Categorii
Bebeluș Întrebări frecvente La primul copil Nou născut

Suzeta e bună sau rea?

Suptul este unul dintre reflexele primare ale bebelușului, un act înnăscut și involuntar, prezent de la naștere. Pe lângă rolul alimentar, suptul este liniștitor pentru orice bebeluș care plânge, iar aici apare suzeta în ecuație.

Deşi suzeta pare a fi un obiect nelipsit din preajma bebelușului, e bine să ştim că ea nu este indispensabilă. Este opţiunea părinţilor dacă o vor folosi sau nu după ce au aflat care sunt argumentele pro si contra suzetei.

Avantajele folosirii suzetei

 1. Suptul este liniştitor pentru orice bebeluş. De aceea efectul de calmare pe care îl are suzeta asupra unui copil agitat este indiscutabil.
 2. Suzeta îl poate ajuta pe bebeluş să adoarmă mai uşor, tot prin efectul de calmare.
 3. Studiile arată ca suptul suzetei scade riscul de moarte subită infantilă.
 4. În cazul copiilor care au tendinţa să îşi suga degetul este de preferat oferirea suzetei pentru că dezobişnuirea de aceasta se face ceva mai uşor decât dezobişnuirea de a suge degetul.
close up photo of boy with pacifier in his mouth
Photo by Arie van Ravenswaay on Pexels.com

Dezavantajele suzetei

 1. Una dintre marile probleme legate de suzetă este interferenţa acesteia cu suptul la sân. Deoarece suzeta are altă consistenţă şi implică un alt tip de supt decât suptul sânului, copii care au primit suzeta imediat în primele zile de viaţă pot refuza sânul, care este diferit, desigur, de suzetă.
 2. Suzeta crează o anume dependenţă. În cazul în care copilul adoarme numai cu suzeta, vă puteţi aştepta ca acesta sa plangă si să vă trezească din somn de căte ori îi cade suzeta din gură pe timpul nopţii.
 3. Suptul excesiv al suzetei favorizează apariţia infecţiilor urechii medii
 4. Folosirea prelungită a suzetei (după vârsta de 1 an) poate provoca copilului probleme dentare, întârziere în dezvoltarea vorbirii și dificultăți de exprimare a emoțiilor

Cum renunțăm la suzetă?

Părinţii care le-au oferit micuţilor suzeta ştiu că la un moment dat vine momentul când va trebui să scape de ea.

De obicei gândul la acest moment crează mult stres şi din această cauză este amânat. Amânarea eliminării suzetei nu face decât să aduca noi probleme pentru că un copil, cu cât este mai mare, cu atât va renunţa mai greu la suzetă.

La ce vârstă trebuie renunțat la suzetă?

Suzeta ar trebui scoasă din rutina copilului la vârsta de 1 an.

Motivul principal pentru care se recomandă eliminarea suzetei începând de la vârsta de 1 an este faptul că aceasta este un obstacol în dezvoltarea vorbirii. Studiile făcute până in prezent arată că micuții care ţin suzeta în gură după vârsta de 1 an vor invăţa sa vorbească mai tarziu decât cei care nu sug suzetă. 

Nu doar vorbirea este afectată dar și dezvoltarea emoțională. Procesarea stărilor de frustrare, tristețe, bucurie necesită exprimare prin cuvinte sau sunete. Suzeta devine un dop al gurii care împiedică copilul să se manifeste autentic.

Un alt motiv în favoarea renunţării la suzetă cât mai repede este faptul că suptul excesiv poate produce deformarea arcadei dentare. 

Sfaturi practice pentru renunțarea la suzetă

Există multe pagini de internet care prezintă diverse planuri complicate de eliminare a suzetei, în 5 paşi, în 7 paşi, etc. Când le citesc devin eu însămi stresată. Ceea ce majoritatea articolelor nu precizează este faptul că nu există, de fapt, nici o metodă uşoară. Oricum aţi proceda, copilul se va opune.

În general, recomandările ştiinţifice sunt să începeţi cât mai repede.

La vârsta de 9 luni ar trebui deja să limitaţi folosirea suzetei. Acest lucru înseamnă să o oferiţi doar pentru somn. În restul timpului, când copilul este treaz şi activ, el nu va mai avea acces la suzetă. Cel mai simplu e să vă asiguraţi că nu o vede nicăieri în casă, decât în pătuţul lui, când se culcă.

În următoarele luni veţi trece la eliminarea totală a suzetei astfel încat până vârsta de 1-2 ani (cel mai târziu) ea să dispară total din viaţa copilului. Puteţi folosi metodele cu mulţi paşi sau puteţi, pur si simplu, să aruncaţi toate suzetele la gunoi, dintr-o dată, să vă înarmaţi cu răbdare si să treceţi cu bine peste cele câteva zile în care copilul va fi agitat şi nemulţumit.

close up photography of a baby
Photo by Alexander Dummer on Pexels.com

Pentru unele familii este preferabil să încerce orice ca să evite crizele de plâns şi agitaţia copilului. În acest caz, de multe ori se prelungeşte nejustificat agonia. Pentru alţii e preferabilă o suferinţă mai intensă dar care se termină în câteva zile. Aici nu există recomandări ştiinţifice, e alegerea părinţilor în ce ritm vor să acţioneze.

Atunci când vă decideţi cum veţi acţiona e bine să nu uitaţi că orice aţi face, copilul va protesta. De aceea eu recomand metoda rapidă si hotarăta. Actionând ezitant, de teama crizelor de plans ale copilului, nu faceţi decât să prelungiţi stresul.

Un mic truc pe care îl propun mămicile este găurirea cauciucului suzetei. Astfel, atunci când o suge, copilul nu va mai avea aceeaşi senzaţie cu care era obişnuit si s-ar putea plictisi de ea singur, în câteva zile, fără mari drame. Uneori funcţionează. Acest truc este o metodă acceptată de specialişti. 

Ungerea suzetei cu diverse substanţe iuţi sau cu gust neplăcut pentru cel mic nu este acceptată, fiind considerată prea dură şi potenţial periculoasă.

Copilul are 2 ani și încă folosește suzeta

Dacă copilul dumneavoastră are peste 2 ani si încă foloseşte suzeta, cel mai bine este să îi explicaţi de ce trebuie să renunţe la ea, înainte de a o arunca.

Fie pentru că acum a crescut mare, că sunt bebelusi care au nevoie de suzeta lui sau pentru ca dinţişorii nu vor fi aşa frumoşi daca mai suge suzeta, încercaţi explicaţia la care copilul ar putea să fie sensibil.

Sau puteţi folosi trucul perforării suzetei. Copilul va sesiza că suzeta s-a stricat. Cel mai bine este să-i explicaţi că nu mai poate fi reparată. Şi să nu cedaţi rugămintilor de a o repara.

De reținut

 • Amânaţi introducerea suzetei până cand suptul la sân este bine stabilit. Trebuie uneori să aveţi răbdare pentru că poate dura de la o săptămână până la câteva săptămâni până cand mama şi nou născutul intră în rutina alăptarii la sân. Academia Americană de Pediatrie recomandă folosirea suzetei numai dupa ce bebelușul a împlinit 1 lună.
 • Nu folosiţi suzeta ca prima metodă de liniştire. Dacă copilul plânge, leganaţi-l, cântaţi-i un cântecel, puneţi-l la sân, pe pieptul dumneavoastră sau daţi-i o sticluţă cu lichid dacă este alimentat artificial.
 • Cumpăraţi suzete solide si sigure care nu se pot desface în bucăţi şi care se pot curăţa si steriliza uşor.
 • Nu insistaţi. Dacă copilul refuză suzeta nu trebuie să insistaţi. Eventual puteţi să mai încercaţi peste câteva săptămâni. Dacă în timpul somnului suzeta cade din guriţa copilului, lasaţi-o aşa, nu o puneţi la loc.
 • Păstraţi suzeta foarte curată. Înlocuiţi suzetele uzate, deteriorate pentru a diminua riscul de posibilă înecare.
 • Niciodată nu legaţi suzeta cu lănţisoare sau şireturi. Acestea ar putea strangula copilul.
 • Nu prelungiţi folosirea suzetei după vârsta de 1 an. În cazul unui copil cu infecţii dese ale urechii e bine sa renunţaţi la suzetă cât mai repede.

29 de răspunsuri la “Suzeta e bună sau rea?”

Buna ziua,
Care ar fi inconvenientele faptului ca nu a acceptat suzeta si in schimb isi 'roade' majoritatea timpului degetelele? Ar putea duce la strambarea degetelor? Cum ar trebui sa se procedeze pentru renuntarea la suptul degetelor si de la ce varsta?
Multumesc

Suptul degetului, la fel ca si suzeta, are rolul de a calma copilul. Unii copii prefera suzeta in timp ce altii aleg degetele asadar nu este nici un incovenient in perioada de sugar.

Suptul degetelor nu va duce la deformarea acestora, problema este legata de dentitia copilului care poate sa se deformeze.

In general copiii renunta singuri la acest obicei in primii ani de viata fara interventia parintilor.

Daca insa acest obicei persista dupa 3-4 ani sau daca copilul isi suge agresiv degetele pe perioade lungi de timp atunci e cazul sa interveniti fie explicand copilului ca nu e bine, distragandu-i atentia, oferindu-i recompense daca nu isi mai suge degetul sau chiar punandu-i manusi o perioada.

In caz contrar, exista riscul deformarii arcadelor dentare si probleme legate de alinirea dintilor definitivi.

Buna ziua! Fetita mea in varsta de 3 saptamani nu prea doarme de vreo cateva zile decat noaptea. Ziua adoarme la san, dar imediat ce o pun in patutul ei se trezeste si incepe sa planga. Nu se mai calmeaza decat cu suzeta, dar indata ce o scapa plange din nou. Am incercat diverse metode, am luat-o in brate, i-am cantat, i-am citit, se linisteste pentru maxim 10 minute si incepe iar sa planga. Nu stiu cum sa procedez si nu inteleg de ce plange atat si nu doarme.

La aceasta varsta un copil poate sa planga destul de mult, este singurul mod de comunicare pe care nou-nascutul o are la dispozitie. Fie ca ne comunica foamea, oboseala sau ca vrea sa fie luata in brate,o va face prin plans.
Deasemenea, la 3 sapt, sunt foarte frecvente colicile, un alt motiv de plans si agitatie.

Cel mai bine este ca fetita sa fie vazuta de un medic, oricum la 1 luna aveti un control de rutina care trebuie facut la orice nou-nascut. Acesta va poate linisti legat de starea ei de sanatate.

Ce inseamna "pana cand suptul la san este stabilit"? Copilul meu are 7 saptamani si abia este in curs de fixare a meselor, eu alaptand la cerere. Cum mai pot face diferenta intre suptul de foame si cel de linistire, mai ales daca ii dau suzeta?

Care sunt sansele ca un bebelus sa se supraalimenteze la san (am senzatia ca cere sanul in continuare dupa ce s-a saturat doar penrtru a se linisti/adormi si dupa ceva timp il doare burtica de la mancat prea mult – se arcuieste, se intareste ) ?

"Pana cand suptul la san este bine stabilit" inseamna pana in momentul cand bebele suge firesc, se ataseaza la sanul mamei fara probleme si "stie ce are de facut". Nu se refera la orarul meselor.

Acest lucru se intampla in primele saptamani dupa nastere, de aceea, in acea perioada, este contraindicata suzeta.

Este posibil sa manance cantitati prea mari la o masa, dar acest lucru este foarte greu de cuantificat. Orientativ,un supt ar trebui sa dureze 10-15 minute, la fiecare 2-3 ore, dar pot exista variatii mari, in functie de copil.

Un consult la un pediatru cu cunostinte in alaptarea la san va poate da mai multe informatii legate de ritmul alaptarii dar si despre durerile de burtica, colici, care sunt frecvente la aceasta varsta.

Buna ziua! Cum as putea sa o dezvat pe fetita mea de 3 ani de suptul degetului? Am incercat tot ce mi-a venit in minte, dar nu am reusit. Am folosit Daum-Exol, leucoplast lipit pe deget, am incercat cu vorba buna s-o conving,nimic nu pare sa functioneze. Am citit tot felul de articole legate de suptul degetului in care scria ca problemele apar daca continua dupa 4 sau 5 ani, dar nu e asa, la fetita mea au aparut modificari ale maxilarelor inca de la 2 ani, incisivii centrali de pe mandibula sunt impinsi in spate, iar maxilarul e ascutit, intre cele 2 maxilare e acum o distanta de aproximativ 4 mm, iar daca nu reusesc s-o dezvat, cine stie poate nici nu va mai putea sa inchida gura. Exista ceva aparate speciale, ca eu nu stiu ce sa mai incerc? Multumesc frumos!

Modificarile dintilor de lapte cauzate de suptul degetului nu reprezinta o problema majora. Dentitia definitiva erupe normal iar daca eruptia nu este ordonata se pot pune aparate dentare cand copilul are 6-7 ani.

La aceasta varsta dezvatarea de suptul degetului se poate face observand atent momentele cand copilul are tendinta de a suge degetul si oferindu-i alternative care sa-i distraga atentia. Daca copilul o face cand sta la televizor, de exemplu, ii veti oferi jucarii pe care sa le tina in mana, daca o face de foame ii puteti oferi mancare, daca o face din cauza oboselii il puteti pune la somn mai des.
Cearta nu este foarte eficienta. Este mai bine sa atentionati copilul cu calm, chiar daca trebuie sa o faceti de zeci de ori pe zi.
Oferirea ca model constant alti copii de aceeasi varsta care nu-si sug degetul poate fi deasemenea eficienta.

Buna.Lamuriti-ma si pe mine in urmatoarea problema: Am o pompa electrica de la Primii Pasi si dupa fiecare muls am sterilizat-o.(sterilizator cu abur de la Chicco).Laptele muls il torn in sticla de la Chicco(sticla, nu plastic) si asa i-l dau bebelusei mele. Importatorul n-a reusit sa ma lamureasca daca plasticul e cu sau fara BPA. Credeti ca daca are BPA, intra in lapte?Fac precizarea ca nu-l pastrez in recipientul de plastic al pompei, il torn imediat in sticla.De asemenea, recipientele, le sterilizez(asta face rau eliberand substanta toxica?).Am folosit un recipent vreo doua saptamani, l-am spalat cu perie inauntru si parea zgariat de la peri, apoi l-am aruncat.Care pot fi pe termen lung urmarile la un copil?

Sunt diverse controverse pe tema recipientelor din plastic. Nu exista deocamdata date clare despre efectele in timp si nici daca acestea chiar exista.
Este preferabil sa folosim sticla, pe cat posibil, si sa nu pastram alimentele in plastic timp indelungat. Aceste precautii sunt suficiente, deocamdata.

E foarte rau daca bebe al meu a facut suzeta din san? – ideea e ca nu accepta nimic extra, adica biberon sau suzete si numai asa poate sa se relaxeze, adoarma, faca kaka, isi alina toate cele….(….am incercat o vreme sa il dezvat, dar nu am reusit, iar acum sunt sleita de puteri sa mai insist sa ii formez obiceiuri normale. e plangacios si dificil si sunt mega epuizata………nu mai am resurse sa lupt cu instinctul asta al lui. O fi rau? O fi nociv? Habar nu am…ma tot intreb daca sa ma mai lupt cu noi forte sa nu mai fiu suzeta lui sau sa-l las asa ca i-a trece singurel………..Ce ma indrumati? Are 2 luni si o saptamana.

Buna seara,

Bebelusa mea nu a vrut suzeta, dar imtrebarea mea este cand ne despartim de biberon? Fata unei prietene refuza sa bea laptele din pahar si la 3 ani, bebelusa mea nu are decat 8 luni, dar vroiam un sfat avizat.

Va multumesc, Oana.

Undeva intre 1 si 2 ani se va renunta la biberon iar lichidele vor fi baute din cana. Este bine sa-i oferiti cana inca de pe acum,eventual din cea cu cioc perforat, pentru a nu se ineca daca inghite prea mult lichid dintr-o data.

Buna ziua, am un baietel de 2ani si 7 luni si de o sapt nu mai are suzeta cea draga care sa-l aline si sa-l adoarma….este f nervos si agitat, si nimic nu-i mai iese cum vrea el.Suzeta era pe post de calmare…somnicul de amiaza nu il mai vrea si daca ii propun sa doarma tipa ca nu vrea…dar uneori cere sa doarma la amiaza iar cand ma duc in pat nu mai vrea …. sincer eu as dori o alta suzeta macar pana la 3 ani… nu stiu ce sa fac????
Multumesc anticipat

Daca ati eliminat-o deja de o saptamana ar fi pacat sa reveniti acum la ea. Va trebui sa aveti rabdare, e greu la aceasta varsta, dureaza mai mult sa "uite" suzeta. Dar o va face, in cateva saptamani,
Ideal este ca ea sa fie eliminata in jurul varstei de 1 an cand copilul trece repede peste moment.

Buna ziua. Fetita mea are 4 luni. De pe la 3 luni a descoperit mainile si le baga in gura si le suge foarte insistent, uneori baga maina in gura imediat ce termina de supt sanul. Pe la 3 saptamaini am incercat de curiozitate sa ii dau suzeta dar a scuipat-o..atunci am fost foarte bucuroasa deoarece mi0am propus sa nu ii dau suzeta deloc…Acum vazand ca suge atat de mult mainuta am incercat sa ii dau suzeta si a acceptat-o 🙂
Ce ar trebui sa fac? sa o las sa isi suga mainilie sau suzeta? (ma gandesc ca suzeta ar lasa-o mai repede decat s-ar dezvata de supt degetul

Va multumesc.

Buna ziua,am o fetita de 4 luni,alaptata exclusiv,de pe la 2 luni jum i.am dat suzeta,deoarece petrecea mult timp la san. Am tot citit in acest timp daca am facut bine sau nu dandu-i-o,si inca sunt nelamurita! De vreo 2 sapt nu mai mananca cum trb,suge putin,cateodata refuza sanul ca si cum nu ii e foame,eu am ajuns fff deprimata,nu,mai pot,sufar ca nu mananca,mi-e frica ca imi pierd si lactatia….intrebarea mea este..e posibil sa nu mai traga cum trb la san din cauza suzetei sau sa fie alta cauza? Uneori o pun "fortat " la san si am inte lasa ca nu e ok deloc lucrul asta…multumesc!

buna ziua, fetita mea are 4 luni si de cateva zile noaptea de fiecare data cand ii cade suzeta se trezeste imediat plangand am incercat sa o linistesc dar nu reusesc si plange fara oprire daca nu-i dau inapoie suzeta, ce ma sfatuiti sa fac??

Buna ziua. Fetita mea are 3 ani. Pana acum o saptamana nu am reusit sa scapam de suzeta. Cu cat am vrut sa scapam de ea, cu atat o tinea mai mult in gura, Acum o saptamana i-am spus ca a mancat-o un catel. Din acest moment, nu mai avem liniste,a devenit agresiva, urla foarte mult, inclusiv noaptea, doarme o perioada , dupa care se trezeste brusc si incepe criza de isterie.Orice lucru care nu ii convine, incepe sa se tranteasca pe jos si urla, tipa cat poate si da din picioare. Nici nu stim ce sa facem , sa o lasam sa urle sau sa o luam in brate. Nu mai stim ce sa facem. Suntem cu nervii la pamant. Poate o suzeta sa provoace asa un comportament?

Buna ziua, am un baietel de o luna si toata ziua ar sta numai la sân. Adoarme la sân, iar daca ii scot sânul din gurita si îl pun in patut doarme câteva minute si apoi se trezeste. I-am mai dat suzeta de câteva ori, dar oare nu este prea repede sa ii dau suzeta? Nu o sa respingă sânul?

Buna seara…
Fetita mea are 5 sapt.. si de cele mai multe ori suge cate 5 min (adoarme si nu o mai pot trezi).. si cam dupa o ora…maxim..se trezeste.. are si perioade cand suge 5-10 min..si mai rar 15-20.. in prima luna a pus 650gr… e ok sa suga doar 5 min?!

iar de o sapt doua a inceput sa-si bage degetele/toata mana in gura… e prea devreme sa incerc cu suzeta?!… e o fire mai agitata…
multumesc

Am o fetitza de 4 luni..Cam de vreo 4 zile este agitata,duce la guritza tot sa roada inclusiv degetul meu,saliveaza abundent,doarme foarte rau ziua..Azi am incercat shi i-am dat suzeta,,shi copillul meu s-a linistit shi doarme.ce sa fac sa ii dau suzeta permanent??ma tem de efectele negative asupra guritzei!!

De când eram în spital soacra mea a tot insistat sa îi dau suzeta deși bebe dormea și se ataca la sân . Era un copil cuminte fără scandal și cearta . Sugea și dormea . Nu aveam nevoie de suzeta . I-a prins gustul și acum nu îmi mai vrea sanul . Doar suzeta . Iar dacă nu îi dau suzeta , suge degetul , dacă o pun la sân , plânge pana se îneacă. E posibil sa facă ăsta și din cauza ca eunu am sfârc ? Ce sa fac ? Sânii îmi curg , mă mulg și nu vreau sa.I dau din biberon , însă ea ăsta a făcut iar acum la 3 săptămâni aproape , bebe îmi refuza sanul și mă simt de parcă m-ar refuza . Ce e de făcut ?

Bună seara, am un băiețel de 3 săptămâni și toată lumea ma sperie cu decalotarea ca trebuie făcuta, dar am încercat și nu se duce preputul în jos. Ce e de făcut? Sau cum se procedează?

Încearcă mameloane Avent de la Philips, eu așa am reușit să formez sânul drept căci tot așa aveam sfarcul neformat.

Buna ziua! Cum dezobisnuiesc un bb de 10 luni sa nu mai doarma cu tata in Gura??? Si ce sa i dau sau cum. Sa fac sa nu se mai trezeasca din ora in ora noaptea ptr a suge??? Multumesc

Cum fac dacă bebe a făcut din sân suzeta? Menționez ca are 9 luni și se linisteste numai la sân dacă se lovește, dacă ii este somn, dacă este mârâit… și cel mai grav ptr mine este ca noaptea uneori se trezește și din ora in ora trage de 2 ori din sân și adoarme. Sunt epuizata și stresată și nu știu ce sa fac, sa încerc sa îl învăț cu suzeta? El nu a acceptat-o când era mai mic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.