Dermatita atopică la copii

Dermatita atopică este o boală de piele foarte frecventă la vârstele mici. Ea se caracterizează prin piele aspră și uscată, inflamarea pielii, descuamare și mâncărimi locale.

Dermatita atopică debutează adesea în perioada de bebeluș, are tendința să dispară și apoi să reapară periodic, dar devine tot mai ușoară pe măsură ce copilul crește.

Menținerea pielii permanent hidratată este esențială pentru copiii cu dermatită atopică.

Cauzele dermatitei atopice

Nu se cunoaște în prezent cauza exactă pentru care unii copii suferă de uscăciunea și inflamarea pielii. Este posibil ca dermatita atopică să nu aibă o singură cauză ci să fie declanșată de unul sau mai mulți din următorii factori:

 • produse de igienă dure, cu coloranți, parfumate excesiv (geluri de spălare, săpunuri, detergenți de rufe, balsamuri de rufe). Foarte multe produse cosmetice sunt dăunătoare pielii delicate a bebelușului. Citiți și articolul Are nevoie bebelușul de cosmetice?
 • apă dură sau contaminată cu diferite substanțe nocive pielii, din foraje sau fântâni. Dacă suspectați că apa menajeră nu este adecvată, duceți-o la o analiză.
 • predispoziție genetică: boala poate fi uneori moștenită de la părinți cu dermatită atopică
 • sistem imunitar imatur care nu poate asigura încă apărarea și protecția adecvată a pielii
 • alergii
 • condiții de mediu extreme: vreme rece sau căldură cu transpirație excesivă
 • haine aspre sau din materiale alergenice (lână)

Este cert, însă, că riscul de a dezvolta dermatită atopică crește în cazul copiilor născuți în familii cu alergii (astm, rinită alergică, alergii alimentare, etc).

Simptomele de dermatită atopică

Dermatita atopică poate afecta in mod diferit orice regiune a corpului copilului dar, mai frecvent, eczema va fi observată în următoarele locuri:

 • pe obraz și în jurul gurii
 • pe partea interioară a coatelor
 • pe partea interioară a genunchilor
 • pe gât
 • pe mâini, glezne

Simptomele pot fi unul sau mai multe dintre următoarele:

 • piele aspră, uscată, uneori cu descuamare sau fisuri
 • piele roșie, inflamată, umflată
 • mâncărime la locul eczemei
 • piele îngroșată
 • bubițe roșii, aspre, în relief și care pot supura în cazuri grave, infectate

Boala este variată, vine în forme ușoare (majoritatea) dar și în forme medii sau grave, cu afectarea unor zone mari de piele de pe corp.

Poze cu dermatită atopică la bebeluși puteți vedea aici.

Cum se pune diagnosticul de dermatită atopică?

Diagnosticul dermatitei atopice se stabilește, în general, prin evaluarea simptomelor enumerate și istoricului de alergii din familie.

Nu există o analiză specifică care să diagnosticheze dermatita atopică.

În cazul copiilor mai mari, cu dermatită atopică severă, pot fi utile testele alergologice cutanate, dozarea IgE totale.

Este important ca dermatita atopică să fie diagnosticată de către medic, pentru a evita confuzia cu alte boli de piele care au unele simptome comune (acneea infantilă, urticaria, dermatita seboreică, etc).

Tratamentul dermatitei atopice la copii

Nu există un tratament specific care să vindece dermatita atopică, dar medicul poate să prescrie creme sau medicamente care reduc semnificativ inflamația și mâncărimile de la nivelul pielii.

Alegerea acestor terapii depinde mult de forma și severitatea dermatitei atopice, în cazurile ușoare fiind suficientă doar hidratarea temeinică a pielii și evitarea factorilor de risc.

Cum îngrijim pielea atopică acasă?

Îngrijirea corectă a pielii copilului cu dermatită atopică este cheia tratamentului.

Recomandările enumerate mai jos trebuie respectate nu doar atunci când copilul are un episod activ de eczemă ci tot timpul, și atunci cînd pielea este sănătoasă, pentru a preveni reapariția dermatitei atopice.

 1. Hidratați pielea copilului de 2 ori pe zi cu o cremă hipoalergenică, specială, recomandată pentru dermatita atopică. În majoritatea farmaciilor veți găsi aceste creme la raftul de dermato-cosmetice. Pielea aspră și uscată este cea mai mare problemă în această boală a pielii, de aceea este esențial să aplicăm frecvent crema.
 2. Tăiați unghiile copilului scurte pentru a reduce scărpinarea și infecția eczemei.
 3. Faceți zilnic baie copilului. Este bine să folosim apă călduță, nu fierbinte, baia să fie scurtă și să evităm ștergerea pielii prin frecare cu prosopul. Menținerea unei bune igiene reduce mâncărimile și riscul de infecții.
 4. Folosiți doar produse de igienă hipoalergenice: săpun, șampon, detergent.
 5. Clătiți foarte bine hainele copilului și NU folosiți balsam de rufe.
 6. Evitați contactul pielii cu lâna, blana animalelor, textile aspre, chimicale
 7. Evitați încălzirea excesivă și transpirația copilului.
 8. Eliminați din dietă alimentele alergenice în cazul copiilor cunoscuți cu alergii alimentare
Cum îngrijim pielea atopică
Cum îngrijim pielea atopică a copilului

Dermatita atopică și soarele

Expunerea la soare a copilului cu eczemă rămâne un subiect controversat. Unii părinți observă efecte favorabile ale razelor solare, în timp ce alții remarcă agravarea simptomelor de dermatită atopică după plajă.

Secretul stă în timpul de expunere al copilului atopic la soare.

Studiile arată că, într-adevăr, soarele ajută dar doar la expuneri scurte și moderate.

În cazul copiilor cu eczemă care stau exagerat în soare, dermatita se poate agrava.

Citiși despre expunerea sănătoasă a copiilor la soare aici.

Tratamentul medical al dermatitei atopice

În cazul unei dermatite medii sau severe se pot folosi următoarele medicamente, cu respectarea strictă și a regulilor de îngrijire a pielii enumerate mai sus:

 • Unguente cu corticoizi: Advantan, Cutivate, etc. Acestea sunt foarte eficiente în reducerea inflamației (roșeața, umflarea pielii). Se pot folosi 5-10 zile pe zonele afectate și dau rezultate foarte bune.
 • Medicamente antihistaminice. Aceste medicamente, cunoscute mai degrabă din tratamentul alergiilor, sunt folosite pentru a reduce mîncărimile de la nivelul pielii și e evita scărpinatul.
 • Unguent cu inhibitor de citokine (crisaborol). Este cel mai nou tip de tratament pentru pielea atopică, lansat in 2019. Nu conține corticoizi și poate fi folosit pe termen lung (până la 4 săptămîni într-o cură) de către copiii peste 2 ani. În prezent, preparatele Eucrisa sau Staquis nu sunt încă disponibile în România.
 • Unguent cu efect imunosupresive la nivelul pielii: tacrolimus, Protopic (inhibitor de calcineurina). Se folosește rar, în cazuri mai severe de dermatită atopică.
 • Antibiotice sub forma de cremă sau oral. Acestea sunt uneori necesare în cazul în care apare infecția eczemei, cauzată de scărpinat excesiv asociat cu o igienă precară.

De reținut:

 1. Dermatita atopică este o boală de piele cronică, cu perioade de eczemă care alternează cu perioade fără simptome.
 2. Nu există teste sau analize de laborator pentru dermatita atopică.
 3. Îngrijirea corectă a pielii și evitarea factorilor de risc sunt cruciale pentru copilul care suferă de dermatită atopică.

surse:

https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=atopic-dermatitis-in-children-90-P01675

4 Comments

 1. Anonim says:

  Spuneti-mi, va rog, noi folosim Advantan milk cateva zile cand fetita are pusee de dermatita atopica si in rest o dam cu crema Atoderm de la bioderma, o data sau de doua ori pe zi, cum apucam. Este bun ce folosim sau exista creme mai eficiente pentru dermatita atopica? Am mai auzit de la alte mamici care folosesc Cutivate sau creme Lipikar sau Xeracalm si as vrea sa stiu care sunt cele mai bune.

  1. Este ok ce folositi. Nu exista mari diferente intre cremele mentionate, depinde si la ce reacționează mai bine pieliea fiecărui copil.

 2. Anonim says:

  Care e diferența intre dermatita atopica ușoara și dermatita gravă la un bebeluș? Noi avem o eczemă pe fața si pe gât la bebe, o dau cu Atoderm si nu s-a mai extins. Nu pare sa o deranjeze

  1. In dermatita usoara, eczema este de dimensiuni mici, nu produce cruste, nu dă mâncărimi și raspunde bine la aplicarea zilnica de crema pentru dermatita atopica. In articol aveti un link cu poze dermatita atopica bebelus, acolo sunt niste cazuri medii sau severe de eczema.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.