Categorii
Bebeluș Întrebări frecvente La primul copil Nou născut

De ce sughiță bebelușii?

Esențialul despre sughiț la bebeluși

Sughițul este un fenomen normal din viața oricărui bebeluș, chiar dinainte de naștere.

În ciuda acestei realități banale, mulți părinți simt stres și îngrijorare atunci când bebelușul sughite deși copilul este bine dispus și nu pare afectat.

În acest articol voi încerca să explic cum apare sughițul, ce putem face ca să-l calmăm dar și miturile legate de oprirea sughițului.

Fătul sughite în burta mamei

Cercetările arată că, în burta mamei, unii copii încep să sughită încă de la 6-8 săptămâni de sarcină. Acest lucru nu este perceput de mamă până în trimestrul al doilea de sarcină când episoadele de sughiţ ale fătului devin evidente.


Uneori stresante la început când, datorită mişcărilor ritmice, ele pot fi confundate cu contracţiile, aceste episoade de sughiţ devin de cele mai multe ori o sursă de amuzament şi chiar de liniştire pentru femeia gravidă care ştie astfel că totul e în ordine cu copilul ei. 

Nu  se ştie exact de ce sughite fătul în burta mamei, cea mai populară ipoteză fiind aceea că fenomenul face parte din procesul de maturizare al plămănilor.

Ceea ce era amuzant înainte de naştere poate deveni stresant odată ce copilul a venit pe lume, părinţii simţindu-se neajutoraţi în faţa unui bebeluș care poate să sughită de la câteva minute până la câteva ore în fiecare zi.

E bine de ştiut că sughițul nu îl deranjează pe copilul sănătos, nu doare şi, foarte probabil, nu îi produce nici un fel de stres.

Cauzele sughițului la bebeluși

Sughițul este contracția ritmică a diafgramei, mușchiul care separă cavitatea toracică de cea abdominală. Acesta se poate irita din mai multe motive (enumerate mai jos) și prin contracție va închide scurt corzile vocale, provocând sunetul caracteristic ”hîc”.

 • alimentația prea rapidă sau în cantitate prea mare
 • aerul înghițit la supt
 • mișcările bruște cu stomacul plin
 • consumarea lichidelor prea repede
 • episoade prelungite de râs sau plâns
 • oboseala
 • stimularea exagerată

Toate acestea pot irita nervul frenic, nervul care controlează mişcarea diafragmului, muşchiul de la baza plămânilor care ne ajută să respirăm, şi declanşează mişcări ritmice ale acestuia.

Sughițul este mai frecvent la nou născut și bebelușul mic, în primele luni de viață, devenind mai rar după aceea.

Citiți și Bebelușul la 1 lună

Cum oprim sughițul?

Sughițul este un fenomen normal care nu face rău sugarului. Din acest motiv, nu este nevoie să luăm atitudine ori de câte ori copilul sughite, acest fenomen se va opri oricum de la sine.

Dacă, totuși, simțiti nevoia să interveniți atunci când bebelușul sughite, puteți încerca variantele de mai jos.

 1. În primul rând ajutaţi-l să se relaxeze, încetaţi orice activitate care l-ar putea stimula. Puneţi-l la pieptul dumneavoastră, este locul unde bebeluşii se simt în siguranţă şi care le oferă calm.
 2. Oferiți suzeta dacă copilul obișnuiește s-o folosească, suptul suzetei ajută uneori la calmarea sughițului.
 3. Oferiţi-i sânul dacă alăptaţi. Câteva minute de supt la sân şi sughitul se va opri, în majoritatea cazurilor. Dacă nu alăptaţi oferiţi-i biberonul cu lapte sau ceai.
 4. Dacă copilul e mai mare oferiţi-i o căniţă din care poate să soarbă înghiţituri mici de lichid.
 5. Puneţi-l să râgâie mai frecvent, chiar în timp ce alăptaţi.
 6. Pentru a preveni apariţia episoadelor de sughiţ, verificaţi tetina biberonului. Când ţineţi biberonul cu capul in jos, laptele trebuie să picure prin tetină. Dacă laptele nu curge deloc probabil ca bebeluşul înghite mult aer încercând să sugă. Dacă, în schimb, laptele curge în fir continuu, atunci bebeluşul se alimentează prea rapid. Ambele situaţii pot duce la apariţia episoadelor de sughiţ.

Mituri despre sughiț

Există în cultura populară două mituri legate de sughiț, pe cât de răspândite, pe atât de ineficiente: sperietura sau oferirea de lămâie pentru calmarea sughițului.

 • sperietura este ABSOLUT contraindicată la bebeluş şi, oricum, nu are eficienţă nici la adult. Nu avem voie să speriem copilul intenționat pentru nici un motiv.
 • lămâia pentru oprirea sughiţului. Deși nu am văzut niciodată un adult care să sugă lămâi atunci când sughiță, această metodă pare foarte populară pentru bebeluși. Lămâia este extrem de acidă şi poate leza mucoasa fină a tubului digestiv la unii bebeluşi. De aceea nu vom folosi niciodată această metodă la sugar.

Sughițul și refluxul gastro-esofagian

Chiar dacă marea majoritate a copiilor care sughiță sunt perfect sănătoși, există și cazuri rare în care sughițul este asociat bolii de reflux gastro-esofagian, o afecțiune care necesită atenție medicală.

Este bine de știut că boala de reflux gastro-esofagian nu are niciodată ca singur simptom sughițul. Atunci când bebeușul suferă de această afecțiune, veți mai observa alte simptome:

 • tuse
 • regurgitații frecvente însoțite de agitație, plâns
 • arcuirea spatelui în timpul mesei sau după masă

În cazul în care observaţi că episoadele de sughiţ sunt însoţite de agitaţie, plâns şi disconfort evident al bebeluşului, atunci e bine să va adresaţi pediatrului.

Atenție: boala de reflux gastro-esofagian nu este același lucru cu refluxul normal care produce regurgitații ocazionale unui bebeluș sănătos!

De reținut

 1. Sughițul nu doare, nu îi face rău copilului și nu necesită vreun tratament.
 2. Nu speriați bebelușul care sughite și evitați să-i oferiți alimente acre și acide.
 3. Sughițul trece de la sine dacă ajutăm copilul să se liniștească.

Surse: https://www.healthline.com/health/childrens-health/newborn-hiccups

Citiți și: De ce vomită bebelușul?

2 răspunsuri la “De ce sughiță bebelușii?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.