Copilul are diaree și refuză orezul, ceaiul de mentă și morcovul fiert?
Nu toată lumea știe că putem să îi oferim o alimentație mult mai variată care să îl ajute să se vindece mai repede!
Ce este diareea?
Un simptom frecvent la copii mici, diareea este eliminarea de scaune moi sau apoase, frecvente (cel puțin 3 pe zi) la un copil care era sănătos în prealabil.
Cauzele diareei
Statisticile arată că la vârsta preșcolară, copilul va avea anual 1-2 episoade de diaree, cauza cea mai frecventă fiind enteroviroza (infecția digestivă de origine virală). Perioada verii este preferata virușilor intestinali (adenoviruși, noroviruși, etc), numărul cazurilor crescând foarte mult odată cu încălzirea vremii.
Un tip sever de enteroviroză este diareea cu Rotavirus. Aceasta apare mai frecvent toamnă și iarna, poate duce la deshidratare severă și spitalizare. Citiți despre diareea cu Rotavirus aici.
Alte cauze mai rare de diaree la copil sunt bacteriile, paraziții intestinali, alergiile alimentare, anxietatea, intestinul iritabil, anumite medicamente, etc.
Tipuri de diaree
- Diaree ușoară fără vărsături (3-5 scaune/zi): este tipul cel mai des întâlnit, se vindecă in 2-3 zile fără tratament medicamentos și necesită doar adaptarea dietei
- Diaree ușoară sau moderată cu vărsături (6-9 scaune pe zi): în acest caz poate fi necesar tratamentul medical dacă copilul vomită frecvent și nu poate reține mâncare solidă în stomac. Se preferă alimentarea cu fluide, soluții de rehidratare, până trece voma și abia apoi reluarea unei diete cu substanțe solide
- Diaree severă (peste 10 scaune pe zi): copilul are scaun la 1-2 ore. Este necesar consultul medical prompt, stabilirea unui plan de tratament și dietă pentru că riscul deshidratării este mare.
Regimul alimentar în diaree
Din păcate, multă lume încă aplică diete extrem de restrictive atunci când apar scaunele moi la copil. Oricât de bine intenționată ar fi, „dieta bunicii”, alcătuită din ceai de mentă, pâine prăjită și orez este insuficientă, greu acceptată de copil și întârzie vindecarea. Un copil care nu mănâncă pe perioada bolii se va simți slăbit, va fi apatic și se va recupera mai greu.
Îndiferent de cauza diareei, este important să acordăm atenție alimentației pe durata bolii. Intestinul afectat nu este capabil să digere decât anumite alimente, altele putînd chiar agrava diareea.
Alimente permise și alimente interzise în diaree
- Alimentele permise în diaree sunt: proteinele slabe (fierte bine sau gătite la cuptor), fainoase albe (nu din făină integrală), legume care nu produc gaze (fierte), supe, ceaiuri, compot, banane.
- Alimentele interzise în diaree sunt cele grase, dulci, picante, afumate, mezeluri, prăjeli, fast-food, fructe și legume crude, legume care produc gaze. sucuri, băuturi carbogazoase, cola, înghețată.

Lactatele în diaree
Lactatele sunt o componentă esențială în dieta copilului, de aceea este important să știm că acestea pot fi oferite, cu atenție.
Deși laptele integral nu este recomandat în puseele de diaree, mulți copii pot tolera fără probleme variantele delactozate, iaurtul simplu sau brânza de vaci. Important este să urmărim dacă copilul se simte bine după ce consumă aceste grupe de alimente.
Pentru copilul care mănâncă formulă, este bine de știut că toate brandurile de lapte praf au și varianta delactozată.
Laptele vegetal în diaree
Înlocuirea laptelui de vacă cu variante vegetale poate să pară o variantă la îndemână, având în vedere popularitatea acestor produse. Din păcate nu este un lucru recomandabil, majoritatea lactatelor pe bază de plante accelerează tranzitul intestinal din cauza fibrelor dar și a aditivilor și îndulcitorilor din compoziție.
Dieta bebelușului alăptat care are diaree
Suptul la sân nu va fi întrerupt chiar dacă copilul are diaree.
Se va oferi sânul mai des decât în mod normal pentru a preveni deshidratarea. Mama va crește consumul de fluide.
Soluțiile de rehidratare în diaree
Acestea nu sunt necesare în diareea ușoară (3-5 scaune/zi) acolo unde copilul consumă lichide și alimente în cantități rezonabile.
În cazul diareei moderate sau severe se recomandă folosirea soluțiilor cu electroliți, într-o doză recomandată de medic, până când numărul scaunelor scade sub 5 pe zi.
De reținut:
- În cazul în care copilul are peste 5 scaune pe zi și/sau vomită este bine să mergeți la un consult la pediatru.
- În cazul în care copilul refuză complet lichidele, este apatic, moleșit, somnolent se va merge direct într-un serviciu medical de urgență pentru rehidratare prin perfuzie și tratament. Deshidratarea copiilor poate fi periculoasă!!
- Indiferent dacă copilul primește sau nu medicamente pentru diaree, regimul alimentar trebuie respectat până la vindecarea completă.
surse: https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000693.htm
1 Comment
Dieta BRAT seamana cu ceea ce descrieti a fi dieta bunicii, o dieta foarte populara mai demult in state pentru diaree. Era voie doar banana, orez, paine prajita si mar copt. Foarte grreu era acceptata de copil.