supe, ceaiuri, sucuri fructe sau mancaruri zemoase.

Nu este indicat sa manance 2 mese de cereale pe zi. Copilul mic trebuie sa primeasca o hrana mai variata, din care sa-si extraga substantele nutritive necesare cresterii.

Invinetirea la mersul in 4 labe si faptul ca e prea slab, asa cum spuneti dvs, ar trebui vazute de un pediatru. Nu se poate spune daca e normal sau nu, fara a consulta copilul.

@ 1an 9 luni

Daca in prezent copilul nu este bolnav si nici nu ii erup dintii, capriciile alimentare nu au cauze medicale.

Este bine sa va pastrati o atitudine pozitiva fata de alimentatia lui, sa-i oferiti mancare, nu sa il obligati, sa mancati cu el si, bineinteles, sa mancati si dvs. ce-i oferiti lui.

Puteti lasa bucatele de fructe sau alte gustari la dispozitia lui, fara sa i le impuneti si sa observati daca, fara a fi constrans in nici un fel, le mananca.

Buna ziua.
Am o fetita de 5 luni abia implineste maine, si am inceput diversificarea acum 3 saptamani.

Am inceput cu suc de mere, morcovi, portocale.Apoi supa de legume si piure de fructe.

Eu in fiecare dimineata 10, 11 ii dau piure de fructe nu masor cat ii dau ci ma iau dupa cum vad si simt ca e bine apoi la pranz 14,14.30 ii supa de legume(fac cat pentru 2 zile si pastrez la congelator) iar la gustare iar piure de fructe. Deocamdat nu ii dau cereale ca nu stiu cand sa incep si cu ce. Da ca ma puteti ajuta cum sa procedez ca multa lume imi spune sa ii dau si iaurt si mazare si alte feluri de. EU INCERC SA II FAC PROPRIA EI SCHEMA DE DIVERSIFICARE SI SA II OFER CE POT MAI BINE SI BUN.

CAND SA INCEP SA II DAU CEREALE si apa?
SI CE FEL DE CEAI POT SA II DAU? BABY DRINK E BINE?
SI APROPO EU II FAC MASAJ SI GIMNASTICA DUPA FIECARE BAITZA(SUNT KINETOTERAPEUT)

VA MULTUMESC
Sirbu Oana din arabia saudita

Asa cum puteti citi si in articolele dedicate diversificarii de pe blog, puteti sa-i dati cereale, in multe cazuri diversificarea se va incepe cu cereale. Exista cereale pentru fiecare grupa de varsta, pt fetita dvs de 5 luni sunt bune cele fara gluten.

Apa sau ceai puteti sa-i oferiti copilului dupa masa, daca doreste. Nu e obligatoriu insa sa bea, depinde si de temperatura mediului ambiant, de celalte lichide pe care le consuma (supe, sucuri, fructe, lapte, etc). Unii copii doresc apa, altii nu, nu trebuie fortati.

Bebelusul meu are 5 luni si jumatate, 6.600 kg si 68 cm. A avut 3.900 kg la nastere, nascut fiind la 40 saptamani si 3 zile. Care ar fi momentul si schema potrivita pentru diversificare pentru a creste un pic mai mult in greutate? Deocamdata i-am dat de vreo 10 zile lapte cu orez. Alimentatia lui e mixta (lapte de san si lapte praf, ultimul din cauza ca nu crestea bine in greutate). Nici asa nu ia in greutate in mod spectaculos, ci doar cam 200 de grame la 2 saptamani.
Multumesc.

Atat greutatea cat si lungimea copilului sunt in parametrii normali pentru varsta lui. Nu toti copii iau "spectaculos" in greutate si nici nu este nevoie sa faca asta. Grasimea nu inseamna sanatate in plus.

Asadar nu este indicat un regim hipercaloric daca copilul este sanatos si vioi.
Ii puteti incepe deja diversificarea cu piureuri de fructe sau legume, cereale pentru copii, respecatand regulile de baza ale diversificarii (pe care le puteti gasi si pe acest blog).

Buna seara dna dr
Ajutati.ma va rog cu ras la cateva intrebari: copilul meu de 1 an nu mananca mancare solida , fie ea si bucatele , totul trebuie sa fie pasat . Se ineaca , vomita de fiecare data cand am incercat sa ii dau . E vreo problema?
Ii pot da miere ?ce cantitate si la ce perioada , sub ce forma?
Multumesc

Poate manca miere dupa un an, cate o lingurita la 2 zile.

Legat de alimentatie: intr-adevar nu este normal sa manance doar mancare pasata la un an.

Va trebui sa mergeti la pediatru pentru ca sunt mai multe lucruri de discutat. Trebuie stabilit daca este o problema fizica care il impiedica sa manance sau este un capriciu, o obisnuinta, care poate fi rezolvata prin modificari aduse stilului de alimentatie.

Multumesc sunteti o pers cu suflet mare
Nu are o prb fizica a gandesc ca dc ar fi avut nu ar mai fi mancat singur paine..musca din ea, biscuite doar ca tb sa fiu atenta ce cantitate rupe ca se ineaca.Sincera sa fiu imi este teama sa incerc sa ii dau bucatele din cauza faptului sa nu vomite.Parerea mea este ca nu mesteca su inghite direct si atunci apar prb .Ce cantitate de lapte tb sa consume acum?El bea 200-400 ml in 24 h depinde de zi.Daca lactatele gen branza,iaurt,smantana sunt grase este ok? Multumesc din inima

Trebuie sa consume circa 500 ml de lapte zilnic. Daca consuma si alte lactate, cantitatea de lapte poate sa fie mai mica.

Laptele trebuie sa fie integral, nu degresat.

Celelalte lactate pot fi normale daca sunt consumate in cantitati mici sau degresate daca mananca cantitati mari zilnic.

Buna seara
am un bebe de 9 luni si 2 saptamini; pina la 5 luni si jum alaptat la sin; cind am inceput diversificarea nu prea au fost probleme, ii placea mincarea si deschidea frumos gurita; la 7 luni au aparut primii 2 dinti (acum are iesiti 5 dinti) si tot atunci a facut o raceala, dupa ce parca am tratat-o a facut pneumonie interstetiala; si-a revenit cam greu, nu minca, vroia doar san;am zis ca dupa ce isi revine, va minca…dar de atunci sunt probl cu mincarea, sunt disperata; am facut analize: are anemie (8.7…) ; abia de reusesc sa ii dau o masa pe zi;altele 2: o lingurita sau 2… carnea nu ii place, galbenusul – abia reusesc sa ii dau jumatate; care sa fie cauza lipsa poftei de mincare? are iar un pic de nas infundat, pe care incerc sa il curat inainte de masa; nu vrea nici cereale, nici fructe,poate sa mai roada biscuite sau o bucata de paine; sa fie dintii? mai greu maninca un pic de supa dupa amiaza; am mai incerc si gel pe gingii, inainte de masa,dar nu prea a avut efect; nu mai stiu ce sa fac cu el: din mincacios cum era s-a facut mofturos palid; e plingacios cam de dimineata, somnoros; si mii frica tare de consecinte; ce sfaturi imi puteti da??
mama soacra i-a dat mincare cu sare, il mai pot deprinde fara sare sa manince?
se pot ferbe in aceeasi apa legumele si carnea? stiam ca nu e buna apa in care a fiert carnea;
multumesc anticipat

In primul rand trebuie sa tratati anemia, cu Fier, conform indicatiilor pediatrului. Tot pediatrul va poate recomanda si o cura de vitamine cu un preparat potrivit varstei copilului.

Pe de alta parte, este important sa-i oferiti copilului un program de alimentatie riguros, sa respectati orele de somn si de masa si sa nu ii dati lapte in locul meselor solide. La 9 luni puteti sa-i oferiti copilului o gama foarte variata de alimente, puteti incerca diverse preparate, cu siguranta ca ceva ii va placea.

Este de preferat sa condimentati mancarea cu ierburi aromatice si sa limitati la minim adaosul de sare.

Multumesc mult pentru raspuns
Pediatra ne-a dat tratament,cu fier (15 pic/zi) si a zis sa mai dam vit C (10 pic/zi);
intrebarea mea este: pot sa ii dau si vitamine?
Orele de somn se respecta; am incercat sa respect orele mesei, dar deoarece nu prea minca, am tot schimbat programul sa incerc sa gasesc ora potrivita copilului;
In timp somnului se trezeste si cauta sanul, daca nu ii dau san – plinge, rareori i-a suzeta; respectiv maninca lapte;

Puteti sa-i dati si niste vitamine, pediatra dvs. va poate recomanda doza potrivita copilului.

Programul de masa la 9 luni este urmatorul: dimineata lapte, ora 10-11 gustare, ora 13-14 pranz, ora 17-18 gustare, seara lapte, eventual lapte si peste noapte la cei care se mai trezesc. Este un program care trebuie respectat, este un program normal si sanatos la aceasta varsta si nu prea aveti ce sa schimbati la el.

Buna ziua!Am un bebe de 6 luni;9.500kg si 72 cm;alaptat la san pana la varsta de 5 luni.De o luna am inceput diversificarea la cererea pediatrului:
10-11 pireu de fructe(mar; para; banana; un pic de mango si un pic de portocala)uneori adaug si 1-2 biscuiti pt.bebei cam 150 g
14-15 pireu legume(cartof ;dovlecel ;telina; cartof dulce; morcov)200 gr
18-19 cereale din faina de orez cu lapte 200gr
Si lapte de la san in special dimineata la ora 6;cand trebuie sa doarma de amiaza si seara pe la ora 9
As vrea sa va intreb ce altceva as putea introduce in meniul micutului pentru al diversifica?

Buna ziua,am o fetita de 4 luni jum.am onceput cu suc de mar si morcov…apoi cateva lingurite de piure de legume inainte de a 3a masa,apoi cateva lingurite de cereale la a 4a masa,acum i.am dat cateva si de piure fructe la a doua masa…dar dupa fiecare isi bea laptele in continuare…nu tot mereu dar nu am scos o masa intreaga….am doua intrebari:1-cand ii inlocuiesc o masa complet? 2-ea are 5 mese in 24 h….mananca cam la 5 ore,o masa o are in timpul noptii…ii dau ceai noaptea si ii fac cele 5 mese intre 6:00 si 22:00 sau cum?

Nu e nevoie sa va grabiti cu inlocuirea completa a meselor de lapte, avand in vedere ca e inca foarte mica si laptele reprezinta, pana la 6 luni, alimentul principal.

La 4 luni sunt necesare minim 5 mese pe timpul zilei. Multi copii, mai ales la varste asa de mici, vor mai avea nevoie de un biberon si peste noapte, ajungandu-se astfel la 6 mese in 24 de ore. Acest lucru depinde de la copil la copil, unii se trezesc, altii nu. Daca se trezeste si ii e foame, ii veti da lapte. Dupa 6 luni se poate trece la ceai peste noapte.

Buna ziua!
Baietelul meu are 7 luni jumatate, 8,4 kg, 73 cm, este vioi si jucaus.
A fost si este alimentat cu lapte praf + ceva supt (nu am avut lapte suficient de la inceput, dar nu am renuntat).
La 6 luni am inceput diversificarea.
De vreo 2 luni mananca lapte praf f putin per zi (600-700 ml).
Acum are o masa de lapte, una de fructe simple, combinate sau cu iaurt momentan (papa bine, 250 ml), una de legume diverse + carne curcan (tot in jur de 250 a ajuns), apoi inca doua mese de lapte.
Am doua intrebari, va rog:
– cat de des si cata carne ii pot da? (acum ii dau zilnic, de o saptamana, am ajuns si ne-am oprit la 40 g piure carne + ceva zeama in care a fiert, pt a fi mai fin piureul de legume). Momentan intreb de curcan, dar ii voi introduce si alte carnuri permise si peste.
– avand in vedere ca el acum mananca maxim 500 ml lapte + cat o fi din supt (daca sunt 100 ml per zi mare minune!), cum fac cu a treia masa de diversificare? Va bea si mai putin… Apa nu vrea 🙁
Nici nu am mai calculat hidratarea cf regulii expuse de dvs., pt ca el are sub 1 kg per zi de papa, deci clar apa si mai putina de atat…
Multumesc!

Va trebui sa inlocuiti treptat masa de lapte care urmeaza dupa pranz cu o gustare. Aceasta poate sa fie reprezentata de cereale sau gris cu lapte, branzica de vaci simpla sau cu fructe, pentru inceput.
500 de ml de lapte simplu zilnic sunt suficienti pentru copilul diversificat care consuma si alte tipuri de lactate la gustari.

Cantitatea de carne oferita zilnic sugarului este undeva intre 40 si 60 de grame, in primul an de viata.

Nu trebuie sa va faceti griji legat de hidratare, toate alimentele consumate de bebelus sunt relativ fluide si contin apa, in diverse procente, nu doar laptele.

Buna ziua,

Am o fetita de 5 luni si jumatate care are dermatita atopica (dar o forma mai usoara ma gandesc eu, pentru ca nu a avut zone cu leziuni decat pe fata si au trecut mereu dupa multa hidratare, fara vreun tratament specific).

Pediatra mi-a recomandat la 4 luni sa ii schimb laptele praf pe care il consuma -Aptamil- (a fost alaptata doar 3 luni)cu o formula HA. Am incercat Topfer Lactana HA1 si il accepta destul de bine, doar ca nu se mai fabrica si HA2, iar ea se apropie de 6 luni. A trebuit sa ii schimb asadar formula cu Hipp HA, pentru ca de la Hipp exista si HA2 si HA3, doar ca nu mai bea laptele cu placere deloc (are 6 mese de lapte pe zi si consuma maxim 150ml la o masa). Am incercat sa ii reintroduc si laptele praf ne-HA, dar i-au aparut iarasi eczeme pe fata. Intrebarea e: va fi posibil candva in viitor sa ii inlocuiesc laptele HA cu unul normal? Ma gandeam ca poate cand va avea 3 mese diversificate pe zi si va consuma lapte doar dimineata si seara, oare ar fi atunci un moment bun sa mai incerc?

Referitor la diversificare, am inceput de 2 zile cu piure de morcov, din care mananca inca foarte putin, si am de gand sa continui sa adaug legume pe rand ( pastarnac, patrunjel, dovlecel, cartof, telina). A doua masa diversificata sa fie formata din fructe ( avocado, mar , para, prune, mult mai incolo banane ), iar la a treia sa introduc cerealele (fetita nu e slabuta deloc, din contra). E o schema buna pentru inceput? Cand as putea sa incerc sa introduc branza si iaurtul, avand in vedere ca a reactionat la laptele praf ne-HA? Dar carnea? Galbenusul am inteles ca trebuie amanat pana dupa un an. Ulei vegetal de care se poate adauga in piureul de legume, rafinat, nerafinat, presat la rece, care e cel mai recomandat?

Multumesc foarte mult pentru timpul acordat,
Adriana

Este o schema buna pentru inceput. Trebuie sa aveti rabdare cu cantitatile, e normal sa manance cantitati mici la inceputul diversificarii.

Puteti incerca cu cantitati mici de branzica de vaci sau iaurt dupa 6 luni si urmariti reactia copilului. In lipsa unui diagnostic clar de alergie la produse din lapte, nu se impune excluderea lor ci doar atentie atunci cand le introduceti.

Galbenusul nu trebuie amanat decat daca v-a fost recomandat de catre pediatru sau alergolog sa procedati asa, dintr-un motiv anume. Albusul este mai alergen, nu gabenusul.

Legat de ulei, este recomandat un ulei de calitate cat mai buna, cat mai putin procesat, desigur. Il puteti adauga dupa 6 luni, cateva picaturi la inceput pana la jumatate de lingurita , mai tarziu, in piureul de legume de la pranz sau in alte preparate.

Multumesc mult pentru raspuns. As dori sa stiu parerea dvs daca se poate referitor la reintroducerea formulei ne-HA in alimentatia ei, avand in vedere dermatita atopica. Nu de alta, dar nu prea bea cu placere laptele HA si stiu ca pana la un an laptele e de baza totusi. Sa mai incerc peste vreo 2 luni( acum are aproape 6)?

Puteti reveni periodic la laptele normal (la 2 luni e ok) si urmariti reactia ei.
Deasemenea, daca Hipp-ul nu pare sa-i placa deloc, puteti incerca si alte marci de lapte HA.
Nu este o mare problema daca continuati cu HA 1 si dupa 6 luni daca acela ii place. Nu sunt diferente majore intre ele (1, 2,3) cele pentru copii mai mari pot avea mai multe fibre, de exemplu, dar, in esenta, diferentele sunt mici.

Multumesc iarasi pentru raspuns! Chiar nu stiam ca as putea continua cu HA1 si dupa 6 luni, ma gandeam ca e absolut necesar sa fie schimbat cu un lapte adecvat varstei, mai ales ca vreo saptamana am avut impresia ca mananca tot mai mult lapte HA1 (Lactana pe atunci) , deci m-am gandit ca nu se satura. Acum de cand am schimbat cu Hipp HA1 mananca putin oricum. Daca diferentele sunt mai ales in ce priveste fibrele, ma gandesc ca fibre are sa aiba cand ii introduc cerealele. Multumesc mult inca o data pentru timpul acordat!

buna ziua> Copilul meu are 5 luni si doua saptamani. De cand a fost foarte mic (2 luni) i-am dat morcov fiert cand avea diaree. Si putina banana. Acum ii dau supa de morcov, ceapa si cartof. Marul cu biscuitele nu prea i-a placut dar la inceput reuseam sa il dau.Banana ii dau cateputina saptamanal. I-am mai dat si ciorbita care continea si carne de pui. De vreo sase zile bebelusul meu vomita.O data pe zi , dar in jet puternic. Nici nu mai mananca, refuza orice fel de mancare. in plus are si scaune diareice 2-3 pe zi. Astazi nici nu l-am ridicat bine de la san, asta dupa ce a regurgitat o data si a mai cerut sa-l alaptez si a vomitat tot II dadusem si vreo doua lingurite de mar ras care de-abia le-a mancat. Poate e de la medicamente prea multe. imi raceste in gat pe fiecare luna. Acum medicul i-a dat Propan ( pe baza de plante) si calciu kids (care am renuntat sa il dau pt ca il varsa imediat.Am modificat si ii dau Stodal.Dupa ce ca avea rosu in gat de ieri este f infundat si stranuta. Ce ma sfatuiti sa fac? Sunt foartedisperata. Cred ca ajung cu el la spital.

In primul rand, va recomand sa va gasiti un pediatru bun care sa urmareasca copilul si care sa va dea sfaturi legate de ingrijirea acestuia.
Din ce relatati, introducerea alimentelor solide s-a facut mult, mult prea repede si acest lucru poate cauza neplaceri digestive.
In situatia prezenta, trebuie sa mergeti la medic (pediatru) pentru a primi tratament pentru simptomele copilului fiind evident ca tratamentul naturist (Prospan) si homeopat (Stodal) nu il ajuta pe cel mic.

Buna ziua!
Este sanatos pentru un copil de 1 an si 1 luna sa manance la masa de seara gris sau orez cu lapte de vaca integral sau este necesar ca pana la o anumita varsta sa consume cereale cu lapte instant speciale pentru bebelusi?
Multumesc!

Circula un zvon ca nu este bun grisul la copii mici pentru ca decalcifiaza. Este adevarat?
Multumesc!

Bune ziua, Am o fetita de 5 luni si 2 saptamani. Sa nascut cu 3 kg si 52 cm. Acum are doar 6.100 kg. Am alaptat doar 3 luni Dupa acea am incercat cu mai multe felur de lapte, aptamil, almiron, nan 1 pe care me le bea deloc. Bea doar 60-90 ml la mase, mese care era dupa 3-4 ore.Acum dupa un consult la un medoc pediatru inGrecia fara a se baza pe analize n-a zis ca are alargie la lapte si n-a dat Frisolac AC. Si acas fel nu-l place deloc. In ultima luna a laut doar 300 grame. Am inceput diversificarea la inceput cu un pic de supica de legume pina cand am inlocuit intreaga masa.

Va rog s-mi spuneti:
1) dace pot sa fac analize pt a verifica daca intradevari fetita are alergia la lapte.(doctorul s-a bazat pe analiza de sange care avea WBC in valoare 10.7)
2)in cazul in cara ea nu consuma lapte in cantitatea corespunzatoare pt virsta ce pot sa-i dau in plus?(tinand cont de faptul alergii)
3) fetita nu are semne de alergie, scaun cu singe, diare, varaturi doar am observat inrosirea in zona anusului, poate fi acest semnul alergiei la lapte?
4) la greutatea pe care o are 6.100 la 5 luni si 2 saptamani daca este normale aceaste greutate?
va multumesc

Buna ziua!am un baietel de 6 luni si am inceput diversificarea pe la 5 luni…acum mananca la 10-11 fructe pasate in combinatii diverse(mar+para, mar+nectarina, para+mar, para+nectarina)- cam jumatate de canuta; azi i-am adaugat si un biscuitel ras ,,Cicibebe"; la 14-15 ii dau supa crema cu morcov(mai putin pt ca e cam constipat..cred..adica face treaba mare cate putin si mai tare), dovlecel, patrunjel radacina, ardei gras, ceapa si telina(doar la fiert pt gust).Cartoful i-l pot adauga in supa?Si cam atat deocamdata…problema este ca de cateva zile nu prea mai papa supa…ieri nu a vrut aproape deloc..i-am adaugat 1 lgt ulei de masline in legumele pasate..poate nu i-a placut?!?Azi am de gand sa ii adaug putin piept de pui..1 lgt ..poate ii place mai mult.Daca ii va placea va trebui sa ii pun zilnic carne?Care ar trebui sa fie cantitatea maxima de carne pe care trebuie sa o manance in timp? Este corect ce i-am dat pana acum?Precizez ca nu prea am masurat cantitatile…am incercat sa ii dau atat cat a acceptat el sa manance..dar acum nu prea mai vrea..eu ii dau san in continuare ori de cate ori vrea.Uneori ii dau apa si o bea cu placere.Gresesc?In zilele urmatoare vreau sa ii dau avocado…in ce combinatii i-l pot da?si cu fructe si cu legume?crud sau fiert?
Si inca o intrebare…galbenusul si branza calcica cand i le pot da?sa mai astept?Va multumesc anticipat!

1. Da, se pot face analize specifice pentru alergia la laptele de vaca, in special reactia la beta-lactoglobulina. Fie intrebati pediatrul fie va adresati unui alergololog.
2. Se poate incepe diversificarea, cu legume, fructe, cereale. Sucul sau supa nu reprezinta diversificare, ele fiind majoritar apa. Trebuiesc date legumele sau fructele intregi, pasate. Gasiti multe informatii depsre diversificare pe acest blog.
3. Este posibil sa fie doar o intoleranta si nu o alergie adevarata. Dar acest lucru trebuie verificat prin analize.
4. Avand in vedere ca s-a nascut cu o greutate mai mica (3kg) este o evolutie satisfacatoare. Starea generala de sanatate, insa, poate fi apreciata numai in cadrul unui consult.

Este bine cum ati procedat.
Tabelul cu alimentele permise in functie de varsta il puteti gasi pe acest blog si va puteti inspira de acolo pentru introducerea a noi alimente.
Cateva sugestii:
– este preferabil sa ii oferiti piureuri la pranz, in loc de supa. Supa este saraca in calorii. Ea se poate da in completare, daca copilul mananca deja o portie de piure de legume cu carnita.
– daca copilul face scaunele mai tari, se vor evita morcovul, orezul si bananele
– carnita sau alt tip de proteina animala se vor da zilnic. O cantitate de 40 de grame este potrivita varstei. Ea se va creste in timp, mai tarziu.
– se poate incepe cu iaurt, branzica sau galbenus de ou
– avocado se poate combina foarte variat, el fiind destul de lipsit de gust. Nu este insa o prioritate, mai ales ca este vara si aveti la dispozitie atatea alte fructe si legume proaspete, de gradina. Este pacat sa nu le folositi pe acestea si sa ii dati avocado care cine stie cat a stat prin depozite.
– daca copilul vrea apa, poate sa bea. Ea nu trebuie oferita chiar inainte de masa, in rest, nu exista nici o restrictie.

Buna ziua, din nou.Se pare ca lipsa poftei de mancare ar fi din cauza eruptiei dentare.Azi-noapte a facut temperatura 38.8, masurata intrarectal, e agitat si plangacios, nervos.Azi am fost la pediatru si ne-a spus ca va iesi un dintisor. La gingie nu este inca nimic vizibil…cam cat dureaza pana se sparge gingia?Si este normal ca a facut febra asa de mare?Ieri a avut si un scaun putin mai moale, nu diareic.Stiu ca uneori aceste simptome pot lipsi insa la noi se pare ca sunt prezente.Ca tratament am primit Ibalgin-o jumatate de lingurita de 3 ori/zi si Peritol- 1 ml de 2 ori/zi.Este in regula?Va multumesc!

Tot eu sunt…azi am fost din nou la medic pt ca puiul a facut febra 39 azi-noapte…acum colac peste pupaza cica ar avea si otita acuta!!L-a palpat putin pe la urechi si a inceput sa planga…dar el era deja plictisit si obosit caci asteptasem ceva timp pana sa ne vada doctorul.Deci nu stiu daca a plans de durere sau din alte motive.imi vine sa innebunesc!nu stiu cum s-a intamplat asta!mi-e teama sa nu patim ceva mai rau!va rog frumos sa ma sfatuiti in legatura cu aceasta problema.In afara de tratamentul cu peritol si ibalgin, doctorul ne-a dat sumetrolim, 2.5 ml la 12 ore si Otocalm, 1 pic in fiecare ureche de 2 ori pe zi. Ce altceva putem sa mai facem?Daca face iar tem?eu i-am pus azi-noape supozitor cu paracetamol cand a facut febra…nu mai stiu ce sa mai fac!Va multumesc pt intelegere si astept cu nerabdare sfaturile dvs.Imi cer scuze daca v-am deranjat cu atatea mesaje.O zi buna!

Vreau sa va intreb fetita mea de 6.5 luni si are 6.4 kg, s-a nascut cu greutatea de 3 kg.
Am schimbat pina acum mai multe formule pt ca nu le gusta, dar am inceput diversificarea ultima saptimana e celei de a 5 luni.
La inceput cu putina supa de legume, iar pana acum a manancat de 5 ori pe zi:
dimineata lapte cam 120-150 ml, (pt ca nu primeste mai mult)
la ora 9: lapte cu faina de orez(pt ca nu am reusit s-o fac sa primesaca fructele),
la 12-13 supa de legume,
la 17 putin iaurt facut acasa cu putina banana sau para, si seara iar lapte cam 150 ml.Pina acum a mancat cum am scris mai sus, dar de vreo saptimana, dupa ce maninca jumatate de portie, pe care o primeste cu placere, vomita ce a mancat si pe urma maninca iar canitatea ramasa(in total cam 160-170). In schimb are 3 sau chiar 4 scaune/zi cu asepct normal in prima parte a zilei iar dupa amiaza mai apos.
Vrau sa va intreb poate fi voma o problema legata de modul diversificarii sau o alta cauza? si cum pot sa fac se eleminam acesata problema?.Va multumesc din suflet.

Voma pe care o descrieti poate fi cauzata de faptul ca mananca prea repede, poate isi face greata cu lingurita in gurita. Inteleg ca vomita mancarea solida, nu si laptele.

Scaunele se por modifica la inceputul diversificarii. Daca se mentin scaunele apoase este indicat sa consultati pediatrul si sa recoltati niste analize de scaun.

Pentru pranz ar trebui sa primeasca piure de legume, nu doar supa. Aceasta este lipsita de substante nutritive.

Laptele de care va scriu este pt copii cu alergie(intoletanca) la proteinele laptelui de vaca(Frisolac AC).
In primul rind, va multumesc pentru respunsul Dv, si as vreau sa va intreb, daca pot sa introduc in alimentatia copilului de 6.5 luni aproape 7 luni, lapte in pregatirea alimentatiei.
Pun acesta intrebare pentru ca pina acum, fetita este hranita cu lapte pt bebe cu alergie(intoletanta) la proteinele laptelui de vaca(Frisolac AC).
Am inceput diversificarea cu supa de legume, putin iaurt (dar cu multa frica din cauza alergeii), fructele nu-i plac apropape deloc si ne le primeste, si in aceste conditii sint foarte limitata in pregatirea alimentatiei. Va rog sa-mi spuneti daca pot se introduc lapte(alt fel decat Frisolacul AC) branza calcica etc, pentru pregatirea altori feluri de mancare?????

Alergia la proteinele laptelui de vaca trebuie confirmata prin efectuarea analizelor imunologice (igE la lapte de vaca si proteinele acestuia).
Daca acestea sunt pozitive sunt interzise orice alimente care contin lapte de vaca pana cel putin la 1 an sau chiar mai mult, in functie de gravitatea alergiei.

Buna ziua! Am o intrebare. Branza calcica trebuie consumata zilnic de catre un sugar de 6-7 luni? Si cat anume? Cea de la 1 l de lapte in 2 zile? Multumesc

Este bine sa va sfatuiti cu pediatrul copilului inainte sa-i dati branza calcica, excesul de calciu putand fi periculos.
Ea nu se da de rutina, se foloseste doar atunci cand copilul nu consuma suficiente lactate.

Buna ziua

Copilul meu are 2 ani si 5 luni .Dupa luni de regim si o intoleranta la lactate s-a hotarat ca ar trebui sa incep sa ii dau " orice" in ideea in care flora intestinala se rezolva cu timpul …insa nu imi place cum din scaune moi ele au devenit,unele apoase 3-4 scaune pe zi ..unul apa..altul moale..altul mai consistent…uneori cu un pic miros alteori nu.
Va rog mult sa imi spuneti daca puteti ce alimente ar trebui evitate de dat in aceeasi zi..Nu face mai mult de 4 scaune pe zi dar as vrea sa ii ajut un pic stomacelul daca se poate In alimentatia lui am reintrodus…,dovlecel,ardei gras,ceapa,usturoi,mamaliguta,ou,peste,ficatel,de capra,dovleac,paste,ulei,sare,masline verzi.Pana acum a mancat doar orez,radacinoase,carne de pui ,curcan si vita..si banana.Acum 2 zile a mancat si mar copt din nou si de la el iarasi s-a oparit. Va rog sa imi spuneti daca are voie miere ,ce cantitate si cat de des.Am facut biscuiti in casa indulciti cu miere si imi este si frica sa ii dau…Multumesc mult

BUNA ZIUA! FETITA MEA ARE 1 AN SI CRED CA A FACUT O INDIJESTIE,PENTRU CA A VARSAT. NU STIU CE AS PUTEA SA-I DAU SA MANANCE SI CE FEL DE CEAI.MULTUMESC.

Totul a debutat in urma unei enteroviroze cu diaree iar dupa regim a inceput intoleranta la lactate ..sfatuita spun eu nu prea bine am tot incercat sa reintroduc lactatele la interval de 2 sapt. si esuam .Am hotarat sa fac pauza de lactate dar fara sa stiu ca 1 % proteina din laptele fara lactoza a impiedicat pauza de lactate…abia ajunsi la alt doctor am aflat ca trebuia alt lapte…insa destul de tarziu cand stomacelul copiluli era deja sensibil…si dupa o mancarica cu sos de rosii…nu si-a mai revenit…Asta s-a intamplat in ianuarie…S-a ajuns la concluzia ca nu are flora stomacala refacuta si ca asta se va rezolva in timp si usor usor sa ii reintroduc mai toate alimentele…iar eu observ ca daca asociez 2 alimente care nu sunt de regim in aceeasi zi face apa nu doar moale:(
Mentionez ca am facut toate analizele la inceputul anului inclusiv cele pentru colon iritabil si toate au iesit ok

Buna ziua, as vrea sa stiu parerea dv despre a oferi mancare finger food bebelusului alaptat la san exclusiv, cu stare de sanatate buna, atunci cand acesta sta in scaunel la masa cu familia si da semne ca doreste si el mancare (la inceput se joaca cu ea, apoi suge si roade cu gingiile, mai tarziu musca…). Este conceptul baby self weaning, care incurajeaza hranitul cu lapte pana la un an cel putin, si oferirea bebelusului de timp pt a se hrani singur, asa cum a mancat la san in primele 6 luni la cerere, si cu conditia ca parintii sa-i ofere mancare variata si sanatoasa. Sper ca am fost suficient de explicita, daca nu, pot reveni cu mai multe detalii.
Multumesc!

In aceste cazuri sunt utile probioticele si evitarea mancarurilor acide (citrice, rosii) sau a celor care produc balonare. Si a laptelui daca observati ca acesta cauzeaza probleme.
Daca analizele au iesit bine, se va reface tranzitul normal in timp.

Niste prietene mi-au recomandat sa am in casa un aparat de aerosoli pentru a trata raceli pt bebelusul nostru. Imi puteti recomanda un aparat eficient? Sau ce caracteristici ar trebui sa aiba pt a fi cat mai de folos? De la ce varsta se poate folosi pt bebelusi?
Multumesc!

Buna seara, am un baietel de 7 luni la care asi dori sa-i introduc ficatel si galbenus de ou in diversificare.Intrebarea ar fi de cate ori pe saptamana pot sa-i dau galbenus de ou sau ficatel.Prima data cand ii dau galbenusul de ou il dau separat sau in combinatie cu piureul de legume
Multumesc frumos si felicitari pt site.

In cazul acesta ar fi de evitat pastele din grau dur,mamaliguta,painea chiar si facuta in casa? ( sunt singurele alte garnituri pe care am inceput sa i le dau in afara de legume) pentru carne,peste,ou
In caul in care marul baloneaza as putea incerca cu struguri ca alt fruct decat banana ( el de luni bune nu a mancat nimic crud)
Multumesc mult

Tratmentul cu aerolosi nu este o rutina. El se recomanda de catre pediatru in anumite circumstante.
Asadar nu va recomand sa investiti intr=un astfel de aparat in avans. E foarte posibil sa nu aveti niciodata nevoie de el.
Daca chiar va fi nevoie, pediatrul copilului va poate recomanda ce sa cumparati, la momentul respectiv.

Multumesc pentru raspuns. Analizele facute au fost pt. intoleranta la lapte..colon iritabil si toate analizele de scaun.
La alergolog nu am fost.Recoamdati o analiza la gluten? sau de alta natura?
Multumesc

buna seara,sunt mamica unei fetite de 9 luni jumatate,si meniul ei este:dimineata ora 9 lapte de orez 200 gr cu 2 bisc,la 11 fructulet mar ,para,sau banana,la ora 13 sabbiolina(pasta f.fina)cu ,depinde,ou,branzica topita pt,. copii,peste,tin sa precizez ca pastina e fiarta cu supa de legume sau pui,la ora17 iaurt cu fructe,iar seara la 20,30.cereale diversificate cu carnita,sau legume,Doar ca mie mi se pare ca sunt prea multe cereale vreau sa stiu daca e bine ceea ce fac.VA MULTUMESC
.

Buna seara!Am o fetita de 7,5 luni si are 7,5kg!Nu e mancaciosa deloc! Am nascut-o de 4,2kg si am crezut ca o sa-mi manance si urechile dar din pacate nu a fost asa!Am fost la mai multi pediatri si i-am facut si analize, s-a dovedit ca e doar mofturoasa,i-am shImbat si laptele dar nimic.In prezent mananca doar prin somn cam 700-8ooml de lapte pe zi la care adaug cereale de toate tipurile,iar una dintre mese e compusa din supica cu carnita de pui si legume cu cereale!Unul din pediatri ne-a dat sirop peritol in fiecare luna 14 zile si mananca mai binisor!am reusit sa ii dau si niste branzica cu mar sau cu banana niste supite cu lingurita dar de la o vreme nu le-a mai vrut,creeindu-si senzatie de voma.Am hotarat sa o las doar cu biberoanele si sa astept sa ii iasa dintisorii!Acum a si racit un pic si i-am dat panadolsi fluimucil(la rec med de fam)! E bine daca ii dau toate siropurile astea? Si peritol pot sa ii mai dau? cat timp?Cum sa o fac sa manance mai bine si cu lingurita?Multumesc anticipat!

asta am zis si eu,dar cand am fost cu fetita la pediatra ,ma intrebat daca ii dau dimineata si seara paste fainoase,caci dupa ea asa ar trebui sa fac:(,chiar si asa,fetita cantareste 8,200kg,de mancat mananca,legumele i le amestec tot timpul cu ceea ce mananca,doar cartofii nu-i pot da caci o doare burtica,pireuri nu le mananca isi face greata ,iar lactate stiu ca sunt putine,doar ca nu prea le tolera,am cumparat pastile calcice si ii fac brazuca ,nu stiu ce sa mai fac daca ar fi dupa pediatra de aici ar trebui sa manance numai paste…,daca se poate as dori un sfat cam ce ar trebui sa-i dau sa manance,cum,ce legume ar trebui in afara de morcov, zuchina,pastai,.,caci se vede mititica a cam inceput sa se sature de creme,si paste .VA MULTUMESC DIN SUFLET!

Buna ziua!David,baietelul meu de 5luni si jumatate s-a nascut de 4kg si acum are aproximativ 9kg,a luat cam un kg pe luna in greutate.A fost alaptat la san exclusiv pana la 4luni jumate,apoi treptat din cauza constipatiei am inceput sa-i dau la a2a masa a zilei pe la 11:30 suc de morcov cu ardei sau mar,ca si supliment pe langa laptic,de la5ml am ajuns treptat la 60ml.Dupa cateva zile i-am dat la masa de la 19:00(a4a masa)cereale cu orez si porumb de la milli care au formula de lapte in compozitie pe care le mananca cu biberonul(cam 120ml) ca nu reuseam sa-l fac sa manance cu lingurita,acum am reusit si sa mancam cu lingurita la masa de la 15:00(a3a),mancam mar,para sau piersica in diverse combinatii cu iaurt natural si biscuite.Deci seara(ora22) si dimineata(ora7) numai laptic de la mami.Am incercat de vreo 2ori sa-i dau piure de cartof cu morcov si lapte de la mami,dar nimic.Ia 2lingurite si apoi gata.Medicul de familie zice ca bebe e f bine si sa nu-l fortez cu legumele fierte,ca pot sa-i bag mai multe legume la suc pana il pacalim cu piure.Mai nou este putin racit desi cred ca e mult spus…nu ii curge nasul,nu face febra nu pot zice ca este infundat,doar un pic de mucus care ne supara la respirat,respiratie suieratoare,dar este la fel de vesel de jucaus,poate un pic mai suparat din cauza dintisorului care ne-a iesit ieri.Intrebari:1.Ce legume sunt mai placute pt.bebelusi la inceput?Din ce ii pot face supa sa ii fie pe plac? 2.Ce pot face sa dispara acel mucus ca se apropie vaccinul de 6 luni si nu cred ca ni-l face daca nu scapam de el?

Tratamentul pentru bolile curente il veti urma conform recomandarilor medicului care consulta copilulul.
Eficienta Peritolului in stimularea poftei de mancare este discutabila. El nu se mai recomanda in pediatria moderna, in acest scop.
Trebuie sa insistati pe alimentatia cu alimente solide, oferite cu lingurita. Nu exista solutii magice, doar rabdare si creativitate. Oferirea biberonului la orice refuz al linguritei creaza o obisnuinta care nu este buna pe termen lung.

Legumele se introduc intr-o ordine dictata de usurinta cu care se digera de catre bebelus, gustul nu este un criteriu. Vedeti tabelul de diversificare de pe acest blog pentru mai multe idei.
Daca secretiile sunt suparatoare, pediatrul va poate recomanda picaturi nazale sau sirop, in urma consultului.
Secretiile (mucusul) nu reprezinta o contraindicatie pentru efectuarea vaccinului.

Buna ziua!Multumim frumos pentru raspunsuri,dar au aparut amanunte noi.Am observat azi ca secretia respectiva face uneori respiratia sa se auda urat din piept,pare foarte incarcat cateodata si nu ma ingrijorez foarte tare doar din cauza faptului ca el este vesel,zambaret si cuminte ca de obicei,doarme,mananca orice in afara de piureuri de legume.

BUNE ZIUA! Asi dori sa va intreb la copilui de 9 luni care ar fi cantitatea de mancare pe zi pe care trebuie sa consuma copilul, cial lapte?, legume? fructe? si totalul? si daca carnea se poate da zilnic? Multumesc

Buna ziua ! Baietelul meu are 4 luni,7 kg si 68cm. Am inceput diversificarea acum 2 zile cu suc de mere si cereale de orez. Am observat ca face un scaun mai moale si cu mucus. Acum ii dau Eubiotic si i-am combinat sucul cu cereale . Dvs ce ma sfatuiti sa fac?

Buna ziua
Am o fetita de 6 luni. Am inceput diversificarea la 5 luni si 3 sapt, ea fiind alaptata exclusiv la san. Am inceput cu pireu de legume la ora 14-15 (morcov, apoi morcov+patrunjel, apoi am mai adaugat si telina si tot asa cate o leguma), acum ii dau si dimineata pe la ora 10-11, mar copt cu o lingurita de cereale fara gluten. Dupa fiecare masa de mancare ii dau si san, pe care de altfel il are la cerere. Intrebarea mea este ce sa ii dau seara? pot sa ii dau deja si seara mancarica? In timpul zilei ce pot sa mai adaug? S-a nascut cu 3 kg si acum are 7,2 si stagnam de ceva timp..
Va multumesc

Buna dimineata. Baietelul meu de 8 luni a inceput ziua sa manance foarte putin (chiar si fructele cu branza sau cereale care ii placeau foarte mult, nu mai zic de masa de pranz cu legume si carne sau ou) cam 50 ml, fata de 120-150 ml cat manca pana acum. La inceputul mesei mananca repede, nu reusesc sa ii dau cat cere de repede. Dupa cateva lingurite incepe sa maraie si plange daca mai insist sa ii dau de manare. Am pus-o pe seama eruptiei dentare, dar daca ii dau lapte nu refuza, plus ca noaptea mananca cate 200 ml lapte la 2 ore, iar inainte manca cate 110-130 la 3 ore. Ceai sau compot de fructe nici nu pune pe limba. Ma tem sa nu il fac obez. Plus ca stiam ca laptele praf se digera mai greu decat cel de mama.

Imi puteti spune cam ce cantitate de carne fiarta ar trebui sa manance un copil de un an si 5 luni? Dar de cereale simple (care se combina cu lapte)?
Mentionez ca baiatul are anemie (10.37 hemoglobina). Cam ce program de masa mi-ati recomanda ca sa ii rezolvam anemia? (Nu e cine stie ce mancacios. Foarte greu ajunge sa manance aproape de 200g la o masa si nici nu mananca foarte des)

lore.fetita mea de 11luni refuza laptele formula,pana la 9 luni a primit de la san,dar am ramas fara…..dr de fam .m ia sp sa ii dau 500 ml pe zi,dar reusesc sa ii dau 200,300ml.
Credeti ca e suficient?bineinteles ca primeste si mancare si nu face mofturi papa f bine.va multumesc

buna ziua. fetita mea in varsta de 5 luni si jumatate are anemie. medicul mi-a recomandat ferrum hausmann. soacra mea tot insista sa o trec pe lapte de vaca, deoarece, zice ea ca laptele praf e facut numai din metale si alte prostii. totusi medicul mi-a spus ca laptele de vaca provoaca anemie. eu folosesc lapte milupa, desi timp de o luna {de la 3 la 4 luni) i-am dat lapte de vaca, la insistentele soacrei. ce program de masa imi recomandati?
va multumesc!

Buna seara,
am un baietel de 5 luni si trei saptamani si am inceput diversificarea de la 4 luni si trei sapt.Dim piure de fructe cu biscuite si la ora 14 piure de legume.Intrebarea mea este ce cantitate de piure ar fi de ajuns in conditiile in care masa de lapte pe care am inlocuit o era de 180 ml.

Buna seara .Am un baietel de 5 luni si trei sapt si am inceput diversificarea acum o luna.La ora 10 jum papam suc de morcov cu mar ras si biscuite.La ora 14 piure de legume (morcov,telina,ardei ,pastarnac,dovlecel,ceapa si cateva pic ulei de masline).Oare nu este prea mult morcov la ambele mese?Sa l inlocuiesc dimineata cu altceva?Daca i as da para dimineata trebuie sa incep din nou cu o linurita ,doua sau pot sa i dau o para intreaga?Ii dau para cruda sau trebuie coapta?Si o ultima intrebare:la varsta lui cam ce cantitate de piure ar fi suficienta la o masa?Precizez ca masa de lapte inlocuita era de 180ml ,lapte praf.

Buna ziua,am o fetita de 5 luni si 5 zile,cantareste 6,26,as dori sa stiu daca este prea slaba,ea s-a nascut cu 3,530 si 52 cm.Multa lume imi zice sa o dau pe mancare solida ca este slabuta fata si sa nu ramana rahitica,chiar nu stiu ce sa fac,fetita nu este asa de mancacioasa,mananca mai mult noaptea 3-4 ori depinde,alta data se trezeste de 2 ori.Am inceput sa ii dau suculet de mar cu morcovi,piure de mar.Va rog sa imi faceti si mie un tabel cu programul de masa,cu orele si cu ce as putea sa ii dau sa pape la varsta asta,va multumesc frumos,o zi buna!

Buna ziua !! in primul rand felicitari pentru ceea ce faceti pentru noi ! Va multumim pentru timpul acordat si promptitudinea raspunsurilor!!Am si eu un baietel care va implini 11 luni in curand..s-a nascut cu 3590 si acum are 9 kg…..sunt un pic ingrijorata pentru ca in ultimele 2 luni a luat doar 400 de grame desi el mananca ….dimineata si seara cate 240 ml lapte la ora 10, mananca 200 grame de fructe cu biscuiti sau cereale …la ora 14 supica 100 ml si felul 2( pireuri de diferite legume, tocanite cu carne sau cu galbenus de ou in jur de 200 de grame la ora 18 iaurt cu cereale in jur de 180 ml sau mamaliguta cu branza si smanatana….doarme pe zi doar 1 ora si jumatate.in rest este ff activ , este vesel, se joaca ,a facut si primii pasi singurel…..dar nu inteleg de ce nu a luat in greutate..am inteles ca la varsta lui ar trebui sa aiba in jur de 10 kg …are un scaun pe zi normal aproximativ la aceeasi ora….unde gresesc? sau faptul ca este atat de activ consuma multa energie …mi s-a recomandat kreon si probiotice..sunt ok? multumesc frumos !!

Buna ziua.Am un baietel de 6 luni,am inceput diversificarea de la 4l si 3 sapt cu suc de morcovi si mar ras dimineata,dupa care am alternat sau combinat para si avocado.Dupa 2 sapt am diversificat si la masa de pranz si am mancat piure de legume cu morvov,albitura,dovlecel,ardei si ceapa.Toate bune pana acum cateva zile de cand plange si e f marait in fiecare zi.Am presupus ca de la mancare il doare burtica si o zi intreaga i am dat doar laptic.A fost ok in ziua resp.Am vb cu pediatra si nu i se pare logic deloc din moment ce o perioda buna le a mancat si nu a avut nimic…Nu stiu ce sa mai fac,ce sa i mai dau..Va rog sa ma sfatuiti.

poate ii dau dintisorii ,si atunci e normal sa fie marait.fetita mea de exemplu mi a plns f mult si de la colici dar si de la dinti.Akm are 1 anisor si inca nu am scapat inca mai pange de la dintisori ,are doar 4.na nu ma pricep asa bine ca sunt si eu la primu.dar nu poti sa te iei intodeauna dupa medici,dak ai citit mai sus , vei vedea ka si alte mamici sunt de aceiasi parere.treb sa ai multa rabdare,poate o zi papa alta nu,a si inca ceva ai grja sa nui ii dai prea mult morcov,pe a mea o constipa.Iti doresc succes si crestere usoara.

Buna ziua. In primul rand felicitari si stima pentru ajutorul dat noua, mamicilor :)Am si eu un baietel de 1 an si 3 luni si incerc de 1 zi sa-i bag in alimentatie cerealele de la NESTLÉ (8 Cereale Fructe). Nu ii plac deloc. Eu i-am pus praful in Nan3 (2 lingurite jumatate la 210 ml de lapte praf cald). Intrebarile meale ar fi: exista si alta metoda de a ii da aceste cereale ? Exista cereale care se pun in mancarica (am auzit ca ar fi unele care se pot pune in branzica, iaurtel). Exista o limita a cantitatii care se poate da pe zi? Daca nu ii plac acestea ca sunt dulci … imi puteti oferi un sfat legat de alte cereale de pe piata mai putin dulci sau ar trebui sa le incerc pe toate? Mai exista regula aceea cu introdusul alimentelor pe rand a.i. sa nu se strice la stomacel?
Milioane de multumiri dna. Cu stima!

Buna ziua dna doctor. Eu as dori doar sa va intreb (deoarece am citit mai sus un comentariu de-al dvoastra legat de hranirea unui alt copilas)daca ceea ce mananca copilasul meu (are 1 an si 4 luni) este ok sau ar trebui sa schimb ceva. Precizez ca medicul pediatru mi-a spus ca acum poate manca cam orice! Ceea ce mananca zilnic si in ordinea scrisa, sunt urmatoarele: lapte praf, fructe cu biscuti, mancarica solida, iar fructe cu biscuti, iaurtel sau branzica cu biscuiti si ultimul lapte praf inainte de culcare. Astept raspunsul dvoastra! Multumesc frumos.

Fetita mea de 4 luni si 2 sapt a fost diagnosticata cu dermatita atopica. Cum trebuie sa incep diversificarea? Mentionez ca acum bea Nan HA nefiind alaptata la san. Mi s-a spus sa incep cu cereale fara gluten pt a nu dezvolta alergii. Cat de mare este riscul unor astfel de alergii alimentare? De asemenea trebuie sa evit banana pana la 8 luni. Ce alte alimente mai trebuie introduse cu intarziere?

La 1 an si 3 luni nu mai e nevoie de masuri speciale de protectie cand introduceti un aliment nou, la un copil sanatos.
Cerealele se pot amesteca cu iaurt, cu fructe pasate, nu e obligatoriu sa le dati cu lapte praf. Exista multa varietate in comert din care puteti alege.
Oricum, nu sunt un aliment de baza, daca copilul le refuza nu e nevoie sa insistati.

Fetita mea are 1 anisor si o saptamana,am fost la cantarit ,si cantareste 8,300 credeti ca este sub greutate?de papat papa f bine,dar sunt zile in care nu, de la dintisori cred ,ca o vad tare agitata si maariita.Imi spuneti va rog la varsta ei cat lapte ar trebui sa consume inafara de ce primeste pe langa, adica lactate,iaurt,branzica de vaci etc.mentionez faptul ca laptele este din comert,a primit de la sin 9 luni,am pierdut laptele si am continuat cu lapte fraf Nan,pana la 1 an,iar akm ii dau din comert parca il bea mai binisor aprox.300 ml.va multumesc

Pana acum ea nu a avut nicin episod mai serios al dermatitei. Doar pielea mai uscata si daca mai apare cate o pata rosie trece reped cu Trixera. Pe mine m-a speriat posibilitatea alergiilor.Cazul ei poate fo considerat drept unul de dermatita usoara. A fost diagnosticata la 2 luni. Cu ce ar trebui sa incep diversificarea? Daca ii daucereale fara gluten la ce varsta le pot introduce pe cele cu gluten? Ar fi bine sa ii fac un test de alergii? Multumesc!

Avem un bebelus de 6luni ,refuzind laptele pe timpul zilei am fost nevoiti sa incep diversificarea alimentatiei pe la 4luni…7dimineata 180lapte…11-piureu de fructe cu biscuitii sau cereale(mar, para ,banana, portocale)cam 150g…la ora3-supica de legume 50-70ml si piureu de legume 100g(morcov ,cartof,ceapa,dovlecel,ardei,mazare verde,patrunjel) si piept de pui un cubulet pasat in piureu…7:30-8seara -90ml lapte cu cereale(ca un piureu)….12noaptea 180ml lapte….ESTE CORECT PROGRAMUL SI CANTITATIILE AVIND IN VEDERE CA PE TIMPUL ZILEI REFUZA LAPTELE…PROBLEMA MEA ESTE CA DUPA BAITA DE SEARA ARE GAZE SI REUSESTE FOARTE GREU SA ADOARMA…CU CE ANUME GRESESC…A SI INCA CEVA MI SA SPUS SA NU II MAI DAU CANTITATE ASA MARE DE FRUCTE CA CONTIN FRUCTOZA SI O SA-I IESE PRIMI DINTISORII CU CARII…VA ROG DATI-MI UN SFAT…CANTITATI MAI MICI NU POT SA-I DAU AR PLINGE DE FOAME..VA MULTUMESC ANTICIPAT

buna seara. am o fetita de 1 an si 8 luni. noi papam asa, dimineata 250 laptic, pe la 10 fructe cu cereale cerios si 2-3 biscuiti(nu accepta inca nepasat, nici alimente ormale pentru un mic dejun) la 12,30 papa ciorbita crema de vitel(cu de toate in ea) si la desert cateva lingurite de iaurtel cu cereale sau fructe simple date prin razatoare amestecate cu morcov. la 13 adoarme la 15 se trezeste si bea laptic 200 ml sau mai putin, cum are chef. la 18 felul 2 un puire de legume cu carnita de pui de cele mai multe ori pentru ca il accepta cel mai bine sau puire de cartofel cu morcov si 2 oua prepelita de doua trei ori pesaptamana, peste rar, il accepta greu, ficatdeloc, nu ii place, si mai nou i-am introdus pipotele si inimioarele si tot seara un desert, iaurt sau fructe,depinde ce a papat la pranz. la 21 lapte 250 ml si doarme pana dimineata. uneori rontaie putin cascaval, putin branza topita, o maslina un castravete, rosie, ciocolata, stixuri si late dulciuri dar nu in cantitati mari,mai mult le gusta si face firmituri. are 13,700 kg. este bine cum o alimentez? ar mai fi necesar ceva sa ii fac un aport corect de vitamine si minerale?

este adevarat ca in cazul copilor alaptai nu se da apa sau alte lichide in plus pana la sase luni, indiferent de anotimp? eu tind sa cred ca este gresit ce rau poate faca hidratarea suplimentara daca ii este sete si nu foame?

imi spuneti va rog este bine sa ii fac vaccinu de un anisor?spun unele voci ca nu este benefic ci din contra……,ce ma sfatuiti?sa iil fac sau nu?va multumesc

buna mami Adriana, sifetita mea a refuzat lpticul de la 2 luni, doar in somn lua, si tot la fel am fost nevoita sa ii incep diversificarea la 4 luni. fructe poti sa ii dai macar o data pe zi cat vrea, nu afecteaza cu nimic, dar e bine dimineata sau in cursul zilei nu seara, fructoza din ele se absoarbe corect la nivelul intestinului cat despre carii cred ca persoana a fost dezimformata, stai linistita si cand ii ies dintutii poti incepe sa il speli cu putina pasta si periuta de silicon.. noi beam cam 250 de lapte in 24 de ore, uneori mai mult alteori mai putin si i-am introdus in alimentatie si branza calcica de la 5 lunite, zilnic, pentru a suplini laptele.m-am oprit dupa 9 luni cand a inceput sa bea acceptabil laptic. i-am introdus carnea, ousorul(galbenus) si ficatel de la 6 luni pentru a evita carentele de fier, fierul din leguma se absoarbe greu la nivelul intestinului pe cand cel din carne e bivalent si se absoarbe usor, cel putin asa stiu eu. copilul a crescut bine, acum la aproape doi ani papa laptic in jur de 500 ml, carnita, legume, fructe, ousoare, si cam tot ce-i dau, si e sanatoasa. incearca sa nu ii mai dai portocala acum si mazare si alte alimente care fac gazute sau purgatie prea rapida, de aceea face gazute, e colic de mincare, eu pe acestea le-am introdus mai tarziu pe la 8 luni pentru ca tot asa o durea burtica.patrunjelul, morcovelul, pastarnacul, telina, putin cartofel, putin orezel, cateva cuburi de dovlecel si carnita sunt suficiente ii vor face aportul de vitamine si minerale la 6 luni si restul, ceapa ardeii fasole verde, mazare, conopida, broccoli soi altele peste vreo doua luni i le dai treptat,cu rabdare si urmaresti reactiile, e putin mai greu cu bebelusii predispusi la gazute.si iaurtelul e bun dupa 7 luni, mai suplineste lapticul pe care il bea greu. eu in lapte nu i-am pus cereale, i l-am dat simplu, in schimb i-am pus in fructe si in iaurturi, sa le schimb gustul.e posibil sa adoarma greu pentru ca nu se satura cu acei 90 ml, si in plus gazutele, cauta ceva sa ii umple burtica mai bine sascoata gazele mai repede si sa nu il baloneze. cam aceasta a fost experieta mea cufetita, poate te ajuta cu ceva, succes si crestere frumoasa!

este foarte bun, gurile rele sunt dezimformate, vaccinul acela despre care stiu ele s-a scos de pe piata.si eu am fost speriata asa si m-am informat. am facut vaccinul si bebe nu a avut nicio reactie adversa.

buna ziua,
am si eu cateva nelamuriri in privinta diversificarii… fetita mea are 6 luni si fara 10 zile si incepand de azi am inceput diversificarea cu suc de mar …
in momentul in care introduc pire de mar ii dau si suc de mar in ziua respectiva?
cand ii dau piure de morcov se mai da si piure de mar in ziua respectiva s-au doar piure de legume?
cand pot sa-i introduc cereale ? si la fel daca in ziua respectiva ii dau si altceva
pe scurt cam asta e nelamurirea mea cand introduc aliment nou il dau si cel vechi s-au cum se face….
va multumesc anticipat!
Ancuta

Buna ziua,va rog ajutati-ma cu un sfat.Fetita mea are 1 an si 4 luni si inca ii dau piept.am incercat sa-l inlocuiesc cu lapte de vaca,formula sau ceai(cu biscuiti sau fara biscuiti)….si nimic,refuza tot.de mancat mananca normal are o greutate normala si culmea seara mananca cel mai bine si noaptea tot se trezeste la 2-3 ore sa-i dau si san.oare am gresit pe undeva???la somnul din timpul zilei mai reusesc din cand in cand sa o adorm in brate fara san(doar cateodata)in alte dati nu accepta sa adorma pana nu-i dau pipt si e in stare sa planga si aproape o ora….chiar nu stiu ce sa-i mai fac,mai ales cand vine seara nu vrea sub nici o forma sa adorma fara san (nici leganata nu vrea).va rog ajutati-ma.Va multumesc

La aceasta varsta copilul nu mai are nevoie sa manance noaptea.
Trezirile acestea sunt exclusiv din obisnuinta, nu de foame. Avand in vedere ca se trezeste foarte des noaptea va trebui sa inlocuiti sanul cu alte metode de a o ajuta sa adoarma, peste noapte.

buna seara spunetimi va rog e bine sa maninc lapte cu gris daca alaptez un copil de citeva luni?multumesc

buna ziua!

am un baietel de 7 luni si 3 saptamani. Nu i-am dat inca iaurt dar am incercat cu branza facuta in casa dar a refuzat. As putea sa ii dau iaurt din comert sau pt inceput ar fi bine sa il prepar in casa?

va multumesc

Buna ziua. Am o fetita de 5 luni si o saptamana, alaptata la cerere, care cantareste doar 6 kg si masoara 68 cm. Am nascut- o la 3.100. Va rog sa- mi spuneti, am motive de ingrijorare? Este prea slabuta? Ea e extrem de vesela si activa, iar analizele I -au iesit toate bune. Am inceput de 3 sapt sa ii dau cereale, 2 mese de aprox 40-60 gr cu lingurita, dar ritmul ei de crestere e acelasi, aprox. 300-400 gr/ luna.

buna ziua.baietelul meu are 10 luni si 9300gr.De o luna jumate nu a mai pus nici un gram.Mananca la fel de bine 3 mese de lapte de 180 ml(dimineata,seara si noaptea) si 3 mese (iaurt cu fructe facut de mine,branza cu cereale ,supa,legume cu carne).ma ingrijoreaza ca stagneaza in greutate si are 2 reprize de somn in timpul zilei de cate 2 ore.de la 10-12 si 16-18.nu e prea mult?
va multumesc.

Buna ziua…am un baietel de 3 luni jumate si cantareste 7.500 kg.mentionez ca ii dau lapte praf Milumil..si de la 3 luni am inceput sai dau la ora 10-11 cateva lingurite de suc de morcov cu mar si cateva picaturi de suc de portocala..iar de ieri la ora 13 iam dat supa …am fiert 2morcovi,,2cartofi si o radacina de patrunjel si iam dat 2 lingurite…io as dori daca puteti sa imi faceti un meniu ca sa pot incepe diversificarea la 4 luni…..copilul bea lapte 210 ml tot la 4 ore.imi puteti spune daca am inceput bine cu supa si cu sucul…va multumesc.

buna ziua! sunt o mama disperata si va cer ajutorul! am un baietel de 5luni si 3 sapt.. a fost nascut prin cezariana cu greutatea de 2750 gr iar acum are 7650 gr! la varsta de 4 luni jum a fost diagnosticat cu reflux gastro-esofagian, colici abdominale, citoliza hepatica, hiposideremie!!! as vrea sa stiu daca toate cestea sunt grave si pot dauna pe viitor!!!! REFLUXUL GASTRO-ESOFAGIAN CAT DUREAZA PANA SE VINDECA COMPLET ??? la 4 luni si 3 sapt am incepud diversificarea( supa de legume, mar copt, para coapta, banana, biscuiti plasmon fara gluten,cereale , faina de orez….) MOMENTAN CONSUMA LAPTE PRAF HUMANA SL. DAR LA FIECARE MASA MAI ADAUG 3 MASURI DE FAINA DE OREZ NESTLE( deoarece el a mancat humana AR, si este obisnuit cu laptele mai GROS!! nu vrea deloc lapte simplu) II DAUNEAZA CU CEVA ??? in 24 de ore bea cam 800 ml-900 ml lapte + faina de orez. ceiut bea ff putin( max 70ml pe zi) V-AS MAI RUGA SA-MI SPUNETI CE ARE VOIE SA MANANCE SI CE NU TINAND CONT CA RE REFLUXUL!!! cartofi? lapte? iaurt? branzica calcica???………………. VA MULTUMESC !!

Buna ziua, as dori sa va cer un sfat, va rog. Am o fetita de 7 luni si jumatate. Mananca orice, chiar orice aliment ii ofer, potrivit varstei ei, dar numai cu biberonul….Nu doreste sa manance nicicum cu lingurita. Precizez ca am inceput diversificarea la 4 luni jumate cu cereale, si atunci cu lingurita am incercat dar nu vroia nici cum, apoi am amanat lingurita pana pe la 6 luni cand am incercat din nou dar tot fara rezultat. Imi era frica sa insist f mult pe lingurita de teama sa nu isi faca o repulsie pt ea, si ma bucuram ca mananca macar cu biberonul(orice aliment specific varstei) pt ca oricum lua putin in greutate. Insa acum as vrea neaparat sa trecem la lingurita pt ca in curand vom pleca la cresa…Am incercat ma multe tipuri de lingurite, sa ii dau masa mai repede, sa ii dau numai alimente f gustoase….sa insist mai mult? sau sa mai astept putin? Multumesc anticipat pt raspuns!

Buna ziua,
am un baiatel de 6 luni care are un progam de masa mai ciudat si nu stiu cum sa il schimb:

7-8: se scoala
7.30 – 8 : 235ml lapte
10-11.30 : somn
12-13- fructe 140 g
13.3o-16.30 somn

17-18.30 130g legume

21 :cereale
3: 235ml lapte

Mi se pare ca manaca frunctele cam tarziu si legumele la fel. Legumele ar trebui sa fie masa de pranz de pe la max ora 13.
Fructele nu pot sa ii le dau mai deverme pentru ca fie doarme la ora 10 fie nu manaca ca e deja satul de la lapte.

Ce ma sfatuit sa fac?
scopul meu este sa reusesc sa il fac sa nu se mai scoala noapte. Daca asta inseamna sa il dau peste cam cu programul , prefer sa raman cu acelasi program.

vreau sa aiba un program care e cel mai bun pentru el nu pentru mine.
Multumesc

Buna ziua,
Am o fetita de 16 luni , pana la 13 luni a mancat piureuri la blender cu legume si carne sau ou. Dupa nu a mai acceptat lingurita vrea sa manance bucati sau fara carne , fara ou ! Mananca doar legume fierte sau paste cu branza, orez cu lapte , fructe, iaurt cu cereale , branza de vaci. Nu mananca supa, ciorba sau mancare gatita. Ce putem face? Nu accepta sa ii aratam cum sa foloseasca lingurita, vrea singura dar nu prea reuseste….

buna ziua ! am un baietel de 8 luni si jumatate. vreau sa va intreb de cate ori pe saptamana am voie sa ii dau branzica calcica facuta in casa? va multumesc

Buna ziua!

Baietelul meu are aproape 8 luni si de 2 luni ne chinuim cu diverisificarea. In afara de lm, care e la discretie, nu accepta decat fructe, dimineata. Efectiv plange cand ii ofer legume, carne, ou, supa. Am incercat sa insist si e si mai rau, plange pana se invineteste. Branzica si iaurt vrea doar daca simte gust de fruct si stiu ca nu e ok sa asociez frcutele cu lactatele. Cred ca si carne ar manca daca ar fi cu para sau banana… Anyway, dr de familie mi-a zis ca tb sa il infometez cateva ore bune si apoi sa ii dau ce mi-am propus, ca nu exista sa nu manance carne si legume, ou la varsta asta, ca va avea carente grave, ca laptele nu mai e de ajuns, ca tb sa bea max 500 de ml de lapte pe zi, etc. Ca si cum as sti cat papa. Cert e ca suge foarte des, cam la 2 ore ziua si de 2-3 ori pe noapte. A crescut ff bine, de la 3.2 la nastere, la aprox 10 acum, deci nu imi fac probleme din cauza asta. Insa e foarte constipat, face numai bobite uscate de tot si plange foarte mult, se screme enorm, astfel incat are si firisoare de sange uneori, cred ca s-a lezat colonul.Dr de familie zice ca din cauza lm, ca dupa 6 luni, in loc sa mai aiba scaun de lapte, se constipa bebeii daca nu papa mancare solida. Sincer, nu prea vad logica, iar infometatul nu poate sa duca la ceva bun si de durata, adica poate il chinui o data, dar nu va merge in fiecare zi si nu vreau sa il traumatizez.
Si acum intrebarile: chiar o sa aiba carente majore de fier si alte cele fara aceste alimente la varsta asta? Ar tb sa ii fac analize sa vedem ce si cum? Cum pot sa ii stimulez pofta de mancare solida, ca la lm are destula pofta? Pot sa fac combinatii de genul fruct si carne? Cat sunt de periculoase?
Imi cer scuze de mesajul kilometric, sper sa imi raspundeti!

Buna ziua,
Fetita mea in varsta de aproape 6 luni a fost diagnosticata cu urticarie acuta. I-am cumparat aptamil ha 1 ,dar nu stiu daca il pot folosi si dupa varsta de 6 luni . Ea este alaptata si la san si as vrea sa i-l dau in completare. Va multumesc!

Buna ziua! Copilul meu are 5 l 3 sapt. Am inceput diversificarea in urma cu o sapt cu cereale de orez cu lapte 4-6-8 lingurite pe zi. Intrebarea mea este cum introduc legumele pt ca masa cu cereale sa o am seara si daca pot continua doar cu cereale pana la 6 luni in aceeasi cantitate sau mai mare? Va multumesc anticipat!

Buna ziua!Am o fetita de 5 luni si 2 sapt.In urma cu 2 saptamani am inceput diversificarea si am incercat sa-i dai fetitei mele si legume una cate una in fiecare zi,dar am observat ca nu ii plac.Am incercat sa ii dau si carnita cu orez sau mei,azi am incercat un pic de ficatel dar mananca 2 lingurite si nu mai vrea sa pape sau cateodata se stramba si inchide gura.In schimb ii plac ff mult piureul de fructe si tot ce este dulce-adica cereale cu orez,iaurt cu biscuiti si un pic morcovul.As vrea sa inteleg de ce nu mananca mancare normala sau legume,piureul de legume ca sa ii pot da sa pape si ciorbica sau supa.
Astept raspunsul Dumneavoastra sa stiu daca este normal sau daca trebuie sa procedez altfel sau sa stiu ce sa ii dau ca sa poata mnca si mancare normala,legume,supica de legume,piure de cartofior cu carnita,ficatel.Va multumesc anticipat!

Buna ziua! Fetita mea are 6 l si 1 sapt si este alergica la proteina laptelui de vaca, avand dermatita atopica. A fost hranita mixt si, de curand, mai exact de 3 saptamani, am inceput diversificarea. In prezent, mananca dimineata piure de fructe ( mar+ para) si la pranz piure de legume (morcov, pastarnac, dovlecel, cartofior si recent ceapa, pe care o scot dupa ce a fiert) + carne de pui 1data/3zile. Intrebarile mele sunt urmatoarele: 1. Pot introduce cerealele, sau trebuie sa astept sa introduc toate fructele si legumele intai? 2. Sunt ingrijorata de faptul ca nu pot introduce iaurt, sau branzica si, in consecinta, apare intrebarea- cu ce sa le inlocuiesc astfel incat sa nu se genereze carente in organismul ei? 3. De cate ori pe saptamana ii pot da carne si galbenus de ou ? 4. De cand am inceput diversificarea am introdus si apa. Cata apa trebuie sa bea un copil de 6 luni, fetitei mele placandu-i foarte mult. Va multumesc foarte mult si astept cu multa nerabdare sfaturlle dvs!

Buna ziua!!!
Am un baietel de 7 luni si o saptamsna….noi am inc3put diversificarea pe la 4 luni jumate cu putin piure din morcov…pe care la acceptat foarte bine….isr pe rand am adaugat telina,patrunjel radacina,dovlecel ardei rosu,ceapa…piept de pui…si carnita de curcan…am inttodus si branzica de vaci…dar din comert de la Delaco cu 4,4 % grasime….pe care o combinam cu fructe sau cu iaurt….acum as dori sa va intreb daca e ok sa folosesc aceasta branzica???si as mai avea o intrebare…
Daca pt prepararea grisului folosesc lapte din comert Zuzu 3,5 %grasime…e ok???Va multumesc!!!!

Buna ziua!am un baietel ce face pe data de 19dec 6 luni.are 9kg..este alaptat la san..este prea devreme sa incep diversificarea?si cu ce sa incep?va multumesc!

Buna,fetita mea are sase luni si cateva zile si nu vrea sa inceapa diversificarea.Am incercat cu supa strecurata de morcov,telina si patunjel,apoi am ingrosat putin supa si nu vrea,se stramba si de multe ori vomita.Cred ca nu-i place textura legumelor si nici a fructelor.
in schimb i-am pus pe buze branza dulce de vaca si se pare ca din aceasta ar vrea sa manance.
Se poate incepe diversificarea direct cu branza dulce,oua …?
multumesc mult!

Buna ziua! Am o fetiță de 9 luni și vreau să știu dacă meniul pe care îl dau e corect.
Meniul ei este: 9:00 -suc de fructe cu biscuiți
11:00- Mere coapte,iaurt ,mar cu biscuiți,banane,
12:00-lapte matern
14:30- piure de legume+piept de pui,spanac,sfecla roșie.
16:00-lapte matern
18:00-iaurt de casa,banana,mar copt..
20:00-lapte matern..
Ca să nu mănânce același fel de mâncare mai ales la ora 14:30 ii pun diferit..de ex:o zi piure de legume+piept de pui+spanac…In alta zi ii dau piure de legume+piept de pui+sfecla roșie ..și tot așa..
Vreau sa stiu daca procedez corect si daca trebuie să îi scot sucul de fructe din masa de dimineață ..
Multumesc !

Buna seara,
Baietelul meu are 6 luni si 9 kg, putin cam mult din punctul meu de vedere.
Pediatra mi-a recomandat prima masa, ora 6, sa fie laptic. La ora 10 piure de fructe si morcov ras. Ora 14, piure de legume si carnita. Ora 19, cereale nestle. Ora 22, lapte.
Problema este ca nu pot sa ii scot masa de la 2 , noaptea. Am incercat apa, ceai si nimic nu merge.
Ce imi recomandati?
Cu ce as putea sa inlocuiesc cerealele nestle? Am impresia ca nu sunt foarte sanatoase. Poate ma insel.
Multumesc

Buna ziua,
Sunt mamica unei bebeline de 8 luni, aceasta a fost si este alaptata in continuare la san.Diversificarea am inceput-o la 6 luni , respectiv supa-crema de legume+carnita/ galbenus de ou/branzica calcica, pe care le serveste cu interes cu lingurita.Problema este ca nu reusesc sa ii mai diversific celelalte mese, gustarea de fructe si cea de dupa-amiaza.Refuza sa mai deschida gurita , am incercat fel de fel de combinatii fara succes.Biscuite ori fructe feliate le primeste doar in manuta, deci s-ar parea ca nu ii displac, doar daca doresc sa-i ofer eu refuza.Mofturoasa a fost inca de la nastere nu a vrut sa bea laptic cu biberonul, nici acum nu doreste. Avem 7 mese de lapte si doar una solida, mentionez ca mananca peste noapte doua mese.Am fost la medicul de fam.care mi-a spus ca e doar un moft al ei si sa stau linistita ca a luat in greutate,drept cam putin in ultima luna-200 gr., dar ca are greutatea in crestere si parametrii.Are 8.350 gr nascuta la 3.410 gr.Astept sfaturile dumneavoastra cu foarte mare interes.Va multumesc anticipat.

Bună ziua! Am un băiețel de 6 luni (7,800 kg) hranit cu lapte formula Aptamil. De pe la 4 luni a început sa dea afară mai mult lapte ca de obicei, dar nu în jet iar la recomandarea dr.pediatru i-am introdus lapte AR. Din păcate,nu am l-am putut folosi exclusiv, pentru ca s-a constipat foarte tare și atunci am combinat formula simpla cu AR, iar episoadele de voma au revenit, dar nu la fel de numeroase cantitativ. Pe bebe nu pare sa il deranjeze deloc situatia, uneori chiar rade. Menționez ca am început diversificarea la 5 luni, mâncarea solida nu o da afara, însă cerealele preparate cu apa, da. Totodată, menționez ca cea mai mare cantitate de lapte o vomita în timpul zilei (se agita mult, da din maini si din picioare, se intoarce de pe burta pe spate, se taraste in pat )și mai puțin sau chiar deloc noaptea. Ce e de făcut în acest sens, pentru ca de la începutul lunii septembrie și pana acum nu a luat în greutate decât vreo 700 gr? Va mulțumesc!

Buna ziua, am o fetita de 16 luni. Cantareste 9,200. Ajutati ma cu un sfat ce program de masa , cantităti de mâncare. Precizez ca are talasemie minora, in rest analize bune. Lapte formula Topher ii dau , si asta putin vrea ex. 150-180 ml de 2-3 ori pe zi.poate gresesc eu….. Se poate adauga miere in lapte formula? Multumesc frumos.

Bună ziua! Am și eu o fetiță de 6 luni și 2 săptămâni, născută la 42 săptămâni cu 3,750kg.A luat binisor in greutate,dar din cauza că a făcut și 2 episoade de bronsiolita,care i-au trecut f greu, I s-a adminidtrat si hidrocortizon IV în spital,nu are chiar cat ar trebui. Are cam 7 kg și ceva. Am inceput diversificarea cu suc de portocale,pe care l-a tolerat f bine,la 2 zile i-am dat suc de măr ,dar și un pic de piure de măr. De atunci s-a cam constipat,a ieșit după 2 zile cu scaun și tare. I-am pus suc de portocale in piureul de măr și i-am dat și suc de morcov,care nu prea i-a plăcut și a luat doar vreo 3 lingurițe,că să îi mai înmoi scaunul,dar nimic.am uitat sa zic că i-am combinat piureul de măr și cu mei,pt că aveam impresia că ar ajuta la ieșit afară,așa o ajuta pe fetița mea mai mare,dar cred k mai rău i-a făcut.apoi i-am dat pară piure și cu greu a ieșit afară. I-am fiert niste legume -morcov mic,păstârnac,țelină și din greseala am pus 2 bucăți pătrunjel și i-am dat câteva lingurițe de zeama. A doua zi a făcut scaun dar portocaliu la început,mai tare,că un dop,și apoi verde închis mai moale.nu am știut de la ce e verdele și 2 zile i-am dat doar pară și după vreo 2 zile abia a ieșit afară mai moale,2 zile la rand,dimineața. Ieri i-am dat iar măr piure și azi iar nu a mai ieșit cu scaunul. Nu știu ce ar trebui sa fac,sa nu-i mai dau măr o perioada,ci doar pară și să continui cu legumele,supa și apoi încet încet cu piure? Cum ma sfătuiți?

Bună seara, bebe are 9 luni, 72 cm în luna Oct, în prezent 7.500g,cate mese ar trebui sa aibă pe zi și ce anume sa pape dimineața, prânz și cina.. Dacă sunt suficiente doar 3 mese.. Mulțumesc anticipat..

Buna Ziua, copilul meu are 1,3 ani nu prea mai vrea sa manance decat somon la cuptor(inclusiv dimineata câteodată) si pui, de obicei dimineata ii dadeam iaurt cu hrisca, mei sau ovaz pentru ca nu mai voia fructe( mananca fructe dar ca gustare intre mesele principale). De ceva timp am inceput sa mănânce si din mancarea nostra( unde legumele sunt calite). De ceva vreme nu mai vrea nici ou sau ficat. Noi ii dam si sare din pacate…as vrea sa ii scot sarea(i-am dat pentru ca nu a vrut sa manance altfel deloc la inceput) dar ma tem ca s-a obijnuit asa.Va rog sa ma sfatuiti cum ar trebui sa procedez mai bine.Va multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.