Categorii
Bebeluș Întrebări frecvente La primul copil

De ce vomită bebelușul?

De ce vomită bebelușul?

Vărsăturile alimentare sunt foarte frecvente la bebeluși și ele pot îngrijora părinții. Pentru că uneori este greu de ghicit de ce vomită bebelușul, voi prezenta cauzele cele mai frecvente în acest articol.

Așa cum veți putea vedea mai jos, vărsăturile ocazionale ale bebelușului nu sunt periculoase, de obicei. Sunt destul de rare situațiile în care copilul vomită din cauza unei boli, cel mai des bebelușul varsă din cauza imaturității lui digestive.

Înainte de toate, este important ca părinții să știe să facă diferența între regurgitațiile firești ale sugarului și vărsătură.

Diferența dintre regurgitații și vomă

Din start trebuie făcută diferența dintre regurgitațiile de lapte, pe care le au absolut toți bebelușii și vărsături.

  • Regurgitațiile sunt cantități mici de lapte pe care bebelușul le scuipă, de obicei după ce a mâncat. Laptele se prelinge din gura copilului fără ca acesta să simtă vreun disconfort. Uneori, dacă a trecut ceva mai mult timp de la ultima masă, laptele poate fi brânzit din cauza acizilor din stomac, acest lucru este normal.
  • Vărsăturile sunt cantități mai mari de lapte (sau alimente) care revin brusc din stomac, uneori proiectate cu forță, așa numitele ”vărsături în jet”. Copilul poate să nu fie deranjat de vărsătură (de cele mai multe ori) sau poate să aibă disconfort manifestat prin plâns, agitație, arcuirea spatelui.

Este bine să înțelegem că regurgitațiile bebelușului sunt firești și să nu le catalogăm drept vărsături. Ușurința cu care laptele revine din stomac se datorează esofagului foarte scurt (bebelușul este mic) și faptului că orificiul care închide stomacul este imatur. Regurgitațiile dispar pe măsură ce copilul crește.

Dacă bebelușul crește bine și nu are disconfort atunci când regurgitează, nu sunt motive de îngrijorare, chiar dacă scuipă mai frecvent lapte.

Regugitațiile sau vărsăturile pot să apară indiferent ce tip de lapte mănâncă bebelușul, fie că este lapte de mamă sau formulă.

Cauze frecvente de vomă la bebeluși

Există mai multe motive pentru care bebelușul poate să aibe episoade de vomă, când elimină brusc cantități mari de lapte sau alimente consumate.

Alimentația excesivă

Deși există credința că toți bebelușii știu să se oprească din mâncat atunci cînd s-au săturat, acest lucru nu este adevărat.

Întâlnim destul de des situația în care un bebeluș mănâncă cantități de lapte care depășesc capacitatea stomacului său foarte mic. Când acest lucru se întâmplă, stomacul prea plin se va contracta reflex și va proiecta înapoi mâncarea.

Excesul de lapte se întâmplă și atunci când părinții nu cunosc semnele de foame și sațietate și cresc din proprie inițiativă porția de formulă peste volumul recomandat pentru greutatea bebelușului lor. O altă situație care duce la alimentație excesivă este oferirea de lapte (sân sau formulă) ca metodă de liniștire pentru episoadele de plâns ale copilului.

Aflați mai multe despre programul corect de hrănire cu formulă a unui bebeluș din articolul Cât lapte praf mănâncă un bebeluș?

Plânsul, tusea sau mucusul

Plânsul intens sau tusea prelungită irită gâtul bebelușului care își poate face singur greață și poate vomita.

Dacă bebelușul are și secreții nazale sau bronșice, în cursul unei răceli, acest mucus ajuns în gât poate declanșa ușor greață și vomă. De aceea mulți copii au episoade izolate de vărsături în cadrul infecțiilor de căi respiratorii.

Introducerea alimentelor solide

Începerea diversificării înseamnă familiarizarea copilului cu texturi complet diferite față de laptele fluid pe care bebelușul era obișnuit să-l mănânce. Tranziția la texturi mai groase ar trebui să se facă blând și treptat, astfel încât bebelușul să se adapteze natural la mâncarea solidă.

Bebelușul poate să-și facă ușor greață și să vomite dacă îi oferim piureuri prea groase, bucățele prea mari de mâncare sau dacă îl forțăm să mănânce ceva ce nu îi place. De regulă, va vomita imediat ce mâncarea a ajuns în gură spre deosebire de vărsăturile de cauză alergică care apar la un interval de timp după masă.

Alergiile alimentare

Alergiile alimentare par să devină din ce în ce mai frecvente la bebeluși, în ultima vreme. Vărsăturile frecvente pot fi unul dintre semnele alergiei. Este bine de știut că bebelușul cu alergie va mai avea, de obicei, și alte simptome, în afară de vărsături: eczeme, creștere proastă în greutate, agitație, balonare, consistența scaunelor modificate sau scaun cu sânge.

La bebelușii foarte mici întâlnim mai frecvent alergia la proteinele laptelui de vacă, în timp ce la bebelușul de peste 6 luni pot să apară alergiile la alimentele nou introduse.

brown and white cow walking on grass field
Photo by Harry Dona on Pexels.com

Alergia la proteinele laptelui de vacă, APLV, poate să afecteze atât bebelușii care sug la sân cât și pe cei care mănâncă lapte praf. De regulă se manifestă destul de devreme, la bebelușul mic, sub 2 luni, cu o serie de simptome printre care vom găsi și vărsăturile frecvente.

Alergia la alimentele noi apare după începerea diversificării și poate cauza vărsături. Acestea apar la un interval de timp după ce copilul a consumat alergenul (minute sau ore). Mai frecvent întâlnim alegie la ou sau la căpșuni dar și alte alimente pot fi răspunzătoare.

Citiți despre introducerea oului și cărnii în alimentația sugarului aici.

Vărsătura apărută după administrarea unui tratament poate fi semnul unei alergii la acel medicament și este bine să discutați cu pediatrul copilului despre această posibilitate.

Infecțiile digestive

Infecțiile digestive cu virusuri sau bacterii cauzează vărsături alimentare, urmate adesea de scaune diareice. Bebelușii bolnavi pot avea febră și stare generală proastă.

Infecția cu Rotavirus este răspunzătoare de multe episoade de enteroviroză la bebeluși, dar și alți viruși pot infecta copilul mic (adenovirus, norovirus).

Aflați sfaturi utile despre virozele digestive la copii din articolul Gastroenterita virală la copii.

Boala de reflux gastro-esofagian

Spre deosebire de refluxul normal (regurgitațiile), boala de reflux gastro-esofagian afectează creșterea și starea generală a bebelușului. Bebelușii care suferă de boală de reflux gastro-esofagian vomită frecvent, uneori în jet, pot să tușească des, să aibe wheezing și să nu crească bine în greutate.

Dacă refluxul normal nu indispune în nici un fel bebelușul, în cazul vărsăturilor din boala de reflux copilul va plânge și va fi agitat din cauza acidului care cauzează arsură pe esofag.

De ce vomită bebelușul
De ce vomită bebelușul?

Cauze rare de vărsătură la bebeluși

Cauzele rare sunt cele severe care necesită asistență medicală promptă:

  • Hipertrofia de pilor – boală caracterizată prin creșterea exagerată a musculaturii pilorului (orificiul care separă stomacul de intestinul subțire). Din această cauză, mâncarea nu mai poate trece de stomac iar bebelușul vomită, uneori în jet, tot ce înghite. Apare între 2 săptămâni și 2 luni iar tratamentul este chirurgical.
  • Invaginația intestinală – boală caracterizată prin telescoparea unei porțiuni de intestin în zona vecină. Apare după 3 luni.
  • Malformații ale tubului digestiv
  • Infecții severe
  • Lovituri la cap

Când consultăm pediatrul?

Ca regulă generală, este bine să consultați pediatrul dacă bebelușul vomită de mai multe ori pe zi, zile la rând, chiar dacă acesta se simte bine.

În cazul bebelușului cu stare generală proastă și vărsături, este necesar consultul medical urgent.

Riscurile vărsăturilor la bebeluș

Cel mai mare risc care apare atunci când bebelușul vomită de mai multe ori, consecutiv, este deshidratarea. În cazul copilului foarte mic sau dacă este asociată și diareea, riscul deshidratării este chiar mai mare. La primele semne de deshidratare, copilul trebuie tratat prompt într-un serviciu de urgență.

De aceea este important să știm să recunoaștem semnele deshidratării la bebeluș:

  • urină închisă la culoare
  • urinare rară, la interval de 8 ore
  • plâns fără lacrimi
  • gură și limbă uscate
  • piele flască, fără elasticitate
  • fontanela deprimată (retrasă în jos)

De reținut

  1. Vărsăturile ocazionale sunt des întânite la bebelușul care mănâncă prea mult, plânge, tușește sau are secreții abundente.
  2. Mai multe vărsături zilnic sau voma asociată cu alte simptome necesită consult medical.

surse:

https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/abdominal/Pages/Infant-Vomiting.aspx

Citiți și: Despre reflexele primare ale bebelușilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.