Categorii
Boli Copil mic

Polipii și operația de polipi

Hipertrofia vegetațiilor adenoide (polipii măriți) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ORL ale copilului. Se estimează că aproximativ 1 din 2 copii mici suferă de inflamarea și creșterea în volum a polipilor, la un moment dat.

Chiar dacă majoritatea copiilor vor depăși aceste neplăceri, fără a fi nevoie de intervenție chirurgicală, există cazuri când operația de polipi este absolut necesară pentru refacerea sănătății celui mic.

Este important ca părinții să fie familiarizați cu semnele și simptomele hipertrofiei de vegetații adenoide, pentru a se adresa cât mai prompt medicului ORL-ist, la nevoie.

Ce sunt polipii?

Polipii, denumiți științific vegetații adenoide, sunt niște structuri de țesut limfoid (același care formează și amigdalele) cu rol în apărarea împotriva virusurilor și bacteriilor. Polipii sunt structuri normale, prezente la absolut toți copiii.

Polipii se găsesc în spatele foselor nazale, așa cum puteți vedea, cu roșu, în imaginea de mai jos (în imagine, polipii sunt inflamați și măriți mult în volum).

Imagine polipi măriți
Polipi inflamați – By www.scientificanimations.com – http://www.scientificanimations.com/wiki-images/, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64473889

În primii ani de viață, vegetațiile adenoide (împreună cu amigdalele) sunt importante pentru captarea germenilor din aer sau salivă, care ar putea îmbolnăvi copilul.

După 5-6 ani, imunitatea copiilor dezvoltă metode mai bune de apărare și polipii își pierd utilitatea, începând să se micșoreze.

La vârsta adolescenței, vegetațiile adenoide dispar complet.

De ce cresc polipii copiilor?

Polipii sunt prima barieră a corpului copilului mic împotriva infecțiilor respiratorii. De aceea ei se vor inflama de fiecare dată când copilul răcește, urmând să revină la normal după ce boala trece.

În unele cazuri, însă, polipii rămân inflamați și continua să crească cu fiecare nouă infecție.

Nu se cunoaște motivul pentru care unii copii au o predispoziție pentru mărirea vegetațiilor adenoide dar rinita alergică, carențele de igienă, refluxul gastro-esofagian, alimentația nesănătoasă, odihna insuficientă pot fi factori de risc.

La ce vârstă apar polipii?

Mărirea polipilor apare concomitent cu introducerea copilului în creșă sau grădiniță. Infecțiile respiratorii repetate, specifice perioadei de intrare în colectivitate, pot cauza hipertrofia vegetațiilor adenoide.

În trecut, copiii intrau in colectivitate la 3 ani împliniți, astfel că ne întâlneam cu polipii măriți în jurul vârstei de 3-4 ani.

În prezent, în situația în care mulți copii încep creșa înainte de 2 ani, a scăzut și vârsta la care apar deja simptomele polipilor inflamați cronic.

La ce vârstă dispar polipii?

Polipii devin nefolositori organismului după vârsta de 6 ani și vor începe să se reducă în dimensiuni, treptat. Pe măsură ce copilul crește, spre vârsta adolescenței, polipii dispar complet.

Această evoluție naturală a polipilor nu trebuie folosită ca justificare pentru a amâna tratamentul copilul cu polipi măriți. Atunci când un copil de 3 ani are simptome cronice cauzate de hipertrofia vegetațiilor adenoide, nu putem amâna tratamentul ani de zile, așteptând dispariția fiziologică a polipilor.

Lipsa tratamentului prompt, atunci când acesta este necesar, poate duce la surditate parțială sau dezvoltare fizică și intelectuală deficitară cauzată de oxigenarea defectuoasă a organismului și infecțiile repetate.

Simptomele polipilor măriți la copii

Copiii care suferă de polipi măriți vor avea unul sau mai multe din următoarele semne și simptome:

  • nas înfundat permanent
  • respirație pe gură, care poate cauza buze uscate și crăpate, miros urât al gurii
  • respirație zgomotoasă
  • modificarea vocii și vorbirii (vorbește ”pe nas”)
  • sforăit cronic
  • apnee în somn (pauze repetate ale respirației în somn)
  • otite medii repetate, lichid în urechea medie
  • diminuarea auzului
  • secreții nazale (sau în spatele nasului) permanente și tuse dimineața
Polipii simptome
Simptomele polipilor măriți

Atunci când polipii sunt măriți de mult timp, în lipsa tratamentului, copilul poate căpăta un facies particular, numit facies adenoidian. Copilul cu acest facies este palid, cu cearcăne, cu aspect obosit, somnolent, apatic, cu gura mereu deschisă.

În cazul în care observați că preșcolarul dumneavoastră are vreunul din simptomele enumerate mai sus, este indicat să mergeți la un consult ORL cât mai repede.

Diagnosticul polipilor

Polipii măriți pot fi suspectați atunci când copilul are simptome din cele prezentate mai sus. Atenția părinților dar și a medicului de familie sau a pediatrului copilului sunt foarte importante, pentru a observa la timp anumite modificări și a trimite copilul la un specialist ORL.

Medicul ORL poate pune diagnosticul de certitudine prin examinarea nazo-faringelui cu un dispozitiv endoscopic, cu cameră, care permite vizualizarea vegetațiilor adenoide hipertrofiate.

Deasemnea, medicul ORL va evalua și auzul copilului.

Tratamentul polipilor

Tratamentul polipilor depinde de simptomatologia fiecărui copil, în parte, dar și de gradul de hipertrofie pe care medicul ORL îl sesizează, în urma consultului.

Tratamentul medical (nechirurgical) poate să încludă:

  • picături nazale decongestionante
  • antibiotice în cazul infectării vegetațiilor adenoide
  • sprayuri nazale cu corticoizi care pot reduce inflamația polipilor

Operația de polipi – adenoidectomia

În anumite cazuri, la indicația medicului ORL, este necesară operația de polipi, ca tratament pentru problemele cauzate de hipertrofia vegetațiilor adenoide.

Operația de polipi este necesară și nu trebuie amânată atunci când:

  • Copilul are auzul diminuat din cauza lichidului acumulat cronic în urechea medie
  • Copilul sforăie cronic și are apnee în somn
  • Copilul are nasul permanent înfundat și respiră doar pe gură
  • Copilul dezvoltă astm bronșic
  • Copilul are facies adenoidian: cearcăne, paloare, ochi înfundați în orbite, gura permanent deschisă

Adenoidectomia se face sub anestezie generală și durează între 15 și 30-45 de minute, în funcție de tipul de intervenție. Intervenția clasică, de rezecție a polipilor cu o chiuretă ”în orb” a început să fie înlocuită, și la noi, de intervenția endoscopică, mult mai precisă. Accesul la intervenția endoscopică este încă limitat la orașele mari, cu centre medicale performante.

Complicația operației de polipi poate fi sângerarea excesivă la locul intervenției.

Operația de polipi nu necesită spitalizare peste noapte.

Se preferă ca operația de polipi să se facă în sezonul cald (primăvara, vara) dar se poate opera oricând, dacă este necesar.

Recuperarea după operația de polipi

Îmediat după operația de polipi, copilul poate să simtă disconfort sau durere local, poate să aibe obstrucție nazală, subfebrilitate sau respirație urât mirositoare. Aceste simptome dispar, treptat, majoritatea copiilor fiind complet recuperați în 7 zile.

Atât timp cât copilul are disconfort în urma operației, se recomandă odihnă, multe lichide, alimente moi.

Specialiștii recomandă o cură salină după operația de polipi, fie la mare sau la o salină artificială.

Pot polipii să crească din nou după operație?

Polipii pot să crească după operație doar dacă nu s-a făcut rezecția completă a acestora, conform specialiștilor ORL.

Această situație este rar întâlnită în practică, o dată cu metodele moderne de intervenție, cu vizualizarea endoscopică a polipilor în timpul operației.

De reținut

  1. Foarte mulți copii preșcolari (2-5 ani) suferă de hipertrofia vegetațiilor adenoide.
  2. Consultul ORL și tratamentul polipilor sunt obligatorii atunci când copilul are simptome.
  3. Operație de polipi nu va fi amânată atunci când este absolut necesară, în speranța că polipii vor dispărea cu vârsta.
  4. Operație de polipi se face sub anestezie generală, durează în jur de 30 de minute, nu necesită spitalizare peste noapte iar recuperarea completă a copilului durează câteva zile.

surse: https://drbogdanmocanu.ro/vegetatiile-adenoide-polipii-la-copii/#

https://kidshealth.org/en/parents/adenoids.html

Citiți și: Gastroenterita virală la copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.