Categorii
Bebeluș La primul copil Nou născut

Despre reflexele primare ale bebelușilor

Reflexele primare ale bebelușilor, cunoscute și ca reflexe arhaice, sunt mișcări stereotipe, involuntare ale corpului, prezente la toți nou născuții sănătoși. Prezența reflexelor arhaice ne ajută să evaluăm sănătatea sistemului nervos al unui bebeluș. Lipsa unora dintre aceste reflexe poate sugera existența unei boli neurologice.

Reflexele primare ale bebelușului dispar treptat, acest lucru este natural și necesar. Persistența reflexelor primare după o anumită vârstă poate fi semn de afectare neurologică.

În acest articol veți citi despre cele mai importante reflexe primare ale bebelușului, veți vedea cum arată aceste reflexe și când ar trebui să dispară.

Reflexul de fixare pentru supt (rooting reflex)

Acesta este un reflex esențial pentru viață, fără de care bebelușul nu ar putea să găsească hrana. Reflexul de fixare supt se declanșează când atingem obrazul sau pielea din jurul gurii bebelușului, acesta își va întoarce gurița spre stimul și va începe să mimeze mișcări de supt.

Reflexul de fixare pentru supt

Reflexul de fixare pentru supt este prezent la naștere la toți nou născuții sănătoși, la termen. El lipsește în caz de prematuritate severă sau dacă există afectare cerebrală în timpul nașterii.

Este bine ca părinții să cunoască existența acestui reflex involuntar pentru a nu-l confunda cu semnele de foame. Un bebeluș foarte mic va face aceste gest de căutare cu gura a ceva de supt chiar dacă este sătul!

Reflexul involuntar de fixare pentru supt trebuie să dispară după vârsta de 4 luni. Persistența lui peste această vârstă poate indica o problema neurologică.

Reflexul de supt

Din aceeași familie ca reflexul de fixare pentru supt, și reflexul de supt este fundamental pentru alimentația unui nou născut. Dacă reflexul prezentat anterior ajută bebelușul să găsească laptele, reflexul de supt îl ajută să mănânce propriu zis.

Reflexul de supt se declanșează când este atins cerul gurii bebelușului, cu suzeta, tetina sau degetul. Copilul va începe imediat să sugă involuntar obiectul introdus în guriță.

În lipsa acestui reflex, nou născutul nu ar putea fi hrănit!

Reflexul de supt

Reflexul de supt este prezent la naștere la toți nou născuții sănătoși.

Suptul reflex ajută și la liniștirea bebelușului. De aceea oferirea suzetei este atât de eficientă în calmarea agitației și plânsului unui bebeluș. Puteți citi mai multe despre suzetă în articolul Suzeta e bună sau rea?.

Reflexul de supt dispare spre vârsta de 4 luni. De la această vârstă, bebelușul suge conștient și intenționat.

Reflexul Moro

Reflexul Moro apare atunci când copilul este speriat de o mișcare bruscă sau dacă simte că nu îi este susținut corpul atunci când îl manipulăm.

Reflexul Moro se manifestă prin extensia bruscă a mâinilor bebelușului, urmată de strângerea lor ca într-o îmbrățișare. După acest gest involuntar, bebelușul va țipa puternic.

Acest reflex are scopul de a avertiza adultul că bebelușul este ”în pericol”, că se simte amenințat.

Reflexul Moro

Reflexul Moro este prezent la naștere la un nou născut sănătos. Absența lui sau mișcarea involuntară a membrelor pe o singură parte poate sugera probleme neurologice.

Atenție, bebelușul poate să aibe reflex Moro și în somn. Atunci când ne întrebăm de ce tresare în somn un bebeluș mic, explicația ar putea fi că s-a speriat și are mișcări involuntare de reflex Moro.

Reflexul Moro dispare după 4 luni. Persistența lui după această vârstă necesită investigații de specialitate.

Reflexul de apucare palmară

Reflexul de apucare palmară (palmar grasp reflex) sau reflexul de prindere este o mișcare involuntară a nou născutului care strânge ferm cu palmele degetul adultului.

În prima lună de viață reflexul poate fi atât de puternic încât bebelușul poate fi ridicat de mâini în aer, pentru câteva secunde, de pe suprafața patului.

Reflexul de apucare palmară

Reflexul este prezent la naștere și este important pentru evaluarea unui nou născut sănătos. Acest reflex este esențial pentru supraviețuire, la fel ca reflexele de supt prezentate mai sus. Cu ajutorul mișcării involuntare de prindere, bebelușul putea rămâne ”agățat” de părinte, deci în siguranță.

Reflexul de apucare palmară dispare spre 6 luni.

Reflexul tonic al cefei

Acesta este un reflex mai puțin cunoscut de părinți, dar care trebuie să fie prezent la naștere la un bebeluș sănătos.

Reflexul tonic al cefei se manifestă prin întinderea mâinii și piciorului de pe partea spre care întoarcem capul copilului și flexia membrelor de pe cartea opusă.

Practic, dacă întoarcem capul unui bebeluș (întins pe spate) spre dreapta, mână și piciorul drept se vă întinde, în timp ce mâna și piciorul stâng se vor flecta.

Reflexul tonic ale cefei

Nu se știe ce funcție de supraviețuire ar fi putut să aibă această mișcare reflexă.

Reflexul tonic al cefei ar trebui să dispară după 4 luni.

Reflexul de pășire

Probabil cel mai adorabil din setul de mișcări involuntare ale nou născutului, reflexul de pășire apare atunci când piciorușele bebelușului, susținut din axile, ating o suprafață fermă.

Bebelușul va mișca picioarele, consecutiv, ca și cum ar păși.

Reflexul de pășire

Se presupune că acest reflex semnifică faptul că mersul este deja presetat în creierul nou născutului.

Reflexul de pășire dispare în jurul vârstei de 2 luni. Când crește mai mare, bebelușul va păși intenționat.

Controlul periodic al reflexelor bebelușului

La naștere și în primele zile după naștere se va face controlul tuturor reflexelor menționate mai sus. Acest lucru este foarte important și face parte din rutina oricărei examinari a nou născutului.

Ulterior, la controlul de 15 zile, 1 lună sau 2 luni, pediatrul copilului va verifica dacă acesta face fixarea pentru supt, dacă suge, dacă prinde cu palma și multe altele. Chiar dacă pare o joacă cu bebelușul, aceste mișcări ne dau foarte multe informații despre sănătatea neurologică a celui mic.

Când dispar reflexele primare?

După vârsta de 2 luni, pediatrul observă că aceste reflexe încep să dispară, unul câte unul. Acesta este un proces normal și sănătos, persistența unor reflexe primare peste o anumită vârstă putând să fie semnul unei boli neurologice.

Primul reflex primar care dispare este reflexul de pășire, la 2 luni.

Urmează, la 4 luni, dispariția reflexelor de fixare pentru supt, de supt, tonic al cefei și Moro.

Ultimul reflex primar(dintre cele prezentate) care dispare este reflexul de apucare palmară, pe la 6 luni.

Cand dispar reflexele primare ale bebelușului
Când dispar reflexele primare

Dacă doriți să citiți mai multe despre reflexele arhaice despre care am vorbit dar și despre cele câteva pe care nu le-am inclus în articol, o puteți face aici.

Citiți și:

Bebelușul la 1 lună

Dezvoltarea motorie a copilului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.