Esențialul despre anemia feriprivă a copiilor
Anemia feriprivă este o problemă comună a copilariei, peste 20% dintre copii vor suferi de anemie la un moment dat.
În marea majoritate a cazurilor, anemia apare din cauza alimentației greșite, săracă în carne, fructe si legume.
Fiind o boală atât de frecventă, este important ca părinții să știe care sunt simptomele anemiei feriprive dar și cum o pot preveni.
Ce este anemia feriprivă?
Anemia feriprivă se caracterizează prin scăderea concentraţiei de hemoglobină din sânge, hematii puţine, de dimensiuni mici. Globulele roșii din sânge transportă oxigenul la țesuturi. Atunci când ele se împuținează întregul organism va suferi, fiind mai puțin oxigenat.
Boala se întâlneşte cu precădere în perioada 6 luni-2 ani şi în adolescenţă datorită creşterii rapide şi aportului insuficient de alimente care conţin fier.
În cazuri rare, anemia feriprivă poate fi întâlnită şi înainte de 6 luni, la copiii născuţi prematur, la cei care au sângerat la naştere sau a căror mame sufereau de anemie feriprivă în timpul sarcinii.
Cauzele anemiei la copil
De departe cea mai frecventă cauză a anemiei feriprive, la toate vârstele, o reprezintă alimentaţia necorespunzătoare, săracă în fier.
O categorie la risc pentru a dezvolta anemie feriprivă din cauza nutriției greșite este bebelușul divesificat. Oferirea târzie, rară și în cantitați prea mici de carne și ouă bebelușului, vor duce la anemie, lucru pe care îl depistăm adesea la analizele de rutină efectuate la vârsta de 1 an.
Citiți despre introducerea corectă a cărnii și oului în dieta bebelușului aici.
La aceasta se poate adăuga şi aportul insuficient de vitamina C, necesar pentru absorbţia fierului la nivelul intestinului.
Cauze mai rare de anemie feriprivă sunt:
- prematuritatea
- gravida care suferă de anemie feriprivă
- sângerări masive la naştere sau alte hemoragii
- alergii alimentare care determină sângerări în cantitate mică dar constante la nivelul tubului digestiv
- paraziți intestinali: giardia, infecția cu oxiuri
Simptomele anemiei la copil
Anemia ușoară
În cazul anemiilor uşoare copiii pot fi palizi şi lipsiţi de energie. De obicei aceste forme de anemie sunt depistate întâmplator, în urma analizelor efectuate în alte scopuri.
Anemia medie
În cazul anemiilor mai pronunţate copilul va fi vizibil palid, obosit, irascibil, cu un apetit scăzut. Majoritatea acestor copii continuă să ia normal în greutate, de aceea faptul că un copil are o greutate bună nu exclude prezenţa unei anemii. Chiar şi copiii supraponderali pot fi anemici.
Anemia severă
În cazul anemiilor severe netratate copilul poate să aibă întârzieri semnificative în dezvoltarea întelectuală. Părinţii mai pot observa creşterea foarte lentă a unghiilor, pica (copilul vrea să mănânce pământ, zugrăveală, monede, etc) dar şi faptul că copilul are o rezistenţă foarte scăzută la infecţii.
Consultul medical poate să mai indice tahicardie (creşte frecvenţa bătăilor inimii), sufluri cardiace, respiraţie accelerată, tonus muscular diminuat, letargie.
Diagnosticul anemiei
Stabilirea disgnosticului de anemie necesita OBLIGATORIU efectuarea analizelor de sânge.
Simptomele ca paloarea, inapetența sau îmbolnăvirile mai frecvente nu justifică administrarea după ureche a fierului, acesta fiind nociv atunci cînd este dat fără să fie necesar.
Astfel, pentru stabilirea diagnosticului de anemie, copilul va trebui să facă următoarele analize minime:
- Hemoleucograma completă
- Sideremie
- Feritină
Dovada clară a prezenței anemiei este scăderea valorilor Hemoglobinei în hemoleucogramă. La aceasta se pot asocia alte modificări cum ar fi scăderea sideremiei sau a feritinei, volum scăzut al globulelor roșii, etc.
Pentru că valorile normale ale parametrilor sanguini ai copiilor diferă de cei ai adulților, este bine ca specialistul care interpreteaza analizele să verifice dacă pe buletinul de la laborator se află valorile normale corecte pentru fiecare copil, în parte.
Atenție, nu toate anemiile sunt prin carență de fier! Există anemii, cum ar fi talasemia, care au cauze genetice și unde administrarea fierului este contraindicată. Este bine ca diagnosticul și tratamentul unei anemii să fie făcute de un pediatru cu experiență, care poate face diferența între aceste boli.
Tratamentul anemiei la copil
Terapia anemiei se face cu preparate de fier şi durează mai multe luni.
Ea va fi începută doar după efectuarea analizelor de sânge care vor confirma deficienţa de fier precum şi gravitatea anemiei. Tot în funcţie de severitatea anemiei se va stabili tipul (Fier oral sau injectabil) şi durata exactă a terapiei.
Deoarece concentraţia de fier diferă de la un preparat la altul, asiguraţi-vă că aţi cumpărat exact ce v-a indicat medicul şi verificaţi prospectul înainte de administrare.
La copiii care nu consumă fructe şi legume proaspete se va administra şi vitamina C în doza de 40mg per kg pe zi. Aceasta favorizează absorbţia fierului în tubul digestiv.
Cum administrăm fierul oral
- Fierul se dă în una sau două doze, între mese. Absorbţia lui în intestin este scăzută dacă îl administraţi împreună cu alimentele.
- Puteţi administra fierul cu suc de fructe proaspete. NU ADMINISTRAŢI FIERUL CU LAPTE.
- Fierul poate să păteze dinţii. Puneţi copilul să clătească gura cu apă după administrare.
- Fierul poate cauza crampe abdominale, greaţă, diaree sau constipaţie. Dacă aceste simptome sunt deranjante, consultaţi medicul.
- Fierul colorează adesea scaunul în negru sau verde.
- Fierul este toxic în caz de supradozare. Nu lăsaţi niciodată medicamentul la îndemâna copilului.
- Eşecul terapiei cu fier în anemia feriprivă este cauzat, cel mai des, de administrarea greşită a acestuia. Asiguraţi-vă că administraţi corect tratamentul şi nu săriţi peste administrări.
Cum se monitorizează tratamentul anemiei?
- În cazul anemiei medii/severe (valoarea hemoglobinei scade cu mai mult de 2 unităţi sub valoarea normală) se va face un set de analize la 10 zile după începerea tratamentului cu fier. Dacă rezultatele indică răspuns la tratament se va continua terapia prescrisă şi se vor repeta analizele dupa o lună. Dacă la o lună de tratament, rezultatele nu sunt satisfăcătoare atunci se va evalua terapia şi se poate opta pentru tratament injectabil cu fier.
- În cazul anemiei uşoare (valoarea hemoglobinei a scăzut cu mai puţin de 2 unităţi sub valoarea normală) primele analize se vor face la o lună de la începerea tratamentului cu fier.
- După normalizarea valorilor hemoglobinei, copilul nu este vindecat. El trebuie sa mai facă încă 2-3 luni de tratament cu fier pentru refacerea depozitelor din organism. Altfel, există riscul ca anemia să recidiveze în scurt timp.
Alimentaţia în anemie
- Lapte praf fortificat cu fier pentru copiii alimentaţi artificial.
- Dacă consumul de lapte este excesiv, limitaţi-l la MAXIM 500 ml pe zi pentru copiii diversificaţi (200 de ml după 1 an). Cu cât copilul va bea mai mult lapte cu atât va mânca mai puţine alimente solide, lucru care nu este de dorit.
- Nu daţi lapte de vacă copiilor sub 1 an.
- Oferiţi copilului fructe şi legume bogate în vitamina C (citrice, cartofi, varză, conopidă, spanac, roşii).
- Oferiţi copilului alimente bogate în fier: ficat, fasole uscată, cereale cu fier. O cantitate foarte bună de fier se mai găseşte şi în: carnea de vită, pui, curcan, peşte, prune uscate, caise uscate, stafide, legume de culoare verde, gălbenuş de ou, nuci.
Cum prevenim anemia?
Este bine de știut că anemia feriprivă poate fi prevenită printr-o atenție sporită acordată alimentației sugarului și copilului mic. Copiii foarte mici reprezintă o categorie des afectată de această boală care, netratată, poate să cauzeze întârzieri semnificative în dezvoltarea micuțului, atât fizică cât şi intelectuală.
Am enumerat 7 metode de bază prin care părinții pot evita apariția anemiei la copiii mici:
- Încercaţi să alăptaţi cel puţin 6 luni. Chiar dacă concentraţia de fier în laptele de mamă este mai mică decât cea din laptele praf, fierul din laptele de mamă se absoarbe, în intestinul sugarului, de 5 ori mai uşor.
- Respectați indicațiile pediatrului legate de diversificarea alimentației, obișnuiți copilul rapid să consume carne, gălbenuș de ou, lactate, fructe și legume (adaptat vârstei). Spre vârsta de 1 an, copilul trebuie să mănânce predominant mâncare diversificată, nu lapte.
- Alegeţi numai lapte praf fortificat cu fier pentru sugarii alimentaţi artificial (update, în prezent majoritatea formulelor sunt fortificate cu fier)
- În cazul prematurilor sau a copiilor cu greutate mică la naştere se va face obligatoriu suplimentare cu fier de la 2 luni. Dozele vor fi stabilite de medicul copilului.
- Folosiţi cereale fortificate cu fier încă de la începutul diversificării şi administraţi-le zilnic sau o dată la 2 zile.
- NU hrăniţi sugarul cu lapte de vacă înainte de 1 an. Laptele de vacă poate produce anemie sugarului și copilului mic.
- Pentru toţi copiii este indicată măcar o dozare de hemoglobină în perioada de sugar. Un set de analize efectuat fiecărui copil la 1 an este ideal pentru e depista la timp instalarea unei posibile anemii.
De reținut
- Tratamentul cu Fier se administrează doar după ce s-au făcut analizele de sânge specifice pentru anemie!
- Anemia feriprivă a copilului trebuie obligatoriu tratată pentru că poate produce întârziere în dezvoltarea fizică și intelectuală și scăderea imunității.
- Alimentația este esențială. Concomitent cu administrarea tratamentului cu Fier trebuie corectată și alimentația!
Citiți și: Tabel diversificare sugar
70 de răspunsuri la “Anemia feriprivă la copii”
In cazul copiilor diversificati dar alaptati in continuare si la san(nu cu formula), se mai mentine 'regula'la cerere? Spre exemplu fetita mea vrea san uneori imediat dupa masa de fructe sau legume, alteori la o ora(mentionez ca nu mananca decat 100-150 g din piureuri). Cateodata cred ca vrea si doar de sete, suge doar 1-2 minute, de obicei spre seara. Cum as putea sa imi dau seama ca bea 500 ml lapte.
Multumesc frumos
Intre 6 luni si un an trecerea de la san la alimentele solide se face gradual, in ritmul fiecarui copil. Daca, de exemplu, fetita dumneavoastra ia 3 mese de diversificare pe zi puteti sa o alaptati, daca doreste, intre fiecare dintre aceste mese, precum si dimineata la trezire, seara la culcare sau chiar peste noapte.
Nu este nici o problema daca uneori mai vrea san dupa o masa. Cu timpul va prefera alimentele solide in locul sanului pe masura ce isi dezvolta gustul pentru diverse mancaruri.
Nu aveti cum sa stiti sigur daca mananca 500 ml de lapte. Important este sa fie bine hidratata adica sa urineze normal si sa nu aibe scaune tari. Daca aceste conditii sunt indeplinite probabil ca fetita consuma suficient lapte.
In concluzie: alaptarea se face tot "la cerere" cu mentiunea ca este bine sa nu-i dati san chiar inainte de ora la care are programata masa de diversificare. Atunci mai bine asteptati putin sau ii dati direct alimentul solid daca ii este foame.
Buna ziua! am un copil de 5 ani subponderal (14 kg) care nu are pofta de mancare de fel si nu vrea sa manance carne sau legume/fructe deloc.Doar suc fructe, lapte ,iaurt, branzica danonino. Cu ocazia unei infectii respiratorii (care nu a raspuns decat la trat antibiotic pe branula) s-a descoperit ca are anemie si lipsa calciu. Se poate trata copilul cu suplimente de fier si calciu amandoua odata?Acum este in tratament cu Vigantol 2 pic/zi in perioada rece si Calciu si fier lua doar 1-2 luni/an, vitamine diverse zilnic de ani de zile fara nici un efect. Sunt in culmea disperarii pt ca nu mai stiu ce sa fac cu alimentatia. Doresc un sfat. Multumesc!
La 5 ani un copil poate avea undeva intre 13 si 22 de kilograme, in mod normal. Depinde de inaltime dar se va lua in calcul si statura parintilor.
Daca copilul a fost depistat cu anemie atunci aceasta trebuie tratata complet, cu Fier corect dozat(nu cu vitamine care contin fier), pana cand analizele de sange se normalizeaza. Anemia poate fi o cauza a lipsei apetitului.
Puteti administra si calciu in acelasi timp.
Pe la alta parte, copiii la aceasta varsta pot fi foarte capriciosi cu mancarea si nu exista din pacate retete care sa-i faca sa manance toate alimentele sanatoase cu care ne-am dori sa-i hranim.
Asigurati-va (prin control medical si efectuarea de analize) ca tratati corect carentele de fier si calciu, stimulati-l sa faca miscare, sa aiba o viata activa, analizati eventual obiceiurile alimentare ale intregii familii, implicati-l pe el in decizii legate de ce mananca si inarmati-va cu rabdare.
Buna ziua,
Sunt mama unei fetite de 8 luni care brusc a refuzat sa mai manace piureul de legume pe care il manca cu placere as putea spune pana acum 2 saptamani. Am incercat sa i le dau pasate si nu mixate la blender, ba amestecate,ba separat, nu le mai accepta nicicum. Nu vrea nici carnea amestecata sau separat. Manaca doar piure de fructe cu branzica, cereale si lapte (san). Nu stiu care ar putea fi cauza sau cel putin nu imi dau seama.Ce ma sfatuiti? Multumesc
Cauza probabil este una psihologica si tine de varsta. La 8-9 luni copilul inceteaza sa mai fie "bebelus" si incepe sa devina o "persoana" cu placeri, antipatii, capricii si mai ales, o memorie tot mai buna.
E posibil, fiind mai mare, sa nu-i mai placa gustul piureului asa cum il primea pana acum, sa nu-i mai placa sa stea in scaunel, sa doreasca sa se hraneasca singura si lista poate continua. Observati-i comportamentul, e posibil sa va dati seama ce anume nu-i place legat de acele mese.
Nu uitati ca daca mananca bine nu este foarte important daca sunt cereale si fructe dar nu legume si carne, o perioada. Important este sa consume o cantitate suficienta de solide si lichide zilnic, pana cand isi va relua alimentatia mai variata.
Buna ziua,
Fetita mea are 8 luni si nu bea apa. Pana la 6 luni a fost alimentata exclusiv la san si nu stie de biberon, cana sau altceva, ea pur si simplu se joaca cu orice 'obiect' incerc sa ii dau apa, inclusiv cu lingura. Din lingura accepta doar mancarea, apa nu. Inca mai vrea san dimineata, seara si de 1-2 ori peste zi. Ati putea sa imi spuneti care ar fi semnele unei eventuale deshidtratari si cum as putea sa o conving sa bea apa? Multumesc
Semnele deshidratarii sunt urini concentrate, inchise la culoare, mai putine de 6 in 24 de ore, buze si limba uscate, lipsa lacrimilor.
Un copil care suge la san de 3-4 ori pe zi, se alimenteaza normal si nu este tinut la temeperaturi foarte mari astfel incat sa transpire mult nu se va deshidrata, chiar daca nu bea apa. Apa este prezenta in toate alimentele pe care le consuma iar laptele de mama este foarte hidratant. Asadar este foarte probabil ca fetita sa nu mai aiba nevoie de apa, suplimentar, in aceasta perioada.
Legat de folosirea canutzei: fiind inca destul de mica si sugand doar san pana la 6 luni (ceea ce este foarte bine) e normal sa nu stie inca sa o foloseasca. Nu trebuie sa va ingrijorati. Dati-i in continuare canutza cu apa, lapte muls sau suc de fructe, la un moment dat va deprinde tehnica de a bea din ea.
Buna ziua,
Fetita mea nu accepta iaurtul, nici in combinatie cu fructe si/sau cu cereale. Am incercat sa i-l amestec si cu piureul de legume, am facut si pauza o perioada, apoi iar am incercat si tot nu il vrea. CU ce as putea sa ii inlocuiesc masa de la 17-18 in conditiile in care dimineata mananca piure de fructe cu cereale si branza calcica, la pranz piure de legume cu carne sau ou. Multumesc,
O zi buna!
Nu ati mentionat ce varsta are fetita.
Daca e mai mica, la inceputul diversificarii, puteti sa ii dati si la 17-18 ce ii dati dimineata, fruct, cereale, etc.
Nu e nici o tragedie daca nu vrea iaurt inca.
Daca e mai marisoara, spre un an puteti sa-i dati paine cu unt, cu gem, biscuiti, paste, budinci, etc.
Buna ziua. Baietelului meu am inceput sa-i iasa toti 4 caninii si primele 4 masele aproximativ in acelasi timp si-l tot chinuie cam de 5 luni. De cand au inceput nu mai vrea sa manance decat lapte de vaca. Am incercat toate metodele posibile si imposibile si fara nici un succes. rar mananca singur putin ficatel de pasare din farfurie si din legumele fierte pe care i le pun in fata alege doar morcovul.Uneori mai mananca jumatate de ou sau o banana ori un iaurtel. Dar asta se intampla odata la cateva zile sau chiar saptamani. I-am facut analizele si i-au iesit bune pentru ca ii dau si supliment de vitamine sirop de 2 ori pe zi in laptic. Sunt insa ingrijorata pentru ca toti mi-au zis(inclusiv medicul pediatru)ca e musai sa manance detoate dar nu-mi mai fac probleme pentru ca e de la dintisori si va trece insa nu mai sunt atat de sigura. In momentul de fata are 4 masele iesite dar nu de tot si un singur canin mai trebuie sa sparga gingia din cei 4 care trebuie sa creasca pentru ca nu au iesit de tot. Darmi se pare totusi destul de lung timpul de 5 luni in care mananca numai lapte pentru ca dupa ce ii vor iesi si ulimele masele va fi prea tarziu sa-l mai invat sa manance corect pentru ca are deja un obicei. Imi puteti da un sfat pentru ca nici nu mai stiu ce sa-i fac. Va multumesc
Cu siguranta este deja un obicei si va trebui sa il dezvatati pentru ca ii pune in pericol sanatatea.
Probabil ca i-ati oferit lapte imediat cum ati vazut ca nu doreste sa manance altceva la o masa si el s-a obisnuit cu faptul ca laptele este mereu la dispozitie.
Cel mai important pas este sa nu-i mai oferiti laptele in timpul zilei. La varsta lui (presupun ca are intre 1 si 2 ani) ar trebui sa bea lapte doar dimineata si seara.
Oferiti-i mancare, daca nu o vrea il lasati in pace DAR NU-I MAI DATI LAPTELE. Peste o ora ii oferiti iar mancarica si tot asa. La un moment dat o va manca pentru ca ii va fi foame. Daca veti continua sa-i oferiti lapte imediat cum refuza mancarea nu veti reusi sa-l dezvatati de acest obicei nesanatos.
Cu siguranta ca copilul va fi suparat in primele zile, fiind obisnuit sa primeasca laptele la orice masa, dar va trebui sa fiti fermi si el se va obisnui treptat si va incepe sa manance normal.
Ca sa faceti procesul acesta mai usor, eu va sfatuiesc sa il puneti la masa (mic dejun, pranz, cina) atunci cand toata familia mananca, sau macar dvs sa mancati impreuna cu el. Copiii sunt in general curiosi si isi fac pofta cand vad adultii mancand si acest sfat i-a ajutat pe multi mofturosi la mancare.
Mult succes!
Am inceput de astazi sa urmez sfatul dvs. dar sunt foarte nelinistita si speriata. Oare nu dam in probleme cu stomacelul sau deshidratare daca fac asta? Azi dimineata la ora 6:30 a mancat 300 ml lapte de vaca, si de cand s-a trezit (9:30) nu a mai vrut sa puna gura pe mancare. Plange si da din cap si cand ii dau pe buze scuipa. Nu i-am dat nici lapte dar sunt ingrijorata pentru ca nici apa nu bea. Acum este ora 16:00 si el nu a mancat nimic si a baut vre-o 2-3 gurite de apa. E nervos si agitat, tipa si nu-i intru in voie cu nimic. Nici macar plimbarea de afara nu l-a convins sa manance… Mi se pare foarte tarziu sa astept ora 20:00 cand ii dadeam ultimul biberon de lapte, fara sa manance sau sa bea ceva toata ziua. Si e doar prima zi. Nu stiu daca fac bine sa continui asa mai multe ziele…Ce ma sfatuiti sa fac? Va multumesc anticipat.
Trebuie sa existe si alimente pe care le accepta, incercati cu orice credeti ca i-ar putea placea, nu neaparat supa-legume-carne, etc. Poate ii plac anumite fructe, anumite iaurturi, gris cu lapte sau orice alt aliment.
Acum nu este foarte important sa-l alimentati la ore fixe ci sa-l convingeti sa bage in gurita alimente, altceva decat lapte, oricand il prindeti in toane bune.
Desigur, daca nu vrea sa bea nici macar apa toata ziua, atunci dati-i laptele, nu vrem sa se deshidrateze.
Dar trebuie sa il reobisnuiti, cu rabdare, sa manance alimente.
O alta metoda care se mai foloseste in astfel de cazuri este alimentarea copilului cu mancare pt sugari, in ideea ca astfel ca reinvata sa se alimenteze variat. Adica sa procedati ca la inceputul diversificarii.
Asta presupune adaugarea treptata de cereale in lapte pana se obtin consistente mai groase si se trece la lingurita, oferirea de piureuri foarte subtiri din legume, legume cu carne, fructe, etc.
Buna seara
Baietelul meu in varsta de 11 luni este foarte palid , are cearcane, este f slab 7 kg dar este foarte vioi si energic, la 5 luni ia iesit Fe in analize la limita si de atunci ii dau 5pic/zi de Ferrum si 5 pic vit c. In septembrie a avut o enterocolita iar analizele au aratat o hemoglobina 10. Ca si apetit ..mananca destul de bine pt varsta lui , zic eu , 400-500lapte si cereale, 150-300 fructe , 150-250 legume cu carne bineinteles depinde de zi, o zi mai mult alta mai putin . Credeti ca are anemie? Multumesc
Anemia nu se poate diagnostica cu certitudine decat prin efectuarea catorva analize de sange.
Din ce relatati (paloare, greutate mica, analize proaste in trecut) exista suspiciunea de anemie. Este, asadar, necesar sa efectuati analizele acestea pentru a avea un diagnostic si a stii cat fier trebuie administrat.
Cele 5 picaturi pe care le dati acum nu sunt suficiente pentru vindecarea unei posibile anemii. Ele doar suplimenteaza usor necesarul zilnic.
Atat analizele cat si tratamentul cu fier trebuie prescrise de un medic pediatru care va urmari evolutia copilului.
Buna seara,
baietelul meu in varsta de 11 luni nu vrea sa bea apa. Incerc in fiecare zi cu canita,cu biberonul dar degeaba. Doar cu lingurita reusesc sa ii dau cat de cat, dar altfel nu sub nici o forma. cum as putea sa il conving sa bea apa? ce repercursiuni are faptul ca, pana la aceasta varsta a baut destul de putina apa? lapte bea oricat oricand, ceaiul nu prea ii place. doar babydrink, dar nu prea vreau sa ii dau foarte mult pentru ca, contine zahar, prefer sa ii dau ceaiuri naturale. multumesc frumos.
La aceasta varsta, sugarul are un necesar de 1000-1500 de ml de lichide pe zi. Variatiile depind atat de metabolismul copilului cat si de temperatura mediului ambiant (cand e cald si copilul transpira, are nevoi mai mari de lichide).
E foarte important sa stiti ca toate lichidele pe care le consuma (lapte, ceai, sucuri, supe, fructe) contribuie la aceasta hidratare. E posibil ca cel mic sa-si ia necesarul de lichide din aceste surse si sa nu mai aiba nevoie de apa suplimentar.
Puteti sa calculati, cu aproximatie, totalul lichidelor (mentionate mai sus) pe care le consuma intr-o zi. Daca rezultatul e sub 1 litru, puteti suplimenta cu mai multe ceaiuri sau supa, daca apa simpla nu ii place.
Rezultatele de mai sus ar putea fi un motiv de amanare a inceperii schemei de vaccinare? Miercuri ar trebui sa o incepem…Am amanat cu o luna din diferite motive. Multumesc!
Ati transcris doar o parte din rezultate, elementele importante de diagnostic pentru o posibila anemie nu se regasesc.
Oricum, orice tip de analize se interpreteaza de catre pediatrul copilului care le poate corela si cu starea acestuia de sanatate din prezent, pentru a stabili un diagnostic corect.
Anemia, daca este cazul, se va trata cu fier, in doza prescrisa obligatoriu de medic. Ea nu este un motiv pentru a amana vaccinul.
Intr-adevar, analizele arata o usoara anemie care trebuie tratata cu Fier, in doza calculata de medic, asa cum spuneam si in comentariul precedent.
Tratamentul dureaza cateva luni, dupa prima luna de Fier se repeta analizele pentru a vedea evolutia si se decide, in functie de acestea, cat veti mai continua terapia.
Nu este o situatie care sa necesite "pesimism", multi sugari prezinta anemii. Este important, insa, sa fie tratata corect si prompt.
Eozinofilia indica, in principal, prezenta unei alergii sau a unei parazitoze intestinale. E bine sa faceti un examen coproparazitologic in completarea analizelor deja facute.
Va multumim pentru sprijinul pe care ni-l acordati prin intermediul acestui blog.
M-ar interesa opinia dvs fata de rezultatul unei hemoleucograme pt bebe 6 luni.
Neutrofile 3.3% (valori normale 15-50%)
Limfocite 86.8% (valori normale 40-70%)
Distributie eritrocitara deviatie standard 34.8 (valori normale 35-36)
Neutrofile 0.33mii/microl (valori normale 1.0-8.5)
Acestea sunt elementele care prezinta probleme, in rest toate sunt in parametri normali. Mentionez ca am efectuat si o analiza a urinei care a iesit foarte bine, copilul nu prezinta febra sau alte semnalmente negative. Totusi ce ar putea sta la baza acestei valori scazute a neutrofilelor? Ce alte investigatii am putea face?
Va multumesc anticipat.
Dereglari ale raportului intre neutrofile si limfocite pot sa apara datorita unei viroze, de exemplu.
Este bine insa, ca, de fiecare data cand aveti astfel de nelamuriri legate de analize, sa le discutati cu medicul copilului. Interpretarea corecta unei analize se face doar in cadrul unui consult direct.
am o fetita de 1 an si acum o luna avea hemoglobina 11.2 acum i-am repetat-o si o are 8 fiind sub tratament cu fe. Se poate asa ceva si ce pot face in acest caz? chiar poate scadea asa de repede,intradevar ca ea nu prea are pofta de mancare? Posibil sa fie o reseala? Daca nu,ce pot face in acest caz?Astept un raspuns urgent va rog
Valoarea hemoglobinei depinde si de starea de sanatae in momentul analizei. Daca copilul era racit, de exemplu, valorile pot fi artificial mai mici.
Este bine sa discutati cu pediatrul copilul si sa stabiliti momentul optim in care sa repetati analizele. Daca valorile sunt tot mici, sub tratament cu fier, se vor face analize suplimentare pentru a stabili tipul de anemie.
Fetita mea are 10 luni, iar in jurul varstei de 5 luni i-au aparut niste pete pe limba pe care le are si in prezent. Petele au marginile rosii, se formeaza pe lateralele limbii, se unesc spre centru si nu par sa o deranjeze. Ceea ce nu inteleg (in cazul in care este vorba despre limba geografica) este de ce au disparut timp de aproximativ 2 saptamani dupa un tratament de 3 zile cu antitermice (Nurofen, Panadol) si 2-3 "pufuri" de Tantum verde. Poate fi vorba despre anemie sau despre o ciuperca, un microb care sa se manifeste asa? Imi puteti recomanda ceva analize? Fetita este dezvoltata normal (9,5 kg, 70 cm), este alaptata si diversificata la 6 luni, insa consuma foarte putine alimente solide si vrea lapte dupa fiecare masa. Va multumesc!
Am uitat sa mentionez ca primeste supliment de fier, 4 pic/zi. Multumesc!
Faptul ca glosita (limba geografica) a disparut simultan cu anti-termicele nu este semnificativ. Se stie ca limba geografica dispare si re-apare periodic, fara sa se stie motivul pentru acest fenomen.
Daca exista suspiciunea de infectie a gurii, orice pediatru v-ar fi atentionat, in urma consultului. Asadar nu e nevoie de analize suplimentare, daca medicul copilului nu recomanda altfel.
Buna,am un baietel de 1 an si 2 saptamani. La 7luni i-am facut analize,si avea cadenta de fier.Atunci a luat fier 5pic/zi si 5pic/zi de vitamina C. La 9luni ni sa recomandat Osteocare timp de 15zile,apoi pauza 15zile si am reluat inca 15zile. A fost ok pentru inceput,apoi la 11luni au inceput sa ii se exfolieze toata pielea de pe manute si picioruse,atunci a luat complex de vitamina B 10zile. A fost din nou ok,insa de 2 saptamani ii s-au albit 2 unghii de la manuta si acuma ii s-au dezlit,stau sa cada ambele. Pediatra a zis ca e mai bine sa il las in pace,sa ii cumpar o crema cu vitamina a. Am intrebat daca nu ar fi bine sa ii fac analize si nu mi sa recomandat nimic. Mentionez ca alimentatia lui consta in : 2mese(dimineata si seara) de lapte nan junior 1 plus ,fructe cu branza,supa/ciorbita cu legume, sau piure de legume , carne de pui/peste,iaurt,o data pe saptamana inlocuiesc carnea cu un galbenus de ou. Mananca orice fructe/legume de aceea incerc sa ii dau cat mai diversificat si sanatos. Poate sunt eu prea exagerata,dar nu inteleg de ce are atata lipsa de vitamine cand el bea lapte care ar trebuii sa contina o parte din necesarul lui zilnic de vitamine,etc ; fructe si legume din piata(unele din gradina). Ce anume ma sfatuiti sa fac? Va multumesc
Este bine sa repetati analizele daca ati avut probleme cu fierul in trecut.
Pe de alta parte, ceea ce descrieti poate fi o problema care tine exclusiv de piele. Este bine sa consultati si un dermatolog.
Multumesc mult pentru raspuns,voi repeta analizele si voi merge la un dermatolog,sa cer o parere.
buna ziua , va rog tare mult sa ma ajutati cu un sfat, baietelul nostru are 9 luni jumatate, aprox 11 kg, inca mai papa san, pe la 4 luni ne-a recomandat medicul Ferum pt ca spunea d-lui ca asa se da de obicei la bb, am "topit " sticluta in 2 luni , acum un alt medic ne-a zis sa-i facem analize de sange tot pt chestia cu palid , nu stiu ce sa fac, nu pot sa-i dau asa….fara sa fac analize , parca nu l-as intepa cu acul de pe acum , daca e palid e musai sa fie anemic? papa f bine , e f vioi si totul in regula in rest , ma puteti ajuta? multumesc frumos
Daca exista suspiciuni de anemie (paloarea fiind un indiciu serios) trebuie facute analize pentru a vedea care sunt valorile biologice. Altfel nu putem stii durata si doza tratamentului cu fier, ele depind exclusiv de analize.
multumesc tare frumos
Nu pot interpreta aceste mici modificari fara sa stiu motivul pentru care s-au facut analizele si sa vad copilul. De aceea, aceste lucruri este firesc sa le discutati cu pediatrul care vede efectiv copilul.
In alta ordine de idei, nu sunt probleme majore.
Au fost facute analize de control.
Multumesc frumos
buna seara.am o fetita de 1 an,7 luni si o saptamana.la 9 luni a fost internata cu pneumonie si atunci la analize a iesit distrofie(era sub greutate cu 1 kg)si anemie feripriva si lipsa de calciu.nu ni sa dat tratament deoarece spuneau ca nu e nimica grav.de atunci mananca tot mai rau.asa am ajuns acuma la doar 10 kg la un an jumate.la nastere a avut 3350.si 51 cm.lungimea ei acuma este de 81 cm.de cateva zile nu mai mananca numai 300-400 ml de lapte pe zi si ceva fructe.altceva nimic.in ultimele 3 saptamani a slabit 500 gr.in urma cu 2 zile a sangerat pe nasuc(foarte putin),face feba 39.5 cand ea niciodata mai mult de 38.4 nu a facut.se tot prinde de piciouse si manute,plange si-mi spune ca are bubu.iar cand se intinde de spate plange destul de rau.in rest e energica.acuma ii dau semne de crestere si caninii.am uitat.a avut si diaree 2 zile(nu foarte tare…3-4 scaune apoase pe zi)programare la pediatru nu avem numai peste o saptamana.intrebarea mea ar fi daca ar putea fi ceva grav sau daca s-ar fi putut agrava anemia feripriva si carenta de calciu?am avut foarte mare incredere in medicul ei dar acuma parca n u mai sunt asa sigura.as dori sa stiu la ce sa ma astept peste o saptamana la consultatie.si pana atunci ce fac?cum o facsa manance?va multumesc anticipat.la revedere
Daca erup caninii este de asteptat ca fetita sa nu manance si sa aiba o stare generala mai proasta.
Daca copilul face febra peste 39 el trebuie dus la medic prompt, nu se asteapta o saptamana. Poate fi vorba despre o infectie care necesita tratament.
astazi am mers la medicul de familie pana ajungem la pediatru si are puroi in gat.ni sa dat antibiotic si panadol.si ceva siropel de tuse in caz ca o sa tuseasca.pe luni la control si o sa ne dea sio analize tot atunci.acuma a spus ca oricum nu o sa iasa bune daca are puroi.mi-a comfirmat simedicul ca erup caninii si a mnai spus ca s-ar putea sa erupa toti 4 deodata.si mai are si inca 4 maselute de crescut si tot medicul a spus ca si la maselute e foarte imflamata gingia.sa inteleg ca din cauza dintisorilor nu mananca?de la 9 luni nu mai mananca bine si tot de atunci a crescut si primul dintisor.si ii cresc cel putin 2 odata.acuma sa vedem dupa ce trece puroiul si facem analizele.astazi ma luat prin surpribndere si a papat cat pentru 2 luni.va dati seama ce fericita sunt.dar nu stiu cat o sa o tina asa.va multumesc pentu raspuns.la revedere.inca ceva…face puroi in gat din 2 in 2 luni.nu pimeste nimica rece si nici la frig nu e tinuta.
buna ziua am un baietel de de 3 ani si 6 luni am facut un set de analize din care a iesit ca hemoglobina este de 10 vsh 12 el mia facut otita la gradinita si pe 27 lam dus la analize si el duminica pe 24 sept am fost cu el la urgenta avea o stare febrila de 37,6 si se tot plangea de ureche a luat antibiotic augmentin se poate de la otita sa i fi iesit vsh mare
da
Buna ziua, am o fetita de 2 ani si 5 luni care din septembrie merge la cresa. dupa 5 zile de cresa am fost internata cu ea in spital (voma, amigdale inflamate, febra). In urma analizelor ni s-a descoperit si o anemie feripriva si ni s-a recomandat sa luam timp de 1 luna fier dupa care sa reluam analizele.
Se poate lua fierul daca fetita este racita? pentru ca dupa acea internare la o saptamana am ajuns cu ea din nou la medic, avea puroi la amigdale si a luat 7 zile antibiotic. Dupa inca o saptamana de la antibiotic, am luato de la cresa cu febra 39 cu 2, o noua viroza si suntem momentan sub tratament cu panadol, nurofen, isoprinosine si aerosol si copilul este din ce in ce mai palid.
Puteti sa dati fierul chiar daca copilul este bolnav. Este posibil ca absorbtia intestinala a acestuia sa fie mai mica din cauza bolii dar e mai mult decat nimic.
buna ziua ..am si eu o intrebare la baietelul meu de 1 an si 3 luni si iulie mia facut o convulsie severa ….cu ochii peste cap si sa isi inghita limba am fost am facu encefalograma si iau iesit trase normale ….iam repetat analize si nea iesit fierul 30 si hemoglobina 10.41 vreau sa stiu daca se poate de la fier asa scazut …sa isi inchida ochii si incepe sa planga se freaca la ochii si i tine inchisi ….il pun la san si isi revine uneori doarme va multumesc
Buna ziua,baietelul meu are 8 luni si jumatate,10 kg si 80 cm ,in urma unei analize i-a iesit anemie ,doamna dr nea prescris 18 picaturi/zi adica 9 pic dimineata si 9 dupamiaza dar nu mi-a spus nimic de vitamina C ,intrebarea mea este : cate picaturi ii pot da la cele 9 pic fierum .
a doau intrebare este in legetura cu punctele de pe fata ,ca niste cosuri galbui,cum putem scapa de ele…le are de vreo 2 luni….
Va multumesc si va doresc o zi buna
buna ziua,
am un baietel de 8 luni si jumatate si la 6 luni jumatate i-am facut sideremie si fierul a iesit un pic scazut. i-am dat tratament la indicatiile dr. 30 zile cu fier Hausmann. Acum trebuie sa fac din nou sideremia. As vrea sa stiu cum se face un tratament pt fier. Se face pauza, cat timp, se mai da fier, daca se ia vitamina C si cum se ia vit C…
Va multumesc.
Tratamentul se face DOAR in functie de analize. Asadar, trebuie sa refaceti analiza si sa mergeti la medic pentru indicatii.
Buna ziua,
Am si eu un baietel de un an si doua saptamani. In urma cu doua zile mi-a facut febra 39.1 si drept urmare am ajuns la medic. Diagnosticul a fost de rinofaringita acuta. In urma analizelor de sange s-a constat ca e de origine virala si nu bacteriana. Medicul a cerut si efectuarea calcemiei si sideremiei.Astfel, calciu seric total are o valoare de 9.9 mg/dl cu interval de referinta 9.0-11.0 mg/dl, calciul ionic 4.5 mg/dl cu interval de referinta 4.2-5.2 mg/dl, sideremia este foarte scazuta 15.1 mg/dl cu interval de referinta 29-91 mg/dl. Alte valori modificate sunt VEM: 86.2fl cu interval de referinta 70-84 fl,monocite: 2.2 cu interval de referinta 0.0-1.0 si CRP cantitativ 6.1 mg/l cu interval de referinta 0-5 mg/l. In jur de 5 luni a inceput sa ia fier HAUSMANN (trei luni), nu vrea sa manance nici un fel de carne, dar mananca de trei ori pe saptamana galbenus de ou, destul de rar ficatel de pui. Foarte bine mananca sfecla rosie, dar stiu ca aceasta nu poate fi data in cantitate mare avand unele efecte adverse. Ce pot sa fac in conditiile acestea si cat de grav e? Va multumesc frumos!
buna ziua,am un baietel de 2 ani si 10 luni,raceste foarte des,nu a ratat luna fara sa ia antibiotic,acum trebuie sa-i fac analizele sa vedem de ce este asa sinsibil dar am inteles ca trebuie sa lasa-m sa treaca o luna de la ultima administrare cu antibioti,este adevarat?
am un copil de 1 an cu anemie si carenta de calciu pot sa ii dau fier hausman cu osteocare in acelasi timp avand in vedere ca fier ii dau 10 pic de fier pe zi?
precisez ca osteocare lam desfacut acum 3 luni si a stat in frigider inchis
nu este vechi?
bunaziua.am o fetita de 9 luni si iam facut analizele la urina,iar rezultatele care ma ingrijoreaza sunt,PH.6,5. LEUCOCITE 250. PROTEINE-APSENTE. URO. 0,2. Specific ca tatal fetitei mele sa nascut cu un rinichi care nu se dezvolta bine iar acum trei ani a fost operat si i lau scos. e posibil ca fica mea sa aiba acelas lucru. multumesc.
buna dimineatam . am si eu o intrebare la dv ;baietelul meu de 6 ani este foarte palid ,o zi are pofta de mincare doua zile nu si tot asa…acasa este foarte agitat si nervos la scoala calm si foarte cuminte. foarte timid in societate dar neastimparat acasa. raceste foarte repede si face rosu in git mai tot timpul,cel putin odata pe luna. va rog sa ma ajutati cu un raspuns si un sfat medical. va multumesc
Buna ziua ! Baietelului meu de 1an si 10 luni i a iesit la analize hemoglobina 13 , sa inteleg ca are deficit de fier si ii trebuie supliment?mentionez ca in per recoltarii probelor sanguine a fost racit deoarece si limfocitele au iesit marite iar neutrofilele scazute.Va multumesc
buna ziua fetitei mele in varsta de 5 ani si 10 luni i-au iesit urm analize sideremie 20, hemoglobina e in valori normale, are 1.14 cm si aprox 17kg, doctorita mi-a dat ferrum haussman si vit c, dar dupa 2 luni de tratament pare tot palida. As dori sa-i fac niste analize mai amanuntite si sa aflu de ce nu asimileaza desi mananca bine. La ce spital se fac tratamente pentru anemii as vrea sa aflu si cauza
baiatul meu are leucocitele 4.52. are 12 ani. e anemic , ce imi puteti spune? multumesc.
Buna ziua! Fetita mea in varsta de 3 luni a fost diagnosticata ca fiind anemica in urma cu 2 saptamani, hemoglobina i-a iesit 7,7 si i s-a dat tratament cu fier Hausmann-10 picaturi pe zi in 2 reprize! Am citit pe prospect ca se administreaza in timpul mesei sau dupa masa. Dupa ce am citit acest articol am realizat cat de mult am gresit. Trebuia dat intre mese! Nu are pofta de mancare- este hranita cu formula si mananca 4-5 mese pe zi a cate 120 ml. Am ajuns in pragul disperarii ca nu mananca suficient si acum ca nu i-am dat corect tratamentul. In plus am inteles ca Vitamina C ajuta la absorbtia fierului in organism si nu i s-a recomandat in timpul tratamentului. Nu stiu ce sa mai fac. Va rog sa imi raspundeti! Va multumesc.
Buna seara am o fetita de 1 an si 4 luni cu greutatea de 9kg a fost nascuta cu 1850kg intrebare cat lapte sa ii dau pe zi papa lapte praf si ce mancare as putea sa ii dau sa fie bine mentionez ca asistenta doctorului nea spus ca nu merge inca in picioare ca e prea slabuta si mai are un pic fontanela deschisa cum se da la varsta ei?astept raspuns multumesc din suflet
buna seara am o fetita de 2 ani jum care are anemie dna doctor ne.a prescris o reteta cu FERRUM HAUSMANN 11pic.de 2ori pe zii adica 11pic odata si 11odata sau 6odata si iar 6 odata ca nu sunt lamurita cum sa il dau multumesc
buna seara am un baietel de 9 luni care a fost diagnosticat cu anemie severa (hemoglobina 5) la 8 luni, i.au facut transfuzie de sange a avut tratament cu Altrifer 1 luna , dupa repetarea analizelor la 1 luna a fost totul ok, dar ma ingrijoreaza faptul k nu sta in fundulet si e foarte molatic. dna dr spune k poate fi din cauza anemiei dvs ce parere aveti? multumesc
Bună ziua, am făcut un set de analize uzuale la recomandarea medicului neurolog, deoarece fontanela lui este mai larga decât normal 4/4 la aproape 7 luni și PC 43. băiețelul are 8 luni și greutate 9 kg acum, I am făcut și dozare de vit.D doar ca încă aștept rezultatul la aceasta analiza.în schimb la analiza de sânge I au ieșit nr.de limfocite 3.58 (mai mic fata de normal 4.0-13.5), procentul de limfocite este 58,1 % este normal ( 40-70%).Ce înseamnă acest rezultat? menționez ca l-am născut prematur la 32 sapt.deoarece pierdeam lichid amniotic, cu greutatea de 2,200 kg., PC 35.nu au fost probleme deoarece a respirat bine singur și nu a stat la incubator, iar în 5 zile ne a dat drumul acasă. În maternitate I s a administrat antibiotic ampicilina și gentamicina.Vă mulțumesc?!
buna ziua fierul se poate da cu vitamina c
Buna seara! Am un baietel de 11 luni care tocmai a trecut peste prima sa raceala. La analize i-a iesit hemoglobina 9.7 Dna doctor a zis ca are anemie si i-a prescris fier. Eu sunt insa nedumerita. Baiatul mananca f bine, a fost alaptat exclusiv la san pana la 6 luni si continui sa-i dau san, el papa carnita in fiecare zi. Oare de ce are lipsa aceasta. Copilul este f bine dezvoltat. Are 11 kg si 80 de cm. Nu stiu cum sa procedez. Sa-i dau fier sau nu? Doctorul de familie zice ca a iesit asa analiza ptr ca s-a deVoltat prea rapid si sa nu-i dau ca o sa se rwgleze. Va rog, un sfat!
Buna seara. Am o fetita de 1 an si ma confrunt cu anemia. La 9 luni a facut o infectie urinara si atunci am depistat ca are anemie. I am facut tratament cu altrifer sirop 10 pic + 5 pic vit C. Ieri i am repetat analizele si nici o schimbare. Hemoglobina scazuta 10.6.
In plus: Concentratie medie a Hb/eritrocit scazuta 31.3; Largimea distributiei eritrocitare marita 15.5; Nr trombocite marite 575; Neutrofil 11.9; Limfocit 76.4.
Ma cam sperie rezultatele astea. Mentionez ca a fost nascuta la termen dar cu greutate mica 2600 gr, alaptata exclusi san pana la 6 luni. A luat foarte bine in greutate, mananca bine solide, are 12 kg si este foarte energica. Ce sa fac cu anemia asta ?!
Bună ziua,
Am un băiețel de 1 an si facem terapie pentru anemie de mai puțin de o luna cu ferr haussman. In cazul apariției unei enterocolite se continua tratamentul cu fier si pe perioada de tratament a enterocolitei sau se oprește si se reia dupa vindecare?
Bună ziua,
Am un băiețel de 1 an si facem terapie pentru anemie de mai puțin de o luna cu ferr haussman. In cazul apariției unei enterocolite se continua tratamentul cu fier si pe perioada de tratament a enterocolitei sau se oprește si se reia dupa vindecare?
Buna seara,
Va scriu pt a ne ajuta cu interpretarea analizelor baietelului nostru de 3 ani si 2 luni.
Hemoglobina 9.5 g/dL;Hematocrit 29.7 %;RDW-CV 19.9 %; Nr. trombocite 478 *10^3/µl;
Numaratoare de reticulocite: % Reticulocite 4.89 %;v IRF – Fractia de reticulocite imature 23.7 %; v LFR – Reticulocite mature 76.3 %; v MFR – Reticulocite "semi"mature 12.4 %; v HFR – Reticulocite imature 11.3 %; v RET- He (hemoglobina reticulocitara) 35.6 pg;
Biochimie test: Uree serica 41 mg/dl;Sideremie 190 µg/dL;
Electrofaleza: Hb-A 96.6 %.
Mentionez ca aceste analize au fost date in idea de a identifica tipul de anemie.
Va rog frumos sa ne raspundeti ca sa stim ca totusi vorbim de o anemie si nu de ceva mult mai grav.
Bună ziua,
Am o fetiță în vârstă de 3 luni, născută prematur la 35 de săptămâni, cu greutatea de 3200gr,clinic sănătoasă. Am efectuat toate controalele indicate și anume-pediatrie, neurologie, ORL, eco cardio. La 5 săptămâni a avut scaun cu sânge și am fost în spital 3 zile, având diagnosticul Aplv și rotavirus. A acceptat foarte bine Aptamil Pepti, ia în greutate bine, acum la 3 luni are 6300gr. Problema este ca a continuat sa facă scaunul cu sânge. Nu tot timpul, dar la interval de 2 săptămâni începe și o tine câteva zile, e drept ca nu la fiecare scaun. Mi s-a spus ca este normal după rotavirus sa își revină flora intestinala,apoi ca poate are vreo enterocolita sau răceală. Am făcut rotarixul la 2 luni, va trebui sa mergem pt doza nr 2,ideea este sa își revină. De asemenea ii administram de la naștere Protectis. Stau și ma intreb: acest copil da dintr-o enterocolita în alta?! Nu a avut colici, doar dureri de burta de scurta durata, când și când. Sa mergem la un dr pediatru gastroenterolog? Care ar putea fi cauza? Sângele nu este închis la culoare, de cele mai multe ori este amestecat cu scaunul, uneori la sfârșit apare puțin, rar firicele de sânge și foarte rar mucus în scaun.
Mulțumesc anticipat!
Andreea