Categorii
Alimentaţie Bebeluș Întrebări frecvente La primul copil

Cum începem diversificarea-6 reguli

Diversificarea alimentaţiei este un pas important în viaţa bebelușului.

Părinții trebuie să aibă mereu în vedere că sugarul are un organism imatur care nu poate digera orice, de aceea este important să respecte niște reguli simple când încep diversificarea. Aceste reguli au scopul de a feri bebelușul de crampe, urticarie, vărsături, diaree, constipație sau alte neplăceri cauzate de o alimentație greșită.

Înainte de a începe diversificarea, e bine ca sugarul să fie văzut de medicul pediatru cu care veţi stabili dacă este momentul potrivit pentru introducerea alimentelor solide.

Când este bebelușul pregătit pentru diversificare?

În general, ne interesează câteva aspecte legate de dezvoltarea psiho-motorie a copilului:

 • dacă are o bună coordonare a capului
 • dacă stă în şezut într-un scăunel de masă
 • dacă este interesat de alimente
 • dacă deschide gura când i se oferă alimente
 • dacă înghite mâncarea, nu o împinge afară din gură
 • dacă duce obiecte la gură
 • dacă sugarul este sănătos în momentul începerii diversificării.

Dacă aceste condiţii sunt îndeplinite şi bebelușul este la vârsta potrivită diversificării, se poate începe. Înainte de a trece la treabă, consultați tabelul cu alimentele permise în funcție de vârstă aici.

La câte luni începem diversificarea?

Sugarii alimentaţi exclusiv la sân vor începe diversificarea, în general, la 6 luni. Până la 6 luni, laptele de mamă este alimentul ideal şi suficient pentru a asigura nevoile de creştere ale copilului. 

Nu mai este recomandat ca sugarul alăptat să bea ceai sau sucuri de fructe!! Acestea nu sunt necesare în primele luni de viaţă şi nu au valoarea nutritivă a laptelui de mamă. Ele doar ocupă stomacul mic al sugarului care, prin urmare, va suge mai puţin lapte.

În cazul sugarilor alăptaţi care se dezvoltă foarte bine în primele luni de viaţă, dobândesc rapid abilităţile motorii menţionate mai sus şi sunt interesaţi de alimente, se poate începe diversificarea şi puțin mai repede, dar doar la recomandarea unui pediatru.

Dacă până recent, sugarii alimentaţi artificial erau diversificaţi de la 4 luni, noile recomandări ale Academiei Americane de Pediatrie sunt pentru a aştepta până la 6 luni şi în cazul lor.

Aşadar, ca regulă generala, toţi copiii vor fi diversificaţi în jur de 6 luni.

Există situații în care se impune începerea mai rapidă a diversificării, la indicația pediatrului. Citiți despre acest lucru în articolul Diversificarea la 4 luni – Când e recomandată și cum procedăm?

Reguli generale în diversificare

1. Nu introduceți 2 alimente noi deodată

Această regulă este foarte importantă pentru a putea identifica un aliment ”problemă” în cazul în care copilul dezvoltă o reacție după ce a mâncat.

Diversificarea poate începe cu oricare dintre următoarele: cereale, legume sau fructe. Puteți citi mai mult despre ordinea introducerii alimentelor noi în cadrul diversificării în articolul Diversificare – În ce ordine introducem alimentele noi.

Se va urmări copilul  2-3 zile după introducerea alimentului nou pentru a depista eventuale alergii sau intoleranţe. Dacă totul este ok, după 2-3 zile puteţi introduce un nou aliment. Această regulă este valabilă pentru toate alimentele noi, în primul an de viaţă al copilului.

Semne că bebelușul nu tolerează un aliment

Semne de alergie sau intoleranţă la alimentele noi:

 • erupţie roşie pe faţă, în jurul gurii
 • erupție pe corp
 • umflarea buzelor
 • balonare
 • diaree
 • înroşirea pielii din jurul anusului
 • secreţii nazale sau oculare apoase
 • agitaţie fără alt motiv
 • vomă sau regurgitare accentuată

Dacă suspectaţi o reacţie a copilului la un aliment, discutaţi cu pediatrul pentru a stabili dacă a fost o alergie sau doar o indigestie. Tot medicul vă va spune cum veţi proceda în viitor cu alimentul respectiv.

2. Mâncarea va fi pasată la început

În general, un sugar de 6 luni care a mâncat doar lapte (deci fluid) nu va accepta la început alimente cu textură groasă sau bucățele cu care nu știe ce să facă.

Cel mai prudent e ca primele alimentele să fie oferite la o consistență foarte moale (un piure apos) până când copilul învață să înghită. Ulterior se pot oferi piureuri tot mai dense sau bucațele moi (după 8 luni), dacă copilul le acceptă. Aceasta este recomandarea în vigoare a Academiei Americane de Pediatrie și CDC.

Piureurile apoase scad mult riscul ca bebelușul să se înece cu mâncarea sau să-și facă singur greață și să vomite din cauza consistenței cu care nu este obișnuit.

3. Alimentele se vor da cu linguriţa

Sugarul trebuie să înveţe tehnica alimentaţiei de tip adult, să ia înghiţituri mici, eventual să le mestece şi apoi să le înghită. Este o deprindere importantă, o provocare pentru bebeluşul obişnuit doar să sugă.

Este contraindicat să puneţi alimentele noi în biberon chiar dacă acestea sunt semi lichide pentru că copilul va asocia orice tip de aliment cu suptul din biberon şi va accepta foarte greu, mai târziu, să mănânce cu linguriţa.

Va fi nevoie de timp şi răbdare pentru ca bebelușul să se obişnuiască să mănânce din linguriţă!

La început sugarul poate să împingă afară mâncarea din guriţă, să o ţină în gură fără să o înghită, să închidă gura hotărât sau să întoarcă capul pentru a evita linguriţa.

Insistaţi cu bândeţe, dar nu forţaţi copilul dacă nu vrea. Pur şi simplu încercaţi din nou în zilele următoare.

4. Se va începe cu cantităţi mici de aliment nou (câteva linguriţe)

Se va creşte treptat cantitatea în zilele care urmează, în funcţie de pofta copilului. E posibil să treacă câteva săptămâni până când copilul va mânca o cană sau un borcănel întreg de piure.

Până în momentul când copilul ajunge să mănânce suficient aliment solid la o masă cât să-l sature, veţi completa cu lapte aceste mese.

Laptele, într-o cantitate moderată, se poate da şi înainte de alimentul nou dacă copilul este foarte înfometat, astfel încat sugarul să se liniştească şi să fie calm în momentul în care îi oferiţi alimentul nou.

5. Diversificarea se va face cu copilul aşezat în şezut, în scăunelul de masă

Poziția pe care o oferă scăunelul de masă este cea mai sănătoasă pentru un bebeluș care învață să mănânce.

Se reduce mult riscul înecului sau a regurgitațiilor când copilul stă în șezut

Deasemenea, se creează o rutină importantă, ritualul mesei, copilul poate sta la aceeași masă cu toată familia, lucru care îl va face foarte bucuros.

baby holding the spoon on his mouth
Photo by MART PRODUCTION on Pexels.com

6. E mai bine ca prânzul să fie prima masă a sugarului

Motivul pentru care se recomandă să se înceapă diversificarea cu masa de prânz este ca primele alimente ale copilului să fie legumele.

S-a observat în timp că unii bebeluși care încep diversificarea cu fructe vor accepta mai greu mâncărurile care nu sunt dulci.

Desigur, nu este o greșeală dacă se va începe cu fructe sau cereale, cu micul dejun sau cu cina.

6 reguli pentru începutul diversificării
6 reguli pentru începutul diversificării

Primul aliment al sugarului

Chiar dacă ideal ar fi ca primele alimente să fie legumele, puteţi începe diversificarea cu oricare dintre următoarele: cereale (fără gluten până la 6 luni), banane pasate, mere pasate, pere pasate, morcovi fierţi şi pasaţi, dovlecel (fără sâmburi) fiert şi pasat, avocado, piersici (fără coajă) pasate. 

Bebeluşul sub 6 luni va primi fructele pasate doar după ce au fost coapte în cuptor în prealabil. Excepţie fac bananele care daca sunt foarte coapte (coaja se înegreşte) nu mai trebuie preparate termic.

Citiți mai multe despre acest subiect în articolul Diversificare-în ce ordine introducem alimentele noi.

De reținut

 1. Nu introduceți 2 alimente noi deodată și lăsați 2-3 zile distanță între alimentele noi.
 2. Mâncarea va fi pasată la începutul diversificării
 3. Alimentele pasate se vor oferi cu lingurița, nu cu biberonul
 4. Se va începe cu câteva lingurițe de aliment nou
 5. Diversificarea se face cu bebelușul așezat în scăunelul lui de masă
 6. E preferabil să începeți cu legumele, la masa de prânz

Citiți și: Vaccinuri opționale pentru copii

161 de răspunsuri la “Cum începem diversificarea-6 reguli”

Buna ziua,
Este bine ca unui bebelus de 6 pana la 10 luni sa i se dea zilnic supa crema sau piure de legume in care morcovul este pus in cantitatea cea mai mare? Sau din ce ar trebui sa fie compus piureul de legume zilnic, astfel incat alimentatia si meniul sa fie cat mai variate? Eu am incercat sa ii administrez legumele si cate unsa sau in combinatie de 2-3 maxim insa nu le accepta decat pe toate odata.
Multumesc

Nu este indicat ca bebelusul sa consume chiar zilnic morcov din doua motive: morcovul poate sa constipe si poate da o coloratie portocalie a pielii copilului in timp, prin acumularea de caroten.

Oricum aveti acum la dispozitie o varietate de legume proaspete cu care sa inlocuiti morcovul. Chiar daca nu le accepta din prima, insistati cu blandete in zilele urmatoare si veti reusi sa-l invatati incet si cu alte legume.

In rest, puteti sa-i dati legumele in orice combinatie doreste, daca ii place piure-ul facut din multe legume nu e nici o problema.

Mai importanta decat variatia legumelor este sa va asigurati ca bebelusul primeste zilnic (pe langa legume) carne, fructe, lactate, cereale, etc. In acest fel obtineti o dieta cu adevarat variata.

Ati putea sa imi spuneti ce ar insemna "in timp'? Ii dau cam de 3-4 luni preponderent morcov, in sensul ca toate piureurile mele de legume ies portocalii. Cu constipatia nu am avut probleme pana in prezent dar poate ma trezesc intr-o buna zi cu copilul portocaliu 🙂

Nu exista o relatie direct proportionala intre cantitatea de morcov si tendinta la colorare in galben a pielii. Depinde, de la copil la copil.

Acest fenomen apare insa la unii copii care consuma multi morcovi si am tinut sa precizez acest lucru pentru ca aspectul galben al pielii copilului poate sa sperie parintii, ducandu-i cu gandul la boli grave, nejustificat.

Oricum, chiar daca va treziti cu copilul portocaliu 🙂 din cauza morcovului, acest lucru nu este nociv pentru sanatate (doar ciudat estetic) si trece prin rarirea meselor cu morcov.

Buna ziua,
Pana la cate luni apa plata care se ofera bebelusilor trebuie fiarta si racita? Sau este doar un mit?

Multumesc

Pana in momentul diversificarii nu se ofera apa bebelusului sanatos, indiferent daca este alaptat la san sau artificial pentru ca ambele tipuri de lapte contin aprox 80 la suta apa.

Dupa inceperea alimentatiei solide puteti sa-i dati apa. Cea imbuteliata nu trebuie fiarta.

Cea de la robinet e mai bine sa o fierbeti, pana la 1 an, pentru ca in majoritatea oraselor din Romania se fac vesnic lucrari, vine apa murdara la robinet, etc.

Daca aveti filtre speciale la robinet atunci puteti sa nu o mai fierbeti.

In strainatate nu se prea practica fiertul apei de la robinet dar acolo apa curenta este mai curata.

Buna ziua,
Fetita mea in varsta de 1 an se trezeste dimineata in jur de ora7-8. Atunci ii ofer san (ambii). Pe la 8.30-9.00 da semne ca ii este foame si ii ofer piure de fructe cu branzica si cereale.Daca astept pana la 10 este prea mult, ii ese prea foame.In mod normal ar trebui ca masa de pranz sa o aiba in jur de ora 13-14, nu? Doar ca la 12.30 este prea obosita sau nu ii este foame suficient cat sa mamance si o culc. Dormind 2-3 ore dupa amiaza, ajungem cu masa de pranz undeva la ora 15-16. Este bine? Asta este ritmul copilului, ce ma sfatuiti?
Multumesc,
O zi buna

Este posibil ca acesta sa fie ritmul ei.

Pe de alta parte, faptul ca dupa suptul de dimineata ii este foame asa de repede poate sa indice ca nu se mai satura cu laptele. Fie acesta nu mai e in cantitate suficienta, fie ea nu mai are rabdare sa suga destul. La un an ar trebui sa suga macar 200 de ml pentru o masa de sine statatoare. Ati putea incerca ca dupa ce termina de supt sa-i mai oferiti ceva de mancare in completare pentru a verifica daca e satula sau nu. Daca mai doreste mancare, puteti sa faceti acest lucru de fiecare data. Astfel, gustarea o va lua mai tarziu, va dormi si apoi va lua pranzul fara acea pauza mare intre mese.

Buna seara, va rog sa aveti amabilitatea de a ma ajuta cu un sfat. Pediatrul ne-a recomandat sa incepem diversificarea la 4 luni jumate cu supa de legume, dupa care in saptamana urmatoare sa introducem piure si in a treia saptamana cereale. Nu mi-a dat un plan detaliat si am incercat sa ma documentez din alte surse. Va rog sa imi spuneti daca este corect sa procedez in felul urmator:
-supa legume (morcov, telina, pastarnac,radacina patrunjel) o lingurita in prima zi, 2 in a doua etc. in primele 3-4 zile in care sa pasez doar morcovul si pastarnacul
Dupa aceasta perioada sa introduc pe rand (fiert in supa si pasat) dovlecel, cartof, ardei, ceapa.Ardeiul si ceapa nu le pasez, doar le fierb si le scot dupa din supa.
La supa adaug o lingurita ulei masline
-pe masura ce introduc legumele, supa sa fie din ce in ce mai groasa astfel incat in timp sa se transforme in piure (acesta inlocuieste total masa de supa). La piure sa adaug 50 g lapte.
-Masa de cereale sa o introduc tot progresiv, sa incep cu cate o lingurita. Cel mai probabil o sa-i dau cereale de orez de la Topfer (acum mananca lapte praf Lactana Topfer).
Dupa cereale mi-a spus sa introduc piure de fructe (o sa procedez tot asa cu cate o lingurita in plus pe zi, progresiv)si m-am gandit sa incep cu mar copt, para coapta, piersica, caisa si ele fierte, desigur introduse pe rand. (Care este cantitatea finala de piure de fructe pe care ar trebui sa o manance avand in vedere ca acum bea cam 160 ml lapte la o masa?). De la 5 luni mi-a spus sa asociez piureul de fructe si cu branza de casa.
Va mulumesc frumos! Oana Pop

Cantitatea finala de piure (cereale, fruct)la o masa ar trebui sa echivaleze volumul de lapte pe care il mananca copilul la o masa. Deci in jur de 150-200 de ml piure. Dar va dura ceva timp pana veti ajunge sa inlocuiti complet o masa de lapte cu alte alimente. Poate sa fie vorba de zile sau de saptamani, in functie de pofta copilului pentru noile mancaruri.

Altfel, planul de alimentatie este ok. Cu mentiunea ca este suficient daca lasati un interval de 3 zile intre alimentele noi, nu e nevoie sa asteptati o saptamana intreaga.

Deasemenea, ordinea in care introduceti alimentele (supa, cerealele sau fructul) nu este foarte importanta. Daca vedeti ca copilul nu accepta supa si legumele, treceti la fruct sau la cereale, de exemplu.
Toate alimentele mentionate de dumneavoastra sunt sigure pentru varsta lui si puteti incepe cu oricare dintre ele, in functie si de preferintele lui.

buna ziua
spuneti-mi va rog
este necesar la un bebelus de 9 luni sa se dea fier?sau sunt necesare intai analize?si daca da,in ce cantitate?
multumesc

buna ziua
cat suc de morcov poate bea pe saptamana un bebelus de 9,5 luni?cred ca i-am dat cam des si are nasul putin portocaliu,de la o perioada nu i-am mai dat deloc.
care e canditatea optima care o poate bea pe saptamana fara a deveni portocaliu?
multumesc anticipat

La 9 luni, fierul se administreaza in doua situatii:
Daca copilul are semne de anemie (paloare, apatie, este mai bolnavicios, nu pune in greutate, nu are pofta de mancare) caz in care sunt necesare analize. Doza de fier va fi calculata in dunctie de rezultatul analizelor si de greutatatea copilului.
Daca copilul refuza sa manance multe dintre alimentele care contin fier (carne, ficatel, galbenus de ou,cereale, legume). In acest caz se pot administra cateva picaturi de fier pe zi, calculate tot in functie de greutate.

Daca, in schimb, copilul este in stare buna,sanatos, cu greutate normala pentru varsta si se alimenteaza variat, cu alimente care contin fier, nu este necesara administrarea de fier.

Nu exista o doza fixa de morcov care sa garanteze ca copilul nu se va colora in portocaliu. Depinde de la copil la copil.

Daca ati observat colorarea in portocaliu a pielii, e bine sa nu-i mai dati deloc morcov pana aceasta coloratie dispare. Apoi, puteti sa-i dati din nou, dar in cantitati mai mici si mai rar decat stiti ca primea inainte.

am o fetita de 8 luni,de o saptamana se trage de limbuta seara mai mult, dar si ca un tic scoate vf limbutei afara cat e de normal? si inca ceva ,nu vrea sa manance , refuza supa si in general orice mancare gatita, numai iaurt si fructe si lapte de la piept vrea,in rest refuza chiar si galbenus si carnita si lapte de vaca in combinatii, decat simplu vrea, cum ar fi corect si la ce ore sa manance?

vitamina c e recomandata la bb 7 luni jumate in scopul de produce foamea si a manca cu pofta? pt ca refuzam masa , alimentatia se face dupa toane, daca are pofta mananca, daca nu sta si 5 ore fara mancare pentru ca nu vrea ce sa fac?ce alimente sunt prioritare? macar pe acestea sa le asigur atunci cand vrea

La 8 luni copilul ar trebui sa aiba o masa de lapte dimineata si una seara la culcare si inca 3 mese diversificate pe timpul zilei. Laptele singur nu-i mai asigura nevoile de crestere.
Este bine ca mananca fructe dar nu este suficient.
Trebuie sa incercati diverse legume sub forma de piure, singure sau combinate, la un moment dat trebuie sa accepte ceva din ce-i dati. In aceste piureuri puteti amesteca carnita mixata sau galbenusul de ou.
Incercati sa puneti copilul la masa impreuna cu restul familiei, isi va face pofta vazandu-i pe altii ca mananca.
Legat de limbuta, acesta poate fi un tic de moment.

Este putin probabil ca vitamina C sa-i creasca pofta de mancare copilului.
In primul rand trebuie vazut (eventual consultat un pediatru) daca copilul este sanatos si are o greutate buna pentru 7 luni.

Daca copilul este bine atunci trebuie sa incercati, cu rabdare, diverse alimente, supe,piureuri de legume, carnita mixata in piure, galbenus de ou pentru pranz, cereale cu lapte, branzica de vaci, iaurturi cu fructe preparate in casa sau fructe simple pentru gustari.
Asa cum spuneam si anterior, e bine sa incercati sa mancati impreuna cu copilul, in general copiii isi fac pofta cand vad pe altcineva ca mananca.

Buna ziua,

baietelul meu de aproape 11 luni a devenit dintr-odata mofturos. Pana acum cateva zile manca orice leguma, orice fruct, carne, ou…absolut tot ce ii dadeam. Acum nu mai vrea / mananca de placere decat laptele cu cereale (din biberon) si un fel de budincuta de la Nestle (creme biscuitee). Ar putea avea legatura cu faptul ca ii cresc vreo 3 dintisori? sau poate a devenit rutiniera alimentatia de pana acum? poate ar trebui sa diversificam mai mult?

multumesc

Buna ziua,

imi puteti spune, va rog de la ce varsta se introduc in alimnetatia bebelusilor painea (de care?), rosiile (cum preparate?) si carnea de porc?

multumesc anticipat

Capriciile alimentare sunt cauzate frecvnet de eruptia dentara dar nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva zile dupa ce dintii au erupt.

Daca continua, in conditiile in care copilul este sanatos, e foarte posibil sa fie plictisit alimentar. La 11 luni puteti sa-i oferiti o gama foarte larga de alimente cu conditia sa nu fie grase, prajite sau prea condimentate pt copil. Asadar puteti incerca sa variati meniul copilului, rutina mesei sau sa mancati impreuna cu el.

Paine se poate introduce de la 6 luni, din momentul in care se accepta glutenul in alimentatie. Daca copilul primeste deja cereale, biscuiti, paste sau alte fainoase, zilnic, painea se va da in cantitati mici, existand, altfel, pericolul ingrasarii.
Rosiile se pot da dupa 9 luni, crude sau fierte, de preferinta fara samburi.
Carnea de porc se da dupa un an, dupa unii autori chiar mai tarziu, din cauza continutului mare in grasimi si fiind mai greu de digerat.

Buna seara! Am un baietel de 6 luni. E alaptat cu Hipp Organic, si am inceput diversificarea de la 4 luni. De la cate luni se poate introduce mamaliga?
Multumesc

Mamaliga (porumbul) se introduce mai tarziu, spre un an.

Sunt mai multe motive pentru aceasta: porumbul este ceva mai alergenic fata de celelalte cereale, este prea putin nutritiv, sarac in calorii si este prea greu de digerat la varste mici.

La 6 luni sunt preferabile cerealele din comert,adaptate varstei copilului, sau grisul.

Multumesc pentru raspuns. O sa mai amann introducera mamaligii. Cereale din comert ii cumpar dar in utimul timp nu le mai mananca… I-am facut gris cu lapte si am vazut ca momentan il accepta destul de bine

buna sear 'am un baietel de 1an si jumate am inceput diversificarea alimentatiei la 5 luni .cu supe de legume si suc de morcov .vreau sami spuneti daca este rau daca ai dau an fiecare zi pireu de cartofi .antro zi dau cu carne de pui an alta zi cu ou an alta zi cu ficat si tot asa.lapte bea dimineata cu cereale si la doisprezece pireu cu branza facuta de mine cu calciu lactic .la 3 duma ameaza bea iarasi lapte cu gris.la 5 manaca supa da legume si pe la 9 seara lapte.va rog sami spuneti daca alimentatia este corect data .este un bebelus foarte moftoros nu prea manaca asa cum manaca alti bebelusi .va rog sami spuneti ce sai dau pentru constupatie si pentru indigestie ca mereu face indigestie.eu sunt foarte atenta la mancarea pe care ai dau nustiu ce sa mai fac sunt disperata face mereu indigestie si e constupat mereu.si sami spuneti daca pot sai dau ceva pentru imunitate .va rog sami dati sfatul dumneavoastra cu toata stima.

Nu este un lucru de dorit ca copilul sa manance zilnic doar piure de cartofi ca garnitura. Este destul de mare si ar trebui sa primeasca deja toate tipurile de legume.

Nu stiu ce intelegi dvs prin indigestie si constipatie. De aceea sfatul meu este sa duceti copilul la consult la pediatru daca sunt probleme digestive de orice tip.

Buna seara,
Pentru un copil de un an si jumatate este suficient un meniu compus din:
1. dimineata si seara lapte de vaca cu cate 1 lingura de cereale(uneori bea doar 70 ml la masa, alteori 150 ml)
2. la 10 mar cu branza calcica sau paine cu unt si miere sau branza normala cu rosii
3. la 13.00 ciorba de curcan/pui de 2 ori pe sapt, 1/sapt ficatei cu piure cartofi, de 2/sapt peste cu orez sau alta garnitura, de 2 /sapt mancare de fasole galbena/verde cu ou fiert sau legume la cuptor cu smantana(adica 2 zile pe sapt nu ii dau carne)
5. la 17 iaurt simplu cu paine sau cu fructe din compot?
Va intreb deoarece am citit intr-o revista de specialitate ca un copil trebuie sa mai aiba o masa pe la 7 seara pe langa ce am enumerat eu mai sus compusa din felul 2 daca la pranz i s a dat doar ciorba.
Pana la ce varsta pot continua cu programul pe care il respectam in prezent?

Multumesc frumos

Meniul dvs este bun dar puteti aborda mancaruri mai variate la pranz. Dupa un an copilul poate primi orice tip de legume, supe, ciorbe sau mancaruri, cu conditia sa nu fie grase, prajite sau excesiv condimentate.

Legat de cantitati, acest lucru depinde de la copil la copil, unii mananca mai mult altii mai putin. Daca copilul creste bine, inseamna ca mananca suficient cantitativ pentru necesitatile lui metabolice.

Pentru a stabili daca cresterea copilului este satisfacatoare, este bine sa fie vazut periodic de catre un pediatru.

Buna seara,
As vrea sa va intreb daca este bine sa ii dau fetitei mnele in varsta de 1 an si jumatate cate o felie de paine cu unt si miere de 3 ori pe saptamana ca si gustare la ora 10 dim.

Multumesc!

Buna am si eu o rugaminte m-ar interesa un ghid sau chiar o carte cu diversificarea alimentatiei am un bebe de 5 luni jumate am fost la pediatrii dar nimeni nu mi-a spus ceva concret privind diversificarea si as vrea sa stiu mai mult pt sanatatea copilului meu. va multumesc

Toate cartile de crestere a copilului de pe piata contin o sectiune care trateaza diversificarea si, in general, informatiile sunt corecte si utile. E bine sa luati o carte cat mai recenta.

Pe de alta parte, e bine sa stiti ca, dincolo de regulilel de baza ale diversificarii (pe care le gasiti si pe acest blog) parintii au o mare libertate in a alege retete pentru copiii lor. De aceea, daca aveti nelamuriri, cel mai bine este sa mergeti la medicul pediatru cu lista dumneavoastra de intrebari legate de diversificare pentru a va lamuri in ceea ce va este dumneavoastra neclar.

Pana ajungeti sa discutati cu pediatrul va recomand 2 site-uri care ofera informatii valoroase:

http://www.mayoclinic.com/health/healthy-baby/PR00029

http://wholesomebabyfood.momtastic.com/solids2.htm

Buna ziua
Amo fetita de 6 luni jumatate alaptata cu lapte praf de la 2 saptamani jumatate.Mentionez ca maninca lapte antireflux…
La 4 luni jumatate am inceput diversificarea…care a mers foarte bine pina la 5 luni jumatate…in sensul ca reusisem sa diversific 2 mese si minca cam orice…problema a fost ca s-a constipat…si la un moment dat(am banuit ca din cauza asta…inca nu stiu sigur de ce) a refuzat mincarea…La sfatul pediatrului am intrerupt pentru citeva zile alimentatia solida si i-am dat doar lapte…si apoi am reinceput de la inceput. Acum am reusit sa diversific masa de dimineata cu fructe si de citeva zile am inceput si la masa de prinz…iar astazi iarasi a inceput sa plinga. Pare ca ar minca…maninca citeva lingurite…apoi plinge…iar maninca citeva lingurite…iar plinge…am lasat-o in pace si i-am dat lapte care l-a mincat fara probleme.Am observat ca scaunul este mai consistent si mai redus cantitativ fata de zilele trecute.Mi-e frica sa nu patesc la fel ca data trecuta…Ce ma sfatuiti? Gresesc undeva? Copila e pofticioasa si mincacioasa…dar nu cred ca mincarea e problema…ci altceva.

Nu este bine sa reveniti la lapte de fiecare data cand copilul refuza mancarea, poate fi o solutie pe termen foarte scurt dar pe termen lung determina tulburari de alimentatie si confuzia copilului.

Vor fi multe momente cand copilul va refuza mancarea, de exemplu la eruptia dintilor, dar revenirea la lapte de fiecare data este contraindicata. Este preferabil sa intrerupeti masa si sa reveniti mai tarziu cu hrana solida decat sa ii dati imediat lapte.

Daca fetita se constipa, acest lucru se trateaza fie cu un regim alimentar special fie cu siropuri care inmoaie scaunul pe care vi le poate prescrie un pediatru.

E bine si sa reduceti sau sa eliminati temporar alimentele care constipa din alimentatie ei (banane, morcovi, orez).

Buna seara
Copilul meu in varsta de 1 an este racit , dar ii dau si 2 dintisori . In aceasta perioada nu mananca mai deloc , lapte fff putin iar mancare ia cateva lingurite si atat. Este vreo problema ? A scazut deja in greutate . Pana acum doua zile vomita din cauza tusei pe care o avea sau are un obicei pe care il aplica si atunci cand nu este bolnav , isi face scarba si automat urmeaza voma, De multe ori apuc sa ii dau doar o sing lingurita si il vad cum se stramba si isi face scarba si vomita in urmatoare secunda. Ce pot sa fac sa evit aceste lucruri?
Multumesc

Daca copilul tuseste trebuie tratata tusea, eventual secretiile nazale (daca sunt) care ii ajung in gat si ii provoaca greata.
Pentru durerea cauzata de eruptia dintilor sunt utile gelurile speciale pentru gingii (Calgel, Dentinox) si administrarea de anti-algice (Nurofen sau Paracetamol).
Este important sa nu insistati cu mancarea daca copilul se opune, mai bine faceti o pauza si reveniti mai tarziu. Deasemenea, sa va asigurati ca este hidratat (apa, ceaiuri, sucuri, lapte).

Multumesc pt raspuns
Raceala a trecut sa zicem desi da semne uneori ca iar este infundat , seara sforaie . Tusea am tratat.o cu prospan .
Legat de obiceiul de a vomita : am obs ca daca nu ii pasez mancarea bine se ineaca si vomita chiar daca este vorba de o mica bucatica , sau de o consistenta mai groasa. Astazi i.am facut supa crema de legume si nu a refuzat , i.am oferit cartof la cuptor cu unt , branza si smantana ..a mancat f putin , s.a inecat si a vomitat.
Cum pot evita ? Cand i.as putea oferii ceva nepasat ? Imi este frica sincer sa ii dau orice doar sa nu se inece sa vomite .multumesc

Ar fi bine sa mergeti si la un consult ORL cu copilul pentru a exclude prezenta polipilor (mai ales daca copilul sforaie). Acestia intretin inflamatia locala si productia de mucus. Acest mucus poate fi o cauza pentru care copilul isi face usor greata.
Dar aceste lucuri nu pot fi stabilite decat in urma unui consult.

Multumesc frumos dna dr
O sa mergem la un consult ORl dar problema vomitatului este mai demult si are perioade cand vomita , si cand nu .
Stiti cazuri de copii care fac acest lucru , neavand alte probleme?
Mai vroiam sa va intreb ce cantitate de branza poate consuma ( are 1 an ) ? Lactatele daca sunt mai grase este vreo problema? Ii place iaurtul ..ii pot da cat doreste ?
Cate oua de prepelita as putea sa ii dau ?
Omleta are voie , la teflon cu putin ulei masline?
Multumesc mult

Problema vomitatului trebuie evaluata in cadrul unui consult, pentru a stabili exact cauza, fiind mai multe explicatii pentru acest lucru.
Legat de lactate: copilul va consuma lapte dimineata si seara la aceasta varsta. Laptele va fi din cel normal, nu degresat. In rest, mai poate consuma o gustare cu branza sau cu iaurt. Restul meselor vor fi cu legume, fructe, carne, paste, cereale,oua, etc.
Poate consuma ou (gaina, prepelita) fiert tare sau omleta de doua-trei ori pe saptamana.

Fetita mea are 1 an si 2 luni si meniul ei zilnic ar fi urmatorul

ora 8.00 lapte de la san

ora 11.00 fructe diverse cu branza, iaurt, cereale, tartine cu unt si dulceata/miere, omleta la cuptor, biscuiti, etc

ora 12.00 lapte de la san

ora 15.00 – supe/ciorbe
-pireu de legume cu carne(curcan, pui, vita, peste), ficat sau galbenus de ou, cartofi frantuzesti, diverse preparate in special fierte sau gatite la cuptor
– compot, pandispan

ora 18.30 cereale, mamaliga cu branza, gris cu lapte, orez cu lapte,budinci,dovlecei cu smantana la cuptor, diverse preparate mai usoare

ora 21.00 lapte de la san

M-ar interesa urmatoarele aspecte:

1.Conteaza foarte mult ora pranzului, 15.00?Are acest program de pe la 8 luni si mi-e greu sa-i schimb orele de masa astfel incat sa i-l dau in intervalul optim 12-13.
2.Am facut proba suptului si am ajuns la concluzia ca mai mult de 120 ml dimineata si cam tot atat seara si cam 70 ml la pranz nu bea lapte. Este prea putin? Fac precizarea ca niciodata n-a mancat foarte mult lapte, nici cand era bebelus.Are acum aproape 10 kg si 80 cm.
3.Daca ii dau 2 oua pe saptamana, fierte, in piure, in celelalte preparate mai pot folosi ou(budinci, legume la cuptor)?
4.Vi se pare un meniu echilibrat pentru un copil de varsta ei?

Programul de masa si meniul sunt bune, nu e nevoie sa aduceti modificari la orar daca copilul se satura cu mesele in aceasta forma.

Nu este o problema daca nu suge mai mult, atat timp cat mananca si alte lactate la gustari (iaurt, branza, cereale cu lapte). La aceasta varsta e nevoie de 500 ml de lactate zilnic dar ele pot fi de diverse tipuri, nu este obligatoriu sa fie doar lapte.

Puteti folosi ou la gatit.

Am o fetita de 2 luni,a facut o dermatita atopica de la lapte praf cand a implinit o luna.am scimbat formula de lapte acum suntem pe humana hipo de o saptamana si nu a mai facut alergie,initial a fost pe milmil si apoi pe aptamil.va intreb,este posibil sa recidiveze,mentionez ca am fost la pediatrul ei si a prescris elocon …nu am folosit pentru ca nu sunt de acord cu produsele cortizonice o spal cu gel trixera avene si o hidratez cu crema trixera avene plus apa termala avene.multumesc.

Daca a fost intr-adevar un puseu de dermatita atopica, atunci poate sa recidiveze. Hidratarea si ingrijirea zilnica a pielii sunt foarte importante si pot sa rareasca semnificativ episoadele de dermatita atopica.

Unguentele cu derivati de cortizon sunt foarte eficiente in tratarea rapida a inflamatiei si ameliorarea discomfortului din dermatita atopica si pot fi folosite fara probleme cateva zile.

multumesc foarte mult.va mai intreb ceva,va rog frumos.vomita dupa ce mananca,chiar si atunci cand era alimentata la san…pe care nu stiu ce sa intamplat dar a refuza de la 3 saptamani.este adevarat ca este destul de agitata,dar ma ingrijoreaza toate manifestarile astea…mai ales cand se bucura,sau cand o schimb de hainute,acum la 2 luni are greutatea 4900g,si inaltimea 60cm.la nastere a avut 3700g si 54cm.pediatrul a spus ca nu sunt motive de ingrijorare,daca ia in greutate,numai ca eu ma alarmez destul de mult.multumesc frumos.

E o greutate buna pentru 2 luni.
Legat de "vomitat": copilul mic regurgiteaza in mod normal, scuipa lapte dupa masa, mai mult sau mai putin. De aceea este important sa o tineti ridicata, pe umar, dupa fiecare masa 10-15 minute, sa ragaie. Deasemenea, cantitatea de lapte pe masa trebuie sa fie cea potrivita varstei, daca ii dati prea mult la o masa, va vomita excesul. E preferabil sa manance mai des si mai putin decat rar si mult.
Dupa mese nu trebuie sa o agitati prea tare daca are tendinta sa regurgiteze, trebuie sa stea cat mai linistita.

Va rog frumos sa detaliati putin cate ceva despre dermatita atopica,cat este de periculoasa,dispare total sau poate recidiva.fetta mea a avut dermatita atopica la 2 luni,de la laptele formula,doar pe fata avea niste pete rosii care ulterior se uscasera si erau aspre la atingere,iar pe corp avea doar bubite foarte mici,marunte si rosii.Cum putem trata dermatita atopica altfel decat cu produse care contin cortizon,eu nu am folosit doar am hidratat fata cu apa termala si cu crema hidratanta,chiar si in acest moment continuam cu aceste produse,acum nu mai are nici urma de pete sau bubite….are obrajorii foarte curati…dermatita a disparun in momentul cand am scimbat laptele,momentan suntem pe formula hipoalergenica.va rog sa ne spuneti pana cand putem folosi formula hipo si cand putem incepe diversificarea alimentara,care este ordinea alimentelor introduse la bebelusii care au facut dermatita atopica.Multumesc frumos.

Dermatita atopica poate recidiva in perioada de copil mic. Ea tinde sa dispara, insa, pe masura ce copilul creste.

Tratamentul difera in functie de simptome, uneori este nevoie de folosirea cremelor cu corticoid pentru cateva zile, alteori acest lucru nu este necesar. Acest lucru il poate stabili medicul, in urma unui consult.

Formula hipoalergenica o puteti folosi pana la un an, daca copilul o bea cu placere.
Diversificarea se face normal, de la 6 luni, ca in cazul tuturor copiilor, cu alimentele permise in functie de varsta si cu intervalul de 3 zile intre doua alimente noi, in care puteti observa reactia copilului. Daca aveti banuiala ca un anumit aliment nou introdus nu ii prieste copilului, este bine sa va sfatuiti cu pediatrul.

Si baietelul meu a facut la doua luni dermatita si am scapat de ea cu gel de dus si balsam La Roche-Posay, gama Lipikar. Acum are 6 luni si nu i-a reaparut, iar de o luna am inceput diversificarea si papa suc de fructe dimineata si supica de radacinoase la pranz. N-am vazut nicio modificare in aspectul pielii. Mentionez ca nu am renuntat nicio zi la gelul de dus Syndet si balsamul Baume AP din gama mai sus mentionata si ca alaptez la san.

Buna dimineata! As avea o intrebare. Pot incepe sa introduc in suculetul de fructe cereale Milupa 7 Korn? Sau trebuie neaparat orez simplu pentru inceput? Mentionez ca nu ii place pulpa de fruct si ca sucul in sine (morcov, mar si mandarina) nu ii mai tine de foame. A doua intrebare are legatura cu lactatele suplimentare. Pot sa-i dau iaurt Napolact (am vazut pe diverse forumuri ca ar fi cel mai bine tolerat) sau trebuie sa-i fac pentru inceput doar de casa? Aceeasi intrebare cu branzica de vaci. Pot folosi branza vaci de la piata sau fac in casa? Alaptez la san, iar laptele la un moment dat insuficient m-a determinat sa incep diversificarea la 4.5 luni. Va multumesc!

Intr-adevar, sucul de fructe simplu nu este o masa in sine, el trebuie dat doar ca hidratare dupa masa si variatie, fiind compus majoritar din apa.
Dupa 6 luni puteti oferi cereale variate, nu este necesar sa va rezumati doar la orez. Desigur, daca pe cutie este specificat ca sunt bune pentru acea varsta. In general, cerealele se prepara cu lapte, dar le puteti da si cu suc, daca copilul le mananca.
Puteti sa-i dati iaurt simplu din comert si branzica de vaci, acestea au avantajul unei mai bune sterilizari fara de produsele facute in casa.

Va multumesc pentru raspuns! As mai avea o intrebare. Am cumparat azi si ovaz integral, deoarece bebe e un pic constipat si vreau sa ii ajut tranzitul intestinal. Este obligatorie inceperea cu cereale fara gluten, daca la mine sau la sotul meu in familie nu sunt antecedente de alergii? Cerealele deja cumparate contin gluten si observ un trend intre cunostinte, cu copii de aceeasi varsta, referitor la problema glutenului.

Glutenul se introduce la 6 luni in alimentatia copiilor in schemele de diversificare moderne.
Studiile au aratat ca amanarea lui peste 6 luni nu are nici un efect protector asupra copilului.
Trendul de care vorbiti este cauzat de necunoasterea datelor mai recente legate de subiect, problema fiind clarificata de cativa ani buni.

Buna ziua,
In primul rand felicitari pt blog, pana acum m-a ajutat foarte mult!
Am o fetita de 8 luni, ii fac piureuri de legume cu carnita de vitel sau carnita de pui la borcan de la HiPP. Am incercat cu puiul de tara dar se pare ca o doare burtica de la el si am preferat carnea de pui sa i-o dau de la Hipp.
As vrea sa stiu cand o sa pot sa-i dau si altfel de mancare, nu doar piureul de legume pasate(morcov,telina,pastranac,radacina patrunjel,brocoli,ceapa,cartof, patrunjel frunze)+carnita. De cand are voie sa manance mancare gatita?
Multumesc anticipat!

Se poate da mancare gatita la cuptor, la aburi, fiarta; diverse retete care sa includa alimentele permise in functie de varsta (care sunt destul de multe la 8 luni). Se evita doar prajelile si grasimile in exces, in rest, aveti multa libertatea in a prepara diverse mancaruri pentru cea mica.
Nu mai este necesara pasarea completa la aceasta varsta, se pot da si bucatele ceva mai mari, in functie de abilitatile bucale si pofta copilului.

Buna ziua. Am un baietel de 6 luni jumatate si am inceput diversificarea la 5 luni jumatate.

Acum avem 3 mese, piure fructe, piure legume si cereale, restul meselor alaptat. De aprox. o saptamana intampinam probleme la masa, in sensul ca mananca cateva lingurite si apoi incepe sa planga, mai putin la masa de cereale pe care o agreaza. Nu stiu sigur daca nu-i place mancarea sau este altceva. De cand il pun in scaunel incepe vaietele, mananca putin si incepe plansul.
A avut probleme cu constipatia si am pus pe seama acesteia nelinistea la masa dar vad ca persista, el primeste lingurita cu mancare dar si plange. Mi-e teama ca-l fortez si creez alte probleme. M-ar ajuta mult un sfat pentru a aborda problema avand in vedere experienta dvs.
Cu laptele nu are nici o problema, mananca bine.

Multumesc anticipat.

Buna ziua! Am un baietel de 4 luni si 3 saptamani. Am inceput diversificarea de la 4 luni deoarece era alimentat exclusiv cu lapte praf. A fost foarte incantat de toate alimentele noi de pana acum (el este oricum foarte pofticios si mancacios) insa la mar si portocala avem urmatoarea problema: daca nu i le dau se constipa, iar daca i le dau regurgiteaza insa nu imediat ci in momentul in care primeste masa de lapte. masa de fructe este la ora 10 iar cea de lapte la 6 seara. intre ele avem supa si piure de legume. dupa lapte (chiar si la o ora dupa ce a mancat laptele) insa eructeaza destul de mult si apoi da afara laptic branzit si se vede si ca nu se simte bine: incearca sa-si manance manutele si se strange de burtica. ce pot sa ii fac? asa cum v-am spus, daca renunt la aceste doua fructe, se constipa.totodata mentionez ca nu i le-am dat pe amandoua in acelasi timp.

Multumesc frumos!

Este posibil ca gustul fructelor si legumelor sa nu-i fie pe plac, inca, daca prefera doar lactatele.
Puteti alterna piureurile din diverse fructe/legume ca sa vedeti pe care il accepta mai bine. Cu timpul se dezvolta gustul pentru mancare mai variata, dar la varste atat de mici pot exista refuzuri.
O idee este si sa verificati daca statul in scaunel in deranjeaza in sine, sau plange doar daca ii dati piureurile.

In primul rand, portocala nu este potrivita pentru varste atat de mici, fiind foarte acida.
E bine sa discutati cu un pediatru despre aceasta constipatie, daca intr-adevar este constipat sau are doar un tranzit intestinal mai particular.
Durerile abdominale si balonarea pot fi tratate cu preparate anti-colici, dar este bine sa fie prescrise de un pediatru care il poate consulta.

Buna ziua! Indraznesc si eu cu cateva intrebari..Am o fetita de 6 luni si 3 saptamani.Pana la 2 luni jumatate a fost alimentata mixt si apoi lapte praf Nan. de pe la 4 luni si jumatate am inceput diversificarea cu morcov..Un program de papa nu prea avem dar in mare e cam asa: dimineata 7-8-8:30 200 ml lapte, pe la 12-13 200ml supa crema de legume(morcov,cartof,pastarnac, patrunjel si telina-date la blender) la doua zile si cu carnita si acum avem 2 zile(una da una nu) cand punem si galbenus de ou/Pe la 4-5-6 200ml lapte cu cereale(de la Humana) si seara inainte de culcare pe la 8-8:30 cam 100-150 ml lapte…Deseori se trezeste pe la 3-4 si mai bea 80-100 ml lapte( in afara de trezitul pe la 11-12-1 cand vrea suzete sau ceai)..Intre mese bea ceai(chimion si anason, si uneori si tei) si putina apa. E ok meniul? Am incercat in jur de 10-11 sa-i dau suculet de mere dar nu-i place deloc.Avem 2 zile de cand papa cu lingurita cam 40-50ml pere(consistenta cremoasa).Cum sa fac sa-i introduc masa de fructe?(nu vrea mai nimic intre mese). De vreo 4 zile ne-am mutat la mama ca facem curatenie..si de vreo 2 zile bebe nu mai vrea sa manance(mananca aprox.jumatate din cantitate si gata) O fi de la schimbarea locului…de la dintisori..e si foarte mofturoasa…si musca tot ce prinde…Am uitat: are 7900gr si 67 cm(am nascut-o de 3400gr si 51cm)
Va multumesc din suflet!

Lipsa poftei de mancare poate fi cauzata de eruptia dintilor, o viroza. Schimbarea mediului poate influenta usor apetitul dar nu ar trebui sa aiba efecte mari, atat timp cat copilul are conditii bune de odihna si alimentatie.

E bine ca dupa masa de lapte de dimineata sa aveti pe la 11, de ex, o gustare (fructe, apoi fructe cu branzica de vaci, iaurt). Astfel, urmatoarele mese (pranzul, gustarea de dupa-amiaza, laptele de seara) vor fi mutate fiecare putin mai tarziu si copilul ar trebui sa nu se mai trezeasca de doua ori pe noapte, treptat.

Buna ziua. Am o fetita de 6 luni si am inceput diversificarea. Intrebarea mea este legata de masa de pranz ( de legume). De la ce varsta se introduc 2 feluri de mancare, supa si piure de legume?

Buna ziua.Am un baietel de 3 luni si medicul mi-a recomandat sa incep diversificarea deja, deoarece are 6kg.Diversificarea consta in suc de mere sau morcov inainte de masa de pranza, cateva lingurite. De cateva zile ii dau zeama de morcov, insa i-au aparut niste pete rosii pe corp. e posibil sa fie o alergie la sucul de morcov? poate fi altceva? medicul este in concediu si nu as vrea sa merg la spital poate degeaba… va multumesc mult!

In prima faza ii veti da piureul de legume in care puteti sa incepeti treptat sa adaugati si carnita. Cand copilul mananca deja portia de piure (nu doar cateva lingurite) puteti sa-i dati si niste supa. Supa este mai putin importanta, oricum, ea fiind saraca in calorii.

Nu este bine sa se inceapa diversificarea atat de devreme si nu inteleg care este justificarea celor 6 kg. Este posibil ca aceste pete sa fie de la alimente.

Este bine sa consultati un pediatru legat de pete dar si de diversificare.

Buna ziua…sunt mama unui baIetel de 5 luni si 3 saptamani…am inceput diversificarea la 4lunijumate, a fost alaptat exlusiv la san…am inceput cu suculete:morcov, mar, portocala si de 2 saptamani am inceput cu cereale humana(dar nu vrea sa manance decat cele fara lapte praf, si i le fac cu piure fructe si apa) si inca o masa piure de legume (morcov, patrunjel, telina,gulie…nu vrea sa manance morcovul.cum sa fac? Si cam are probleme cu scaunul, se chinuie si e tare…ce mai pot sa-i introduc in alimentatie?
si branzica de vaci care recomandati.facuta in casa sau in comert?si din comert care marca?
Cum sa fac cu cerealele dc nu vrea sa le manance decat cu fructe…sau sa i le dau simple, numai cu apa…?
nu sunt prea multe fructe intr- o zi dc ii dau si in cereale si piure simplu si in branzica de vaci?
va multumesc mult

buna ziua.fetita mea de 1 an jumate nu vrea sa manance mai nimica toata ziua.de vreo 9 luni mananca tot mai rau,acuma am ajuns ca mananca 2-3 lingurite de mancare la o masa si incepe sa nu-si mai bea nici lapticul.nu mai stiu ce sa-i fac.a luat si pikovit pentru pofta de mancare,nimic,am incercat cu santaj,cu cearta,cu frumosu cu uratu,tot cee posibil.nu mai am nici o idee.ceaiuri pentru pofta de mancare,mancarea ei preferata….nu mai tine nimica.sa nascut cu 3.350 kg si acuma are 9.900kg.ea de la 1.si vreo 2 luni nu a mai luatdeloc in greutate.si in lungime doar un cm.81 cm.daca stie cineva vreo metoda sa o fac sa manance vas multumi din suflet daca mi-ati spune0 si mie.oare e posibil sa fie din cauza dintisorilor?la 9 luni au inceput sa creasca.acuma mai trebuie sa creasca doar caninii si 2 maselute.ii cresc cel putin 2 odata.acuma are 4 maselute care sunt crescute doar un sfert….ma gandesc ca si alea dor.dar atunci de ce biscuitii sau dulciuri poate manca?atunci nu o mai doare??)…foame ii este pentru ca cere papa dar nu vrea mai mult de 2-3 lingurite.va multumesc.la revedere

Pe acest blog gasiti un tabel cu alimentele permise in functie de varsta, va puteti inspira din el.
Nu este nici o problema daca refuza un anumit aliment (morcovul), il va accepta mai tarziu cu siguranta. Nu trebuie fortat, puteti sa-i dati alte legume.
Este preferabila branza facuta in casa dar puteti sa-i dati si din comert, nu va pot recomanda o marca anume. Veti vedea care ii place mai mult copilului.
Nu sunt prea multe fructe, mai ales daca copilul are scaunele mai tari. Este bine sa evitati bananele, insa, acestea favorizeaza constipatia.

Este bine sa consultati un pediatru, in prima faza. Acesta va poate recomanda si niste analize pentru a vedea daca nu e vorba de anumite boli, infectii sau carente alimentare care pun probleme.
Daca in urma consultului si a analizelor totul e bine, va trebui sa va linistiti si sa va relaxati legat de alimentatie. E bine sa stiti ca cei mici mananca cat le trebuie, uneori le trebuie foarte putin, mult mai putin decat ne imaginam noi.

buna ziua.va multumesc pentru raspuns.analizele am facut si nu are nimica.adica a avut oxiuri(i-am vazut)si a luat zentel parca.aqcuma nu am mai vazut dar tot nu mananca.la pediatru nu am fost numai la medicul de familie.dansa mi-a spus ca e de la dintisori.dar eu ma tot gandesc ca pana ii cresc toti dintisorii nu o sa manance mai nimica?astazi a papat bine(foarte bine as spune)dimineata 100 ml lapte,micul dejun 1 out,pranz supica si cartofi piure cu carnita de puiut,cina mamaliguta cu branzica si smantanica.si portii destul de maricele.chiar mam mirat.dar mai mult de o saptamana nu mananca bine.si 3 saptamani mai nimica.si fructe a mai papat pe langa mesele de azi.(doua nectarine,o banana si un iautel simplu)oare asa e stilul ei?e energica,se joaca,doarme bine totul ar fi ok…doar ca mi sa spus ca e sub greutate cu 2 kg.si nu ia numai 100 gr pe l;una in loc de 200-250 gr cat nea spus medicul ca ar trebui sa ia.la revedere

buna ziua.multumesc pentru raspuns.am incercat sa-i dau sa manance numai cand cere ea si asa mananca,chiar bine.dar asa nu respectam ore de masa.daca ii pun papica cand cere si o las sa pape singurica,mananca.la supica e cam greu,dar din 3 boluri unul tot ajunge in gurita.celelalte 2 se pierd pe traseu.:).la revedere

buna ziua.am sunat la cabinet la medicul de familie si ni sa recomandat telefonic sa ii dam fetitei pikovit pentru pofta de mancare.a mai luat si cat timp a fost sub tratament a mancat binisor cand a renuntat nu a mai mancat.acuma medicul nu a avut timp sa ne primeasca si 2 saptamani pleaca in concediu.ne-a spus doar sa-i dam pana la 2 ani cand trebuie sa meregem la cantarit.dar nu si ce cantitate sau de cate ori pe zi.asta as dori sa-mi spuneti dumneavoastra daca se poate.data trecuta a luat 2,5 ml dimineata si 2,5 seara.atunci avea 1 an si 3-4 luni si 9.900kg.acvum,a are 1 an si 8 luni si 9.500kg.in ultimele 4 luni a slabit 500 gr.va multumesc.la revedere.la pediatru am fost de 1 luna si a spus ca nu are nimica si analizele au iesit bune.dar medicul de familie ne-a spus ca ar avea inceput de rahitism si lipsa de calciu.dar ca nu e nimica serios si nu trebuie bagat in seama.pe cine sa mai cred?are burtica cam umflata si coastele putin iesite de aceea a spus medicul de fam ca ar avea inceput de rahitism si liposa de calciu.fetita ea 4 picaturi de vigantol in loc de 2 cat lua inainte.

In problemele de sanatate ale copilului, medicul pediatru este cel mai avizat sa va indrume, desigur.

Suplimentarea pe termen lung cu vitamine nu este indicata la copil. Mai ales daca ati facut si analize si acestea sunt bune.

Buna ziua,

Va rog foarte mult sa ne sugerati o schema de alimentatie pentru un bebelus cu dermatita atopica. Are 5 luni si 2 saptamani, s-a nascut cu 3600 gr si 53 cm, in prezent are 7000 gr si 75 cm. De la 7 saptamani este alimentat cu lapte praf iar la 3 luni a fost diagnosticat cu dermatita atopica. In prezent se hraneste cu Altera iar pe la 4 luni si 2 saptamani am inceput diversificarea dar cu mari probleme pentru ca nu tolereaza anumite legume si fructe. In acest moment regimul alimentar arata cam asa: orele 4-4.30 lapte praf, 7.30-8 lapte praf cu mucilagiu de orez, 10-11 suc de mar+morcov sau piure de mar crud + dupa jumatate de ora competare cu lapte praf, 14.30-15 supa de legume cu carnita de pui (felul I ) + piure de legume (fel II)+ lapte praf in varianta in care refuza piureul si nu se satura, 18.0 mar copt cu cereale de orez fara gluten, 19.0 lapte praf, 21.30-22 ultima masa cu lapte praf. Lapte praf primeste 120 ml dar de cele mai multe ori nu termina tot, consuma cam 100-110 ml, foarte rar in special la ultima masa de seara ajunge la 140-150 ml.
Problema noastra este legata de varietatea de legume si fructe, deoarece nu stim ce sa mai introducem in afara de morcov, patrunjel, dovlecel si mar. Am incercat sa introducem telina (dar a facut eczema), cartof (refuza gustul), nectarine si piersici (a facut eczema)…Mai mult am citit o informatie cum ca si patrunjelul este alergen. Unde am putea gasi un tabel cu legumele si fructele recomandate dupa varsta bebelusului?
Toatele schele de diversificare se adreseaza bebelusilor sanatosi, dar cu bebelusii alergici ce facem, cum ii alimentam?

Va multumesc pentru un raspuns.

Nu exista scheme speciale pentru bebelusii cu atopie. Acest lucru se datoreaza faptului ca acea dermatita nu este o reactie specifica la anumite alimente si valabila universal la toti copiii. Unii reactioneaza la portocale, altii nu, de exemplu. Aclasi lucru fiind valabil cu majoritatea alimentelor solide.

In cazul copiilor mai sensibili se amana diversificarea pt dupa 6 luni. Cand se incepe va trebui sa se mentine obligatoriu un interval de 3 zile intre introducerea a doua alimente noi. Daca observati ca reactioneaza negativ la ceva anume, nu ii veti mai da acel aliment o perioada (2-3 luni). Dupa un timp puteti incerca din nou, cu atentie.

Asadar veti folosi tabelele pt toti copiii si veti elimina temporar alimentele pe care nu le tolereaza.

buna ziua,
am o fetita de 5 luni si jumatate care de ceva timp nu doreste sa mai bea lapte( am schimbat cateva formule). Singura metoda de a bea lapte este sa ii dau atunci cand doarme. ce pot sa fac? care ar putea fi cauza? am incept si diversificarea: fructele le mananaca binisor, legumele nici nu vrea sa le vada, iar cereale mananaca destul de putin.

Va multumesc foarte mult pentru raspunsul dat anterior. Mai am o intrebare. Daca esre atopic si alergic la proteinele din lapte de vaca ii pot introduce in alimentatie pana la 1 an branza dietica si iaurt dietetic? Am citit undeva ca proteinele din laptele de vaca din aceste preparate sunt nesemnificative si nu pot face rau bebelusului.Va rog foarte mult sa-mi spuneti opinia dvs. Refuza categoric supa si pireul de legume de la masa de pranz chiar daca sunt imbunatatite cu piept de pasare de curte sau curcan si caut o solutie de imbunatatire a alimentatiei.
Va multumesc pentru un raspuns

Este bine sa insistati cu blandete. Este buna si alimentarea cand este mai adormita, daca doar aceasta functioneaza.

Daca situatia persista si copilul consuma lapte insuficient, pediatrul va va recomanda un supliment de calciu.

Daca analizele sunt pozitive pentru acest tip de alergie se vor elimina toate tipurile de lactate. Faptul ca laptele este fermentat nu elimina proteinele problematice.
Deasemenea, nu este posibila inlocuirea laptelui de vaca cu laptele altor animale.

Buna ziua,
Am o fetita de 3 luni si o saptamana si de 2 saptamani manaca nu mai lapte formula(toffer),san mancand pana atunci doar muls,deoarece nu a vrut sa suga.Am incercat sa o infometez si nu am reusit ,intrun final renuntand cu parere de rau ,insa imi era tare greu cu mulsul.Copilul s-a nascut de 3990 g si are acum 6180g ,in prima luna luand in greutate doar 300 g.Nu stiu cum sa procedez sa manance mai mult,nu vrea sa manance mai mult de 60ml,rar 90ml la o masa.Am infometato si 3-4 ore,dupa care a mancat 30 ml s-a culcat si dupa o jumatate de ora de somn a mancat si restul.As vrea sa ii incep sa ii difersific cu gandul ca va manca si va asimila si odihni mai bine(somn zilnic max 1,5h dupa mese).Am inceput cu suc de morcov 2 zile asa cum mi-a facut doctorul schema si a facut din nou colici,ea avand pana la 2 luni sever probleme cu colicii.Nu stiu cum sa procedez,sa mai astep,sau sa incep cu alt aliment,doctora copilului mi-a recomandat sa incerc cu marul copt.Astept opinia dumneavoastra.MULTUMESC

buna ziua , am o fetita de 9luni si jumatate, intrebarea mea este pot sa ii dau ou de prepelita in locul celui de gaina?
Va multumesc

Copilul are greutate buna pentru varsta, nu inteleg exact care este problema si de ce trebuie sa ia mai mult in greutate.
Diversificarea este facuta mult prea devreme, mai ales daca copilul a avut probleme digestive.
Din pacate nici infometarea nu e utila, copilul trebuie alimentat regulat atunci cand mananca lapte praf.
In concluzie, la 3 luni, copilul va manca lapte praf, dupa program si atat.

Buna ziua,
Am inceput diversificarea la 6 luni cu supa crema de legume, in prima sapt bebe a papat, cand am adaugat telina si patrunjel a lasat-o balta. Nu a fost deloc impresionat de mancare si nu a mai vrut sa deschida gura, desi cand vedea sanul chiuia de bucurie. L-am lasat in pace 2 zile, si am trecut la piure de fructe, am inceput cu mar.Sunt zile cand manaca 50 ml, altele cand doar gusta, oricat insist.Am vazut ca incepe sa-i iasa si primul dintisor. Intrebarea mea e: pot incerca din nou cu supa crema de legume sau trebuie sa astept pana inlocuiesc masa de lapte de dimineata cu fructe.Ce as putea face pentru a-i starni interesul pentru mancare?Multumesc.

buna ziua Bebelusul meu are 2 luni si il alaptez cu formula de lapte din simplu nmotiv ca nu am lapte (nici un picut)Intrebarea mea este daca pot sa-i dau suc de fructe si ce fructe anume? Cand ii introduc supele si piureul?

Fructele i le veti da dimineata sau spre seara. La pranz veti oferi legumele, sub forma de piure. Veti incerca diverse legume pentru a vedea ce-i place. Nu e obligatoriu sa accepte toate legumele oferite. Cand veti incerca mai multe veti vedea care sunt preferintele copilului.

Buna ziua.Fetita mea mananca legume doar daca ii adaug smantana.Cand simte gustul de carne nu mai mananca deloc.Prefera fructele in orce combinatie.Ce sa fac?

Buna seara.Fetita mea are 10 luni.Este in regula urmatorul program de masa?
la 4 dimineata o alaptez
la 7 o alaptez
la 10 mar cu biscuite si cu branza calcica sau fructe cu branza
la 14 piure de legume cu smantana sau carne, ficatel, galbenus de ou, spanac etc
la 18 iaurt facut in casa cu biscuiti
la 21.30 o alaptez inainte de culcare.
Precizez ca alaptatul se face la cererea copilului.
Multumesc mult.

Buna ziua.Copilul meu in varsta de 10 luni nu mananca carne.Ii vine sa vomite cand o gusta.Cu ce o pot inlocui?

Buna ziua,
numele meu este Tania si am un baietel de 6 luni si nu mai vrea sub nici o forma laptele praf, cand vede biberonul incepe sa planga, nu mai stiu ce sa fac. Fructele le mananca, legumele mai putin asta inseamna doar 2 mese pe zi, ce ma sfatuiti sa fac. Am incercat sa-i pun biscuiti in lapte sau cereale, dar nici asa nu vrea sa pape, prefera sa stea nemancat o zi intreaga decat sa accepte biberonul. Asa a fost intotdeauna cu laptele, dar acum cand am inceput diversificarea nu mai vrea nici macar o picatura, inainte il mai pacaleam cat de cat. Astept un sfat din partea d-voastra si va multumesc mult.

buna ziua, baietelul meu de 9 luni, pe timpul noptii are temperatura 35.2 si in camera 25 de grade si transpira foarte mult, este vre o problema?

Buna ziua.Pana astazi i-am dat fetitei mele de 10 luni Vigantoleten de 1000 cate o tableta pe zi.Astazi am cumparat din farmacie Vigantoleten de 500.Sa-i dau cate doua tablete pe zi?Multumesc mult.

Buna ziua.Am o fetita de 11 luni iar de 4 zile nu are pofta de mancare.Ea manca un castronel plin cu mancare iar acum ia doar 3 lingurite si gata.Ii arat jucarii si asa mananca un sfert de castronel.Ii dau Polyvital cate 8 picaturi-20 zile pe luna de la 7 luni.Starea generala este buna, este vioaie,se joaca, nu este racita.Ce sa fac?Multumesc mult.

buna seara.copilul meu de 10 luni mananca san seara si dimineata.Problema este ca in sanul stang nu curge chiar asa repede ca in dreptul si de aceea nu prea mananca din el.Daca nu ii mai dau sa suga din stangul voi mai avea lapte in sanul drept?Multumesc.

Este posibil sa scada lactatia daca nu mai stimulati sanul stang.
Sfatul meu este sa pompati laptele din sanul stang, pentru a-l stimula. Acest lapte i-l puteti oferi copilului cu biberonul sau puteti sa preparati cerealele cu el.

buna seara.fiul meu are2ani si2luni si mananca totul pasat.daca ii dau sa manance legume pasate cu furculita imi vomita tot orice mancare trebuie s-o pasez,cum as putea sa-l invat sa manance?va multumesc o seara placuta.

Daca copilul este sanatos si cu greutate normala, nu este o problema majora. Unii copii sunt mai sensibili la textura alimentelor si se obisnuiesc mai greu cu mancarea normala.

O solutie este sa-i oferiti mancare solida,intreaga (nu pasata) pe care s-o mestece singur (biscuiti, fructe, legume). Este important sa nu fie fortat. Pur si simplu ii le lasati la dispozitie, pe masa, sa se serveasca atunci cand vrea.

Buna ziua!
Am un băietel de 5 luni si jumătate. La naștere a avut 3415 gr, 53 cm, iar perimetrul cranian 32,4 cm. Acum are 6740 gr, 64 cm si 43 cm perimetrul cranian. De la vârsta de 2 luni a fost hranit numai cu lapte praf (Similac Senzitive). In ultimul timp are 7(6 de lapte, una de legume) mese pe zi (mănâncă la cca 3 1/2 ore). Cantitatea de lapte/masa este aproximativ 120 ml. Pentru ca mânanca destul de puțin am fost sfatuita sa-i cresc numărul de calorii pe masa de la 20 la 22 de calorii, pregatindu-i laptele mai concentrat ( in loc de 2 măsuri lapte praf la 120 ml ii pun 2 si 3/4). De asemenea am trecut la diversificarea alimentatiei, la masa de prânz introducandu-i supa si apoi pireul de legume ( morcov, pastarnac, radacina de patrunjel, telina si dovlecel, foarte putin cartof dulce). A acceptat foarte ușor aceste legume, chiar ii plac si ii place si sa manance cu lingurita. Mănâncă cca 120 gr piure legume, iar după 1 ora , 1 si 1/2 ore bea si 120 ml lapte praf concentrat. Știu ca este recomandat a se începe diversificarea la 6 luni, dar baietelului meu nu prea ii mai plăcea laptele. Dumneavoastră considerati ca este bine sa-i fac laptele praf mai concentrat? Credeți ca este bine sa-i dau in fiecare zi același piure de legume sau sa le combin câte 2, 3 astfel încât sa manance in fiecare zi alte legume? Ce alte legume, in afara de cele mentionate mai sus, as putea sa-i dau tinand cont de faptul ca are 5 luni si jumătate? Cand este recomandat a se introduce caarnita de pui, curcan sau vita si galbenusul de ou? Pot sa-i introduc si fructele ( măr, para, avocado, piersica) la masa de la ora 10? Mentionez ca legumele le-a tolerat foarte bine, de altfel nici eu, nici tatăl lui nu am avut probleme de genul alergiilor la mâncare sau de alta natura. Va multumesc pentru timpul pe care o sa mi-l acordati si pentru răspuns. Toate cele bune va doresc!

Buna ziua,
Am o fetita de 18 saptamani ( 4 luni) si este alaptata exclusiv la san. La nastere a avut 2670g si 49 cm, iar acum are 6200g si 62 cm. Inca nu i-am inceput diversificarea, fiindca avem o problema: are scaune moi si gelatinoase, de 3 ori pe zi, de o luna incoace. Pediatrul mi-a spus sa-i incep diversificarea la 6 luni. Ce imi recomandati? Cu ce alimente as putea incepe diversificarea, pentru a ajuta formarea scaunului? Credeti ca daca as incepe diversificarea mai repede s-ar rezolva problema scaunelor gelatinoase? Multumesc anticipat!

Nu este bine ca sugarul sa primeasca lapte concentrat. Este o recomandare gresita. Formula trebuie preparata exact asa cum este recomandat pe cutie. Alfel, exista riscul de deshidratare, dureri de burtica si constipatie.
Pentru a vedea ce alimente mai puteti introduce consultati postarea "Tabelul diversificarii" de pe acest blog.

Diversificarea se incepe la 6 luni, asa cum v-a spus si pediatrul dumneavoastra.
Scaunele moi sunt normale la copilul alaptat exclusiv. Daca acesta este in stare buna si creste bine in greutate nu e nevoie de nici o interventie, gen diversificare precoce.

buna ziua!
am o fetita de 8 luni , care s-a nascut cu o greutate de 2 kg, acum are 7,3 kg. am inceput diversificarea de la 6 luni dar mananca foarte greu. acum meniul ei este :
ora 8: 200 ml lapte,
ora 12: fructe cu cereale sau branzica calcica, cam 100- 150 gr, ora 15 pireu de legume cu carne de pui sau ou cam 120 gr+ suc de fructe dupa masa,
ora 18 si ora 21 :200 ml lapte. as dori sa mai inlocuiesc o masa de lapte cu o masa solida dar nu stiu ce as putea sa ii dau la ora 18 in loc de lapte… si de la cate luni ar trebui sa ii dau legumele mai mari zdobite ? multumesc

Buna ziua, am o fetita de 6 luni si 2 saptamani, varsta corectata este 4 luni si 2 saptamani, ea nascandu-se la 31 saptamani. Greutatea ei este de 7 kg. Va rog sa ma consiliati in urmatoarea problema. De 2 saptamani am introdus Nan2( pana acum am folosit Prenan, nan 1 Ha si nan 1) , iar de 4 zile sucul de mar intre mese. De aprox 10 zile stagneaza in greutate, in conditiile in care pana acum lua cam 30-40 gr la 2 zile. Mai mult, la ultima cantarire de aseara pierdu-se 30 gr. Refuza sa mai manance in medie 1000 -1050 ml lapte/ zi, asa cum facea pana acum. In prezent mananca cam 800-850 ml/ zi lapte si 15 ml suc mar. Sunt ingrijorata de acest aspect. Ca si medicatie ia doar Vigantol si Polyvital. Recomandati sa -i administrez ceva pt stimulatea poftei de mancare?. Planul era ca in urmatoarea saptamana sa incepem sa-i dam supa legume, respectiv pireu de legume, apoi cereale. Ce ne recomandati in aceasta situatie? Multumim frumos. Sarbatori minunate, sa aveti!

Buna ziua, am o fetita de 4 luni si 3 saptamani. De vreo doua saptamani nu mai mananac cum trebuie laptele. O hranesc cu lapte formula lactana de la Topfer. O hrneam din 3 in 3 ore si manca doza recomandata pentru varsta ei adica cate 130 ml aproximativ cate 6 mese chiar 7. Acum nu mai mananca cate 130 de ml a mancat si cate 70 ml astfel ca in 24 de ore abia daca ajunge la 700 ml. Sunt zile cand a mancat doar 600 ml. Are 7.400 kg. I-am marit periaoda ii dau la 4-5 ore dar nu mananc mai mult de 130 ml la o masa rareori manaca 150 dar noaptea. Ce sa fac sa incep diversificarea? In rest e activa face scaun cel putin o data pe zi in fiecare zi. Am hranit-o de la inceput si cu lapte formula tot topfer si san pana la 2 luni jumatate. Manca foarte bine. Sa fie o perioada sa mai astept cu diversificarea? Nu ii dau decat acest lapte. Sunt cam ingrijorata. Va multumesc.

Am un baietel de 5 luni si jumatate si pana la 4 luni l-am hranit numai cu lapte praf "Lactovit" iar de la 4 luni i-am adaugat si suc de morcov si mar si banana pasata.Am incercat sa-i dau supita de legume si nu ii place.Am incercat si cu lingurita si nu vrea.As putea sa-i adaug putin lapte in supita, poate o vrea mai bine?Va multumesc!

Buna ziua,am o fetita care azi a facut 7luni. Ia mananca orice,doar sa fie gatit pentru noi adica cu detoate. nu mai papa supica eh ci ciorbita de la mami.eu i dau sa guste din orice fac eu in casa,nu tocatura sau carne porc. ce se poate intampla? specific ca pt varsta ei nu lipsesc fructele,puiu,legume,ou,iaurtel si cerealele! multumesc. specific ca la 6luni aveam 7.200.

Daca gatiti sanatos, fara grasimi, prajeli, nu este o problema, daca copilul se simte bine.
Atentie la sare, daca mananca sarat de la aceasta varsta se va obisnui asa si acest lucru nu e sanatos. E bine sa ii oefriti mancarea fara sare (vegeta, etc)

Am o fetita de 6 luni si refuza supa de legume, de fapt tot ce ii dau cu lingurita, desi la inceput a vrut sa pape, dar dupa aproximativ 2 saptamani dupa ce am inceput diversificarea a racit si a trebuit sa ii dau medicamentele cu acea siringa, si de atunci a cam inceput sa refuze. Ea papa de la san mesele principale, iar seara inainte de culcare bea lapte praf cu cereale. Ce este de facut? Cum o fac sa pape cu lingurita daca imi tine gura inchisa si refuza
?

multumesc pt raspuns,nu folosesc decat putina sare cand fierbe carnea restul de sare ni-l punem in farfurie. ce-i mai pot oferi la varsta asta! ea papa supe,piure de cartofi,piure de fructe cu biscuiti,iaurtel cu cereale si mai gusta din ce face mami, fara tocatura sau porc.avem 7.600,este bine la 7luni? am nascuto cu 2.900. multumesc.

multumesc pt raspuns,nu folosesc decat putina sare cand fierbe carnea restul de sare ni-l punem in farfurie. ce-i mai pot oferi la varsta asta! ea papa supe,piure de cartofi,piure de fructe cu biscuiti,iaurtel cu cereale si mai gusta din ce face mami, fara tocatura sau porc.avem 7.600,este bine la 7luni? am nascuto cu 2.900. multumesc.

am o fetita care a avut la 2 luni dermatita atopica,acum are un anisor si o luna dar mananca tot lapte formula HA,cum pot proceda cu meniul ei tinand cont ca lactate nu consuma,mananca doar fructe,mar,gutuie,dovleac placintar,avocado,cu cereale,legume,carne,ou.prima masa este de lapte la ora 6,apoi se trezeste la 10,cand mananca fructe cu cereale si pranzul care uneori este pe la ora 14,15…..supita,piure de legume cu carne sau ou.seara revenim la fructe sau legume…as dori sa stiu cu ce as putea sa imbogatesc meniul.Nu consuma inca sare,zahar,si paine,defapt nimic cu gluten.multumim frumos.

Am un baietel de cinci luni si jumatate.am inceput diversificarea la cinci luni find alaptat exclusiv la san,am inceput cu morcov 3 zile apoi telina,dovlecel,ardei,si spanac.fructe:mar,banana.I-am dat cereale far a gluten dar nu le-a suportat,ii iesea pe piele pete rosii si vomit at si am renuntat la ele.Acum ii dau:dimineata la ora 6 lapte,la 9 mar cu 2 biscuiti far a gluten,la 13 piure de legume si carnita de pui,la 16 lapte iar la 19 branzica cu banane si biscuiti.este corect cum procedez? De la cate luni pot sa-I dau galbenus de ou,ficatel,Gris cu lapte? Pot sa- I dau carne de porumbel?ce cereale as putea sa-I dau?este bine cai dau apa?de la ce varsata pot sa-I dau Paine?va multumesc.

Modificarea drastica a regimului alimentar se impune doar in caz de dermatita atopica grava, recurenta.
Altfel, nu sunt necesare precautii speciale, copilul poate sa incerce orice tip de aliment.
Este bine sa consultati un alergolog care va poate explica mai pe larg aceste lucruri.

Am un baietel de cinci luni si jumatate,este alaptat exclusiv la san.se trezeste sear a din 2-3 ore ca sa suga.este normal?pot sa-I dau orez cu lapte?daca I-as da sear a innainte de a se culca lapte praf ar fii bine? S-ar mai trezi?va multumesc.

Am un bait de sase luni si cand ii dau iaurtel,branzica dulce ii iasa pete rosii in jurul gurii si cateva pe obraji.eu cred ca face alergie la lactate.ce ar trebuie sa fac?cu ce sa inlocuiesc aceste alimente?multumesc

Buna ziua.Am o fetita de 1 an si 2 luni si de cand s-a nascut ii apar pete rosii pe frunte si in jurul ochilor doar cand plange.Dupa ce se opreste din plans petele dispar.Medicul de familie mi-a spus ca sunt din cauza vaselor de sange si ca nu a mai vazut asa ceva.Va rog sa-mi spuneti daca am motive de ingrijorare.Multumesc mult.

Buna ziua! Bebelusul meu refuza fructele.Cu chiu cu vai o fac sa manance cate ceva…exista vreo varianta castigatoare in acest caz? I-am dat mere, pere, caise, piersici, mango…Gresesc cu ceva?Am inceput de doua saptaman si nu observ nici o imbunatatire.

Buna seara!
Am o fetita de 6 luni jumate.
Am inceput diversificare la 5 luni jumate, pana atunci a mancat doar san.
La 6 luni i-am dat prima data branzica calcica (2 lingutite) si a vomat in jet, in 2 reprize, fara sa faca diaree sau sa-i apara ceva pe corp.
La sfatul medicului care o are in evidenta i-am dat din nou branzica dupa 2 saptamani (1 lingurita timp de 3 zile). De data aceasta nu a mai vomat insa ii apar niste pete rosii in jurul guritei care dispar cam in 10 minute dupa masa.
Medicul ei mi-a zis sa mai fac o pauza de alte 2 saptamani si sa incerc din nou, insa eu as vrea sa cer si parerea dvs.
Multumesc anticipat!

Buna ziua!
Fetita mea are 6 luni si cam de o luna am inceput diversificarea putin cate putin. La inceput mi- a acceptat piureul de legume dar acum mi-l refuza….daca ar fi dupa ea ar manca doar cereale cu orez si roscove si uneori fructe. Tin sa mentionez ca o alaptez la san.
Acum are o greutate de 6500 gr…la nastere a avut 2900 gr…si mi se pare cam palida, de asta am cam inceput sa-mi fac griji ca nu papa.
Oare sa-i dau mancare la borcanel din comert,am observat ca,contin sare…..?
Multumesc anticipat pt.raspuns

Daca copilul vi se pare palid ar trebui sa mergeti la un control la pediatru.
Borcanelele cu mancare pentru copii, din comert, nu ar trebui sa contina sare. Nu exclud varianta ca unele sa aiba sare dar ar fi indicat ca bebelusul sa nu manance sarat.

buna ziua! am si yo o problema cu bebica mea care are 2 luni……in primele 2 sapt i-am dat san si cateodata completare de nan1 pt k uneori nu se satura…..dupa 2 sapt nu am mai avut san si i-am dat nan1 ……iar ac d vreo 2 sapt ii dau si ceiut de floare de tei….vroiam sa va intreb de ce se constipaa…nu poate sa fak deloc pana nu ii bag supozitor….se poate sa fie de la ceai sau de la lapte…..pot sa ii fac ceai de musetel?

buna ziua! am o fetita de 1 luna si 3 saptamani. am nascuto de 3.800 kg. in spital afacut alergie la laptele praf si ia dat NAN 1 HA, timp de o luna iam sat san si completare apoi a renunta de tot la san, si ii dau NAN 1 HA o perioada ia mers bine, acum e constipata, regurgiteaza mult dupa fiecare masa si e f agitata se screme se enerveaza si mananca f greu (90 ml-e normal atat?) iam adaugat pe langa NAN 1 HA si NAN AR dar tot regurgiteaza mult. pt constipatie ni sa recomandat DEBRIDAT si PROTECTIS dar degeaba tot nu iese, credeti ca din vina laptelui? as vrea sal schimb ce mi recomandati? specific ca este alergica si ca acum are 4.800 kg. vog din suflet sami raspundeti

Multmesc pentru raspuns…

Acum fetita mea are 8 luni si intre timp am incercat sa-i dau si branzica dulce si alte produse lactate (iaurt, lapte, lapte formula si alte produse care contin lapte sau lapte ptaf) tot in cantitati mici (o lingurita) de teama sa nu vomite iar si are aceeasi reactie, se inroseste imediat in jurul guritei si in maxim 10 minute ii trece.

Sa fie oare o intoleranta la lactoza sau doar o alergie?

Sa ii dau o cantitate mai mare sa vad daca mai vomita ignorand roseala din jurul guritei?

Multumesc anticipat!

Buna ziua. Sunt mamica unei fetite de 7 luni. Noi am inceput diversificarea pe la 5 luni jumatate cu sucul de fructe. Acum mancam piure de fructe si piureul de legume la pranz. Pediatrul mi-a recomandat sa ii introduc iaurtul simplu in alimentatie la masa de la ora 17, apoi iaurtul cu fructe, branza de vaci si ulterior mamaliga cu branza si smantana. Avand in vedere regula celor 2, 4, 8, respectiv 10 lingurite, o aplic si la iaurt si la branza de vaci si la mamaliga cu branza si smantana? Adica ii dau copilului in fiecare zi 2, 4, 8, respectiv 10 lingurite din fiecare aliment in parte si cand ajung la aprox. 100 grame (10 lingurite) trec la urmatorul? Este valabil si pentru mamaliga cu branza si smantana?
La cat timp dupa ce introduc cele de mai sus pot incepe cu carnea?
Pun aceste intrebari pentru ca pediatrul a fost foarte rapid si evaziv si nu mi-a explicat o schema exacta. Nu as vrea sa fac vreo greseala.

Multumesc frumos.

Buna ziua. Am un baietel de 4 luni si mananca si acum la 3 ore(alimentat mixt), iar cand mananca lapte matern plange de foame cam la 2ore-2,5ore.E normal sa manance asa des si la 4 luni? Ieri i-am dat un pic de suc de morcov la amiaza si noaptea a fost foarte agitat. Poate fi o reactie de la sucul de morcov?
Multumesc mult!

Buna ziua! Baietelul meu de 8 luni nu accepta mai nimic……
Am inceput diversificarea dupa 6 luni,iar acum mananca iaurtul la ora 17, dim branzica cu fructe, si asta uneori, iar in rest il alaptez. Dna dr mi-a zis k e ok, sa-l las in pace, ca laptele matern ii este de ajuns..Nu l-am fortat absolut deloc, dar totusi, la aceasta varsta ar trebui sa manance si altceva. ce solutii ar fi? Multumesc!

Fetita mea a avut derm.atopica la 2 luni,de atunci si pana in prezent am folosit lapte Hummana HA,acum la un an si sase luni am incercat sa facem trecerea la lapte praf normal,Humana junior.Am procedat astfel:in prima zi a primit o masura 30ml din laptele junior,apoi a doua zi doua masuri 60ml….pana in prezent adica a sasea zi 200ml.Nu am combinat cele doua formule HA si Junior,au fost administrate separat,adica dimineata si seara primea HA,iar la pranz formula Junior.Acum din a saptea zi dimineata primeste noua formula iar seara HA.Nu stiu daca procedez corect sau nu,va rog frumos sa imi spuneti daca pot sa administrez si seara noua formula,sau merg si cu HA inca o perioada.Fetita este bine,nu se observa modificari in aceasta perioada de o saptamana de la noul lapte.Urmaresc eruptii,scaun ,respiratie,stare generala….totul bine….A primit pana acum iaurt prima data la un an si trei luni,apoi branzica proaspata simpla sau cu smantana,la un an si patru luni.Va rog frumos sa imi spuneti cum putem proceda in continuare,dupa ce perioada de acomodare cu noua formula putem sa administram lapte proaspat de vaca,unt.Este mai indicat laptele UHT.Ce procent de grasimi sa aiba 3,5 sau 1,5.Multumesc foarte mult.

Buna ziua
Am un baietel de 5 luni alaptat la san. De cateva zile nu prea mai am san, am incecat toate metodeE, ceaiuri,pastile etccc si nu…ft putin. nu stiu ce sa fac pt ca nu vrea nici o formula de lapte praf am incercat milumil, aptamil, humana si acum avem nan dar nu ii place.cand da de biberon isi face greata, an incercat si cu lingurita , nimic….nu stiu ce sa mai fac, ca simt ca nu se satura, Mentionez ca inca nu am inceput diversificarea.Multumesc

Buna ziua

Am o fetita de 3 luni si jumatate si vreau de la 4 luni sa incep diversificarea. As vrea sa va intreb cum ar trebui sa o hranesc, cu lingurita sau cu biberonul, deoarece nu sta in fund iar capul si-l tine dar nu foarte bine. Daca ar trebui sa o hranesc cu lingurita,in ce pozitie ar trebui sa o tin avand in vedere ca nu sta in fundulet. Multumesc!

Buna ziua!
Am un baietel de 7luni si are cam 2-3 zile de cand transpira cam toata noaptea si in acelasi timp are si pielea rece.El de fel transpira cand e cald si cand suge dar nu s.a mai intamplat sa aibe transpiratia asta rece si as vrea sa stiu care ar putea fi motivul.Multumesc

buna ziua. am un bebelus de 8 luni si o saptamana si de vreo trei saptamani nu mai accepta piureul de legume fara sare. in schimb mananca fructe cu biscuiti, branzica mei, in orice combinatie. insa nu stiu ce sa fac cu masa de legume pe care nu mai vrea sa o manance. va rog sa imi dati un sfat. multumesc

Buna ziua!

Am un baietel de 7 luni si as vrea sa stiu daca e normal ca voma dupa mesele consistente sa ii miroasa a acid gastric (nu as vrea sa ii fortez stomacul si ficatul). Spre exemplu astazi i-am facut la pranz 3/4 galbenus ou, 20g lapte praf NAN2 si 50g branzica calcica (pana azi nu i-am dat niciodata mai mult de 25 de g de branzica pe zi, dar m-am gandit sa ii suplimentez cu altceva legumele pe care nu le mai agreeaza). Apoi i-am oferit un biscuite Leibnitz, cateva guri de apa si 120 ml lapte praf NAN2. Desi a parut ca nu ii displace combinatia ou-branzica (spre deosebire de alte combinatii cu care l-am fortat pacalindu-l si s-au soldat cu aceeasi voma urat mirositoare), dupa apoximativ o ora a vomitat si voma ii mirosea urat.
De asemenea, as dori sa stiu care sunt cantitatile recomandate zilnic din:
– fructe (piureu/ suc)
– legume
– cereale
– carne
– branzica (ii fac branzica calcica).
Medicul pediatru mi-a recomandat 200 g de piure de fructe si 200 g piure legume, dar copilul nu a vrut sa manance niciodata mai mult de 100 g, l-am fortat, a vomitat si de cateva saptamani refuza sa manance mai mult de 5-7 lingurite din piureurile de legume si fructe. Imi e teama ca nu cumva acum sa refuze si oul si branzica :(. Va multumesc!

Imi spune ti, va rog frumos, cum ar trebui sa procedez…am inceput diversificarea fetitei mele cu suc de mar cu morcov in prima saptamana, iar in cea de a doua saptamana cu mar ras cu branza de casa (la recomandarea unui pediatru). In cea de a treia saptamana trebuie sa i dau lui bebe supa si pireu din legumele fierte la pranz. Insa, nu inteleg daca ar trebui sa ii pastrez gustarea de fructe de dimineata si sa i dau in acelasi timp alimente noi la pranz?

Buna seara,

Am un baietel de 9 luni pe care doresc sa-l intarc. Ma puteti ajuta cu niste sfaturi sau trucuri astfel incat aceasta trecere de la san la biberon sa nu fie trumatizanta pentru bebe, avand in vedere ca bebele refuza biberonul? I-am oferit si eu si sotul biberonul la mesele cand trebuia alaptat ( seara, dimineata, o masa noaptea pe la 23:00) insa l-a refuzat categoric: a intors capul, a impins biberonul cu manuta si pana la urma a inceput sa planga cand am insistat. Am crezut ca nu-i place laptele praf dar i-am dat din acelasi laptic cu lingurita si l-a primit.

Astept raspunsul dumneavoastra,
Multumesc frumos si
Toate cele bune!
Laura

Buna seara,

Am o fetite de 4 luni si 3 saptamani, locuim in Germania, am nevoie de cateva sfaturi deca se poste sa ma ajutati………..la nastere fetita a cantaria 3710kg acum are 6260kg este ok?ar trebui sa imi fac griji?Aici mi s-a spus ca este in ,,grafic,,……..pana la 3 luni am alaptat mixt dar ca I-am dat lapte fara lactoza(de la celelalte vomita) la o vizita in Romania I s-au facut niste analize din cauza ca a regurgitate foarte mult si nu am mai putut sa controlez situatia I-au gasit o viroza respiratorie care a fost tratata si acum ii dau Nan HA1 si ii merge de minune.La recomandrea med. din Ro I-am introdus morcovul pe care il accepta si marul iar sera la 22 ii dau 180 ml gris cu biberonul.nu stiu cum sa fac cu supa de legume(morcov+cartof+carnita)…..sa io dau la 12 cand mananca?si sucul de morcov+mar la masa de la 18?ar trebui sa ii introduce cereal?sunt confuza pt ca ei au aici alta schema de diversificare in care nu intra sucurile de fructe ci doar pireuriel…dar daca I le dau pireu isi pierd vitaminele si atunci?????????………..

In speranta unui raspuns, va multumesc

buna ziua!fetita mea are 7 luni.in prezent ii dau 2 mese de lapte,2 gustari compuse din piureuri de fructe, iaurt, biscuite si la amiaza supica de legume,uneori ii pun si branzica calcica…nu i am dat deloc cereale pana acum…e ok sa le introduc daca bebe are 8500g cu o greutate la nastere de 3600g?fiind mai grasuta m am gand sa mai aman,e ok?sau ii sunt necesare si sa i le dau?

Buna ziua, am un bebelus de 6 luni in momentul in care ii dau mar copt ii apar cateva pete rosii mai mari in coltul ochilor, aceste pete ii trec intr o jumatate de ora, asta inseamna ca este alergic? El bea suc de mere si nu i apar aceste pete. Multumesc. O zibuna

Buna ziua am un bebe de aproape 6 luni ,si am ramas cu mai mult lapte nr.1 ,are ceva daca continui sai dau nr.1?

Buna ziua! In primul rand felicitari pentru munca dvs. Am un baietel de 6 luni fara 2 zile nascut la termen cu 3200.Acum are 7500. Este hranit de la nastere cu milumil 1 din cauza hepatitei mele. De mic a avut scaunul moale. I-am dat milumil fara lactoza la indicatia medicului dar se constipa si an revenit pe cel normal.De 3 saptamani i-am introdus cereale tofher fara gluten la masa de la ora 10,iar de 2 saptamani am inceput sa-i adaug mar copt si para coapta la cereale si sa-i dau piureu de legume la pranz.Am inceput cu morcovul la care ii adaugam un pic de lapte praf,dar nu-i placea si am hotarat sa il dau simplu cu 2 pic de ulei de masline si asa ii place. Am introdus apoi pe rand patrunjel si pastarnac. Problema e ca nu mai mananca asa bn laptele praf. Mananca 100-120ml la 3-3,5 ore in jur de 600-700 ml pe zi. De o saptamana il mananca rau gingiile si cred ca ii da vreun dintisor.Ii dau cu calgel si 2,5 ml algin seara si dimineata. Sa fie di cauza la dintisori sau e altceva? Si cand pot sa-i adaug branzica calcica la masa de fructe? Va multumesc anticipat!

Buna ziua!Am o fetita de 5luni,careia ii dau doar san de la nastere.Saptamana aceasta am inceput diversificarea cu piureul de morcov si mar.Toate bune,este foarte mancacioasa in schimb,atunci cand are scaun este consistent si are tendinta sa planga atunci cand se screme.Precizez ca are scaun dupa fiecare masa.Folosesc cereale de orez recomandate de dr pediatru.Imi este teama ca o doare burtica sau ca se intampla ceva atunci cand are scaun.Imi puteti da un sfat va rog frumos!Aveti idee din ce cauza are tendinta sa planga cand are scaun ?O zi buna.Va multumesc

Buna ziua!
Am un baietel de 6 luni si jumatate, 9500 g. A fost alaptat exclusiv la san pana la 5 luni si jumatate.
Am inceput diversificarea cu suc de mere, morcovi, portocale, la inceput, separat, dupa care amestecate. Le-a tolerat foarte bine.
Meniul lui acum este format din 3 mese de lapte pe zi + suc de fructe + piure de legume( cartofi, morcov, sfecla rosie).
Dimineata la 6-7 lapte de la san,
10 suc de fructe+adormit la san(deci, automat inca putin laptic)
13-14 piure de legume, sau borcanel cu fructe pt bebelusi + adormit din nou la san(deci,automat inac putin lapte),
17-18 lapte de la san,
21 la fel, laptic
Mentionez ca bebe inca adoarme doar la san, noaptea trezindu-se in medie de 2-3 ori. Am incercat sa ii dau suzeta, jucarii, sa il legan in brate, eu sau sotul, inclusiv l-am plimbat cu caruciorul in casa sau afara,fara nici un rezultat, plange pana obtine ce doreste.
Problema mea este ca toate alimentele pe care i le dau, trebuie sa aiba consistenta laptelui, sau macar a iaurtului, altfel nu reuseste sa le inghita, se ineaca, nu mai are aer si chiar se invineteste. Si aici ma refer la mar dat pe razatoarea de sticla, suc de mere amestecata cu biscuiti, banana pasata.
Am ajuns sa imi fie frica de introducerea alimentelor noi.
Cum sa procedez?
Va multumesc anticipat pt raspuns!

Bună seara. Va rog mult dacă puteți sa îmi răspundeți ca nu mai știu ce sa fac,sunt disperata. Fetita mea,în vârstă de 5 luni jumătate,a început diversificarea la 4 luni jumătate la recomandarea pediatrului.
Pana la 2 luni jumătate a fost adaptata la sân,după care cu formula,eu rămânând fără lapte.
Am început diversificarea cu suc de mere,apoi cu pulpa,apoi cu zeama de legume ajungând la piureuri arat de legume cât și de fructe.
Ca legume,le-a tolerat pe toate,adică: morcov,pătrunjel,pastarnac,cartof,țelină iar ca fructe,mar,para,portocala și biscuiți.
Nu a avut niciun fel de problema,totul a fost ok.
De la un timp însă este foarte constipata dar nu pot sa îmi dau seama ce anume o deranjează,ținând cont ca nu i-am schimbat absolut nimic în alimentație și nu am introdus alimente noi. Și se balonează foarte tare după aproape orice masa de legume/fruct, plânge foarte tare, se strânge de burtica,se încordează.
Aveți idee ce poate fi? Dacă ii dau numai lapte într-o zi,fără legume/fructe nu mai are aceste simptome.
Va rog mult dacă ma puteți ajuta….
O seara plăcută,va mulțumesc!

Buna ziua ! Am o fetita de 4 luni si 5 zile si deja de 5 zile am inceput diversificarea ,mi se pare ca nu mananca suficient lapte,mamanca doar de la un singur san ca de 5 ori pe zi cate 5 min ii place ft mult piureul de xereale cu lapte cumparat din farmacie,iam dat si supita de morcov cu pastarnac si cartof si ii place vreau sa stiu daca mananca sau nu bn are 3 mese pe zi cu piure cam 2-3 lingurite si si 5 mese de laptic de la san astept un raspuns de la dumneavoastra ca multumesc mult .ps acu are 6300

Buna ziua!
Am o fetita de 3 luni,greutate la nastere 3800 g cu 50 cm.in acest moment are 8100 g cu 64 cm….s-a ingrasat foarte mult,peste un kg pe luna si nu stiu ce sa mai fac!de la o luna mananca Humana ar deoarece sufera de reflux!e un lapte ingrosat si poate consistenta lui o ingrada,nu stiu!mananca 150 ml la 3 ore,noaptea face o masa la 5 ore,deci aprox 7 mese!nu pot sa o fac sa manance mai putin pentru ca plange!
Vreau sa stiu daca,sub controlul pediatrului,incepem diversificarea mai repede cu supa de legume si fructe,o sa mai slabeasca?as vrea sa scot macar 2 mese de lapte pe zi,dar imi e frica ca nu o sa fie satula.noi avem o constitutie normala deci nu e ceva ereditar!
Puteti sa imi dati un sfat?multumesc

Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un sfat! Am un baietel de 4 luni si 3 sapt (nascut la 37 sapt si 6 zile, 2.600 g si 46 cm, 2.480 la externare) care cantareste 8.140 g si 67 cm. Pediatrul ne-a spus sa incepem diversificarea cu supa de legume. Mentionez ca a avut o alimentatie mixta pana la 1 luna si jumatate si in prezent mananca 5-6 mese formula topfer, 5 masuri, golind biberonul f f f repede..folosim tetina 2 picaturi de la Lansinoh…baietelul este sanatos, nu am avut probleme cu el de niciun fel, are scaun zilnic, o data pe zi…este ok sa incepem diversificarea? Si de asemenea, as dori sa stiu daca pt inceput ajunge doar supa de legume (mai zemoasa si sa o ingros treptat) pt eliminarea unei mese, sau trebuie sa incep si cu fructele (care ar trebui sa fie crude sau preparate termic???). Va multumesc mult!!!

Buna seara…..am o fetita de 2luni si 3saptamani si ii dau lapte praf mananca forte mult cam 120ml tot cam la o ora jumate doua…..am inceput sai dau de 3 zile mar cu biscuite (le fac pasta fina)ii place foarte mult si stomacelul le digera foarte bine are scaunul normal si zilnic……credeti ca ii fac rau ca am inceput asa devreme cu mar si biscuite?poate sai.faca rau in vreun fel?va.multunesc…o seara frumoasa

Buna ziua,am si eu o problema cu fata mea alaptata exclusiv de 6 luni.Sunt nevoita din motive medicale sa o intarc.La indicatia dnei pediatre i am dat dupa putin san, 20 ml de hipp organic,a vomat de 6 ori jet inclusiv galben.peste o saptamana i am dat 5 ml lactana/topfer si a vomat jet de 2 ori… Nu stiu ce sa ii mai dau.. as aprecia un sfat din partea dvs.

Buna ziua,am si eu o problema cu fata mea alaptata exclusiv de 6 luni.Sunt nevoita din motive medicale sa o intarc.La indicatia dnei pediatre i am dat dupa putin san, 20 ml de hipp organic,a vomat de 6 ori jet inclusiv galben.peste o saptamana i am dat 5 ml lactana/topfer si a vomat jet de 2 ori… Nu stiu ce sa ii mai dau.. as aprecia un sfat din partea dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.