Categorii
Alăptare Bebeluș Nou născut

Despre frenul lingual scurt la sugari

Ankiloglosia sau frenul lingual scurt este o afecțiune în care țesutul care leagă limba de ”podeaua gurii” este prea scurt, situație care poate cauza probleme de alimentație sau de vorbire.

Frenul lingual scurt afectează între 5% și 10% dintre bebeluși și este mai frecvent întâlnit la băieți. Nu se cunosc cauzele pentru care unii copii se nasc cu această anomalie a limbii.

În acest articol veți afla cum diagnosticăm ankiloglosia la un bebeluș, când este necesar tratamentul și care sunt opțiunile de tratare a frenului lingual scurt. Deasemenea, voi vorbi și despre frenul labial scurt și problemele pe care le pune.

Cuprins:

Semnele și simptomele frenului lingual scurt

Din cauza frenului lingual scurt și rigid, limba bebelușului va avea mișcări limitate. Astfel, la un sugar cu ankiloglosie putem observa următoarele semne:

  • nu poate scoate limba afară din gură
  • nu poate mișca limba dintr-o parte în cealaltă a gurii
  • când încearcă să scoată limba din gură, aceasta are formă de inimă

Puteți vedea o poză cu un fren lingual foarte scurt aici. Situația din imagine este cât se poate de clară.

În realitate, mulți bebeluși nu au semne atât de evidente de la naștere. De aceea este adesea dificil de diagnosticat un copil cu ankiloglosie în primele zile de viață. De multe ori diagnosticul se pune după câteva săptămâni când apar problemele alimentare cauzate de frenul lingual scurt.

Diificultăți alimentare la sugarul cu ankiloglosie

  • bebelușul nu se atașează bine la sân, prinde mamelonul superficial
  • bebelușul scapă mamelonul din gură când suge
  • suptul durează foarte mult dar copilul nu este sătul, este permanent agitat și nemulțumit
  • bebelușul nu ia în greutate
  • mama are durere mamelonară când alăptează, face ragade sau dezvoltă mastită
  • mama care alăptează observă scăderea lactației (din cauză că bebelușul nu poate suge eficient)

Frenul lingual scurt la copilul mare

Copiii mai mari cu fren lingual scurt, care nu a fost tratat la timp, pot să aibă următoarele simptome:

  • dificultăți de vorbire. Limba ”legată” va face dificilă pronunția anumitor sunete: d, s, z, s, l, r. Este normal ca la începutul vorbirii copiii mici să pronunțe greșit anumite sunete. Dacă acest lucru nu se corectează în timp, poate fi și din cauza unui fren lingual scurt.
  • igiena orală deficitară. Frenul lingual scurt și rigid favorizează acumularea de reziduuri în gură, acestea fiind greu de curățat din cauza imobilității limbii. Copilul cu ankiloglosie poate să aibă multe carii sau miros urât al respirației.

Diagnosticul ankiloglosiei

În cazurile clare de fren lingual scurt, diagnosticul va fi pus din primele zile de viață, adică din maternitate.

De cele mai multe ori, însă, semnele nu sunt atât de evidente la început și începem să suspectăm o problemă cu limba bebelușului de abia când apar dificultățile alimentare.

Frenul lingual scurt creează mai multe probleme sugarilor alăptați. Cei care sug din biberon pot să se alimenteze satisfăcător chiar dacă au un fren scurt deoarece tetina biberonului nu necesită o limbă atât de mobilă. Este motivul pentru care diagnosticăm mai des ankiloglosia la bebelușii alimentați natural.

Uneori diagnosticul se pune mai târziu, la 2-3 ani, când copilul are dificultăți de vorbire cauzate de frenul lingual scurt.

Tratamentul frenului lingual scurt

Întrebarea frecventă care apare în practică este ”când este cu adevărat nevoie să operăm frenul lingual scurt?” Având în vedere că mulți bebeluși au un fren ceva mai scurt decât ar fi ideal dar acest lucru nu le cauzează probleme, este uneori dificil de hotărât când este necesară intervenția.

Opiniile specialiștilor sunt diferite, unii recomandă așteptarea și urmărirea copilului, în timp ce alții preferă intervenția de eliberarea a frenului scurt imediat. Cert este că atunci când bebelușul nu se poate alimenta normal din cauza frenului lingual scurt, este necesar tratamentul chirurgical. Tratamentul este indicat și copilașilor mai mari care au probleme de vorbire din cauza frenului lingual scurt.

Tratamentul frenului lingual scurt se face chirurgical prin tăierea țesutului care leagă limba de plașeul gurii. Există două proceduri care se pot aplica:

  • Frenotomia: este procedura cea mai frecvent folosită. Frenul scurt și rigid este secționat și limba își recapătă imediat mobilitatea. Sângerarea este minimă iar intervenția nu necesită anestezie deoarece există foarte puține terminații nervoase în zona respectivă. Sugarul poate fi hrănit imediat după efectuarea frenotomiei.
  • Frenoplastia: este o procedură mai complexă necesară în cazurile severe de ankiloglosie când pentru refacerea mobilității limbii e nevoie de reconstrucția țesuturilor de sub aceasta.
Video frenotomie

Despre frenul labial restrictiv

Nu doar la nivelul limbii putem avea un fren prea scurt, ci și între buze și gingii. Atât buza superioară cât și cea inferioară sunt legate de gingia corespunzătoare printr-o bandă de țesut numită fren labial. Atunci când această bandă este scurtă și nu permite mișcarea normală a buzelor, vorbim despre frenul labial restrictiv sau ața buzei, cum este cunoscut popular.

Frenul labial scurt apare mai frecvent pe partea de sus, între buza superioară și gingia maxilară dar poate să apară și jos sau să se asocieze cu frenul lingual scurt, ankiloglosia.

Frenul labial scurt poate să cauzeze următoarele probleme copiilor:

  • dificultăți alimentare din cauză că bebelușul nu își poate arcui suficient buza superioară pentru a se atașa corect la sân sau biberon
  • apariția strungăreței
  • carierea dinților de lapte din cauza mâncării care rămâne blocată între gingie și buză
  • defecte de vorbire, pronunție greșită a consoanelor

Din aceste motive, este important ca un fren labial restrictiv să fie tratat prompt, atunci când este nevoie. Tratamentul constă în frenotomie, acelați tip de procedură despre care am discutat mai sus, în capitolul dedicat tratamentului ankiloglosiei.

Puteți vedea o imagine cu un fren labial scurt aici, lângă o poză cu un fren lingual extrem de scurt.

De reținut:

  1. Frenul lingual scurt apare destul de des la copii dar nu este obligatoriu să le cauzeze disconfort.
  2. Atunci când un sugar alăptat are probleme de alimentație, este necesar să fie verificat pentru fren ligual scurt.
  3. Dacă copilul nu se poate alimenta corect sau are probleme de vorbire din cauza frenului lingual scurt, se recomandă intervenția chirurgicală.

Citiți și: Furia laptelui – sfaturi și remedii

surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tongue-tie/symptoms-causes/syc-20378452

https://www.babycenter.com/baby/newborn-baby/lip-tie-baby_40009448

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.