Categorii
Boli Întrebări frecvente La primul copil

Cum tratăm febra acasă? – 6 reguli

Febra este răspunsul normal al corpului în fața unei infecții și ea va afecta orice copil, la un moment dat, fie că ne place sau nu. De aceea este important ca părinții să știe cum să trateze febra copilului acasă, ce să facă (și ce să nu facă), astfel încât să ajute copilul bolnav.

Precizez că, în acest articol, ma refer la febra copiilor care au peste 3 luni și nu suferă de boli cronice. Febra la sugarii mici (sub 3 luni) sau la copiii cu boli cronice care îi fac vulnerabili la infecții necesită consult medical prompt.

Înainte de orice, este important de știut că febra este temperatura corpului peste 38℃!

Cuprins

De ce apare febra?

Așa cum spuneam, febra este răspunsul natural al organismului atunci când luptă cu o infecție. Febra nu este un lucru rău, ea ajută corpul să se vindece mai repede și nu trebuie văzută ca un dușman.

Cauzele comune ale febrei sunt:

Creșterea temperaturii corpului vine cu o serie de simptome neplăcute pentru copii:

  • durere de cap
  • creșterea pulsului și a frecvenței respirațiilor
  • piele fierbinte, înroșirea pielii
  • frisoane
  • apetit redus
  • oboseală
  • iritabilitate, apatie

6 reguli pentru tratamentul febrei acasă

Următoarele sfaturi vă vor ajuta să decideți mai bine când, și cum, tratați acasă copilul care are febră.

Deasemenea, veți afla și când NU este cazul să administrăm antitermice.

Tratamentul febrei acasă
Tratamentul febrei acasă

1.Măsurați corect temperatura

Pentru a putea decide corect ce măsuri trebuie luate împotriva febrei, este esențial să știm, cu exactitate, ce temperatură are copilul.

Valoarea considerată, în general, febră este de 38℃, măsurată rectal, la frunte sau ureche. În cazul măsurării axilare, febra este de la 37,2℃.

În funcție de vârsta copilului, vom folosi metode diferite de măsurare a temperaturii:

  • 0-6 luni: temperatura va fi măsurată rectal cu termometru digital (modul recomandabil) sau la frunte cu termometru infraroșu special pentru bebeluși
  • 6 luni-2 ani: temperatura va fi măsurată rectal, la frunte sau în ureche cu termometru special auricular
  • peste 2-3 ani: temperatura va fi măsurată axilar, la frunte sau în ureche

Se poate observa că la bebeluș și copilul mic NU se va lua temperatura sub braț (axilar) pentru că vom obține valori mai mici decât temperatura reală.

Puteți citi mai multe despre tipurile de termometre și tehnica de măsurare a temperaturii, pas cu pas, în articolul Cum măsurăm temperatura copilului.

2. Nu tratați temperatura sub 38℃ cu antitermice

Una dintre cele mai frecvente ”erori” pe care le aud la cabinet este administrarea de antitermic copilului subfebril (temperatura în jur de 37℃). Este de înțeles, oarecum, teama părinților că ” febra va crește” și încercarea de a evita acest lucru cu orice preț.

Realitatea este, însă, că această temperatură crescută ajută organismul să lupte cu infecția și va scurta durata bolii. De aceea nu se recomandă tratarea cu antitermice a copilului cu temperatura între 37 și 38 de grade.

În cazul în care copilul este in stare bună, chiar dacă temperatura este peste 38℃, vom amâna, cât este posibil, administrarea de antitermic dar îl vom trata dacă febra ajunge la 39℃!

Altfel, administrând antitermice imediat ce temperatura copilului crește puțin peste normal riscăm să prelungim inutil durata infecției.

3. Antitermicele sunt paracetamolul și ibuprofenul, NU aspirina

În trecut se folosea de rutină aspirina pentru tratamentul febrei dar acest lucru nu mai este indicat în prezent din cauza riscului unei reacții adverse hepatice și cerebrale numită sindrom Reye. Acest risc este cu atât mai mare cu cât copilul este mai mic de 4 ani. Așadar aspirina este interzisă în tratamentul febrei copilului.

Paracetamolul (acetaminofen) este unul dintre antitermicele esențiale pe care le folosim în febra copilului. În România, medicamentul se găsește sub formă de sirop, Panadol Baby, sub formă de supozitoare, comprimate sau în combinații de tip Coldrex Junior, Fervex Junior, etc.

În funcție de vârsta și greutatea copilului, vom alege tipul de paracetamol pe care îl folosim. Cel mai bine este ca pentru copiii mici să folosim siropul, acesta poate fi dozat cu precizie, spre deosebire de supozitoare sau comprimate care au o concentrație fixă și nu este recomandată tăierea acestora.

Ibuprofenul este celălalt antitermic important. El se folosește, preferabil, doar de la 3 luni. În România, medicamentul se găsește sub formă de sirop: Nurofen, Algin, Paduden, Brufen, etc, sub formă de supozitor sau comprimate și jeleuri.

Ca și în cazul paracetamolului, este recomandată folosirea siropului, care poate fi dozat cu precizie pentru fiecare greutate în parte.

Supozitoarele, fie ele de paracetamol sau ibuprofen, nu se vor folosi în mod repetat (administrare după administrare) pentru că pot produce diaree. Se poate folosi un supozitor o dată, urmat de administrarea de sirop când febra crește din nou. La copilul febril cu diaree NU se vor administra supozitoare.

Algocalminul (metamizol) este un antitermic acceptat a fi folosit doar în caz de urgență, la febre mari care nu cedează la antitermicele clasice. El se eliberează doar cu rețetă și se recomandă folosirea picăturilor (Locamin, Algocalmin, Alvotor) pentru că acestea pot fi dozate precis în funcție de greutatea copilului.

4. Nu uitați de metodele fizice de răcire: dezbrăcarea copilului, scăderea temperaturii ambientale, compresele

Metodele fizice de scădere a temperaturii corpului sunt foarte importante și ar trebui folosite primele, înainte să administrăm medicamente antitermice. Sunt multe cazurile în care medicamentele nu au mai fost necesare, după ce s-au aplicat corect aceste metode fizice.

Dezbrăcarea copilului de hainele în exces și menținerea unei vestimentații foarte ușoare este indicată atunci când constatăm instalarea febrei. Această intervenție poate să scadă temperatura cu 0,5℃ până la 1℃, singură.

Este bine de știut că nu avem voie să ”înfofolim” un copil cu febră decât în cazul rar în care acesta are frisoane. Copilul cu frisoane va fi acoperit cu o pătură, astfel încât să fie confortabil, dar nu înfofolit!

Scăderea temperaturii mediului ambiant este o altă metodă foarte utilă prin care putem ajuta un copil cu febră. Este o intervenție absolut necesară vara, copilul febril trebuie ferit de caniculă și trebuie dus într-un mediu răcoros, climatizat, pe toată durata bolii.

Compresele cu apă călduță (nu rece!) sau o baie cu apă călduță sunt de ajutor în scăderea temperaturii. Nu folosim apa rece pentru că vom produce frisoane copilului și, astfel, mult disconfort.

Atenție: compresele cu alcool (spirt) sau oțet sunt interzise a fi folosite pe pielea copiilor din cauza riscului mare de iritații și arsuri chimice produse de alcool sau acizii din oțet. Desemenea, alcoolul și acizii inhalați pot produce pneumonie chimică sau irita ochii.

Compresele cu oțet și spirt
Comprese cu oțet și spirt

Hidratarea suplimentară cu fluide (apa, ceai, supe, sucuri, etc) este obligatorie în cazul unui copil febril.

5. Nu administrați antitermice ”preventiv” unui copil când nu are febră

O altă eroare frecventă care se face atunci când copilul a avut febră este administrarea de ibuprofen sau paracetamol după un program (la 6 sau 8 ore) deși copilul nu mai are febră.

Această atitudine este nu doar inutilă dar și nocivă pentru că facem exces de medicamente fără nici un rost.

Antitermicele se vor administra DOAR când în momentul în care copilul are nevoie de ele, când are un episod activ de febră. Ele nu se vor administra când copilul are temperatura normală sau doar puțin crescută.

6. Nu vă așteptați ca antitermicul să aducă temperatura înapoi la normal

Poate cel mai puțin cunoscut detaliu din toate cele povestite în acest articol este faptul că antitermicele nu trebuie, obligatoriu, să aducă temperatura copilului înapoi la normal.

Administrarea unui medicament împotriva febrei va scădea cu 1-1,5℃ temperatura copilului în 1-2 ore și acesta este rezultatul realist pe care îl urmărim.

Din păcate, acest lucru nu este foarte bine înțeles, de aceea se fac adesea excese de medicație a febrei, în ideea că ”dacă temperatura nu a revenit la normal, antitermicul nu și-a făcut efectul”. Acest lucru este fals și nu trebuie să bombardăm copilul cu antitermice până obținem un 36,5℃ pe termometru.

Este suficient dacă coborâm febra într-o zonă în care copilul este în stare bună, chiar dacă temperatura se menține mai mare decât normalul.

De reținut:

  1. Nu administrați antitermice copilului fără febră sau cu temperatura sub 38℃
  2. Nu este obligatorie administrarea de antitermic unui copil cu temperatura peste 38℃ dacă este în stare bună.
  3. Antitermicul se va administra obligatoriu la febra de 39℃.
  4. Înainte de a administra antitermice, folosiți răcirea prin metode fizice
  5. Este preferabil să folosiți siropul atunci când administrați antitermice, acesta este cel mai ușor de dozat corect.
  6. Solicitați asistență medicală dacă copilul nu se simte bine!

Citiți și: Mituri din pediatrie

surse: https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/fever-0-12-months/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.