Categorii
Bebeluș La primul copil Nou născut

Somnul bebelușului

Pentru toți părinții, mai ales cei care sunt la primul copil, somnul bebelușului este un subiect de mare interes și uneori de îngrijorare.

În primul an de viață al copilului, somnul acestuia poate să le pară haotic adulților și este normal să se intereseze despre ce înseamnă un somn sănătos la un sugar.

În acest articol voi încerca să răspund celor mai frecvente întrebări pe care părinții mi le adresează la cabinet, legat de somnul bebelușului lor.

De câte ore de somn are nevoie un bebeluș?

Probabil cea mai frecventă îngrijorare a noilor părinți este dacă copilul lor doarme destul. Trezirile frecvente din timpul nopții sau somnurile dese dar scurte din timpul zilei pot face părinții să creadă că bebelușul nu doarme suficient.

În tabelul de mai jos găsiți un număr mediu de ore, în funcție de vârstă, pe care bebelușul ar trebui să le petreacă dormind într-o zi.

Cel mai mult ne interesează cât doarme bebelușul în total, în 24 de ore.

Este important ca părinții să înțeleagă că aceste ore reprezintă suma tuturor somnurilor din 24 de ore ale copilului. Pentru a afla cât doarme bebelușul nu vom aduna doar duratele lungi de somn ci și episoadele scurte care pot dura câteva zeci de minute. Orice somn contează!

De câte ore de somn are nevoie un bebeluș
De câte ore de somn are nevoie un bebeluș – tabel

Mai multe lucruri despre orele de somn necesare la toate vârstele puteți citi în articolul De câte ore de somn are nevoie un copil.

Necesarul de somn al unui bebeluș scade cu vârsta și este, în medie, următorul:

 • Nou născut: în prima lună de viață, copilul doarme 17-20 de ore din 24. Somnul nou născutului este alcătuit din multe episoade scurte (2-3 ore) de somn pentru simplul fapt că celui mic îi este foame și trebuie să se trezească (sau să-l trezim) pentru masă.
 • La 3 luni, copilul doarme cam 14-16 ore din 24. Bebelușul începe să doarmă perioade mai lungi peste noapte la această vârstă (4-6 ore legate) și stă mai mult treaz și activ în timpul zilei.
 • La 6 luni, copilul doarme cam 13-15 ore din 24. Unii bebeluși reușesc să doarmă legat toată noaptea în jurul vârstei de 6 luni, deși nu este o regulă.
 • La 1 an, copilul doarme cam 13-14 ore din 24. Majoritatea copiilor dorm legat toată noaptea la 1 an, fără a mai fi nevoie să se trezească pentru a mânca în timpul nopții.

Dacă, adunând tot timpul petrecut de copil dormind, obțineți un rezultat mai mic decât valorile din tabel, este bine să discutați cu pediatrul copilului.

Programul de somn al bebelușului în timpul zilei

Așa cum spuneam, somnul bebelușului, mai ales dacă este foarte mic, poate să pară greu de înțeles. De aceea am alcătuit o scurtă listă cu necesarul mediu de somnuri de zi, în funcție de vârstă.

Părinții pot observa că, pe măsură ce sugarul crește, nevoia de a dormi peste zi începe să scadă.

Așadar, de câte ori trebuie să doarmă peste zi un sugar?

 • nou născut (prima lună de viață): doarme de 3-5 ori pe timpul zilei
 • la 3 luni: doarme, în medie, de 3 ori pe timpul zilei
 • 6-11 luni: doarme, în medie, de 2 ori în timpul zilei
 • la 1 an: doarme, în medie, de 1-2 ori în timpul zilei

La ce oră trebuie să culcăm un bebeluș, seara?

Majoritatea studiilor cad de acord asupra faptului că un bebeluș ar trebui pus la somn în jurul orei 20, nu mai târziu.

Această oră ajută la stabilirea unui bioritm optim pentru cel mic, somnul sănătos fiind extrem de important pentru dezvoltarea fizică și psihică dar și pentru imunitate și sănătatea bebelușului.

Copilul ne va indica că este obosit și trebuie pus la somn prin semne foarte clare. Este bine să fiți atenți la ele și să culcați copilul imediat ce dă semne de oboseală și nu la o oră-două distanță.

Semne că trebuie să culcăm sugarul

Semnele de oboseală care sunt valabile pentru toți bebelușii și trebuie să grăbească culcarea acestuia sunt:

 • bebelușul se trage de urechi
 • bebelușul cască
 • bebelușul strânge pumnii, își arcuiește spatele, se încruntă, face mișcări haotice cu membrele (valabil mai ales la 0-2 luni)
 • bebelușul e irascibil sau plânge fără motiv
 • bebelușul nu mai este interesat de jucarii sau mâncare
 • bebelușul cere atenție, nu vrea să fie lăsat din brațe

Toate aceste semne sugerează faptul că cel mic este obosit și are nevoie să se odihnească. Este bine să răspundem prompt la semnalele pe care ni le transmite bebelușul.

Aceste semne sunt valabile, desigur, și pentru oboseala și nevoia de somn din timpul zilei.

Când doarme bebelușul toată noaptea?

Nopțile liniștite, fără treziri o data la cateva ore, sunt așteptate cu nerabdare de părinții tuturor bebelusilor. Așadar, când putem spera că micuțul va dormi toata noaptea?

În primul rând trebuie să clarificam ce înseamnă “toată noaptea” pentru un bebeluș. Spunem că un sugar “nu se mai trezește noaptea” atunci când doarme 6 ore legat, fără treziri. Acest lucru este imposibil la sugarii mai mici de 3 luni, aceștia au nevoie sa mănânce des, așa ca se vor trezi de 2, poate chiar 3 ori pe noapte pentru supt.

După 3 luni putem observa că perioadele de somn peste noapte sunt tot mai lungi. 

In jur de 6 luni, mai mult de 50% dintre bebeluși vor dormi 6 ore legate peste noapte. Spre 1 an, marea majoritate a bebelușilor vor dormi legat 6 ore sau chiar mai mult noaptea.

De ce nu doarme bebelușul toată noaptea?

În cazul în care aveți un bebe care se apropie de 1 an și înca se trezește noaptea la 3-4 ore, este bine să fiți atenți la următoarele motive care l-ar putea împiedica sa rămână adormit:

 • Doarme în același pat cu parintii. Împărțirea patului cu părinții face dificil somnul neîntrerupt al copilului, acesta se poate trezi la cea mai mică miscare a adultului de lânga el. 
 • Condiții neprielnice de mediu. Analizați dacă în camera de somn a bebelușului este liniște și suficient de întuneric. O temperatură de peste 22,5 grade poate să împiedice somnul legat pentru că sugarul se va trezi din cauza căldurii sau transpirației
 • Foame. Chiar daca bebelușul mai mare poate face pauză de la mâncare 6 ore (peste noapte) unii sunt atat de obișnuiti cu a fi alimentați din 3 în 3 ore încat se trezesc și cer acest lucru. Este bine să încercați să învățați sugarul să adoarmă natural, nu cu biberonul sau la sân.
 • Anxietate de separare. Sugarii mai mari pot începe să resimtă anxietate atunci când parintii nu sunt langa ei, nefiind capabili să înțeleagă că despărțirea este de scurtă durată. Această anxietate poate să producă treziri frecvente pe timpul nopții.

În ce poziție trebuie să doarmă bebelușul?

Singura poziție de somn sigură, recomandată de Academia Americană de Pediatrie până la un an, este poziția pe spate. În pediatria europeană se acceptă ca sugarul să doarmă pe burtă după 6 luni.

Contrar unor mituri din popor, copilul nu se îneacă, cu secreții sau lapte, pe spate! Din contră, poziția pe spate previne cel mai bine înecul sau asfixia.

În afară de poziția pe spate, este bine să organizăm cu atenție patul sugarului pentru a ne asigura că bebelușul doarme:

 • pe o saltea fermă
 • într-un spațiu doar al lui, NU în patul părinților
 • fără perne
 • fără protecții textile la pătuț
 • fără jucării sau pături în pătuț
 • îmbrăcat lejer astfel încât să nu se supraîncălzească peste noapte

Mulți bebeluși mai mari de 3-4 luni și care au devenit mobili (se întorc siguri de pe o parte pe alta) vor începe să prefere să doarmă pe burtă.

Apare astfel întrebarea dacă trebuie să întoarcem pe spate un bebeluș atunci când el doarme pe burtă. Lucrurile nu sunt tranșate pe acest subiect:

 • În viziunea pediatriei americane, trebuie să întoarcem copilul pe spate până la 1 an.
 • În viziunea pediatriei europene, putem lăsa copilul să doarmă pe burtă, după 6 luni, cu condiția să fie respectate recomandările din lista de mai sus (saltea, perne, jucării, etc).

Există destul de multe sisteme de monitorizare a poziției la somn a bebelușului. Practic, acestea functionează cu un senzor care se aplică pe mâna, burtica, piciorul sau scutecul bebelușului și transmite pe telefon, părinților, atunci când sugarul s-a întors pe burtă. Precizia acestor aplicații nu este deosebită, momentan, de aceea specialiștii nu prea le recomandă, ele putând mai degrabă să crească anxietatea părinților în loc să-i liniștească.

Cum adormim bebelușul?

Bebelușul este o persoană foarte mică care adoră rutina.

Este bine să aveți permanent în minte acest detaliu pentru că vă va fi de ajutor cînd trebuie să-l culcați, să-i faceți baie, să-l plimbați sau să-l hrăniți.

Rutina dinaintea somnului este foarte importantă pentru bebeluș, de aceea este bine să acordăm toată grija posibilă gesturilor pe care le facem la ora de culcare a celui mic.

Încercați să creați o atmosferă calmă înainte să puneți copilul la somn și repetați rutina în fiecare seară. Următoarele obiceiuri ajută copilul să adoarmă mai ușor:

 • faceți liniște în casă înainte de ora de somn a bebelușului
 • faceți o baie bebelușului înainte de somn
 • îmbrăcați-l într-o pijama curată înainte de somn
 • cântați-i un cântec de leagăn înainte de somn sau citiți-i dintr-o carte
 • reduceți luminozitatea din casă
 • reduceți temperatura din cameră înainte de somn
 • puneți bebelușul la culcare la aproximativ aceeași oră în fiecare searăideal ora 20

Încercați să nu adormiți copilul în brațe, pe cât este posibil, ci să-l puneți în pătuț când dă semne de somn. Astfel, bebelușul va învăța, treptat, să adoarmă singur.

Când mutăm bebelușul în camera lui?

În primele luni se viață există recomandarea unanimă a pediatrilor ca bebelușul să doarmă în aceeași cameră cu părinții dar în propriul lui pătuț, NU în patul adulților.

Vârsta până la care este bine ca sugarul să fie în aceeași încăpere cu părinții, noaptea, este 6 luni.

După 6 luni este indicat să culcați bebelușul în camera lui.

De reținut

 1. Pentru a afla dacă bebelușul doarme suficient, adunați tot somnul din 24 de ore și comparați rezultatul cu cifrele din tabelul de mai sus.
 2. Un bebeluș ar trebui culcat la ora 20.
 3. Bebelușul ar trebui să doarmă pe spate, pe o saltea fermă, fără perne, în patul lui.
 4. Rutina zilnică dinaintea somnului este foarte importantă.

surse:

Citiți și: Cauzele sforăitului la copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.