Categorii
Bebeluș Întrebări frecvente La primul copil

Când începem să spălăm dinții bebelușului?

Când trebuie începută spălarea pe dinți a bebelușului?

Drumul către un zâmbet frumos începe încă din primul an de viaţă al copilului. Spălarea pe dinți a bebelușului de timpuriu este esenţială pentru dinţii albi şi sănătoşi de mai târziu. Dinții neîngrijiți se pot deteriora chiar și la bebeluș.

De aceea copilul trebuie obișnuit cu igiena dentară chiar de când erup primii dinți pentru a preveni apariţia cariilor.

Se creează astfel un obicei sănătos care va avea efecte benefice pentru tot restul vieţii, dinţii sănătoşi fiind un element important al stării de bine fizice dar şi un atu estetic, atunci când zâmbetul este fumos şi îngrijit.

Dinții bebelușului se cariază mai ușor

Apariţia primilor dinţi impune şi necesitatea păstrării lor cât mai curaţi. 

Smalţul dinţilor bebeluşului este mai fin decât cel al adultului şi, deci, mai sensibil la acţiunea substanţelor nocive care cauzează caria dentară, acizi şi bacterii care se acumulează în gură în decursul unei zile.

Chiar dacă dinţii de lapte vor fi înlocuiţi la un moment dat, carierea sau pierderea lor prematură pot destabiliza gingia, dinţii definitivi pot creşte în poziţii anormale, alimentația și vorbirea vor fi afectate.

La aceasta se adaugă problemele curente ale unui copil cu carii: dificultate la mâncat, durere, respiraţie urât mirositoare, aspect inestetic şi prezenţa constantă în gură a unui focar de infecţie.

De aceea spălarea dinţilor de lapte este la fel de importantă ca şi spălarea dinţilor definitivi şi nu trebuie făcut nici un rabat de la igienă pe motiv că oricum aceşti dinţi vor fi schimbaţi.

mother and child brushing teeth
Photo by Kampus Production on Pexels.com

Cum spălăm bebelușul pe dinți?

 • Curățați gingiile bebelușului cu tifon steril și apă chiar înainte de apariția primilor dinți pentru a le menține curate
 • Folosiţi o perie specială pentru curăţarea dinţilor bebeluşului, o dată cu erupția primului dinte. Aceasta se găseşte în comerţ. Există şi periuţe de silicon care se aplică pe degetul adultului ca un degetar.
 • Pasta de dinți nu este necesară de la început. Dacă doriți, puteţi folosi o pastă de dinţi specială pentru bebeluşi şi copii mici, în cantitate mică.
 • Dinţii vor fi spălaţi de două ori pe zi, dimineaţa (sau la prânz) şi seara înainte să puneţi copilul la culcare, după ce acesta a mâncat.
 • Începeţi prin a curăţa câteva secunde dinţişorii copilului, în zilele următoare, cu rabdare, il veţi convinge să va lase mai mult să-i curaţaţi dinţii. În general copilului îi place această operaţiune şi o acceptă fără proteste.
 • Obişnuiţi copilul să fie curăţat pe dinţi zilnic, nu o faceţi doar ocazional. Este important ca această deprindere să devină un obicei firesc şi nelipsit în rutina lui zilnică.
 • Dezobișnuiți cât mai repede copilul să adoarmă cu biberonul în gură! Este o practică riscantă, atât pentru sănătatea dinţilor cât şi pentru ca există riscul ca sugarul să se înece cu lapte în somn.
Cum spălăm bebelușul pe dinți

În cazul copiilor cu dinţi stricaţi de timpuriu este bine să consultaţi un stomatolog. Acesta va evalua starea dinţilor, obiceiurile de igienă, factorul genetic şi vă va recomanda un supliment cu fluor dacă consideră că este necesar.

Nu administraţi aceste suplimente după ureche, fără recomandarea unui stomatolog.

Copilul mai mare și igiena dentară

 1. Pe măsură ce copilul creşte acesta va dori să se spele singur pe dinţi. Lăsaţi-l dar la final verificaţi dacă a curaţat bine toţi dinţii şi, eventual, terminaţi dumneavoastră treaba.
 2. Folosiţi paste de dinţi adaptate vârstei copilului. Acest lucru este important datorită tendinţei celor mici de a înghiţi pasta. Produsele speciale pentru copii sunt blânde şi nu produc reacţii adverse dacă sunt înghiţite. Oricum, întotdeauna folosiţi cantităţi mici de pastă şi descurajaţi, pe cât se poate, înghiţirea.
 3. După spălarea pe dinţi de seară nu mai oferiţi mâncare copilului! Mâncarea înainte de culcare reface mediul acid din gură (cauzator de carii) şi spălarea anterioară îşi pierde utilitatea.
 4. Încurajaţi şi folosirea aţei dentare chiar şi pe dinţii de lapte.
 5. În cazul copiilor mari, şcolari, se aplică aceleaşi reguli ca la adulţi: spălarea dimineaţa la trezire şi seara înainte de culcare, perierea minim 3 minute a dinţilor. Acum se poate deja introduce pasta normală, folosită de întreaga familie, cu condiţia ca copilul să înţeleagă că nu trebuie să o înghită şi să respecte această regulă.

De reținut

 1. Spălatul pe dinți se va începe de timpuriu, o dată cu erupția dentară.
 2. Dezobișnuiți rapid copilul să adoarmă cu biberonul de lapte.
 3. Cariile dentare sau pătarea dinților trebuie tratate la stomatolog chiar dacă copilul este foarte mic.
 4. În deprinderea obiceiurilor sănătoase, ca spălatul zilnic pe dinţi, este crucial exemplul personal al părinţilor, copilul având tendinţa de a copia comportamentul adulţilor importanţi pentru el.
 5. Pe lângă igienă şi moştenire genetică, dinţii sănătoşi depind şi de o alimentaţie sănătoasă, bogata în calciu, vitamine şi minerale.
 6. Nu uitatați să administrați vitamina D zilnic pînă la 18 luni și apoi doar în lunile de iarnă.

Citiți și: Rahitismul, simptome și tratament

13 răspunsuri la “Când începem să spălăm dinții bebelușului?”

Buna ziua,
As vrea sa va intreb cum se procedeaza cu bebelusii ceva mai mari care inca mai sunt alaptati, iar seara de obicei adorm la san.
Multumesc

In primul rand curatati-l bine pe dinti cand se trezeste dimineata.

Riscul copiilor care adorm la san sa faca carii nu este chiar la fel de mare ca al celor care adorm cu sticla de lapte praf, din cauza ca laptele de mama contine substante cu efect antimicrobian cu efect protector.
Astfel, in gura copilului nu se acumuleaza la fel de multe substante nocive peste noapte ca in cazul celor alimentati artificial.

Se gasesc diverse marci care produc pasta de dinti pentru copii mici la farmacii. Acolo veti gasi si periute potrivite pentru varsta copilului.

Si in unele supermarketuri am vazut pasta de dinti pentru copii.
Pe tub este precizat intervalul de varsta caruia i se adreseaza deci nu ar trebui sa aveti probleme cand alegeti pasta.

Multumesc pentru aprecieri!

buna ziua.vroiam sa va intreb ce parere aveti despre administrarea zimafluor-ului?
va multumesc anticipat

Eu personal nu il recomand de rutina.
Dar uneori este necesara suplimentarea cu Fluor, in anumite cazuri in care dintii se strica foarte repede.
Oricum, este indicat ca administrarea sa fie monitorizata de un stomatolog care sa vada copilul periodic pentru a aprecia cum evolueaza dantura.

Va rog sa imi raspundeti! am un baietel de 7luni si trei saptamani. si ieri si azi (de fapt mai mereu iese cu scaunul mai tare) iese greu cu scaunul. ieri a iesit tare..azi la fel, tare sub forma unor boabe…dar continea si mucus si am observat ffff foarte putin mucus roziu…dimineata a avut febra…in urma cu o sapt a vomat in fiecare zi cam de 2 ori pe zi. am observat ca i au aparut si ganglioni occipital…am fost la pediatru. nu mi-a dat decat simetrolim ca ii curgea nasucul

Copilul trebuie vazut de un pediatru pentru a lamuri toate aceste simptome.
Legat de constipatie, trebuie urmarita alimentatia, aceasta e bine sa contina multe lichide, supe, legume. A nu se abuza de banane, morcovi sau orez, dar si de lapte praf, toate acestea pot constipa.

Buna seara, vreau sa va intreb care este procedura de periere a dintilor unui copil pana in 2 ani? Daca se pune pasta de dinti pe periuta este necesara si clatirea cu apa a gurii sau doar cu periuta? Ma puteti lamuri? Multumesc

Am fost la controlul de 1 an la medicul de familie si a spus ca daca baietelul meu are doar 6 dinti, e semn de lipsa de calciu. E adevarat? Exista un numar "standard" de dinti pentru varsta de 1 an? Multumesc.

Nu exista un numar standard de dinti. E adevarat ca multi copii vor avea undeva intre 8 si 12 dinti la 1 an, la fel cum multi nu au decat 6, de exemplu.

Suspiciunea de lipsa de calciu se testeaza numai prin analize.
Este bine sa aveti si un pediatru pentru copil, pe langa medicul de familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.