Esențialul despre otita medie la copii
După postarea precendentă, în care am explicat cum curățăm corect urechile copiilor, am decis să scriu despre otita medie la copii, o boală frecventă și care aduce des copiii la medic în sezonul virozelor.
Preocuparea pentru igiena și sănătatea urechilor celor mici este normală, auzul fiind un simț esențial pentru o dezvoltare optimă a copilului.
În acest articol veți afla ce este otita medie, care sunt simptomele ei, cum se tratează, cum putem să o prevenim dar și câteva mituri din popor, care nu ne sunt deloc de ajutor.
Ce este otita medie?
Otita medie este infecția, cu virusuri sau bacterii, a urechii medii. Când copilul are infecție în urechea medie (în spatele timpanului), lichidul purulent care se acumulează acolo poate produce durere și febră mare.
În imaginea de mai jos puteți vedea anatomia urechii, culoarea verde este urechea externă, culoarea mov este urechea medie iar culoarea portocalie este urechea internă.
La nivelul zonei colorate mov se produce otita medie.
Infecția apare atunci când trompele lui Eustache, micile tuburi care leagă urechea medie de faringe, se inflamează și nu mai drenează corect fluidele.
Un tip mai rar de afectare a urechii medii este otita medie seroasă, acumularea de fluid steril în spatele timpanului. Otita medie seroasă poate fi complet asimptomatică la unii copii dar necesită urmărire la medicul ORL.
Cauzele otitei medii la copii
Cea mai frecventă cauză a otitei medii este răceala cu secreții nazale abundente. Otita medie mai poate să apară și în faringite streptococice, reflux gastric, rinită alergică sau ca o complicație a tusei convulsive.
Mărirea polipilor (hipertrofia vegetațiilor adenoide) este cauza principală de otite repetate la vârstele mici (2-5 ani).
Copiii care sunt expuși la fum de țigară, care sug din biberon, au cazuri recurente de otită medie în familie sau petrec multe ore pe zi la creșă la grădiniță, au risc mai mare de a face otită medie.
Există cazuri rare în care otita medie apare și ”din senin”, în afara unei răceli active, a alergiilor sau a refluxului.
Mituri despre apariția otitei
Curent la urechi
Un mit extrem de răspândit în popor este că facem otită pentru că ”ne-a tras curentul”.
Acest lucru este fals, curenții de aer nu produc otită și nici conjunctivită, dureri de dinți sau răceală.
Otita medie apare, așa cum am precizat mai sus, din cauza acumulării de fluide în urechea medie, care se contaminează cu virusuri sau bacterii
Apă în urechi
Un alt mit de care se pare că nu scăpăm este ideea ca apa care intră în urechi la baie sau la înot declanșează otita medie. Acest lucru este fals.
Eforturile pe care unii părinți le fac pentru a evita intrarea apei în urechile copilului sunt nu doar inutile dar pot să ducă la apariția dopului de ceară din cauza igienei precare a urechii.
De ce copiii fac mai des otită?
Otita medie poate să apară la orice vârstă, dar, copiii între 3 luni și 3-4 ani sunt cel mai des afectați. Există două particularități anatomice la copilul mic, care favorizează acumularea de fluid în urechea medie:
- canalele care leagă urechea medie de faringe (trompele lui Eustache) sunt mai scurte și mai orizontale la copii. Astfel, virusurile și bacteriile, din nas sau gât, ajung mai ușor în urechea medie decât la adult. Desemenea, aceste canale sunt mult mai înguste la copil, ceea ce le face să se înfunde mai ușor cu fluide
- vegetațiile adenoide (polipii) sunt mai mari la copii și împiedică un drenaj corect al fluidelor din ureche
Simptomele otitei medii la copii
Durerea de ureche este cel mai important simptom al otitei la orice vârstă. Durerea poate afecta o singură ureche sau ambele.
Dacă copiii mai mărișori ne pot spune că îi doare urechea, nu același lucru este valabili pentru cei mici și pentru bebeluși. În cazul lor ne orientăm după semne ca:
- trasul de urechi
- plâns excesiv
- iritabilitate.
Alte simptome care pot să apară în otita medie sunt:
- febra, care poate să aibă valori mari și să scadă greu la administrarea de antitermic
- alimentație dificilă
- diminuarea temporară a auzului
- somn agitat
- rar scurgere purulentă din ureche, semnul ruperii timpanului din cauza presiunii produse de fluidele acumulate în urechea medie
Atenție! – Durerea de ureche nu este produsă exclusiv de otita medie, există și alte motive pentru care copilul poate avea o durere trecătoare de urechi: erupție dentară, puseu de alergie respiratorie, gât inflamat, dop de ceară sau otită externă (urechea înotătorului)
Diagnosticul otitei medii la copii
Diagnosticul otitei medii se face la medic prin examinare timpanului cu o lanternă specială numită otoscop. La examinarea cu otoscopul, timpanul apare colorat atipic și bombat.
Un timpan roșu, fără bombare sau alte simptome de gravitate, nu este neapărat un semn de otită medie. Înroșirea timpanului poate să apară și dacă copilul plânge în timpul examinării.
În lipsa examinării cu otoscopul, nu putem să stabilim prezența sau gravitatea otitei.
Plânsul atunci cînd apăsăm zona din fața pavilionului urechii nu are valoare diagnostică, este un mit. Copilul poate să plângă fără să aibă otită sau sa nu plângă pentru că durerea nu este localizată acolo, oricum.
Dacă există suspiciunea de otită, copilul trebuie consultat folosind un otoscop!
Cum tratăm otita medie la copii?
Contrar unor credințe populare, otita medie nu are întdeauna nevoie de antibiotice ca să se vindece. De fapt, în multe cazuri, simptomele se rezolvă în 2-3 zile doar cu tratament antitermic și antalgic (ibuprofen, paracetamol).
Decizia de a administra doar simptomatice (antalgice, antitermice) sau de a administra direct antibiotic unui copil cu otită medie trebuie să țină cont de mai multe aspecte:
- vârsta copilului și gravitatea simptomelor
- numărul de zile scurs de când durează simptomele
- cât de des face acel copil otită, este la prima îmbolnăvire sau la a patra?
- boli asociate: alergii, astm, hipertrofia vegetațiilor adenoide (polipi), reflux, etc
- dacă otitele repetate afectează auzul
Toate aceste detalii trebuie bine cântărite, astfel încât să nu se facă abuz de antibiotice atunci cînd ele nu sunt necesare.
În cazul în care antibioticul este necesar, tratamentul va dura 7-10 zile pentru copii mici sau 5-7 zile în cazul copiilor mai mari (peste 5 ani).
În cazuri mai rare, poate fi nevoie de drenarea secrețiilor din urechea medie cu un tub care se atașează la timpan, procedură efectuată doar de medicul ORL.
Cum putem preveni otita medie?
Mai jos puteți găsi câteva metode prin care putem reduce mult riscul îmbolnăvirii de otită medie la un copil:
- Preveniți răceala, cauza cea mai frecventă a otitei. Spălați des mâinile, evitați spațiile închise aglomerate, evitați contactul cu persoane răcite, evitați folosirea veselei în comun
- Faceți temeinic igiena nazală a bebelușului răcit și încurajați copiii mai mari să își sufle des nasul.
- Nu expuneți copilul la fum de țigară
- Tratați alergiile respiratorii ale copilului imediat ce apar primele simptome
- Tratați polipii copilului prompt, atunci când medicul ORL vă recomandă acest lucru
- Încercați să oferiți copilului lapte de mamă, cel puțin în primele 6 luni de viață. Alimentația naturală scade riscul de otită la bebeluși
- Alimentați copilul cu biberonul în poziție oblic-verticală, nu orizontală. Capul copilului trebui întotdeauna să fie mai sus decât corpul atunci când suge din biberon, altfel există riscul ca laptele să reflueze în urechea medie
- Respectați calendarul de vaccinări al bebelușului. Ambele vaccinuri care se fac la 2, 4 și 11 luni, adică Hexacima și Prevenar, contribuie la reducerea cazurilor de otită medie la copii
De reținut
- Otita medie este o boală frecventă a copiilor mici care apare, cel mai des, ca urmare a unei răceli.
- Examinarea unui copil cu durere de ureche trebuie făcută obligatoriu cu un otoscop.
- Antibioticele nu sunt întotdeauna necesare pentru a trata otita medie.
- Este bine să consultăm medicul atunci când un copil acuză durere la nivelul urechii.
surse: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8613-ear-infection-otitis-media
Citiți și: Streptococ în gât – ce facem?