Cum evităm carierea dinților copiilor
Caria dinților de lapte este o afecțiune frecventă a copiilor mici, ea afectează peste 10% dintre copiii între 1 an și 3 ani și, netratată, poate duce rapid la pierderea dinților afectați. Cea mai cunoscută este caria de biberon dar și alte obiceiuri alimentare sau igienice proaste pot cauza cariile.
Din fericire, cariile dinților de lapte pot fi prevenite printr-o igienă dentară adecvată și o alimentație săracă în zahăr. Esențial este, însă, ca aceste măsuri să fie luate devreme, o dată cu erupția primilor dinți, nu după apariția cariei, când este prea târziu.
Dinții de lapte ai copilului sunt extrem de importanți pentru sănătatea și dezvoltarea celui mic. Ei mențin stabilitatea mandibulei și maxilarului, asigură spațierea necesară formării dentiției definitive, sunt esențiali în alimentație și dezvoltarea corectă a vorbirii.
Problemele cauzate de dinții de lapte cariați
Cariile dinților de lapte aduc o mulțime de neplăceri:
- durere
- alimentație dificilă
- riscul infecțiilor
- aspect inestetic al gurii
- respirație urât mirositoare
- probleme de pronunție a unor consoane
- cheltuieli mari cu tratamentul
- stimă de sine afectată
- multă traumă pentru copil
De aceea, apariția cariilor la copiii mici este un lucru care trebuie obligatoriu evitat.
Pentru a putea preveni eficient apariția cariei dinților de lapte, este bine să știm cum apare aceasta și de ce evoluează atât de rapid.
Cum apare caria dinților de lapte și caria de biberon?
Carierea dinților, atât a celor de lapte cât și a celor definitivi, apare din cauza excesului de acizi din gură, acizi care atacă smalțul dentar și îl distrug, în timp. Acizii sunt produși de:
- zahărul din alimente
- bacterii care colonizează gura bebelușului
Laptele este alcătuit, în mare parte, din lactoză. Aceasta este o substanță din familia zaharurilor care, în contact prelungit cu dinții, atacă smalțul și duce, în timp, la carii.
Obiceiul de a adormi cu biberonul de lapte este motivul principal al cariei de biberon. Lactoza rămâne toată noaptea în cavitatea bucală a copilului, se transformă în substanțe acide și erodează treptat smalțul dentar.
Consumul excesiv de dulciuri precum și lipsa unei igiene dentare corecte, de timpuriu, sunt alte cauze frecvente ale cariilor copiilor.
O cauză mai rară a carierii dinților de lapte poate fi prezența frenului labial restrictiv, o bandă de țesut care leagă prea strâns buza de gingie. Din cauza aceste legături strânse mâncarea rămâne blocată între gingie și buză, producând rapid carierea dinților.
Primele semnele ale cariei la copilul mic
Carierea dentară din mica copilărie debutează aproape întotdeauna la nivelul incisivilor superiori (dinții de sus).
Părinții vor observa, inițial, mici pete albe sau gălbui pe dinți. Este foarte important să se meargă la stomatolog imediat ce observăm cea mai mică decolorare la nivelul danturii celui mic.
Netratate, aceste pete se vor transforma rapid în carii care pot eroda dinții fragili de lapte și pot duce la pierderea lor completă.
Smalțul dentar al copilului mic este subțire și fragil, comparativ cu cel al adultului, de aceea caria apare foarte ușor la copii și progresează extrem de rapid.
Cum prevenim cariile dinților de lapte?
Marea majoritate a cariilor copilului pot fi prevenite!
Pentru asta este necesară atenția părinților la obiceiurile alimentare cu care își cresc copilului dar și la timpul dedicat igienei dentare, încă de timpuriu.
Următoarele sfaturi ar trebui să devină o rutină pentru toți părinții, astfel încât să nu mai avem atât de mulți copii care suferă de neplăcerile cauzate de carii:
- Nu adormiți un bebeluș care deja are dinți cu biberonul cu lapte. Laptele va fi băut înainte de ora de culcare, astfel încât să avem timp să facem igiena dentară înainte de somn.
- Puneți apă în biberon dacă copilul nu poate fi adormit în nici un fel fără biberon.
- Obișnuiți copilul să bea lichidele dintr-o cănuță cu cioc, dupa 12 luni. În felul acesta rămâne mai puțin lapte (sau alte lichide dulci) în jurul gingiei.
- Nu oferiți sucuri de fructe sau ceaiuri dulci imediat înainte de culcare sau în timpul nopții.
- Limitați consumul de bomboane, dulciuri, ciocolată, jeleuri (sau nu le oferiți deloc, ele nu au nicio valoare nutritivă).
- Începeți să spălați dinții o dată cu apariția primilor incisivi. Spălarea se va face cu periuțe speciale pentru bebeluși. După 1 an, dinții trebuie spălați de 2 ori pe zi, minim 2 minute, cu pastă de dinți pentru copii. Citiți despre regulile de igienă dentară pentru bebeluși și copii aici.
- Nu introduceți suzeta sau biberonul copilului în gura dumneavoastră! Bacteriile din cavitatea bucală a adulților pot face mult rău bebelușului, cauzând carii sau diferite infecții.
- Duceți copilul la un consult stomatologic de rutină la vârsta de 1 an.
De reținut
- Peste 10% dintre copii vor dezvolta carii ale dinților de lapte.
- Carierea dinților de lapte aduce probleme serioase: durere, dificultăți de vorbire, miros urât al gurii, pierderea dinților.
- Cariile dinților de lapte sunt produse de igiena deficitară a gurii și de consumul excesiv de alimente dulci.
Citiți și: Ce este rujeola și de ce este periculoasă?