Categorii
Alimentaţie Bebeluș

Carnea și oul în dieta bebelușului

Începerea diversificării alimentației bebelușului vine cu multe necunoscute pentru părinți, una dintre ele fiind momentul și modul în care introducem carnea și oul în dieta sugarului.

Dacă în trecut exista o reticență în a oferi rapid bebelușului diversificat proteine animale, în prezent lucrurile s-au schimbat mult. Recomandările actuale ale Organizației Mondiale a Sănătății sunt favorabile introducerii cărnii și oului încă de la 6 luni și încurajează consumul zilnic al acestor alimente. Citez: ”Sugarii diversificați trebuie să primească alimente variate care includ carne, pește și ouă cât de des este posibil”.

Proteinele animale sunt esențiale pentru sănătatea copilului. Ele ajută la prevenirea anemiei feriprive prin aportul de fier dar au și alți compuși sănătoși: aminoacizi esențiali, vitamine, minerale, acid arahidonic. Toate aceste elemente asigură creșterea și dezvoltarea fizică și intelectuală a copilului.

Cuprins

Carnea în alimentația bebelușului

Așa cum spuneam, carnea ar trebui introdusă rapid în dieta bebelușului diversificat, pentru a preveni apariția anemiei feriprive. Odată introdusă, carnea se va oferi zilnic sugarului.

Când putem introduce vita, peștele sau porcul în dieta bebelușului?

Părinții se intreabă adesea când pot introduce peștele sau porcul în dieta bebelușului. Dacă puiul este, de regulă, considerat ”sigur” pentru un bebeluș, celelalte tipuri de carne sunt privite ca ”problematice” și se amână nejustificat oferirea lor.

Este bine de știut că sugarul diversificat poate consuma orice tip de carne, cu condiția ca aceasta să fie slabă, fără grăsime și corect preparată termic. În general, se va începe cu carnea de pasăre urmată de vită, pește și porc:

  • la 6 luni sugarul poate primi carne slabă de pasăre (pui, curcan, rață, gâscă, ficat de pasăre). Aceasta are un gust destul de fad, este moale și mai ușor acceptată de copil. Foarte sănătoasă și potrivită este și carnea de iepure care poate fi introdusă la 6 luni.
  • la 8 luni se va introduce carnea de vită și pește. Vita este slabă, de obicei, și nu pune probleme de digestie. Atenție la pește, se vor evita speciile cu multă grăsime la început (somn, somon) și se va începe cu pești mai ”atletici”: păstrăv, ton, biban, șalău. Tonul nu se va oferi mai des de o dată pe săptămână din cauza conținutului de mercur (posibil).
  • la 10 luni se poate introduce carnea de porc slabă (mușchiuleț, cotlet)
  • după 1 an copilul poate mânca orice tip de carne, pește sau fructe de mare. În continuare trebuie să fim atenți la cantitatea de grăsime din carne.
Carnea în alimentația bebelușului

Consultați și Tabelul de diversificare al sugarului.

Ce ”carne” nu este bună pentru bebeluși?

O greșeală frecventă pe care o fac părinții în diversificare este oferirea de mezeluri, prăjeli, afumături și cărnuri procesate (crenvurști) copilului mic. Multe dintre acestea conțin multe grăsimi, colagen, sare, E-uri și foarte puțină carne.

Din cauza ingredientelor nesănătoase, a cantității mari de sare și chimicale pe care le conțin, sugarul (și copilul mic) nu ar trebui să mănânce următoarele alimente:

  • crenvurști, parizer – sare, grăsimi, chimicale
  • pateu din comerț – grăsimi, chimicale
  • șnițele, chiftele, fish fingers – prăjeala în ulei este rea pentru sănătatea copilului (și a adulților)
  • salam, cârnați – grăsimi, sare
  • afumături – fum, sare, extrem de greu de digerat de către un copil mic

Nici mezelurile de calitate, neprocesate, cum este prosciutto sau jamon, nu sunt bune pentru copii din cauza cantității mari de sare folosită pentru conservare.

Preparate din carne interzise bebelușilor și copiilor mici
Preparate din carne interzise bebelușilor și copiilor mici

Bebelușul și copilul mic nu ar trebui să mănânce carne preparată prin prăjire în ulei: șnițele, chiftele, fish fingers, etc.

Ce cantitate de carne trebuie să mănânce un bebeluș?

Bebelușul nu are nevoie de cantități mari de carne zilnic.

De obicei începem cu 10-15 grame de carne la 6 luni. Dacă copilul o acceptă, putem să creștem treptat cantitatea.

Spre 1 an, un copil poate să mânănce 30-40 de grame de carne la o masă.

Odată introdusă în dieta bebelușului, carnea se va oferi zilnic.

Cum pregătim carnea pentru bebeluși?

Prepararea termică a cărnii pentru bebeluș este obligatorie. Este important să o sterilizăm la temperaturi înalte pentru că orice tip de carne poate să conțină bacterii. Deasemenea, prepararea termică corectă aduce carnea la o consistență moale pe care sugarul o acceptă.

  • pentru intervalul 6-10 luni carnea va fi bine fiartă (în apă sau la aburi) sau gătită în cuptor până când devine foarte moale.
  • spre 1 an se poate oferi și carne la grătar, bine făcută, dacă copilul acceptă consistența acesteia.

Din cauza riscului de îmbolnăvire, un copil mic nu va primi niciodată carne ”în sânge” ci doar carne gătită complet.

Carnea bine gătită va fi pasată cu blenderul la început și amestecată cu piureuri din legume pe care copilul deja le consumă. Spre 9-10 luni, se pot oferi bucațele mici de carne moale pe care copilul le poate apuca și duce singur la gură.

Nu este nevoie de rețete sofisticate de mâncare pentru bebeluși. Câteva legume, puțină carne și un strop de ulei vegetal, de calitate, sunt prânzul perfect pentru copilul foarte mic. Important este să-i oferim sugarului o mare varietate de legume și cărnuri, așa cum recomandă și Organizația Mondială a Sănătății.

Atenție mare la igienă atunci când gătiti carnea pentru cel mic! Carnea crudă poate conține germeni periculoși pentru copiii mici. Asigurați-vă ca spălați bine toate ustensilele cu care ați preparat carnea crudă, după ce terminați gătitul, și nu lăsați bebelușul să atingă carnea crudă.

Ouăle în alimentația bebelușului

Oul este un aliment unic prin cantitatea mare de substanțe nutritive sănătoase pentru copii:

  • proteine: oul conține 9 aminoacizi esențiali ușor de digerat
  • fierul: previne anemia
  • vitamina D: contribuie la dezvoltarea oaselor, susține imunitatea și previne rahitismul
  • DHA și colina: ajută la buna dezvoltare a creierului
  • carotenoizi (luteină): ajută la dezvoltarea vederii și creierului

Este limpede de ce oul este un aliment extrem de important pentru copilul mic și care nu ar trebui să lipsească din dieta acestuia.

La ce vârstă putem da ouă bebelușului?

Oul poate fi introdus de la vârsta de 6 luni în alimentația bebelușului.

De regulă vom începe cu gălbenușul și putem folosi apoi și albușul după 8 luni. Putem folosi ouă de găină sau de prepeliță.

Oul nu va fi primul aliment al bebelușului, el se va oferi după ce sugarul a deprins, cât de cât, tehnica mâncatului (deschide gura, acceptă mâncarea în gură, o înghite).

Un bebeluș sănătos poate mânca câte un ou în fiecare zi.

close up of boiled eggs
Photo by Nicola Barts on Pexels.com

Cum pregătim ouăle pentru bebeluși?

Prepararea termică a oului pentru bebeluș este foarte importantă pentru că și acesta, ca și carnea, poate fi contaminat cu germeni. Cel mai cunoscut microb care poate fi găsit în ouă este Salmonella, o bacterie periculoasă pentru copiii mici.

Așadar, vom oferi ouă bebelușului fierte bine, sub formă de omlete, muffins sau fritatta, în funcție de vârsta copilului:

  • oul fiert bine este potrivit pentru bebelușul de 6-9 luni. Se va oferi combinat în blender cu piure de legume (cartofi, mazăre, broccoli, etc) sau chiar combinat cu lapte formulă sau lapte de mamă
  • omleta bine închegată, făcută cu foarte puțin ulei, se poate oferi pasată, amestecată cu piureuri de legume. Bebelușul mai mare, care se descurcă deja cu bucățele de aliment, poate primi fâșii subțiri de omletă tăiate cu cuțitul.
  • muffins cu ouă se pot oferi bebelușului mai mare care poate mânca bucățele
  • fritatta, o omletă care poate conține legume și brânzeturi, se poate oferi spre 1 an

Copiii mici nu trebuie să primească maioneză! Prin urmare, atenție la tradiționalele salate (de vinete, de boeuf), acestea nu sunt adecvate celor mici.

Oul fiert moale, oul ochi sau omleta neînchegată nu sunt recomandate copiilor sub 3 ani.

Atenție la ouăle de casă! Acestea trebuie bine spălate înainte să le spargem pentru că au pe coajă resturi de excremente de pasăre.

Alergia la ou

Ouăle figurează în lista alergenilor alimentari majori, de aceea este important ca părinții să fie atenți la câteva aspecte:

  • discutați cu pediatrul despre introducerea oului în alimentația sugarului dacă oricine din familie este cunoscut cu alergie la ouă
  • discutați cu pediatrul dacă oricine din familie are o alergie alimentară severă, alta decât la ou
  • introduceți oul cu prudență, oferiți un sfert de gălbenuș bine fiert prima dată și creșteți cantitatea în zilele următoare, dacă copilul îl tolerează fără probleme
  • nu mai oferiți ou copilului și discutați cu pediatrul dacă bebelușul are unul dintre următoarele simptome după consumul de ouă: urticarie, mâncărimi ale pielii, vărsături, eczeme, umflarea buzelor sau a limbii

Marea majoritate a copiilor tolerează oul fără nicio problemă, de aceea nu trebuie să ne sperie introducerea ouălor în alimentația bebelușilor. Este suficientă puțină atenție.

Ce facem dacă bebelușul refuză carnea sau oul?

Una dintre micile probleme care pot să apară în cursul diversificării bebelușului este refuzul meselor care conțin carne sau ouă. Acest lucru se poate întâmpla din 2 motive: gustul sau textura cărnii nu este pe placul sugarului.

Încurajez părinții să aibă răbdare cu bebelușul lor, chiar dacă aceste refuzuri repetate pot deveni frustrante. În final, toți copiii prind gustul cărnii. Până atunci putem încerca mai multe abordări cu cei mai mofturoși:

  • Când bebelușului nu-i place gustul de carne (sau ouă) puneți cantități foarte mici de proteine animale în piureul de legume, atât de mici încât sugarul să nu simtă. Ulterior creșteți încet cantitatea. O altă metodă este să amestecați mici cantități de carne sau ou cu leguma preferată a copilului.
  • Când bebelușului nu-i place textura elastică a cărnii putem să o pasăm foarte fin sau să facem o supă cremă mai groasă în care să punem și carne. La bebelușul mare (peste 9-10 luni) poate să aibă mai mult succes oferirea de bucățele moi de carne gătită.

În final, nu există o metodă universal valabilă de convingere a bebelușului să mănânce carne sau ouă. Cel mai important este ca părinții să nu se dea bătuți.

De reținut

  1. Bebelușul ar trebui să primească carne sau ouă de la 6 luni.
  2. Carnea și ouăle pot fi oferite zilnic.
  3. Carnea și ouăle trebuie preparate termic foarte bine. Nu este permis ca bebelușii și copiii mici să primească carne în sânge, maioneză sau salate cu maioneză, ou cu gălbenuș crud.
  4. Carnea oferită bebelușului și copilului mic trebuie să fie slabă. Grăsimea sau prepararea cărnii prin prăjire în ulei nu sunt adecvate pentru cei mici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.