Mituri din pediatrie

Toți părinții se vor întâlni cu mituri și superstiții legate de creșterea copiilor. Unele dintre acestea sunt doar convingeri inofensive, altele ne complică viața sau pot fi de-a dreptul periculoase.

Am încercat să gasesc și explicații pentru miturile enumerate pentru că ele izvorăsc din niște temeri universale ale familiilor, din toate timpurile.

Puteți contribui cu alte idei preconcepute pe care le-ați întâlnit, în secțiunea de comentarii. Voi încerca să le lămuresc pe fiecare, în parte.


1.Bebelușul ținut prea mult în brațe va crește răsfățat – FALS

Grad: ne complică viața

Explicație: dorința de a educa corespunzător un copil, frica de a nu crește un copil răsfățat, lipsa de informații corecte legate de dezvoltarea psihică a bebelușului.

Adevăr: Apropierea de corpul părinților, în special de cel al mamei, este foarte important pentru orice bebeluș în primele luni de viață.
Sugarul este absolut dependent de părinți pentru supraviețuire iar contactul direct cu corpul părinților liniștește bebelușul și îi oferă siguranța de care are nevoie. Alte beneficii pe care le are un bebeluș ținut în brațe sunt: reglarea temperaturii corpului, diminuarea durerilor abdominale, reducerea intensității colicilor.

Și părinții profită de pe urma îmbrățișării frecvente a celui mic: crește nivelul de atașament dintre părinte și copil, scade nivelul de stres al părintelui, ajută la o alăptare mai ușoară.

mit pediatrie 1

2.Baia este interzisă în varicelă – FALS

Grad: periculos

O recomandare din popor care nu numai că nu ajută la nimic dar poate agrava erupția din varicelă prin infecția locală cauzată de murdărie.

Explicație: teama de nu rupe cojițele, superstiții legate de igienă des întâlnite în societățile cu o slabă educație pe teme de sănătate

Adevăr: Igiena pielii este foarte importantă în varicelă, bubițele care apar se pot infecta ușor dacă pielea nu este curată.

Infectarea acestora crește riscul cicatricilor definitive, lucru pe care nu ni-l dorim pentru copil.

Copilul cu varicelă va face zilnic un duș călduț, având grijă ca uscarea cu prosopul să se facă prin tamponare (nu frecare).

Baia zilnică reduce riscul infectării bubițelor și calmează mâncărimile din varicelă.

Baia interzisa in varicela, mituri pediatrie
mit pediatrie 2

3.Compresele cu oțet sau spirt ajută la scăderea febrei copilului – FALS

Grad: periculos

Un obicei des întâlnit în România, aplicarea de comprese cu oțet sau spirt pe pielea copilului mic, cu febră, poate duce la complicații serioase.

Explicație: alcoolul și oțetul, prin evaporare rapidă, produc o răcire de scurtă durată la nivelul pielii. Metodă bătrânească, din vremurile în care nu existau medicamente antitermice sau apă curentă, ea aduce beneficii minime cu prețul unor riscuri serioase.

Adevăr: Cu cât copilul este mai mic cu atât riscul arsurilor de piele sau ochi este mai mare, alcoolul și acidul din oțet fiind o substanțe iritante și corozive.

Vaporii degajați de compresele sau frecțiile cu oțet și spirt vor ajunge în plămânii copilului unde pot produce arsuri de căi respiratorii sau pneumonie.

Nu este neglijabil nici riscul intoxicației alcoolice, aceasta poate fi letală pentru un bebeluș.

mit pediatrie 3

Puteți citi despre tratamentul corect al febrei la copii în articolul Cum tratăm febra acasă – 6 reguli.


4. Alăptarea trebuie făcută cu program, la ore fixe – FALS

Grad: periculos

Explicație: Confuzia între alimentația naturală și alimentația cu formulă (care se face cu program), lipsa educației despre alăptare atât în rândul cadrelor medicale cât și în societate, în general

Adevăr: Alăptarea se face exclusiv la cerere, atunci când bebelușul dă semne de foame. Unii bebeluși au nevoie să sugă din oră în oră (atunci când sunt foarte mici), alții sug la 2 sau la 3 ore. Toate variantele sunt acceptabile.

Suptul la cerere este esențial pentru creșterea bună în greutate a copilului alăptat dar și pentru stimularea lactației mamei.

Am atribuit gradul ”periculos” acestui mit deoarece o astfel de abordare poate duce rapid la scăderea lactației materne în primele săptămâni de alăptare. Acest lucru se poate solda cu eșecul alăptării, dezamăgire și privarea bebelușului de alimentația naturală.

Alăptarea se face la cerere, nu după program
mit pediatrie 4

5. Cafeaua și alcoolul sunt interzise în alăptare – FALS

Grad: ne complică viața

Explicație: Alimentația mamei care alăptează este populată de multe mituri și interdicții nefundamentate, mai ales în țara noastră. Necunoașterea unor noțiuni de bază despre alăptare contribuie la perpetuarea acestui tip de mit.

Adevăr: Fie că avem nevoie de o doză de cofeină dimineața sau mergem la o petrecere și vrem să ne relaxăm cu un pahar de vin, cafeaua și alcoolul pot exista și în viața mamei care alăptează.

Nu există date conform cărora bebelușul ar fi afectat dacă se consuma cafea sau alcool în cantități mici și respectând câteva reguli simple.

Puteți citi mai multe despre acest subiect în articolul Pot bea cafea sau alcool dacă alăptez?

mit pediatrie - alcoolul si cafeaua sunt interzise in alaptare
mit pediatrie 5

6. Copilul a răcit pentru că a mâncat înghețată – FALS

Grad: ne complică viața

Explicație: virozele respiratorii apar mai des iarna (din cauza preferinței virusurilor pentru sezonul rece), numele bolii ”răceală” derivă din cuvântul ”rece”, lipsa cunoștințelor despre transmiterea bolilor și educație medicală precară în societate

Adevăr: Răceala (viroza respiratorie) este o boală infecțioasă produsă de virusuri! Asta înseamnă ca se transmite de la o persoană bolnavă copilului sănătos.

În cazul virozelor respiratorii, transmiterea se face fie pe care aeriană (inhalarea particulelor eliminate de bolnav) fie prin atingerea suprafețelor contaminate și ducerea la gură sau nas a mâinilor murdare.

Contrar miturilor din popor, nu răcim de la curenții de aer sau înghețată, nu răcim de la apa rece din frigider și nici de la mersul desculți pe gresie!

Dacă copilul s-a îmbolnăvit înseamnă că a fost în preajma cuiva deja bolnav.

Puteam să includ acest mit la categoria ”inofensiv” dar nu este chiar așa. Persoanele care au credința că răcesc de la alimente reci sau din cauza curentului nu știu să se protejeze cu adevărat de virusuri. Vor evita înghețata dar nu și spațiile aglomerate în sezonul gripei, vor evita să aerisească încăperea dar nu se vor spăla frecvent de mâini, etc.

Copilul a racit pentru ca a mancat inghetată
mit pediatrie 6

7. Bebelușul poftește la mâncarea părinților – FALS

Grad: periculos

Explicație: intensitatea cu care bebelușul dorește să apuce mâncarea părinților, capacitatea bebelușului de a imita ceea ce vede în jur (pofta), iluzia că bebelușul știe ce face

Adevăr: Bebelușul este o ființă extrem de curioasă, tot ce este nou devine o mică obsesie pentru sugar. Acesta va încerca să ajungă la obiectul care îl interesează și, ulterior, să-l ducă la gură. Dacă obiectul pe care îl dorește este un aliment sau o capsulă de detergent, pentru bebeluș este indiferent, tot în gură va ajunge.

Este bine să nu confundăm acest lucru cu ”pofta” și să nu oferim unui sugar mâncarea adulților, pentru că putem să-i facem rău cu aceasta. Este și motivul pentru care am încadrat acest mit la cetegoria Periculos.

Sugarul nu este deloc pregătit să digere alimente sărate, condimentate, acide, dulciuri, grăsimi, sosuri, prăjeli, afumături, mezeluri. Este bine să nu îi oferim deloc astfel de mâncare, cel puțin în primul an de viață. Oricât ar întinde mânuțele.

Bebelușul poftește la mâncarea părinților, mit 7
mit pediatrie 7

Citiți despre alimentele permise, în funcție de vârstă, în articolul Tabel diversificare sugar.


8. Nu facem baie bebelușului după vaccin – FALS

Grad: inofensiv

Explicație: nu am găsit nici una, în afară de lipsa de cunoștințe generale despre ce înseamnă vaccinurile

Adevăr: nu există nici un pericol dacă facem baie unui copil care a fost vaccinat (sau a primit alt tip de injecție) dacă acesta este în stare bună.

Apa și săpunul nu au pus niciodată copiii în pericol după vaccinare!

Acesta este un mit inofensiv. Desigur că nu se întâmplă nicio tragedie dacă un copil pierde o baie din cauza credințelor greșite ale părinților sau cadrelor medicale care îi sfătuiesc. Mai afectată este familia, care se stresează inutil.

Nu facem babie bebelușului după vaccin, mit pediatrie
mit pediatrie 8

Citiți și articolul: Schema națională de vaccinare


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.