Categorii
Bebeluș Boli Copil mic

Diareea cu rotavirus

Esențialul despre infecția cu Rotavirus la copii

Una dintre cele mai neplăcute boli ale copilăriei, diareea cu rotavirus cauzează peste 40% dintre spitalizările gastro ale celor mici în sezonul rece (toamnă-iarnă).

Departe de a fi o ”banală enteroviroză”, boala poate duce la deshidratare severă și chiar deces, cei mai expuși acestor riscuri fiind copiii sub 2 ani.

Din fericire, prin introducerea vaccinului anti rotaviral (Rotarix, Rotateq) în ultimele decenii, frecvența acestor evenimente nefericite a scăzut foarte mult. OMS recomandă vaccinarea globală a tuturor bebelușilor, vaccinul fiind unicul mod prin care putem preveni diareea cu rotavirus.

Părinții trebuie să știe să identifice semnele diareei cu rotavirus din timp, pentru a reduce riscul complicațiilor.

Cum se transmite rotavirusul?

 • Virusul se transmite pe cale fecal-orală. Contactul cu scaunul infectat al bolnavului (la toaletă, schimbarea scutecului, prosoape contaminate, așternuturi, etc) va îmbolnăvi foarte ușor o persoană sănătoasă, Rotavirusul fiind extrem de transmisibil.
 • Cei mai vulnerabili sunt copiii sub 5 ani, contagiozitatea este foarte mare în colectivitățile de copii.
 • Incubația virusului este de 1-3 zile dar bolnavul poate transmite boala înainte să apară simptomele. Chiar și bolnavii asimptomatici sau cei cu forme foarte ușoare pot fi extrem de contagioși.
 • Boala apare cel mai frecvent toamna și iarna în zonele temperate, cum este și România.

Simptomele infecției cu rotavirus

Simptomele apar la aproximativ 2 zile după expunerea la virus:

 • vărsături frecvente
 • diaree apoasă cu miros de ouă clocite (poate prezenta striuri de sânge), scaune frecvente și în cantitate mare, scaune cu mult mucus
 • febră
 • durere abdominală
 • lipsa apetitului
 • uneori simptome respiratorii (secreții nazale, gât roșu, durere de urechi)

Diferența față de alte viroze digestive o face riscul mare de deshidratare la care sunt expuși copiii mici infectați cu rotavirus. Numărul mare de scaune și vărsăturile frecvente sunt cauza acestei complicații.

Deshidratarea copilului este o urgență medicală și necesită intervenție rapidă.

Citiți despre principalele tipuri de viroze digestive la copil în articolul Gastroenterita virală la copii.

Simptomele deshidratării la copii

 • buze uscate, senzație de gât uscat, piele uscată cu pierderea elasticității
 • urinări reduse
 • plâns fără lacrimi, ochi înfundați în orbite
 • fontanela înfundată în cazul bebelușilor
 • astenie, somnolență

Diagnosticul de certitudine se poate pune numai după identificarea antigenului rotaviral în scaun (sau anticorpi din sînge).

Cât durează diareea cu rotavirus?

Boala acută durează între 3 și 8 zile dar problemele digestive (scaune mai moi, durere de burtă) pot persista câteva săptămâni după vindecare. Peste 10% dintre copiii care au avut diaree cu rotavirus vor dezvolta intoleranță temporară la lactoză.

Adulții și copiii mai mari pot dezvolta forme ușoare de boală sau pot fi asimptomatici DAR și aceștia pot transmite boala.

Tratamentul rotavirusului la copii

Din păcate nu există un tratament specific care să neutralizeze rotavirusul. Terapiile care se folosesc se adresează doar simptomelor bolii și au rolul de a susține copilul până la vindecare:

 • febra peste 38 de grade se va trata cu antitermicele obișnuite (paracetamol ibuprofen) cu mențiunea că nu administrăm supozitoare copilului cu diaree. Puteți citi mai multe despre tratamentul febrei aici.
 • medicamentele antidiareice (loperamid, Imodium) nu sunt utile în diareea cu Rotavirus
 • sărurile de rehidratare se vor oferi copiilor care au mai multe de 4-5 scaune diareice pe zi. Aceste se găsesc gata preparate (la sticlă) sau sub formă de prafuri care se amestecă cu apă. Ele se vor administra în cantități diferite, în funcție de vârsta și greutatea copilului
 • rehidratarea intravenoasă (prin perfuzie) este uneori necesară în cazul în care copilul este deshidratat și se va face obligatoriu la spital
 • tratamentul injectabil al vărsăturilor poate fi necesar în cazul copiilor care nu pot reține deloc lichide în stomac
 • antibioticele nu au nici un efect asupra rotavirusului!

Regimul alimentar în infecția cu rotavirus

Hidratarea copilului este esențială pentru a preveni complicațiile bolii.

Acesta va bea apă, ceai, supe în cantități suficiente pentru a compensa pierderile cauzate de scaunele apoase.

Dacă copilul varsă, se vor oferi lichide în inghițituri mici dar frecvent (nu mult deodată), astfel încât să nu declanșăm reflexul de vomă.

Sugarul alăptat va fi pus la sân cât mai des. În cazul copilului care mănâncă formulă de lapte poate fi de ajutor să înlocuim formula cu una delactozată pe perioada bolii.

Ce poate mânca un copil care are diaree cu Rotavirus:

Mesele pot să conțină carne slabă fiartă sau la grătar, orez, legume fierte (mocovi, pastarnac, ciuperci, cartof, cartof dulce, fasole verde, sfeclă), pâine și paste albe, stixuri, covrigei, iaurt simplu.

Sunt interzise grăsimile, prăjelile, dulciurile, fast-food, sucurile, mâncarea condimentată, înghețata, mezelurile, produsele de patiserie, lactatele (cu excepția iaurtului simplu).

Fructele și legumele crude pot fi greu de digerat de copilul cu diaree și este mai bine să fie evitate.

Regim alimentar diaree

Mai multe despre regimul alimentar în diaree citiți aici.

Cum prevenim infecția cu rotavirus

Singura metodă de prevenție a îmbolnăvirii și complicațiilor date de diareea cu rotavirus este, în prezent, vaccinarea bebelușului.

Deși se află în schema gratuită de vaccinare în majoritatea țărilor europene, în România vaccinul pentru rotavirus trebuie cumpărat de părinți.

Cele două variante de vaccin existente în farmacii sunt Rotarix și Rotateq.

Vaccinul se administrează oral, în două doze (Rotarix) sau trei doze (Rotateq). Prima doză se va administra după 6 săptămâni iar ultima este bine să fie dată înainte ca bebelușul să împlinească 6 luni.

Efectele adverse posibile ale vaccinurilor pentru rotavirus sunt minore: iritabilitate, scaun moale, febră ușoară.

Vaccinarea împotriva rotavirusului este recomandată tuturor bebelușilor.

De reținut

 • deshidratarea copilului este o urgență medicală. La primele semne care sugerează instalarea deshidratării, prezentați-vă la medic!
 • copiii nevaccinați pot face de mai multe ori diaree cu rotavirus

surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rotavirus/symptoms-causes/syc-20351300

Citiți și: Cât de periculos este virusul sincițial respirator?

Un răspuns la “Diareea cu rotavirus”

Noi nu stiam de aceasta boala pana cand nu s-a imbolnavit cel mic, nu ne-a spus nimeni ca exista vaccin pentru rotavirus ca am fi putut evita sa ajunga la spital la perfuzii. Multumim pentru informatii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.