Categorii
Bebeluș Boli

Semnele autismului la bebeluș

Bebelușul suspect de autism

Tulburarea de spectru autist este o dizabilitate despre care se vorbește mult în ultimii ani și care îngrijorează tot mai des părinții.

Preocuparea pentru dezvoltarea psihică sănătoasă a unui copil este firească și este bine ca părinții să cunoască primele semne de autism pe care le-ar putea avea un copil pentru a cere ajutor specializat cît mai repede.

Adeseori discut cu părinți îngrijorați că bebelușul lor ar putea suferi de autism, de aceea am decis să scriu acest articol care se adresează intervalului de vârstă de până la 18 luni. Doresc să explic, pe scurt, ce este tulburarea de spectru autist și să clarific ce semne poate ea să dea în perioada de bebeluș.

Ce este autismul?

Tulburarea de spectru autist este o anomalie complexă a creierului care duce la probleme pe 3 paliere importante ale vieții psihice a copilului:

  • comunicarea verbală
  • interacțiunea cu ceilalți
  • comportamentul

Cuvântul ”spectru” din numele bolii indică faptul că această afecțiune poate să aibă modalități foarte diferite de manifestare. Unii copii pot fi afectați ușor de autism în timp ce alții pot avea dizabilități serioase pe toate palierele.

Din păcate, România nu are statistici referitoare la frecvența tulburărilor de spectru autist în rândul copiilor. Putem să ne raportăm la datele oferite de Organizația Mondială a Sănătății care arată că unul din 160 de copii este afectat de această boală, global.

Autismul este de 4 ori mai frecvent la băieți decât la fete.

Cauzele tulburării de spectru autist

Nu se cunoaște, în prezent, o cauză anume pentru care un copil este afectat de autism, boala fiind extrem de complexă și de variabilă. Se știu însă anumiți factori care cresc riscul unui copil de a avea o tulburare de spectru autist:

  • factori genetici: alte persoane cu autism sau boli psihice în familie
  • expunere la poluare, pesticide
  • boli cromozomiale: sindromul cromozomului X fragil, scleroza tuberoasă
  • vârsta părinților: peste 35 de ani mama, peste 40 de ani tata
  • greutate mică la naștere, hipoxie la naștere
  • diabetul sau obezitatea maternă
  • medicamente luate în timpul sarcinii: acid valproic, talidomidă
  • boli metabolice sau autoimune

Autismul NU este cauzat de vaccinul ROR (rubeola, oreion, rujeolă).

Care sunt semnele de autism la bebeluși?

Majoritatea copiilor care au primit diagnosticul de tulburare de spectru autist aveau simptome încă din perioada de bebeluș. Este concluzia unui studiilor pe această temă efectuate de CDC (Centers for Disease Control and Prevention) în rândul părinților acestor copii.

Înainte să enumerăm semnalele de alarmă, precizez că nu există semne fizice ale autismului la bebeluș. Copilul cu autism arată absolut normal, nu are modificări de aspect facial sau corporal.

Este important ca părinții să știe la ce aspecte trebuie să fie atenți. În cazul bebelușilor cu autism este vorba de ceea ce copilul NU face (deși ar trebui) și mai puțin de comportamente bizare sau excesive (ca în cazul copiilor mai mari).

1.Nu face contact vizual

Contactul vizual este o modalitate de comunicare fundamentală pentru orice bebeluș și care apare foarte devreme. Bebelușii obișnuiesc să fixeze cu privirea persoanele din jur, concentrați, cu mare curiozitate.

Lipsa constantă a contactului vizual cu părinții și cu ceilalți oameni din jur, după vârsta de 2 luni, este atipică și poate să fie un semn timpuriu al tulburării de spectru autist.

2.Nu reacționează când este strigat pe nume

La vârsta de 6 luni, majoritatea bebelușilor își cunosc numele și devin atenți sau încep să gesticuleze atunci când sunt strigați pe nume. Copiii cu autism nu reacționează atunci când sunt strigați pe nume, nu întorc capul, nu manifestă nici un interes.

Dacă la vârsta de 9 luni, bebelușul nu are nici o reacție atunci cînd își aude numele, este bine să cereți sfatul unui specialist. Acesta va evalua auzul copilului, înainte de orice.

3.Nu arată cu degetul

Bebelușii nu pot vorbi de aceea comunică foarte mult prin gesturi. Arătatul obiectelor sau persoanelor cu degetul este un mod universal de limbaj al copilului foarte mic.

La un copil de 12 luni care nu gesticulează, nu arată deloc cu degetul, nu urmărește cu privirea când părinții îi arată ceva se poate ridica suspiciunea unei tulburări din spectrul autist.

a boy in a stroller
Photo by Yan Krukau on Pexels.com

4.Nu întinde mâinile să fie luat în brațe

Afectarea relațiilor cu cei din jur din cadrul tulburării de spectru autist se manifestă, încă de timpuriu, prin lipsa cererii nonverbale a copilului să fie luat în brațe. Acesta nu întinde brațele înspre părinți, vrând să fie luat în brațe.

În multe cazuri, copilul nu este fericit în brațele părinților, se foiește, se agită și dorește să fie lăsat jos.

5.Nu are expresivitate facială

În mod normal, bebelușii sunt capabili să exprime o mulțime de emoții doar prin mimica feței: bucurie, mirare, surpriză, frică, durere, etc.

Lipsa expresivității faciale la un bebeluș care a împlinit deja 9 luni este o situtație în care părinții este bine să fie atenți.

6.Întârziere în dezvoltarea limbajului

Așa cum spuneam mai sus, tulburarea de spectru autist afectează major palierul limbaj. De aceea, problemele de vorbire sunt frecvente în rândul copiilor cu autism.

Este bine să discutați cu pediatrul copilului dacă cel mic:

  • la 1 an nu spune absolut nimic, nu rostește nici măcar silabe
  • la 18 luni nu știe nici un cuvânt, nu imită sunetele auzite
  • la 2 ani nu știe mai mult de 20 de cuvinte, nu poate lega două cuvinte între ele
  • la 3 ani are un vocabular de sub 100 de cuvinte, nu pune întrebări, nu poate forma propoziții, nu poate fi înțeles de familie cînd vorbește

Puteți citi mai mult despre vorbire în primii ani de viață în articolul La ce vârstă vorbesc copii?

Când se poate diagnostica autismul la copii?

Chiar dacă există unele semne ale tulburării de spectru autist încă din perioada de bebeluș, specialiștii în psihiatrie pediatrică recomandă ca diagnosticul definitiv să se facă începând cu vârsta de 2 ani, nu mai devreme.

Din cauza diferențelor mari între copii, în ceea ce privește achizițiile verbale, sociale și intelectuale, nu este 100% relevant să ne raportăm la ceea ce face sau nu face un copil de 1 an, de exemplu.

Este mai înțelept ca un copil mic, suspect de autism, să fie observat și reevaluat periodic iar diagnosticul să fi pus atunci când acesta este sigur.

Screeningul autismului la bebeluși

Procesul de screening înseamnă observarea țintită a tuturor copiilor, urmărind posibile semne de autism.

Screeningul autismului ar trebui făcut de rutină, la controlul general al copilului la următoarele vârste: 9 luni, 18 luni, 24 de luni, 30 de luni.

Screeningul autismului are două părți:

  1. Prima este cea în care medicul observă direct dacă:
    • copilul nu face contact vizual
    • dacă nu este interesat de persoanele din jur
    • dacă are gesturi stereotipe (acestea apar după 2 ani)
  2. A doua parte este cea în care părintele primește câteva întrebări, atunci când medicului i se pare suspect comportamentul copilului:
    • dacă bebelușul face contact vizual
    • dacă răspunde când este strigat pe nume
    • dacă vi se pare că aude normal
    • dacă întinde mâinile să fie luat în brațe
    • dacă zâmbește când îi zâmbiți

În funcție de înformațiile adunate în urma acestui screening, copilul va fi încadrat într-o clasă de risc pentru autism: minim (nu este necesară nicio intervenție), mediu (reevaluare la 3 luni), sever (trimitere la medicul specialist în psihiatrie pediatrică).

Puteți consulta chestionarul de screening autism sau puteți face online chestionarul pentru părinți aici.

De reținut

În cazul în care aveți un copil suspect de autism sau diagnosticat cu o tulburare de spectru autist, accesați site-ul celor de la HELP autism sau Autism România. Puteți obține foarte multe informații utile despre recuperarea în TSA și intervenții de mare ajutor care pot ajuta copilul cu autism să își atingă potențialul.

Citiți și: 8 semne de foame ale bebelușului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.