Categorii
Bebeluș Copil mic Întrebări frecvente La primul copil Școlar

Vacinurile opționale pentru copii

Vaccinurile opționale recomandate pentru copii

Când vorbim despre vaccinuri “opționale” vorbim, de fapt, despre vaccinuri recomandate copiilor de toate marile asociații pediatrice dar care lipsesc nejustificat din schema națională de vaccinare din România. Ele sunt la fel de importante ca vaccinurile care fac parte deja din calendarul de vaccinări dar, din păcate, România alocă fonduri insuficiente campaniei de vaccinare a copiilor. 

Avem o schema de vaccinare săracă comparativ cu celelalte state din UE, statul nu finanțează imunizarea pentru meningită, varicelă sau diareea cu Rotavirus. Această situație rezultă în mii de spitalizări anual, izolare la domiciliu, decalaj școlar și suferințe care ar putea fi evitate ușor prin vaccinare. 

Mai multe detalii legate de schema națională de vaccinare din România găsiți în articolul Schema națională de vaccinare.

Vaccinurile prezentate mai jos sunt recomandate a se administra tuturor copiilor și ar trebui să facă parte, gratuit, din schema națională de imunizare.

Toate pot fi cumpărate din farmaciile din Romania, cu rețetă.

Vaccinurile opționale pentru copii
Vaccinurile opționale pentru copii

Vaccinul împotriva Rotavirusului

Rotarix (Rotateq) – protejază împotriva diareei produse de Rotavirus. Aceasta este o boală frecventă în colectivitățile de copii mici din România și poate duce la deshidratare severă si spitalizare.

  • Cum se administrează: oral, în 2 doze (Rotarix) sau 3 doze (Rotateq), între 6 săptămâni si 4-6 luni de viață. Intervalul dintre dozele de vaccin trebuie să fie de minim o lună.
  • Efecte adverse posibile: iritabilitate, diaree ușoară, vărsături, febră

Vaccinul împotriva varicelei

Varilrix (Varivax) – protejează împotriva varicelei (vărsat de vânt). Aceasta este o boală extrem de contagioasă, se manifestă cu febră, erupție pruriginoasă care poate lăsa cicatrici și obligă la izolarea copilului minim 10 zile. Complicațiile varicelei, deși rare, pot fi severe (pneumonie, encefalită)

  • Cum se administrează: injecție subcutanată,  două doze, copii peste 9 luni. Intervalul dintre cele două doze de Varilrix trebuie să fie de minim 6 săptămâni.
  • Efecte adverse posibile: durere la locul injecției, febră ușoară, rar erupție cutanată

Vaccinul împotriva varicelei se poate administra și după contactul cu un bolnav confirmat, în primele 72 de ore. Această vaccinare ”de urgență” reduce șansa îmbolnăvirii sau face varicela mult mai ușoară, chiar dacă boala se declanșează.

Vaccinurile împotriva meningitei

Bexsero 

Bexsero protejează împotriva meningitei de grup B (forma mai frecventă în România).

  • Cum se administrează: injecție intramusculară în coapsă (copii sub 1 an) sau în braț la copilul peste 1 an. Vaccinarea cu Bexsero poate fi începută la vârsta de 2 luni. Sunt necesare două doze, la interval de minim 2 luni între ele. După 2 ani de la prima serie de vaccinare Bexsero, se recomandă încă o doză booster.
  • Efecte adverse posibile: durere la locul injecției, febră ușoară, iritabilitate, apetit redus

Nimenrix

Nimenrix protejează împotriva meningitei de grup A, C, W și Y

  • Cum se administrează: injecție intramusculară în coapsă (copii sub 1 an) sau în braț la copiii peste 1 an. Vaccinarea Nimenrix poate fi începută de la 6 săptămâni. Sunt necesare 2 doze la copiii sub 1 an, administrate la minim 2 luni distanță. La copilul peste 1 an este necesară doar o doză de Nimenrix.
  • Efecte adverse posibile: durere la locul injecției, febră ușoară, iritabilitate, apetit redus

Vaccinul împotriva hepatitei A

    Havrix – protejează împotriva hepatitei A (boala mâinilor murdare) cunoscută popular ca gălbenare. Aceasta se manifestă cu icter, greață, febră, urini închise la culoare, scaune decolorate, dureri abdominale. Hepatita A poate dura o lună, uneori necesitând spitalizare.

  • Cum se administrează: injecție intramusculară, 2 doze cu un interval de 12 luni între ele, copii între 1 an si 15 ani
  • Reacții adverse posibile: iritabilitate, cefalee, durere și roșeață, febră ușoară, inapetență

Vaccinarea antigripală la copil

Începând cu vârsta de 6 luni se recomadă vaccinarea anuală antigripală a tuturor copiilor, știut fiind că gripa sezonieră poate produce boală severă și complicații la vârste mici. Vaccinurile disponibile în Romania sunt fie cele injectabile (Influvac, Vaxigrip) fie cel tip spray nazal (Fluenz).

  • Cum se administrează vaccinul antigripal injectabil: in 2 doze (la interval de o luna între doze) la prima vaccinare antigripală a copilui. Ulterior, vaccinul se va administra anual, in lunile de toamnă, în doză unică. La copiii peste 8 ani se va face o singură doză, indiferent dacă a mai fost vaccinat sau nu anetrior. Există, în fiecare sezon de toamnă, campanii de distribuire gratuită a vaccinului antigripal injectabil pentru copii și vârstnici, întrebați medicul de familie al copilului.
  • Cum se administrează vaccinul antigripal nazal:  in 2 doze (la interval de o luna între doze) la prima vaccinare antigripală a copilui. Ulterior, vaccinul se va administra anual, in lunile de toamnă, în doză unică. Fluenz se administrează prin pulverizare în nas, jumătate de doză într-o nară și jumătate în cealaltă nară. Vaccinul este aprobat doar pentru copiii între 2 și 18 ani, cei mai mici vor face vaccinul injectabil. Fluenz este disponibil în farmacii.
  • Reacții adverse posibile: similare unei răceli ușoare

Update: în sezonul de vaccinare antigripală 2023-2024 a intrat și vaccinul antigripal nazal Fluenz pe lista vaccinurilor care se pot obține gratuit pentru copiii între 2 și 18 ani.

Vaccinurile antibacteriene orale sau nazale

Tot în categoria vaccinuri intră şi preparatele orale de tip Broncho-Vaxom, Lantigen B, Ribomunyl, Luivac sau IRS 19 (spray). Ele se administrează în diferite scheme, la începutul toamnei şi/sau primăvara.

Aceste vaccinuri conțin extracte bacteriene (streptococ, stafilococ, pneumococ etc) și ajută în lupta împotriva infecţiilor de tip otită, amigdalită sau pneumonie. Vaccinurile anitibacteriene se recomandă copiilor care fac infecţii respiratorii repetate, necesitând des antibiotice, şi celor care suferă de anumite boli cronice care diminuează capacitatea normală a organismului de a lupta contra bolilor.

Citiți mai multe despre produsele destinate imunității copiilor în articolul Stimularea imunității la copil, modă sau necesitate?

Vaccinuri pentru călătorii exotice

O altă categorie de vaccinuri opţionale sunt cele care protejează împotriva bolilor exotice, tropicale. 

În cazul în care ştiţi că urmează să călătoriţi în zone cu climă caldă este bine să discutaţi din timp (cu câteva luni înainte) cu un medic infecţionist care vă va recomanda vaccinurile necesare, în funcţie de destinaţie.

Pentru Africa, Asia de sud sau zonele tropicale din America poate fi necesară imunizarea împotriva febrei galbene, febrei tifoide, meningitei, poliomielitei sau hepatitei A.

Aceste vaccinuri trebuie efectuate cu minim o lună-două înaintea plecării pentru a permite organismului să dezvolte anticorpii necesari protecţiei anti-infecţioase.

De reținut

  1. Discutați cu pediatrul bebelușului încă de la primele vizite medicale despre vaccinurile opționale.
  2. Citiți mai multe despre vaccinurile recomandate în România pe site-ul guvernamental www.desprevaccin.ro
  3. Înainte cu câteva luni de orice călătorie în zone calde, interesați-vă despre vaccinurile pentru boli specifice zonei.

Citiți și: Răceala la copil, cum o tratăm?

41 de răspunsuri la “Vacinurile opționale pentru copii”

Buna ziua

Am o fetita de 4 luni careia i-am comandat la medicul de familie vaccinul Rotarix. Cand i s-au facut vaccinurile la 2 luni acesta nu era ajuns. Acum m-a sunat dna ca a venit vaccinul si sa mergem sa ii administreze doza de la 2 luni. Nu este tarziu pentru administrare? Ma gandesc ca azi maine trebuie sa mergem la vaccinurile de 4 luni si ea inca nu a luat doza de 2 luni a rotarixului. Ce ma sfatuiti? Sa ii mai administram acest vaccin? Multumesc

buna ziua,
am un baietel de 3 luni si de o luna de zile am inceput sa-i dau lapte praf Humana1 ca supliment. mananca in jur de 400ml pe zi, restul lapte de la san. laptele praf il bea, dar avem o problema cu constipatia. materiile fecale nu sunt tari, au aspect cremos, galben dar elimina mucus si au un miros acru. persista durerile de burtica si este mai tot timpul balonat. nu trec 24 de ore fara sa-i administrez supozitor la recomandarea pediatrului. ce ar trebui sa fac?
multumesc.

buna seara,
am si eu o fetita de 4 luni, si i-am facut vaccinul de 4 luni pe 17 mai…cand am ajuns acasa, am masat locul cu comprese sterile reci de la congelator, asa cum mi-a spus doamna doctor, insa seara am observat ca s-a inrosit acea zona si este putin tare, pare ca o galma sub piele…nu e umflata zona si nici pata asta rosie nu e extinsa mult..am sunat medicul a doua zi dimineata si mi-a spus sa masez iar zona la fel, sa-i pun si diclofenac gel…si sa fac asa o ora dimineatza si una seara…dar fetita nu sta prea mult sa o masez..si nici pana acum nu i-a trecut…ce putem face?o sa-i treaca in timp?este grav?
astept un raspuns cat mai curand..multumesc!!

Mai sus puteti citi lista cu vaccinarile suplimentare si varstele la care se administreaza ele.
Nu pot sa fac recomandari universale, ele depind de la caz la caz, in functie de factorii de risc pe care ii are copilul, daca e sanatos sau sufera de vreo boala, daca va sta acasa 2 ani sau va merge la cresa mult mai repede, etc.
Cel mai bine este sa discutati cu pediatrul care vede si cunoaste copilul.

va ror sa mi spuneti cum se cheama vaccinu de la un an.am facut ror dar celalalt nu stiu cum se cheama pt ca trebuie sa l cumpar ca nu este.multumesc

Buna seara am o nelămurire iam facut vaccinu la băiatul meu dupa cât timp de la vaccin pot sai fac analize am intrebat doctora si mia spus când vreau ca nu contează dacă iam facut vaccin dar mam mai uitat pe internet si am citit ca nu e bine asa repede intentat din nou

Buna ziua!
Am citit ca exista un vaccin meningococic. Este util sa se administreze acest vaccin copiiilor mici? Ce reactii adverrse pot aparea?
Multumesc!

Exista un vaccin de acest tip, el figureaza in schemele generale de vaccinare din unele tari si se gaseste acum si in farmaciile de la noi. Se administreaza dupa 2 ani si are aceleasi reactii adverse posibile ca si restul vaccinurilor : roseata, durere la locul injectarii, febra, inapetenta, etc.

Se gaseste undeva in Timisoara? As vrea sa-l fac fetitei mele in varsta de 3 ani, dar nu stiu de unde se poate cumpara. La farmaciile care au site nu l-am gasit, decat prin Bucuresti. Multumesc!

Buna seara.De ce nu sunt mentionate si vaccinurile antigripale gen influvac,maxgrip,cele injectabile ma refer,am o fetita de 1an si 3luni, este mai bn pt organismul ei vaccinurile orale sau cele injectabile,din aprilie tot face infectii resp.de o luna nu mai face febra, ce imi recomandati pt imunitate,sa mai asteptam sa-si revina organismul k sa-si creeze singuri anticorpi,sau un vaccin injectabil?va multumesc.

Buna ziua!
Ce inseamna vaccin conjugat si vaccin neconjugat? Este vreunul din aceste tipuri mai sigur decat celalat? Am remarcat ca vaccinul pneumococic este conjugat, iar cel meningococic A+C este neconjugat, pentru meningococ exista un vaccin conjugat dar doar pt. meningococ C. Este cel neconjugat mai riscant pt. un copil? Multumesc!

Este util sa se faca anual un vaccin anti-gripal pe care il puteti alege impreuna cu pediatrul, din multitudinea de preparate de pe piata.
Acest lucru nu inseamna, insa, ca fetita nu va mai raci deloc. Majoritatea racelilor sunt cauzate de virusuri din comunitate care nu au legatura cu cele gripale.
Asa cum puteti citi in articolul dedicat stimularii imunitatii, nu recomand de rutina preparate imunostimulatoare dat fiind faptul ca nu am constatat vreun efect protector evident la administrarea lor.

Buna ziua!
Am facut rost (se afla la medic) pt. fetita mea de vaccin meningococic A+C, dar acum mi-e frica sa o duc la medic pt. administrare intrucat am citit in prospect la reactii adverse "Tulburări neurologice (parestezii, meningism, convulsii) au fost raportate rare în câteva cazuri dar nici o relaţie cauzală cu vaccinul nu a fost stabilită". Ce inseamna mai exact meningism, e meningita? Oare se vindeca daca apare cumva ca reactie?
Multumesc frumos!

Buna ziua!
De ce daca in prospectul vaccinului Infanrix scrie ca nu se administreaza copiilor cu varsta peste 3 ani din cauza componentei pertusiss (care ar putea sa dea reactii neurologice la copilul mai mare)la noi se administreaza totusi si la 4 sau 6 ani?

Buna ziua!
Dupa cat timp de la vaccinul de 4 luni se poate lua prima doza de Rotarix? Din prospecte am inteles ca se pot face amandoua simultan. Acum bebele are o saptamana de la vacc de 4 luni, e OK pentru Rotarix?
Multumesc

Buna ziua! Pe 28 februarie i-am facut bebelusului meu, in varsta de 3 luni, vaccinul Rotarix. Nu a facut febra, un singur scaun moale, apoi scaunul a fost normal. Problema este ca de atunci, nu mai are pofta de mancare si, aproape dupa fiecare masa, vomita, nu mult, dar o face. E normal? Cat dureaza efectele secundare ale acestui vaccin? Multumesc.

Efectele secundare, atunci cand apar, dureaza cateva zile. In cazul in care a trecut mai mult de o saptamana de la vaccinare si copilul continua sa nu aiba pofta e foarte probabil ca aceste modificari sa aiba alte cauze.

Buna ziua!
Am un baietel de 10 luni caruia i-am administrat Synflorix la 2,4,6 luni. Acum am schimbat pediatrul si acesta ne-a recomandat ca la 12 luni sa administram Prevenar ca ar avea mai multe tulpini.
Rugamintea mea este sa-mi spuneti si parerea dumneavoastra. Nu as vrea sa vaccinez copilul cu alt vaccin decat daca sunt convinsa de eficienta lui. Daca administrez doar acum Prevenarul, copilul va avea imunitate pe toate tulpinile din Prevenar? va fi afectata eficienta Synflorixului? Vi se pare utila si eficienta aceasta schimbare de vaccin? Nu as dori sa fac acest lucru doar pentru ca medicul promoveaza alt vaccin, riscand sa nu am efectul vaccinului nici pentru Synflorix nici pentru Prevenar.
Va multumesc!

Buna ziua,

Suntem intr-o situatie extrem de complicata si asteptam cu nerabdare sfatul d-stra.Fetita noatra are 1 an si 6 luni. Vaccinarile le-a facut pe toate pana acum la o clinica particulara din Bucuresti dupa schema propusa de acestia.La aceasta varsta insa a aparut contradictia intre clinica si medicul de familie.
Medicul de familie recomanda insistent PRIORIX SIMPLU iar medicul din clinica la fel de insistent PRIORIX TETRA. Avand incredere in ambii suntem in imposibilitatea de a decide iar timpul trece…Urmarindu-va blogul de ani de zile,am decis ca recomandarea dumneavoastra sa ne ajute in decizia ce urmeaza sa o luam repet, extrem de rapid.

Va rugam din suflet sa ne spuneti parerea.Multumim frumos.

Eu am facut fetiteti mele la 1 si 2 luni priorix tetra. Este mai bun decat priorix simplu deoarce are si iminitate pentru varicela. Nu este tocmai placut sa faca varicela la o varsta mica. Cum o tii sa nu se scarpine. Poti sa iii faci si priorix simplu daca ii faci varilix dupa aceea. Priorix tetra este un fel de priorix simplu+varilix

Buna ziua,
Ieri am facut baietelului meu prima transa a vaccinului Rotarix, astazi bebe are diaree si este agitat, se linisteste numai in brate. Va rog sa-mi spuneti daca este ceva normal sau trebuie sa fac ceva in acest sens. Multumesc.

multumesc "anonim"…am optat intre timp pt simplu …la sugestia pediatrului desigur! Am niste emotii…

Buna ziua
Ieri am facut baietilor mei vaccinul prevenar 13 ,prima doza am facuto la 7luni 1sap ,cu a doua am intarziat din motive medicale 10luni 2sap ,la cateva ore am observat ca s-a inrosit si este tare ca o galma sub piele, roseata are cam 4,5cm .Va rog sa-mi spuneti daca este normal si in cat timp ii trece .Multumesc

Buna ziua, am facut vaccinul de doua luni la 4 luni si 14 zile ale fetitei, am facut si prima transa de rotarix,dupa vaccin a vomitat putin, ceva incolor plus lapte branzit, cam o lingura, mai are efect vaccinul daca a vomitat?

Buna ziua !

Am o fetita de 3 ani si 4 luni care a trecut prin mai multe episoade de boala , si anume :
otita , recidiva otita , pneumonie , meningita bacteriana si iar otita …
Acum suntem bine …
Ce vaccin sau vaccinuri recomandati ?

Multumesc anticipat .

Buna ziua,
Va rog sa mi spuneti daca pot face cu 3 saptamani mai devreme de a implini copilul un an vaccinul ror concomitent cu dtp.
Va multumesc!

Bună dimineața! Am o fetiță de 2 luni si acum 4 zile a făcut vaccinul. De 2 nopții nu mai face pipi, ziua face normal, o schimb la 2-3 ore. Este normal? Sau poate fi o reacție de la vaccin? Mulțumesc anticipat!

Buna ziua,am si eu o fetita de 4luni si 3 sapt.Am nascuto la termen pe cale naturala cu 2680 si am iesit din spital cu 2485. Am alaptato o luna si mi a luat 750gr urmatoarele 3sapt nu a mai luat decat 350gr la sfatul unui medic ped am trecut pe lapte praf ar fiind diag cu reflux silentios si adm de nexium..acum avem dabia 5040 pt ca nu papa mult ne chinuim cu constipatia si multe gaze plange mult ..dar e si veselea activa totodata.Am facut vaccinul de 4l hexacima inj si rotarix pe gurita nu stim daca am facut bine la greutatea ei pt ca de atunci papa si mai greu urmeaza sa ii facem la 5l si a 2doza de rotarix. Un medic ne a spus ca e ok ca l am facut altul ca nu e bine pt ca ii accentueaza inapetenta. Intrrbarea mea e ce sa facem cu a 2doza i-o mai dam sau nu? Si cum sa facem sa pape mai bine ?va multumesc

Buna ziua.As vrea sa va adresez si eu o intrebare.Micutul meu are 9l1s si are streptococcus pneumoniae.Urmeaza sa primeasca vaccinul ror.Pediatra spune ca sa-i dau vaccinul ca e prioritar si pe urma sa ii tratam problema de sanatate.Credeti ca e ok asa?Nu sunt riscuri dandu-i vaccinul el avand un microb de genul acesta?Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.