Categorii
Alăptare Bebeluș La primul copil Nou născut

Cum alegem pompa de sân potrivită?

Cum alegem pompa de sân?

Majoritatea mamelor care alăptează vor avea nevoie, la un moment dat, să mulgă laptele. Astfel, alegerea unei pompe de sân eficiente și confortabile este foarte importantă.

Pe piață există o ofertă foarte diversă de pompe de sân, manuale sau electrice, cu prețuri care variază de la 50 de lei, pentru o pompă manuală simplă, la peste 2000 de lei pentru o pompă electrică dublă. La astfel de diferențe de preț, este important să știm după ce criterii ne ghidăm atunci când alegem pompa de sân potrivită.

Ce pompă de sân alegem depinde, în primul rând, de durata de timp în care intenționăm să o folosim (o perioadă scurtă sau pe termen lung). Acodați atenție și portabilității pompei (dacă este ușoară, necesită baterii), duratei de viață a componentelor dar și nivelului de zgomot pe care îl produce.

Cât timp vom folosi pompa de sân?

Înainte să începeți căutarea unei pompe de sân, este bine să aveți clar în vedere pentru cât timp credeți că vă va fi necesară. Acest lucru va fi de ajutor în luarea deciziei de cumpărare.

Pentru mulgere ocazională sau perioade scurte (zile) este suficientă o pompă manuală (sau una electrică simplă) iar pentru mulgere pe perioadă lungă (luni de zile) este preferabilă o pompă dublă electrică.

Mulgerea ocazională a laptelui matern

Mulgerea laptelui matern poate fi necesar ocazional, pentru o perioadă scurtă (o dată sau câteva zile) dacă:

  • sânii sunt prea plini, dureroși, la debutul alăptării când apare furia laptelui
  • mama urmează să primească anestezie sau un alt tratament incompatibil cu alăptarea
  • mama are mastită
  • mama lipsește pentru scurt timp de acasă și dorește să lase un stoc de lapte pentru copil
  • mama va participa la o petrecere unde dorește să consume puțin alcool. Citiți despre consumul responsabil de cafea și alcool în timpul alăptării în articolul Pot bea cafea sau alcool dacă alăptez?

Mulgerea pe termen lung a laptelui matern

În alte cazuri este necesară mulgerea pe termen lung, săptămâni sau luni. Acest lucru poate fi cauzat de următoarele situații:

  • copilul nu poate suge la sân (obosește, nu se atașează bine, e prematur, mameloanele au forme atipice) și poate fi hrănit doar cu biberonul
  • copilul golește doar parțial sânul (nu suge eficient) și este necesară extragerea laptelui rămas în sâni
  • mama reîncepe serviciul dar dorește să ofere în continuare lapte matern copilului
  • stimularea lactației

Mai multe informații despre cum păstrăm corect laptele matern pe termen lung găsiți în articolul Cât poate fi păstrat laptele matern?

Tipuri de pompe pentru sân

Pe piață există o ofertă variată și uneori confunzată de pompe pentru sân, de la cele simple manuale până la cele electrice profesionale duble cu circuit închis.

În continuarea articolului veți afla, pe scurt, cum funcționează fiecare. Deasemenea, voi descrie avantajele și dezavantajele fiecărui tip de pompă, în parte.

Pompa de sân manuală

Este o pompă care extrage laptele prin apăsarea repetată a unui mâner atașat. Acesta creează vacuum la nivelul mamelonului, ajutând la aspirarea laptelui. Ea este recomandată pentru mulgerea pe termen scurt.

Avantaje: nu necesită curent, baterii, este ușoară, poate fi transportată oriunde, este relativ ieftină și ușor de curățat.

Dezavantaje: mulgerea necesită efort, durează mai mult. În lipsa unui sistem de dozare a intensității de aspirare, unele mame cu mamelon mai sensibil pot simți durere în timp ce pompează laptele.

Pompele de sân electrice

Aceste pompe funcționează la priză, cu baterii sau cu acumulatori reîncărcabili. Mama trebuie doar să pornească aparatul, să fixeze cupele pe mamelon și pompa va lucra singură.

Există modele cu o singură pompă (se poate mulge un sân o dată) sau modele duble cu 2 pompe (se pot mulge ambii sâni deodată-mai rapid).

Marele atu este faptul că se poate personaliza intensitatea sucțiunii în funcție de confortul fiecărei femei. Mulgerea nu trebuie să fie dureroasă iar cu un aparat electric se poate selecta exact intensitatea potrivită oricărui tip de sân.

Evident că aceste pompe vor fi recomandate mamelor care trebuie să mulgă laptele pe termen mai lung. Eficiența și confortul oferit este net superior unei pompe manuale.

Avantaje: mulgere rapidă a laptelui, confort maxim pentru mamă, nu necesită efort

Dezavantaje: preț mai mare, voluminoase și mai greu de transportat, necesită curent sau baterii, mai greu de igienizat.

Pompa de sân portabilă

Au apărut și în România pompele de sân hands free, portabile sau mai precis ”purtabile” care pot fi o alternativă la pompele tradiționale. Acestea sunt niște dispozitive cu acumulator și rezervor care se montează pe sân, sunt susținute de sutien și pot mulge laptele în timp ce avem alte activități.

Avantaje: mama este mobilă, poate să își vadă de treburi în timp ce pompa lucrează la piept.

Dezavantaje: acumulatorul nu ține foarte mult (necesită reîncărcare frecventă), puterea de sucțiune nu este la fel de mare ca la o pompă cu fir.

Pompele electrice profesionale

Acestea sunt de obicei destinate maternităților dar le putem achziționa și pentru acasă. Singurul dezavantaj este prețul mult mai mare decât al unui aparat de serie.

Ele au un motor mai puternic și mai eficient decît cele din comerț, au mai multe tipuri de mamelon potrivit fiecărui sfârc și, fiind cu circuit închis, laptele nu atinge tuburatura aparatului (mai multă igienă).

Cum ne dăm seama că pompa nu este potrivită sânului?

Majoritatea aparatele mai ieftine vin cu o singură variantă de piesă care se atașează la sân. Uneori, dimensiunea acesteia nu este cea ideală pentru sânul mamei care mulge laptele.

Dacă piesa este prea mică, mama va observa că mamelonul se înroșește și se freacă de interiorul cupei în timpul mulsului.

Dacă cupa este prea mare, mama va observa că mamelonul este aspirat prea puternic de aparat și sânul nu este golit complet la sfârșitul ședinței de muls.

De aceea este recomandabil să cumpărăm un aparat care are măcar două dimensiuni de cupe care se atașează la sîn.

Închirierea pompei pentru sân

Există și în Romania servicii de închiriere de pompe de sân, un lucru benefic mai ales pentru mamele care au nevoie doar ocazional să mulgă laptele.

Închirierea se face cu ziua, nu este scumpă și aparatele oferite spre închiriere sunt de calitate (pompe profesionale). Serviciul este disponibil, deocamdată, doar în câteva orașe mari.

De reținut

  • Dacă veți mulge laptele pentru câteva zile este suficientă o pompă manuală sau o pompă electrică simplă (cu un singur biberon)
  • Dacă veți mulge pentru perioade mai lungi (săptămâni, luni) este recomandabil să va achiziționați o pompă electrică dublă
  • Indiferent de modelul pe care îl folosiți, respectați cu strictețe instrucțiunile de igienă ale aparatului

Vezi și: https://www.babylist.com/hello-baby/best-breast-pump

Citiți și: 8 semne de foame ale bebelușului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.