Categorii
Boli Întrebări frecvente

Cum calmăm tusea copilului?

Tusea copilului este unul dintre cele mai frecvente simptome întâlnite in pediatrie.

Tusea este un act reflex care are rolul de a curăța și menține în stare bună caile aeriene superioare (faringe, laringe) și inferioare (trahee, bronhii). În general, tusea nu este produsă de o boală gravă și nu trebuie să fie motiv de îngrijorare exgerată.

Pentru a putea ajuta copilul cu tuse să se liniștească, este bine să putem recunoaște tipurile de tuse. Calmarea tusei depinde de tipul acesteia.

Cuprins

Tipurile de tuse

Există mai multe tipuri de tuse la copil (dar și la adult) pe care este bine să le putem diferenția.

Cunoașterea lor ne poate indica și dacă trebuie să ducem copilul la pediatru pentru un consult. Pentru medic va fi mult mai ușor să stabilească un diagnostic corect dacă părinții pot descrie felul în care copilul tușește.

Mai jos sunt enumerate cele mai des întâlnite tipuri de tuse la copil.

Tusea seacă

Tusea seacă apare din cauza iritației și inflamării căilor aeriene (sinusuri, faringe, corzi vocale, trahee). Caracteristica ei este că nu auzim sunete de mucus (flegmă) atunci când copilul tușește, spre deosebire de tusea productivă (umedă).

Cel mai des, tusea seacă apare în infecții respiratorii, răceala comună fiind, de departe, cauza cea mai frecventă. Alte cauze infecțioase mai rare sunt: bronșita, gripa, laringita, Covid-19, bronșiolita, pneumonia.

Copilul poate să tușească sec și din alte motive care nu au legătură cu infecția:

Tusea productivă (umedă)

Tusea umedă se caracterizează printr-un sunet de mucus, flegmă care ”încearcă să fie eliminată”. Adeseori poate să semene cu un horcăit. Este cunoscută și ca tuse care se rupe.

Caile aeriene sunt căptușite cu mucus cu rol de protecție. Atunci când copilul are o afecțiune care irită căile aeriene, acest mucus va fi produs în cantități mai mari ceea ce va duce la tuse productivă. De multe ori virozele debutează cu tuse seacă urmată la scurt timp (2-3 zile) de tuse productivă.

Acest tip de tuse poate să se accentueze când copilul își schimbă poziția (se întinde în pat) din cauza redistribuirii secrețiilor la nivelul câilor respiratorii. Tusea cauzată de mucus în exces poate cauza vărsături copiilor foarte mici care își fac greață atunci când flegma le ajunge în gât.

Cauza tusei productive la copil este în general infecțioasă:

  • răceală
  • gripă
  • laringita spre final
  • sinuzită
  • bronșită
  • pneumonie

Se poate observa că am menționat răceala și gripa atât la capitolul tuse seacă, cât și la cel de tuse productivă. Acest lucru se datorează faptului că tusea poate suferi schimbări în cursul unei boli virale. De regulă avem o tuse seacă la debutul virozei, care se transformă uneori în tuse productivă după câteva zile.

Tusea lătrătoare

Așa cum îi spune și numele, acest tip de tuse se caracterizează printr-un sunet asemănător lătratului unui cățel. Cauza tusei lătrătoare este inflamarea (umflarea) cailor aeriene superioare (laringe, trahee) și este mai frecventă la copilul mic.

Boala în care vom întâlni tuse lătrătoare este laringita. Tusea poate debuta brusc, în timpul nopții și poate fi însoțită de stridor, un sunet aspru care se aude atunci cînd copilul inspiră.

Aceste simptome apar cel mai frecvent la copiii sub 3 ani, din cauza căilor aeriene foarte înguste ale acestora.

Tusea însoțită de wheezing

Wheezingul este un sunet asemănător unui șuierat (fluierat) care se aude atunci cînd copilul expiră.

Apare în cazul inflamării cailor aeriene inferioare (bronhiole) și cauza cea mai frecventă este bronșiolita cu virus sincițial respirator, o viroză respiratorie a copilului sub 2 ani. Tusea cu wheezing poate să apară și la copilul cu astm bronșic în criză dar și în cazul aspirării de lichide, mâncare sau corpi straini în caile respiratorii.

Tusea din timpul nopții

În cazul infecțiilor care produc cantități mari de mucus, tusea se va accentua noaptea, atunci cînd copilul se întinde. Secrețiile din sinusuri, trahee, bronhii își vor schimba poziția și acest lucru va declanșa reflexul de tuse.

Unoeri copilul poate să vomite din cauza tusei intense cu mucus. Acest lucru nu este îngrijorător dacă este un episod izolat.

Copiii cu astm bronșic au, și ei, tendința să tușească mai mult în timpul nopții.

Cum se tratează tusea?

Tusea produsă de viroze respiratorii (cel mai frecvent tip de tuse) nu necesită tratament medicamentos, în general. Aceasta se va ameliora de la sine în momentul în care inflamația și secrețiile trec.

De reținut: copilul răcit, care are secreții nazale, va tuși până când mucusul din nas va trece. Uneori, după o viroză respiratorie, tusea poate persista câteva săptămâni.

Medicamentele antitusive

În cazul copilului care nu se poate odihni noaptea din cauza intensității tusei, se pot folosi antitusive (Paxeladine, Robitussin) dar doar în cazuri severe și numai la recomandarea medicului.

Antitusivele sunt interzise sub vârsta de 3 ani din cauza efectului lor sedativ. După 3 ani pot fi folosite antitusivele la nevoie, pentru perioade scurte, 1-2 zile.

Medicamentele expectorante

Pentru copiii cu tuse umedă frecventă se pot folosi siropuri fluidificante și expectorante (ambroxol, carbocisteină, acetilcisteină, erdosteină) care îi pot ajuta să elimine mai ușor mucusul acumulat la nivelul căilor respiratorii.

Acestea pot fi folosite începând cu 6 luni, la recomandarea medicului.

Siropurile din plante cu efect fludificant si calmant (pătlagină, iederă, muguri de brad, etc.) pot fi folosite la copiii cu viroze și tuse ușoară.

În cazul tusei din astm, rinită alergică, reflux, polipi, etc, trebuie tratată cauza (boala care declanșează reflexul de tuse).

Cum calmăm acasă tusea copilului?

humidifier on wooden stool
Photo by cottonbro studio on Pexels.com
  • Folosiți un umidificator de cameră. Aerul umed este benefic pentru calmarea tuturor tipurilor de tuse și poate ajuta copilul să respire și să doarmă mai ușor.
  • Puneți copilul să doarmă cu capul mai sus. Acest gest ajută copii care au foarte multe secreții (mucus).
  • Faceți o ”baie de aburi”. Dați drumul la apă fierbinte la duș până se formează aburi in baie și stați cu copilul înăuntru 20 de minute, cu ușa închisă. Acest gest este util mai ales pentru copilul cu tuse lătratoare din cauza laringitei dar nu numai.
  • Deschideți geamul și lăsați copilul să respire aer mai rece (nu geros). Eficient pentru copilul cu laringită, acesta va respira imediat mai ușor. Atenție: nu expunem brusc copilul la aer rece când este ger afară, acest lucru poate declanșa spasm al laringelui.
  • Oferiți bauturi reci (ceai, suc, apă). Contrar credințelor populare, lichidele fierbinți nu calmează tusea. Cele mai reci o fac. Nu oferiți lichide acre (suc de citrice) sau băuturi carbogazoase. Aceste irită gâtul.
  • Curățați bine nasul copilului mic (aspirare) dacă acesta are secreții abundente.
  • NU faceți aerosoli cu dexametazonă, antibiotice (Gentamicină), adrenalină copilului răcit! Dexametazona nu se administrează inhalator. Adrenalina poate fi folosită în aerosoli pentru laringită sau bronșiolită (cazuri mai severe) dar doar la indicația medicului.
  • NU administrați medicamente pentru alergie (antihistaminice de generația II, II, IV) copilului răcit, sunt inutile. Aeriusul, Zyrtecul, Xyzalul sau alte medicamente similare, din păcate des adminstrate copiilor răciți, nu vindecă secrețiile nazale sau tusea din virozele respiratorii.
  • NU administrați medicamente folosite pentru prevenirea crizelor de astm (Ketof) la copilul răcit, Ketoful nu este destinat tusei din virozele respiratorii, el poate să ajute copiii cu predispoziție la astm bronșic, pe cei cu urticarie sau dermatită atopică.

Când consultăm pediatrul?

Dacă cel mic are și alte simptome, pe lângă tuse, este necesar un consult medical. Acest situații sunt:

  • copilul respiră greu (cu efort) și cu frecvență crescută
  • copilul e palid sau pielea e albăstruie la buze, extremități
  • copilul are febră mare
  • copilul are stridor când inspiră sau wheezing când expiră
  • copilul are sub 3 luni și tușește frecvent
  • copilul e deosebit de irascibil sau, din contră, foarte apatic și moleșit
  • copilul este deshidratat, în stare generală proastă
  • copilul este in stare bună dar tușește de peste 3 săptămâni
  • copilul tușeste până vomită

surse: https://kidshealth.org/en/parents/childs-cough.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.