Categorii
Alimentaţie Bebeluș

Diversificarea la 4 luni – Când e recomandată și cum procedăm?

Chiar dacă ghidurile pediatrice actuale recomandă ca diversificarea bebelușilor să se facă în jur de 6 luni, uneori este necesar să începem mai repede introducerea alimentelor solide. Putem face acest lucru începând cu 4 luni, nu mai devreme, și doar la recomandarea pediatrului.

În acest articol veți afla când este necesară introducerea alimentelor înainte de 6 luni, ce alimente sunt permise și cum hrănim un bebeluș atât de mic.

Când se recomandă diversificarea la 4 luni?

Introducerea alimentelor solide se poate face încă de la vârsta de 4 luni, cu prudență, atunci când bebelușul are una sau mai multe dintre următoarele probleme:

  • sugarul nu ia în greutate adecvat de la o lună la alta. În primele 4 luni de viață, un sugar ar trebui să pună, lunar, undeva între 750g și 1000g. Nu este o problemă dacă sugarul a luat doar 600g într-o anumită lună, de exemplu. Dacă creșterea este mult mai mică, sub 500g pe lună, se impune suplimentarea laptelui cu solide.
  • sugarul refuză sânul sau formula de lapte. Chiar dacă este un fenomen rar, acest lucru se poate întâmpla (nu avem o explicație clară de ce). În acastă situație destul de neplăcută, în care sugarul refuză orice tip de lapte, singura soluție este să încercăm să-l suplimentăm cu mâncare solidă.
  • sugarului îi este foame permanent. Există situații când bebelușul nu se mai satură cu laptele, fenomen care apare uneori la cei alăptați, atunci când producția de lapte a mamei nu face față cererii sugarului.
  • sugarul are reflux sever. Introducerea alimentelor care au o consistență mai mare față de lapte poate ajuta sugarii cu reflux sever să rețină mai multă mâncare în stomac.

Începerea timpurie a diversificării trebuie făcută doar după un consult la pediatru. Medicul este în măsură să aprecieze dacă sugarul este suficient de dezvoltat neuro-motor pentru a mânca alimente solide. Dacă micuțul nu ține bine capul, nu tolerează bine poziția în șezut cu sprijin sau împinge afară din gură lingurița, se va amâna diversificarea.

Alimente permise la 4 luni

Tubul digestiv al unui sugar mic este imatur și nepregătit să digere alimente complexe, fibroase, acide sau grăsimi și proteine animale. Anumite enzime esențiale pentru digestie nu s-au format încă iar flora microbiană din intestin nu este capabilă să fermenteze corect alimentele.

De aceea trebuie avută mare grijă atunci când oferim unui micuț de 4 luni alimente, acesta poate consuma doar câteva lucruri, după cum urmează:

Diversificare 4 luni
Alimente permise la 4 luni
  • cereale: se vor alege obligatoriu cereale pentru copii sub 6 luni, acestea sunt pe bază de orez sau ovăz (nu conțin gluten). Cerealele se amestecă cu lapte matern sau sunt tip instant, gata amestecate cu formulă de lapte.
  • legume: dovleac, cartof dulce, morcov, mazăre verde, fasole verde. Legumele se oferă fierte bine în apă sau la aburi și pasate fin.
  • fructe: mere, pere, banane, avocado, nectarine. Fructele se vor fierbe sau se vor coace la cuptor, cu excepția bananelor și avocado-ului. Se vor oferi sugarului curățate de coji sau sâmburi și pasate fin.

Introduceți un singur aliment o dată și lăsați un interval de minim 3 zile între două alimente noi.

Pentru a afla ce alimente pot mânca sugarii mai mari, în funcție de vârstă, citiți articolul Tabel diversificare sugar.

Cum hrănim un bebeluș de 4 luni cu solide?

Nu numai alimentele permise sunt importante de cunoscut atunci când începem diversificarea la 4 luni. La fel de important este să avem grijă la poziția în care hrănim sugarulul, la consistența hranei și la cantitățile pe care le oferim unui bebeluș mic.

  1. Poziția la masă. Orice bebeluș, indiferent de vârstă, trebuie să fie așezat cu capul ridicat atunci când i se oferă mâncare solidă. Puteți pune sugarul într-un scaun special de masă care este omologat pentru 4 luni sau să-l țineți în poala dumneavoastră, în șezut. În cazul în care în ținem în poală este bine ca altcineva să-l hrănească, nu persoana care îl ține.
  2. Consistența mâncării. Alimentele oferite unui sugar de 4 luni trebuie să fie pasate fin și înmuiate (dacă este nevoie) cu apă sau lapte până ajungeți la textura unui piure apos. În cazul în care vom oferi unui sugar mic texturi aspre, dense sau cocoloașe există riscul ca acesta să refuze complet mâncarea sau să apară vărsături. Nu uitați că micuțul este obișnuit doar cu textura laptelui, care este un lichid.
  3. Cantitatea de mâncare. Vom oferi sugarului piureul apos cu lingurițe speciale pentru bebeluși. Acestea sunt mici și sunt din plastic sau silicon. Sugarul va primi 1-2 lingurițe de mâncare prima dată, urmând să creștem treptat cantitatea în zilele următoare. Înainte de 6 luni este suficient dacă bebelușul mănâncă 30-40 ml de piure la o masă. Nu introduceți mai mult de 2 mese de solid la un micuț sub 6 luni!
  4. Cum hrănim sugarul cu lingurița? Pentru că micuțul este obișnuit doar cu consistența lichidă a laptelui, texturile alimentelor pot fi o mare provocare pentru el. De aceea este indicat să nu vă grăbiți și să-l hrăniți cu multă răbdare. Prima dată se va lua o mica cantite de piure pe vârful linguriței și se va pune pe buzele copilului, fără să o împingem adânc în guriță. Dacă sugarul nu pare deranjat, următoarea linguriță puteți să o introduceți puțin mai adânc în gură. Va fi nevoie de multe încercări până când copilul va învăța să înghită alimentele, important este să fim atenți la semnalele celui mic.
  5. Igiena! Este foarte important ca prepararea mâncării pentru bebelușul de 4 luni să se facă foarte igienic deoarece riscul de infecții la această vârstă este mare. Spălați foarte bine fructele și legumele înainte să le preparați pentru că pot să poarte pe coajă pesticide, bacterii sau paraziți cum ar fi Giardia. Spălați-vă bine pe mâini înainte să va apucați de preparat mîncarea și din nou cînd hrăniți bebelușul. Vesela pentru bebeluș trebuie să fie impecabil de curată.

Există riscuri ale diversificării la 4 luni?

Atunci când introducerea solidelor se face cu atenție, urmând sfaturile de mai sus, nu există riscuri deosebite față de diversificarea clasică de la 6 luni.

Părinții pot preveni înecul cu alimente prin poziționarea copilului ridicat și oferirea de consistețe moi, în înghițituri mici.

O neplăcere temporară care poate să apară este constipația cauzată de diversificare. Alternați alimentele care constipă (morcovi, banane, cartof dulce) cu alimente care ajută tranzitul intestinal (pere, nectarine).

Riscul de a dezvolta alergii alimentare nu crește dacă începem diversificarea mai repede, așa cum se credea în trecut. Din contră, în prezent se studiază ipoteza conform căreia alergiile ar putea fi ameliorate prin introducerea mai rapidă a anumitor alimente.

Un posibil beneficiu al diversificării mai rapide este dezvoltarea gustului sugarului pentru o paletă largă de alimente. Între 4 si 9 luni copiii sunt foarte deschiși să încerce orice mâncare care li se oferă. De aceea, cu cât sugarul mănânca mai variat, mai devreme, crește șansa să accepte o mulțime de alimente când va crește mai mare.

De reținut

  1. Consultați întotdeauna pediatrul înainte de a începe diversificarea înainte de 6 luni.
  2. Nu oferiți bebelușului sub 6 luni produse animale (carne, ouă, lactate).
  3. Introduceți un singur aliment nou o dată și așteptați minim 3 zile până veți oferi un alt aliment nou.
  4. Sub 6 luni se vor oferi maxim 2 mese de solid zilnic.

Citiți și: Diversificare – în ce ordine introducem alimentele noi

surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8032951/

https://kidshealth.org/en/parents/feed47m.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.