Categorii
Alăptare Bebeluș Întrebări frecvente La primul copil

Scaunul cu mucus la bebeluși

Scaunul cu mucus este una dintre ”ciudățeniile” frecvent întâlnite în scutecul bebelușului, alături de scaunele verzi, cele foarte moi sau cu striuri de sânge.

Scaunul cu mucus la bebeluș este, cel mai des, un fenomen normal care nu necesită intervenție medicală. În anumite cazuri, când mucusul este în cantități mari sau copilul are și alte simptome asociate, poate fi nevoie de investigații sau tratament.

Voi prezenta mai jos cele mai frecvente cauze de mucus în scaunul bebelușului și sfaturi despre ce ar trebui să facem în fiecare situație în parte.

Cum ajunge mucusul în scaun?

Intestinele secretă în mod natural mucus, tot timpul, în procesul digestiei.

Acest mucus este absolut necesar unui tranzit intestinal normal. Mucusul ajută conținutul tubului digestiv să se deplaseze mai ușor și, mai ales, face scaunul mai moale și mai alunecos, asfel încât să poate fi eliminat mai bine. Deasemenea, mucusul protejează tubul digestiv de acizi sau infecții.

Puteți vedea care sunt efectele benefice ale mucusului produs de organism în clip-ul de mai jos.

Efectele benefice ale mucusului

În scaunul unui bebeluș sănătos pot să apară, uneori, dâre sau filamente mucilaginoase rezultate în urma digestiei normale. Cu cât copilul are un tranzit intestinal mai rapid (are mai multe scaune pe zi) cu atât e mai probabil să elimine și mucus în scaun.

Vom considera normală eliminarea ocazională de mici cantități de mucus în scaun la un bebeluș care crește bine și nu are alte simptome asociate (vărsături, diaree, febră, sânge în scaun, alimentație dificilă, eczeme, etc).

Scaunul cu mucus la bebelușul alăptat

Mucusul este destul de des întâlnit în scaunul unui bebeluș alăptat, chiar dacă acesta este perfect sănătos. Acest lucru se datorează particularităților digestiei laptelui de mamă.

Bebelușul alimentat natural are o digestie mai rapidă decât cel care este hrănit cu formulă, din cauza componentelor laptelui matern și a faptului că acesta este absorbit foarte bine de organismul celui mic. Astfel, un sugar alăptat va avea scaune mai moi și mai fluide, eliminate mai rapid după ce a mâncat, uneori cu cantități mici de mucus.

Dacă mucusul apare frecvent și scaunul are o tentă verzuie, motivul ar putea fi o mică greșeală în tehnica alăptării: bebelușul nu este lăsat la un sân suficient ci este mutat la celălalt sân prea repede. Soluția este să lăsăm sugarul să golească complet un sân inainte de a-l muta la celălalt. Dacă bebelușul mănâncă doar laptele de început, mai subțire și mai bogat în zaharuri, scaunul lui poate deveni verzui și mucos.

Puteți citi mai multe lucruri despre scaunul normal al sugarului alăptat în articolul Scaunul la nou născutul alăptat.

Scaunul cu mucus din cauza salivației excesive

De pe la 3-4 luni, părinții vor observa că bebelușul lor începe să saliveze abundent și să fie frecvent cu mânuțele (sau alte obiecte) în gură. Acestea sunt semnele foarte timpurii ale începerii procesului de erupție a dinților de lapte.

Chiar dacă va mai dura luni bune până când vedem primul dințișor, salivația excesivă poate să fie un fenomen zilnic. Această salivă secretată în cantități mari, înghițită, poate duce la eliminarea constantă a mici cantități de mucus în scaun.

Un fenomen similar are loc și cu secrețiile nazale din răceli. Și acestea sunt adesea înghițite, copilul neputînd să sufle bine nasul, și pot cauza scaune cu mucus pe durata bolii.

Scaunul cu mucus din diarea infecțioasă

Diareea înseamnă creșterea bruscă a numărului zilnic de scaune la un bebeluș. Ea este cauzată, cel mai des, de infecții virale comune, de infecția cu Rotavirus și, mai rar, de infecții bacteriene (Salmonella, Shigella) sau paraziți ca Giardia.

Inflamația digestivă pe care acești germeni o produc la nivelul tubului digestiv, precum și accelerarea tranzitului intestinal, pot duce la scaune cu cantități mari de mucus și chiar striuri de sânge.

Odată vindecată diareea de cauză infecțioasă, scaunele ar trebui să revină la normal și mucusul să dispară din acestea.

Citiți mai multe despre virozele digestive la copii în articolul Gastroenterita virală la copii.

Scaunul cu mucus din alergiile alimentare

Alergiile alimentare se pot manifesta încă din primele luni de viață și pot cauza modificări digestive printre care se numără și scaunele cu mult mucus sau mucusul cu sânge. Cel mai frecvent întâlnită este alergia la proteina laptelui de vacă dar și alte alimente consumate de mama care alăptează sau de bebelușul diversificat pot cauza probleme.

blur calcium close up dairy
Photo by Pixabay on Pexels.com

Este important de știut că o alergie alimentară nu vine aproape niciodată doar cu mucus în scaun. De regulă avem și alte simptome evidente ca: creșterea nesatisfăcătoare, eczeme, urticarie, reflux, agitație sau plâns excesiv, vărsături alimentare, durere abdominală sau multe gaze.

Precizez acest lucru doarece am observat că mulți părinți introduc, din proprie inițiativă, diete restrictive mamei sau copilului, la vederea de mucus în scaun, crezând că este vorba despre o alergie.

Este bine să discutați cu pediatrul dacă suspectați orice tip de alergie alimentară și să faceți schimbări în dietă doar la sfatul acestuia.

În cazul în care suspiciunea de alergie se confirmă, se vor face anumite modificări dietetice, după caz. Fie se va adapta dieta mamei care alăptează (dacă copilul este alimentat exclusiv natural), fie se va schimba formula sugarului cu una hipoalergenică. În general, durează mai multe zile până începem să observăm ameliorări ale scaunului după adaptarea dietei.

Mucus în scaun de la diversificare

Diversificarea alimentației poate cauza neplăceri unor bebeluși, mai ales dacă sunt introduse prea repede alimente nepotrivite vârstei. Scaunele moi, cu mult mucus pot fi semnul că sugarul nu este încă pregătit să digere noul aliment pe care l-ați introdus.

Este bine să eliminăm alimentul suspect din alimentație pentru minim o lună. După ce copilul mai crește puțin, putem încerca din nou, cu o cantitate mică din acel aliment.

Puteți consulta tabelul cu alimentele permise bebelușului, în funcție de vârstă, aici.

Cauze rare de scaun cu mucus

Scaunele cu cantități mari de mucus, cu sânge, cele albicioase, grăsoase sau foarte urât mirositoare pot fi semnul unor boli care necesită tratament medical prompt: boala celiacă, invaginația intestinală, boli hepatice, pancreatice, fibroza chistică.

Când consultăm pediatrul?

În marea majoritate a cazurilor, așa cum spuneam, scaunele cu mucus sunt un fenomen ocazional normal, fără implicații asupra sănătății generale a bebelușului.

Este bine să mergeți la un consult pediatric oricând aveți nelămuriri despre scaunul sugarului sau dacă acesta mai are și alte simptome cum ar fi:

  • agitație permanentă sau letargie
  • sânge în scaun – Citiți și articolul Scaunul cu sânge
  • creștere insuficientă în greutate
  • eczeme
  • scaune albe, grăsoase sau foarte urât mirositoare
  • febră
  • vărsături

De reținut

  1. Scaunul ocazional cu mucus, la un copil sănătos care crește bine, nu este un motiv de îngrijorare.
  2. Bebelușul alăptat are mai des scaun cu mucus din cauza digestiei rapide sau a faptului că nu golește sânul.
  3. Saliva în exces sau secrețiile nazale abundente pot duce la mucus în scaun.
  4. Alergiile alimentare au și alte simptome, nu doar scaunul cu mucus.

surse:

https://www.healthline.com/health/mucus-in-baby-poop#see-a-doctor

Citiți și: Cât lapte praf mănâncă un bebeluș?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.