Tabelul alimentelor pentru diversificarea bebelușului
Când dăm roșii bebelușului? Dar lapte de vacă, carne de porc sau căpșuni? Sunt întrebări foarte frecvente pe care părinții responsabili le adresează la începutul diversificării, știind că sugarul nu poate digera la 6 luni orice aliment nou.
În tabelul de diversificare sunt enumerate alimentele pe care cel mic le poate consuma în funcție de vârstă. Această listă ține cont de imaturitatea digestivă a bebelușului dar și de potențialul alergenic al unora dintre ingrediente.
Este bine să respectăm această listă și să nu ne grăbim cu introducerea prea rapidă a unor alimente pe care corpul sugarului nu este încă pregătit să le digere.
La ce vârstă începe diversificarea?
Organizația mondială a sănătății recomanda ca diversificarea unui sugar sănătos să înceapă la 6 luni.
Cum ne dăm seama că bebelușul este pregătit pentru diversificare precum și ce cantități și consistențe poate mânca sugarul la început puteți citi în articolul Cum începem diversificarea – 6 reguli.
Ce poate mânca bebelușul la 4 luni
Chiar dacă este unanim acceptată începerea diversificării la 6 luni, uneori este necesar să oferim mâncare sugarului mai repede. Fie că bebelușul nu suge destul, nu ia bine în greutate, are reflux sever sau alte probleme, diversificarea de la 4 luni poate fi o soluție. Alimentele care pot fi oferite de la 4 luni sunt următoarele:
- Fructe: mere, pere, avocado, banană
- Legume: dovleac, cartof dulce, fasole verde
- Cereale pentru copii de 4 luni. Acestea sunt pe bază de orez, nu conțin gluten și pot fi digerate ușor.
Citiți despre diversificarea înainte de 6 luni în articolul Diversificarea la 4 luni – Când e recomandată și cum procedăm?
Ce poate mânca bebelușul la 6 luni?
Vârsta optimă pentru începerea diversificării, atât pentru sugarul alăptat cât și pentru cel alimentat cu formulă sau mixt, este 6 luni.
La alimentele deja menționate pentru vârsta de 4 luni se adaugă altele, permise doar de la 6 luni:
- Fructe: piersici, prune, mango, caise
- Legume: morcov, păstârnac, mazăre, dovlecel, cartof
- Lactate: iaurt simplu (nu grecesc sau alte specialități), brânză dulce de vaci
- Carne: pui sau curcan
- Ou: doar gălbenușul
- Cereale pentru copii de la 6 luni
Ce poate mânca bebelușul la 8 luni?
La 8 luni bebelușul ar trebui să fi dobândit deja abilitățile necesare mestecării și înghițirii alimentelor. Sistemul lui digestiv ar trebui deja să fi progresat și el, astfel încât să poată metaboliza eficient mai multe alimente.
Pe lângă cele menționate mai sus, pe care copilul le mănâncă deja, la 8 luni puteți să îi oferiți bebelușului următoarele alimente noi:
- Fructe: struguri, kiwi, afine, pepene, smochine, cireșe, gem, compot
- Legume: broccoli, sfeclă, vinete, castravete, ceapă, praz, ardei, ciuperci
- Lactate: smântână, unt, caș (brânzeturi puțin sărate)
- Carne: vită, pește cu carnea albă
- Ou: se poate oferi tot oul (inclusiv albușul)
- Paste făinoase
Ce poate mânca bebelușul la 10 luni?
La 10 luni copilul ar trebui deja să aibă 3 mese principale și două gustări de alimentație diversificată.
Suptul la sân sau formula de lapte ar trebui să fie secundare alimentației solide, la această vârstă.
Alimentele care pot fi adăgate în dieta copilului de 10 luni sunt următoarele:
- Fructe: citricele, căpșuni, ananas
- Legume: roșii, spanac, usturoi (orice legumă este permisă de la 10 luni)
- Carne: orice tip de pește
- Mălai
Ce poate mânca bebelușul la 12 luni?
La 12 luni ( 1 an) copilul va putea începe să mănânce următoarele alimente:
- Fructe: nuci, alune, zmeură, mure
- Lactate: lapte de vacă sau capră
- Carne: orice fel dar fără grăsime
- Miere
Apa plată poate fi oferită bebelușului de la 6 luni. Mai multe detalii despre acest subiect citiți în articolul Când ar trebui să bea bebelușul apă.
Mulți părinți sunt confuzi legat de ordinea în care trebuie introduse alimentele noi în dieta sugarului. Este bine de știut că nu există reguli stricte, se pot introduce alimentele permise, în funcție de vârstă, în orice ordine. Mai multe despre acest subiect puteți citi în articolul Diversificare – În ce ordine introducem alimentele noi?
Introducerea cărnii în alimentația bebelușului
Studiile efectuate în ultimii ani pun tot mai mare accent pe avantajele introducerii rapide a cărnii în dieta sugarului.
Se pare că bebelușii care mănâncă de timpuriu carne și ouă se dezvoltă mai bine și au un risc mai mic de anemie feriprivă, comparativ cu cei care sunt hrăniți rar cu carne.
Așadar, oferiți bebelușului carne sau ou zilnic, chiar la 2 mese pe zi.
Citiți și articolul Carnea și oul în dieta bebelușului.
Bebelușul nu poftește la mâncarea părinților
Din cauza unui mit foarte răspândit, și anume că bebelușul ar pofti la mâncarea părinților, se face des greșeala de a oferi unui sugar alimente total nepotrivite vârstei lui. Uneori cu consecințe destul de neplăcute.
Este bine de știut că sugarul nu poate pofti la un aliment pe care nu l-a gustat niciodată, este doar curios sau imită gesturile de poftă ale părinților.
La asta se adaugă și faptul că un bebeluș ar duce la gură orice obiect interesant, indiferent dacă acesta este comestibil sau chiar periculos.
De reținut
- Diversificarea bebelușului sănătos va fi începută la 6 luni, indiferent dacă copilul este alăptat sau hrănit cu formulă de lapte!
- Alimentele se vor introduce pe rând, în funcție de vârsta copilului (vezi tabelul de diversificare).
- Introducerea de ingrediente nepotrivite vârstei (portocale la 6 luni, de exemplu) poate produce probleme digestive sau alergii.
- În cazuri rare suntem nevoiți să începem diversificarea mai repede de 6 luni (reflux sever, refuzul laptelui, stagnare în greutate). Diversificarea înainte de termen se face doar dacă este absolut necesar și numai la sfatul pediatrului!
Citiți și Constipația bebelușului diversificat.
245 de răspunsuri la “Tabel diversificare sugar”
Multumim pentru tabel
Buna ziua. Am un baiatel de 9 luni jumate si nu mai mananca aproape nimic. Problema nu e de 1 zi sau 2… e de mai multe luni. Acum mananca cam 400 ml lapte praf Nan in 24 de ore si mancare deloc, refuza tot ce-i dau, inclusiv iaurtul, cerealele, legumele, fructele…. aM GATIT IN MAI MULTE MODURI, AM INCERCAT DIVERSE COMBINATII SI RETETE dar nimic.Am fost cu el de 2 ori la Cluj si i-am facut analizele, au iesit perfect, dar el tot nu mananca. De la cluj nu ni s-au recomandat vitamine deloc sau altceva pentru pofta de mancare, de la bistrita pediatra ne-a dat Polivital 9 pic pe zi si de 2 ori pe zi LIV 52 dar nu vad nici un rezultat si deja ii dau vitaminele de 1 luna. Liv 52 abia de ieri am inceput. Deja sunt disperata sa vad cum trec zilele si el nu mananca aproape nimic si nimeni nu ma ajuta sau sa ma indrume… toti pediatrii imi spun ca asa e el si nu e obligatoriu sa fie bolnav dar totusi mananca din ce in ce mai putin. La 9 luni jumate el are abia 6,900 imbracat s 73 de cm. La nastere a avut 3,100 si 56 de cm. A luat foarte bine in greutate pana la 3 luni si de atunci abia a mai pus cateva sute de grame. Va ros sa-mi recoamndati niste vitamine sau ceva pentru pofta de mancare ca nu mai stiu ce sa fac cu el.Multumesc.
Maria.
In gatit, de ex. orez/ taitei cu lapte sau piure se poate folosi pentru copii de peste un an si lapte UHT(Fulga, Milli) de 1.5% grasime?Eu, alaptand fetita, folosesc acest tip de lapte doar la gatit, nu-i dau sa si bea.
Suplimentele care v-au fost prescrise sunt bune, daca analizele au iesit perfect nu se recomanda alte tratamente. In magazinele naturiste puteti gasi diverse picaturi din plante care stimuleaza pofta de mancare, puteti sa folositi si astfel de preparate, potrivite varstei copilului.
E bine sa luati in considerare si mostenirea genetica a copilului, daca unul dintre parinti a fost un bebelus slab, de exemplu, eruptia dentara care poate sa cauzeze capricii alimentare, lipsa unui program constant al meselor, ca posibile motive ale acestei situatii.
Deasemenea, este foarte important sa nu fortati copilul sa manance daca acesta refuza, fie ii oferiti altceva, fie reveniti mai tarziu, insistenta nefiind productiva in astfel de situatii.
Daca laptele degresat este consumat ocazional, se poate da fara probleme. In general, insa, copilul mic trebuie sa consume lapte integral.
Este vorba despre tabelul american al diversificarii, un tabel clasic si destul de conservator (exista actual, in pediatria moderna, tabele mult mai liberale). Am adaugat mamaliga, grisul si branzica de vaci, care, nefiind specifice obiceiurilor alimentare anglo-saxone, nu se regaseau in tabel.
Sigur ca el se refera la majoritatea copiilor. Pot exista cazuri particulare in care un anumit aliment sa nu-i cada bine unui bebelus, aceste cazuri rezolvandu-se prin amanarea acelui aliment pentru cateva luni.
Abordarea teoretica exhaustiva a fiecarui aliment nu face parte din formatul acestui blog, care se vrea o solutie practica si succinta la diverse probleme curente. Daca aveti intrebari punctuale pe un anumit subiect (aliment) voi face tot posibilul sa va raspund.
Am o fetita de 9 luni si 10 zile si mi se pare ca ia prea mult in greutate…in sensul ca de la 8 la 9 luni a luat 500 g si acum in 10 zile deja a luat 250g. Acum are 9650g si 73 cm (s-a nascut la 36 de saptamani cu 2800g si 51 cm).
Meniul ei este urmatorul:
ora 7-lapte praf-7 masuri lapte+210 apa-aprox 240 ml
ora 10- aprox 200 g piure fructe(banana cu mar sau para cu branza de vaci sau avocado cu pere sau caise deshidratate fierte cu mar)
ora 13.30-aprox 200-250g piure de legume cu carne (pui/curcan/ficatel) sau ciorba de legume si carne cu putina paine sau spanac cu cartof si ou…aici sunt mai multe variante
ora 17-iaurt cu 2-3 lingurite de cereale sau iaurt cu un fruct
ora 20.30- lapte praf 6-7 masuri de lapte praf….200-240 ml aprox
Avind o greutate maricica am evitat sa-i dau produse cu gluten pina pe la 8 luni…dar am inteles ca trebuie totusi sa-i dau cit de putin…dar daca pun paine in ciorba nu ii dau cereale seara…deci incerc sa nu exagerez cu fainoasele si bananele….
cred insa ca am gresit cu avocado si caisele deshidratate care sunt foarte calorice….care acum nu i le mai dau…
De baut doar apa.
In rest gresesc undeva?
Cantitatile sunt prea mari?
Din cite am vazut se afla pe percentila 75…dar totusi mi se pare ca ia prea mult in greutate…
Nu e un copil foarte activ…mai degraba static…in schimb de cind a inceput sa faca pasi….exersam prin casa…
Este un meniu bun, in principiu, pentru un copil de 9 luni.
Trebuie sa fiti atenta la prepararea laptelui praf, masurile trebuie sa fie rase, nu cu varf. Un lapte prea concentrat este hipercaloric.
Pe de alta parte, cresterea unui copil nu este liniara, tabelele sunt orientative. Pot exista perioade de crestere accelerata urmate de perioade de crestere mai lenta. De aceea, in cazul unui copil sanatos, nu ne impacientam atunci cand exista usoare variatii de la standard intr-o anumita perioada.
Deasemenea, felul in care creste un bebelus este puternic conditionat genetic, tipul de metabolism fiind o mostenire de familie.
Este bine insa sa urmariti si in lunile care vin evolutia greutatii. Un semn ca fetita mananca intr-adevar prea mult este cresterea cantitatii de tesut adipos pe corpul ei.
Multumesc pentru raspuns…
Ideea e ca de la 3 luni si pina la 7 luni a mincat lapte AR(care cred ca este mai greu digerabil si usor mai caloric decit laptele normal) si a luat mereu in greutate la limita superioara sau peste ea…masurile sunt rase de cind maninca lapte praf…
Apropo de conditionarea genetica…ambii parintii suntem inalti si destul de solizi…deci da probabil ca nu va fi niciodata un copil plapind…
Apropo de tesutul adipos…nu-mi dau seama ce ar trebui sa insemne exces…dar sunt zone unde pot sa spun ca exista destul tesut adipos…abdomen,coapse,obraji…dar nu pot sa spun daca e in exces sau nu…
Inca o intrebare apropo de tabelul de diversificare…compoturi si gemuri se refera la cele care le facem noi pentru iarna cu zahar adaugat sau la gemuri si compoturi proaspete fara zahar?Pepene se refera la galben sau verde?
Eu am fost foarte slaba si asa sunt si acum, dar nu ma gandeam ca poate fi genetic. M-am uitat in caietul mamei (inca il pastreaza) si la 9 luni aveam 5,300 gr 🙁 mai slaba decat baietelul meu. Program constant de masa are. Saptamana asta am facut si coprocultura si coproparazitologi su au iesit bine!
Buna ziua,
Ma numesc Valentina, mama unui baietel de 4 luni. Pana la aceasta varsta l-am alimentat exclusiv la san dar se pare ca nu mai am foarte mult lapte, in plus din motive financiare sunt nevoita sa ma intorc la serviciu cand bebe va face 6 luni. Problema este ca bebe nu vrea biberon. Am inceput in prima zi sa-i dau 15 ml la inceputul fiecarei mese si dupa aceea san, a doua zi 30ml si dupa san……. fara rezultat. Plange si nu stie ce sa faca cu biberonul. La san plange pentru ca nu-i este suficient. Cum sa-l fac pe bebe sa ia biberonul? Va rog sa ma ajutati! Este o metoda buna sa nu-i mai dau o zi intreaga san si daca vede ca nu are incotro o sa manance biberon? Este posibil sa nu-i placa laptele?(mi-a fost recomandat NAN 1). Multumesc anticipat pentru un raspuns. Sincere Salutari, Valentina
Intr-adevar, poate fi mai dificil pentru un parinte sa faca diferenta intre grasimea normala a unui bebelus si un posibil exces. Aici va poate ajuta pediatrul care vede periodic copilul, la un consult de rutina.
Pepenele se refera la ambele tipuri (galben si rosu).
Legat de compoturi si gemuri, se pot da si proaspete si din cele preparate pentru iarna. Desigur ca este preferabil sa fie cat mai sarace in zahar adaugat, pe cat este posibil la aceste preparate. Daca sunt bogate in zahar se vor da cantitati mai mici.
Aceasta informatie poate fi o explicatie foarte plauzibila pentru ritmul mai lent de crestere in greutate a copilului.
Oricum, este bine sa urmariti cresterea copilului cu atentie si sa mergeti periodic la medicul pediatru pentru a va asigura ca totul este in regula cu cel mic.
Este un lucru normal ca baietelul sa fie confuz la inceput, tetina sticlei fiind diferita de san, ca sa nu mai vorbim de gust. Cateva dintre recomandarile care v-ar putea fi utile sunt:
– asigurati-va ca tetina biberonului este dintr-un model care imita sanul si dintr-un material moale (la magazinele de specialitate puteti primi recomandari punctuale)
– asigurati-va ca gaura prin care iese laptele din tetina nu este prea stransa, cand tineti biberonul cu capul in jos laptele trebuie sa picure continuu la inceput. Ulterior, dupa ce se obisnuieste, tetina poate sa fie mai stransa.
– nu trebuie sa lasati copilul sa se infometeze, din contra, este bine sa primeasca biberonul putin mai repede decat ora lui normala de supt. Daca este foarte infometat nu va avea rabdare sa suga din biberon si il va refuza
– daca se poate, este o idee foarte buna sa il alimenteze altcineva cu biberonul, nu mama, pana se obisnuieste. In momentul in care il ia mama la piept, el stie ca trebuie sa suga la san si nu va stii ce trebuie sa faca cu biberonul.
Poate dura de la cateva zile la cateva saptamani pana cand il veti obisnui.
Mult succes!
Buna ziua,
As vrea sa va intreb daca pentru un copil de aproximativ 2 ani ora 22.00 este prea tarzie pt administrarea laptelui de seara. Inainte de trecerea la ora de vara, i-l administram la ora 21.00 ceea ce mi se parea rezonabil.
De asemenea as vrea sa ma lamuriti cu inca ceva: pana la ce varsta meniul descris mai sus( lapte dimineata si seara, 2 gustari si 1 masa principala)i se poate oferi unui copil?
Multumesc mult
Este bine ca cel mic sa nu manance chiar inainte de somn ci sa lasati un interval de 30-60 min, intre masa si somn. Ora nu este atat de importanta, depinde de restul programului copilului. Unii copii de 2 ani se culca la 21, la 22 sau la 23, in functie de rutina lor zilnica.
Meniul cu 5 mese pe zi (3 principale si 2 gustari) este unul care se mentine pe termen lung, fiind recomandat atat pentru copii cat si pentru adult. Consumul de lapte seara si dimineata nu este obligatoriu, se pot consuma alte alimente in locul lui si mutat laptele la gustari, de exemplu.
Am un baietel de 10 luni. Mananca foarte putin si e slab (7 kg) i-am facut toate analizele si i-au iesit perfect… dar el nu mananca, nici lapte nu prea accepta, cam 100 ml de 2 ori pe zi. Mananca Nan 2. Pediatra mi-a recomandat LIV 52 timp de 1 luna pt pofta de mancare… doctorita de familie PERITOL 1 data pe zi 2,5 ml timp de 10 zile. Ce ma sfatuiti sa-i dau? Care tratament? Sunt confuza….
Puteti folosi Liv-ul in prima instanta, eventual combinat si cu niste vitamine potrivite varstei.
Peritolul nu mai este agreat in scopul cresterii poftei de mancare, intre pediatrii.
Buna ziua.Fiica mea, care are 1 an si 3luni nu e un fan al sucurilor de fructe, preferand fructele proaspete servite simple sau in diferite combinatii(cu branza, biscuiti, iaurt sau compot).Fac precizarea ca mananca minim 2 fructe pe zi.Constituie o problema acest lucru?
Va rog spuneti-mi cum pot administra Liv pentru un copil de 1 an si 3 luni, greutate de 10.200 kg .Acum 2 luni i-am dat, la recomandarea medicului si nu mai stiu exact cantitatea, cred ca 5 picaturi de 3 ori pe zi.
Nu este nici o problema daca nu vrea suc. Frunctele mancate simple sunt chiar mai nutritive decat cele stoarse.
Se administreaza de doua ori cate 5 ml d sirop Liv 52 pe zi, la copilul peste 1 an.
Buna ziua.Spuneti-mi, va rog, la copiii de peste un an o banana pe zi este prea mult?Se intampla uneori daca nu vrea ceva sa manance sa-i dau combinat cu banana si de asemenea i-o dau cu iaurt(altfel nu-l mananca) sau cu branza.
Nu este prea mult. Este important, insa, sa alternati fructele de la o zi la alta. Fiecare fruct aduce un alt tip de vitamine si minerale necesare cresterii.
Ii dau zilniuc fructe diferite, cel putin doua pe zi.Dar banana apare cam de 5 ori pe saptamana, pe langa celelalte.
Buna ziua….revin cu o noua problema…fetita mea de 10 luni jumatate nu mai vrea sa bea laptele seara…
Programul ei de masa este urmatorul:
ora 8 -lapte 7 masuri
ora 10-10.30 fructe
ora 14-piure de legume cu carne sau alte combinatii
ora 17-17.30 iaurt simplu,cu fructe sau cereale
si la ora 20.30-21.00 minca lapte tot 7 masuri pe care il refuza
Pare sa ii iasa primii dintisori…ce alte motive ar mai putea fi?cu ce sa inlocuiesc masa de lapte de seara…
Chiar daca nu maninca laptele seara…nu se trezeste pina dimineata….se poate sa nu ii fie foame?sau e din cauza caldurii?
Problema mea e ca ramine cu o cantitate prea mica de lapte pe zi ….in jur de 400-450 lapte +iaurt
Buna ziua, as dori sa stiu daca pot sa-i dau copilululi meu ceai de coada soricelului?
Am uitat sa mentionez ca are varsta de 1 an si 7 luni.
Buna ziua. As dori sa va intreb cat de sanatos este oul de prepelita pentru copii? Cate oua se pot da copilului pe saptamana. (pe internet am gasit o cura de 30 de zile pentru copii de 1-3 ani, cate 2 oua pe zi).
Puteti sa-i dati seara iaurtul cu fructe iar la gustarea de la 17 un preparat care sa contina branza de vaci, de exemplu sau lapte cu cereale, cu gris.
Nu este obligatoriu sa manance lapte simplu, si celelalte derivate lactate (iaurt, branzeturi) contin cantitati bune de calciu.
Ceaiul de coada soricelului, ca terapie alternativa, se foloseste indeosebi la femei, in afectiunile genito-urinare.
Nu cunosc utilitatea acestuia la copii, asadar este mai bine sa discutati cu specialistul care a facut aceasta recomandare.
Nu exista studii stiintifice pe aceasta tema dar medicina alternativa, in special cea asiatica, sustine beneficiile grasimilor din noul de prepelita pentru buna dezvoltare a organismului.
Ele se pot sa se dea copiilor fara probleme, daca tolereaza bine oul de gaina. Este obligatoriu sa le fierbeti bine, insa. Nu se administreaza crude la copil.
BUna ziua! In primul rand multumesc pentru acest site!fetita mea are 5 luni. De pe la 4 luni vrea sa se ridice. Usor, usor am ajutat-o iar acum la 5 luni am ridicat-o in fundulet eu ca sa ii schimb mai usor bluzita… si ea imediat ))) s-a agatat singura de carucior stand fara sprijinul meu, doar tinandu-se cu mana cateva minute. Am fortat-o eu sa stea jos de teama ca e prea devreme… de la ce varsta o pot lasa sa stea in fundulet? Cum se dezvolta oasele bebelusului? Coloana vertebrala in special …cum il afecteaza pe bebelus daca sta/este tinut in fundulet pre devreme?
Este normal sa inceapa sa stea in fundulet la aceasta varsta, nu ii afecteaza coloana cu nimic. Atunci cand este prea obosita sa se sustina singura, poate sa stea sprijinita de o perna, intr-o pozitie mai oblica.
Multumesc mult pentru raspuns!
Buna ziua.
Va rog mult sa ma ajutati cu cateva lamuriri referitor la meniul de diversificare pe care il folosesc la acest moment baietelului meu de 6 luni si 19 zile, cu incepere diversificare la 5 1/2 luni.
Acum are aprox.8,5 kg si 73 cm si este o fire foarte energica.
Inainte de diversificare era alaptat, cu un supliment de formula la masa de seara, care pt el era cea mai consistenta.
Pana acum cateva zile meniul nostru era (intre timp refuza fructele si supa de legume):
– 6-7 alaptat (dupa ce se trezeste);
– 10-11 – piure de fructe aprox. 200g (am folosit pana acum, mere, pere, mango putin si avocado) – diverse combinatii;
– 13-14 – piure de legume aprox. 170 g (morcov, telina, pastarnac, patrunjel, dovlecel, cartof dulce, ardei, ceapa o scot)- am mai incercat brocoli si i-au iesit niste bubite, l-am oprit, spanacul nu i-a placut, o sa mai revin cu el si astazi incerc cu conopida;
– 16-17 – alaptat – optional depinde de cate legume a mancat si cat doarme;
– 18-19 – alaptat- am incercat in zilele cand mananca la 17 sa nu-i dau lapte si la 19 ca sa astept masa de la 21 dar nu a rezistat, plange in hohote de foame, mananca putin si gata;
– 21- cereale Milupa (130ml apa si 6 linguri cereale) + alaptat;
– 21.30 – somn
– eventual inca o masa noaptea (de 2 nopti nu s-a mai trezit sa manance).
Nelamuririle mele sunt:
1. este ok la acest moment meniul dpdv nutritional si etapizarea sa pe parcursul zilei (am vazut in niste posturi alte abordari);
Mentiune – mesele de alaptat din timpul zilei sunt destul de scurte, nu consuma mai mult de 100 ml/masa;
Masa dinainte de somn era si inainte de diversificare si dupa cea mai consistenta.
2. saptamana viitoare as vrea sa introduc carnea de pui si iaurtul, urmand si branzica si oul.
Ce perioada se combina carnea cu piureul de legume si cand se introduc 2 feluri de mancare la pranz (supa/ciorba si legume+carnita)?
3. Iaurtul sau branzica cu fructe poate inlocui masa de lapte de la 17- poate ca in acest fel este mai consistent si rezista pana la 21?
4. Iaurtul si branzica din comert ce procent de grasime ar fi bine sa aiba?
5. Pot sa-i adaug biscuite la piureul de fructe sau altceva (ce ati recomanda) pt ca pana acum manca orice si de cateva zile incerc toate conbinatiile si refuza, mananca cateva lingurite si plange.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Nicoleta
Imi puteti spune va rog daca introducerea laptelului de capra la copiii de peste 1 an este ok? Am citit ca laptele de capra este mai bine tolerat de cei predispusi la imbalonare. Daca procuram laptele dintr-o sursa sigura poate fi administrat crud? Multumesc.
1. Este un inceput bun. Va trebui sa introduceti, in locul laptelui de dupa-amiza, si o gustare solida, cereale de exemplu, sau iaurt cu fructe, branza, etc.
2. Carnea si restul alimentelor se paseaza in primele luni de diversificare, copilul nefiind inca apt sa mestece. In jur de 9-10 luni se poate incerca deja cu bucatele mici,dar nepasate, si daca copilul le mananca veti continua asa. Momentul exact depinde de la copil la copil.
4. Toate lactatele pe care le oferiti copilului mic (pana la varsta de scolar) vor fi integrale. Cele degresate au un aport caloric insuficient si o cantitate prea mica de calciu.
5. Puteti adauga biscuite, cereale, gris, branzica.
Puteti sa-i dati lapte de capra dar el trebuie fiert, obligatoriu, ca orice alt tip de lapte.
Multumesc mult pentru raspuns.
Intre timp am mutat masa de cereale la ora 18 si la masa de seara primeste lapte.
Mai am o intrebare.
Nu am reusit sa identific pe produsele lactate din comert specificat exact "lapte integral" , ci mai degraba "lapte pasteurizat integral standardizat la 3% grasime" (sau mai mult).
Asa ceva ar fi ok ca iaurt?
Multumesc mult,
Nicoleta
Lactatele pentru copii nu trebuie sa fie degresate. Laptele 3% sau peste si iaurtul normal sunt bune.
Buna ziua,
Fetita mea are 10 luni si inca nu vrea sa mearga de-a busilea. De asemenea, nu se rostogoleste de pe spate pe burta sau invers si nu se ridica in fund singura, decat tinuta de manute. Este acest lucru o problema? A avut cateva tentative de rostogolire pe la 6 luni dar a renuntat repede (de vreo 3-4 ori a incercat).
Mentionez ca si-a tinut f repede capul singura (1,5 luni), sta singura in fund de la 5 luni, cand sta in fund se lasa si in fata pe maini sau sare pe fund destul de mult. Are 9 kg si 75 cm. Nu am prea pus-o pe burta si cand doarme prefera sa stea pe spate. Este cazul sa o duc la kinetoterapie?
Nici mersul de-a busilea si nici rostogolitul nu sunt elemente obligatorii in dezvoltarea unui copil, multi dintre ei incep sa umble fara sa fi mers de-a busilea vreodata.
De aceea este bine sa fie consultata global de catre un pediatru pentru a stabili daca exista cu adevarat vreun motiv de ingrijorare.
ma bucur asa de mult ca v-am gasit!! super tare ideea cu pediatrul de buzunar. Va rog mult sa ma ajutati si pe mine. M-am documentat si pe net dar multe informatii nu le gasesc sau sunt contradictorii. Fetita mea are 6 luni, 7,7 kg si a fost alaptata exclusiv pana acum. De la 4 luni jumate am inceput diversificarea din cauza ca nu am aveam lapte suficient pt ea si lapte praf a refuzat categoric. Am reusit sa-i mai dau lapte praf dar nu ia mai mult de 60-80 max 100 de gr./zi. Acuma are o masa din pireu de legume la pranz (60-80-100 grame depinde cat de tare ii place)+ alaptat, o gustare de fructe crude cu tot cu coaja date prin blender cu un pic de apa, si la 9:30 seara inainte de culcare o masa de cereale (orez si porumb) 4 sau 5 linguri de cereale uscate amestecate cu lapte praf si cateva lingurite de pireu de fructe ca sa manance cerealele mai cu placere. Cat lapte trebuie sa manance pe zi? (mi-e frica ca nu mananca cat trebuie pt ca eu nu mai am asa mult si lpate praf il ia numai daca ii e ffff foame) Cata apa sa-i dau asa in ml aproximativ pt ca habar nu am, si gresesc cu cerealele chiar inainte de culcare? Nu-i prea mult pt ea 4-5 linguri de cereale uscate amestecate cu 80-90 gr de lapte? trebuie sa recunosc ca nu vrea sa manance chiar tot dar o mai fortez eu ca sa doarma noaptea, gresesc ft tare? nu stiu ce sa ma fac ca daca mi-ar lua lapte praf i-as da o sticla seara, ca eu nu mai am seara de o masa completa. Pana acuma a functionat destul de bine schema mea, ce ma sfatuiti dvs?
Legat de cereale, este bine sa respectati dozele indicate de producator pentru fiecare grupa de varsta.
Ii puteti oferi apa, ceaiuri, sucuri peste zi, in scop de hidratare, unii copii le consuma, altii nu, pentru ca sunt suficient de hidratati prin alimentatie, majoritatea alimentelor sugarului fiind semi-lichide sau lichide.
Legat de lapte, la aceasta varsta ar trebui sa consume macar doua mese de lapte a 200-250 de ml fiecare. Daca nu ia atat lapte va trebui sa incepeti cu branzica de vaci, de exemplu, la gustari. Poate fi nevoie de si suplimentarea cu calciu, la recomandarea pediatrului, daca acesta considera cantitatile de lactate ca fiind insuficiente.
multumesc pentru raspuns, mi-ati dat confirmarea de care aveam nevoie.Am respectat doza scrisa pe cutia de cereale ca si un maxim, iar in cele 5-6 alaptari pe zi mananca 600-700 ml linistit, credeam ca trebuie sa manance mai mult si nu am eu lapte suficient. Vad ca multe dintre noi va contactam cu intrebari aparent simple, dar fiind mamici pentru prima oara vrem sa facem lucrurile cat mai bine, va multumim ca v-ati gandit la noi si ca va luati timp sa ne raspundeti la intrebari 🙂
Buna ziua,
Am si eu un bebelus baiat nascut prin cezariana la termen (39 de sapt) cu 49 cm si 3.200 kg. La 3 luni avea 7.650 kg si 64 cm si acum la 3 luni si 2 saptamani cred ca a ajuns la 8 kg.
Este alimentat numai la san…cu incercari disperate dar fara succes de ceai (la recomandarea pediatrului).
Nu a fost bolnav pana acum si nu am primit vreo scrisoare privind testul acela de glanda care se face in spital.
Imi puteti spune daca este ok greutatea asta?
De asemenea cat de des ar trebui sa aiba scaun si sumplimentul de fier (picaturi) influenteaza culoarea scaunului?
Multumesc mult!
Buna seara!
Fetita mea de un an si aproape 2 luni a fost diagnosticata de la 2 luni cu boala de reflux S-a nascut prematur , la 34 de saptamani,a avut restrictie de crestere intrauterina din cauza preeclampsiei si a unei pungi de lichid nedepistate in abdomenul meu. A vomat deci inca de mica. A mancat lapte humana AR, i-am administrat nexium,dar inca mai vomita. Mentionez faptul ca mancarea o primeste doar daca este foarte fin pasata. In cazul in care gaseste in mancare o bucatica mica nezdrobita, imi vomita tot. C e pot face ca sa inceapa sa manace si ea cat de cat normal,adica nu sub forma de pasta? Oare vom scapa curand de acest chin pentru ca se dezvolta destul de greu iar eu as vrea sa recupereze.
Multumesc mult.
Buna- ziua! Am si eu cateva nelamuriri. Doamna doctor ne-a schimbat formula de lapte praf MILUMMIL in NESTLE pentru ca baietelul meu de 12 luni e prea slab (7,900 gr, nascut cu 3,100 gr) a zis ca NAN ingrasa mai tare decat MILUMIL (junior ambele) si sa ii pun cu o masura in plus. El mamanca 4 masuri, nu putem depasi NU ACCEPTA mai mult si mi-a zis la 4 masuri de apa sa-i pun 5 de lapte praf! Ce parere aveti? Care lapte praf ingrasa mai tare???
Multumesc
Este buna greutatea, chiar in zona superioara a graficelor.
Nu este nevoie de ceai sau alte lichide suplimentare la copilul alimentat natural. Pana la diversificare, laptele de mama este suficient atat ca nivel de calorii cat si ca hidratare.
La aceasta varsta, copilul care suge exclusiv are scaune putine, de regula unul la cateva zile, este normal. Fierul poate colora in nuante inchise (negru) scaunul.
Este bine sa va adresati unui serviciu de gastro-enterologie pediatrica pentru un consult, daca dezvoltarea nu este satisfacatoare si copilul continua sa vomite.
Pot fi necesare mai multe investigatii pentru a vedea care este cauza persistente vomei la aceasta varsta.
Din experienta centrului in care lucrez, nu exista un lapte care ingrasa mai tare decat celalalt. Difera usor gustul si receptivitatea copilului la lapte, dar continutul caloric este uniform, indiferent de marca.
La 1 an, suplimentarea calorica e bine sa se faca mai ales prin mancare solida mai consistenta, laptele devenind secundar in ecuatie.
Multumesc mult pentru detalii, ma temeam sa nu fie prea gras. 🙂
Buna ziua, va mai deranjez cu 2 nelamuriri:
1. cand se poate da miere bebelusului ?
si
2. care sunt conditiile "mesului la plaja" pentru un bebe de cca 4 luni?
Multumesc inca o data!
Care ar fi contraindicatile la ciuperci la bebe de 6 luni? am vazut ca ati pus in tabel dupa 8 luni. Eu recunosc ca i-am dat si capsuni deja si o varietate mai mare de fructe decat cele trecute in tabel fara probleme. Nu vreau sa-i dau carne de pui din comert din cauza ca e plina de hormoni si antibiotice si ma gandeam sa suplinesc aportul de proteine din carne cu ou, ciuperci,fasole si naut mai tarziu, cred ca si branza are proteine. N-as vrea sa-i dau carne pana la un an, am citit undeva ca ne sunt suficiente si proteinele din legume insa nu stiu exact cum e la un bebe/copil in crestere. Ce parere aveti?
Buna ziua,as avea si eu cateva intrebari legate de alimentatia bebelusului:
1. Carnea trebuie fiarta separat de legume? Daca da, pana la ce varsta?
2. Copilul meu de 6 1/2 luni e alimentat cu lapte de la Nesle NAN 2.Pot sa-i dau cereale de alta marca decat Nesle? Ma refer in primul rand la cerealele care au in compozitie lapte formula si se prepara deci cu apa.
3.Se poate folosi pentru prepararea laptelui praf si pt baut apa plata din comert?, de ex. Aqua Carpatica care este recomandata de Soc. Nat de Pediatrie si am observat ca are continut de sodiu si nitrati mai mic decat apa speciala pt bebelusi.
Va multumesc.
Buna ziua,fetita mea la 9 luni a facut stafifoloco auriu(dupa cum spune medicul de familie,o forma usoara).i-am dat cu iod si fucidin si au disparut bubitele.precizez ca erau localizate in zona pampersului.pe fund in special.la o luna a reaparaut o bubita.ar trebui sa investighez mai serios sau doar sa tratez local si sa fiu calma?multumesc!
Buna ziua,
imi puteti spune, va rog, daca pot sa ii dau baietelului meu de 1 an si 5 luni oua de prepelita?
multumesc frumos,
Multumesc pt raspuns, si eu m-am uitat pe cuptii si contin aproximativ acelas lucru… L-am trecut pe milumil inapoipt ca ii place mai mult gustul. Nestle nu e asa dulce si probabil de aceea accepta mai bine milumil!
Mierea se va da doar dupa 1 an. Ea poate sa contina o bacterie, Clostridium, care este periculoasa pentru tubul digestiv imatur al bebelusului.
Sugarul mic poate fi scos la plaja, pentru perioade scurte, dar numai cu protectie: hainute usoare, palarioara, umbreluta si creme FP 50+ chiar daca este sub umbreluta.
Tabele sunt orientative si respecta toleranta digestiva a unei mari parti dintre copii. Asta nu inseamna ca unele alimente nu pot fi tolerate mai repede, de anumiti bebelusi. Trebuie doar sa fiti mai atenta la posibile reactii adverse.
Pentru un organism in crestere rapida, cum este bebelusul, proteinele vegetale nu sunt suficiente. Exista o serie de proteine esentiale cresterii care se gasesc exclusiv in carne si care nu pot fi inlocuite, decat, eventual, prin suplimentare chimica (medicamente-suplimente) ceea ce nu este indicat la copil. Asadar, sfatul meu este sa ii oferiti carne.
Nu este necesara fierberea separata. Poate sa manance orice marca de cereale, daca sunt potrivite varstei. Se poate folosi apa plata din comert,cu atentie la continutul acesteia.
Daca e vorba de cate o bubita care apare ocazional si trece sub tratament, nu e nevoie de investigatii. Veti aplica crema recomandata de medic.
Se pot da, fierte bine.
Buna ziua,Va cer a doua opinie referitor la alimentatia cu lapte de vaca " direct de la sursa" cf indicatiilor medicului.
bebe are 1 an si 1 saptamana si am inceput cu 1/2 lapte + 1/2 apa, a doua zi 3/4 lapte+ 1/4 ceai, apoi doar lapte.
Nu a facut alergie pana cum. E corect? si ce fel de ceai sa folosesc ?
Pana acum a baut Nan2.
Multumesc.
1.Spuneti-mi va rog, faptul ca-i dau aproape zilnic copilului de 1 an si 5 luni branza(almette/telemea/covalact cu smantana)e un lucru bun sau exagerez cu acest tip de lactate?Cert e ca-i place foarte mult.Precizez ca bea de asemenea lapte integral de la Zuzucam 250-300 ml pe zi si iaurt cam 3 pe saptamana.
2.Meniul ei zilnic arata cam asa:ora 8.00 lapte 150 ml
ora 10.00 fructe, branza, aproape zilnic paine cu unt si gem/miere sau cereale/ omleta
ora 14.00 supa/ciorba si diverse preparate fierte sau la cuptor+compot
ora 18.30-1900 paste fainoase/orez/gris cu lapte sau cereale/budinci decasa
ora 21.00 lapte 150 ml
Credeti ca e un meniu echilibrat?Fac precizarea ca mananca foarte bine, nu refuza nici un fruct, leguma, carne,avand 10.800 kg…nu e foarte grasuta,dar e foarte inalta pentru varsta ei.
3.Cate oua fierte recomndatipe saptamana si cate in mancarea preparata?Eu ii dau doua oua fierte si mai folosesc 1-2 in diverse preparate.
4.Am avut un schimb de replici cu diverse mamici care afirma ca ficatul de pui e nociv pentru copil(el filtrand toxine).Eu nu cred asta pentru ca stiu ca e o importanta sursa de fier, mai ales ca piticii sunt predispusi la anemii.Va rog dati-mi argumente pro sau contra acestui produs.
5.Eu intr-o saptamana ii dau de 3 ori carne pui sau vita, de doua ori ou, o data ficat si o data pastrav.Ar trebui sa am zile cand nu-i dau deloc carne sau ou?
Va multumesc.
Este corect, desi, in general nu se impun atatea precautii (dilutii de lapte de vaca). Daca copilul consuma deja lactate de la vaca (lapte praf, iaurt, branzica de vaca) se va da laptele de vaca asa cum este, nediluat.
Desigur, dupa ce a fost fiert in prealabil.
Cum e recomandat sa se fiarba oul dat unui copil de 1 an si 4 luni?tare sau moale?cate minu7te?multumesc
Este preferabil sa-l fierbeti tare pentru a-l steriliza complet.
1. Excesul de lactate poate predispune la anemie si constipatie. Doua portii de lapte plus branza sau iaurt la o gustare, zilnic, nu reprezinta un exces. Consumul unui lactat la fiecare masa, insa, nu este indicat.
2. Pare in regula meniul.
3. Este bine.
4. Este o proasta intelegere a functiei ficatului, el poate metaboliza diverse substante pe care le elimina din organism dar NU stocheaza toxine. Asadar, la un animal sanatos, ficatul nu contine substante nocive. El este (impreuna cu galbenusul de ou) o sursa inegalabila de fier si substante nutritive pentru cei mici.
5. La varste atat de mici, cand cresterea este rapida, este bine sa primeasca zilnic proteina animala. Asadar este bine cum procedati.
Buna seara,
Fetita mea nu a mai luat in greutatea decat 100 de gr in ultimile 3 saptamani. Greutatea ei actuala, la 7luni jumatate, este de 8190 de gr.
Meniul ei zilnic este urmatorul:
6:00-supt
10:00-pepene galben+supt.Am incercat cu mere crude sau coapte, pere crude sau coapte si amestecate cu branza calcica, piersici, caise, banane, mango, avocado dar nu le accepta. La un moment dat a mancat pere si banane, dar acum nu mai accepta.
14:00- amestec de legume cu carne de pui sau cu ou +supt. Legumele le accepta cu placere dar nu a mancat niciodata mai mult de 100 de gr.
18:00-cereale cu lapte; 180-200 ml de lapte de mama cu 4-5 linguri de cereale.
Am incercat sa-i dau si cereale cu lapte praf integrat dar nu le accepta. Cerealele le mananca doar cu biberonul.
22:00 supt. De cateva ori i-am dat si la aceasta ora 120 ml de cereale cu laptele meu si a dormit mult mai bine(de obicei se trezeste o data sau de doua ori pe noapte).
Am mai incercat sa-i dam iaurt simplu, iaurt amestecat cu branza dar nu-l accepta.
Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
Avand in vedere greutatea buna pt. aceasta varsta ar trebui sa ne facem griji pentru cresterea mica in greutate din ultimile 3 saptamani?
De doua zile am inceput sa-i dau suc de mar cu morcov si il accepta. Cat suc poate sa bea intr-o zi?
Ii pot da cereale si la ora 22?
La aceasta varsta mai este necesara sterilizarea biberoanelor?
Multumesc,
Daca copilul este sanatos si avand in vedere ca are o greutate mare pentru varsta nu este un motiv de ingrijorare cresterea mai mica din ultimele saptamani.
Nu este indicat sa se consume doua mese de cereale pe zi, ii veti da o singura masa de cereale, la ce ora preferati.
Sucul, ca si apa, este o sursa de hidratare, in principal, aportul de calorii fiind minim. Asadar, se va da dupa mese, pentru potolirea setei, nu ca masa principala si nu se va exagera cu cantitatile.
Atat timp cat folositi biberoane/tetine, acestea trebuiesc sterilizate intre utilizari, macar pana la 1 an.
Multumesc pentru raspuns. Medicul ei mi-a spus ca motivul pentru care refuza sa manance mai mult ar fi suptul dupa fiecare masa. Dvs. ce parere aveti?
Suptul dupa masa este un fenomen firesc in primele luni ale diversificarii si nu este legat de refuzul alimentelor solide.
Sfatul meu este sa incercati sa-i oferiti, dimineata, fructul mai devreme, in jur de ora 8-9. E posibil sa-i fie deja foarte foame la ora 10. Foamea accentuata creeaza o stare de nervozitate in care copilul prefera laptele si refuza alte alimente. In general, nu este de dorit ca celui mci sa-i fie extrem de foame atunci cand il alimentam.
Puteti sa mai jonglati putin si cu celelalte ore de masa, prima mea impresie fiind ca sunt putin cam mari pauzele intre unele mese.
Buna ziua! Am o fetita de 5 luni si jumatate, o alaptez si are in greutate doar 5, 750. Am decis sa incep diversificarea, numai ca as avea niste intrebari pentru ca oricat as citi tot nu ma pot lamuri.
1. Am inceput sa ii sau suc de morcovi de 2 zile, dar nedimerirea mea consta in ce ar trebui sa adaug dupa morcov, pt ca marul romanesc inca nu a aparut. Eu m-am gandit la avocado, apoi la piersica sau caisa si apoi banana. Ca apoi sa completez cu cereale, bineinteles mult mai tarziu.
2. De cand s-a nascut a avut probleme cu regurgitarea aproape dupa fiecare masa destul de mult. Acum s-a mai rarit, cel putin de 2 zile de cand am inceput cu morcovul. Nu stiu daca este buna combinatia de morcov cu fructe si nu stiu cum sa le combin ca sa nu am probleme cu regurgitarea.
3. Credeti ca ar fi mai bine sa continui cu legume pasate sau sa ma bucur de fructele de sezon?!
Va multumesc!
1. Puteti adauga/continua cu oricare din alimentele permise de varsta, pe care le puteti gasi si in tabelul de mai sus: fructe, legume sau cereale fara gluten. Este bine sa incercati sa ii dati mancarea pasata, sub forma de piure, sucurile fiind sarace nutritiv.
2. Cu cat mancarea este mai densa, cu atat copilul va regurgita mai putin. Nu are importanta tipul de aliment, atat timp cat este potrivit varstei copilului. Desigur, pentru diminuarea regurgitarii, trebuie folosite constant si metodele fizice: tinutul copilului ridicat dupa masa, ajutarea lui sa ragaie, linistirea copilului dupa masa, agitatia si miscarile bruste favorizand regurgitarea.
3. Puteti continua cu ce doriti din lista.
Va multumesc pentru raspuns. Referitor la regurgitare am avut grija de cand am adus-o de la maternitate si cu tinutul in brate aproximativ 15 min pana dadea aerul afara apoi inclinata salteaua la 30 de grade, iar acum ca am mai crescut si avem mai multa energie si vrem numai pe burta, stau langa ea jumatate de ora ca sa nu se agite:). Asta a fost, speram sa dispara si problema asta odata cu mancarica si cu statul in fundulet.
Buna ziua…
Am citeva intrebari…fetita mea nu de mult a implinit un an…si as vrea sa stiu ce schimbari ar trebui sa fac…
Apropo de apa…Apa plata sau apa de la robinet fiarta sau nefiarta?
Trebuie sa sterilizez in continuare biberoanele?
As putea incerca sa-i dau lapte de vaca?
In alimentatie ce schimbari ar trebui sa fac? Poate minca mincarea adultilor…dar nu foarte sarata,dulce sau grasa?
….abia avem primul dinte dar maninca mincare pasata cu furculita si bucati de alimente moi…
Cit trebuie sa ia in greutate in fiecare luna peste virsta de 1 an?
Este preferabila apa imbuteliata plata sau folosirea filtrelor pentru apa de la robinet. Consumul apei de la robinet ca atare depinde de calitatea ei. Aceasta depinde mult de la oras la oras.
Nu mai este necesara sterilizarea, daca reusiti sa spalati bine sticlutele.
De la 1 an se poate da laptele de vaca integral.
Poate manca orice, dar este bine sa fie variat si sanatos.
Dupa 1 an, cresterea se face cu aprox 2 kg pe an, masurarea facandu-se anual, nu lunar.
Buna ziua!
Am o fetita dde 5 luni jumatate si nu a luat prea bn in greutate.
Am scos-o sin spital cu 2680 si acum are 5600.
Am inceput diversificarea de la 4 luni. I-am dat suc de mar, para, ananas, acum ii dauu si piersica, si legume: telina, gulie,morcov, cartof, fasole verde, brocoli.Este bine ce i-am dat? II POT DA SI IAURT FACUT DE CASA SI CARNE DE PUI?
Multumesc!
Este bine, atat timp cat copilul tolereaza alimentele noi. Sfatul meu este sa inlocuiti sucul def ructe cu fructul pasat. Sucul stors este majoritar apa, este lipsit de calorii si nu contribuie la crestere.
Dupa 6 luni se pot da atat iaurt simplu cat si carnita de pui. Copilul este aproape de aceasta varsta, asadar puteti incerca deja cu cantitati mici, sa vedeti daca le accepta.
Buna ziua
Am o fetita de 8 luni si de cand am nascut-o vomita dupa ce manca laptele de la san. La 6 luni am inceput diversificarea si a inceput sa vomite mai rar dar in principal dupa ce mananca iaurt sau branzica de vaci vomita ffff rau …nu stiu ce trebuie facut…ea a luat bine in greutate , ce teste as putea sa fac? oare are intoleranta la lactoza?
Sa mai continui cu iaurtul sau sa-l opresc definitiv?
Daca copilul a crescut bine, nu este vorba despre "voma" ci despre regurgitare, lucru care este firesc in marea majoritate a cazurilor si dispare pe masura ce copilul creste si incepe sa manance mancare solida.
Intoleranta la lactoza nu are ca manifestare principala regurgitarea lactatelor. Daca pediatrul care vede copilul are suspiciuni, se pot face analize de sange pentru a verifica aceasta ipoteza.
Va rog frumos sa imi spuneti trecerea de la humana hipoalergenic 1 la humana hipoalergenic 2 lapte de continuare de la 6 luni se face treptat…eu cred ca m-am grabit,fetita mea are 6 luni,nu am mai gasit nr 1 si am trecut la nr 2,masa de la ora 18,22…cum pot proceda in continuare,mergem pe nr 2 sau combin cu nr 1…..mentionez ca diversificarea alimentara nu am inceput sa o facem,de saptamaa viitoare vreau sa incep cu mas de pranz,un morcov fiert pasat,mai cremos.Procedez corect,atazi am facut si vaccinul de 6 luni,fetita are 7500kg.si 67cm.Multumesc frumos.
Buna ziua,
As vrea sa va intreb daca este ok sa ii administrez fetitei mele de 2 ani Debridat 5ml X 3 ori/zi si 1 plic Linex Baby de la mine putere deoarece doctorul nostru nu ne raspunde la telefon si programarea o avem abia peste 2 zile. Simptomele sunt: scaun un pic mai moale insa aproape de normal de maxim 2 ori pe zi (am luat -o din pripa si ii dam doar covrigei, banane, orez, piept pui, iaurt cu cereale de orez), crampe abdominale. Copilul este suficient de mare si spune ca o doare burta , se si vede burtica cum bolboroseste. Ce ma ingrijoreaza este faptul ca se trezeste 1 data pe noapte sau foarte de dimieata si spune ca o doare burta, mergem la baie si scaunul este normal. Nu are temperatura , este vioaie.
Fiind vorba despre acelasi lapte atat ca marca si subtip, puteti sa i-l dati direct pe cel 2. Diferentele intre 1 si 2 nu sunt atat de mari incat sa necesite o trecere treptata.
Este bine sa incepeti diversificarea. Morcovul e bun ca prim aliment.
Buna ziua.Fiica-mea de 1 an si jumatate e o mancacioasa, care nu refuza nici un fel de mancare si intotdeauna cantitatile sunt destul de mari.De doua zile nici macar nu vrea sa guste mancarea,a mai vrut cate un fruct si cam atat.Azi dimineata a baut lapte si in rest cam nimic, refuzand si bananele, dupa care este innebunita.Care credeti ca ar putea fi cauzele si cand ar trebui sa incep sa-mi fac griji?
Buna ziua.Am o fetita de 3 luni jumate,are 6,700 grame,si 60 cm,am nascut o cu 3 100gr..mananca exclusiv de la san.
A fost diagnosticata cu boala refluxului gastro esofagian fara esofagita.Pediatra mi a recomandat sa incep sa i dau mar ras,orez instant si supa piure de legume…Ce parere aveti?Nu e prea devreme?
Se pot da probiotice si debridat pana ajungeti la medic. Acestea nu au efecte adverse.
Trebuie sa consultati pediatrul daca simptomele persista.
Cauzele pot fi numeroase, de la simpla lipsa de apetit, caldura, plictiseala pana la debutul unei viroze, indigestie sau eruptie dentara.
Ipoteza eruptiei dentare o puteti verifica si acasa daca va uitati in gurita.
Daca copilul are si alte simptome, digestive sau de alt tip, e bine sa consultati pediatrul.
Actual se recomanda diversificarea mai tarzie a copiilor, de la 6 luni. Nu exista dovezi ca diversificare precoce ajuta copilul cu reflux.
In reflux se va merge pe lapte anti-regurgitare (AR) si, eventual, tratament anti-acid daca situatia o cere.
Multumesc frumos pentru raspuns…Daca totusi daca hotarasc sa ii dau nu e problema?Nu stiu daca eu gandesc corect dar de cat sa ii dau lapte praf consider ca mai bine incep sa ii dau orez instant si asa mai departe….Si laptic tot de la san…
3 luni jumatate este o varsta destul de frageda pentru mancarea solida si, asa cum spuneam si mai sus, nu este o recomandare standard in reflux.
Desigur ca, fara sa vad copilul si sa cunosc gradul de reflux, nu pot sa va dau un verdict. Cel mai bine este sa va consultati mai pe larg cu medicul care consulta copilul.
Buna ziua.De la 1 an si 4luni(aprox. 2luni) i-am dat copilului sa manance telemea de vaca/oaie, dar nu m-am gandit ca ar trebui desarata inainte.E vreo problema?In general nu folosesc prea multa sare in mancarea ei.
E bine sa o desarati de acum inainte, mai ales daca copilul mananca cantitati mai mari de branza.
Buna ziua,
Bebelusul meu are 9 luni si 6.200 kg. A fost diagnosticat cu RGE la 5 luni. Bea lapte AR si a luat Nexium . Am o problema cu diversificarea, in sensul ca nu poate sa inghita nici un aliment solid pentru ca isi face greata si vomita. Mananca in afara de lapte o jumatate de iaurt pe zi si cam 80-90 ml supa din legume si carne pe care i-o dau cu biberonul.Uneori mai manaca putin pireut de fructe cu cereale…cam atat. nu accepta lingurita in sensul ca nu deschide gura la mancare. cum am putea sa trecem peste faza asta cu greata si cu ingerarea alimentelor…pana si o frimitura de biscuite daca ii ajunge in gat isi face greata si vomita.
In afara de rabdare, o metoda utila este sa-l lasati sa manance singur. Ii puteti pregati bucatele de fructe foarte moi sau legume fierte foarte bine (pana in punctul in care se dezintegreaza), pe care sa le apuce singur. Este mult mai usor sa se obisnuiasca cu textura alimentelor cand si le duce el singur la gura fara sa fie constrans.
Isi va mai face greata pana se va obisnui, de aceea este bine sa aveti rabdare. Daca lingurita este refuzata cu hotarare, este bine s-o si eliminati o vreme din "program", putand sa refuza mancarea din reflex, doar la vederea linguritei.
Am uitat sa precizez ca este interesat sa duca totul la gurita cu mana…si biscuit si fruct ..tot..dar cand ii ajung in gat bucatelele solide imediat vomita. Are deja 3 dintisori si este interesat sa le mestece si sa le molfaie dar imi este frica sa il mai las sa bage ceva in gurita de teama sa nu repara RGE, ptr ca vomita imediat.
Boala de reflux nu este cauzata de faptul ca isi face greata cu alimentele. Cauza ei este imaturitatea muschilor stomacului care lasa mancarea sa se intoarca inapoi de esofag.
Va trebui sa-l lasati sa manance singur,mai ales daca e interesat de alimente. Treptat, incet, se va obisnui si nu-i va mai fi greata. Altfel, exista riscul real sa va treziti cu un copil de 2-3 ani care mananca doar pasat.
Buna ziua!as vrea sa trec bebele meu de 4 luni,de la laptele formula la cel de vaca,dar nu stiu daca e indicat,si daca este,cum trebuie sa il administrez?am inteles ca trebuie indoit cu apa sau ceai,este adevarat?
Nu este indicat sa se treaca la lapte de vaca decat dupa 1 an. Pana la 1 an ii veti da formula.
Buna Ziua,
Copilul meu de sase luni si jumatate este hranit cu lapte formula milumil 2 insa de citeva zile refuza sa mai manince lapticul, maninca doar putin, cu mari sfortari, il refuza pur si simplu,formula 1 o manca bine.Amverificat apa de preparare dar nu este de la ea.Vreau sa va intreb daca este in regula sa schimbam formula de lapte si ce ne recomandati?
Va multumesc frumos
Oricare dintre formulele din comert. Daca copilul este sanatos si nu sufera de alergii sau intolerante, nu exista recomandari speciale. Veti alege formula in functie de preferinte si buget.
Buna ziua…
Fetita mea are 1 an si 2 luni…si stiu ca deja ii pot da lapte de vaca.Am incercat in urma cu putin timp sa-i dau lapte de vaca integral 3.5% Milli…bineinteles gradat…si cind mai aveam 2 masuri de lapte praf de schimbat a facut o alergie urita cu pete rosii la jumatate de ora dupa ce a mincat laptele si l-am oprit…am revenit din nou pe lapte praf
Acum as incerca din nou…sa incerc alta marca de lapte sau sa incerc un lapte mai slab 1.5%? sau sa o mai las o perioada tot pe lapte praf?
Si in plus de asta in ultima perioada maninca foarte putin lapte…nu mai mult de 100 ml…am observat ca se intimpla asa cind apar dinti…mi-e teama ca nu va mai minca deloc si nu stiu cu ce as putea inlocui aceste 2 mese de dimineata si de seara…Puteti sa-mi dati ceva sugestii?
Cu multumiri
Alexandra
Puteti sa mai incercati cu o alta marca. Procentul acela reprezinta grasimea, aceasta nu influenteaza prea mult o eventuala reactie alergica. Alergia se face la proteina din lapte.
Daca prezinta din nou eruptie dupa lapte va trebui sa mergeti al pediatru pentru a face analize specifice alergiei la laptele de vaca.
Copii sunt capriciosi cu mancarea in perioada eruptiei dentare dar nu exista reguli sau sfaturi specifice. Ii veti da ce doreste in aceste zile. Isi va relua alimentatia normala dupa eruptia dintelui.
Buna ziua
Am o fetita de 8 luni jum care in ultimele 3 luni a luat f putin in greutate.Ea are acum 6,7 kg si 69 cm in conditiile in care la 5 luni avea 6 kg.(a fost nascuta cu 3,3kg si 50 cm).Medicii care au consultat-o mi-au zis ca arata f bine si ca are tonus bun si sa nu-mi fac griji, mi-au zis sa-i dau doar fier Haussman cu vitamina C 5 picaturi de fiecare pe zi. Pana la 6 luni jum am alaptat-o si apoi i-am introdus si lapte praf Humana.De mancat nu mananca f mult daca o fortez putin vomita si prefer sa o las sa manance cat vrea ea.Mentionez ca este activa nu sta o clipa si eu sunt slaba si sotul in ultimii 5 ani s-a mai ingrasat si el.Ce ma sfatuiti sa fac? De ce nu ia in greutate? Ce alimente sa-i dau care au mai multe calorii dar care au si vitaminele necesare lor.
Laptele praf daca il fac cu masura mai plina (nu rasa cum scrie pe cutie) ii dauneaza sau ajuta sa mai ia in greutate?
Laptele praf trebuie preparat exact asa cum este scris pe cutie. Daca il faceti prea concentrat este greu de digerat si poate dauna.
Daca copilul a fost vazut de medici si este sanatos, nu este indicat sa faceti exces de alimente hipercalorice. Trebuie sa primeasca o dieta variata din care isi va alege ce doreste si ii place sa manance.
Buna ziua!! Am o intrebare legata de fetita mea, in varsta de 5 luni si jumatate. Mananca lapte praf (milumil), dar de cateva zile nu mai vrea deloc sa manance. Eu deja am inceput diversificarea mancarii si ma gandeam ca e posibil ca din aceasta cauza sa nu mai vrea lapte. Apoi m-am gandit ca poate nu mai vrea biberonul…dar, ceaiul il bea din biberon, pe cand laptele nu. Am incercat sa ii adaug cereale (orez+vanilie) in lapte, dar nici asa nu ii place. De mancat, mananca cam 3-4 mese pe zi din care niciuna nu mai e lapte de cateva zile. Mananca branza vaci + banana , borsuletz cu paine pasat la blender, pireu cu carnita, brocolli cu gris si ou (asta doar 1 data pe sapt din cauza oului…adica a galbenusului de ou fiert tare), supa rosii cu orez, orez cu mere coapte, mar cu biscuit nectarina si banana, supa cu galuste, ficatei de pui cu piure de cartofi. Cam astea ar fi meniurile ei. Sunt putine mese pentru varsta ei? Ce pot face pentru a o determina sa manance laptele din nou…mi se pare cam mica pentru a renunta definitiv la laptic. Ce imi recomandati?
Va rugam sa ne ajutati cu un sfat.
Baietelul nostru are 1 an si 2 luni, 9,3 kilograme si s-a nascut cu 3100 g.
Cam de pe la un an a inceput usor usor sa refuze sa manance, ajungand acum sa manance laptele de seara si dimineata (la biberon, cam 7 masuri), ceva fructe si pane (goala!!). Mai mananca cate un pic de branza proaspata si cate un pic de iaurt.
Pana pe la 1 an manca la pranz cam 150 de grame de legume cu carne, pasate. Acum refuza pur si simplu. Aproape ca nu mai mananca deloc carne, iar ficat sau ou in niciun caz, indiferent cum le-as pregati sau le-as combina.
La masa arata la locul de pe masa unde stie ca tinem painea si se bucura cand ii dau, desi mereu am spus ca nu-i mai dau doar paine goala, dar mi-e mila cand il vad cum cere si cum se bucura de parca ar primi cine stie ce. Uneori chiar plange daca nu-i dau.
Ne e teama ca avand o dieta asa de dezechilibrata, poate face carente.
Si a luat in greutate in vreo 6 saptamani doar vreo 100 de grame.
Ce motiv ar putea fi pentru asta? Ce ne sfatuiti sa facem? Uneori nici macar nu gusta ce ii dau, iar daca ii ascund in paine ceva, o scuipa. Ajutati-ne, va rugam, suntem foarte ingrijorati.
Buna seara! Am un baietel de 7 luni,am inceput diversificarea la 6 luni,pana atunci a fost hranit numai la san.Am inceput cu suc de morcovi,cate 2 lingurite pe zi ,apoi mar dat pe razatoare,piureuri de legume…a mancat bine de prima data ceea ce m-a facut sa nu mai respect regula de a creste cantitatea cu cate o ligurita ,doua ci i-am dat fara sa cantaresc sau sa masor…Meniul lui arata cam asa:
ora 7 san
ora 9 9,30 piure de fructe cu branzica calcica(un mar,o para,o piersica mica si o lingurita de branzica,sau o pruna in locul unuia din fructele de mai sus) si san pe care de multe ori il refuza
ora 13 13,30 piure de legume cu carnita de pui (morcov,telina,patrunjel radacina,dovlecel,cartof in diferite combinatii) cam un castronel dinala mic de copii plin si putin san sau apa
ora 17 18 cam 50g iaurt bio din comert cu suc de fructe cu pulpa(amestec de mar,para,prune,piersici si morcov) cam 60 ml…le amestec si i le dau si san dar mananca f putin
ora 21 21,30 cereale(orez cu roscove de la nestle sau mic dejun tot de la nestle) cam 6 lingurite dinalea de copii dar cu varf si apa pana se face un piure mai moale dar nu curge di lingurita,(deci nu stiu cantitatea de apa pe care o pun) si san.Peste noapte se mai trezeste o data sau de doua ori si ii dau san. Am optat pt cereale seara pt ca altfel se trezea din doua in doua ore noaptea sa manance. Oare este bine asa cum ii dau eu?Este prea mult cantitativ? Daca alaptez nu stiu cati ml de lapte bea zilnic.Am uitat sa precizez ca are 8500g si cand am inceput diversificarea,adica acum o luna, avea 7900g.A luat bine sau prea mult in greutate?Ce ma mai nelinisteste pe mine este ca de vreo 3 seri dupa ce ii fac baita si ar trebui sa manance se pune pe un urlat de nu il pot linisti decat f greu si nu prea mai vrea sa manance cerealele,ii dau san sa se mai calmeze si apoi cu chiu cu vai mananca si cerealele.Se freaca la ochi si plange,cred ca este f obosit,pt ca noi atunci venim de la plimbare.
buna ziua! am un baietel de 5 luni jumatate, recent a facut otita, tusea, i am administrat amoxacilina timp de 10 zile. intre timp am aflat de protectis, si am fost sfatuita sa i dau, insa el s a facut bine de aproximativ 10 zile, deci nu i mai administrez antibiotic, ar trebui sa i dau acele 5 picaturi in fiecare zi, preventiv, sau cum? sau doar cand primeste antibiotic? se poate folosi si pt intarirea sistemului imunitar? pentru ce perioada?
va multumesc frumos!!!
buna seara, fetita mea are 5 luni si 3 saptamani, mananca numai san si la 6 luni incepem diversificarea… as vrea sa va intreb daca e bine ca aluat doar 500 g in ultima luna si jumate, nu a luat putin?mentionez ca acu la 5 luni si 3 sapt are 8300g…va multumesc…
pot folosi carnita de cocos ( crescut de parinti al tara fara furaje ) la inceput de diversificare sau e nevoie sa fie doar pui?
Intr-adevar, trebuie sa consume lapte in continuare. Trebuie sa mentionez, deasemenea, ca este prea mica pentru meniul pe care i-l dati, acesta fiind potrivit pentru un copil de 8-9 luni.
Va trebui sa insistati cu laptele. Este bine sa incercati sa i-l dati seara, noaptea, cand este mai linistita. Daca nu aveti succes, se poate schimba marca de lapte praf.
Atat timp cat copilul are pofta de mancare si cere anumite alimente, nu este o problema medicala.
Este o faza prin care trece in care va trebui sa aveti rabdare si sa gasiti metode de a-l atrage spre anumite alimente. La aceasta varsta este util sa-i puneti bucatele mici in fata si sa-l lasati sa manance singur. Mancarurile pasate nu mai sunt apreciate dupa un an, ca inainte.
Este in regula meniul. Nu este nici o problema ca nu ati numarat linguritele la inceput, era oricum o recomandare "antica". Actual nici nu se mai recomanda acest lucru. Daca copilul accepta si tolereaza un aliment i se da fara restrictii.
Daca copilul este atat de obosit seara, este evident ca trebuie sa schimbati programul astfel incat sa ajunga la somn mai repede. Este foarte posibil ca agitatia sa fie cauzata de oboseala.
Protectis-ul este un probiotic, este util in timpul unui tratament cu antibiotic, diarei sau alte modificari gastro-intestinale.
Este putin probabil sa aiba efecte imuno-stimulatoare.
Avand in vedere ca are o greutate destul de mare pentru varsta, nu e cazul sa va alarmati.
Se poate folosi si cocosul, fiert bine. Carnita se va introduce dupa ce copilul a inceput sa manance legume, fructe.
multumesc frumos pt raspuns. legume am introdus deja: morcov , pastarnac, patrunjel, cartof, telina, ardei, dovlecel..si umeaza fasole verde pastai, conopida sau brocoli..si mancam si fructe: mere, pere, banane si piersica deocamdata.am inceput sa-i dau si cereale de la humana ( dupa masa la 17)..ii plac f mult dar nu stiu daca e ok sa-i dau in fiecare zi sau sa alternez cu altceva?
Multumesc. Adevarul este ca la vreo doua saptamani dupa ce am trimis mesajul a mai inceput sa manance si altceva, nu prea mult, dar niciodata nu a fost el prea innebunit dupa mancare. Ne innebunea cu painea, am avut rabdare, dar l-a tinut asta aproape doua luni…Inca o data va multumim.
Se pot da zilnic la un copil cu greutate normala. Daca copilul este supraponderal, se elimina cerealele sau se dau mai rar.
Buna ziua.Am o fetita de 2 ani si o luna si de ceva vreme aproximativ 4,5 luni nu prea vrea sa mai manince.Oricum la ea a fost o problema mincatul de cind ii dadeam san dar acum parca e si mai rau.Maninca laptele de dimineata cu cereale la 8,fructele la 10 care nu le mai vrea decit citeva lingurite la fel si ciorba la ora 14, dar are momente cind nu vrea nici sa o guste. la 18 incerc sa-i dau ceva mincarica care la fel aceeasi problema doar gusta mincarea,in schmb ii dau iaurt cu biscuiti la 20 sau poate mai devreme care e disperata dupa el.In conditile astea nu pot sa-i dau numai iaurt iar sera la culcare in jur de 22 biberonul cu lapte care il i-a fara probleme.Ma-m gindit ca totusi are un an si ar trebuie sa aibe un mic dejun adecvat varstei dar nici nu vrea sa vada.O incita pune pe limba si atit,In fiecare zi are diversificat sa nu se plictiseasca sau sa nu-i placa dar degeaba.In schmb daca ii dau prOsti rupe mincind adica(MEZELURI,BISCUTI,PUFULETI, PAINE GOALA ETC. TOT CE NU E BUN).Am fost la dr cu ea i-am facut toate analizele posibile si imposibile nu are nimic.Probabil eu sunt devina ca nu stiu cum sa-i dau si ce-i sa-i dau.Si mai am o intrebare:as vrea sa o trec pe laptel uht cum se da, fier sau incalzit?Astept un raspuns de la dvs.
Laptele din comert nu mai trebuie fiert. Temperatura la care il serviti copilului depinde de preferintele acestuia.
Legat de alimentatie, daca copilul este sanatos si nu sunt probleme medicale, nu aveti de ce sa va ingrijorati. Alimentatia este doar un mic aspect al vietii sale, poftele si toanele copilului se schimba in timp si e posibil sa refuze. O atitudine relaxata fata de mancare e mai folositoare decat insistenta.
E bine sa nu cadeti in capcana de a-i da orice vrea (alimente nesanatoase) numai ca s-o vedeti mancand. Calitatea alimentelor este mai importanta, pe termen lung, decat cantitatea lor.
ma confrunt cu o mica problema..la inceput fetita mea,Erika a mancat putin mar cand se trezea dar dupa nu a mai vrut ,i am bagat biscute ,nu vrea, am schimbat maru cu para nici asa,nu deschide gurita,intoarce capu,dar la pranz piureul mi l papă si am fost nevoita sa ii dau san la acea masa…as vrea sa va intreb daca ii pot da fructul la urmatoarea masa,adica dupa piure, poate asa vrea, ma gandesc ca se trezeste si nu vrea mancare,desi o las cam o jumate de ora pan sa ii dau papa,specific sanul il vrea..pt ca daca in piure o sa ii adaug carnea,branza calcica ar trb sa io pun in fruct si daca la prima masa nu vrea fructul ce fac?pot incerca si asa?si al 3 lea pranz cu iaurtul il pot incepe dupa ce vad cum se adapteza cu carnea?de exp daca vrea sa ii pot da piure de legume cu carnita(13-14),fructul(16-17) si pe la 19 iaurtul pt inceput dupa ,ce e scris in diversificare(sa zicem ca asa ar arata o zi de a ei)..noaptea nu prea doarme si se trz pe la 11-12 a doua zi( banuiesc ca e din cauza dintilor,că plange)..si la masa de 22 ii pun cereale in lapte…intre mese trebuie sa doarma putin ca altfel nu vrea deloc mancare…va multumesc anticipat
am uitat sa specific ca fetita are 6 luni jumatate….si am inceput diversificarea de 2sapt…
Buna ziua
Am un baietel de 6 luni jumate. A fost alaptat exclusiv la san pana la 6 luni. Apoi am inceput diversificarea, mai corect ar fi spus ca am incercat. A acceptat sucul de morcov si mar, apoi piure de banana si apoi piure de para. Cantitatile nu erau mari. Cel mai mult a mancat o para mica facuta piure. Apoi am incercat piure de morcov, pe care l-a refuzat, chiar a avut si reactie de voma, sila. Intre timp a facut un vaccin si a avut febra 3 zile. A refuzat tot ce am incercat sa ii dau, intorcand capul si strangand din maxilar. Nu am mai insistat. Doua zile s-a simtit bine, am incercat cu piure de cartof dulce imbogatit cu lapte de la san. In prima zi a papat vreo doua lingurite, a doua zi la fel. Si de atunci a facut febra din nou, de 3 zile. Am fost cu el la medic si in urma analizelor, nu este vorba de vreo infectie, dintii nu se vad, asa ca medicul a zis ca ar fi ceva viral. Azi a facut si diaree, scaunul f urat mirositor. Febra nu a depasit 38,9. Este foarte irascibil, plange mai toata ziua. Eu totusi tind sa cred ca poate or sa apara dintisorii. Intrebarea mea este: cum ar trebuii sa procedez cu diversificarea in conditiile date? In starea in care este, refuza categoric orice incerc sa ii dau. Abia reusesc sa ii dau Nurofen, il scuipa si i se face greata. Ziua ii pun paracetamol supozitor dar seara ii dau nurofen pt ca doarme mai bine de la el. Eu ma gandesc sa astept sa treaca febra si starile rele si sa o luam de la capat dupa aceea. Poate peste o saptamana. Am si niste saculeti speciali pt mancare, il mai pacalesc sa molfaie la ei dar nu e mare lucru ce papa de acolo. Dumneavoastra ce ma sfatuiti sa fac?
Puteti sa-i dati fructul dupa piure, nu are nici o importanta ordinea alimentelor pe parcursul zilei. E bine sa aiba un orar regulat de mese. Continutul lor, insa, e la latitidinea dvs.
Daca copilul refuza mancarea este mai bine sa-i dati doar san pana se vindeca. Nu este nici o graba cu legumele, puteti sa le dati si peste o saptamana, asa cum ati intuit.
Buna. Eu zic ca lucrurile astea e bine sa le verificati din timp. Copilul trebuie si stimluat putin sa faca lucruri. Eu am ales sa-mi duc copilul la gimnastica pentru bebei si sunt tare multumita. Se misca si se dezvolta foarte frumos. S-a intors de pe spate pe burtica la 4 luni, acum la 6 luni vrea in fundulet sigurel. Acum am meu nu prea pare sa vrea sa mearga de-a busilea. Poate o vrea direct sa mearga. Asta e. Dar si kinetoterapeutul mi-a zis ca e ok. E chiar un copil foarte activ. Asa ca, sfatul meu e sa mergeti la un kinetoterapeut sa verificati.
buna ziua,bebe meu nu prea accepta sucul din fructe,a baut o data 30ml de suc de morcov si o alta data 30ml de mere,piureul de fructe il accepta,si simplu si amestecat cu branza calcica,e vreo problema ca nu l accepta?de obicei dupa mese il dau…specific are 7 luni…
buna ziua, am un bebelus de 8 luni, accepta, de la 6 luni foarte bine legumele si fructele, treptat introduse, iaurt de capra de la 7, piept de pui de la 7,5 luni. de o saptamana am introdus galbenusul. pot sa ii dau galbenus de ou de prepelita?
aietelul meu are 5 luni si 4 saptamani si de 1 luna este alimentat mixt deoarece nu a luat bine in greutate. La 5 luni jumatate, pediatra ne-a spus sa incepem incet incet si diversificarea si a zis ca putem incepe cu cereale pt ca el este la limita cu greutatea. I-am dat 3 zile cereale de orez in lapte, progresiv, dar s-a constipat, asa ca le-am oprit. Dupa 1 saptamana am inceput cu morcov fiert pasat pe care l-am subtiat cu zeama in care a fiert. Nu este nici supa-crema, dar nici supa clara, intre ca si consistenta. I-am dat in prima zi 1 lingurita si dupa 3 ore a avut scaun normal si dupa 2 ore din nou. Pana atunci avea doar 1 pe zi. A doua zi i-am dat 2-3 lingurite si dupa cateva ore a avut iar scaun normal. La lapticul de seara a fost f agitat si a tot eliminat aere, la 5 dimineata a avut iar scaun, la 9 din nou, din ce in ce mai moale. La ora 12 si 15 a avut scaune moale si cu mucus. Si este foarte marait.Nu i-am mai dat morcov.
Intrebarea mea este: este alergic la morcov? Si eu stiam ca morcovul fiert constipa , nu are efect laxativ.
Va multumesc
Daca accepata fructul pasat nu este nici o problema daca nu bea sucul. Oricum, acesta nu aduce aport de calorii, este doar o sursa de hidratare nu un aliment in sine.
Puteti dar doar dupa ce ati fiert bine oul de perepelita.
va multumesc! noi, parintii, nu am mai mancat ou dee prepelita, am fiert foarte bine ouale (15min) apoi am mancat noi, sunt foarte gustoase, dupa 3 ore i-am dat bebei galbenusul in piure de legume, i-placut foarte mult, dar papa s-a terminat, ii mai dam dupa 2 zile, dupa 6 ore nu a avutnicio reactie, o sa continuam cu oua de prepelita cumparate din sursa sigura, adica analizate,si fierte bine.
E putin probabil, morcovul nu da alergii.
Sfatul meu este sa incercati alte alimente (pastarnac, avocado, mar copt).
Puteti reveni la morcov dupa o saptamana doua.
buna ziua! baietelul meu de 7 luni vomita dupa fiecare masa, dimineata ii dau 150 cereale cu lapte praf,regurgiteaza apoi vomita. in timpul asta il ridic de 3 ori ca sa scoata gazele. la pranz ii dau pure de legume 160 gr, s a intamplat doar azi sa l vomite, de 2 ori, fructele le vomita in fiecare zi, iar seara ii dadeam lapte matern si lapte praf, pe care i l am scos deoarece vomita. de cand i am scos laptele praf nu mai vomita seara, doar dimineata si dupa amiaza cand ii dau fructele, iar mai noi si la pranz. ieri am fost la medic, i am facut analaiza la urina, nu are absolut nimic, a luat normal in greutate, e vioi, vesel, nu pare bolnav(si nici nue). insa eu sunt disperata, mi e frica sa i mai dau sa manance, astept din clipa in clipa sa vomite, doar cand ii dau lapte matern nu vomita. nu mai stiu ce sa fac…
Buna ziua.Amo fetita de 2 ani si 2 luni.In urma cu 7 luni aproximativ a racit foarte puternic la plamini.Am urmat un tratament adecvat dupa care la interval de 2 luni i-am facut vaccinul pneumococic (PREVENARU) la indrumarea medicului asta se intimpla in luna martie urmind sa-i fac a doua doza in septembrie.Pe linga acest vaccin am luat si brohovaxom 3 luni atunci in primavara iar acum suntem la a doua serie.As vrea sa va intreb daca mai este nevoie sa-i fac a doua doza de prevenar pe care inca nu i-am facuta din motivul sa nu fie prea devreme stiind ca dupa varsta de 2 ani intervalu de timp pt administrarea vaccinului este pina la 5 ani,si ce as putea sa-i mai dau pt imunitate ca tratament naturist.Va multumesc.
Buna seara, va multumesc pentru ceea ce faceti. Imi pare rau ca sunt la 600 km departare deoarece as fi dorit sa va cunosc.
Am o fetita de 4luni, a fost foarte dificila, probleme severe cu colicii, nici macar nu a vrut piept, am incercat toate metodele, i-am dat muls pana la 3 luni. Cred importanta alaptatului la san si am mustrari de constiinta, dar nu am mai rezistat in ritmul asta. Copilul a avut la nastere 4000g nascut la 40 de sapt. Am inceput diversificarea acum cu gandul ca o sa se alimenteze mai bine, consumand doar 60-90 ml lapte. Are 6500g,medicii spun ca este bine insa cred ca este la sub limita inferioara. Am intrebat de analize si spun ca nu e cazul, are si fontanela c-am deschisa. E posibil sa aiba lipsa de ceva? . Noi, parintii am fost grasuti mici, iar acum greutate normala. As vrea sa ii fac ceva analize, nu stiu cum sa procedez, medicul de familie imi spune ca imi fac griji nefondate iar pediatrul ca e bine, asa cresc copii nascuti grasi. A acceptat cerealele si supita. Merg dupa tabelul dumneavostra si dupa ce le recomandati mamicilor. Am incredere in raspunsurile dumneavostra. Astept opinia dumneavostra si la ingrijorarile mele. Mentionez copilul este foarte activ, se roteste singur in toate pozitiile si se agata de patut sa se ridice in fund. Va multumesc anticipat, si inca o data pentru blog.
Ionela
Ionela.
Incercati sa-i dati catitati mai mici la fiecare masa, eventual mese mai dese daca nu se satura.
Daca acest lucru nu rezolva problema si varsaturile sunt la fel de dese, este nevoie sa consultati un pediatru care va poate prescrie un tratament impotriva refluxului gastro-esofagian.
Este bine sa faceti si a doua doza pentru consolidarea raspunsului imun.
Greutatea de 6500 nu este la limita inferioara pentru 4 luni, din contra, este chiar mai mult decat au majoritatea copiilor de aceeasi varsta.
Asadar nu este nevoie sa faceti nici un fel de investigatii pe aceasta tema.
as vrea sa va intreb daca pot sa ii dau cereale de la milipa in iaurt,ele facandu se in apa la fetita mea de 7 luni si jumatate,folosec iaurt covalact degresat..va multumesc…
mie pediatra mi a zis sa ii dau ficatel si peste de la 6 luni…peste nu i am dat inca dar ficat am inceput de la 6 luni..e vreo problema?am vazut in tabel dvs ca de la 8 luni scrie ficatel…fetita are 7 luni..va multumesc..
Buna seara.Doamna doctor as vrea un sfat de la dumneavoastra cu privire la dulciurile din alimentatia copilului mic, in cazul meu, o fetita de 1 an si 9 luni.Am inceput de curand sa-i dau ciocolata(un baton care are 12.5 g de la kinder…incredientele par sa fie in regula)aproape zilnic sau la doua zile si ii mai dau eugenia.Pe langa asta, micul dejun contine aproape zilnic gem sau miere si de 3-4 ori pe saptamana seara mancarea are putin zahar, aici referindu-ma la orezul cu lapte, diverse budinci.Credeti ca e prea mult zahar?In alta ordine de idei, ma bucura si totodata ma ingrijoreaza felul in care mananca.Am incercat sa-i mentin un meniu echilibrat, sanatos, compus in principiu din 3 mese principale si doua gustari, dar sunt perioade cand vrea non stop mancare si stiu ca asta afecteaza tranzitul intestinal, stomacul nu apuca sa digere.Pe langa mesele principale ii dau de obicei fructe si lactate, cateodata sticks cu susan sau pufuleti(mai ales cand iesim afara si vede la ceilalti copii).E un copil mancacios, niciodata nu refuza nimic, desi, spre fericirea mea, e foarte inalta si normala ca si greutate(87 cm si 12.200 kg.Astept mesajul dumneavoastra, pt ca nu vreau sa exagerez cu zaharul si ce sa fac cand cere non stop de mancare, sa-i dau sau nu.
Buna seara,
Fetita mea de 9.5 luni are de ieri scaune mai multe unele diareice altele foarte moi. Azi noapte mi-a facut febra 38.4.Mentionez ca avem aproape o saptamana de cand avem si mucisori destul de abundenti, pe care ii aspir in mod frecvent.Jos are gingia inflamata. E posibil sa fie de la dinti sau vreo viroza?Medicul nu m-a lamurit deloc, adica mi-a zis ca poate fi o usoara enterocolita sau de la dinti. Ne-a dat Sinupret, dar pe prospect scrie ca nu se administreaza la bebelusi…Pe langa asta ne-a mai dat Hidrasec pe care nu-l accepta deloc. I-a scazut rau apetitul pentru orice…nu stiu ce sa mai fac. Va rog sa ma ajutati cu un sfat!
Buna ziua, din nou.Va intrebasem mai sus despre dulciurile in alimentatia copilului mic.Daca ati putea sa ma mai lamuriti intr-o problema.Face de vreo 3 saptamani dimineata scaun tare, cateodata sub forma de bile, ca mai apoi, dupa masa, sa faca normal.Nu se forteaza sa iasa si are scaun zilnic(consistenta este totusi destul de tare).Ieri de exemplu a facut o biluta dimineata si dupa pranz, mancand supa si spanac a iesit mult si normal.Din alimentatia ei zilnica nu lipsesc iaurtul/laptele batut, cioprbele, fructele, apa.Nu i-am mai dat banane si branza.Necesita o analiza a scaunului sau o vizita la medic?
Buna, am o fetita de 10 luni, si nu vrea lapte nici de la san nici comercial, dimineata doar suge un pic si cateodata un pic seara dar foarte putin,
azi i-am dat lapte praf facut in pireu si a mancat, l-am combinat cu pireu de mazare, si-i mai dadeam si cate o lingurita de cereale, dar toate erau separate, nu era foarte incantata dar… a mancat laptele pudra facut pireu si mazarea, cerealele nu prea
e vreo problema?
am incercat sa-l pun peste tot, dar nu vrea, cerealele daca au lapte nu le mananca deloc, carnea la fel, etc.
iaurtul, branza nu-i place
ce sa fac?
Daca observati ca exista o preferinta pentru dulciuri (copilul cere dulce) este bine sa le mai reduceti.
Puteti sa-i dati cate ceva sa rontaie daca cere intre mese, un fruct, bucatele de legume, etc. Nu cantitati mari.
Este corect ceea ce v-a spus medicul.
Daca nu accepta hidrasecul, trebuie sa va axati pe dieta (morcovi, orez, banane, lapte delactozat) pana la rezolvarea diareei.
Probabil ca este suficient daca cresteti cantitatea de lichide pe care o consuma copilul.
Evitarea alimentelor care constipa (orezul de ex) seara, poate fi utila.
Puteti folosi laptele praf in orice combinatie daca doar pe acela il accepta.
deci nu-i problema ca-i prea concentrat?
laptele il prepar sub forma de pireu, adica foarte concentrat, si-l mananca
Nu, laptele trebuie preparat ca "lapte" exact cum este erecomandat pe cutie. Ulterior il puteti amesteca cu legume, daca doriti. Eu asa am inteles ca procedati.
Oferirea lui in forma concentrata este contraindicata, poate sa duca la deshidratare si probleme digestive.
Buna ziua
Am un baietel de 8 luni care nu vrea sa mai manance legume. Diversificarea am inceput-o la 6 luni si pana acum o saptamana nu aveam probleme cu el, insa acum nu mai accepta legumele. Am incercat sa-i fac piurel mai subtire, insa nici asa nu vrea. Nu stiu cum sa procedez cu el. Astazi spre ex a mancat la 6 lapte, la 9:30 fructe (80 gr.) si la pranz am incercat sa-i dau piure de legume, insa nu a vrut sub nicio forma, pe la 15:30 cand am vazut ca nu vrea deloc sa manace i-am dat iar lpate. Mentionez ca este alaptat. Pana sa refuze legumele manca dimineata lapte, la 10 fructe, la 14 piure de legume, la 18 iaurt si seara lapte. Nu stiu cum sa procedez ca sa-l fac sa accepte iar legumele
La 8 luni puteti sa-i oferiti multe tipuri de legume (vedeti tabelul de mai sus). Incercati cu fiecare dintre ele, sigur va accepta ceva.
Buna ziua, am un baietel de 7 luni,9 kg si 71 cm, foarte energic. Sta numai in picioare la marginea patului si merge sustinut de la 6 luni. Mananca lapte praf (Topfer) un litru pe zi, pe langa 130 ml cereale cu orez cu lapte si piure de fructe coapte; piure de legume doar 4-5 lingurite pe zi cu branzica calcica sau cu piept de pui. Noaptea mananca 3 mese a cate 120 ml. Unde gresesc? Ce ar trebui sa schimb?
buna ziua! am un baietel de 8 luni care s a nascut cu pc ul mic, in afara graficului. pana acum a avut aceiasi linie de crestere(sub grafic, dar important e ca i a crescut), insa astazi cand am fost la pediatra am desciperit ca in ultimele 2 luni i a crescut doar 0,5 cm, respectiv 41 cm.pediatra ne a dat programare cu neurologul in decembrie si ne a spus ca mai mult ca sigur o sa ne trimita sa facem o rezonanta sa vada de ce nu i creste capul. pana acum dezvoltarea lui psihica si motorie corespunde varstei, e un copil foarte activ, sociabil, ieri a facut primii pasi sustinut, insa asteptarea asta ma omoara, sunt disperata practic, va rog frumos sa mi spuneti la ce sa ma astept si ce ar putea descoperi la rezonanta, in cazul in care se descopera ceva anormal (pediatra ne a explicat ca la fel de bine poate sa fie un copil cu capul mic, si atat).
va multumesc,sper sa mi raspundeti cat mai repede!
Trebuie insistat mai mult pe masa de pranz pentru o portie completa de legume si carnita.
In general, la copiii care se dezvolta normal nu se face imagistica de rutina, chiar daca au perimetrul cranian mai mic. Practic, daca copilul nu are nici un simptom anormal, este doar urmarit in timp.
va multumesc mult pentru raspuns, si pentru efortul pe care l faceti!
copilul meu nu are absolut nici un simptom anormal, din contra, este un copil bine dezvoltat psihic, insa ne ingrijoreaza faptul ca i creste capul f lent si nu intelegem care este cauza. in familiile noastre nimeni nu are capul mic.
Buna ziua, baietelul meu are 8 luni si jumatate si meniul lui este urmatorul:
– dimineata lapte
– ora 9:30 – 10 fructe cu branzica calcica (100 gr)
– ora 14 – piure de legume (100-140 gr)+ supa (cca 50 ml)
– ora 18 – iaurt natural amestecat cu biscuiti sau fructe ( 140-150 gr)
– ora 21 lapte
Noaptea se mai trezeste 1 data sau de 2 ori, mentionez ca este alaptat. Intrebarea mea este daca trebuie sa-i dau lapte si in cursul zilei, fiind alaptat la san nu stiu ce cantitate de lapte mananca pe zi si mi-e teama ca nu mananca lapte suficient.
Va multumesc
Nu este obligatoriiu sa mai suga si in timpul zilei daca se satura cu mancarea pe care o primeste.
Buna ziua,
Am o problema cu fetita mea de 9 luni jumate care inca nu deschide gurita sa manance,la masa abia reusesc sa i dau cca 5-10 lingurite.Nici biberon nu accepta.Mentionez ca este alaptata doar la san fara formula.Pana acum i am introdus in alimentatie toate fructele si legumele specifice varstei ,plus carne de pui,manzat,ou si peste si branzica calcica.O alaptez de 3 ori pe zi si de 1-2 ori pe noapte.Are 10 kg si in ultimele 2 luni nu a luat si nici nu a scazut in greutate.
Intrebarea mea:Este bine cat mananca sau ce pot face sa manance mai mult?
Va multumesc!
Avand in vedere ca fetita are o greutate mare pentru varsta, nu cred ca e necesar sa manance mai mult cantitativ.
Ideal este ca mesele pe care le mananca sa fie cat mai variate, fructe, legume, lactate, carne.
Buna ziua.Am o fetita de 6 luni si o saptamana alaptata exclusiv la san.La 5 luni si 3 saptamani am inceput diversificarea cu suc de morcov si mar dimineata la 10,a primit foarte bine.Dupa o saptamana am inceput si cu legumele, initial morcov pasat si nu i-a placut.a doa zi am incercat patrunjel radacina padsata si nu i-a placut, nici combinate nici supa.Am mai introdus pastarnac si cartf nimic nu vrea.Nu ii plac legumele.Va rog frumos sa ma sfatuiti ce sa fac in continuare.Cu fructele mergem foarte bine, chiar de 2 zile am pus si branzica calcica in piureul de fructe.
Si alta intrebare ar fi daca alaptatul ramane tot la cerere, ea sugand dintotdeauna la 1h jum – doua.Multumesc.
Buna ziua!
Am un baietel de 6 luni care refuza laptele si, de asemenea, orice fel de piureuri, de legume sau fructe. S-a nascut cu o greutate de 3970 kg si cu o lungime de 53 cm. Acum are 8775 kg si 73, 5cm. A fost hranit pana la 4 luni cu san si formula, pe aceasta din urma acceptand-o foarte greu, mai mult in somn. Singurul fel de formula pe care l-a acceptat este combioticul de la hipp. La 4 luni am inceput diversificarea direct cu cereale si piureuri de fructe. Nu mi-a acceptat sucul de mar si nici cel de morcov (nici acum nu o face). Pana acum trei saptamani manca foarte bine 180 ml de lapte la masa (dimineata la ora 6, la ora 14, la ora 18 imbogatit cu cereale si la ora 22 simplu) La aceste mese se adauga gustarea de fructe de la ora 10 dimineata , piure la pranz si din nou gustare seara la ora 18. Acum trei saptamani i-au aparut dintisorii de jos si a inceput sa refuze mancarea. Ratiile de lapte au scazut la inceput pana la 120 ml, apoi la 100 ml, 80 ml , chiar 60 ml. Gustarea de la ora 10 dimineata aproape ca nu o mai are in program, iar piureul de legume de la pranz e refuzat complet. Acum o saptamana a facut rosu in gat si a avut febra 39 si de atunci ne chinuim sa mancam. Refuza laptele in continuare. Il las sa manance la 4 ore, chiar la 5 si tot nu vrea sa il ia. Mananca extrem de putin lapte (dimineata maxim 70 ml, iar seara cam 100 de ml), un pic de supa crema la pranz si cam atat. Nu stiu ce sa fac! E vioi, se joaca, e foarte putin irascibil cand ii e somn. Ce ma sfatuiti sa fac?
buna, as dori sa stiu ,daca se poate o adresa de mail unde va putem contacta! am nevoie de un sfat in legatura cu baietelul meu de 5 luni si jumatate! va multumesc!
Va trebui sa constinuati sa-i oferiti diverse legume. Cu siguranta ca va accepta pana la urma.
Este putin cam des acest program de supt la 6 luni. In mod normal, sugarul isi rareste mesele la un intreval de 3-4 ore la aceasta varsta. Dar pot exista variatii, de la copil la copil.
Va trebui sa aveti rabdare pana trece aceasta perioada. Ii veti oferi alimentele in continuare si veti respecta programul meselor, chiar daca el mananca putin.
Daca situatia nu se remediaza, este bine sa consultati si un pediatru.
Intrebarile le veti posta pe blog pentru ca toti cei interesati sa beneficieza de raspunsurile oferite.
buna seara!
v am scris mai sus despre baietelul meu care s a nascut cu pc mic, si ati avut dreptate in privinta faptului ca nu e nevoie de rmn, neurologul ne a dat sa facem teste genetice, adica copilului, acum asteptam rezultatul, sper sa iasa bine!
el in continuare se dezvolta normal, in 3 saptamani i a crescut capul 0,5 cm ceea ce m a mai linistit un pic, avandu l la varsta actuala 8 luni si 3 sapt 41,7.
Buna seara! Multumesc frumos pentru raspuns. Am fost deja la pediatru. Bebelusul e ok, sanatos, dar refuza in continuare laptele. Mi s-a sugerat sa ii dau un lapte AR pentru ca s-a considerat ca ar putea avea reflux gastro-esofagian. Ideea e ca bebelusul meu nu a vomitat , nu a regurgitat niciodata. Eructeaza dupa fiecare masa, dar atat!Laptele AR nu il accepta sub nici o forma. I-am schimbat laptele pe care il bea inainte cu Humana 2 pe care il accepta cat de cat. Cu insistente, mananca in 24 de ore cam 370-400 ml lapte, uneori 500-550 ml. Am inceput sa ii dau iaurt si branzica ca sa-i suplimentez calciul si le accepta, dar nu stiu ce sa fac pentru hidratare. Nu bea apa si nici sucuri.Nu stiu ce altceva sa fac.Va multumesc!
Mai am o intrebare: e vreo problema daca la 6 luni i s-a inchis total fontanela?
Buna.am o fetita la care am inceput diversificarea de apriximativ 3 sapt cu supica de legume si suc de fructe.acum ii dau pulpa de fructe cu mai mult suc decat pulpa si pireu de legume cam100/150 ml dar mai mult supa decat legume pentru ca se inneaca.dupa bea 120/150 ml lapte fraf.e bn cum ii dau nu e prea mult lapte.cand va inlocui o masa de lapte si cum sa fac. Va multumesc
buna ziua!
care este cantitatea de carne recomanadata a fi consumata intr-o zi de un bebe de 8 luni? multumesc
buna ziua
as vrea sa stiu daca pot sa dau seminte de chia ,macinate si puse in supa, unui bebe de 1 an si in ce cantitate?
va multumesc
LA MULTI ANI PE 2013 ! am o scumpete de fetita de 1 an si 2 luni.
am voie sa-i dau : albus de ou , cascaval si branza gouda?
multumesc anticipat.
Buna ziua!
Am o fetita de 1 an si aproape 10 luni. As vrea sa stiu daca meniul si greutatea ei sunt in regula.
8-8.30 210 ml lapte milumil + 1-2 biscuiti
12 pireu de legume cu carne sau ou
15 fructe (2 mere mici sau o banana, para,pepene galben etc)
18 iaurt cu biscuiti sau paine sau mamaliga cu branza sau papanasi din branza si gris fierti
seara 240 ml lapte cu 1 ligura sau o lingura jumate cereale
are 12,5 kg ( cred ca e un pin cam mult nu?)
Buna seara,
Am un baietel de 5 luni9alaptat exclusiv cu formula) si am inceput diversificare la recomandarea medicului pediatru cu sucul de fructe apoi a spus ca o sa introducem supa si apoi branza(recomandata prep astfel- 250 lapte integral obtinut di lapte praf din comert se fierbe si se adauga calciu lactic 4-5 tablete si rezulta branza).intrebarea mea este urmatoarea-ce este cu laptele praf din comert?se poate prepara din lapte de vaca sau…cum sa prepar?
va multumesc.
Buna ziua,
Am un baietel de 4 luni care are 7 kg ,62 cm(nascut la 34 saptamani cu 2,800 kg si 50 cm ),este alaptat la san si formula completare.As dori sa stiu daca ii pot inlocui laptele formula cu lapte de capra,laptele de capra fiind foarte apropiat ca si consistenta si nutrienti de laptele matern.V amultumesc.
Nu este bine sa faceti acest lucru, laptele de capra, vaca, etc, nu sunt potrivite pentru copilul sub 1 an, ele se digera mai greu si predispun la anemie.
Dupa 1 an puteti sa ii dati.
Puteti sa o preparati cu lapte normal, nu este nevoie de lapte praf.
Nu pot sa estimez daca greutatea este mare fara sa vad copilul, statura acestuia, etc.
Legat de meniu, sunt cam multe fainoase (biscuiti, cereale, paine, gris, papanasi, mamaliga). Ar fi bine ca unele sa fie inlocuite cu legume, fructe, lactate usoare.
Da, dupa 1 an puteti sa-i dati branzeturi maturate daca copilul nu are probleme de tip intoleranta la lactoza, alergii la lapte, etc.
Buna,am si eu o intrebare,am o fetita de8 luni,care la nastere a avut 3400 si acuma are 7100,de la inceput am avut probleme cu lautul in greutate dar de cand am inceput diversificarea la 5 luni a luat din ce in ce mai putin,am facut tot felul de analize dar fara nici un rezultat,dr.pediatru zice ca analizele sunt in regula,sunt foarte disperata ,va rog sa imi dati o parere in legatura cu greutatea daca e normala,mentionez ca fetita e foarte vioaie,sta in sezut singura,incepe sa mearga tinuta dar sunt speriata in lebatura cu greutea.va multumesc,
Buna ziua,
Am o fetita de 4 luni jumatate si de o saptamana am inceput diversificarea cu pireul de legume la pranz. Ideea este ca de atunci fetita mea nu mai doarme noaptea decat fractionat (de la 3 luni se culca la 22:30 si se trezea la 4 sau 5 dimineata) si de asemenea mi se pare ca o doare burtica. Ea avea probleme de mica, deaorece e pe formula de la o luna. Ce pot face ca sa nu o mai doara burtica? cand ar trebui sa incep si cu fructele? ma gandesc ca de la fructe poate se mai regleaza. Tot de la diversificare, nu mai mananca asa de mult laptic, max 150 ml la o masa (inainte manca minim 160 ml, acum cu chiu cu vai mananca 150 ml). Fetita a avut la nastere 3.150 kg si 54 cm, iar la 4 luni avea 6.450 kg si 69 cm. Va multumesc
Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti care ar trebui sa fie orarul meselor si ce ar trebui sa contina (lapte, diversificare, etc) la un bebe de 6 luni, 68 cm si 9 kilograme. A fost hranit cu lapte formula inca de la inceput. De asemenea, as dori sa imi spuneti si gramajul aproximativ al meselor (spre exemplu ieri a mancat 4 mese de lapte praf de 180 ml si o masa piure legume de 250 gr). Va multumesc!
Este bine sa discutati pe larg cu pediatrul copilului aceste aspecte. Din pacate, timpul nu-mi permite sa ofer raspunsuri atat de lungi.
Buna ziua , as dori sa aflu daca exista un vaccin inpotriva giardia (pentru copii si adulti)
Nu exista.
Buna ziua, multumim tare mult pentru informatiile pe care ni le dati!
As avea si eu cateva nelamuriri; am o fetita de 8 luni si e pe percentila 85, insa nu imi dau seama daca gresesc pe undeva si de aceea a luat cam mult in greutate. Pana la diversificare era pe percentila 50, acum are 8750 g – la 8 luni fix. Meniul este:
– 8-8.30 alaptat
– 9-9.30 cereale(jumatate din portia trecuta pe pachet) cu cateva lingurite de piure de fructe(mar , para, banana, mango – in general coapte la abur- mai putin banana)
– 11-11.30 alaptat
– 13-13.30 legume cu carnesau ou, sau branza facuta in casa si legume
– 14.30-15alaptat si somn
– 18-18.30 iaurt cu fructe sau fructe simple
– 20 alaptat si somn
De asemenea, daca ati putea sa precizati pe la ce varsta ar trebui inlocuite mesele de lapte din timpul zilei cu gustari de solide.
Va multumesc,
Carmen
buna ziua,am o fetita de 8luni si 2sapt. de cateva zile nu mai mananca nimic inafara de lapte,120-150ml. are 8kg,nu avem dintisori si nici nu par sa vîna,care ar fi cauza. la medic am fost si imi spune so fortez dar nu am cum. are buzele lipite. cum so fac sa-si revina! am lasat-o si nemancata dar nu mai vrea nimic nici macar laptele. ce ma sfatuiti. aaa,daca iî dau de pe degetul meu mananca dar nu mult.
buna ziua,am o fetita de 8luni si 2sapt. de cateva zile nu mai mananca nimic inafara de lapte,120-150ml. are 8kg,nu avem dintisori si nici nu par sa vîna,care ar fi cauza. la medic am fost si imi spune so fortez dar nu am cum. are buzele lipite. cum so fac sa-si revina! am lasat-o si nemancata dar nu mai vrea nimic nici macar laptele. ce ma sfatuiti. aaa,daca iî dau de pe degetul meu mananca dar nu mult.
buna ziua,am o fetita de 8luni si 2sapt. de cateva zile nu mai mananca nimic inafara de lapte,120-150ml. are 8kg,nu avem dintisori si nici nu par sa vîna,care ar fi cauza. la medic am fost si imi spune so fortez dar nu am cum. are buzele lipite. cum so fac sa-si revina! am lasat-o si nemancata dar nu mai vrea nimic nici macar laptele. ce ma sfatuiti. aaa,daca iî dau de pe degetul meu mananca dar nu mult.
Doamna Doctor Cristina- Va multumesc din suflet pentru toate articolele publicate!!
buna ziua. am o fetita de 4 luni si 1 saptamana. am inceput sa-i dau de 2 zile mar cu para pe care le-a primit foarte bine. din ce am citit, mai nou am vazut ca e recomandata diversificarea la 6 luni si pentru cei hraniti artificial, noi suntem printre ei. intrebarea mea este as putea sa ma opresc pentru 1 luna cu diversificarea sau sa continui daca tot am inceput? mltumesc
Buna ziua!!
Am un baietel de un an. Sapatama aceasta am fost la controlul de un an si are 7,1kg si 70 cm. Precizez ca s-a nascut la 39 de saptamani cu 2,6kg si 50 cm. A fost alimentat exclusiv la san pana la 6 luni, cand am inceput diversificarea. In continuare este alaptat, avand 3 mese de solide pe zi. Nu a fost niciodata bolnav, singurele probleme pe care le-a avut au fost muciorii si febra.
Din cate am citit este sub graficele normale de greutate si inaltime. Copiii de varsta lui avand 9-11kg si 75-80cm.
Considerati ca este necesar sa-i fac analize suplimentare?
Ma gandesc sa nu fie vreo problema fiziologica datorita careia sa ia asa de putin in greutate si inaltime.
Astept parerea dumneavoastra.
Va multumesc anticipat.
Buna ziua,
As dori sa stiu cum e mai bine sa incep diversificarea cu fructe la gustarea de la ora 10 sau cu supa de legume de la pranz.La ce varsta este recomandat inceperea diversificarii avand in vedere ca fetita mea a fost alimentata la san 90% pana la 4 luni jum. si de doua sapt. doar artificial cu humana 1.In prezent avem 5 luni.
Eu am inceput sa-i dau fetitei cereale cu lapte dimineata si seara de la 4 luni si jumatate pentru ca este sub greutatea ideala si asa am inteles ca e bine. Ce parere aveti?Va multumesc.
Nu conteaza daca incepeti fructe sau cu supa.
Diversificarea se incepe la 6 luni, in mod normal. Nu este indicat sa dati mai mult de o portie de cereale pe zi.
In astfel de cazuri trebuie evaluat atat copilul cat si statura si greutatea parintilor, atat in prezent cat si in perioada lor de sugari. Foarte des este vorba despre aspecte mostenite de la parinti (greutate si statura).
Un pediatru poate evalua toate aceste lucruri si stabili daca exista o problema sau este doar o particularitate a copilului.
Puteti continua cu cantitati mici daca copilul a primit bine fructul.
Buna seara!
Baietelul meu are 1 an si cantareste numai 7kg. S-a nascut de 39 de saptamani cu o greutatea de 2,5kg. A fost alaptat exclusiv pana la 6 luni, de cand am inceput diversificarea. Precizez ca in continuare este alaptat.
Medicul de familie care il are in evidenta sustine ca nu are o problema cu greutatea atata timp cat e vioi, activ si nu e bolnavicios. Precizez ca atat eu cat si sotul avem o constitutie mai friava.
Dumneavoastra ce parere aveti? E nevoie de un control de specialitate?
buna ziua!
sunt mama unui baietel de 8 luni care s a nascut cu greutatea de 3400 gr si 51 de cm,in prezent cantareste 8200 gr si 71 cm greutatea este buna?as vrea sa va descriu putin si meniul nostru zilnic dimineata ora 8 laptic formula 180 ml ora 10 11 piure de fructe cu biscuiti sau branzica de vaci,la pranz ora 14 piureuri de legume cu carnita de pui/curcan/ficatel/ou in curand ii introduc si pestele gustarea de dupa amiaza iaurt cu branzica/fructe si seara laptic cu cereale ,as vrea sa mi spuneti daca meniul este corespunzator pentru 8 luni si daca trebuie sa mai introduc alimente noi.
Va multumesc
Meniul este bun, la fel si greutatea actuala a copilului. Va puteti inspira din tabelul de mai sus legat de alimente noi.
Este adevarat ca copilul mosteneste de la parinti constitutia dar e bine sa mergeti cu copilul la consult si la un pediatru pentru a va linisti.
buna ziua am o fetita de 10 luni la nastere a fost diagnosticata cu o malformatie congenitala la soldul stang(osul iliac nu este dezvoltat normla si femurul sare de la loc) a avut o operatie din cate am inteles de fixare a femurul in osul iilac a fost prins nu stiu exact cum sa explic medicat a stat 12 saptamani in aparat ghipsat si pt inca 12 saptamani intrun aparat de plastic pe care il putea-am inlatura pt a fi schimbat copilul si pt baita in rest a fost permanet.Peste cateva luni o sa mergem la consult si la raze sa vedem daca osul iliac sa format dupa femur. ultima data osul a fost la locul lui.asi vre sa stiu daca are sanse sa sara de la loc pt ca acum face miscari normale nu mai are nici ghips nici acel aparat.noi locuim in irlanda si in caz ca necesita din nou operatie nu stiu incotro sa o iau ar trebui sa schimb medicul sau nu depinde doar de medic?
buna ziua ….as vrea sa va intreb daca e vreo problema, ca bebelusul meu de 1 luna jumate, a scapat capul in fata aproape cu barbia in piept.
Buna seara,
Am un baietel de 1 an si 5 luni, care de aproximativ 1 luna a inceput sa manance tot mai putin si tot mai mofturos, pana acum 1 saptamana cand a intrat intr-un fel de greva, in sensul ca nu mai vrea sa manance nimic altceva decat biscuiti Cicibebe, lapte si din cand in cand paine. A scazur in greutate 1 kg in aceasta luna, ajungand la 10,5kg (la o inaltime de 83 cm). Cu toate astea e un copil foarte energic si destul de vesel, desi a devenit putin mai impiedicat in ultima vreme iar somnul de pranz a crescut ca durata de la 1h la 2-3h.
Ma sperie repercursiunile pe care le-ar putea avea asupra dezvoltarii acest refuz alimentar al lui?
Va rog, ce ma sfatuiti?
Multumesc anticipat.
buna ziua .am o bebelusa de 3 saptamani si 4 zile.Pediatru mia dat Liv 52.Ce sa fac?
nu e prea mica?
Are icter fiziologic de la laptele matern dar e in trecere
Buna ziua! Am un baietel de aproape 6 luni si incurand incepem diversificarea. Medicul pediatru ne-a recomandat sa incepem la masa de la ora 10-11 cu suc de morcov, si la ora 17 sa ii dam cereale de la Nestle, prima etapa. Ce parere aveti despre cerealele de la Nestle? Si, e ok sa incepem cu suc de morcov si cereale in aceeasi zi, fara cateva zile pauza? Multumesc
Buna seara.Am si eu un baietel de 5 luni si jumate si de o luna de zile lam trecut pe laptele de vaca,(vorbind inatai cu medicul de familie care a fost de acord)el se dezvolta forte bine si ii foarte activ.Si multa lume a inceput sa ma critice pentru asta.Imi puteti spune va rog frumos o parere.
Buna ziua.Am o fetita de 3 ani.Pina la virsta de 2 ani i-am administrat vigantolete in fiecare zi,dupa 2 ani in lunile R.Acum de 4 luni locuim in Belgia unde clima este foarte ploioasa si fara prea mult soare uneori aproape de loc,Cum as pute sa-i administrez vigantoletele.
Ce doctor e acela care spune sa fortezi copilul sa manance??
eu va recomand sa va mai ganditi in ceea ce priveste laptele nan.eu ii dau fetitei mele humana.este f bun.
si eu sunt de aceeasi parere.deja la 10luni ar tre sa se rostogoleasca.la mine bebele a inceput sa se rostogoleasca de la 3luni juma.dar bineinteles am fost la gimnastica pt bebei.si plus de asta am chemat acasa un kineto care sa sa ma invete gimnastica si masaj profi.acum la aproape 6 luni sta in picioruse sprijinita de marginea patutului.si merge si de a busilea.
8 kile la 3 luni??mie mi se pare cam gras.tre sa faca miscare.ar fi tre sa aiba in jur de 6kile.ganditi va cand veti incepe diversificarea …
eu va recomand sa incepeti diversificarEA CU CEREALE FARA GLUTEN.dupa care morcov fiert si dat prin blender,dupa care puteti introduce patrunjel radacina tot fiert langa morcov.dupa care telina fiarta,cartof dulce fiert.in fiecare zi puteti introduce un aliment nou.niciodata doua alimente noi in aceeasi zi.puteti sa i dati si fructe :avocado,mere,banane,pere pisate.niciodata nu aamestecati lactatele cu fructele deoarece fructele se digera mai repede iar lactatele mai greu si bebele nu si poate lua toti nutrienti necesari din lacatate.puteti sa i dati si ceapa fiarta dar o scoateti cand blenduiti mancarica.
Buna ziua. Am o fetita de 4 luni si jumatate si la controlul de 4 luni avea 8600 grame si 68 cm in conditiile in care ea cantarea 4160 grame si 50 cm la nastere. Din pacate este hranita artificial si la recomandarea medicului ei de familie am optat pt laptele Aptamil 1 momentan, urmand sa trecem la Aptamil 2. In prezent copilul mananca 5 mese pe zi, dar cantitatea difera pentru ca a inceput diversificarea si uneori mananca 150 ml, uneori 180 ml. Avem 3 mese principale de 180 ml si celelalte 2 de 150 ml. Cu toate astea noaptea se trezeste ca mai vrea lapte si ii fac 90 ml si nu reuseste sa reziste pana la masa de la 06.00 si de multe ori la ora 04.00 se trezeste din nou pt a-si primi masa de la ora 06.00. Medicul de familie mi-a spus sa nu ii dau cereale seara decat maxim o data pe saptamana. Am nevoie de un sfat, cum sa fac in legatura cu masa ei de peste noapte pt ca se tot ingrasa si imi este tare teama de obezitate. E cazul sa ma sperie acest lucru?
buna ziua am un bebelus de 9 luni are o ciuperca pe limba facuta de la un antibiotic nustiu de ce acuna ia iesit si pe buze 2 bubite nu mananca aproape nimik ce sa ii mai dau multumesc
Am un baietel de 5 luni jumatate,am inceput diversificarea la 5 luni,nu alaptez si as vrea sa stiu cam de cand i pot da biscuiti cu mere.de fapt as vrea sa stiu ce ar fi mai recomandat biscuitele sau piscotul,multumesc!
Buna ziua,
Baiatului meu de 1 an ii ies bubite dupa administrarea de lactate. I-am facut si test din sange si la alergolog dar nu i-a iesit alergia la lapte. Totusi bubitele continua si am fost sfatuiti sa-i administram lapte praf cu proteine hidrolizate si in rest sa tot incerc sa ii itroduc lactate. Eu am renuntat pentru ca ma gandesc cu o dieta am rezolva mai mult. Intrebarea mea este ce as putea sa ii dau dimineata mic dejun, pentru ca lactate nu pot, ii mai dau paine cu margarina si rosii, margarina foarte subtire ca ma gandesc ca nu e prea sanatoasa. Dupa pranz iar nu stiu ce gustare sa ii pregatesc in afara de piure de fructe. Puteti sa ma ajutati cu cateva idei? Multumesc.
buna ziua, am o fetita de 3 luni si jumatate care de 4 zile mananca tot mai putin. daca inainte manca intre 700 si 800 ml lapte, acum mananca 500-600 ml. am mers la medicul de familie deoarece plangea si-si baga mainile in gurita tot timpul si mi-a spus ca este din cauza dintisorilor care cresc in gingiute si asta ii provoaca dureri si mancarimi. mi-a spus sa-i dau panadol, starea ei s-a imbunatatit insa nu mai mananca la fel ca inainte. ce ar putea sa fie? din cauza dintisorilor sau este altceva?s-o duc la n pediatru? mentionez ca de 2 zile are nasucul infundat si plin de mucisori pe care ii aspiram de cateva ori pe zi.va multumesc anticipat!
buna ziua. am o fetita de 3 luni si jumatate care de 4 zile mananca tot mai putin. daca pana acum manca intre 700-800 ml lapte, acum mananca numai 500-600 ml pe zi. am mers cu ea la medicul de familie deoarece plangea, isi baga mainile in gurita si saliva destul de mult si mi-a spus ca e din cauza dintisorilor care cresc in gingiute si asta ii provoaca mancarimi si durere. febra nu a facut. mi-a spus sa-i dau panadol, starea i s-a imbunatatit, nu mai are episoade de plans asa dese. mentionez ca de 2 zile ii curge nasul dar in afara de solutie salina si aspirator nazal altceva nu am folosit. puteti sa-mi spuneti de ce oare nu mai are pofta de mancare? sa fie de la dintisori, de la nasucul infundat? s-o duc la un pediatru? va multumesc anticipat!
calciu la bebelasi de cand se da
buna dupa amiaza..
baietelul meu are 7 luni jumate..si pana acu manca pranzul cu legume si carnita../ou/ legume..si fructe dimineata ( de cum am inceput luna a 7..luna a 6 a a fost doar cu pranz)
de vreo 2 sapt i au iesit dintii de jos.si a avut si febra. si dupa ce ii dau fructe ..nu mai mananca legumele..la pranz ff greu mai ia cateva lg
si am zis ca sa incep si cu cerealele gust de dupamiaza..acu daca sunt dulci mananca , daca e ovaz simplu cu lapte nu prea..
o mama mi a zis sa nu incep dimineata cu fructe dulci ..poate de asta nu mai accepta legumele..si sa incep cu cerealele ..azi amfacut asa..dar nu cu prea mare succes..care e ordinea buna a gustarilor..
este o regula ca frcutele sa fie date pana in pranz..si nu dupamiaza?.sau iaurtul tb tot dupamiaza ? gustarea de dupamiaza nu mi e clar ce tb sa contina..odata cereale/ sau iaurt simplu/ sau..iaurt cu cereale? ( prin multiplele site uri de diversif spune ca fitatii din cerealle inhiba absorbtia ca sau a fierului..si ca nu sunt indicate cu iaurt sau lapte …asa o fi? multumesc
Buna ziua.Sunt intr-o mare dilema si as dori un raspuns din partea dumneavoastra.Baietelul meu , de numai 2 luni si o saptamana, cantareste 6.900gr.Mentionez ca a fost alaptat doar 1 saptamana iar dupa acea a papat doar Aptamil.Noi locuim in irlanda iar dr.de aici ne au asigurat ca nu este nici o problema.la nastere a avut 3900gr.va multumesc anticipat
Buna ziua.am un baietel de 5 sapt..alaptat la san..cand plecam de acasa cu treaba ma mulgeam si lasam in biberon sa ii dea tatal sa pape..acum 2zile a baut biberon…azi de exemplu nu a acceptat biberonul..il arunca si isi face greata..ba chiar a vomitat..din ce cauza sa il refuze asa de la o zi la alta?multumesc
Buna ziua .am un baietel de 9 luni si nu vrea sa pape nimic doar lapte de la mami pana acum manca orice… legume fructe mai putin carnita de vreo 2 luni refuza legumele daca ai dau fortat vomita si de vreo 2 saptamani a fost racit si ju mai accepta nici fructe mananca doar painita goala are 7,7 kg nu e putin pt varsta lui
buna ziua. am un baietel de 10 luni care are probleme de reflux, as dori sa stiu daca in cazul acesta pot sa i dau kiwi ? Va multumesc
Buna ziua, am un baietel de un an si 4 luni pe care inca il mai alaptez, insa prodictia de lapte s-a diminuat si am incercat sa ii dau completare mai intai cu lapte de capra pe care dupa incercari repetate timp de mai bine de o luna am esuat refunzand. Dupa care am incercat mai multe tipuri de formule de crestere insa de acestea nici nu vrea sa se atinga.
De mancat, mananca foarte bine de toate legume fructe lactate sub forma de branza elenea iaurt cu cereale unt etc carne de pui curcan peste .
Din cate m-am informat ar avea nevoie si de 2mese de lapte matern sau formula de crestere. Cum il pot cconvinge sa bea lapte de capra sau formula? Am incercat si cu indulcirea laptelui de capra cu putin zahar brun.
La san se enerveaza cand vede ca nu mai iese lapte. si alternez sanii.
Va multumesc frumos
Buna ziua,am un baietel de 7 luni si de 2-3 zile are scaune cate 4-5 pe zi cu aspect pastos dar si cu mancare nedigerata,a inceput diversificarea la 4 luni si nu au fost probleme.Bebelusul este vioi,activ si nu are nici o durere. Dintisorii inca nu i-au aparut,dar pe gingie are 2 puncte rosii. Va intreb daca este normal sa aiba atatea scaune pe zi?? Astept cu nerabdare raspuns!
buna seara am si eu un baietel de 6 luni si e constipat si nu poate face scaun decat cu supozitor si si asa face tot tare. la varsta de 5 luni jumatate lam operat de hernie inghinala si de hidrocel pe partea dreapta. copilului iam dat de toate sa manance si acum nu stiu ce sa mai ii dau. va rog ajutatima si indrumatima sa stiu ce sa ii dau. la varsta de 4 luni lam trecut direct pe lapte de vaca si sa constipao mult mai rau si de atunci nu mai stiu ce sa mai fac multumesc.
Buna ziua. Am un baiat de 5 luni jumate, al alaptez cu lapte praf de la două luni si la 5 luni am inceput sai dau prima data suc de mar cate doua lingurite in prima zi. Dupai sus de mar pana am ajus sai dau mar ras …para rasa si banama pisata. Numa dimineata ai dau fructe. Dar de un timp nu mai vrea sa mance nu vrea sa deschida gurita….cum incerc sa duc lingurita la gurita imedita o inchide si incepe sa planga…numa mai zic de suc de mar sau de portocala. Ce pot face? Nu pot sal fortez .ma puteți sfatui ce pot sa fac?
Buna ziua as dori si eu cateva informati am inceput diversificarea la fetita de 6 l mananca mar cu biscuite si danonino si iam dat morcovel si cartofi si patrunjel la care imi face alergie…cand as mai putea sa bag patrunjelul? Care ar fi mesele cum ar trebui sa le dau precizez ca e alaptata si noaptea se trezeste cam mult sa manance …danonino este bun pt ea?
Buna seara! Baietel de 5luni si 3sapt are 9600g si 73cm, alaptat exclusiv la san.
Dupa cat timp de la inceperea diversificarii se introduc 3 mese si 2 gustari?
Piureul de legume trebuie sa fie moale spre apos sau legumele pot fi pasate ca atare? Se poate pune si lapte de mama in piure?
Cereale se pot da de la inceputul diversificarii? (De ex dimineata cateva lingurite de ceree si la pranz legume.)
Al meu bebe are 6 luni si se invartea pe burtica de pe la 4 ,doar asa doarme si de pe la 5 jumate mergea dea buselea,acum ia singur pozitia sa stea in fundulet fara ca eu sa l fortez si se si ridica daca se tine de ceva asa ca parerea mea e ca fiecare copil are timpul lui si nu trebuie fortat si mai ales stresat,fiecare copil e diferit
Buna ziua am o fefita de cinci lunii si jumate as vrea sa incep diversificarea ma puteti ajuta cu un tabel ce ar tr sa ii dau si ce nu va rog
Am o fetita de un an , e cma slabuta are 7.300, dar arata ok, cel putin asa zice, medicul de familie, e mai micuta, mananca la san meniul : – la 7 dimineata san, la 9 fructe la blender diverse, la pranz , pe la 1 pireu de diverse legume, carne de doua ori pe saptamana introdusa la pranz, ou de doua-trei pe saptamana, la cina iar cereale cu fructe, si lapte san intre mese,
noaptea se trezeste des si adoarme greu la loc,
adoarme doar in brate
mentionez ca nu i dau inca mancare bucati imi este cam frica avand doar 4 dintisori
Am o fetiță de 3 luni și o săp de vreo câteva zile seara plânge f rău nu știu ce are
Bună seara.
Am un băiețel de 5 luni și 1/2 ,născut prematur la 32 de săptămâni cu greutatea de 1130 gr .
Greutatea lui acum este 5,5 kg.
Problema este că el nu mănâncă cât ar trebui la o masă. Mănâncă maxim 100-120 ml lapte praf la fiecare masă, 5-7 pe zi. Am fost internată cu el la IOMC în urma unei infecții cu rotavirus. Pediatrul respectiv mi-a spus că el trebuie să mănânce un litru de lapte pe zi. Câte 200 de ml pentru fiecare kg.
Am început și diversificarea cu cereale de orez ,2 mese pe zi.
El este foarte activ , râde,gângure, are scaune normale ,urina la fel ,dar nu mănâncă mai mult .
Menționez că în timpul internării a fost hrănit cu Aptamil fără lactoza ,lapte care deși nu l-a acceptat inițial , începuse să îl mănânce foarte bine. Acasă am revenit la laptele cu care l-am hrănit mereu ,Nan 1 Optipro,dar nu il mănâncă așa de bine.
Întrebarea mea este : ar trebui să îi schimb laptele? Cu care ar trebui să îl schimb ?
Mulțumesc anticipat
Buna ziua. Va rog mult sa ma sfătuiți si pe mine. Am o fetita de 5 luni si doua saptamani alaptare la san de la 5 luni am inceput diversificarea la recomandarea pediatrului din Franța fetita fiind nascuta acolo. Are 6 kg la 5 luni si 2 saptamani pediatru de acolo spune ca isi urmeaza curba ei de creștere și ca e totul bine sa nu ma speri..in Romania de cand am ajuns toata lumea spune inclusiv doctorita de familie ca fata e mica pt varsta ei ..sunt foarte speriată. Va rog sa imi dati un sfat ..Poate sa ii fac niste analize si daca da ce fel de analize ? Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.
Tot asa am patit si eu cu fetita mea. De la 3 luni a inceut sa manance din ce in ce mai putin..aproape deloc. Dar am incercat sa ii dau in somn si functioneaza. Acum la 5 luni si jumatate mananca 1l in 24 ore si are 7 kg. Dar totul in somn, prinde biberonul si nu ii da drumul.pana nu termnina