Categorii
Bebeluș Întrebări frecvente Nou născut

Bebelușul are scaun verde – 6 motive frecvente

În fiecare săptămână, cel puțin 3-4 părinți vor veni la cabinet îngrijorați de culoarea scaunului bebelușului. Chiar dacă marea majoritate a copiilor cu scaun verde nu prezintă o problemă de sănătate, este normal să discutăm cu pediatrul aceste lucruri pentru a înțelege mai bine cauzele.

Scaunul normal al unui bebeluș, conform Academiei Americane de Pediatrie poate avea orice culoare, de la galben deschis, la portocaliu, maro sau chiar verzui. Culoarea lui poate varia de la o zi la alta, la același bebeluș.

Citiți mai multe despre Scaunul normal la nou născutul alăptat.

Cauzele scaunului verde la bebeluș

Scaunul verde apare frecvent la nou născut și bebeluș si mai rar la copilul mai mare.

Cauzele principale țin de alimentația copilului sau a mamei care alăptează, o intoleranță digestivă sau o infecție ușoară. Să le luăm pe rând:

1. Bebelușul alăptat nu golește sânul

În primele minute ale suptului la un sân, laptele care curge (laptele de început) va fi mai apos și mai bogat în zaharuri. Când sânul este aproape golit, laptele de final este mai bogat în grăsimi.

woman holding child and breastfeeding
Photo by Helena Jankovičová Kováčová on Pexels.com

Dacă bebelușul este mutat de la un sân la celălalt înainte să apuce să sugă și laptele bogat în grăsimi de la final, el va dezvolta scaune verzi. Uneori ele se asociază cu mai multe gaze și disconfort abdominal.

Ce e de făcut: copilul nu va fi mutat la celălalt sân pănă când nu l-a golit pe primul. Golirea unui sân durează cel puțin 10 minute, așadar puteți să vă orientați și cu ajutorul unui ceas.

2. Bebelușul sau mama primesc suplimente cu fier

Uneori este necesară administrarea fierului în cazul în care bebelușul are anemie sau refuză carnea în cursul diversificării. Desemenea, mama care alăptează poate să își suplimenteze alimentația cu multivitamine care conțin fier.

În ambele situații scaunului copilului poate să capete o culoare verde care dispare când tratamentul cu fier se încheie.

Formula de lapte este și ea îmbogățită cu fier și poate colora scaunele în verde.

Ce e de făcut: nu este necesară nicio intervenție.

3. Bebelușul nu mănâncă suficient

Dacă copilul nu suge destul, scaunele lui pot deveni verzi.

În acest caz vom observa că acesta nu crește satisfăcător în greutate, urinează puțin (sub 6 scutece ude în 24 de ore), are scaune rare, este irascibil sau somnolent.

Ce e de făcut: vom contacta imediat pediatrul dacă suspectăm că bebelușul nu mănâncă suficient.

4. Bebelușul sau mama care alăptează au consumat alimente verzi

Alimentele pe care bebelușul le consumă la diversificare pot colora scaunul în mod diferit. Dintre cele care pot produce scaune verzi amintesc spanacul și mazărea.

Desemenea, alimentele sau coloranții alimentari consumați de mama care alăptează pot înverzi scaunul copilului.

Ce e de făcut: nu este necesară nicio intervenție

5. Intoleranțe alimentare sau alergii

O cauză frecventă a scaunului verde la copil este intoleranța alimentară. Probabil că bebelușul reacționează la ceva din alimentația mamei, la formula de lapte, la picături sau suplimente alimentare pentru colici. În cazul unei simple intoleranțe, copilul poate fi în stare bună și nu necesită nicio intevenție.

Dacă copilul are o alergie, la scaunul verde se vor asocia și alte simptome: striuri de sânge în scaun, eczemă la nivelul pielii, agitație, creștere nesatisfăcătoare.

Cel mai frecvent ”suspect” pentru o alergie la bebeluș este laptele de vacă. Aceste se regăsește în formulele de lapte sau în alimentația mamei care alăptează.

Ce e de făcut: dacă suspectăm o alergie alimentară este indicat să discutăm cu pediatrul. Poate fi nevoie de modificarea alimentației mamei sau de schimbarea formulei de lapte.

6. Infecții

Atunci cînd copilul este bolnav, fie că este vorba despre o viroză sau o infecție bacteriană, tubul digestiv va fi afectat într-o oarecare măsură și pot să apară scaunele verzi. Acestea ar trebui să treacă o dată ce infecția a fost tratată.

În cazul virozelor digestive, scaunul verde este foarte frecvent întâlnit.

Citiți mai multe despre diareea cu Rotavirus aici.

Ce e de făcut: vom consulta pediatrul pentru a trata infecția.

Alte motive mai rare de scaun verde la bebeluș pot fi: erupția dentară sau reacții adverse ușoare după vaccinare.

Atenție la nou născut, primele scaune ale acestuia (meconiul) vor fi verzi. Este ceva absolut normal.

Când consultăm pediatrul?

Așa cum spuneam, în marea majoritate a cazurilor, scaunul verde la copilul mic nu trebuie să fie o sursă de îngrijorare pentru părinți. Dacă copilul este în stare bună, se alimentează bine și crește normal, probabil că nu este absolut nimic în neregulă.

Există însă situații când anumite simptome asociate scaunelor verzi ar trebui să ne facă atenți. Dacă observați că cel mic are și: diaree, febră, agitație sau apatie, eczeme, sânge în scaun este bine să consultați pediatrul.

sursă: https://www.healthychildren.org/English/tips-tools/symptom-checker/Pages/symptomviewer.aspx?symptom=Stools+-+Unusual+Color

Citiți și articolul Scaunul cu mucus la bebeluși

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.