Categorii
Alăptare La primul copil

Furia laptelui – sfaturi și remedii

Angorjarea sânilor, cunoscută popular ca furia laptelui, este acumularea dureroasă a laptelui în sân, o neplăcere pe care majoritatea proaspetelor mame o vor întâlni în primele 2- 5 zile după naștere.

Deși este un fenomen normal și trecător, disconfortul sânilor poate să descurajeze femeia de la a mai alăpta, lucru pe care dorim să-l evităm. Informarea corectă a mamelor este esențială pentru a trece cu bine peste această perioadă neplăcută spre o alăptare liniștită.

Mai jos puteți afla cum apare furia laptelui, ce soluții avem pentru ameliorarea durerii de sâni și ce complicații pot să apară atunci când nu se iau măsurile corecte pentru sânul angorjat.

Ce este furia laptelui?

Angorjarea, întârirea sânului din cauza excesului de lapte și a inflamației consecutive, apare la toate femeile imediat după naștere (angorjare primară). Uneori, angorjarea poate să apară și la mamele care alăptează de mult timp (angorjare secundară).

Să le luăm pe rând.

Angorjarea primară

Termenul de furie a laptelui se referă la angorjarea primară, cea care apare imediat după naștere la toate femeile, indiferent dacă au născut natural sau prin cezariană.

Furia laptelui poate să apară între zilele 2 și 5 după naștere și durează 24-48 de ore. Intensitatea durerii variază mult de la femeie la femeie, simptomele pot fi foarte ușoare, moderate sau severe.

Nașterea prin cezariană poate să amâne cu 1-2 zile angorjarea sânilor pentru că lactația se va instala puțin mai târziu.

În momentul eliminării placentei, la naștere, are loc o schimbare completă a hormonilor materni din corp. Dacă în timpul sarcinii, femeia gravida secreta mult progesteron și estrogen, după eliminarea placentei va avea loc o creștere bruscă a hormonului prolactină, hormonul care asigură lactația.

Prolactina va face ca sânul să începe să secrete colostru imediat după naștere. După câteva zile (numărul zilelor poate varia de la o femeie la alta) apare treptat laptele matern, moment în care se poate instala și furia laptelui. Creșterea bruscă a vascularizației sânului, acumularea rapidă de lapte în glanda mamară va duce la întârirea sânului și disconfort local temporar.

Toate aceste fenomene sunt absolut normale, apar din cauza schimbărilor hormonale prin care trece corpul femeii imediat după naștere și, chiar dacă nu pot fi evitate, gravitatea lor poate fi mult diminuată cunoscând ce trebuie făcut.

Angorjarea secundară

Acumularea excesivă de lapte în sânul mamei care alăptează de mai multă vreme este la fel de neplăcută ca furia laptelui și are mai multe cauze posibile:

  • bebelușul suge mai rar (a început diversificarea, doarme toată noaptea, e bolnav, etc)
  • bebelușul nu golește complet sânul înainte să fie mutat la celălalt sân
  • alăptare prea rară, per ansamblu
  • poziția de alăptare greșită care favorizează stagnarea laptelui în anumite zone ale sânului
  • bebelușul a trecut printr-un puseu de creștere care a crescut producția de lapte dar acum nu mai are nevoie să mănânce atât de mult și laptele în exces se acumulează în sâni
  • folosirea exagerată a pompei de sân (crește producția de lapte mai mult decât are nevoie bebelușul)

Reamintesc că laptele matern se produce după principiul Cerere-Ofertă, sânul va produce fix atât lapte cât este cerut, adică scos. Sânul se adaptează treptat, zi de zi, la volumul care trebuie produs zilnic astfel că mama nu simte nici un disconfort dacă alăptarea are loc normal.

Dacă cererea de lapte scade brusc, va avea loc o acumulare a laptelui în plus, tot brusc. Asta va duce la întărirea și durerea sânului.

Cum se manifestă furia laptelui?

Fie că este vorba de angorjarea primară (primele zile după naștere) sau angorjarea secundară (la mamele care alăptează de mult), simptomele furiei laptelui sunt similare, doar severitatea poate să difere:

  • creșterea dimensiunilor sânului (forme ușoare)
  • senzație de tensiune în sân (forme ușoare)
  • umflarea sau înroșirea sânului (forme ușoare, medii)
  • pielea sânilor se întinde, devine foarte sensibilă, se văd vasele de sânge, mamelonul se aplatizează (forme medii, severe)
  • sâni tari cu durere puternică, senzație de junghi (forme severe)
  • febră, frisoane (forme medii, severe)
  • inflamarea ganglionilor axilari (forme severe)

În formele ușoare și medii este suficient să urmăm câteva sfaturi practice pentru a reduce disconfortul și a scurta durata angorjării sânilor.

Atunci când aveți simptome severe ale furiei laptelui (durere intensă, junghi, febră, frisoane) este bine să consultați medicul.

Remedii pentru furia laptelui

În general, furia laptelui se ameliorează fără a fi necesară intervenția medicală sau administrarea de medicamente. Următoarele sfaturi sunt utile pentru a reduce neplăcerile cauzate de angorjarea sânilor:

  1. Puneți bebelușul la sân cât mai des. Acesta este cel mai important sfat pe care trebuie să-l urmați, indiferent dacă vorbim de angorjarea primară sau secundară a sânilor. Prin supt, bebelușul va goli o parte din laptele care produce tensiunea în sâni și disconfortul se va reduce semnificativ. Intervalul dintre două supturi ar trebui să fie de maxim 2 ore.
  2. Faceți un duș cald înainte să alăptați. Căldura va înmuia sânul și îl va face mai elastic și este posibil chiar să curgă niște lapte (reflexul de curgere sau let down reflex), scăzând tensiunea. Un sân mai moale va ajuta bebelușul să se atașeze mai ușor pentru supt.
  3. Puneți comprese reci pe sâni între alăptări. Puteți folosi o pungă de legume congelate, învelită într-un prosop, pe care o aplicați 10 minute pe sânul angorjat. Temperatura scăzută reduce inflamația locală și durerea. Puteți încerca și comprese cu foi de varză reci aplicate pe sânul afectat, varza are proprietăți antiinflamatoare.
  4. Faceți masaj ușor al sânului angorjat, cu mâna, în timp ce alăptați. Masajul ajută laptele să curgă mai ușor.
  5. Schimbați poziția de alăptare de la un supt la celălalt.
  6. Țineți bebelușul la sân minim 15 minute.
Remedii pentru furia laptelui
Remedii pentru furia laptelui

Este important să avem grijă la toate aceste aspecte atunci când sânul este angorjat pentru a rezolva rapid problema. Dacă laptele stagnează prea mult în sâni pot să apară complicații: blocarea canalelor galactofore (canalele de lapte) sau mastita.

Întrebări frecvente despre angorjarea sânilor

  1. Ce fac dacă sânul e prea tare și bebelușul nu se poate atașa pentru supt? În cazul în care bebelușul nu reușește să se atașeze va trebui să mulgeți puțin lapte (manual sau cu o pompă de sân) pentru a scădea tensiunea din sâni. Când simțiti că sânul s-a muiat puțin, puneți din nou bebelușul la supt. Puteți să apăsați ușor mamelonul pentru 30 de secunde pentru a muta laptele din partea din față a sînului și a face mamelonul mai moale.
  2. Pot să iau medicamente pentru durere dacă alăptez? Da, mama care alăptează poate să ia ibuprofen sau paracetamol pentru a trata durerea. Atunci când furia laptelui are simptome severe este indicat să folosiți medicamente. Citiți despre medicamentele permise în alăptare aici.
  3. Pot folosi pompa de sân dacă bebelușul nu suge? Da, în cazul în care bebelușul nu reușește să sugă eficient este indicat să mulgeți laptele cu o pompă pentru a goli sânul. Laptele muls îl puteți oferi bebelușului cu biberonul.

Cum prevenim furia laptelui?

Un anumit grad de angorjare a sânilor o să apară la toate femeile care tocmai au născut. Putem însă să urmăm câteva sfaturi simple pentru ca furia laptelui să fie ușoară și să treacă cât mai repede:

  • încercați să puneți copilul la sân cât mai des în primele 48 de ore după naștere
  • alăptați la 1-2 ore interval, golirea frecventă a sânului este esențială pentru a reduce neplăcerile cauzate de furia laptelui
  • alternați sânul cu care începeți alăptarea la fiecare supt
  • schimbați poziția de alăptare
  • lăsați bebelușul să sugă până simțiti că sânul s-a muiat, este semn că micuțul a golit sânul

De reținut

  1. Furia laptelui apare în zilele 2-5 după naștere și durează 24-48 de ore.
  2. Angorjarea sânilor poate să apară și la mamele care alăptează de mult.
  3. Golirea frecventă a sânilor afectați este cel mai bun remediu pentru neplăcerile cauzate de angorjare.
  4. Dacă simptomele sunt severe sau durează de multe zile, consultați medicul!

Citiți și: Somnul bebelușului

surse:

https://www.chop.edu/pages/breast-engorgement

https://www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/breastfeeding-problems/breast-pain/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.