Categorii
Adolescent Bebeluș Copil mic Întrebări frecvente Școlar

Expunerea sănătoasă a copilului la soare

Cât putem ține un copil la soare?

Soarele este un factor important al sănătăţii fizice şi psihice. Cu atât mai mult în cazul copilului, care are nevoie de o contitate mare de vitamina D pentru o creștere armonioasă și evitarea rahitismului.

Chiar și așa, expunerea copilului la soare trebuie să se facă cu mare grijă, cu atât mai mult cu cât copilul este mai mic. Arsurile solare și insolația afectează cel mai des copiii.

De aceea recomandările pentru expunerea la soare a copiilor pot să pară destul de stricte, la prima vedere. Un alt motiv pentru care grija este obligatorie este și creşterea numărului de cazuri de cancer de piele, boală care se pare că afectează tot mai multe persoane tinere.

Expunerea la soare a bebelușului

Bebelușii sub 6 luni reprezintă o categorie specială care necesită o mare atenție atunci când îi expunem la soare. Din cauza pielii fine și sensibile dar și a faptului că se pot supraîncălzi foarte repede, bebelușii mici au risc maxim de arsuri solare și insolație.

Respectați următoarele recomandări pentru a evita neplăcerile cauzate de soare unui sugar mic:

  • bebelușii sub 6 luni nu ar trebui să stea în soare direct deloc
  • sugarul trebuie adăpostit la umbră pe timpul verii. Nu uitați că și la umbră primim 50% din razele solare
  • îmbrăcați bebelușul cu haine ușoare, deschise la culoare, care să-i protejeze cât mai mult din pielea expusă
  • folosiți obligatoriu o pălărioară cu boruri largi când scoateți bebelușul la plimbare
  • nu ieșiți vara la plimbare cu bebelușul mic între orele 10 si 16, soarele este foarte puternic atunci
  • cremele de protecție solară se folosesc la bebeluși doar după 6 luni!

Crema de protecție solară pentru bebeluși

Nu putem folosi creme solare de uz general pentru bebeluși, prin urmare crema de soare a mamei nu este adecvată pentru sugar. Bebelușul are nevoie de o cremă solară specială pentru vârsta mică, cu factor de protecție de minim 15 FPS.

Bebelușul trebuie să aibă 6 luni sau mai mult pentru a folosi cremă solară pe pielea acestuia.

Găsiți aceste creme în orice farmacie, prețul lor începe undeva la 50 de lei.

Cum folosim crema de protecție solară la bebeluși:

  • testați întotdeauna crema nouă pe o mică zonă de piele a bebelușului, înainte să o aplicați pe suprafețe mai mari. Dacă, după 30-60 de minute, pielea din zona respectivă arată normal, crema este bine tolerată și puteți să o folosiți
  • înainte de plimbare, aplicați crema pe toate zonele expuse ale bebelușului. Nu uitați de ceafă, urechi, dosul palmelor
  • aplicați crema cu minim 15 minute înainte să ieșiți la plimbare, durează până își face efectul de protecție

Nu uitați că un bebeluș nu e capabil să comunice faptul că îi e prea cald și nici nu poate să se ferească singur de soare. Este complet dependent de grija și atenția părinților.

Expunerea la soare a copiilor mai mari

Pentru a evita problemele cauzate de soare, ar trebui să respectați următoarele recomandări pentru toți copiii, dar și pentru adulți:

  • Expunerea prelungită la soare (plaja) între orele 10 şi 16, în sezonul cald, trebuie evitată. Acest lucru este valabil pentru toţi copiii, mici şi mari, dar şi pentru adulţi. A nu se înţelege că este interzis să se iasă afară între aceste ore! Copilul poate să iasă afară dar cu capul acoperit şi, deasemnea, cu o îmbracăminte uşoară care să îi protejeze pielea.
  • Pentru copii se va folosi o cremă cu factor de protecţie de minim 15 FPS. Aceasta se va reaplica la fiecare 2 ore dacă copilul nu se îmbăiază sau după fiecare baie în apă.
  • Este foarte bine ca şi copiii să folosească ochelari de soare.
  • Folositi costume speciale de protecție UV pentru plajă. Acestea acoperă mai multă piele decât un costum de baie obișnuit. Ele se găsesc ușor și sunt disponibile pentru toate vârstele.
  • Copiii cu tenul foarte alb, cu aluniţe, pistrui şi cei care au cazuri de cancer de piele în familie trebuie protejaţi cu şi mai mare atenţie. 
  • Copiii cu febră, boli acute sau traumatisme craniene recente NU trebuie să stea la soare.
  • Verificați nivelul de radiații UV al zilei pe aplicațiile de meteo, majoritatea aplicațiilor meteorologice sau paginilor de specialitate vă informează despre intensitatea razelor solare acolo unde vă aflați. Dacă nivelul de radiație UV este foarte mare, aveți mare grijă cu expunerea la soare a copiilor!
woman and three children playing water
Photo by Yulianto Poitier on Pexels.com

Aceste recomandări se aplică tuturor grupelor de vărstă, nu numai copiilor mici. Această precizare e utilă deoarece s-a constatat că, după 9-10 ani, părinţii nu mai acordă atât de multă atenţie protecţiei solare a copilului.

Riscurile expunerii neglijente la soare

 Pe lângă pericolul real reprezentat de cancerul de piele, expunerea neprotejată la soare poate provoca şi alte probleme. Dintre cele serioase menţionez insolaţia, care, la copil, poate fi periculoasă, dar şi arsurile solare.

Deasemenea, soarele puternic îmbătrâneşte şi usucă pielea şi poate cauza complicaţii în cazul copiilor cu boli ale pielii, cum ar fi dermatita atopică care este relativ frecventă la vârstele mici.

Arsurile solare

Pielea neprotejată a copiilor poate suferi arsură din cauza soarelui în 15 minute de expunere, chiar dacă semnele acesteia vor apărea după câteva ore.

Simptomele arsurii solare:

  • piele roșie și caldă
  • usturime a pielii
  • mâncărimi
  • frisoane, febră
  • umflare a pielii (în cazuri grave)
  • bășici pe pielea afectată (în cazuri grave)
  • durere de cap, greață (in cazuri grave)

Tratamentul arsurilor solare

  • tratați durerile cu ibuprofen sau paracetamol
  • aplicați un spray cu pantenol pe pielea afectată (la copiii peste 3 ani)
  • în caz de disconfort sever, medicul vă poate recomanda o cremă cu corticoizi care reduce durere locală, usturimile sau mâncărimile cauzate de arsura solară

Remedii naturale pentru arsurile solare

  • aplicați comprese răcoroase pe pielea afectată
  • faceți un duș răcoritor de 2-3 ori pe zi
  • aplicați loțiuni hidratante sau creme cu aloe vera pe pielea afectată
  • folosiți iaurt simplu pe pielea arsă, acesta se lasă 15 minute și apoi se spală
  • aplicați ulei de cocos pe piele. Atenție, loțiunile extrase din nuci, cum este și cocosul, nu sunt adecvate bebelușilor!
  • îmbrăcați copilul astfel încât pielea arsă să nu fie expusă la soare deloc până la vindecare
  • oferiți copilului multe lichide 2-3 zile, până când simptomele neplăcute încep să dispară

Există în unele familii temerea că prin limitarea expunerii directe la soarele puternic de amiază, organismul copilului va nu va produce suficientă vitamina D. Acest lucru este fals.

Vitamina D, în cantităţile necesare bunei funcţionări a organismului pe timp de vară, se va produce şi prin expunerea la soare după orele 16 sau dimineaţa înainte de ora 10. 

Fotosensibilitatea cauzată de medicamente

În cazul în care copilul ia medicamente de orice tip, întrebaţi medicul dacă este permisă expunerea la soare pe durata tratamentului. Unele medicamente comune cresc sensibilitatea pielii la razele ultraviolete și copilul se poate alege cu arsuri sau erupții cutanate.

Evitați expunerea directă la soare dacă copilul este sub tratament cu unul dintre următoarele medicamente:

  • antibiotice: trimetoprim (Sumetrolim), doxiciclină, ciprofloxacin
  • antihistaminice: cetirizină (Zyrtec), loratadină (Claritine)
  • anti inflamatoare: ibuprofen (Nurofen)
  • retinoizi pentru tratamentul acneei

De reținut 

  1. Copiii sub 6 luni şi mai ales prematurii nu ar trebui ţinuţi deloc sub razele directe ale soarelui. Când scoateţi sugarul mic afară, într-o zi însorită, e mai bine să-l protejaţi cu o umbreluţă, haine albe subțiri și pălărioară de soare.
  2. Crema de protecție solară se va folosi după vârsta de 6 luni.
  3. Expunerea prelungită la soare (plaja) între orele 10 şi 16, în sezonul cald, trebuie evitată. Acest lucru este valabil pentru toţi copiii, mici şi mari, dar şi pentru adulţi
  4. Copilul trebuie încurajat să petreacă cât mai mult timp în aer liber. Aceste recomandări au doar scopul de a limita efectele nocive ale radiaţiilor solare, NU de a descuraja activităţile în aer liber.

Citiți și: De câtă mișcare are nevoie un copil?

Mușcăturile de insecte

Mai multe informații despre siguranța copilului la soare găsiți aici.

48 de răspunsuri la “Expunerea sănătoasă a copilului la soare”

Buna ziua,
Este posibil ca fe fata bebelusului sau copilului sa apara iritatii si de la vant, nu doar de la soare? Pete care seamana cu dermatita atopica?
Multumesc

Da, vantul poate produce iritatii pe pielea copilului.

Prevenirea acestei probleme se face tot folosind o crema de protectie solara cand copilul e afara.

Iritatia produse de vant se vindeca in maxim 2-3 zile. Daca petele nu trec in acest interval, atunci e posibil sa fie vorba de alta problema dermatologica si trebuie consultat medicul.

Buna ziua,
Primavara, cum este vremea de acum cu aprox 24-26 grade, orele 11-16 reprezinta aceleasi riscuri ca si vara?

Multumesc frumos

Buna ziua,

Se poate dormi pe plaja, la umbra, in intervalele orare in care in mod normal se poate sta si la soare?

Multumesc

Se poate dormi cu conditia ca temperatura de afara sa nu fie deranjant de calda pentru copil.

De aceea este de preferat umbra oferita de un copac sau de casa pentru ca sub o umbrela de plaja se poate face extrem de cald.

Buna ziua,
Ce pastile de tantari este bine sa folosim pentru copii si de la ce varsta? Bygon sunt bune?
Multumesc

Puteti folosi pastilele inca din perioada de sugar, ele nu sunt toxice. Ceea ce ii poate deranja pe unii copii este mirosul puternic, de aceea incercati sa limitati timpul in care aparatul merge cu copilul in camera.

Buna ziua,

va rog, imi puteti spune daca este necesar sa folosim lotiune pentru protectie solara pentru un copil de 6 luni?Mergem la mare si, chiar daca nu vom sta la plaja, dimineata si seara ne vom plimba pe plaja. Exista o crema de protectie care este recomandata si pentru dermatita atopica? Poate Mustela, Avene…

Multumesc frumos

Daca copilul va sta in soare direct ar fi bine sa ii aplicati o crema pe zonele expuse (manute, picioruse).
Exista creme pentru copii Avene, Mustela, La Roche. Este bine sa cititi dumneavoastra personal etichetele pentru a alege crema corecta pentru ca, din pacate, personalul din farmacii nu este prea informat.

Este important, insa, sa testati pe o portiune mica de piele crema, sa asteptati o zi sa vedeti ce se intampla, inainte sa i-o aplicati pe tot corpul. Din cauza dermatiteti atopice poate sa nu tolereze crema si este bine sa verificati din timp acest lucru.

Hidratati bebelusul cu multe lichide si aplicati lotiuni hidrantante (fara alcool) pe pielea iritata. Nu folositi creme grase pe pielea arsa de soare, doar lotiuni sau geluri usoare.

Daca pielea ustura, puteti administra paracetamol sau ibuprofen care vor calma durerea.

Multumesc pentru raspunsul prompt insa ar trebui sa mentionez ca nu m-am referit la expunerea directa la soare. Este vorba despre o iritatie usoara a pielii din jurul guritei, pe gat, piept si pe umeri, in zona pampersului. Pentru a-l racori ii fac copilului dusuri caldute insa as dori sa stiu daca pot sa fac si altceva. Multumesc.

Pentru iritatia produsa de caldura cel mai important este sa tineti copilul intr-un mediu cu o temperatura confortabila pentru el astfel incat sa nu mai transpire si pielea sa fie uscata.

Deasemenea, sa nu-l imbracati cu haine stramte, din material sintetic sau care se freaca de piele. Puteti sa-l lasati cat se poate de dezbracat, eventual sa puneti un prosop moale sub el care sa absoarba transpiratia.
Puteti folosi comprese umede pe zonele iritate, pentru racorire.
Nu aplicati creme pentru ca acestea pot agrava bubitele produse de caldura.
Daca copilul are unghiute, e bine sa le taiati scurt ca sa nu se scarpine.

Buna ziua,
In curand vom pleca in concediu, la mare in Bulgaria. Ati putea sa mentionati cateva medicamente pe care ar trebui sa le contina 'farmacia mamei'pentru situatii de urgenta?
Multumesc,
O zi buna!

Daca e vorba despre un bebelus atunci e bine sa aveti un anti-termic (Panadol sau Nurofen), cateva pliculete de Smecta (in caz de diaree), picaturi cu apa de mare pentru nasuc, o crema cu Zinc pentru fundulet si o crema de protectie solara. Cam atat la aceasta varsta, orice neplaceri mai serioase trebuie vazute de un medic.

Daca copilul este mai mare, la cele mentionate mai sus puteti adauga plasturi, fasa si o solutie dezinfectanta pentru eventuale rani.

Baietelului meu care are 4 ani, ii tot apar alunite pe corp, inclusiv pe cap. este un fapt ingrijorator sau este normal? mentionez ca si eu si tatal avem alunite dar nu stiu exact la ce varsta au inceput sa apara. la el pe la 2 ani.

In general, persoanele cu alunite ar trebui protejate de soare cu creme de protectie cu factor maxim. Acest lucru e bine sa-l stiti.

E bine sa-l vada si un dermatolog pentru a va explica mai pe larg cum este cel mai bine sa-l protejati de soare.

Buna ziua!Am un baietel de 3 ani,dupa o plimbare pe malul marii iau aparut niste bubite ca si cand ar fi ciupit de ceva,sunt rosiatice,nu-l ustura si nici nu se scarpina dar arata urat,ce crema as putea sa folosesc?

Folositi creme speciale pentru copii, cu factor 50+ din gamele de dermatocosmetice (Mustela, Avene, La Roche, etc.) pe care le gasiti in farmacii.
La copiii cu dermatita atopica se va aplica un strat subtire pe o portiune mica de piele, initial, pentru a testa reactia. Daca nu apar reactii adverse locale in 24 de ore, puteti s-o folositi pe suprafete mari de piele.

Am observat pe manuta fetitei mele de 1 an si 4 luni o mica decolorare a pielii(1/2 cm).Sa-mi fac griji?Ce poate fi?Multumesc.

Mici anomalii de colorit ale pielii pot aparea in foarte multe situatii, multe fara semnificatie patologica.
Fara a vedea despre ce e vorba, nu va pot da un raspuns. Cel mai bine este sa intrebati pediatrul copilului, la urmatoarea vizita.

Buna ziua.Doamna doctor fetitei mele i-au iesit multe bubite de la caldura.E blonda si are pielea foarte alba.Evit orele in care soarele este puternic, ii fac dus zilnic, dar nu stiu ce as putea folosi pentru a combate bubitele.Fac precizarea ca are 1 an si 5 luni.Multumesc.

Multumesc pentrur aspuns.Noaptea doarme in body cu maneca scurta,camera nu e excesiv incalzita.Cand o scot afara de obicei ii dau o rochita peste pampers, majoritatea hainelor fiind din bumbac subtire.Cert e ca bubitele au aparut si pe pulpe, unde de obicei nu este imbracata.Ma gandesc ca si pielea ei alba si faptul ca e blonda dau o sensibilitatea mai mare pielii.Seara , dupa dus, folosesc produse sanosan sau aderma pentru hidratare.

Buna ziua.Anul asta merg cu fiica mea pentru prima data la mare.Are un an si jumatate.Cum ar trebui sa procedez cu intratul in apa?Este oare rece pentru ea?Mentionez ca am spalat-o doar cu apa calda si in piscina i-am pus tot calda….
I-am cumparat pantofi din piele, pe care i-a probat in prealabil, dar i-au facut bataturi la degetele mici.Am pus niste plasturi cu si fara rivanol cand am incaltat-o, in rest am incercat s-o las doar in picioarele goale.Ce as mai putea face?
Pentru bubitele cauzate de caldura pot s-o ung cu ceva pentru ca se scarpina foarte tare?
Multumesc.

Copilul poate fi dus in apa marii/piscina daca se simte bine. Daca apa este prea rece, copilul insusi va protesta si veti stii ca nu este confortabil.
Pe timp de vara, copilul va fi incaltat in sandale cat mai usoare cand iese pe strada. In rest va umbla descult, prin casa, de exemplu. Orice incaltaminte care cauzeaza probleme va fi aruncata.
Nu este indicat ca bubitele cauzate de caldura sa fie unse cu substante grase. Trebuie doar evitata transpiratia locala prin imbracaminte usoara, sumara din fibre naturale. Mentinerea igienei este si ea importanta (dusuri, bai).

Buna ziua am o fetita de 6 anisori am fost la mare si dimineata cand sa trezit am vazut pe pieptul fetitei brobinte multe dar fff marunte care o mananca si pe spate are nu stiu de ce am folosit crema protectoare 50+dar nu stiu ce sa fac dimineata merg la medic cu ea

I-am dat fetitei in timpul verii 2picaturi de vigantol,are 1 an si 7 luni.Dinseptembrie pana la 2 ani ar trebui sa-i dau 3?Multumesc frumos.

Buna ziua am o fetita de 9 luni si dorim sa ajungem la mare in cursul acestei luni, insa nu stiu daca aerosolii din aceasta perioada sunt indicati la varsta ei. In conditiile in care este indicat sa ajungem in luna octombrie la mare, care ar fi intervalul de timp recomandat de a sta pe plaja pentru aerosolo. Multumesc

Foarte bune sfaturile. Eu folosesc pentru copilul meu la recomandarea unui medic o lotiune naturala protectoare de plaja cu factor de protectie spf 45 pentru copii de la Aubrey Organics. Tot de la firma asta am cumparat si o sticluta cu aloe vera pur compus din 98% ingrediente organice si face minuni. Recomand produsele

Buna ziua,

Vrem sa mergem la mare in luna August cand copilul va avea 1 an si 2 luni, iar pe plaja vrem sa respectam intervalul orar 8-10 dimineata si apoi dupa 16:30.

Ne puteti spune va rog frumos daca dand copilul cu crema cu factor de protectie 50 in intervalul 8-10 dimineata, acest lucru va afecta cu ceva beneficiul de a se produce vitamina D ?
De asemenea am vazut ca au aparut si tot felul de hainute anti UV pentru copii .. chiar sunt necesare pentru primele ore ale diminetii ?

Putem plimba copilul pe plaja la aceste ore doar cu protectia cremei 50+ , cu palarie pe cap si doar cu pampers pe el ? sau trebuie pus si vreun tricou indiferent de ore ?

Multumesc!

Am gasit aceste informatii pe un site, puteti cumva sa ne spuneti daca sunt corecte si daca ar trebui ca pana la 3 ani copii sa stea imbracati pe plaja pana la orele 9:00 sau 10:00?

"Pentru a se fabrica in piele vitamina D (necesara fixarii in oase a calciului la cei mici), este suficient ca soarele sa-i vada de la 1 minut pana la maximum 5 minute pe zi. Pentru aerosoli, trebuie sa fim pe plaja cu copii dimineata pana in ora 9.00 (imbracati).

Deci nu avem motive justificate medical sa expunem copilul mic la soare. Pielea copilului este mult mai sensibila la ultraviolete decat a adultului.

Este bine ca, pana la varsta de 3 ani, copiii sa fie protejati cu haine si palarii de soare, iar pe zonele expuse la soare sa ii dam pe cei mici cu creme cu factor de protectie 50+.

Buna ziua. Copilul meu are 6 luni si i au aparut niste bubite pe burta pana in jos intre picioare , pe spate , cred ca incep si pe maini si pe picioare.bubitele sunt mici si nu se simt.in urma cu 2 zile a facut si putina febra pana in 38 , i am dat eferalgan , ia scazut iar ieri facea putina febra si ii scadea fara sa ii dau ceva.Imi puteti spune ce e ?

Buna ziua urmeaza sa plecam in concediu pentru prima data cu fetita de 3 ani si 6 luni …ce crema ar trebuii sa folosim si ce trebuie sa contina bagajul fetitei? Ptr acest concediu…va multumesc!!

Buna ziua urmeaza sa plecam in concediu pentru prima data cu fetita de 3 ani si 6 luni …ce crema ar trebuii sa folosim si ce trebuie sa contina bagajul fetitei? Ptr acest concediu…va multumesc!!

Buna ziua,fetita mea are maturitate articulară dreapta tip II alfa 60 grade si beta 52, iar st alfa 72 grade si beta 46 grade,ortopedul mi.a zis să revin peste 6 săptămâni,cica momentan nu necesita tratament.va rog ajutați.ma

Buna ziua,fetita mea are maturitate articulară dreapta tip II alfa 60 grade si beta 52, iar st alfa 72 grade si beta 46 grade,ortopedul mi.a zis să revin peste 6 săptămâni,cica momentan nu necesita tratament.va rog ajutați.ma

Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste sfaturi.. am un bebelus de 2 luni am am stat cu ea afara si fara sa-mi dau seama a fost cu un obrajior mai expusa la soare.. e destul de rosior obrazul ce as putea sa-i pun pe fata? Am atatea emotii sa nu fie dureros, nu plange si nu are febra.. da nu ma pot linistii pana nu stiu ca nu e ceva grav.

Buna am fost astazi la plaja cu fetita mea Si a prinso putin soarele doar pe maini si picioare cu ce sa o dau sa nu o usture

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.