Categorii
Bebeluș Boli Copil mic

Roseola, ce trebuie să știți?

Roseola infantum, cunoscută și sub denumirea ”a șasea boală” sau exantem subit, este o infecție virală produsă de două tulpini din familia Herpesvirus: tulpinile HHV6 și HHV 7.

Roseola infantum afectează copiii mici, fiind foarte frecventă înainte de 3 ani și se manifestă prin febră mare urmată de o erupție pe piele. Fiind extrem de contagioasă, se estimează că marea majoritate a oamenilor au trecut prin roseola în mica copilărie.

Roseola este o boală care, în general, nu duce la complicații, dacă febra este ținută sub control. Lipsa de gravitate a bolii este și motivul pentru care multă lume nu a auzit niciodată de ea sau este confundată adesea cu urticaria sau alte boli eruptive ale copilăriei: scarlatina, rujeola, varicela, rubeola.

Cum se transmite roseola?

Fiind o boală virală, contagioasă, roseola se transmite de la copilul bolnav prin particulele de salivă eliminate prin vorbire, strănut, tuse și care pot fi inhalate de un copil sănătos.

Virusul supraviețuiește și pe suprafețe, așadar copiii se pot infecta și prin simpla atingere a unor obiecte contaminate cu mâinile care ulterior vor fi duse la gură sau nas.

Bolnavul este cel mai contagios în faza de febră dar pot exista cazuri de infecție cu roseola în care bolnavii nu au simptome și totuși transmit boala mai departe.

În medicina anglo-saxonă, bolile care se manifestă cu febră și erupție pe piele sunt numerotate de la 1 la 6. Aceasta este explicația pentru care veți găsi roseola și sub denumirea de a șasea boală. Celelalte sunt: numărul 1 rujeola, numărul 2 scarlatina, numărul 3 rubeola, numărul 4 boala Filatov, numărul 5 boala obrajilor pălmuiți (eritem infecțios).

Care sunt simptomele de roseola?

Perioada de incubație (timpul de când copilul a luat virusul până la debutul simptomelor) este de 7-14 zile.

Primele simptome de roseola infantum sunt nespecifice.

  • febra apare prima, poate avea valori mari, peste 40 de grade Celsius și poate dura între 3 și 5 zile. Pe lângă febră, micuțul poate să aibă: gât roșu, secreții nazale, irascibilitate, inapetență, inflamarea gangionilor cervicali și, mai rar, durere de urechi sau diaree. În această fază de febră nu este posibil încă diagnosticul clinic al roseolei.
  • erupția din roseola apare după câteva zile de febră (între 3 și maxim 7 zile). Febra se va opri brusc și va urma o erupție cu foarte multe bubițe plate, care nu dor și nu cauzează mâncărimi. Erupția apare la nivelul capului, gâtului și trunchiului, și se întinde uneori și pe membre.

Poze cu erupția din roseola puteți vedea aici.

Erupția din roseola infantum durează puțin, câteva ore sau 2-3 zile, cel mult. În momentul apariției erupției, copilul se va simți bine, fără febră sau alt tip de disconfort.

Singura complicație serioasă a bolii este apariția convulsiilor febrile atunci când temperatura copilului crește brusc. De aceea, micuții trebuie monitorizați cu atenție, temperatura măsurată frecvent și corect, conform vârstei.

Cum punem diagnosticul de roseola?

Diagnosticul de certitudine poate fi pus doar după apariția erupției specifice.

La fel ca în majoritatea bolilor copilăriei (varicelă, rujeolă, rubeolă, scarlatină, etc.) debutul este nespecific, doar cu febră, și nu ne poate orienta spre un diagnostic anume de la început. Trebuie să treacă câteva zile pentru ca diagnosticul de roseola să fie clar.

Din păcate, această combinație de simptome nespecifice poate orienta greșit diagnosticul spre o infecție respiratorie severă (din moment ce febra este așa de mare) și va duce la administrarea nejustificată de antibiotic în anumite servicii medicale nefamiliarizate cu existența acestei boli.

Nu se fac, de rutină, analize specifice pentru a diagnostica roseola infantum.

Tratamentul roseolei infantum

La fel ca pentru majoritatea bolilor virale, nici pentru roseola infantum nu există un tratament specific.

Tratamentul se va adresa doar simptomelor, în acest caz febrei care poate atinge valori mari. Copilul va primi:

  • antitermice: acetaminofen (paracetamol) sau ibuprofen la nevoie
  • comprese cu apă (NU spirt sau oțet)
  • dezbrăcarea copilului de hainele în plus
  • hidratarea suplimentară poate să ajute la scăderea febrei.

Controlul febrei este foarte important deoarece există riscul convulsiilor febrile la copiii mici. Aceasta este singura complicație la care este expus un copil bolnav de roseola, complicație care poate fi evitată printr-o atenție maximă la oscilațiile de temperatură ale celui mic și administrare promptă de antitermice.

a white blue digital thermometer
Photo by Tara Winstead on Pexels.com

Cum măsurăm corect temperatura copilului mic, pentru a știi cu exactitate când administrăm antitermicul citiți aici.

Citiți și Cum tratăm febra acasă – 6 reguli.

Antibioticele nu sunt utile pentru roseola infantum, aceasta fiind o boală virală.

Erupția care apare pe piele nu necesită nici un tratament (creme, loțiuni), copilul poate să facă baie și orice altă activitate din rutina zilnică.

Cum putem preveni roseola?

Roseola este o boală virală care nu beneficiază de un vaccin. Așadar ea nu poate fi prevenită decât prin atenție la igienă.

Îmbolnăvirea oferă imunitate pe termen lung, de aceea nu se face roseola de două ori. Deasemenea, este foarte puțin probabil ca un adult să se îmbolnăvească de roseola. Acest lucru este posibil doar dacă adultul nu a avut în copilărie boala, situație imporbabilă, roseola fiind foarte comună.

Nou născuții primesc prin placentă anticorpi pasiv de la mamă dar aceștia dispar în câteva luni. Acest lucru explică de ce boala începe să apară la copii doar după 6 luni, după ce anticorpii materni nu mai există în circulația copilului.

De reținut

  • Roseola este o boală comună a copilăriei care debutează cu febră urmată, după căteva zile, de o erupție specifică
  • Erupția din roseola infantum nu doare, nu produce mâncărimi și nu necesită nici un tratament (creme, loțiuni)
  • Dacă copilul are câteva zile de febră urmate de apariția unei erupții pe piele, consultați pediatrul

surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15785-roseola-infantumsixth-disease

Citiți și: Copilul are păduchi, ce facem?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.