Categorii
Boli

Copilul are păduchi, ce facem?

Despre pediculoza capului la copii

Pediculoza capului, adică infestația cu păduchi, este o neplăcere destul de frecventă a copiilor, mai ales între 3 și 11 ani.

Deși este o boală ca oricare alta, pediculoza reprezintă o rușine pentru multe persoane și poate cauza stigmatizarea nejustificată a copiilor cu păduchi. Această situație vine dintr-un mit din popor, și anume că lipsa de igiena cauzează infecția cu păduchi. Acest lucru este FALS, oricine se poate infecta cu acești paraziți, așa cum veți putea citi mai jos.

În acest articol veți afla ce sunt păduchii, cum se transmit, ce simptome produc și cum se tratează pediculoza copilului.

Ce sunt păduchii și cum se transmit?

Păduchele (Pediculus humanus capitis) este o insectă parazită care trăiește exclusiv în părul de pe capul oamenilor și se hranește cu sânge din scalp.

Păduchii nu au aripi și sunt dotați doar cu niște piciorușe extrem de scurte. Consecința este că ei nu pot nici zbura și nici sări, așa cum se crede în mod greșit despre ei. Păduchii se târăsc, prin urmare transmiterea parazitului de la o persoană la alta necesită, obligatoriu, apropierea, chiar lipirea capetelor, astfel încât păduchele să poată trece de la unul la celălalt. Păduchii maturi au între 1 și 3 milimetri.

Femelele de păduchi depun ouă la baza firului de păr, lângă scalp. Aceste ouă sunt alb-cenușii, pot trăi până la 10 zile pe obiectele din casă și pot infecta un copil atunci când micul păduche iese din ou în apropierea părului uman. Șansa este mică pentru că paduchii care nu eclozează în păr mor în maxim 2 zile.

Chiar dacă este posibilă (rar) transmiterea păduchilor prin ouă și prin folosirea în comun a obiectelor cosmetice (piepteni, prosoape) sau a lenjeriei, cel mai frecvent mod de infecție rămâne contactul apropiat cap lângă cap.

Pediculus humanus nu transmite boli și nici nu trăiește în blana animalelor de companie, acestea fiind ferite de pediculoza umană.

Copiii cu risc crescut de pediculoză

Așa cum spuneam, oricine se poate infesta cu păduchi, indiferent de gradul de igienă personală. Este un lucru care trebuie repetat, asfel încât să ajungă la toți cei care încă umilesc un copil cu pediculoză.

Deși igiena nu prea influențează șansa de a ne infecta cu păduchi, există alte situații care fac mai probabilă pediculoza la un copil:

  • sexul feminin, fetele au un risc mai mare de a lua păduchii din cauză ca poartă părul mai lung ca băieții. Mai multă podoabă capilară înseamnă un spațiu mai mare pentru păduchi să trăiască
  • părul lins și deschis la culoare este un mediu preferat de păduchi, persoanele cu astfel de păr având un risc mai mare de pediculoză. Prin contrast, copiii cu păr creț, aspru și mai închis la culoare au șanse ceva mai mici de infecție din cauză că păduchii se atașează mai greu pe acest tip de păr
  • vârsta între 3 și 11 ani, este vârsta grădiniței și ciclului primar, atunci cînd copiii petrec mult timp în contact fizic foarte apropiat unii cu ceilalți. La vârste mai mari, la adolescenți, contactul fizic apropiat dintre copii este mult mai rar. La fel și pediculoza.
  • copiii din familii numeroase, cu mulți frați, au un risc mai mare de păduchi, tot din cauza timpului mare petrecut in apropiere fizică de ceilalți

Atenție! Și adulții pot să ia păduchi, exact în același mod ca și copiii. Dacă aveți un copil cu pediculoză este obligatoriu ca întreaga familie să își verifice temeinic părul.

person combing person s hair
Photo by Dmitry Zvolskiy on Pexels.com

Simptomele pediculozei

Ca în cazul altor mușcături de insecte, și în cazul păduchilor primul semn observat de părinți este scărpinarea excesivă. Copilul va avea mîncărimi intense la nivelul scalpului și se va scărpina, uneori provocându-și răni și sângerare cu unghiile.

La o examinare atentă a părului vom putea observa numeroase ouă alb-cenușii ferm atașate de firele de păr, greu de dezlipit de acestea. Ouăle de păduchi au dimensiunea de 0,5-1mm. Uneori putem observa și păduchii în păr, aceștia au între 1 și 3 mm, sunt maronii și se târăsc. Copilul poate să spună că are senzația că ceva se mișcă pe cap, atunci cînd are păduchi.

Zonele cele mai afectate de pediculoză sunt ceafa și spatele urechilor.

În cazuri mai rare putem avea păduchi și în sprâncene. Deasemenea, la unii copii apare umflarea ganglionilor limfatici din zona capului sau dermatită pe gât și umeri din cauza pediculozei.

Imagini cu păduchii la copii puteți vedea aici.

Dacă nu sunteți siguri că simptomele copilului sunt cauzate de păduchi, este bine să consultați medicul. Există anumite boli de piele care pot avea asemănări cu pediculoza dar se tratează cu totul altfel: dermatita seboreică, psoriazisul, tinea capitis și altele.

Cum tratăm pediculoza la copii?

Tratamentul trebuie făcut imediat cum detectăm păduchii în părul copilului. Nu uitați să controlați capul tuturor membrilor familiei, dacă mai este cineva afectat de pediculoză, este bine să se trateze concomitent cu copilul, în aceeași zi.

Pe piață există o mulțime de variante terapeutice pentru păduchi dar nu toate sunt eficiente. Unele sunt bune, altele sunt o pierdere de bani și timp și ar trebui evitate.

Opțiuni de tratament eficiente pentru pediculoză:

  1. Soluțiile care conțin dimeticonă (Klinmed, Dezanoplum, Losinit, etc). Este cea mai eficientă soluție împotriva pediculozei, în prezent. Dimeticona nu este un insecticid ci o substanță asemănătoare unui silicon care îmbracă insecta parazită și îi blochează funcțiile. Soluțiile se aplică pe părul umed, se lasă să acționeze conform prospectului, apoi se spală. Este recomandat să pipetănați bine părul după tratament pentru a elimina păduchii morți și ouăle. De obicei soluțiile vin cu un pieptene special. Tratamentul se repetă după 10 zile, perioada de eclozare a ouălor de paduchi.
  2. Soluțiile care conțin uleiuri vegetale (Paranix, Elimax, etc). Se folosesc pe părul umed care apoi se spală și se piaptănă cu pieptenele special pentru păduchi. Nu sunt atât de eficiente ca soluțiile cu dimeticonă. Ele acționează, la fel ca dimeticona, prin blocarea mișcării sau asfixierea păduchilor. Nu sunt insecticide.
  3. Pieptănarea umedă a părului cu pieptenele special de păduchi poate elimina insectele și ouăle dacă este făcută atent și temeinic, în mod repetat (zilele 1, 5, 9, 13). Problema este că această operațiune durează foarte mult și poate produce disconfort dacă părul este des sau creț. Nu recomandăm metoda pieptănării umede decât acolo unde soluțiile prezentate mai sus nu pot fi folosite din cauza unei alergii.
  4. Tunderea completă a părului este o metodă eficientă de a scăpa de păduchi dar este foarte greu acceptată de copii, de aceea nu se recomandă decât atunci când copilul este de acord cu ea sau dacă nu avem acces la nici o altă terapie pentru pediculoză.

Terapii de evitat la copilul cu păduchi:

  • Soluțiile cu permetrin, un insecticid, nu sunt disponibile în România și nu mai sunt recomandate nici în țările dezvoltate. Permetrinul poate fi iritant pentru piele iar păduchii pot dezvolta rezistență la el.
  • piepteni electrici pentru păduchi
  • aplicarea de petrol sau gaz lampant pe păr, metodă veche, dinaintea apariției medicamentelor. Total contraindicată, substanțele petroliere sunt extrem de iritante, pot produce arsuri și sunt inflamabile!
  • aplicarea de maioneză, oțet, soluții sărate

Atenție! Citiți cu grijă prospectul soluției anti-păduchi pe care o veți folosi. Este important să respectați exact instrucțiunile producătorului pentru ca tratamentul să fie eficient.

Putem preveni infecția cu păduchi?

Răspunsul simplu este NU, pediculoza nu poate fi prevenită.

Soluțiile din comerț care se promovează ca eficiente în prevenirea pediculozei sunt de evitat.

Copiii cu păduchi pot să meargă la școală sau în alt tip de colectivitate chiar a doua zi după ce au făcul tratamentul pediculozei. Nu este necesară izolarea acestora.

O discuție întreagă este despre utilitatea spălării fierbinți a lenjeriei, hainelor sau jucăriilor copilului cu păduchi. Având în vedere că păduchii mor rapid în mediul ambiant (ei trăiesc doar pe scalp) nu se recomandă curățenii radicale ale obiectelor personale.

Șansa ca cineva să ia păduchi de pe obiecte este minimă.

De reținut

  1. Oricine poate lua păduchi, indiferent de obieiurile de igienă personale.
  2. Modul principal de transmitere a păduchilor este contactul apropiat, cap lângă cap.
  3. Păduchii umani nu transmit boli, singura neplăcere este scărpinatul și rănile care pot să apară pe scalp.
  4. Cea mai eficientă opțiune de tratament al pediculozei este dimeticona.
  5. Este foarte important să respectați cu strictețe recomandările de pe prospectul soluției anti-păduchi pe care o folosiți.

Citiți și: Mic ghid pentru mușcătura de căpușă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.