Categorii
Bebeluș Întrebări frecvente La primul copil Nou născut

Despre fontanele

Fontanelele bebelușului sunt zonele moi, cartilaginoase care se simt la îmbinarea oaselor craniului care nu s-au sudat încă. Cea mai mare este fontanela anterioară, aflată în creștetul capului, în formă de romb. Puteți vedea o imagine a fontanelei anterioare aici.

Fontanelele mai sunt cunoscute popular și ca punctele moi de pe capul bebeluşului pe care părinții se tem să le atingă, crezând că creierul poate fi palpat imediat sub pielea capului. Acest lucru este fals, sub piele există un cartilaj gros care protejează creierul astfel că nu există nici un risc real să rănim copilul dacă atingem fontanela anterioară.

Aceste zone moi ale capului sunt normale, ele sunt prezente la toți bebelușii. Fontanela nu trebuie privită ca o ”problemă”, ea este de ajutor bebelușului, așa cum puteți citi mai jos.

La ce ajută fontanelele?

Prezenţa fontanelelor şi structura moale, cartilaginoasă a oaselor craniului, are următoarele efecte benefice pentru bebeluș:

 • fac posibilă naşterea pe cale naturală prin adaptarea capului copilului la dimensiunile bazinului mamei în momentul naşterii. În lipsa zonelor moi ale craniului nou-născutului, naşterea pe cale vaginală ar fi imposibilă
 • permit creşterea rapidă a creierului în interiorul craniului în primele luni de viaţă 
 • protejează copilului de efectele grave ale unor posibile traumatisme craniene. Deşi poate părea paradoxal, fontanelele reprezintă un factor de protecţie al creierului. În momentul unei lovituri, oasele craniului, în loc să se fractureze, se pot mişca uşor între ele datorită structurii lor cartilaginoase şi a fontanelelor, rămânând astfel intacte.

La naştere, copilul poate prezenta 6 fontanele dar, în practică, ne interesează fontanela anterioară pentru că este cea mai mare şi cea mai uşor de examinat.

baby having a head massage
Photo by Ksenia Chernaya on Pexels.com

Care e dimensiunea normală a fontanelei?

Spre deosebire de alte măsurători care se fac în perioada de sugar şi care sunt relativ precise (greutate, talie, perimetru cranian, etc.) fontanela anterioară poate să prezinte variaţii mari de dimensiune, de la un copil la altul.

Majoritatea copiilor vor avea o fontanelă anterioară de 2/2 cm DAR, trebuie precizat, că pot fi perfect normale fontanele mai mici sau mai mari decât această valoare medie.

În primele luni după naştere, fontanela anterioară poate chiar să se lărgească temporar, la mulţi sugari sănătoşi.

Fiecare bebeluș ar trebui să fie dus lunar la pediatru până la 6 luni. La aceste controale medicul va evalua de fiecare dată și fontanela. Este mai util să vedem cum evoluează fontanela unui copil în timp, fiecare bebeluș fiind diferit.

Când se închide fontanela?

Oricând între 3 şi 24 de luni (după unii autori şi mai târziu de 24 de luni).

Este foarte important de ştiut acest lucru, mai ales în ţara noastră, unde se practică încă, de unii medici, întreruperea administrării de Vigantol în cazul închiderii fontanelei anterioare (care se poate produce încă de la 3 luni).

Este o practică greşită, lipsită de argument ştiinţific si periculoasă pentru că măreşte riscul de rahitism.

Nu există nici o dovadă că o dată cu inchiderea fontanelei, nu mai “creşte creierul”. Este un mit!

Evaluarea dezvoltării craniene la sugar se face prin măsurarea periodică a perimetrului capului. Dacă aceasta este în limite normale, nu se va întrerupe administrarea de vitamina D (şi nici nu se va diminua doza), chiar dacă fontanela anterioară s-a închis. Perimetrul cranian trebuie măsurat lunar si se va compara cu graficele de creștere standard folosite in pediatrie. Ca informație generală, perimetrul cranian crește cam cu 2 cm lunar, în primele luni de viață.

stethoscope and tape measure on white surface
Photo by Mikhail Nilov on Pexels.com

Vitamina D trebuie administrată până la 18 luni, tuturor copiilor, conform ghidurilor din România.

Fontanela anormală

Fontanela mare 

O fontanelă mai mare poate avea următoarele cauze:

 • administrare incorectă de vitamina D
 • rahitism
 • sindrom Down (de obicei diagnosticat de la naştere)
 • acondroplazie
 • presiune intracraniană crescută
 • hipotiroidism congenital

Suspiciunea se ridică în urma unor consulturi repetate în care se va măsura cu atenție atât fontanela, evoluţia ei în timp dar şi perimetrul cranian. De cele mai multe ori, o fontanelă mai mare, la un copil sănătos, nu este o problemă.

Fontanela mică sau închisă

Fontanela mică este o problemă doar dacă este asociată cu un perimetru cranian sub limită. Ea poate fi cauzată de craniosinostoză, microcefalie, etc. Şi în cazul acesta se vor face măsurători repetate, analize de sânge dar şi investigaţii imagistice (ecografie transfontanelară, radiografie de craniu) pentru stabilirea unui diagnostic corect.

Dacă perimetrul cranian este în limitele normale pentru vârstă, nu este o problemă.

Fontanela bombată

Poate să apară o bombare scurtă, de moment, a fontanelei la copilul care tuşeste, vomită, plange sau face alt tip de efort. Aceasta este normală.

Fontanela bombată continuu ridică suspiciunea de hidrocefalie, infecţii (meningită), hemoragii craniene, traumatisme, etc. Dacă observaţi bombarea permanentă a fontanelei se impune consult medical cât mai prompt. 

Fontanela înfundată

Fontanela deprimată, înfundată poate fi normală la unii bebeluși. În cazul în care copilulului i se înfundă brusc fontanela, acesta poate fi un semn de deshidratare. La bebeluși, deshidratarea apare frecvent în cazul diareei severe cu Rotavirus sau alți agenți patogeni, vărsăturilor repetate sau refuzului alimentar din alte boli.

Citiți mai multe despre virozele digestive ale copiilor precum și despre semnele deshidratării în articolul Gastroenterita virală la copii.

În cazul în care observați înfundarea bruscă a fontanelei bebelușului, este obligatoriu consultul medical.

Fontanela pulsatilă

Fontanela pulsatilă poate fi întâlnită la unii sugari perfect sănătoşi şi este adesea absolut normală. Dar, din cauză că uneori acest semn poate indica prezenţa unei boli neurologice sau vasculare, se impune un control medical la toţi sugarii la care părinţii observă frecvent pulsatilitatea fontanelei.

De reținut

 1. Nu este nici un pericol dacă atingem bebelușul în zona fontanelei.
 2. Nu există o dimensiune normală standard pentru fontanela anterioară.
 3. Nu există un moment universal valabil pentru închiderea fontanelei. Fontanela anterioară se poate închide oricând între 3 luni și 2 ani.
 4. Bombarea ocazională a fontanelei (tuse, plâns, efort) este normală.
 5. Vigantolul nu se întrerupe şi nici nu se scade doza în cazul închiderii fontanelei anterioare DECÂT dacă copilul are masurători anormale ale perimetrului cranian

Citiți și: Bebelușul la 1 lună

296 de răspunsuri la “Despre fontanele”

Buna ziua,
Este normal sa se cunoasca cu ochiul liber pulsul copilului in dreptul fontanelei?
Multumesc

Depinde.

Poate fi un lucru normal, este intalnit la multi sugari perfect sanatosi, mai ales cand fac efort.

Dar, exista si situatii cand acest semn poate fi indicatorul unei boli.

Sunt multi factori care trebuie luati in considerare si doar un control medical poate stabili daca, in cazul copilului dvs, aceasta pulsatilitate a fontanelei este normala.

Asadar, recomandarea mea este sa duceti copilul la pediatru.

Buna ziua ,

Am o intrebare : am intrerupt acum 2 saptamani administrarea de vigantol.O mai pot relua? Micuta are 7 saptamani.

Va multumesc mult

Buna seara
Am o fetita de 7 luni uneori ii bombeaza fontanela anterioara..i am facut punctie lombara si nu are meningita si nici hidrocefalie in urma efectuarii ecografiei de fontanela.De la ce oare sa i bombeze fontanele?
Multumesc

Fontanela poate bomba cand copilul plange, cand face efort, se screme.

Daca ati facut ecografie si punctie lombara si, mai ales, daca copilul e bine, sanatos atunci nu e nici o problema daca fontanela mai bombeaza uneori in conditii de efort.

Va multumesc pentru raspuns
Copilul nu face efort,fontanela e mai tot timpul bombata
ce investigatii ma sfatuiti sa mai fac?
va multumesc

Revenind la ce am scris mai sus are o bombare a fontanelei inconstanta..ma nelinisteste acest lucru..de la ce ar putea sa fie asa daca la ecografie de fontanela si la punctia lombara a iesit bine..va rog sa ma sfatuiti in legatura cu ce investigatii as mai putea face
Va multumesc

De cele mai multe ori fontanela bombeaza fara un motiv clar, in anumite pozitii, mai des cand copilul sta culcat (in afara efortului, vomei,plansului etc).

Investigatiile pe care le-ati facut sunt suficiente, sunt negative, puteti sta linistita.

Investigatii complexe ca RMN-ul sau tomografia craniana nu se indica decat copiilor cu reale probleme pentru ca iradierea si riscul asociat anesteziei generale nu se justifica in cazuri in care nu exista simptome clare de boala cerebrala.

Asadar, cum spuneam anterior, daca copilul este declarat sanatos si bine dezvoltat de catre un pediatru nu mai este nevoie de nici o investigatie suplimentara. E suficient ce ati facut.

Va multumesc mult pentru raspuns,apreciez faptul ca ati raspuns atat de repede.
Va doresc numai bine

Buna seara,
As vrea sa va intreb daca este mit sau realitate ceea ce se spune despre umerii copilului mic sau chiar mai marisor cum ca s-ar disloca foarte usor daca este ridicat doar de manute sau se rasuceste in jurul unei maini cand invata sa mearga si mai cade spre exemplu.
Multumesc

Exista un risc, la copiii sub 5 ani, dar dizlocarea se produce la cot, rar la umar. Aceste probleme apar atunci cand copilul este ridicat in aer si astfel toata greutatea lui tensioneaza articulatiile.

Aceasta dizlocare se produce mai ales daca copilul este ridicat de pe sol tinut de o singura mana (cand ne jucam, invartim copilul in aer,etc). De aceea, cand ridicati (invartiti) copilul mic, cel mai sigur este sa-l apucati de subsuori.

Daca copilul merge pe sol si este tinut de o mana (sau doua) riscul este minim si nu trebuie sa va faceti probleme.

Buna ziua !va rog sa ma sfatuiti ce pot face la un bebelus de 4 luni (nascut prematur la 36 sap.)la care se inchide frontanela prea repede (dupa cele spuse de doctorul de familie) dar celelalte oase ale capului sunt moi?
Va multumesc!

Dupa 3 luni fontanela se poate inchide oricand.
Trebuie masurat perimetrul capului si, daca acesta este in limite normale, nu este nici o problema daca se inchide fontanela si nu trebuie sa faceti nimic.

Sfatul meu aditional este sa fiti si in evidenta unui specialist pediatru cu copilul, daca se poate, nu doar a medicului de familie.

Buna seara !
In urma cu o saptamana, baietelul meu de 4 ani, alergand prin casa, s-a impiedicat si a venit cu fruntea direct in calorifer. A facut ditamai cucuiul, dar si o usoara taietura . I-am aplicat comprese reci, a 2-a zi nu se mai vedea cucuiul. Dar, acum, inca se mai simte craniul bombat in acel loc si il doare putin la atingere. Poate fi ceva grav ? Multumim !

E normal sa mai doara locul respectiv si chiar sa ramana usor "denivelat" la atingere, chiar dupa vindecarea completa.

Daca copilul este bine, nu acuza dureri de cap sau alte simptome, nu ar trebui sa fie probleme grave si sensibilitatea locala ar trebui sa dispara in cateva zile.

buna ziua. am si eu o intrebare baietelul meu are 10 luni si de cand l-am nascut o parte a frunti a fost mai umflata. doamna dr a spus ca , cu timpul o sa-si revina numai ca are 10 luni si tot asa este.imi puteti spune despre ce e vorba si la ce specialist ar trebui sa merg sa-l vada?

Puteti merge la o consultatie la un chirurg pediatric pentru a obtine si o alta parere.

Dar, in general, nu se intervine in nici un fel in aceste cazuri, forma fruntii se va corecta in timp, daca este doar o mica anomalie.

Buna ziua! Am un baietel de 2 ani si 11 luni care e mai zburdalnic si mereu cade. Cele mai dese lovituri sunt la cap in partea dreapta a fruntii, care pare si usor bombata.Ultima lovitura a fost in frunte si am constatat faptul ca acel loc este moale, pare gol lasand degetul sa se afunde…este ceva in neregula? Va multumesc!

Este posibil ca oasele sa se deformeze usor in urma loviturilor repetate mai ales daca exista si o deficienta de calciu si/sau vitamina D asociate.
Sfatul meu este sa mergeti la un consult la un medic pediatru care poate sa examineze copilul si sa va dea mai multe lamuriri.

Buna seara,

Am o intrebare. Bebelusul meu, de 5 luni si 1 saptamana are perimetrul cranian de 47cm, iar pe langa aceasta uneori fontanela lui este bombata si pulseaza. In plus, venele de pe fata ii sunt foarte accentuate, iar unele, at cand plange i se bombeaza putin. Acest lucru poate insemna ca ar avea ceva sau poate fi si normal?

Va multumesc

Fontanele poate sa bombeze atunci cand copilul plange, se agita sau sta culcat si este normal. Si aspectul legat de vene poate fi normal.
Dar toate acestea trebuie vazute de un medic pediatru pentru a stabili acest lucru cu certitudine.

Buna ziua! In primul rand as dori sa spun ca sunt tare bucuroasa ca am descoperit acest blog.Fetita mea are un an si 5 luni si de fiecare data cand a avut o problema am incercat sa gasesc un raspuns pe net,dar ma confruntam cu pareri nespecializate de care nu puteam tine cont.Va felicit pentru faptul ca ati creat acest blog si ne sunteti alaturi,sfatuindu-ne. Am si eu o intrebare legata de fontanela. Pana la aceasta varsta nu i s-a inchis fontanela anterioara.Stiu ca mai este timp pana face 2 anisori,dar la ultimul control din august mi s-a spus ca marimea e 2/2.Acum mi se pare ca are cam aceeasi dimensiune.Cand a implinit un an mi s-a recomandat sa incetez administrarea vigantolului.Din ce imi dau seama acum nu am procedat prea bine.As putea sa ii dau in continuare daca am intrerupt 5 luni?Ori acum nu ar mai avea vreun efect benefic? Va multumesc!

Puteti relua administrarea de vigantol, asociata si cu Calciu, 10 zile pe luna, in fiecare luna de iarna.
Dar ar fi indicat sa consultati si un pediatru pentru analiza impreuna daca alimentatia copilului este corecta si daca nu sunt necesare niste analize pentru a stabili daca exista eventuale carente.

Buna ziua,baietelului meu de 11 luni,i sa pus diagnosticul de hiperlaxitate ligamentara si picior tal-valg bilateral. intrebarea mea este ce tratament ar trebui sa-i fac, daca se recupereaza 100% si care ar fi cauza

Tratamentul difera in functie de gravitatea deformarii. In formele usoare se poate rezolva problema doar cu masaj in timp ce in formele mai severe poate fi necesara corectia chirurgicala.
Tratamentul si urmarirea copilului se face de catre un ortoped/chirurg pediatru.
Majoritatea formelor sunt usoare si recuperarea este completa daca se aplica tratamentul indicat de medicul copilului.

buna ziua ! este normal ca un copil de 17 luni sa aibe inca fontanela anterioara inca bine pronuntata?cum se poate proceda ca fontanela anterioara sa i se inchida mai repede? va multumesc!

Asa cum ati putut citi si in articol, momentul inchiderii fontanelei anterioare difera mult de la un copil la altul, multi copii avand inca fontanela deschisa pana sper 2 ani.
Este important sa va asigurati ca i se administreaza corect Vigantolul si consuma suficient lapte (circa 500 de ml zilnic).
Pentru un diagnostic corect, insa, e bine sa va adresati unui pediatru care poate consulta copilul si exclude o eventuala carenta de calciu.

Buna ziua,
Baietelul meu are 4 luni, fontanela inchisa si perimetrul cranian de 38 cm. Medicul pediatru a recomandat incetarea administrarii de Vigantol. In ultima luna , perimetrul cranian a crescut 1 cm. Copilul a fost nascut prematur, 2,150 kg, 45 cm lungime. Dupa nastere mi-a fost recomandata ecografie transfontanelara (nu stiu de ce) la cre medicul a spus ca nu se vede nimic. Care este parerea dumneavoastra? Sa ma ingrijorez?

Ecografia transfontanelara este recomandat sa se faca la toti prematurii.

Din pacate nu pot interpreta valoarea perimetrului cranian fara a vedea copilul, a stii gradul lui de prematuritate si cat i-a crescut perimetrul cranian de la nastere pana in prezent.

BUNA ZIUA!!
Am si eu o nelamurire..Baietelul meu are 8 luni si aproape nu se mai gaseste fontanela..La nastere avea perimetrul cranian de 35, iar acum de 46cm..Sunt foarte ingrijorata in privinta aceasta!Ce ma sfatuiti?

Va multumesc!

Buna ziua,

Bebelusul meu are 4 luni si jumatate. A avut fontanela de 3 cm pana la 2 luni si jumatate, 1.5 cm la 3 luni si 3 zile si 1 cm la 4 luni si jumatate. Perimetrul lui cranian e de 42.5 cm. S-a nascut cu pc 35 cm. Ar trebui sa ma ingrijorez?

Va multumesc mult pentru raspuns. Sa inteleg ca pot spera ca fontanela bebelusului meu va ramane deschisa cateva luni de-acum incolo desi s-a micsorat brusc pana acum?

Asa cum puteti citi si in articol, fontanela anterioara se poate inchide oricand dupa 3 luni (pana la 2 ani), acest lucru fiind normal.

Asadar, nu are nici o importanta daca mai ramane deschisa cateva luni sau nu.

Buna ziua,
Baietelul meu a avut o tuse persistenta cca 2 luni, de cand a inceput gradinita..tusea 3-4 zile, apoi pauza o saptamana, pana inainte de Craciun , cand s-a agravat si am mers nu la dr de fam ca pana atunci, ci la spital si in urma analizelor a reiesit pneumopatie.fibrinogen 786 si vsh marit. Am mers iar la spital dupa 2 sapt , dar nu i s-au mai refacut analizele. Va intreb pe dvs: Ce inseamna fibrinogen foarte mare ? Copiul este si foarte nervos de ceva timp incoace, cere dulciuri intruna.Si are si migrene cu stari de voma, apatie, dureri de burtica..de cca 1 an.am facut investigatii si s eoare ca vine de la bila durerea de cap. La RMN a fost normal. Ce ma sfatuiti ? Sa-i repet analizele ? In prezent ii dau Imunice, Liv52 si Ulei de peste . Va multumesc.

Buna ziua

Baietelul meu implineste luna asta 2 ani si inca nu i s-a inchis fontanela. Am trecut demult de la vigantol la vigantoleten 1000 pe care i l-am administrat perriodic si 2 pastilutee pe zi timp de 6 saptamani. E a treia oara cred in decurs de 8 luni cand i-am administrat cate 2 pastilute timp de 6 saptamani . Luna asta i-am dat si calciu 10 zile . De cand l-am intarcat (adica in jurul varstei de un an si 7 luni) nu mai bea lapte. Il pacalesc cu o cescuta dimineata bagata in piureul de fructe sau cereale cu lapte dar in rest nu vrea il scuipa . Ce sa fac ca sincer toata lumea imi spune ca fontanela trebuia sa se inchida deja dar la el nu .

Buna ziua

Baietelul meu implineste luna asta 2 ani si inca nu i s-a inchis fontanela. Am trecut demult de la vigantol la vigantoleten 1000 pe care i l-am administrat perriodic si 2 pastilutee pe zi timp de 6 saptamani. E a treia oara cred in decurs de 8 luni cand i-am administrat cate 2 pastilute timp de 6 saptamani . Luna asta i-am dat si calciu 10 zile . De cand l-am intarcat (adica in jurul varstei de un an si 7 luni) nu mai bea lapte. Il pacalesc cu o cescuta dimineata bagata in piureul de fructe sau cereale cu lapte dar in rest nu vrea il scuipa . Ce sa fac ca sincer toata lumea imi spune ca fontanela trebuia sa se inchida deja dar la el nu .

In acest caz sunt utile analize pentru a verifica daca nu exista un deficit de calciu sau alte carente.

In functie de rezultatul acestor analize, de dimensiunea actuala a fontanelei si de alte elemente evaluate la un consult la pediatru (starea copilului, aspectul scheletului, danturii, istoricul lui), se poate stabili daca este intr-adevar o problema sau nu.

BUNA ZIUA!
Am un baietel de 1.2 luni am observat zilele acestea ca ore o mica denivelare aproape de locul unde se inchid fotanelele (acestea sunt aproape inchise)PC este de 49 cm nu este agitat doame ,mananca,alearga este sanatos. Ce ma sfatuiti sa fac?
Multumesc

Buna ziua,

Am o fetita de 1an si 3 luni si nu i s-a inchis frontanela, medicul mi-a spus sa intrerup vigantolul si sa i-a vitamina D3 si calciu. Ce pot face in cazul acesta? Ce alimente o ajuta?

Va multumesc mult,

Mirela

Daca fontanela are dimensiuni mici nu este nici un motiv de alarmare, sunt destui copii carora li se inchide fontanela spre 2 ani.

Pe langa recomandarile medicului, ce puteti face este sa va asigurati ca fetita consuma zilnic circa 500 ml de lapte (sau iaurt, branzica de vaci). Aceasta este o cantitate suficienta pentru a-i asigura aportul de calciu unui copil sanatos la aceasta varsta.

Buna seara.
Avem si noi o problema si nu stim daca sa ne ingrijoreze sau nu.
Micutul nostru are 5 luni,fontanela inchisa iar PC de 41,2 de cm,la nastere a fost de 33,5.
Medicul de familie ne-a recomandat incetarea administrarii vigantolului inca de la 4 luni.
Nu stim ce sa facem in continuare pentru ca am vazut ca PC este la limita inferioara.
Multumesc

Recomandarea mea este sa consultati un medic specialist pediatru. Acesta va poate da mai multe informatii legate de masuratori.

Vigantolul nu se intrerupe decat in prezenta unei suspiciuni serioase de afectiuni ale craniului, un pediatru va putea stabili daca aceasta suspiciune exista cu adevarat.

buna ziua,ma numesc Mihaela si am o fetita de 8 luni si o zi.Am mers cu ea la medicul pediatru pentru un control de rutina si am descoperit ca fetita mea are rahitism,fontanela destul de mare…la 6 luni o avea de 4/5.Medicul de familie mi-a recomandat sa ii administrez injectii cu DIBASE DE 100.000 SAU DE 300.000 DE UNITATI,INSA NU IAM GASIT ASTFEL DE IJECTII.Momentan la indicatiile medicului pediatru ii dau DIBASE DE 10.000 DE UNITATI.Dar mie mi se pare tot mare fontanela.va rog sa ma ajutaticu privire la ce sa fac mai departe.VA MULTUMESC

Este preferabil sa urmati tratamentul prescris de medicul pediatru si sa mergeti la control/ analize cu copilul asa cum v-a fost indicat de acesta.

Rezultatele terapiei cu Vit D si Calciu apar in timp, sunt necesare cateva luni pentru a vedea ameliorarea.

Buna ziua, Copilul meu de sase luni jumate a facut ieri febra 38 cu 5, iar noaptea 39 cu 2. A varsat de 2 ori si a avut un scaun moale. Sotia i-a administrat paracetamol si novocalmin supozitoare precum si panadol. Problema mea este ca in timpul noptii i s-a umflat fontanela, nu foarte mult, iar acum spre dimineata s-a mai desumflat.Ce ma sfatuiti sa fac? (am vb. cu doctorul pediatru si mi-a spus doar sa tinem sub observatie fontanela). Copilul nu e letargic, dar nici la fel de vioi ca inainte. Multumesc

buna ziua am o fetita de 3 ani si din cauza unui rahitism nu s-a inchis fontanela(moalele capului)am fost la medici de specialitate si toti mi-au dat 5 luni de tratament cu calciu osteocare/10 zile pe luna si vigantoleten 1000 o pastila pe zi.Oare e bun tratamentul?la atati medici am fost ca nu mai stiu unde sa ma duc,specific ca aproximativ 80%mi-ai dat verdict rahitism.multumesc anticipat

dar nu afecteaza cu nimic dezvoltarea psihica si fizica a copilului faptul ca fontanela nu e inchisa la asa o varsta inaintata

Rahitismul poate afecta dezvoltarea normala a scheletului, imunitatea, rezistenta la efort si starea generala de sanatate. De aceea, el trebuie tratat prompt.

Deasemenea, este important ca alimentatia copilului sa fie analizata si corectata, pentru a evita astfel de carente pe viitor.

buna ziua!
am si eu o intrebare care nu imi da pace;
am un bebe de 3 luni si 3 sapt nascut la termen cu PC 34,G=3000g;acum bebe are PC=39,fontanela deschisa dar totusi mi se pare mic PC;sunt motive de ingrijorare???
va multumesc!

buna ziua, am o fetita de 5 luni si 3 saptamani, nascuta cu PC 32 cm, 2550 g, acum are 40 cm, si fontanela aproape inchisa. pediatrul mi-a spus sa-i dau in continuare 2 picaturi de vigantol dar sa nu mai schimb flaconul la 3 saptamani iar neurologul sa-i dau o picatura. oricum, ambii erau ingrijorati si eu sunt ingrozita. imi dau seama ca momentan e in grafic, dar ma gandesc ca poate are prea mult calciu, ea fiind alimentata exclusiv artificial. fontanela se inchide mai repede daca copilul are prea mult calciu, sau am inteles eu gresit? oricum vreau sa-i fac analizele. daca ii iese calciu peste limite, se recomanda micsorarea/ oprirea dozei de vigantol sau modificarea alimetatiei? Multumesc!

Fontanela se poate inchide oricand dupa 3 luni. Daca copilul este sanatos si are perimetrul cranian normal, nu aveti de ce sa va ingrijorati.
Puteti sa-i faceti analize, ca sa va linistiti, dar este putin probabil sa fie un exces de calciu, dozele in laptele praf sunt calculate conform nevoilor sugarului si nu le depasesc.

va multumesc pt raspuns; intr-adevar i-am facut analizele si Ca e normal, aproximativ la mijlocul intervalelor de referinta.
perimetrul cranian la 4 luni era 40 cm dar intre timp au trecut 3 saptamani si a ramas tot 40 cm. pe de alta parte in aceste 3 saptamani nu a luat in greutate decat 200g. ar fi trebuit sa creasca PC cu 1 cm luna acesta. e motiv de ingrijorare ca nu a crescut? pana la urma fiecare are propriul ritm de crestere, nu cred ca toti merg fix pe grafic, dar e mult mai linistitoare o confirmare da la un dr.
la 4 luni avea 6 kg. mananca aprox 700 ml de lapte pe zi, desi pe cutie scrie ca ar trebui sa manace cam 1 l, iar ca diversificare, doar suc de morcov si mar la recomandarea medicului. altfel, chiar dr. a zis ca arata bine si pare un copil sanatos. tinand cont de acesta stagnare, oare n-ar fi bine sa manace si altceva, gen supe si pireuri?

Cresterea nu este un proces liniar care sa se faca dupa o ecuatie matematica, este un proces oscilant, cu perioade accelerate urmate de perioade mai lente. Atat timp cat copilul este in limite normale pentru varsta lui, este declarat sanatos de medic, nu aveti de ce sa va ingrijorati.

Legat de diversificare: actual se recomanda ca toti copiii sa fie diversificati la 6 luni, indiferent daca au fost alimentati natural sau artificial. Asadar, puteti sa mai asteptati cateva saptamani pana la introducerea alimentelor solide. Inainte de a incepe cu alimentele solide, e bine sa consultati pediatrul.

buna ziua, am un copil de 5 luni si 2 saptamani. la 3 luni copilul meu a facut niste crize gen de cadere de calciu, asa mi s-a spus, s-a inrosit, si-a deschis manutele si parca s-a adunat tot, asta a durat cateva secunde. i-am dat calciu gluconic apoi sirop CIPCAL. de atunci a mai facut de doua ori la interval de 25 de zile aproximativ si am inceput sa ii dau iar de trei zile calciu gluconic/gluconat de calciu, o fiola pe zi timp de 5 zile. cand are starile astea parca i se opreste respiratia, face ochii putin mari, penultima data parca si-a dat ochii peste cap, sau a clipit de mai multe ori, nu sunt sigura. cateodata clipeste din ochi de mai multe ori cand il tin in brate in sus. e posibil sa se sperie si de ce vede in jur, pentru ca prima si a doua oara cand a avut starile astea l-am surprins ca le face cand trec printr-un hol de langa camera care e mai intunecos, iar ac ultima data a facut la bunicul sau in brate de care cred ca s-a speriat pentru ca l-a vazut imbracat in negru si in ziua aia nu l-a vazut pana dupa masa desi in rest il vede zilnic, la fel a facut si a doua zi cand ne-a vizitat cineva, insa cum l-am luat in brate, i-am cantat si pe urma nu a mai facut. e activ in general, gungureste, la 5 luni avea 7.800 si 71 cm. care e parerea dvs, ce ma sfatuiti sa fac? va multumesc.

Caderea de calciu la aceasta varsta este destul de neobisnuita, de aceea trebuie facute niste analize pentru a verifica aceasta ipoteza.
Deasemenea, trebuie sa consultati un specialist in neuro-psihiatrie infantila.

buna ziua! am un baietel de 11 luni si inca fontanela este deskisa cam 1 cm,este normal..? precizez ca acum cateva luni medicul pediatru mi-a spus ca ar avea semne de rahitism. mai clar,care ar fi aceste semne? se trateaza 100%rahitismul..? ce alimente ar trebui sa consume un copil de aceasta varsta..? si daca: nu este mult 1 ou pe zi…o zi da una nu..? va multumesc cu drag!!!

O fontanela de 1 cm la 11 luni nu este ceva anormal daca copilul este sanatos si ia bine in greutate.
Daca exista suspiciuni de rahitism vor trebui facute analize si se va trata copilul cu suplimentare de vit D si Calciu, conform recomandarilor pediatrului.

Buna ziua!
Am un nepotel de 18 luni (un an si jumatate), caruia i-a aparut o denivelare osoasa (nici nu stiu cum sa ma exprim, e ca un chist osos) in dreptul tamplei drepte (banuiesc ca e la imbinarea dintre osul temporal, parietal si sfenoid).Am fost la doi medici, unul dintre ei spunandu-ne ca nu e nimic grav, ci o formatiune "anatomica", ce se va resorbi, celalalt ne-a recomandat insa sa-i facem o radiografie si analizele de sange, suspectand o calcifiere osoasa.
Nu prea agream radigrafiile, asa incat va rugam sa ne spuneti daca nu se poate evita iradierea.
Care ar putea fi variantele de diagnostic, in opinia dvs.?

In mod normal, orice excrescenta nou aparuta si care nu a rezultat in urma unei lovituri (cucui) trebuie investigata.
Se va face un set de analize se sange si o investigatie imagistica. Aceasta poate fi o radiografie sau un examen CT sau RMN.
Singurul examen non-iradiant este cel RMN. Dezavantajele acestuia tin de costul ridicat si de faptul ca este necesara anestezia generala a copilului.

Diagnosticul se poate discuta doar dupa efectuarea investigatiilor, orice speculatie prealabila si, mai ales, fara a vedea direct copilul, fiind nepotrivita.

buna ziua ,am si eu o intrebare,dr ne-a trimis la eco transfontanelara,zice ca i se pare bb lent in miscari,dar sa nu-mi fac griji,precizez ca nu ma nascut prematur si nici bb nu a suferit la nastere,credeti ca ar treb sa ma ingrijorez ?

buna ziua! am un bebe de 17 luni jumate cu fontanela de 1/1 cm? E ok?
La controlul de 1 an ne-a spus pediatra ca avea fontanela de 2/2 cm si ca ar trebui sa se inchida pana la 18 luni dar nu mai are cum ca mai avem vreo 2 sapt pana la aceasta varsta, ultimele 6 luni ne-a dat 4 pic de vigantol pe zi si calciu 10 zile pe luna. I-au crescut si multi dintii in ultimul timp, avem 16 dinti deja, iau su aia mult calciu.
Dr de fam zicea si el ca inca e mare fontanela sa-i dau vigantol. Am motive de ingrijorare, s-a inchis putin fontanela in ultimele 6 luni?
Va multumesc.

Momentul inchiderii fontanelei difera de la copil la copil. In medie, ea va fi inchisa pana la 2 ani. La 18 luni sunt inca multi copii care au fontanela deschisa.
Daca este sanatos si a fost vazut de medic, nu aveti de ce sa va ingrijorati.

buna seara!
am un bebe de 5 luni nasccut la termen cu PC=34,G=3000G;ma nelinisteste perimetrul cranian,mi se pare mic ptr varsta lui;mentionez ca acum PC=40cm,G=6000G,fontanela inca deschisa dar nu foarte mult;este normal perimetrul cranian ptr varsta lui?
altfel copilul este foarte activ,destul de receptiv,atent….

va multumesc mult!

Copilul meu are 6 luni, dupa ce pediatrul si neurologul au zis ca e grav, sa-i reduc D la o pocatura, sa nu-i dau branza deoarece contine calciu, i-am facut si analizele de calciu la 5 luni si erau pe la mijlocul intrevalelor de referinta, satula am decis sa schimb dr. Acesta mi-a zis ca totul e ok, practic cam ce ati scris si dvs in articol. Copilul e perfect sanatos dar avea palmele si talpile transpirate si sa-i dau cate un calciu lactic pe zi – am uitat sa intreb cat timp – si sa-i fac profilaxia rahitismului cu vitamina D injectabila, la 6, 9 luni si un an. Cum functioneaza acesta vitamina injectata? Sta in corp mai mult timp? Mi se pare comod sa scap de picaturile zilnice. Nici nu stiu ce sa mai cred. Dintr-o data am cazut in extrema cealalta, avem prea putin calciu. Dr de fam zice ca n-are rost sa intep copilul, ca e ok.,dar dr de fam nu e pediatru. Presupunand ca totusi copilul are nivelul calciului ok si in acest caz ii dau cate o pastila si ii fac D injectabil, poate crea vreo problema? Cat timp se da calciu? Multumesc!

Vitamina D injectabila se administreaza daca exista semne de rahitism, modificari osoase, mai precis.
Altfel, este suficienta vitamina D orala si, eventual, Calciu, daca analizele nu sunt bune sau copilul nu consuma lapte suficient.

Nu va pot spune ce ar trebui sa faceti, fara sa vad copilul, Cel mai bine este sa intrebati medicul care i-a prescris injectiile care este motivul, fiind o practica mai neobisnuita.

Motivul ar fi ca avea palmele si talpile transpirate (era toata transpirata deoarece era foarte cald in cabinet). Dr a zis ca nu are rahitism, ca sa-i fac preventiv sa nu aiba probleme in lunile urmatoare.
Copilul manaca lapte praf topfer si cu diversificarea am inceput cam cu 10 zile inainte de 6 luni, are fontanela aproape inchisa – de aceea i-am facut la 5 luni analizele de calciu si au iesit f bine, pe la mijlocul intervalelor de referinta, nu are semne de rahitism.
consider ca cel mai bine pt ea e sa-i dau doza noirmala de 2 picaturi de vigantol, cum faceam inainte sa inceapa falsa problema cu inchiderea fontanelei.
Intre timp am cumparat calciu lactic si am apucat sa-i dau 3 pastile. Daca tot le am, i-as da din ele, dar nu stiu cat timp. Mie mi-a zis dr de fam sa iau 10 zile pe luna. Pot face asa si cu copilul? ma gandesc ca nu au ce dauna, am vazut ca daca as face branza in casa ar trebui sa pun aceste pastile in lapte, deci oricum le-ar lua. sau nu e bun rationamentul?
Vitamina D se secreta daca soarele nu bate direct pe copil, adica e protejat de parasolarul de la carucior? nu pot s-o tin direct in soare, s-ar arde.
Va multumesc pt raspuns.

Daca nu exista suspiciune de rahitism se va administra Vigantolul in doza normala, de 2 picaturi pe zi.
Chiar sub parasolar, razele solare ajung la copil, asadar se secreta vitamina D.
Avand in vedere ca suntem in lunile de vara si copilul are calcemia normala, nu e nevoie sa-i administrati calciu suplimentar, decat daca nu consuma suficiente lactate.

buna seara,
am un bebe de 6 luni si jumatate 8 kg,70 cm
problema este ca fontanela este punctiforma,PC 44cm si pediatrul mi-a recomandat sa opresc vigantolul
bebe are in schimb problema cu o coasta(este un pic iesita in afara)
ce sa fac cu vigantolul? multumesc

Asa cum puteti citi si in articolul se mai sus, actualmente nu se mai recomanda oprirea Vigantolului daca perimetrul cranian creste normal. Aspectul fontanelei nu mai este considerat atat de important, ea se poate inchide la o varietate de varste (de la 3-4 luni pana la 2 ani) toate fiind acceptabile.
Poate este o idee buna sa va sfatuiti si cu un alt medic pediatru, mai conectat la noutatile din domeniu.

Va multumesc asa voi face dar lamuriti-ma va rog si in problema cu coasta.Coasta dreapa este un pic mai iesita in afara fata de stanga.Medicul pediatru in urma consultatiei a spus ca s-a asimilat calciul mai bine la craniu si mai putin la coaste si din aceasta cauza s-a inchis fontanela,dar ce facem cu coasta? este grav?

Imi e greu sa va lamuresc legat de coasta, fara sa vad copilul. Cert este ca pentru a pune diagnosticul de rahitism, este nevoie de mai multe criterii decat o coasta asimetrica care poate sa fie doar o particularitate a copilului.

Buna seara, am un baietel de 3 luni si de o luna am incetat sa-i mai dau Vigantol la sfatul medicului pediatru pt ca i s-a inchis fontanela, dar nu i-a masurat capusorul. De vreo 2 saptamani au inceput sa-i transpire palmele si talpile. Are vreo legatura? Ar trebui sa-i fac ceva analize? Ce fel de analize?

Copilul transpira in primul rand din cauza ca ii este cald, este bine sa urmariti acest lucru, sa nu il imbracati excesiv si temperatura din camera sa fie confortabila (22 de grade).
Analizele, la 3 luni, nu sunt necesare la un copil sanatos care creste normal.
Legat de Vigantol, poate ar fi bine sa consultati si un alt pediatru.

Buna ziua,am o fetita de 4 luni si jumatate,are perimetrul cranian de 40 cm,pc nastere=35 cm,mentionez ca a papat lapte formula de la nastere humana 1 iar timp de 2 luni si jumatate humana hn care contine multa vit d si calciu,dublu fata de restul formulelor de lapte, din cauza unor probleme digestive..a primit si 2 picaturi de vigantol zilnic..As vrea sa va intreb daca din cauza alimentatiei cu lapte hn si vigantol are perimetrul doar 40cm? As avea motiv de ingrijorare?

Aportul de calciu si vigantol ajuta cresterea oaselor, nu o impiedica.
Valoarea de 40 de cm este usor inspre limita inferioara a normalului dar ea trebuie corelata cu dimensiunile globale ale copilului pentru a ne face o parere.
Avand in vedere ca a castigat 5 cm de la nastere, cu mare probabilitatea ca lucrurile sunt normale.

multumesc pentru raspuns.credeti ca pentru o talie de 65 cm , pc=40 este in regula? cat vigantol ar trebui sa primeasca zilnic pt ca eu nu i-am mai dat de 2 saptamani ? i-am facut analize si a iesit calciu seric total 11.2mg/dl(9.0-11.0) si calciu ionic 5.03 mg/dl(4.2-5.2).

buna ziua.fetita mea de un anisor are pe mijlocul fruntii incepand de la baza nasului pana dupa fontanela o bombare osoasa.med de fam mi-a sus ca nu e nimic anormal si ca asa are fetita conformatia osoasa.am fost la un prof univ in pediarie generala cu o alta problema de sanatate dar am uitat sa-i arat aceasta bombare si nici dansa nu mi-a spus nimic(oare nu a observat sau nu e grav?).la ce specialist ar trebui sa ma duc?

Buna ziua,
fetita mea nascuta la termen pe cale naturala, fara complicatii cu PC=34 cm, acum la 8 luni are PC=42cm, fontanele anterioara este inca deschisa, dar e mica, atat dr. de fam cat si pediatru nu ne-au spus ca nu ar fi motive de ingrijorare, cica sunt unii copii cu capul mai mic, nu am facut vreo investigatie gen eco transfrontanelara, dar suntem destul de ingrijorati ptr ritmul lent de crestere a PC, mentuinez ca atat eu cat si sotul pe la 8 luni am avut PC aprx de 44 cm. Fetita are toate achizitiile psiho-motorii caracteristice varstei, este activa, a fost pana la 6 luni alatata exclusiv.De la 6 luni am intrerupt Ca in urma unor analize de sange unde Ca era peste limite, cu vigantolul am continuat pana acum vreo 2 saptamani, cd macitatu de gndul ca are PC prea mic l-am intrerupt. Ce ma stafuiti sa fac? Va multumesc pentru initiativa de a ajuta pariti ingrijorati.

Sfatl meu este sa reluati Vigantolul si sa aveti incredere in medicii care au vazut copilul. Cu siguranta, daca era ceva in neregula, v-ar fi spus.
De altfel, asa cum spuneti chiar dvs, copilul este perfect sanatos.

buna ziua.baietelul meu are 3 luni.si are fontanela aproape inchisa.sa nascut cu PC=35 iar acum are,adica la 3 luni,40,5…..sa nascut de 3.600kg.acum are 6.400…iar inaltimea sa nascut de 53 iar acum are 63…e ceva daca se inchide asa de repede fontanela…va multumesc

Buna ziua!
Sunt fericita mamica a unui baietel de 4 luni si 3 saptamani, nascut la termen cu un PC de 33 cm, talia de 53 cm si greutatea de 3,450 kg. Din pacate, la revenirea acasa nu am gasit Vigantol, iar farmacista l-a inlocuit cu D3 pe care am administrat-o timp de 2 luni. Actualmente, baiatul are PC 41 cm, talia 67, greutatea de 7,5kg. De asemeni, de cateva zile am remarcat inchiderea rapida a fontanelei anterioare si aparitia a unei modificari pe scalp de genul unei coronite care pleaca din apropirea fontanelei. Credeti ca acst cumul de situatii poate constitui un motiv de ingrijorare?
Cu respect, mama lui Horia

Buna seara!

Sunt matusica unei fetite care a venit pe lume acum o saptamana, la 39 de saptamani, prin cezariana, avand 49 cm, 2650 g, scor Apgar 9. Astazi a primit acasa vizita medicului de familie, care a constatat, dupa cum spune mama, ca Sara are fontanela inchisa? La o saptamana? Nu s-a alarmat, i-a spus surorii mele "sa nu-i dea calciu si sa inceapa administrare de Vigantol incepand cu ziua a 10-a". Sunt ingrijorata. Ce ne sfatuiti, va rog?

Multumim din suflet,

Alina

De la fontanela pornesc niste canale care reprezinta locul de intalnire ale oaselor craniului si care se pot simti la unii copii.
Oricum, pentru a sta linistita, nu strica sa mergeti efectiv la un consult la pediatru.

buna ziua,am o fetita de 6 luni s-a nascut cu o greutate de 3,450kg;51 cm si PC de 36 cm acum perimetrul craniului are 41 de cn este normal?iar fontanela este micuta intra varfu de la deget imi recomandati sa-i mai dau si calciu sau numai vigantol? multumesc!

Perimetrul cranian este in limite normale pentru varsta, aspectul fontanelei fiind mai putin important.
Desigur ca Vigantolul il va lua in continuare. Legat de calciu, aceasta este o recomandare pe care o face doar pediatrul care vede efectiv copilul.

buna seara doamna doctor!
Am o fetita de 9 luni care are fontanela prea mare dar cat de mare nu mi-a zis nici doamna doctor de familie nic domnul doctor pediatru pe care i-am consultat! Doamna doctor de familie mi-a recomandat vitamina d3 injectabil de 200.0000 unitati 3 fiole la inceput dar dupa prima injectie mi-a zis ca oasele se sudeaza bine si ca dumneaei crede ca va mai fi necesara fiola si ca apoi fontanela se va inchide si ca abia acum arata cum trebuia sa arate la nastere.
Acum, intrebarile mele :1. daca nu-i mai fac urmatoarea injectie peste o luna si continui cu vigantol picaturi risc sa faca copilul rahitism? precizez ca are la 9 luni 9700g si 75 cm alimentat la san (la cerere)plus mancare.
2.faptul ca are fontanela mare are legatura cu lipsa vitaminelor prenatale din timpul sarcinei?
Va multumesc!

Eu nu va pot cuantifica riscurile fara sa vad copilul si sa am, evetual, niste analize ale acestuia. Sfatul meu este sa mergeti cu copilul la un pediatru pana cand aceasta problema se clarifica.

Este putin probabil ca lipsa vitaminelor prenatale sa influenteze dimensiunea fontanelei la 9 luni.

Buna ziua. Multumiri pentru sfaturile acordate! Am o fetita in varsta de 1 an si 10 luni, a fost diagnosticata cu un usor rahitism, motiv pentru care i-a fost administrat o doza mai mare de vitamina D3 (4 picaturi pe zi in lunile trecute de iarna). In urma analizelor efectuate acum reise ca Vitaminele D si D 3 (dar si Calciu) au valori putin mai mari decat cele de referita. Acum nu ii mai dau nimic. Intrebarea mea este, nu cumva i-am dat prea multa vitamina D3? Va pot pune la dispozitie rezultate analizelor. Multumesc anticipat

Buna ziua,fetita mea are 6 luni si o saptamana si pediatra ei mi-a zis sa-i dau calciu lactic pt. fontanela,timp de 10 zile.Precizez ca i-am dat cate 2 picaturi de vit.d3 din a 14-a zi de viata.La 5 luni fetita avea perimetrul cranian de 42cm.Acum se vad niste pulsatii la fontanela ei care este micuta.Ar trebui sa-i dau si calciu?

Vitamina D si calciul se gasesc atat in suplimente famaceutice (siropuri, picaturi) cat si in multe alimente. De aceea este greu de apreciat unde anume a fost excesul.
Oricum, daca valorile sunt doar usor crescute peste normal, nu este nici o problema. Se intrerupe suplimentarea cu vit D si calciu pe timp de vara si se reia cate 10 zile pe luna doar in lunile de iarna.

buna ziua!
amun bebe de 6 luni jumate,nascut la termen cu G=3000;PC=34;PT=33;lungime=46 cm;ma ingrijoreaza fontanela anterioara ca este mica si PC =40,5;dar dpdv al dezvoltarii neuromotorii copilul este in limitele normalitatii;gangureste,lalalizeaza,se rostoleste DD-DV si invers,este vesel,vioi,fara asimetrii faciale;
credeti ca este necesar RMN sau radiografie?suntem tare ingrijorati..
va multumesc pt raspuns

va multumesc foarte mult pentru raspuns dar stiti ce nu inteleg solutia injectarii se alege asa doar cu fontanela marita? fara nici un alt semn de rahitism cu masuratorile si analizele bune?
multumesc!

Daca analizele specifice rahitismului sunt bune si nu exista modificari osoase, nu este nevoie de injectii cu doze mari de vit D. Dimensiunea fontanelei nu este un criteriu major pentru diagnosticul de rahitism.

Buna ziua!am un baietel de 6 luni si in urma unui CT doctorul ne-a spus ca are sindrom abiotrofic mai exact o abiotrofie a creierului.nu stiu cam ce inseamna asta daca este ceva grav sau ceva care se vindeca mentionez ca mi-a dat tratament encephabol

Buna ziua ! am o fetita de 5 luni, PC este de 41, ii transpira talpile si manutele foarte tare, fontanela se inchide greu. Dr. ne/a prescris o luna de calciu asociat cu 15 zile de Mg B6, si vitamina D3 cite 3 picaturi/zi. e normal o luna de calciu asociat cu magneziu b6 ? mersi

Buna ziua, care este limita si cit de des se poate face ecografia transfontanelara ? Bebelusa mea de 5 luni are facute deja 3 ecografii. Va multumesc !

Suplimentarea cu calciu si alte minerale sau vitamine se poate face pe perioade si in doze variabile, in functie de copil. Asadar nu exista scheme "normale" sau scheme gresite. Depinde de ce suspicionam, ca medici. De aceea este bine sa discutati cu pediatrul care il vede efectiv pe copil aceste lucruri.

Ecografia, de orice tip, se poate face fara nici o limitare. Ultrasunetele nu au efecte nocive asupra organismului.

Limita ecografiei transfontanelare este inchiderea fontanelei. Atunci investigatia devine imposibila din cauza osificarii craniului.

Buna ziua,
am o fetita de aproape 4 luni (pe 10 implineste ),care s_a nascut prematur la 36 sapt cu 2920 kg si 49 cm .acum are 5,9 kg ,64 cm , si perim carnian 41…prob e ca are fontanela frontala cam mare..si ped ne-a recomandat 4 pic de vigantol cam o luna ..ce credeti ,e ok bebe la varsta asta ?exista motive de ingrijorare,avand in vedere ca asa cum ati precizat anterior , fontanela se poate inchide pana la 2 ani ?
multumesc

Buna ziua ! este adevarat ca in lunile calduroase putem face o pauza in adiministrarea Vitaminei D3. Multumesc

Buna ziua ! Am o fetita de 5 luni si la ecografia transfontanelara au iesit urmatoarele :
Ventricolul III. latimea de 5.7 mm,
Pl.Chorioidian – 12 mm omogen S=D
Aceste rezultate ar putea indica ca fontanela de la *ceafa* este prea mare, adica aceasta trebuia sa se fi inchis la 3 saptamini. Kinetoterapeutul mi/a explicat ca ar putea fi encefalopatie ??? Nu inteleg nimik, sincer….Va multumesc daca m/ati lumina si pe mine un pic.

Dimensiunile transcrise nu semnifica nimic anume.
Cel mai in masura sa va lamureasca legat de prezenta sau absenta unei encefalopatii este un pediatru, mai precis cel care a efectuat ecografia transfontanelara si care poate consulta copilul.
Fontanela de la spate (occipitala) se evalueaza prin palpare in cadrul consultului la pediatru.

am un baietel care la nastere a avut PC 32,5 iar acum la 3 luni jumatate are doar 37,5. medicul a spus ca nu ar trebui sa ma ingrijorez insa dupa tabelele de crestere este sub percentilul 3 pentru varsta lui. in rest se comporta ca un copil de varsta lui, rade, tine capul sus mult timp daca este asejat pe burta, se ridica in fund cu putin ajutor, este atent la zgomote si intoarce privirea dupa aobectele care ii atrag atentia. problema este ca intre luana a doua si a treia PC i-a crescut doar 5 mm, iar in ultimele 2 saptamani deloc.

fetitei mele i s-a diagnosticat plagiocefalie. ara capul putin alungit. are aceasta forma vreo influenta asupra perimetrului cefalic?… multumesc mult

Graficele de crestere nu sunt unicul instrument de care ne foosim pentru a aprecia dezvoltarea unui copil.
Daca copilul a fost vazut de pediatru si acesta este multumit de evolutia lui, nu trebuie sa va faceti griji.

e putin aplatizat intr-o parte(plagiocefalie pozitionala) si putin tuguiat. forma capului privita din lateral nu e rotunda ci curbata inspre crestet.

In acest caz este posibil ca masuratorile sa nu se potroveasca exact cu cele din tabele.
Chiar si asa, se poate evalua fidel cresterea craniului, daca masuratoarea se face la fel de fiecare data (in aceeasi zona a capului)si se urmareste in timp.

Buna ziua! Am o fetita de 6 luni si 2 saptamani. Am nascut-o la 36 de saptamani cu o greutate de 2,730 kg,Pc=32 cm. Acum are Pc= 40,5 cm si medicul pediatru a zis ca in comparatie cu greutatea pe care o are acum(7,700 kg) PC este mic. Nu i-am mai dat Vit D3 de la 4 luni la recomandarea medicului pediatru. Este un motiv de ingrijorare?

Buna ziua! Fetita mea de 6 luni si jumatate nu sta singura in fundulet, iar medicul pediatru mi-a zis ca nu e bine pentru ca in mod normal un copil la 6 luni ar trebui sa stea singur fara sprijin. Am nascut-o la 36 de saptamani, ar putea fi acesta un motiv? Va multumesc!

Perimetru cranian se coreleaza doar cu varsta copilului, nu are legatura liniara cu greutatea.
Cresterea perimetrului cranian de la nastere pana in prezent este buna (peste 8 cm), asadar nu aveti de ce sa va ingrijorati. Iar Vigantolul nu ar trebui intrerupt.

Avand in vedere ca ati nascut-o la 36 de sapt, copilul are de fapt 5 luni (biologic), acum.
Statul in fundulet nesprijinit nu este o constanta universala pt 6 luni nici pentru copilul nascut la termen. Unii stau, altii doar daca sunt tinuri de manute. Daca copilul sta sprjinit, va sta si singur in curand, trebuie sa aveti rabdare sa mai creasca putin.

Buna ziua! Va multumesc mult pentru raspuns. Sunt mama cu fetita de 6 luni si jumatate care nu sta in fundulet. Am fost cu ea la dr. specialist in neurologie-psihiatrie inf. si mi-a recomandat PureDHA si Encephabol. Este bine sa i le dau? Va multumesc.

Buna ziua ! Fetita mea de 5 luni are fontanela 3 pe 3 cm….E prea mare ? sa/mi fac griji ? Multumesc

Buna!Fetita noastra are 4 luni ,si fontanela este de un 1 cm pe 1..imi pare ca e prea mica,dar perimetrul capului e de 41cm..e normal? Multumesc! Anastasia

Buna ziua ! Fetita noastra de 6 luni a fost diagnosticata de catre neurolog cu Rahitism + hipotonie musculara ( tine slab capul ). Mentionez : PC – 42 cm, iar fontanela mare – 3,5 * 2,0 cm. I/a prescris urmatorul tratament.
Kinetoterapie, Vit D3 – 1 pic/zi, Brinzica calcica – jumatate de lingurita o data la 2 zile. Credeti ca este o diagnoza grava, sunt foarte ingrijorata. Oare nu e prea putin o singura picatura de Vit D3 in zi ? am nevoie de sfatul dvs, va multumesc enorm

Ar trebui facute niste analize de sange pentru a evalua daca este vorba despre rahitism. Pentru acest lucru trebuie sa va adresati unui pediatru.

Daca se pune diagnosticul de rahitism, in urma analizelor, tratamentul se va face cu doze mari de vit D si Calciu asa cum va va recomanda pediatrul.

Am dat analize la Calciu si Magneziu in ser si au iesit urmatoarele : Ca – 2,02 ( valori de referinta 2,17-2,51 )
Mg – 0,98 ( valori de referinta 0,98-1,04 )

Credeti ca este vorba despre Rahitism ?

Buna ziua, copilasul meu are plagiocefalie ( partea stinga a capului este aplatizata, sa zic un pic turtita ) neurologul suspecteaza ca ar fi afectat si creierul din aceasta cauza. Credeti ca efectuand ecografia transfontanelara doctorul ar putea observa acest lucru, daca creierul este afectat anume pe partea stinga a capului ? sau trebuie de recurs la tomografie. Mi/e frica sa recurg la tomografie, bebelusul are 6 luni. Va multumesc daca m/ati ajuta cu un sfat. Totusi tomografia se face cu raze X iar copilasul este prea micut. O zi buna !

Sunt insuficiente aceste analize.
Sunt necesare mai multe analize pentru a diagnostica rahitismul, corelate cu aspectul osaturii copilului.
Medicul pediatru va poate recomanda lista de analize care trebuiesc facute.

buna e prima oara cand va scriu.as vrea sa imi dati un sfat in legatura cu nepotelul meu de 10 luni care a inceput sa isi scape capul pentru 2-3 secunde si isi revine singurasta se intampla de vreo 10 ori pe zi la inceput facea doar de 2 ori.i-am facut RMNa iesit totul in regula si EEGdar la fact cand nu dormea si era agitat in care i a zis ca are descarcari electrice .au zis ca are epilepsie generalizata criptogenica a inceput tratament cu depakine si keppra dar crizele tot le face va rog frumos un medic neurolog bun

Buna ziua,

Vin si eu va rog o intrebare. Baietelul meu are 2 ani si 4 luni si in urma unui tuns f scurt am obserbat ca are partea din fata a craniului usor bombata. Sau cumva are un fel de sant in dreptul suturii coronare. Exista motiv de ingrijorare sau poate fi o forma normala a craniului? Multumesc foarte mult.

buna ziua. am un baietel de 6 luni nascut prematur cu un PC de 32,5 cm iar aqm are de 43 cm medicul de familie ne a recomandat reducerea dozei de vigantol de la 2 pivaturi la una as dori sa stiu parerea dumneavoastra si ce ma indrumati sa fac

am si eu o intrebare ! am 2 baietei gemeni care acum 3 zile au implinit 6 luni ! greutatea este de 7330 la fiecare ! astazi am facut vaccinul si la revizie sa constatat ca pc este de 41 si ne-a trimis la ecografie. fontanela este deschisa ! administram 6 picaturi de d3 in fiecare zi.pediatra spune ca pc este sub limita! sunt tare ingrijorata ! ce pc ar trebui sa aiva un bebelusi care are caracteristicile de mai sus? multumesc !

Interpretarea Pc actuala se face pornind de la valoarea de la nastere. Sunt valori pe care medicul copiilor trebuie sa le aiba si el va poate lamuri.
Valorile normale pt varsta au limite destul de largi, asadar este mai importanta evolutia in timp.

Buna seara. Tot legat de fontanela…baiatelul meu s-a nascut cu fontanela mica, acum la 2 luni ne-a spus medicul pediatru ca s-a inchis. Perimetrul cranian la nastere era de 36cm, iar acum la 2 luni acesta masoara 41,5cm. Este o problema majora ca s-a inchis fontanela prea devreme? Poate avea consecinte? Ecografie i-am facut la 1luna, trebuie sa-i mai fac alte investigatii? Un control neurologic? Va multumesc!

buna ziua.am un baietele de 6 luni si jumatate,la nastere avand perimetrul cranian 35 cm , cel toracic 35 cm , greutate 3.590 kg , FA 0.5/0.5, nastere naturala si alaptat exclusiv la san pana la varsta de 5 luni. In prezent perimetrul cranian este de 45 cm , greutate 7,7 kg, inaltime 68cm, si mi s-a spus ca fontanela anterioara s-a inchis si ca este o problema .am facut analize de sange, calciul seric total 10.2, , calciul ion 4.72 incadrandu-se in limitele normale, dar analiza osteocalcinului avand valoare de 73.53.este o problema majora ca s-a inchis fontanela si nivelul osteocalcinului este crescut? Ii afecteaza cresterea capului?Mi s-a spus ca sunt sanse sa nu i se dezvolte creierul, pt ca nu ii mai creste capul.Am inceput diversificarea si nu i-am dat branza, iaurt,(pentru a evita sa mai asimileze calciu)ii dau doar legume, fructe, carnita si lapte lacatana 2, nu i-am administrat copilului decat vigantol 2 picaturi pe zi , in rest nu i-am dat niciodata nimic.in sarcina si in alaptare am luat eu suplimente de calciu, avand nivelul calciului fff scazut. sa fie asta cauza inchiderii fontanelei atat de devreme?Va multumesc!

buna ziua. am un baietel de 1 an si 3 luni si a fost diagnosticat inca de la 3-4 luni cu plagiocefaleie pozitionala pe partea dreapta si are capul turit la spate din cauza ca a dormit prea mult pe spate.am fost la multi dr din bz si toti mi-au spus acelasi lucru: sa astept ca se va remedia o data cu cresterea copilului. pana la aceasta varsta nu se observa nici o imbunatatire si mi-e tare teama sa nu fie prea tarziu pt a mai utea face ceva pt capsorul copilasului meu. am avut incredere in dr. nu stiu unde sa ma duc cu copilul si ce sa fac. el a avut rahitism si pe langa viganl, trament cu calciu, i-am administrat vitamina d3 injectabil de 200.000 unit. va rog din tot sufletul ce r trebui sa fac? sa fac kinetoterapie??? sau am citit pe net de un tratament pri banda, dar nu stiu unde se fac acestea. va multumesc anticipat!

Copilul meu a stat singur in fundulet la 8 luni, pana atunci doar sprijinit. Este nascut la termen si perfect normal. Am citit si va pot spune sigur ca abia la 9 luni ar trebui sa va puneti probleme.

Forma capului se poate remedia de la sine pe masura ce copilul creste. Adeseori nu se remediaza complet dar acest lucru nu reprezinta o problema, putand fi mascat prin par.

Nu aveati ce sa faceti mai mult nici la 3-4 luni. Cred ca va puteti imagina ca nu se poate interveni chirurgical sau in alte moduri pentru a corecta o mica turtire a craniului.

buna ziua, am un baietel de 1 luna cu pcranian 34 la nastere si ptoracic 34 .la o luna a crescut 1cm la pc si 3 la pt .medicul a spus ca e in regula atata timp cat a luat in greutate (aproximativ 1 kg) .chiar e bine ? multumesc anticipat.

Buna ziua
am un baietel de 4 luni care s-a nascut la 36 de saptamani cu circulara de cordon, Apgar 8/1, 9/5.
Dimensiunile sale la nastere: 3,110, 51 cm, PC33, PT33. La 1 luna,
la controlul obisnuit, medicul de familie a observat ca fontanela e mica si mi-a recomandat sistarea administrarii virtaminei D si m-a indrumat la un pediatru care a si facut o ecografie transfontanelara la doua luni, acesta constatand urmatoarele:
Scizura intermisferica in pozitie mediana, IV 9,9 mm, DBV 24,9 mm, subs. cerebr. bine dezv., simetric bilateral. Sist. ventr. de forma si dimens. normale. Zona talamica 29,2/ 25,1. Fosa posterioara fara anomalii patologice vizibile.
Rel. eco normale.
Recomandare:
Sistarea administrarii de vitamina D sau Vigantol
Un alt pediatru care l-a vazut pe bebe pentru ca are episoade de plans in timpul mesei m-a trimis la un neurolog. Am fost nu la unul ci la doi fiindca m-a speriat diagnosticul pus de primul, respectiv: Leziune hipoxica perinatala
Al doilea neurolog ( care l-a examinat cu foarte mare atentie pe bebe ) a conclluzionat:
1. Leziune hipoxica perinatala
2. Craniostenoz ain observatie
3. Spasmul hohotului de plans
La ex. neuro a constatat:
PC40,5, FA 0,5/0,5, fara semne de nervi de nervi craninei, ROT prezente, fara ref. patalo., tonus musc. norm., exceptand flexorii degetelor. Cvasipermanenet tine degetele mainilor flec.in pumn, intermitent fle. si degetele memebr. inferio.. la manevra de ridicare in sezand scapa mana examinator., ridica bazinul si doar ajutat ajunge in pozitie sezand. Tine capul in planul umerilor, ridica toracele si capul in decubit ventral, tentative de rostogol., rf. de mers automat. nu se declanseaza, rf de apritudine statica prezent, rf. perez prezent, Ref. moro prezent, simetric, rf. sprijin prezent dar cu baza larga si intermitent cu degetele flectate plantar.
Recomadari:
-Hemoleucograma cu ex. citologic al frotiului sangvin
-glicerol
-B complex
intreruperea administrarii Vigantol sau vit D,
control la o luna

dupa ce am citit mai multe articole despre craniostenoza, si leziune hipoxica sunt foarte speriata.
Cat sunt de grave diagnost. puse si ce as mai putea face in plus fata de ce am facut?
Multumesc

Avand in vedere ca s-a facut ecografia TF care este normala, examenul neurologic care este si el in parametrii, perimetrul cranian creste normal, nu trebuie sa va ingrijorati. Sunt multi copii la care fontanela se inchide mai repede si care sunt perfect normali.

Desigur, este bine sa mergeti periodic la control pentru a evalua cresterea capului si dezvoltarea neurologica in continuare.

Va multumesc mult pentru raspuns.
Intre timp am mai fost la un pediatru despre care am auzit ca recomanda exercitii fizice alaturi de medicatie. Ne-au fost recomandate anumite exercitii fizice pentru stimulatarea dezvoltarii, inclusiv a dezvoltarii craniene, asa incat sper ca totul sa fie in regula.

Buna ziua, am o fetita de 6 luni care a cazut din pat de la aprox 50 cm inaltime, a plans putin si dupa ce s-a linistit am verificat-o pe tot corpul si la cap si nu avea nimic si in ziua urmatoare am vazut o umflatura moale la cap (nu o avea dupa cazatura)si am mers la urgente cu fetita, i-au facut o radiografie si au zis ca a iesit bine si mi-au dat vit. c si b complex cu magneziu. I-au mai verificat si reflexele si reactiile si au zis ca e bine dar eu sunt foarte stresata si as vrea sa ma duc sa ii faca si o tomografie, imi este teama sa nu ii fie afectat creierul. Este periculoasa tomografia pt fetitea mea de 6 luni?
Va multumesc

buna ziua.sunt mamica unui baietel de 3 luni si o saptamana,care are frontanela mica cat degetul meu mic.sa nascut la termen pe cale naturala cu 3,500 kg pc 34 lungime 52.acuma perimetru cranian 39 nu stiu daca este normala ca pediatru nu mi a zis decat ca nu este semn de alarma.ii dau fiecare zi 2 pic vigantol si pe luna 5 zile calcu suntem la a 3 a doza nu stiu cat mai trebuie dat calciu.multumesc.

Buna ziua. Baietelul meu are 10 luni si PC 42.5 – o valuare mica, in afara graficelor pe care le-am vazut. La nastere a avut 34.

Medicul pediatru care il urmareste m-a asigurat ca totul este in regula, dar ma ingrijoreaza valoarea mica a PC si as vrea sa stiu daca exista anumite simptome la care ar trebui sa fiu atenta, daca recomandati vreo investigatie, etc.

Copilul este vioi si are achizitii neuromotorii potrivite varstei, are inaltimea/greutatea ok. Fontanela este inca deschisa. Are un singur dinte. I-am administrat de la 2 saptamani Vigantol 2pc/zi (cu o pauza de 2 saptamani cand am fost la mare). Nu am facut eco transfontanelara.

Buna ziua.FETITA MEA ARE 1 AN SI 7 LUNI,IAR FONTANELA NU SA INCHIS,PARCA CHIAR SE MARESTE.I-AM DAT CALCIU SIROP 10 ZILE SI I-AM MARIT DOZA DE VIGANTOL LA 4 PICATURI.ACUM 0 SAPTAMANA INCEPUSE SA SE INCHIDA DAR ACUM CHIAR SE SIMTE CA ESTE MAI MARE.CE SA FAC?VA MULTUMESC!

buna seara
copilul meu de 1 an si 9 luni are frontanela deschisa. ii administrez vigantollete 1000 o pastiluta pe zi. acum cateva luni a fost vazut de medic si mi.a spus ca ea nu este mare si este in remisie.. dupa parerea mea cred ca are 1cm/ 1 cm. eu imi fac probleme desi nici un dr nu mi.a atras atentia asupra unui posibil rahitism. credeti ca ar tb sa ii adm si calciu este o prb? lapre consuma 500 ml aprox plus iaurt zilnic. multumesc frumos

Buna ziua
Am o fetita de 10 luni, care are inca fontanela mare, 4/5 ultima consultatie, la indrumarea medicului i-am marit picaturile de vigantol la 5 picaturi de cand avea fetita 3 luni, tot din aceeasi cauza, tot fontanela 4/5, 4/4.. I-am administrta 3 luni calciu cu d3, cate 10 zile pe luna. Ce ma sfatuiti? Cat de grava este situatia? Cat de mult o afecteaza pe fetita? Analizelele i le-am facut, fierul il avea 36, in rest e in regula. Daca este anemica o afecteaza in cazul fontanelei? Preciz ca nu are nicio urma de rahitism, nici la torace si nici la picioare.
Va multumesc anticipat.

Fierul nu are legatura cu fontanela.
Daca copilul este sanatos, are analize bune si se dezvolta normal nu e nevoie de nici un fel de interventie speciala.
Este bine sa fie vazuta periodic de catre pediatru pentru a evalua fontanela.

Multumesc pt raspuns…m-ati mai linistit…o examineaza medicul de familie, cam de 2 ori pe luna.

am o fetita de 1an si 2 luni si nu i s-a inchis fontanela.vigantol ii dau 2 pic.nu prea mananca lapte,adica foarte putin.ce mi-ati recomanda?

Buna seara,
Baietelului meu de 6 luni jumatate i-a prescris pediatra multisanovit cu fier. Nu ne-a spus daca banuieste ca ar avea deficit de fier, dar a mentionat ca asa este cel mai bine dupa varsta de 6 luni, mai ales ca noi am inceput diversificarea la 6 luni fara cateva zile si inca nu papam carnita.
Am citit insa prospectul la acest multisanovit cu fier si scrie clar ca se administreaza incepand de la 1 an. Eu stiam ca in general se prescrie Ferrum Haussman.
Si legat de fontanela a zis ca este prea mare pt aceasta varsta si ne-a marit doza de Viganthol la 8 pic/zi plus Calciu de la Pharco 10 zile pe luna timp de 3 luni consecutiv.
As vrea sa intreb:
1. Ce credeti ca ar trebui in legatura cu administrarea de fier si daca este necesara dvs ce ati recomanda
2. Ce credeti in legatura cu fontanela? Zicea pediatra ca e undeva la 2.5-3 cm.
3. Calciu de la Pharco poate avea efecte gen diaree/constipatie. Eu am intrebat-o pe dna dr si s-a cam eschivat in raspuns
4. Eu stiu din cultura generala(dar poate ca ma insel) ca fierul nu se administreaza concomitent cu calciul. Si ca fierul se absoarbe cel mai bine in prezenta vitaminei C. Este corect? Si daca da , ce vitamina C recomandati
Va multumesc din suflet

1. La copilul alaptat exclusiv pana la 6 luni se administreaza fier (ferrum hausmann picaturi) in cantitate mica, 2-3 luni. La cei alimentati artificial nu este necesara suplimentarea.
2. Dimensiunea fontanelei se interpreteaza in context general, nu exista dimensiuni stas pentru fiecare varsta.
3. In doze corect prescrise, suplimentul nu trebuie sa produca efecte adverse notabile.
4. Suplimentul prescris contine si vitamina C.

Buna ziua!
Am un bebe de 11 luni si 2 saptamani cu G=8,5 KG;T=72cm;PC=43,5cm,fontanela inchisa;copil vioi,vesel,merge sprijinit,face bravo,face pa,zice mama,tata,baba,papa cand vede mancarea,arata becul,se joaca cu jucariile,le cauta;ma ingrijoreaza PC;mi se pare ca iese din grafic;

credeti ca sunt motive de ingrijorare?
mentionez ca am facut eco transfontanelara la 6 luni si totul era bine ,fara nici o problema;

credeti ca trebuie vazut de un neurolog?

Buna ziua,

am o fetita de 4 luni, la varsta de 1 luna am facut eco transf iar ventriculii laterali au avut dimensiunea 5.4mm-la limita sup coresp vfarstei , am repetat eco la 4 luni si ni s-a spus k are aceeasi valoare, tot la limita sup coresp varstei. Ni s-a zis sa urmarim perimetrul cranian si dezvoltarea neuropsihica. Perimetrul in limimitele normale iar bebelusul isi tine capul f bine, sta pe burtica. Cu toate astea imi fac griji. se poate intampla ceva grav?

Buna ziua,

Sunt mamica unui copil de 1 an si aproape 4 luni, nascut la termen (37s) cu PC=33.5, 3kg si 47 cm. Actualmente are PC=46 (la un an), 10.2kg si 80cm. Inca de la nastere ni s-a spus ca fontanela e mare, (cam 3cm/3cm paremi-se), dar ca nu e neaprat o problema. Dr pediatru ne-a recomandat 6pic/zi de vigantol. Desi nu se vedea nicio imbunatatire, am mers pe schema asta de tratament pana pe la 9 luni cand, brusc, dr a spus ca vrea sa incercam injectabilele. Nu am fost de acord pentru ca in tot acest timp nu a tinut cont si de parerile mele – sa incercam alt tip de vitD, analize de sange, poate nu are calciu, etc etc – si de fiecare data mi s-a spus ca nu e nevoie (fara prea multe explicatii). Am schimbat pediatrul cand copilul avea un an. Am inceput sa folosim Vitamina D3 de la Childlife, 10 pic/zi (recomandarea minima e de 8/zi). Actualmente are fontanela cam 2cm/2cm, iar ca tratament folosim Osteocare 15zile/luna, celelalte 15 zile vitamina d3. Dr pediatru spune ca are rahitism, desi nu are nicio alta problema in afara de fontanela mare (adica niciun alt simptom de rahitism). Suntem programati in decembrie la niste analize de sange (poate ne puteti recomanda ceva analize suplimentare? O sa facem calciu, fier… cele uzuale). Eu mai am insa un pitic pe creier: e posibil ca problema cu fontanela sa fie mostenire? Eu am o piele intoleranta la soare, nu asimilez calciu decat f greu (sunt convinsa ca am avut carente si in timpul sarcinii), si eu, la randul meu, am avut problema cu fontanela mare (s-a inchis dupa 2 ani). De asemenea, recomandati – in cazul nostru – folosirea uleiului de peste? Daca da, cel de la Lysi considerati ca e bun pentru copii asa mici?
Va multumesc anticipat!

am un copil de 6 luni si 10 zile, nascut cu circulara de cordon in urma careia s-a ales si cu un hematom cranian pe partea stanga care a durat vreo 6 sapt. Problema este ca la aceasta varsta nu isi ridica capul cand e intins pe spate si nici nu sta singur in fund. in rest e f vioi si receptiv. sta f mult pe burta, iar in fund sta dk e sustinut.Ar tb sa ma ingrijorez?
Va multumesc!

La un control de 8 luni baietelul meu avea PC 41 de cm, 69,5 cm inaltime si greutatea de 7,8 kg
La nastere PC a fost de 31,5 greutatea de 2,865 kg iar inaltinmea de 48,5 cm. Este normal ca la varsta de 8 luni PC sa fie asa mic?
O sa avem o consultare cu un medic neurolog infantil pentru evaluare, dar copilul face tot ce face un copil de varsta sa (sta in fundulet fara sprijin, spune silabe legate, sta in picioare cu sprijin si chiar paseste, rade si e voarte sociabil).
Multumesc mult

Buna ziua.Am o fetita de 6 luni si 3 saptamani,greutatea de 8,500 kg si 70 cm inaltime.Pe la 2 luni deshidere fontanelei era de 4 cm pe 4,5 cm,i-am facut cura de 10 zile cu vigantol 4 picaturi,Vit C 3 pic de 2 ori pe zi si Calciu gluconic 1ml de 2 ori pe zi la varsta de 2 luni si respectiv 3 luni.Acum la contraol la 6 luni si 3 sapt are fontanele de 2 cm pe 2 cm,doctorul spune ca ducepiciorele purin in interior si ca are sternul putin evazat(eu nu am observat),a spus medicul ca este si cu 4,5 cm mai inalta decat media normala la varta ei si a spus ca are rahitism.sunt motive de ingrijorare?Ea deja se ridica in picoare este activa,inca nu sta in fundulet fara sprijin.Ar putea avea rahitism?

Buna!Fetita mea are 7 luni si are perimetrul cranian de 45 cm!Spuneti-,i va rog nu este prea mare?Parca imi pare fruntea bombata,dar si eu si sotul suntem cu fruntile bombate.La 4 luni am consultat un neurolog si ne-a diagnosticat cu ceva semne de rahitism,dupa care am luat timp de 2 luni vit D cate 4 pic in zi.Da,greutatea este de 8.7kg si 70 cm inaltime

Buna ziua, am un baietel de 4 luni si jumatate si are plagiocefalie dreapta. din ce am observat asa s-a nascut. Pana la 1 luna l-am asezat pe ambele parti , insa dupa aceea el a preferat mai mult dreapta. Am incercat repozitionarea pe partea stanga si nu protesteaza. Cand este tinut in brate prefera sa priveasca in partea stanga iar spre dreapta priveste dar cu capul usor aplecat. Masaj ii fac in fiecare seara la gat si nu plange. Credeti ca este cauza torticolis ? Ce ne sfatuiti sa facem ? forma capului revine si singura la normal sau trebuie tratament cu benzi sau purtat casca ? multumesc anticipat !

Buna ziua dl. Dr., baietelul meu in varsta de 18 luni are inca fontanela anterioara deschisa, dimensiunea, amprenta degetului mic. Precizez ca la nastere a avut o fontanela mare si s-a inchis treptat pana acum, dar nu definitiv. Ar trebui sa ma ingrijorez? S-a nascut la 41 saptamani prin cezariana, a cantarit 4.300 kg si inaltimea 55 cm. Acum are 13.300 kg si 89 cm inaltime. Arata f bine, nici gras, nici slab. I-am facut niste analize (hemoleucograma) si toate sunt in limite, inclusiv calciu. Medicul pediatru a zis ca sa nu ne ingrijoram. Dvs. ce opinie aveti?

am si eu o intrebare am un baietel de 9 luni din cand in cand imi ridica ochii in sus ce inseamna?

Buna ziua,

Fetita mea in varsta de 15 luni are fontanela mare si deschisa.Ii administrez 4 pic de vigantol/zi si osteocare 10 zile / luna de 3 luni deja.Ma ingrijoreaza teribil dimensiunea fontanelei (apreciez 3 cm/2cm) .Pediatra copilului sustine ca este deocamdata ok si ca mai avem timp pana la 2 ani .Imi este destul de dificil sa accept acest termen dat fiind faptul ca in ultimele 5-6 luni aceasta s-a mai inchis dar foarte putin.In rest copilul este absolut normal , perfect as putea spune. Care sunt riscurile si ce presupune o fontanela care NU se inchide? Multumesc frumos.

Toate fontanelele se inchid la un moment dat, termenul pentru acest lucru nu este fix.
Daca exista suspiciuni pentru o posibila lipsa de calciu (in urma consultului) se pot face analize pentru a verifica acest lucru.

Fetita mea are 2 luni si jumatate, greutate 5800 si lungime 60cm, la nastere greutate=4200 si lungime=52cm.
La vaccinul de 2 luni(l-a facut la 2 luni si 13 zile), in urma controlului efectuat de medic, dna doctor mi-a spus ca fontanela anterioara este aproape inchisa, i se citea ingrijorarea pe chip dar cand o intrebam spunea sa nu imi fac grija ca fetita mea a aavut indici mai mari inca de la nastere.
va rog spuneti-mi daca este vreo problema si ce controale trebuie sa fac! Multumesc anticipat

Buna ziua am citit si eu acest blog foarte interesant ma bucur ca l-am gasit am fost si eu azi la medicul de familie pentru vaccinul de 6 luni fiul meu are 5 luni si 3 saptamani si medicul mia spus ca baietelul meu are frontanela 1/1 si sa nui mai dau vigantol pana in prezent ii dadeam 2 picaturi /zi
Ma ingrijoreaza ca sar putea inchide frontanela diametrul este de 43 cm si greutatea 8,100 gr si 72,5 lungime
ce ma sfatuiti in legatura cu frontanela 1/1

Buna seara am si eu o intrebare am un baietel de 5 luni si 3 saptamani si ieri am fost la vaccinul de 6 luni si d-na doctor mia spus sa nui mai dau vigantol fiului meu deoarece are frontanela 1/1 in schimb mia zis ca diametrul este 43,5 are lungimea 72,5 si greutatea 8,100 va rog sa-mi spune-ti daca ar fi ceva probleme doarece de ieri sunt cam gandita despre frontanela
Va multumesc

Buna ziua am un baietel de 6 luni are frontanela 1/1 si diametrul 42 va rog sa-mi spuneti ce sa fac doarece sunt foarte ingrijorata

Buna seara. Sunt medic rezident si as dori si eu suport pentru un caz, o ruda. Este vorba de un copil de 6 luni cu fontanela de 2 cm, perimetrul cranian, acum, de 42 cm, si talie de 68 cm. Dupa nastere un neonatolog i-a recomandat mamei cpr de Vigantoletten incepand cu sapt a 2a, dupa care pe la 4 luni a trecut pe Vigantol Oil 2 pic pe zi, la recomandarea medicului de familie. Rugamintea mamei, a fost sa ii administrez Vit D injectabil. As dori parerea unui medic pediatru.Multumesc.

Este total contraindicat si imi e neclar cum s-a ajuns la o astfel de initiativa.
Vitamina D injectabila nu se mai administreaza in pediatria moderna decat in cazuri de rahitism sever din cauza pericolului supradozajului.

Buna ziua! Am un baietel de 3 luni si momentan nu ma aflu in tara , mi s-a recomandat sa ii dau vidrop cholecalciferol 6 picaturi pe zi este doar vitamina d3 nu contine si akte vitamine ca si vigantol. Pot sa ii administrez doar vit d3 , este prea mare doza de 6 picaturi?

Buna ziua. Baietelul meu a implinit ieri 1 an si 3 luni, iar medicul pediatru imi spune ca are inca fontanela prea mare. Ii dau de vreo 6 luni vigantoletten 1000, 1/zi. Acum l-am intrerupt si ii dau osteocare de o saptamana, dar mi-a spus sa reiau vigantoletten. Ce-i drept, se mai simte o mica, mica adancitura, dar … nu stiu daca e prea mare sau normala.
O saptamana placuta !

Buna ziua!
Am si eu o intrebare va rog: la nastere copilul a avut fontanela 4/3, acum la 9 luni jumatate este 2/2. in acest timp i-am tot dat la recomandarea pediatrului calciu kids si vigantol, si fier. Am facut analize la sange la 7 luni jumatate si calciu ionic era 5.2, iar cel seric 11.1, iar sideremie 97. Cu toate astea fontanela tot nu s-a inchis, mi se spune ca e tot mare si ca trebuie sa se inchida si se vede cand pulseaza insa mie mi se pare normal sa pulseze daca nu e inchisa, poate ma insel.

Buna ziua. Am un baietel de 4 luni si o saptamina. La controlul medical la 2 luni am fost trimisi la examinare la medicii specialisti. Neuropatologul in urma masurarii PC-ului mi-a recomandat sa fac masurari ale PC pe parcursul unei luni de zile si apoi sa revin la control. Bebelusul sa nascut cu PC de 33cm, la 2 luni PC-ul era de 41 cm, la 3 luni avea 42 si acum la 4 luni are 43 cm. Fontanela e de 2,5 acum. Medicul pediatru mia spus ca fontanela e cam mica si sa merg iarasi la neuropatolog. Ultima data cind am fost la 3 luni la neurolog mi-a spus ca totul e bine si sa revenim la 6 luni. Cum sa procedez?

Multumesc foarte mult pentru raspuns. Felicitari inca o data pentru ce faceti si pentru didicarea dumneavoastra! La acea data, am vizitat dr pediatru si ne-a spus ca asa este forma capului lui:) Ne-a prescris in continuare Vigantolleten, pe care l-am luat pana in Aprilie (anul acesta). Si sa reluam din toamna. Intrebarea mea este: nu este cam mare sa mai ia vitamina D? Atunci va avea 3 ani si 6 luni. Pana la ce varsta se poate da? Si care este doza. Multumesc mult.

Buna seara, Fetita mea de 1 an si 5 luni inca are fontanela deschisa 3/3.De la 2 luni i-am administrat cate 5 picaturi de vigantol/zi. La 6 luni,in urma analizelor, i-a iesit Ca mai mic si i-am administrat calciu +D3 10zile timp de 3 luni + vigatol 5 pi/zi, dna pediatru crezand ca aceasta este cauza fontanelei prea mari, dar fara rezultatul asteptat. La un 1 an i-am repetat din nou analizele pt ca fontanela era la fel, analizele i-au iesit bine, nu are niciun semn de rahitism la burtica sau picioruse, apoi am urmat o cura de 3 luni a cate 10 zile cu osteocare+5 pic vigantol, dar tot 3/3 ramane fontanela. Acum ne-a dat sa luam 2 luni ,cate 5 ml de ulei de ficat de cod/zi fara vigantol. Ce parere aveti despre tratamentul recomandat si de ce credeti ca nu i se inchide fontanela inca? Ce investigatii ar trebui sa-i fac? Si inca o intrebare: dupa aceste 2 luni cu ulei de ficat de cod, ce tratament sa luam, continuam cu vigantol ? (medicul pediatru este plecat in concediu si nu o sa se intoarca pana atunci). Va multumesc anticipat si va doresc o seara linistita!

buna ziua. am si eu o nelamurire si sper ca ma puteti ajuta. fetitei mele de 4 luni si 3 saptamani i-am facut o eco Tf la 3 luni din proprie initiativa. rez a fost structuri cerebrale normale, vl simetrici, v3 v4 dimensiuni normale, continut intraventricular normal discreta largire a sciziunii interemisferice 5 mm am repetat eco la 4 luni si 3 saptamani iar rez a fost persista imaginea anterioara de largire a sciziunii interemisferice max 0,9 cm si prez unei lame subtiri de lichid in jurul emisferelor cerebrale. la nastere bb a avut pc 33, 2620gr iar acum la aproape 5 luni pc 41, 68 cm si 7.500 gr.fa 2/3 normotensiva. dezv neurologica adecvata. medicul a spus ca in lipsa manifestarilor clinice sa nu nefacem probleme. credeti ca ar trebui sa consult alt medic? rez eco ridica probleme? sunt f ingrijorata! va multumesc!

Buna ziua,
Am un baietel de 11 luni jumatate,a cazut cu caruciorul pe scara in fata usii de la intrarea in bloc.a facut o zgarietura si o vanataie nu foarte mare langa ochi in partea drapta.a plans putin ,dupa are nu a mai dat nici un semn ca l-ar mai durea.a doua zi a inceput sa se clipeasca usor din ochi,ceea ce nu mai facuse pana atunci.doar de doua ori a fcaut asta intr-o zi.ai poate afecta vederea,sau poate s-a intamplat ceva in interior.astept raspuns,va multumesc foarte mult!

buna ziua ! am o fetita de 7 luni..si coasta din stanga este putin iesita fata de cea din dreapta..coasta de jos…ce sa fac..sa merg la control..nu vreau sa ma sperii..

In urma unei ecografii transfontanelare facute fetitei mele la varsta de 4 luni i-a iesit asimetria plexurilor clionide( nu stiu sigur daca clionide pt ca nu prea inteleg scrisul). plex stang cu grosime de 0.7 cm, plex drept cu grosime de 1.22 cm. Am repetat dupa o luna si a iesit plex stang 0.7 cm, plex drept 1.2 cm, in rest totul normal.
Acum fetita are 9 luni jumatate, este vesela, foarte energica, sta in fundulet, este reticenta cu strainii, face pasi tinuta de manute.
La nastere perimetru cranian a fost 35 cm, iar acum la 9 luni este 44 cm.
Ce inseamna asimetria plexurilor? Ce urmari ar putea avea asupra fetitei?

Buna seara!
Am gemeni, fetita si baiat, iar fetita, are 4,5 Kg si diametrul craniului PC=37,5 la varsta de 3 luni. Mentionez ca fontanela se inchide deja punctiform. La nastere a avut PC = 31cm. Ma ingrijoreaza faptul ca fontanela are tendinta de a se inchide. Este normal? Va multumesc anticipat!

Bun a ziua ,as vrea sa va intreb daca trebuie sa i fac vitamina D injectabila fetitei mele ,va intreb deoarece fetita mea are 7 luni si fontanela cam deschisa pt varsta ei(asa mi a zis pediatra)si are si cutia toracica putin de tot infundata si coastele foarte putin curbate iar pediatra mi a zis ca sa nu intru in panica ca nu este nimik grav si sa i dau cate 5 picaturi de vigantol in loc de 3 picaturi,dar totusi eu sunt cam speriata si nu as vrea sa se agraveze cumva

Bună ziua, fetiţă mea are aproape 9 luni. Îi controlez periodic fontanela. Acum o luna am fost la eco transfontanelara şi totul este în regulă. Astăzi mi s-a părut cu fontanela este mai puţin adâncă( mi se pare că s-a mai întărit în interior) dar mi s-a părut că s-a latit (un pic prelungită stânga , dreapta, dar nu nu la fel de adânc că mijlocul şi cu întărită dedesubt). Am sunat pediatrul şi mi-a spus că este normal deoarece craniul se mişcă. Sunteţi de aceeaşi parere ?

buna ziua sunt mama unui bebelus de 2 luni.a avut teratom saccro-cocigian a fost operat cu bine insa tumora este maligna nu benigna,datorita malignitatii tumorii a facut prima cura de citostatice iar dupa cura a dat in septicemie dupa analizele efectuate.Septicemia a facut-o de la o infectie de cateter, cateterul prin care i s-au administrat citostaticele si antibioticele.Acum din septicemie se presupune ca ar avea meningita,i s-a luat si lichid din coloana dar numai ca era sange nu lichid nu stiu ce inseamna asta…iar fontanela e tare.Mi s-a spus ca e o encefalita.I s-a facut si CT insa nici acolo nu stiu exact ce a iesit caci nici doctorii nu au spus nimic decat ca are pe creier o pata iar ca sa-i dea un diagnostic i-au luat acel lichid care e sange si tot nu a fost diagnosticat cear puteafi?multumesc

buna ziua ! am o fetita de 3 luni jumate si de la nastere ni s.a zis k are fontanela maricica, si acum la 3 luni jumate pediatru ne-a zis ca a crescut dar fara sa o masoare ci din ochii a zis si ne,a trimis la un neurolog si am fost si ne,a pus sa facem un ecograf sa vedem cauza..???t rebuie sa,l facem,e vreo problema grava sau e normal,,mai ales ca d,dcotor a masurat din ochii,si fetita are si ft mult par si mare.

Buna ziua, am un baietel de 1 an si 8 luni, are fonatanela inchisa, dar in locul unde a fost fontanela sa format un fel de creasta osoasa, nu se vede clar cu ochiul libera dar se simte la atingere. ce ma sfatuiti sa fac? va multumesc

Buna seara, cat de grav este daca nu i-am administrat corect vigantolul?Baietelul meu are 10 luni, 9kg.Recomandarea medicului de fam.a fost sa ii dam doza de 1000 vigantol(pastila),dvs ce recomandati?Are semne de rahitism..capusorul este putin deformat…poarta 17 la piciorus..nu vrea sa faca pasi, este moale..a fost bolnavicios.Este mai indicata injectia cu d2 sau vigantol 1000?Va multumesc!

Buna ziua, am un baietel cu varsta de doi ani si 7 luni si PC 53cm, greutate 16,3kg. La nastere Pc 34cm , 3.1kg la un an Pc 48cm si 11.7kg sa mi fac griji e necesar un alt control. Multumesc

buna ziua.din ce cauza se inchide fontanela mai devreme?ce se intampla daca se inchide mai devreme??medicul meu a zis sa nu ii mai dau vigantol,am fost l alt medic si a zis sa ii dau.nu stiu ce sa fac sa ii dau sau nu????

Buna ziua,
Am o fetita de un an si noua luni, i am dat vigantol pana la varsta de un an si 5 luni, si am reluat administrarea lui incepand cu luna oct( la recomandare pediatrului tr sa ii dau vigantol in lunile reci, adica cele cu " r" pana la 5-6 ani, daca am retinut bine. Este ok aceasta recomandare. Tin sa mentionez ca nu mi-a spus faptul ca fetita ar avea lipsa de vit D. Iar a doua intrebare, este in legatuea cu oasele fruntii, unde se unesc cele doua oase ale fruntii, se simte " ca o mica creasta" pe toata lungimea fruntii, sau mai bine zis se este ca o linie osoasa pe frunte. Este normal? Multumesc

Buna seara!am si eu o nelamurire!fetita mea are 3luni si jumatate si aseara la baita am observat o umflatura sus in partea dreapta a capului,langa fontanela posterioara,de dimensiunea unui bob de fasole!ce ar trebui sq fac?sunt cam speriata..multumesc

buna seara,am un bebe de 7 luni,are 8kg,75cm inaltime,perimetru cranian 45 si fontanela pulsatila este normal la aceasta varsta?

Buna ziua,
Am o fetita de 6 luni, la ultima vizita facuta dr pediatru i-am atras atentia asupra fontanelei care mi se pare mare 3 cm, circumferinta capului 43 cm (35 nastere), si venele vizibile in zona fruntii(lateral), frunte putin bombata, este dezvoltata perfect normal, 7.3 kg (3.3 kg la nastere), sta in fundulet, gangureste (spune perfect baba), se joaca, doarme bine mie imi este teama ca cele semnalate de mine sa nu indice (doamne fereste!) hidrocefalie..dar dr pediatru spune ca este posibil sa fie rahitism, si asta doar dupa cele spuse de mine!? Ce parere aveti? Sa mergem la dr pentru o ecografie transfontanelara? sau sa lasam copilul in pace data fiind dezvoltarea buna!?

Buna ziua….am un baietel de aproape 9 luni…iar fontanela e cam 3/3 iar PC este 48 cm ….medicu mi a recomandat sa ii dau 4 picaturi de D3…..dar peste tot am observat ca se da Vidantol…este o mare diferenta intre ele? Multumesc

Am un baietel nascut prematur la 32s ,1200g, 40cm, pc29 cm (nastere de urgenta datorita unei eclampsii severe) .Acum la 6luni (4luni corectate) avem o greutate de 5760g,60cm, pc 40cm , iar fontanela mai este deschisa foarte putin si dr a spus ca o sa se inchida cat de curand (la controlul neurologic de acum 3sapt era 1/1). Este ok pc pt el ? Va rog daca se poate sa mi raspundeti ..

Buna ziua, bebelușul meu are 9 luni 70 cm, 9kg si PC 45 cm, fontanela anterioara deschisa. De. Pediatru mi-a recomandat sa cresc doxa de vigantil la 3 sau 4 picături si sa ii dau gluconat de calciu 5ml 10 zile luna aceasta si in mai, deoarece el a crescut destul de mult in inaltime, la nastere a avut 47 cm, si ca sa ii se mai inchida din fontanela. El când suge de la sân transpira la cap, iar doctorul a spus ca poate fi un semn al carentei de calciu. Întrebarea mea este daca nu ar trebui făcute analize? Îmi este teama sa nu ii faca rău calciu daca este prea mult. Multumesc!

buna ziua! bebelusa mea de 5 luni si 3 saptamani are fontanela din spate neinchisa. mentionez ca fontanela anterioara este in regula, conform medicilor pediatri la care am fost. Din ce cauza este neinchisa fontanela posterioara si ce se poate intampla daca nu se inchide pana la 7 luni, cum mi-a zis ultimul dr?

buna ziua! bebelusa mea de 5 luni si 3 saptamani are fontanela din spate neinchisa. mentionez ca fontanela anterioara este in regula, conform medicilor pediatri la care am fost. Din ce cauza este neinchisa fontanela posterioara si ce se poate intampla daca nu se inchide pana la 7 luni, cum mi-a zis ultimul dr?

revin si mentionez ca desi fontanela din spate are o denivelare pe mijloc, nu e moale ca cea din fata.

Buna ziua,am o intrebare,bebelusul meu sa lovit la capusor,in partea dreapta si putin sa umflat parca ar avea un cucui,are abia 2 luni,si parca se vad niste venisoare sub piele.Nu plinge cind il ating,doarme,maninca bine,zimbeste dar eu imi fac oricum griji.ce sa fac,dati-mi un sfat va rog frumos…..

Buna ziua,

Baietelul meu s-a nascut la 36 saptamani si 4 zile, 48cm si 2860 kg, perimetrul cranian 37 cm. La controlul de 10 luni si 2 saptamani PC era 47cm. Comportamentul si dezvoltarea lui sunt normale pentru aceasta varsta, dar eu ma ingrijorez ca are PC prea mare. Medicul pediatru nu a comentat nimic pe acest aspect. Nu are semne de rahitism, fontanelele sunt inchise.
Credeti ca este nevoie de un alt control?
Precizez ca s-a nascut prin cezariana.

Multumesc anticipat

Bună ziua am și eu un bebe de la luna jum și are fontanela ușor bombata.conjunctivita.otita.candida în guritza și roșu în gat și e răgușit. Am fost la 3 medici și 2 pediatri și m-ai zăpăcit. Se poate sa-mi spuneți dacă sunt bune medicamentele acestea:ketof. Tobrex. Diflucan și mai nou m-a dat amoxicilina. Otocalm pt urechi.eferalgan și în loc de tetraciclina un unguent cu kanamicina pt băieței

Buna ziua.am un baietel de numai o luna si ma ingrijoreza fontanela lui.mi s-a spus ca este mai mare de 3 cm.precizez ca in sarcina la dublu test a iesit translucenta nucala marita (2.67),dar analizele de sange bune.dr mi a spus ca nu trebuie sa imi fac griji pentru ca peste 3 ar fi fost o problema.dar pe la 8 luni mi s-a spus ca are picioarele mai scurte si ar putea fii un semn pt sindromul down.copilul din punctul meu de vedere arata normal si nu ar da semne.dar acum a aparut si problema cu fontanela si sunt foarte speriata.astept raspuns.multumesc mult

buna ziua! am o fetita de 10 luni, nascuta cu fontanela mare, acum e in jur de 4cm, s-a inchis foarte putin.nu stiu ce sa fac.calciul este chiar crescut.dati-mi, va rog, un sfat.multumesc.

Buna seara! Am o fetita de 1 an si 9 luni si are fontanela inca deschisa (cam 1 cm). Este cazul sa imi fac griji? Mentionez ca ii administrez 5 picaturi de vigantol, la recomandarea medicului de familie. Multumesc frumos!

Buna seara .Fetita mea are 5 luni jumate si medicul de fam . m-ia zis ca are fontanela cam mare si nu i sa inchis deloc .si este foarte vizibil cand pulseaza.va rog din suflet sa-mi raspunde-ti sunt de la Tara si nu avem medic pediatru.Multumesc frumos .

Buna ziua fetita mea are 6 luni si are fontanela foarte mare iar cand doarme transpira foarrte tare pe cap si sunt foarte ingrijorata

buna seara eu am o fetita care s a nascut la 27 de saptamani pe 27 august si acum are 3 luni s dori sa stiu daca e periculos sau are ca urmare vreun efect rau asupra copilului daca i am dat timp de 10 zile nestiind vigantol 2 picaturi si vitamina d3 tot 2 picaturi, normal trebuia sa i dau doar 2 picaturi doar una din doua as dori un raspuns urgent va rog frumos si ce trebuie sa fac?

Buna ziua,

copilul meu are 4 luni , la un control la medicul de familie la 3 luni acesta mi-a spus ca fontanela este aproape inchisa si sa ii dau numai o picatura de vigantol, la 3 luni si 2 sapt, la un alt control mi-a spus sa nu ii mai dau vigantol.
este normal ca fontanela sa se inchida la aceasta varsta? ce sa fac sa ii dau in continuare vigantol, avand in vedere ca nu i-am mai dat timp de 1 sapt vigantol

Bună ziua.O rugăminte la dumneavoastră.Am o fetiță de 2ani si 5 luni,mă preocupă faptul că FONTANELA nu s-a închis încă.Ce trebuie să fac.(Vigantolu)l-am întrerupt de la 1an si 9 luni.va mulțumesc

Am un baietel de 5 luni care s-a nascut cu occipitul proeminent . evolutia lui de pana acum e una normal a dar totusi s-au recomandat niste teste genetice. Acum fontanela anterioara s-a inchis si are circumferinta capului de 47 cm. Credeti ca poate avea vreo problema ?

Buna ziua! Doamna doctor, nepotica mea are 6 luni, perfect sanatoasa, insa circumferinta craniana este de 44 cm, are 7kg. Nu are simptome care sa ne aduca suspiciuni cum ca ar avea hidrocefalie. Este foarte vioaie. Trebuie sa va spun ca bunicul, dar si tatal fetei au fruntea destul de lata, fiind posibil ca ea sa le semene. Credeti ca ar trebui sa ne ingrijoreze dimensiunea caputului? Va multumsc anticipat! Lavinia Horia

Buna ziua! Baietelul meu de 4 luni jumate are oasele capului neregulate, in sensul in care capul nu este rotund/oval ci forma neregulata. Cumva se vad perfect imbinarile oaselor si santurile dintre oase sunt bine adancite… sau marginile osoase sunt proeminente. Nu stiu cum sa ma fac mai bine inteleasa… oare este normal? Va multumesc!

Buna seara!
Am un baietel de 6 luni si de la nastere si pana acuma nu sa inchis deloc.si ii dau vigantol si stam si la soare cand se poate.ar trebui sa ma ingrijorez?

Buna ziua.Am un baietel de 1 an si 2 saptamani si are fontanela de 3 cm…i'am administrat vigantol,calciu si tot nu i se micsoreaza.Ma puteti ajuta cu un sfat va rog din suflet.Multumesc

Bebita mea are 3 luni jum. Aseara, la baita, am descoperit ca are un cucui. Nu a cazut de nicaieri, dar cand o tin in brate mai da cu capul in al meu cand se suceste. E de ingrijorat?

Buna ziua,
Am un baietel de 5 luni si 2 sapt. si 8400 grame si este suspect de rahitism. In urma controalelor lunare la pediatru, cand avea 3 luni dr pediatru ne-a recomandat sa ii dam cate 7-8 picaturi de Vigantol in loc de 3-4, pentru ca are fontanela din spate deschisa…in conditiile in care a spus ca la varsta aceasta trebuia sa fie inchisa de mult. I-am dat picaturile. La 4 luni ne-a recomandat sa ii facem analizale specifice pt rahitism. N-am reusit sa i le facem atunci pt ca asistentele nu au reusit sa ii recolteze sange. I le-am facut luni si astazi am primit rezultatul. D3-ul i-a iesit peste limita Scrie pe buletinul de analize ca e supravitaminizat. valoarea i-a iesit 107. Ce putem face in aceste conditii? sa ii oprim administrarea de D3 o perioada?
Sa intelegem ca nu e rahitic si ca analizele sunt ok?
Multumesc!

Buna seara! Am un baietel de 1 an, caruia i s-a inchis fontanela de la 6 luni. Medicul pediatru spune ca este ok, iar medicul de familie spune ca ar trebui sa mai facem niste investigatii, deorece venele capului sunt f evidente si se vad groase cand se incordeaza. Si eu ma sperii uneori cand vad venele capului asa umflate! Este normal sau ar trebui sa investigam?

Buna seara. Va rog sa imi raspundeti si mie la intrebare. Am o fetita de aproape 3luni fara o saptamana si are fontanela inchisa de tot sa nascut cu pc 34 iar acum are pc38 este bine.

Buna ziua ! Am o fetita de 5 luni,7 kg si 62 cm,PC 41 cm,fontanela deschisa de aproape 4,mi s a recomandat 7 pic de Vigantol si calciu.Eu la recomandarea unui alt pediatru am efectual analize de sange pentru fier,vit.D3 si calciu,toate au iesit pe plus ca si valori,nicidecum lipsa..Pediatra respectiva mi a spus sa ii dau Vigantol 2 pic zilnic si calciu deloc.Verificam fontanela peste 2 luni.Credeti ca ar putea fi un semn de deshidratare totusi dc are font asa deschisa? In analize valorile au aratat putina deshidratare dar am inteles ca e normal..Copilul e vioi si destul de activ.

buna seara!am si eu o nelamurire,as putea-o numi chiar ingrijorare.am un baietel de un an si o luna si de ceva timp,am observat ca in frunte are o umflatura, la pipait se simte ca si cum ar fi un os.ca un os vertical exact la jumatatea fruntii.ce credeti ca ar putea fi?la medic inca nu am ajuns

buna seara!am si eu o nelamurire,as putea-o numi chiar ingrijorare.am un baietel de un an si o luna si de ceva timp,am observat ca in frunte are o umflatura, la pipait se simte ca si cum ar fi un os.ca un os vertical exact la jumatatea fruntii.ce credeti ca ar putea fi?la medic inca nu am ajuns

buna seara!am si eu o nelamurire,as putea-o numi chiar ingrijorare.am un baietel de un an si o luna si de ceva timp,am observat ca in frunte are o umflatura, la pipait se simte ca si cum ar fi un os.ca un os vertical exact la jumatatea fruntii.ce credeti ca ar putea fi?la medic inca nu am ajuns

Buna ziua!!! Puteti va rog ma ajuta si pe mine cu un sfat, copilasul meu s-a nascut de 4.170 kg, 58 cm, PC – 37 cm si fontanela e mare 5 cm. Avem o luna si o saptamina, avem PC 40 cm, fontanela a ramas la fel. Cintarim 5 kg si 61 cm masuram. Copilul ride, gingie e energic. Ar trebui sa dau careva analize? Ma ingrijoreaza ca PC a crescut asa mult si fontanela ii maricica? Va rog mult sfatuiti ma ceva!!! Multumesc mult!!

Buna-seara!la fetita mea i s-a inchis fontanela la 3 luni.de la nastere a avut-o mica 1/1,si osutele din spate sunt incalecate.am fost la un pediatru si mi-a recomandat un neurolog.Ar trebui sa ma ingrijore?O seara placuta!

am un baietel in varsta de un anisor si 4 luni este diagnosticat cu microcefalie PC 42 cm as dori sa stiu daca pot interveni chirurgical nu sta in fund nu merge

Buna seara…medicul meu pediatru nu e in tara…bebe are 3 luni si 3 zile si acum 2 saptamani cand il spalam s.a lovit la cap putin de gresia de la cada cand s.a intins la cap…a plans…nu am observat nici o modificare in comportament si cand am fost la pediatru in urma cu o saptamana am uitat sa ii spun…era in regula…daca avea vreun traumatism s.ar fi observat? Sunt ingrijorata sa nu faca ceva…ce ma sfatuiti? Ce ar trebui sa urmaresc? Mi se pare mai agitat putin cand doarme si cateodata vomita

Bună seara. V-as ruga dacă puteți sa ne răspundeți la o întrebare. Băiețelul are 2 zile, a fost născut prin cezariana de urgenta și lichidul s-a împrăștie în interior. Ductorii spun ca bebelușul are fontanela inchisa. Spune-ti-mi va rog dacă este normal , și ce este de făcut? Bebelușul are toate semnele vitale . Va mulțumesc!

Am un băiețel de 4 ani și din cauza faptului că are parul mai lungut nu am observat pana acum ca are fontanela anterioara foarte bombata .precizez faptul că este închisă de la vârsta de 1,5 ani.Sunt motive de îngrijorare?Copilul se simte foarte bine și este energic.

Buna ziua, am nascut de 2 saptamani si medicul pediatru mi-a recomandat sa-i dau fetitei calciu gluconic pentru inchiderea fontanelelor, desi neonatologul mi-a spus ca nu e cazul. Dvs ce recomandati? Multumesc.

Am un baietel de 11 zile si astazi am fost cu el la primul control, la un medic pediatru. In urma controlului a reiesit ca este sanatos, dar fontanela este mica. Ce probleme ar trebui sa-mi fac?
Multumesc

Daca copilul meu are hidrocefalie congenitala gigant si areun tub ventricolo peritoneal si are 2 operatii iar prima data cand sa stricat tubul ia crescut capul 3cm in 3zile dar acum nu ii creste capul insa ii oscileaza intre 40 45cm asta in interval de câteva ore insa nu depaseste de 45 dar fontanela era in jos in ultimele 3 luni iar acum este la nivel cu oasele craniene inseamna ca sa întâmplat ceva cu drena? Tin sa precizez ca prima operatie am facuto pe 16 octombrie a doua pe 1 decembrie si acum are 5luni. Copilul este nascut pe 3 octombrie. Va rog frumos sami raspundeti cat de repede puteti. Nu as vrea sa ajungă la a3a operatie intrun termen atat de scurt si sami moara copilul. Va rog

Buna ziua…aseara am obs fontanela fetitei de 4 luni jumate bombata…am fost la urgenta…a controlat'o si acuma suntem acasa…au zis sa revenim dak face febra. Starea generala e buna…sunt foarte speriata

buna ziua copilul meu are 6 luni si azii a inceput sa I se bombeze fontanela am fost la medic neorolog nia trimis sa facem uzii lam facut si a zis ca are prea mult lichid la creier si nea sfatuit consultatia la neorochirurg este ceva grav

Buna..baietelu meu are 11 luni jumate…de 3 zile am observat ca se agita cand se ridica in picioare..renuntand de multe ori sa nu o faca( ceea ce pana acuma nu s.a intamplat chiar mergea pe langa pat sau pe langa ce reusea sa se ridice)..sau cand il iau in brate (apucandu.l de subrat)…pana acuma s.a dezvolatat bine avand 11 kg…inca este alaptat la san…dar ma ingrijoreaza faptul ca il vad chinuidu.se cumva sa mearga…iar in timpul somnului transpira exagerat de mult incat se uda patul (in zona capului in special). Ceea ce vreau sa mentionez este ca a primit vitamina D3 …insa calciu pana la varsta asta doar ce primeste prin alaptat…ce ma puteti sfatui sa fac..este un motiv serios de ingrijorare? Multumesc pentru un eventual rasp

Revin..si completez la ceea de mai sus…la.varsta de 6 luni a facut bronsita..medicul de fam.i-a prescris augumentin 485mg(7zile/2.5ml pe zi) i-a trecut insa dupa o luna jumate s- reintors tusea tinand o perioada destul de lunga(i.am administrat prospan si masaj cu uleiuri naturale si aerosoli) insa cand trece tusea ..cand revine..ce ma sfatuiti sa procedez in acest caz.multumesc

BUNA ziua!!Am o fetita de 6 luni jumate,astazi am depistat o adancitura în cap spre ceafa.Ce credeti ca poate fi?Dupa cate am mai auzit poate fontanela posterioara.tin sa precizez nu este foarte adanca.Credeti ca este grav?

Bună ziua,
Fetita de 3 luni are Pc 38cm,fontanela 5/4cm, greutate 5590gr și 60cm lungime. Mentionez ca la nastere avea PC 34cm, 3070gr și 48cm . Ar trebui sa ma îngrijoreze dimensiunea actuala a Pc și fontanelei? Mulțumesc.

Buna ziua,acum am gasit aceasta pagina nu stiu daca va mai ocupati de acest proiect.,vreau sa va intreb ceva!
Am un baietel,acum are 2 ani,intrebarea este ca de la 5 luni osul fruntii a inceput sa fie putin accentuat exact ca un cucui micut doar in acel loc chear deasupra fruntii pe mijloc.Iar cu timput..pe la 7 luni era putin mai accentuat,la 1 an era ca un cucui mai maricel in înaltime si se si observa cand l am tuns chel la 1 an.Iar acum la 2 ani este a fel ca un cucui cam de 1 cm latime la atingere se simte tare ca si cum apesi pe un os?Forma capului o are de dimensiuni perfecte de varsta lui,fontanelele sunt inchise doar osul fruntii nu stiu de ce nu este plat?
Ce credeti,e vreo problema de acea zona frontala?
Daca m ati inteles si vedeti mesaju va rog daca puteti sa m a ajutati cu un raspuns.Multumesc!

Bună ziua.
Am atins cu unghia fontalena La bebe de 4 luni…
Nu l-am lovit tare,dar sunt un pic îngrijorată,.
Este ceva grav??

Am si eu o intrebare este normal ca la un bebe de 8 luni cand face febra de la dintisori sa se umfle fontanela …doar cand face febra in rest e normala…va multumesc ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.