De ce miroase gura copilului?
Respirația urât mirositoare, cunoscută medical ca halenă sau halitoză, este o condiție destul de frecventă atât la adult cât și la copilul de orice vârstă.
Există o preocupare mare pentru acest subiect, având în vedere jena socială pe care o resimt cei care știu că au o respirație urât mirositoare. În cazul copiilor, halena cronică îi poate aduce în situații de marginalizare din cauza ironiilor și a respingerii celor de aceeași vârstă.
Halena poate să fie o situație trecătoare, ocazională, sau poate fi permanentă, atunci când este cauzată de anumite boli. Mă voi referi la ambele situații în acest articol. Este bine ca părinții să fie informați despre posibilele cauze ale respirației urât mirositoare la copii, pentru a știi când este necesar un consult medical.
Cauzele respirației urât mirositoare la copii
Multă lume se întreabă de ce miroase respirația urât, ocazional sau permenent, la anumite persoane. Explicația stă în dezechilibrul bacterian care apare în gură, prin înmulțirea unor bacterii care produc niște compuși sulfuroși, urât mirositori. Acest dezechilibru poate avea mai multe cauze, așa cum puteți vedea mai jos.
Uneori, mirosul neplăcut al respirației poate să vină din stomac sau din nazofaringe, dar cel mai des el este de cauză orală.
1. Halena ocazională
Din când în când, orice persoană, fie copil sau adult, poate să emane un miros neplăcut al respirației. Cel mai frecvent, acesta e cauzat de:
- carențe de igienă orală: de departe cauza principală a halenei ocazionale, spălarea insuficientă pe dinți va avea consecințe urât mirositoare. Fragmentele alimentare care rămân între dinți dar și acizii din mâncare vor crea un mediu ideal pentru înmulțirea bacteriilor din gură, bacterii care emană mirosuri respingătoare. Copiii trebuie să se spele pe dinți de minim 2 ori pe zi, de la apariția primilor dinți, așa cum puteți citi în articolul Când începem să spălăm dinții bebelușului?
- alimente care produc halenă : usturoi, ceapă, brânzeturi, ridichi, mâncăruri condimentate
- hidratare insuficientă: în lipsa unei hidratări adecvate, saliva copilului se va împuțina, ceea ce poate duce la înmulțirea bacteriilor din gură și la halenă
- anumite medicamente care usucă gura: antihistaminice, antalgice, antidiareice, anticonvulsivante, anxiolitice, antiemetice
- faringite (roșu în gât), amigdalite, răceli: acestea infecții ale gâtului pot da un miros neplăcut al respirației, miros care dispare atunci când boala se vindecă
- stomatite (afte bucale), gingivite: acestea sunt infecții ale cavității bucale care pot cauza temporar miros urât al respirației
- candidoza bucală: este o infecție fungică caracterizată prin depozite albe în gură
- erupția dinților de lapte sau a dinților definitivi
- fumatul la adolescenți
2. Halena permanentă
Mirosul neplăcut al respirației copilului, pe care îl simțiți zilnic, ascunde, de regulă, o problemă care necesită tratament medical. În cazul în care copilul are halenă permanentă, este bine să aveți în vedere posibilele cauze:
- cariile dentare sunt cauza cea mai frecventă de halitoză la copilul de orice vârstă. Cariile pot să apară încă de la vârsta de 1 an atunci când nu se face igiena dentară corect sau copilul este adormit cu biberonul de lapte. La copilul mai mare, cariile sunt cauzate de consumul excesiv de dulciuri și de lipsa de igienă orală. Cariile dentare ale copiilor trebuie tratate prompt, la medicul stomatolog, chiar dacă vorbim despre dinții de lapte care se vor schimba. Cum evităm caria dentară la copiii mici puteți citi în articolul Cum prevenim caria dinților de lapte?
- frenul lingual scurt împiedică spălarea corectă a gurii și favorizează acumularea de resturi alimentare
- sforăitul cronic al copilului poate cauza halenă pe timpul zilei, din cauza uscării salivei prin respirația orală din timpul nopții. Dacă copilul dumneavoastră sforăie noapte de noapte, citiți articolul Cauzele sforăitului la copii.
- polipii nazali măriți (hipertrofia vegetațiilor adenoide) cauzează frecvent respirație urât mirositoare copilului de vârstă preșcolară. Din cauza respirației orale, bacteriile din gură de vor înmulți și vor emana miros neplăcut. Desemenea, secrețiile nazale produse permanent pot și ele să contribuie la halena copilului. Consultul ORL și tratamentul medical sau chirurgical al polipilor sunt singurele soluții la această problemă.
- infecția cu Giardia produce eructații (râgâit) cu miros de ouă clocite copiilor infectați. Pe lângă acest simptom, pacienții vor mai prezenta scaune diareice, urât mirositoare, dureri abdominale, multe gaze, uneori erupții cutanate sau anemie.
- refluxul gastric poate fi întâlnit și la copii, deși este considerat o cauză mai rară de halenă la această grupă de vârstă. Refluxul alimentelor semidigerate din stomac poate cauza miros neplăcut al respirației, intensitatea lui depinde mult de ceea ce a mîncat copilul.
- corpii străni nazali, întâlniți mai des la copiii foarte mici care își introduc diverse obiecte mici în nări, acestea rămânând blocate și cauzând infecție locală și miros urât al respirației
- diabetul netratat, bolile hepatice sau renale sunt cauze posibile la halenă dar foarte rare la copii
Remedii pentru respirația urât mirositoare
Halena poate fi prevenită sau mult ameliorată prin câteva metode simple:
- Igiena dentară este, de departe, cel mai eficient remediu împotriva halenei copilului. Obișnuiți copiii cu peria și pasta de dinți încă din faza de bebeluș, de la apariția primilor dinți și asigurați-vă că cei mai mari se spală corect pe dinți. Este recomandată și perierea limbii, de fiecare dată când ne spălăm pe dinți, dar și folosirea aței dentare.
- Hidratarea adecvată menține mucoasa bucală umedă și reduce dezvoltarea bacteriilor care produc mirosuri neplăcute
- Dieta: nu oferiți copilului alimente care produc halenă (usturoi, ceapă, ridichi, brânză, mâncare picantă) în contexte în care acesta urmează să socializeze, la grădiniță, școală, sport, petreceri, parc, etc. Ceilalți copii ar putea manifesta respingere din cauza halitozei.
- Alimente care combat respirația urât mirositoare: pătrunjelul, menta, merele, portocalele, ananasul, ceaiul verde, iaurtul
- Gargara cu soluție de oțet sau bicarbonat de sodiu. Bacteriile care cauzează halena sunt eliminate, în mare parte, de acidul acetic din oțet sau de bicarbonat. Gargara este adecvată doar pentru copiii mari sau adolescenți, în nici un caz pentru cei mici.
De reținut
- Cauza cea mai frecventă a respirației urât mirositoare la copii este lipsa igienei dentare adecvate și cariile dentare.
- În cazul în care copilul are halenă permanent, este necesar consultul medical
Citiți și: Sângerările nazale la copii