Categorii
Alimentaţie Bebeluș

Constipația bebelușului diversificat

Constipația bebelușului după diversificare este o situație relativ frecventă dar care nu ar trebui să îngrijoreze părinții.

Introducerea alimentelor solide în alimentația unui sugar obișnuit să mănânce doar lapte va produce modificări vizibile și ”mirosibile” ale scaunelor acestuia. Este de așteptat ca scaunele să devină mai consistente, doar că uneori ne confruntăm cu situația neplăcută a constipației cauzată de diversificare.

Cu puțină atenție la alimentația celui mic și urmând câteva sfaturi, pe care le puteți citi mai jos, constipația cauzată de diversificare va fi tratată și prevenită pe viitor.

Ce este constipația?

Contrar credințelor populare, constipația NU este eliminarea rară a scaunului.

Unii copii pot avea scaun o dată la 2-3 zile iar alții de 3 ori pe zi, fără ca acest lucru să fie o problemă. Condiția este ca scaunul să fie relativ moale, păstos și să se elimine cu ușurință, chiar dacă frecvența defecării nu este zilnică.

Constipația este definită ca eliminarea dificilă (cu efort, durere sau disconfort) a unor scaune tari și uscate.

Astfel, un bebeluș care începe să facă scaun mai rar decât eram obișnuiți înainte de diversificare, nu este constipat dacă scaunul se elimină ușor și este moale.

Puteți citi mai mult despre constipația celor mici în articolul Constipația copilului.

Scaunul bebelușului după diversificare

Introducerea alimentelor solide, total diferite de lapte, este o provocare importantă pentru tubul digestiv imatur al bebelușilor.

Aceștia se vor adapta treptat la noile alimente și vor învăța încet să le digere eficient. Este un proces care poate să dureze luni de zile, timp în care scaunul va avea felurite aspecte cu care părinții nu erau obișnuiți pe vremea când bebelușul mânca doar lapte.

La începutul diversificării, scaunul sugarului va conține alimente nedigerate. Acest lucru este normal și poate să apară ori de câte ori introducem lucruri noi în dieta celor mici.

Deasemenea, scaunul poate căpăta culoarea alimentelor cu care hrănim bebelușul. Acest lucru poate speria părinții, mai ales în cazul scaunelor cu urme roșii sau negre, crezând că este vorba de scaun cu sânge.

În cazul tuturor sugarilor, scaunul după diversificare va deveni mai închis la culoare, ceva mai consistent și mult mai mirositor decât înainte.

De ce apare constipația după diversificare?

În cazul în care ați început diversificarea și copilul dezvoltă scaun tare, uscat, pe care îl elimină mai greu, putem vorbi despre o constipație cauzată de introducerea alimentelor solide. Cauzele cele mai frecvente sunt:

  • Oferirea în mod repetat de alimente care constipă. Acestea sunt cartoful dulce, bananele (cu excepția celor foarte coapte) și cerealele cu orez. Pentru că vorbim de alimente dulci, pe care copilul le acceptă relativ ușor, părinții pot fi tentați să le ofere zilnic, lucru care nu este indicat.
  • Prea puține fibre în alimentația bebelușului. Fibrele sunt extrem de importante pentru un tranzit intestinal sănătos, ele se găsesc în majoritatea fructelor și legumelor dar și a cerealelor. Un bebeluș căruia nu i se oferă o varietate de fructe și legume poate să dezvolte constipație, în lipsa fibrelor benefice tractului digestiv.
  • Diversificarea greșit făcută. Uneori, părinții se grăbesc să introducă prea repede alimente nepermise (sau în cantități prea mari) în dieta sugarului, alimente care produc probleme unui tub digestiv imatur. Fie că vorbim despre constipație sau despre diaree, consecințele unei diversificări incorecte se vor vedea la nivelul scaunelor sugarului. În cazuri mai rare, familia întârzie excesiv introducerea solidelor, lucru care poate cauza și el scaune tari.
  • Alergii sau intoleranțe alimentare. Alergiile alimentare, dintre care cea mai cunoscută este APLV (alergia la proteina laptelui de vacă) debutează uneori în perioada diversificării și se pot manifesta prin constipație. De regulă, alergiile vin și cu alte semne și simptome, nu doar cu constipația. În alte cazuri este vorba doar despre o intoleranță temporară a copilului la un anumit aliment.
overhead shot of a sliced avocado on a person s hands
Photo by Viktoria Slowikowska on Pexels.com

Tratamentul constipației cauzate de diversificare

În primul rând nu întrerupem diversificarea, așa cum sunt tentați unii părinți să facă. Avem la dispoziție mai multe metode prin care putem ajuta sugarul să-și reia un tranzit intestinal confortabil:

  1. Cei 3 P! Probabil celebre deja, cele 3 alimente care încep cu litera P, și anume perele, prunele și piersicile sunt un excelent antidot pentru constipația oricărui bebeluș. Toate 3 pot fi oferite încă de la 6 luni, așadar le puteți folosi dacă sugarul s-a constipat, până obțineți un scaun moale.
  2. Oferirea de apă bebelușului poate să ajute la rezolvarea unei constipații trecătoare. Deasemenea, hidratarea adecvată este un mod bun de a preveni instalarea constipației. Puteți citi mai multe despre introducerea apei în dieta sugarului în articolul Când ar trebui să bea bebelușul apă?.
  3. Evitați complet alimentele care constipă, pentru câteva zile. Acestea sunt bananele, cartoful dulce și cerealele cu orez. Unii copii pot să facă scaune mai tari și de la rădăcinoase (morcov), atenție și la acestea.
  4. Oferiți o dietă variată bebelușului, introduceți treptat toate fructele și legumele pe care le permite vârsta, conform tabelului de diversificare. Evitați o diversificare în care sugarul este obișnuit să mănânce permanent doar 3-4 alimente preferate.
  5. Baie caldă, masajul burticii, mișcare. Toate aceste metode ajută unui tranzit intestinal sănătos, atât pentru bebeluș cât și pentru vârste mai mari.
  6. Puteți folosi suplimente alimentare laxative pentru bebeluși sau probiotice, dacă metodele enumerate mai sus nu ajută la reglarea tranzitului intestinal.

În cazul în care constipația persistă, chiar dacă ați aplicat sfaturile de mai sus, este bine să cereți sfatul unui pediatru. Împreuna cu acesta veți analiza, în detaliu, alimentația bebelușului, pentru a vedea care este cauza posibilă a constipației și dacă este nevoie de o dietă anume sau de tratament specific.

Citiți și Cum începem diversificarea – 6 reguli

Bebelușul are scaun verde – 6 motive frecvente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.