Categorii
Bebeluș Boli Copil mic Școlar

Constipaţia copilului

Constipația este una dintre cele mai frecvente probleme digestive care afectează copiii, la orice vârstă. Este și una dintre problemele cu care pacienții se prezintă des la pediatru.

Constipația apare din cauza un tranzit intestinal lent care duce la absorbția excesivă a apei din scaun. Rezultatul: materii fecale tari, uscate, greu de eliminat.

Deşi în popor este larg răspândită ideea că un copil care nu are scaun zilnic suferă de constipație, trebuie să încep prin a combate această presupunere greşită. 

Ce este constipația?

Constipaţia se defineşte, atât la copil cât şi la adult, prin calitatea scaunelor şi nu numai prin frecvenţa lor. 

Aşadar, constipat este un copil care are scaune tari, uscate, sfărmicioase şi care se elimină greu. Pe de altă parte, un copil care are un scaun normal, moale, legat, nu este constipat, chiar dacă nu are scaun zilnic. Scaunul zilnic nu este o normă pentru toate persoanele dar, ca să vă orientați, mai puțin de 3 scaune pe săptămână ar trebui să ne facă atenți.

Manifestări mai rare ale stagnării fecalelor în colon, deci a constipației la copil pot fi și:

 • durerea abdominală frecventă
 • scaune mari, voluminoase
 • pătarea lenjeriei intime cu materii fecale

Bebelușul alăptat nu face scaun zilnic

Atenţie la bebeluşii alăptaţi la sân,  aceştia metabolizează bine laptele de mamă şi pot să aibă scaun rar, chiar şi numai o dată pe săptămână.

Dacă acest scaun este moale, bebeluşul nu este constipat şi nu este necesar să-i administraţi substanţe laxative.

Este bine, totuși, să discutâm cu pediatrul în această situație. Uneori, scaunul rar la copilul alăptat poate să semnifice că acesta nu mănâncă suficient sau poate fi semnul unor boli!

Citiți despre tranzitul intestinal al sugarului alimentat natural în articolul Scaunul la nou născutul alăptat.

Bebeluşul hrănit cu formulă se poate constipa?

Răspunsul este da, constipația poate să apară uneori la copilul care mănâncă formulă de lapte (lapte praf).

În aceste cazuri este indicat să consultați pediatrul pentru a vedea dacă este suficientă schimbarea formulei de lapte sau sunt necesare investigații suplimentare pentru detectarea unei posibile alergii la proteina laptelui de vacă.

Cauzele constipației la copii

Cauzele cele mai frecvente ale constipației la copii sunt:

 • Reținerea intenționată a materiilor fecale atunci când copilul are o fobie legată de mersul la toalete nefamiliare, murdare, lipsite de intimitate. Este o cauză foarte frecventă la copiii de grădiniță și elevii din ciclul primar.
 • Alimentare: prea puţine fibre (fructe și legume), prea mult lapte, dulciuri, orez, rădăcinoase, banane, cartof dulce
 • Începerea diversificării poate cauza unor copii episoade de constipație care sunt temporare și se rezolvă corectând dieta. Puteți citi mai multe despre această situație în articolul Constipația bebelușului diversificat.
 • Hidratare insuficientă: copii care nu sunt încurajați și deprinși cu obiceiul de a bea zilnic apă, ceai, supe, etc. Puteți citi despre momentul introducerii apei în alimentația bebelușului aici.
 • Stil de viaţă: copil activ, veşnic ocupat care ignoră nevoia de a defeca şi se obişnuieşte să reţină scaunul (sau copil sedentar, lipit de ecrane), lipsa unei rutine a mersului la toaletă după masă.
 • Psihologice: antrenament la oliţă început prea devreme şi făcut agresiv, cu certuri şi pedepse, asocieri mentale negative cu toaleta şi defecarea. Citiți despre antrenamentul la oliță în articolul Cum învățăm copilul să facă la oliță?
 • Medicale: alergii alimentare, fisuri anale, megacolon, stricturi, obstrucţii anale. Acestea sunt rare.
 • Moștenire genetică a unui tranzit intestinal lent
close up of milk against blue background
Photo by Pixabay on Pexels.com

Simptomele constipației

 • scaune tari, uscate, pot fi mici sau foarte mari
 • scaderea vizibilă a frecvenţei cu care copilul obişnuia să aibă scaun în mod normal
 • efort, posibil durere, în momentul defecării
 • scaun cu sânge, constipația poate produce mici fisuri anale care pot sângera în momentul defecației. Mai multe despre scaunul cu sânge puteți citi în articolul Scaunul cu sânge.
 • dureri abdominale recurente, pe timpul zilei sau al nopţii. Acestea sunt frecvente, fiind acuzate de aproape 60% dintre copiii constipaţi.
 • lipsa poftei de mâncare
 • pătarea lenjeriei intime cu materii fecale

Mulţi bebeluşi, atât cei alimentaţi natural, cât şi cei care primesc lapte praf, pot să plângă şi să fie mai agitaţi în momentul în care au scaun. Acest lucru îi îngrijorează pe părinţi şi îi poate face să creadă că copilul este constipat.

Studiile arată ca într-adevăr bebeluşul simte un disconfort atunci când are scaun, dar acest lucru se datorează imaturităţii de funţionare a rectului şi a sfincterului anal. Acestea se rezolvă pe măsură ce bebeluşul creşte şi nu necesită tratament medical.

Cum tratăm constipația copilului?

Tratamentul constipaţiei e bine să fie condus de un medic. Acesta va evalua gravitatea constipaţiei şi este singurul în măsură să excludă existenţa unor probleme medicale care cauzează constipaţie ca fisurile, obstrucţiile anale sau megacolonul congenital. Acestea necesită tratament spitalicesc. 

Tot medicul va decide dacă este nevoie să utilizaţi laxative şi vă va indica doza de administrare a acestora. Chiar dacă se pot achiziţiona din farmacii fără reţetă, laxativele nu trebuie administrate copiilor decât la recomandarea medicului pediatru în dozele calculate de acesta.

De cele mai multe ori, pediatrul vă va recomanda prima dată schimbări ale stilului de viață al copilului pentru a încerca rezolvarea constipației.

Dieta copilului constipat

Modificarea alimentaţiei este esențială și ajută orice copil cu constipație. Mai multe lichide, fructe sau legume (5 porții pe zi), pâine integrală, fulgi, batoane cu cereale integrale. Reduceţi cantitatea de lapte consumată, laptele constipă. Mai multe despre regimul alimentar în constipația copilului aici.

Regmul alimentar în constipație
Dieta copilului constipat

Rutina la toaletă a copilului constipat

De foarte multe ori, mici schimbări în dietă și rutina zilnică pot să rezolve problemele de tranzit intestinal lent ale copilului. De aceea, medicul vă va recomanda să faceți următoarele modificări, înainte de a trece la terapii laxative:

 • Duceţi copilul la toaletă la 10-20 de minute după fiecare masă. Reflexul gastro-colic se produce datorită alimentaţiei si are ca efect creşterea activităţii colonului imediat după mese făcând defecaţia mult mai uşoară.
 • Asiguraţi-vă ca toaleta este un mediu plăcut pentru copil.
  • dacă copilul este mic, s-ar putea să se teamă de toaleta normală care i se pare prea mare. În acest caz e mai bine să facă la oliţă până depăşeşte aceste temeri. Dacă încă sunteţi în perioada în care îl învăţaţi la toaletă şi copilul dezvoltă constipaţie e bine să vă analizaţi metoda. Metodele trebuie să fie blânde, răbdătoare şi corelate cu temperamentul copilului. Certurile, stresul sau pedepsele pot să-l facă pe cel mic să reţină scaunul de frică sau în semn de protest.
  • dacă copilul este mai mare acesta este foarte sensibil la ambianţa de la toaletă. O toaletă murdară, rece, lipsită de intimitate pot fi, fiecare în parte, cauzele unei constipaţii. Puneţi-i cărţi sau reviste la toaletă şi asiguraţi-vă că nu-l grăbeşte sau deranjează nimeni cât stă acolo.
 • Dacă sunteţi în călătorii, vizite sau excursii, copilul s-ar putea să se abţină pentru ca nu doreşte să meargă la o toaletă străină. Anticipaţi acest lucru şi căutaţi o toaletă acceptabilă pentru el. Nu uitaţi că pentru majoritatea copiilor, toaleta este un lucru extrem de delicat iar spaima lor de toalete străine e frecventă.
 • Promovaţi un stil de viaţă activ, dinamic, care să includă exerciţiu fizic zilnic. Descurajați folosirea ecranelor și încurajați jocul și mișcarea. Sedentarismul poate cauza constipaţie.

Siropurile din plante pentru constipație

Suplimentele alimentare (siropuri pentru constipație) pot fi folosite și de către copii: Prunișor, Laxen, Isilax si altele.

Ele sunt extracte din fructe (prune, pere) sau alte vegetale are activează tranzitul intestinal.

Supozitoarele cu glicerină și microclismele

Dacă metode de mai sus nu ajută, puteţi încerca, la nevoie, substanţe care înmoaie direct scaunul: supozitoarele cu glicerină sau microclismele pentru copii.

Acestea acționează rapid, în 15-60 de minute, ajutând copilul să elimine scaunul. Este important de știut că nu trebuie să abuzăm de această metodă, ea se va folosi doar ocazional. Dacă observați că apelați în mod repetat la supozitoare sau microclisme, consultați pediatrul sau gastroenterologul pediatric.

 • supozitoarele cu glicerină se găsesc în diferite dimensiuni, de la cele pentru bebeluși la cele pentru copii mari sau adulți.
 • microclismele pentru copii. Acestea sunt nişte mici flacoane încărcate cu glicerină lichidă care se administrează rectal, foarte uşor.

Tratamentul medicamentos al constipației

În cazul unei constipaţii care nu răspunde la schimbările stilului de viaţă menţionate mai sus sau dacă copilul nu are scaun decât cu supozitor, va fi nevoie de tratament medicamentos. Acesta va fi administrat diferit în funcţie de gravitatea constipaţiei.

Copilul poate primi laxative pentru câteva zile, până la apariţia scaunelor moi apoi doza lor se va diminua treptat.

Ulterior se pot administra lactuloză sau macrogol zilnic, minim o lună, pentru menținerea scaunului moale.

Lactuloza trebuie administrată în doza calculată în funcţie de greutatea copilului. Ea se poate administra şi la sugar. Când scaunele devin moi, doza de lactuloză se reduce. Lactuloza nu ajută dacă copilul se abţine intenţionat, pentru că îi e teamă de toaletă. 

Unii copii necesită clisme repetate pentru curăţarea colonului şi refacerea motilităţii acestuia. 

Tratamentul poate dura mai multe luni.

De reținut

 1. Constipația este eliminarea dificilă de scaune tari, uscate sau a mai puțin de 3 scaune săptămânal.
 2. Constipația copilul este cauzată, frecvent, de un stil de viață nesănătos, alimentație incorectă sau reținerea voluntară a fecalelor.
 3. Înainte de administrarea de substanțe laxative, se va face schimbarea stilului de viață pentru minim 2-4 săptămâni.
 4. Laxativele se vor administra copilului doar de către medic și numai atunci când modificarea alimentației și rutinei zilnice rămân fără rezultat.

surse:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/constipation-in-children

Citiți și: Infecțiile urinare la copii

114 răspunsuri la “Constipaţia copilului”

Buna ziua. As avea si eu cateva nelamuriri si as fi tare recunoscatoare daca m-ati putea ajuta. Am un baietel de 16 luni, caruia ii ies 2 masele si 2 canini deodata si i se ''dezvelesc'' inca 2 maselute care au spart, toate in acelasi timp. Acum 3 saptamani a avut probleme cu o faringita (dupa diagnosticul dat din spital, pentru ca am ajuns la urgenta din cauza febrei care nu scadea de 2 zile) sau cu amigdalele (dupa diagnosticulu medicului pediatru). Cert este ca de atunci nu mai vrea sa manance nimic in afara de lapte(de vaca pentru ca pe acesta il mananca de pe la 14 luni). Pana atunci nu manca extraordinar, dar era destul de bine: dimineata un castronel cu fructe si biscuiti, la pranz cam jumatate de castronel de supica pentru ca atat vroia, pe la 5 un iaurtel cu biscuiti si laptele cate 300 de ml dimineata devreme si seara inainte de culcare. De 3 saptamani insa nu-l pot face in nici un fel sa manance altceva pentru ca am incercat toate metodele. Toata ziua rontaie biscuiti sau felii de cereale si laptele de la mese. Daca nu-i dau biscuiti sau ceva intre mesele de lapte cu speranta ca va fi flamand si va manca ce-i dau tot nu am nici o sansa. Pediatra noastra mi-a zis ca nu am ce-i face si sa-i dau lapte in care pun cereale pentru bebelusi (cam 2-3 masuri la 300 de ml) si niste vitamine si sa astept. Am inteles asta. Nu stiu cat timp ar trebui sa astept pentru ca a mai avut perioade cand i-au iesit dintisorii si tot asa timp de 2 luni nu manca decat lapte, nici macar biscuiti intre mese si dupa ce-i ieseau accepta fara probleme mancarea in cantitatile mentionate mai sus.

Scaunele sunt insa un alt lucru pe care nu-l inteleg. Are cam 1-2 scaune pe zi si cand sunt mai moi, cand mai tari chiar daca mananca aproximativ aceleasi lucruri in fiecare zi. Sunt insa zile in care dimineata cand face, e putin mai tare, si fiecare …bucatica pentru ca nu stiu exact cum sa ma exprim are culori diferite.Unele sunt galben deschis, unele mai maronii, altele un maroniu verzui. Si asta se intampla si inainte de acea faringita sau ce-o fi fost care l-a dat peste cap. Ma gandesc sa nu aiba probleme cu stomacelul, sa nu digere bine? Nici nu stiu exact ce analize as putea sa-i fac sa fiu sigura ca nu are nimic. Mentionez ca am urmat si un tratament cu debridat 7 zile si sumetrolim 3 zile la sfatul medicului din spitalul de urgenta. Daca ati putea sa ma ajutati cu cel mai mic sfat poate as reusi si eu sa ma linistesc macar putin.

Momentan, dupa sfatul medicului pediatru ii administrez: ''vitam'' cate o lingurita de 3 ori pe zi, ''alinan kids'' 5 ml dimineata si seara, calciu+vit d3 ''bebicina'' 5 ml / zi, si la nevoie 5ml ibalgin seara cand are dureri mari de gingii.

Va multumesc anticipat.

Daca baietelului ii ies 6 dinti in acelasi timp este de asteptat sa nu manance din cauza durerilor si a agitatiei cauzata de eruptia dintilor. De obicei alimentatia normala se reia la 2-3 zile dupa ce toti dintii au erupt.

Puteti sa incercati un gel pentru gingii (Calgel sau Dentinox) cu care sa-l dati inainte de masa. Acesta amorteste gingia dureroasa si ar putea sa accepe mai bine mancarica. Deasemenea puteti folosi ibalginul sau paracetamol(panadol) mai des, si pe timpul zilei daca copilul manifesta discomfort datorita dintilor.

Pana atunci dati-i sa manance ce vrea si ce accepta, nu are rost sa-l tineti sa i se faca foame caci nu va functiona pana nu se termina neplacerile cu dintii. Important e sa fie bine hidratat pana isi reia alimentatia normala.

Legat de scaun, in timpul eruptiei dintilor scaunul se poate modifica, mai ales ca alimentatia e mai atipica.
Daca dupa reluarea alimentatiei normale scaunul nu se normalizeaza atunci puteti face niste analize: un examen coproparazitologic, coprocultura, scaun de digestie, pentru a va lamuri, impreuna cu pediatrul copilului.

Sper ca v-am putut fi de ajutor!

Va multumesc pentru raspuns. Azi la masa de pranz a acceptat sa manance, in 2 reprize, jumatate de banana amestecata cu un mar ras si jumatate de kiwi. Nu stiu daca reincepe sa manance sau doar s-a simtit atunci mai bine dar nu l-am mai fortat cu altceva. Acum i-am fiert un ou tare si vad ca-l sfarama si mai baga cate putin si in gurita. Nu am pretentii sa-l manance pe tot dar banuiesc ca sunt bune si firimiturile alea la ceva nu? Oricum m-am mai linistit si va multumesc inca odata.

Buna ziua. Ma numesc Ramona si am o fetita de aproape 7 luni. Ma chinui cu diversificarea, nu-mi accepta fructele, legumele..mai mult de 4 lingurite nu vrea. Manca doar cereale cu lapte inclus cu banane, dar nici acestea nu le mai vrea. Mai reuseam cateodata sa ii dau cate un iaurtel cu fructe tot Humana pentru 6 luni (ca sa o ajute la digestie) dar nu il mai vrea. Nu stiu ce sa me fac. De aproape doua luni ne chinuim si batem pasul pe loc. Are analizele foarte bune si ea e foarte vioaie, dar nu inteleg de ce nu accepta mancarea chiar deloc. Nu a afost mancacioasa niciodata, pana acum ne chinuiam cu laptele, acum bea lapte, dar tot foarte putin pentru varsta ei, aproximativ 600 ml pe zi. Si in greutate ia putin..dupa cum mananca. O alta problema e faptul ca se constipa foarte repede…i-am dat morcov, am incercat branzica facuta de mine..s-a constipat foarte rau. As dori sa stiu daca ar mai fi ceva de facut ca sa manance inafara de analize, rabdare….iar daca reusesc sa-i dau o portie de cereale pe zi ar fi prea mult sa-i pun cereale in lapte sau biscuiti pt bebe in fructe( poate le accepta, fara fiind acrisoare pt ea) pentru ai asigura totusi minimum de fier..minerale, ce or fi continand, sau pana la urma constipa intr-o cantitate prea mare. Va multumesc mult

1. Legat de alimentatie. Puteti combina linistita fructul cu biscuitii, legumele cu biscuitii, cerealele cu fructe, legume cu carnita de pui si asa mai departe…nu conteaza.

Puteti incerca diverse variante din alimentele permise la aceasta varsta cu conditia sa fie bine maruntite.

Puteti sa-i faceti supe si sa le dati simple, sa puneti cereale in ele, etc..Trebuie sa incercati si sa vedeti ce accepta.

2. Legat de lapte. La 6 luni copilul ar trebui sa manance 5 mese pe zi. Unii copii mai beau inca lapte noaptea si atunci sunt 6. Aceste 5 mese sunt: 2 de lapte si 3 de diversificare. Astfel, 600 de ml de lapte nu este putin daca, pe langa el, mananca 3 mese de diversificare.

3. Legat de constipatie. Daca intradevar este constipata (face scaune tari, sfarmicioase) atunci puteti sa incercati cu suc (sau fruct) de pere, prune, cu miez de strugure (fara piele si fara samburi), iaurt sau putin unt in mancare.
Morcovul si branza nu ajuta la constipatie. Din contra, morcovul (ca si banana) este un aliment care se administreaza in diaree, tocmai pentru ca leaga (intareste) scaunul.
Tot pentru constipatie ii mai puteti da un sirop de plante ( de ex. Lass Baby) sau supozitoare cu glicerina. Dar cu mentiunea ca copilul chiar sa fie constipat. Daca are scaun mai rar, dar acesta este moale, atunci nu este constipat.

In general, incercati sa menetineti un program regulat al meselor, lapte dimineata si seara, diversificarea pe timpul zilei, sa nu-i dati sa manance intre mesele principale decat asa, de gust, cateva inghitituri, daca pofteste ceva anume.

Mult succes!

Buna ziua
Va rog sa imi spuneti daca este normal ca un copil de 11 luni sa aibe printre scaune mai tari( normale) si scaune mai moi? Scaunele sunt influentate de alimente si la 1-2 ore dupa ce a consumat ceva poate avea scaun cu alimentele respective? Astazi copilul meu a mancat dimineata lapte cu cereale , apoi pere cu mar sub forma de compot cu 3 biscuiti , la o perioada a avut scaun normal, mai tarziu a mancat legume fierte cu fidea si un ficatel de pui si la o ora a avut un scaun mai moale , nici nu stiu cum sa il numesc a patat hainutele , avea un miros destul de intepator , acru , dar in interiorul pampersului scaunul exista adica nu eraabsorbit in pampers , existau bucati de scaun nu stiu cum sa ma exprim . Poate fi deranjat la stomac? asta este diaree? A mai avut si alte dati scaune de genul . Multumesc mult

Buna ziua,

Bebelusul meu de 7 luni are cam 4 scaune tari pe zi. Are continuu senzatia ca trebuie sa faca. Este normal? In ultimele 2 luni a luat cate 500g pe luna, si a crescut si in lungime cu cate 1cm. Daca nu ar face asa des as zice ca e constipat. Daca nu ar face asa tare as zice ca are diaree. Va rog sa-mi spuneti ce parere aveti. Multumesc.

Sunt multe lucruri de discutat aici, ce inseamna "tare", ce inseamna "are senzatia ca trebuie sa faca", care a fost tiparul de scaune pana acum, despre alimentatie si programul ei, hidratare, starea generala a copilului si altele.

De aceea nu pot sa-mi exprim o parere anume, in acest moment.

Cel mai bine este sa mergeti la un consult la pediatru, unde vi se vor pune toate aceste intrebari, va fi consultat copilul si veti primi o parere avizata.

Incerc totusi sa va descriu ce inseamna tare si ce inseamna are senzatia ca trebuie mereu sa faca. Face caca ca de iepure :)) dar multe "boabe" care se aduna intr-o gramajoara la fundul lui. Cam ca plastilina. Si se screme mereu cand e treaz, fie ca reuseste sa faca, fie ca nu. Lichide nu bea decat lapte (de la san si completare lapte praf), un mar facut la abur 7 min si apoi pasat si o supa pasata de legume (cam 150g). Apa si ceai nu vrea. Nu prea pot spune exact cat lapte bea dar cred ca in jur de 500-600ml pe zi (de la san + lapte praf, majoritar de la san). Mai mult nu vrea. Nu e mare amator de lapte.
Multumesc pentru raspuns, daca imi puteti spune ce credeti, apreciez.

Buna ziua.Am un baiat de 3 ani si jumatate care refuza sa faca caca, se abtine, isi strange fundul cat poate de tare, se ascunde de noi, fuge prin casa continuu, murdareste lenjeria intima.
In oct 2011 a racit, ii curgea nasul, tusea putin si a facut febra. Pediatrul ne-a recomandat Ospexim antibiotic sirop pentru 5 zile. A fost prima data cand i-am dat antibiotic. Pana atunci, totul a decurs ok: manca f bine, scaunele erau ok. Dupa incetarea tratamentului, copilul s-a constipat; initial am crezut ca i-am dat prea mult orez,banana, le-am redus si am marit portia de ciorba, prune, smochine, pere, mere, iaurt. Timp de 4-5 zile nu a iesit afara; la fundulet, orificiul rectal era rosu; i-am administrat un supozitor cu glicerina si un unguent (in 2 zile i-a trecut roseata). Abia a iesit cu supozitorul, f inchis la culoare, mirosea urat nu cantitate mare. In urmatoarele zile, am intensificat mesele cu ciorba, fructe si cererele integrale (Nestle, dimineata). Am administrat din nou supozitor, a iesit, la fel. De atunci, a inceput sa se abtina. In aceasta per am folosit pampers (doar debutasem cu dezvatul).
Am incercat sa il pun direct pe olita, sa il aduc pe vasul de WC, cu tot felul de povestioare,fara rezultat.
I-am dat un sirop pe baza de smochine, pere de 3 ori pe zi, dupa fiecare masa, cu rezultat pe termen scurt.
Am inceput sa ii dau dimineata miere, cu un pahar apa: rezultat pe termen scurt.
La sfarsitul lunii ianuarie, am ajuns la pediatru (altul)Ne-a interzis total utilizarea pampersului (de atunci nu il mai folosim), asezarea pe olita (el cere la olita numai pentru pipi) si adminsitrarea de Lactuloza – 5 ml o data pe zi timp de o saptamana, dupa pranz, Psilium in cerereale dimineata, tarate de grau in orice mancare, mai ales in lichide (ciorba), nuci, stafide (nu le accepta), Debridat de 2 ori pe zi, timp de 1 luna si unguent Hemosan pentru fundulet. Timp de o saptamana, cat i-am dat Lactuloza, nu s-a mai putut tine si a iesit afara. Caca a fost ok, la inceput cu miros puternic, sub forma de margelute, dar in zilele ce au urmat, a revenit la normal. Inca o saptamana dupa finalizarea tratamentului cu Lactuloza, a fost ok, apoi si-a reluat obiceiurile.
In prezent, am terminat si tratamentul cu Debridat, folosesc in continuare tarate de grau in ciorba, fructe pasate (pere, prune din compot, mere), Psilium dimineata in cereale.
Laptele utilizat este cel praft (Nestle Jr +2), pe care il bea seara, cam 150-200 ml maxim, iar dimineata folosim lapte de alimentara, fiert, pt cereale.
Sapatamana aceasta mi-am luat concediu, am stat acasa cu el si am reusit sa il asez pe olita numai seara si intr-o dupa amiaza inainte de somn (am obloane la geamuri si le las jos cand il culc, creand astfel un semi-intuneric) si duminica seara (era agitat, nu isi gasea locul in pat sa adoarma), marti dimineata si inainte de somnul de la pranz, l-am asezat pe olita, i-am spus ca nu ma uit la el, m-am prefacut ca dorm si a reusit sa faca caca (legat, fara margelute, culoare normala, nu mirosea strident, ca alte dati). De marti si pana azi, vineri, nu a iesit afara: alearga prin casa de colo colo, il vad cum se ascunde in alta camera cand ii vine sa faca caca, prefera sa se joace stand in picioare si nu pe jos sau in fund.
Am luat in calcul faptul ca episodul din toamana trecuta sa nu ii fi provicat ceva psihic, mai ales ca l-a durut funduletul, a fost si iritat.
Acum ma gandesc sa nu sufere de boala Hirschprung, megacolon, dar ma intreb de ce pana anul trecut nu a avut asemenea probleme (nici macar cand l-am trecut pe diversificare nu a fost asa).
Va rog sa imi oferiti un sfat, un remediu, sa ma dirijati catre un medic, o clinica…
Daca cauza este un psihica, cum as putea sa il ajut?
Va multumesc pentru timpul acordat,
Roxana David

@7 luni

Trebuie reevaluata alimentatia, in prima faza. Pare sa consume prea putine lichide. Deasemenea, meniul pt 7 luni este sarac, doar mar si supa ca diversificare este insuficient.
De aceea este bine sa discutati cu un pediatru care va poate detalia diversificarea.
Multe dintre aceste anomalii ale scaunului se rezolva cu o alimentatie corecta.

Daca alimentatia nu rezolva problema scaunelor, poate fi nevoie de tratament medicamentos.

@ 3 ani jumatate

Pare sa fie o problema care tine de psihicul si emotivitatea copilului. De aceea ar fi indicat sa discutati cu un psiholog care se ocupa de copii. Acesta va poate invata diferite trucuri pentru a-l ajuta sa scape de frica pe care, evident, o are cand vine vorba de a face caca.

Poate fi nevoie ca, in paralel cu terapia psihologica, sa fie utile si laxative usoare, gen Lactuloza, de aceea este bine sa mergeti in paralel si la un pediatru.

Evaluarea medicala completa a copilului pentru a elimina cauze fizice majore de constipatie se face cel mai bine intr-un spital de copii unde exista o sectie de gastro-eneterologie pediatrica (in orasele mari, de obicei). Pediatrul copilului va poate indruma, cu siguranta, daca considera necesar.

@ 3 ani jumătate In noaptea de sâmbăta spre duminica, de la ora 2 am a început sa vomite un lichid galbui. Orice i-as fi dat, voma. Am încercat 1/4 Motilium fără rezultat. Dimineața am mers la Pediatru, ne-a dat din nou Lactuloza Mip, miniclisme si supozitoare cu glicerina pt adulta. Ne-a recomandat in cazul in care azi nu face caca, sa revenim la spital sa ii facă o clisma acolo, sa ii pună o perfuzie si sa Facem analize. Nu s-a pronuntat asupra unui diagnostic, a făcut aluzii insa la o eventuala ecografie, colonoscopie la București. Ajunsi acasă, a reușit sa facă caca in urma miniclismei. A continuam starea de voma pana a adormit profund, aproximativ 4 ore. La trezire, a mâncat f puțin, i-am făcut din nou miniclisma dar vad ca nici acum, după mai bine de 2 ore nu si-a făcut efectul. I-am dat Lactuloza, un pic de ciocolata si cred ca a început sa il deranjeze la burtica pt ca se foieste si a cerut din nou la somn. Mi-e teama sa mă întorc cu el in spital pt ca recunoaște locul, azi dimineața a făcut f multă galagie, a fost f nervos, daraminte sa ii mai facă clisma sau sa îl pună la perfuzii…. Roxana David

Este bine sa tineti legatura cu medicul pana situatia se normalizeaza, chiar sa mergeti la spital daca este nevoie. Sanatatea fizica este prioritara, in acest moment iar o ecografie si niste analize sunt niste lucruri absolut de rutina pe care va recomand sa le faceti daca simptomele persista.

Buna ziua!
Am o fetita de 6 luni si jumatate si de 2 saptamani am inceput faimoasa diversificare,pana la aceasta varsta fetita fiind alaptata exclusiv la san.Meniul ei consta din urmatoarele:dimineata suc(mar+morcov+portocala)+cereale milupa;dupa amiaza supa legume(patrunjel+pastarnac+dovlecel)+cereale;seara branza calcica+mar(fruct/leguma).Mentionez ca cereale ii dau mereu pt.ca mi-au fost recomandate de medic pentru ca este sub greutate.Problema este urmatoare:de dimineata pana seara are foarte multe scaune normale (6-7 scaune) unele insa de consistenta cam tare.I-am dat Eubiotics insa tot la fel.Ce ar putea fi?Va multumesc!

Atat timp cat scaunele nu sunt sfarmicioase, nu este nici o problema, este normal sa se schimbe consistenta lor cu diversificarea si este firesc ca unele vor fi mai tari, altele mai moi, in functie de alimentele consumate.

Legat de cereale, acestea au tendinta sa provoace scaune mai tari si chiar constipatie, mai ales daca contin si orez. In pediatria moderna se evita excesul de cereale, ele fiind recomandate doar o data pe zi sau chiar mai rar.
Daco copilul este sub greutate, este bine sa renuntati la lichide (sucuri, supe) ca masa principala, ele fiind sarace in nutrienti, ocupand stomacul copilului si oferind doar hidratare. In locul lor se va da fructul intreg pasat sau legume pasate.

buna seara
am un baietel de 2 luni si o sapt. De vinei, azi fiind miercuri, mi-a iesit doar cu 2 scaune, care au consistenta unei paste ca mustarul. Am incercat sa il stimulez cu termometru si am vazut ca are 37 cu 4 desi nu il simt mai cald ca de obicei.
Il hranesc cu san, iar intre mese mai primeste cate 50 ml de ceai baby calm.
Doctorita de familie mi-a spus sa ii dau jumatate de supozitor de glicerina si ceai de musetel. E ok asa? Cam in cat timp ar trebui sa se vada rezultatele?

Consultandu-l la nasuc si urechi, pentru ca e mereu fornait desi noi tot scoatem mucisori, a spus ca ar avea o infectie a urechii medii, o otita medie in forma usoara, mai mult spre stanga. Nu stiu daca are legatura, dar la ochisorul stang a avut si o miniconjuctivita care a trecut cu ser fiziologic. Pt infectie ne-a prescris antibiotic-amoxicilina si eubiotics junior.
Desi dumneaiei e convinsa, mie mi-e cam frica sa dau la un copil mic antibiotic.
Un sfat, o parere imi puteti da?

Copilul nu este constipat si nu are nevoie de supozitoare cu glicerina, atat timp cat scaunul este moale si pastos. Este normala scaderea frecventei scaunului la copilul alimentat exclusiv la san. Va rog sa cititi postarea despre scaun la bebelusul alaptat de pe acest blog, veti gasi toate lamuririle acolo.

Sfatul meu, de ordin general, este sa aveti un pediatru pentru copil si problemele acestuia.

In situatia actuala, este benefic un consult ORL pentru a vedea daca cel mic chiar are o problema la ureche si necesita antibiotic.

Buna seara,
Va rog enorm de mult sa imi dati si mie un sfat. Fetita mea are acum 4 luni. Pina la 2 luni a avut scaune normale. Avea colici si am inceput sa ii dau supozitor cu chimen. De atunci nu mai are scaun Decat stimulata, cu termometrul. Pediatrul mi-a recomandat un chirurg,care vrea sa ii faca biopsie cu anestezie totala. Cand are scaun,cu termometrul, este pastos, nu sfaramicios. Va rog, dati mi un. Sfat,sa nu ajung la cutit.

Buna ziua!Baietelul meu de 2 ani si 6 luni este foarte constipat ( tare si ca caca de oaie).Medicul pediatru ia prescris sirop pe baza de lactuloza ( duphalac sirop – 5ml/3 ori pe zi)dar tot nu iese.Mentionez ca bea multe lichide(apa, fructe)si mananca si cereala la micul dejun, supe, etc., dar tot nu reuseste sa faca normal scaunele. Trec si cate 4-5 zile si nu face. Doctorita mi-a interzis sa-i pun supozitoare.Toata povestea cu constipatia a inceput de mai bn de 2 luni, de cand am renuntat la pampers.Cand a vazut ce a facut in olita (caca) s-a speriat si nu a mai vrut sa faca.Sunt intr-o mare dilema.Ce as mai putea sa-i dau sa iasa cu caca.As vrea sa rezolv problema cat mai repede pt ca nu mi se pare normal sa stea atatea zile fara sa faca caca.

Nu ati precizat de cate zile folositi Duphalac-ul. Acesta, folosit constant, da rezultate la toti copiii. Singura precizare este ca doza se administreaza toata o data, nu fractionata in 3.
Daca suspectati ca cel mic a fost speriat de ce a vazut in olita, este bine sa il familiarizati putin cu materiile fecale, sa ii aratati scutecul ca sa se obisnuisca cu ce e in el si sa-l asigurati ca nu e nimic rusinos sau rau.

Buna seara.Baietelul meu de 2 ani si 5 luni face pipi foarte rar (pe la 11-11.30 si seara la 22-23.00). Mentionez ca bea lapte dimineata – 240 ml, suc 150 ml, apa cam 500 ml + supa si laptele la culcare -240 ml.AR PUTEA AVEA CEVA GRAV? El nu mai face in pampers de 2luni si nu am avut probleme pana acum 5 zile, de cand cu problema cu decalotarea (am fost la chirurg si ia desfacut cum trebuie).Am facut sumar de urina si a iesit bn.Ar trebui sa-i fac ecograf?Pediatru a zis ca nu are nimic, dar mie imi este frica …. VA ROG DATI-MI UN SFAT. MULTUMESC.

Este bine sa-l incurajati sa faca mai des, sa-l puneti cu picoarele in apa calda de mai multe ori pe zi sau chiar sa-i dati inapoi pampersul cateva zile. Daca isi retine urina atatea ore, exista riscul infectiei urinare.
Daca copilul acuza dureri abdominale, trebuie mers la medic.
O ecografie poate fi utila.

Buna ziua,copilasul meu are 2 luni si 2saptamani aproape,si avem probleme cu constipatia.Nu a facut kk vreo5zile,si i-am pus termometru,atunci a facut cu greu si ff consistent a fost kk,de atunci i-am tot facut cu termometru o data la 2zile,kam o saptamana(mentionez k pediatru mi-a zis sa-i dau suk de morcovi,sau portocala,dar la el nu si-a facut efectul).Acum medicul ne-a recomandat lactuloza 2,5 ml /3ori(desi pe prospect scrie pt sugari 5ml de 3 ori zi),i-am dat 2 zile,dar inca nici un rezultat,si kk nu a facut deja de 4zile,ce sa mai fac?sa-i dau 5ml cum scrie pe prospect?multumesc mult.

Copilul este alimentat cu lapte matern,si ceai de chimen,vreau sa va mai spun k chiar dupa ce v-am scris saptamana trecuta peste citeva ore,micutul a facut caca,foarte mult,si foarte moale,k el se mai scremea cind ii faceam cu termometrul,iar akum nici n-a simtit nimic,am crezut k dc a facut caca,insamna k deja s-a mai reglat organismul lui cit de cit,dar vad k nu-i asa din pacate,azi iar este a 4-a zi de cind n-a facut nmk,numai pirturi scoate saracutul de el(vreau sa va mai intreb dc conteaza si alimentatia mea ,k nici la mine ku tranzitul intestinal nu este ff bine,dar incerc sa manink de toate,si akum mai ales sa beau in fiecare zi iaurt activia).Nu mai stiu ce as putea sa-i fac?va multumesc din suflet

Copilul alimentat cu lapte matern nu are scaun zilnic, el poate sa faca scaun si o data pe saptamana sau chiar mai rar. Asadar nu e nevoie de tratamente si interventii cu termometrul decat daca scaunulul este tare, uscat si sfarmicios. Altfel, este ceva normal ca un sugar alimentat natural sa aiba scaun rar.
Nu este bine sa primeasca morov si cu atat mai putin portocala la aceasta varsta.

Buna ziua; fetita mea de 6 luni si jumatate a avut scaun dupa 3 zile; pastos si format dar a facut foarte foarte greu si s-a chinuit de 2 zile. A tipat cand a iesit kk; i-am pus supozitor cu glicerina pt copii dar la scos intreg. Mentionez ca este alimentata la san si am inceput cu diversificarea. In jur de ora 10 mananca 1 piersica rasa sau mar ras, suc de portocale cu pulpa la amiaza supica (morcov, telina, ceapa si dovlecel/ gulie/conopida/ carnita piept de pui); toate le dau prin razatoare mai putin carnita pe care o tai marunt. In jur de ora 16 inca un fruct piure si seara ora 20 lapte. Mai papam si noaptea san.Am incept sa-i dau ieri la ora 10 si iaurt facut in casa a luat 2 lingurite dar nu pline; asta sa fie cauza?
Am inceput bine cu diversificarea? Gresesc undeva?

Daca scaunul este pastos nu trebuie sa va ingrijorati. Sunt de asteptat usoare modificari ale scaunului la trecerea de la lapte la mancarea solida.

Atat timp cat scaunul nu este tare si uscat, nu sunt necesare masuri laxative chiar daca copilul nu are scaun zilnic.

Se poate da iaurt.

buna ziua,am si eu un baietel d 2 luni si o saptamana,ii dau lapte praf nan,ceai d musetel am incercat si suc d morcov,cate o lingurita de supa de legume,dar degeaba e constipat in fiecare dimineata se chinuie,se screme alteori si plange ca nu poate face si trebuie sa il ajut,primul iese ff greu apoi iese normal si face doar o data p zi,e bn ca face zilnic dar numai ajutat,nu mai stiu ce s ii dau sa ii fac .va multumesc

credeti ca ar trebui sa ii schimb laptele praf nan?sau se poate sa se constipe de la picaturile pt colici LEFAXIN?va multumesc inca o data

Constipatia inseamna, in primul rand, scaun tare, uscat si rar.
Faptul ca cel mic se screme pana incepe sa elimine scaunul se datoreaza si imaturitatii tubului digestiv, nu inseamna obligatoriu constipatie. Cu timpul, defecatia va deveni mai eficienta si mai rapida.
Daca mananca cu placere laptele actual, nu este indicat sa-l schimbam.

buna seara!va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat:am un bebelus de 2saptamani si 3 zile,ii dau piept dar si lapte praf ca nu am destul laptic:(si face caca de doua sau trei ori pe zi,dar face fr greu o doare burtica,ii chioraie matele si se chinuie fr tare,problema e ca rezultatul este fr moale!este normal?ce sa fac sa nu se mai chinuie asa?multumesc anticipat!o seara buna

multumesc mult!am fost la pediatru(numa ca este din italia,greu e cu unii doctori de aici)…mia da pt colici dar mia dat si iam explicat cum sta treaba si mia dat medicamente pt diaree…iam dat numa un pliculet,dupa nu iam mai dat k era nu era logic knd faci diaree este altfel,mam informat (noroc cu internetul ca aici nu sunt asa de pregatiti,unii)o zi buna!

buna seara,fetita mea de 1 an si 4 luni spune k o doare burtica inainte sa faca treaba mare,practic se screme,dar nu iese tare,are episoade cand se constipa,dar nu spune tot timpul k o doare cand ii vine sa faca chiar si cand face doar niste bilute,mananca constant fructe ,legume,bea apa,dar nu-mi dau seama din ce cauza se constipa,ma sperie faptul k de cand se constipa nu a spus pana acum 2-3 zile de burtica,poate sa fie semnul unei enterocolite?!sau doar faptul k e constipata?enterocolita debuteaza pe langa dureri de burta si cu diaree din cate am inteles,ea nu are,va multumesc

Buna ziua.De vreo 3 saptamani scaunul fetei mele de 1 an si 9 luni este cam ciudat.Cand face dimineata o biluta tare si dupa masa face mult si normal, cand face mai mult, dar de consistenta tare.Nu-i mai dau banane si branza, ii dau suc de portocale, pere, supa, iaurt/lapte batut.Sa fie constipatie, desi nu se forteaza cand iese si are scaun zilnic?In privinta laptelui baut zilnic, cantitatea nu depaseste 200-250 ml/zi, la care se adauga lapte batut/iaurt, plus diverse preparate cu lapte, branza sau smantana.Credeti ca-si ia destul calciu din atat?Multumesc frumos.

Si eu tind sa cred ca este vorba de constipatie,desi nu-mi dau seama de la ce, pana acum 3 saptamani a avut scaune normale zilnic.Meniul ei e unul echilibrat, dimineata intotdeauna gem/miere, cereale, lactate(fara branza)….la amiaza supa /ciorba +felul 2(fara orez)…seara,budinci cu iaurt, cu mar,fidea cu lapte, mamaliga cu smantana…intre mese mananca fructe(in special mere si struguri, fara banane), ii mai fac suc de portocale, mar sau morcov si bea maxim 250 ml lapte pe zi(sper ca daca nu bea atat de mult dar mai mananca si o cutie de lactate gen iaurt, lapte batut pe zi, isi ia aportul de calciu).Sa consult un medic sau imi recomandati ceva care ar putea sa o ajute sa iasa mai moale?Ciudat e totusi ca nu se forteaza, are scaun zilnic si cel de dimineata e problematic, fiind foarte tare.Sunt zile cand mai face si dupa masa si acela e normal.

Buna seara , am si eu o problema,baietelul meu are 1 an si 5 luni si cam de la 9 luni face caca foarte rar,cam o data pe saptamana.Nu face tare,face un pic mai consistent,dar nu e bobite sau nu e sfaramicios.Am incercat toate metodele posibile.La recomandarea pediatrului a luat dulcopic 4 picaturi la 4 zile(cam la un an),dupa vreo 3 luni parca se reglase un pic ,facea la 2 zile,dar pediatru ia dat sa ia fier ca au iesit analizele ca era anemic si iar a inceput sa faca caca o data pe saptamana.I-am dat si duphalac si tot nu a avut efect.Mancarea lui consta in dimineata lapte de la san + vreo 100ml de lapte cu cereale cu prune, la 10 fructe (mere,pere,portocale,prune pasate),la amiaza supa de legume(dovlecel,dovleac placintar,cartof,brocoli,spanac,mazare,pastai verzi,marar,patrunjel)+ carne (peste,ficat de pui,pui),la 17.00 iaurt mai intii ii dadeam simplu iar acum ii dau cu prune , si seara ii dau legume din astea diuretice +branza cu smantana.La culcare iar san.Acum chiar nu mai stiu ce sa mai fac ,medicul zicea sa fac si o colonoscopie ,dar daca nu are scaunul tare oare e necesar? Mi-a mai zis si alt medic ca poate e lenes.Spuneti-mi va rog si parerea dumneavostra.Multumesc

buna ziua, tot incerc sa aflu care ar fi cauza constipatiilor fetitei mele, care acum are 6 ani. La 1 an si 3 luni a refuzat sa mai bea lapte si a baut doar ceai, dar o cantitate uriasa in jur de 4 litrii de ceai pe zi fara zahar fara nimic, credeam ca asa va renunta daca nu e dulce, insa ea a continuat, asa au inceput constipatiile, a baut ceai cam pana la 3 ani dupa care a trecut din nou pe lapte tot in aceeasi cantitate ca si ceaiul, de data asta nu praf ci cel din comert, ea nu a fost constipata atata timp cat a baut lapte praf ci abia dupa ce a trecut pe ceai, medicul de familie spune ca are megacolon, insa eu as dori un tratament ceva, nu pot sa cred ca nu se poate vindeca, mentionez ca ea face zilnic chiar si de cateva ori, e constienta ca daca nu face o zi urmatoarea este un calvar si sangereaza, insa tot face tare si sub forma de pietricele unite intre ele, indiferent ce ar manca scaunul este acelasi. E drept ca nu este un copil prea mancacios, nu a fost niciodata, dar mananca fructe in general mere si legume mai mult morcov zilnic, exista vreun tratament care sa vindece aceasta boala? Credeti ca bifido baby o poate ajuta? Va multumesc mult.

baietelul meu de aproape 4 ani refuza sa faca caca. Chiar mi-a spus ca nu mai vrea sa faca dupa ce s-a speriat ca a facut tare si l-a durut.Ce pot face pt a-i invinge aceasta teama ? Cunoaste cineva un cabinet psihologic specializat in acest tip de probleme?

Trebuie sa consultati un specialist pediatru in aceasta problema. Acesta va poate recomanda investigatiile necesare pentru a stabili un diagnostic corect.
In lipsa unui diagnostic, nu se pot face recomandari pertinente legate de tratament.

Daca scaunul este tare e necesar sa consultati un pediatru care va poate recomanda un tratament care va inmuia scaunul.

Daca nu se rezolva problema consistentei scaunului, nici un psiholog nu va reusi sa-l convinga.

acum scaunul nu mai este tare insa el a ramas speriat de ceea ce a patit cand a facut tare si refuza sa faca.De cate ori simte nevoia se abtine, i-am pus si microclisme si supozitor.Alta modalitate mai eficienta nu exista? Nu stiu cum sa-i inving aceasta teama, prin ce metode…..

buna ziua,
fetita mea de 7 luni are de vreo 5 zile cate 6-7 scaune pe zi unele normale, unele destul de moi si unul mai apos care cred ca e diaree ca intra in pampers aproape tot. este normal? ea inainte avea 2 maxim 3 scaune putin tari ca si plastilina. am renuntat de 2 zile la pere, ii dau doar mar sau banana si la masa de legume ii dau doar morcov cu carnita sau cu putin orez, nu a mai avut scaunul diareic dar are tot 6 scaune pe zi unele moi si unele mai normale ca si pireul de legume ce il dau. altceva nu are, nu a avut febra si nu o doare burtica, doarme bine, e vesela dar am inteles ca nu sunt normale asa multe scaune pe zi. am dus o mostra la laborator sa ii faca coprocultura si pt paraziti si astept rezultatul pe maine. ce ma sfatuiti? sa ii dau si eubiotics? credeti ca poate fi si de la mancare? am lasat-o la mami in unele zile si i-a dat ficat de pui cu mai multe legume apoi i-a dat gris cu lapte ce nu ii mai dadusem si apoi i-am dat si eu zilele urmatoare brocoli care era tot un aliment nou pt ea pt ca i l-am dat pt prima data, poate au fost prea multe pentru ea?
multumesc!

vreau sa mai mentionez ca medicul de familie care este pediatru m-a sfatuit sa fac analiza scaunului pentru rotavirus si adenovirus. poate fi vorba de asa ceva din moment ce ea nu avut febra sau alte simptome inafara de cele 6 scaune zilnice? Multumesc si astept raspunsul dvs!

Buna ziua. Copilul meu are 2ani si cinci luni. Nu am avut probleme cu el pana acum 1 luna cand a inceout sa faca caca mai rar si cu mici dureri. De o saptamana nu mai vrea, sau nu mai poate sa faca caca. Il pun pe olita sau WC si nu vrea sa se screme, doar sta asa si zice ca nu iese. dvs ce imi recomandati?Mentionez ca i-am luat sirop laxativ pe baza de plante si chiar si asa nu a facut caca. Va mutlumesc!

Este de asteptat ca scaunele sa se modifice la inceputul diversificarii, mai ales daca ati introdus multe alimente noi dintr-o data. Se pot face analize de scaun. Daca acestea sunt normale si copilul se simte bine, nu aveti de ce sa va ingrijorati.

Buna ziua. Daca se poate va rog frumos sa ma ajutati si pe mine, deja nu mai stiu ce sa ii mai fac baiatului meu. David are 7 lun jumatate, si deja avem o luna jumatate de la diversificare. Problema este ca saptamana aceasta s-a constipat si am incercat toate remediile posibile dar nu a avut efect mai nimic. Adica, mai exact, am scos morcovul din piureul de legume, am incercat sa ii dau la masa de dimineata de fructe asa : para, piersica, pruna, dar fara prea mult succes. Mentionez k desi legumele le mamnanca foarte bine, nu prea accepta fructele dimineata … s-a intamplat rareori sa manance un pic mai mult din ce ii pregateam, dar de cele mai multe ori 4-5 lingurite si atat, dupa nu mai vrea. Am incercat chiar si cu un pic de zeama de portocala, poate poate …. nimic. Ceai de musetel la fel, i-am facut, i-am oferit, bea … dar nu prea mult. AM incercat deci cam toate remediile pe care le-am stiut si de care am mai auzit intreband diferite persoane dar fara prea multe rezultate. Mentionez deasemenea k baiatul e vioi si zambaret, il vad cand se screme, vrea sa faca, nu plange si reuseste chiar sa faca un pic (in sensul k cateva zile la rand sapt asta a facut cateva bobite tari), iar azi de dimineata a facut la fel un pic, si cu o consistenta mai moale fata de zilele trecute … As tinde sa cred k e din cauza k ar fi deshidratat, pt k lichide dupa cum am mai spus nu prea vrea, din cand in cand reusesc sa ii dau ceai sau apa, dar nu foarte mult, nu vrea sa bea, iar cu fructele la fel, cu greu … Ce mi-ati recomanda?

Buna ziua!

Fetita mea de 3 luni a avut scaune rare inca de la inceput. Facea cam odata la 2-3 zile. Ultima oara insa a facut dupa 7 zile, iar acum se fac 9 zile si niciun scaun… Este alaptata exclusiv. Stiu ca cei alaptati fac mai rar, dar am inceput sa ma ingrijorez si nu as vrea sa gresesc daca nu actionez din timp. E ok sa ii pun un supozitor sau microclisma? Mentionez ca nu e mancacioasa si a luat putin in greutate de la nastere, dar este un copil vioi, vesel, doarme bine si nu e plangacioasa.
Multumesc!

Este bine sa consultati un pediatru care va poate evalua corect alimentatia si sa va sfatuiasca ce anume trebuie schimbat. Tot medicul va poate prescrie un tratament, daca considera necesar si problema nu se remediza din alimentatie.

Regret acum… I-am facut o microclisma. A facut un scaun maaare, insa perfect normal ca si consistenta si culoare. Ma asteptam sa miroase f urat, dar nu a fost asa. E drept ca am aplecat urechea la sfaturi si la uimirea celorlati cand au auzit ca face atat de rar. De atunci, de pe 4 feb, nu a mai avut scaun. Cred ca isi mentine ritmul. Totusi, v-as intreba, cand devine motiv de ingrijorare?

buna ziua,sunt foarte ingrijorata in privinta bebelusului meu,are 6 luni si are cam 2 saptamani de cand nu-mi mai iese cum trebuie cu scaunul:iese bobite tari si foarte rar chiar la 4 zile cand i-am bagat supozitor cu glicerina.O doare ingrozitor cand iese si plange.Sunt foarte speriata ca de 2 zile imi sta numai in febra,nu vrea sa mai manance are stari de voma ,ii scade cand ii dau nurofen apoi iar creste,i-am bagat si supozitor cu nnovocalmin ,oare o fi din cauza la constipatie?Va rog frumos sa-mi raspundeti

BUNA ZIUA,AM O FETITA DE 2 ANI SI ESTE FOARTE CONSTIPATA,FACE DOAR CU SUPOZITOR SI SCAUNUL ESTE TARE ,ACUM II DAU DEBRIDAT SI LACTOZA SI TOT NU FACE ,SCAUNUL NU SE INMOAIE.II DAU DE TOATE SUC,FRUCTE.NU STIU CE SA MAI FAC.

Buna ziua! In speranta ca imi veti raspunde va scriu si eu marea mea pb. Baietelul meu are 2 ani. De mititel a avut pb cu scaunul. La inceput am zis ca fiind alaptat e normal. Dupa diversificare nu a mai fost normal. Pana la 1 an a avut scaun zilnic cu supozitor. Dupa 1 an l-am reglat cu biotic's pana la 2 ani, cand de la un sirop de tuse ce continea menta l-am constipat. De 4 luni ne chinuim si nu reusesc sa il fac sa aibe scaun normal singur. Am incercat lactuloza, duphalac, dulcopic,lass baby, jarro daphillos, biotics, linex, ceai de musetel, soc…tot ce am putut si am auzit. Ziua Lui arata cam asa la 10 250 ml suc de fructe( mar, portocala, mircov) si o felie de Paine cu branzica, la 13-14 supa, la 17 iaurt, si seara legume cu carne sau ficat sau peste. Spuneti-mi va rog unde gresesc? Mentionez ca toate siropurile I le-am dat pana intr-un an pt ca eram disperata la propriu. Scaunul Lui e tare, uscat, dur si foarte rar la 4 zile -5, cand intervin cu supozitor

Am uitat sa mentionez, are 2 ani si 5 luni, lapte bea 500ml pe zi, lichide totale aprox 2l, si faptul ca am mai incercat prune uscate, stafide, fructe deshidratate, ulei de ricin iar momentan am inceput un sirop laxativ de la omegapharma, fara Mari asteptari sincer. Miscare face zilnic afara. Va rog dati-mi un sfat cum sa fac sau unde sa merg cu el. Am consultat 4 dr.printre care si un homeopat. Nu am nici un rapuns. La toti totul e bine, numai mie mi se pare ca nu

Buna ziua ..am si eu o problema ..am o fetita de 2 ani 6 luni si de cand s-a nascut avem probleme cu constipatia face odata la 3 zile si atunci knd face e cu sange …am fost la mai multi medici si neau prescris laxative(dulcopic …duphalact) dar fara efect…va rog daca puteti sa ma ajutati cu un sfat ,,,,va multumesc!!!!

BUNA ZIUA! avem si noi o fetita de 3 ani jumatate.de 2 luni refuza sa mai faca pipi,spunand ca o ustura.am consultat mai multi medici ,am facut de 2 x analize dar i-au iesit perfect.mentionez k o convingem f greu iar dupa ce face tine mana numai acolo si se freaca,se schimba la fata si uita doar dak o ducem la plibare sau ii aratam ceva interesant.ce este de facut? ajutati-ma cu o parere,va rog!

Buna seara am un baietel de 6 luni, varsta corectata 4luni(prematur nascut, 1300g, acum are 6700), si ne chinuim cu constipatia de ceva luni. Cat a stat in maternitate, 2 luni, i s-au administrat sonde si supozitoare, luna a 3 cand l-am adus acasa a iesit bine cu scaunul, dar de la 4 luni iese fff.greu. Am incercat sa renunt la stimulare cu supozitor si termometru, i-am dat si Duphalac, si Debridat si Hepaid Jr. Nimic insa,iese singur dupa 5-6 zile dar dupa ce trec 4 zile totusi il ajut un pic cu gimnastica si termometru. Am sperat ca diversificarea alimentatiei il va ajuta. am inceput de 3 sapt cu suculet de morcov, mar, mar copt, supica de legume- acum ii pasez si legume, inafara de morcov…lapte matern papa putin cam 150 ml/zi, in rest primeste Aptamil si cereale milupa cu 4 fructe. Ce as putea sa mai fac? Pot incepe sa ii dau branzica sau carnita? Sunt permise galbenusul de ou prepelita sau branzica calcica din lapte de capra? Va mjultumesc si astept sfatul dvs.

Tin sa precizez ca scaunele nu sunt tari sunt de consistenta normala, ca cea a mustarului, deci nu stiu daca este constipat sau nu stie el sa " iasa singur""

Doamna Doctor, buna ziua! Am si eu rugamintea sa ma ajutati cu sfaturi. Problema noastra este: am o bebelusa de 4 luni cu o greutate de 5 kg. A fost suspecta de megacolon congenital insa in urma irigografiei s-a infirmat suspiciunea. Dar, totul se comporta ca la megacolon: scaune cu plans si muuult chin, scaune ce sunt f mici cantitativ insa totusi moi, pastoase. nu elimina un scaun complet ci cam de 5-6 ori o mica cantitate.E fff constipata, daca inainte reusea de evacueze continutul colonului pe parcursul unei zile, acum nu mai face asta eu trebuind sa apelez la microclisme. nu mai stiu incotro…am incercat: milchzuker, debridat, bifido baby, protectis, linex….lapte special, alfare. nimic nu merge, e mai rau pe zi ce trece. Va multumesc anticipat ptr interes si raspuns.

Buna ziua. Am si eu o intrebare. Am un bebe de 2 luni jumate si este foarte constipat. am inceput sa ii dau lass baby si 5 ml de suc de mere insa a inceput sa faca caca verde inchis si miroase foarte urat. Nu face nici acum decat cu termometrul sau cu supozitor. Din ce cauza are asa culoare caca? o fi din cauza siropului lass Baby???

am un baietel de 7 luni si a inceput sa aiba scaune dese si moi,dintisorii nu ii dau,am fost la pediatru mi-a recomandat sumetrolim sirop,biotic baby,hydrasec,smecta pe care nu o ia sub nici o forma,mucilagiu de orez nu vrea,morcov pasat nu vrea,doar banana a acceptat si ceai de menta,in plus ca ma chinui cd trebuie sa ia siropul,au trecut 2 zile si mari schimbari nu observ,ce sa fac?

Ce ne facem noi mamicile cu acesti bebelusi cu probleme?Nici eu nu mai stiu ce sa cred ma preocupa tare piticul meu are 4luni si are scaun numai stimulat spre deosebire de ceilalti bebelusi eu am descoperit ca l ajuta apa calda dupa ce iam dat si lactoza si a facut diaree cu supozitoare se irita mereu cu termometrul plinge prod.pt.colici nici ele nu mau ajutat problema este ca bebele meu nu este constipat el face moale si chiar spumos dar mereu stimulat ca si cind ar avea muschii anusului contractati.Eu nu stiu pina cind dureaza aceasta problema daca este vorba de o imaturizare a intestinelor nici nu cred ca stimularea este o obisnuinta pentru el pentru ca il las sa se chinue singur sa faca in pempars dar nu rezulta nimic ba mai rau plinge trage multe pirturi schimb o gramada de pemparsi patati doar un pic si se mai si irita.Ghiuveta ne ajuta mult dar ma ingrijorez pentru ca ar putea sai afecteze coloana il tin ghemuit cu o mina iar cu cealalta ii dau apa calda la fundulet ca si cind las spala asta se intimpla cam15 /20 de minute de 5/ 6 ori pe zi iar in ultimul timp imi este din ce in ce mai greu pentru ca acum are8 kg imi fac griji sa nu cumva sa aiva ceva la intestine cum ar fi megacolonul sau alte probleme de care eu nu stiu prea multe eu am cerut un scan sau o irigografie nu stiu exact ce e bine dar medicul a zis ca este prea mic.Ce e drept nici nu sunt in Romania sa merg la particulat sunt in Uk si aici depindem de medicul de familie dar pina reusesc sa ajung in tara poate imi este de folos un sfat Va multumesc

Doamna doctor am un bebelus de 4 luni il hranesc la sin maninca foarte bine si mai bea si apa inca nu iam dat sucuri de nici un fel problema e ca bebele nu are scaun decit stimulat si nu este constipat el face moale si spre sfirsit chiar spumos dar nu inteleg de ce trebuie stimulat mereu de parca ar avea muschii anusului contractati am incercat si cu ceaiuri de colici si cu supozitoare si termometeu dar mereu plinge si se irita si face diaree.Eu nu stiu cit mai dureaza aceasta problema daca este vorba de o imaturizare a intestinelor nici nu cred ca stimularea este o obisnuinta pentru el ca lam lasat sa se chinuie singur dar nu face decit sa pateze o gramada de pemparsi si se si irita ma tem sa nu cumva sa aiva ceva la intestine cum ar fi megacolonul sau alte probleme de care eu nu stiu nimic am cerut sa i se faca un scan dar cum suntem pe alte meleaguri depindem de medicii de familie si bine inteles ca mau refuzat spunindumi ca nu sunt singura cu asemenea probleme si ca bebele o sa si revina odata cu diversificarea ceia ce nu prea cred cu siguranta ca atunci cind maninca si alte alimemte o sa fie mai dens si mai greu de eliminat si o sa ajunga la constipatie.Spre deosebire de ceilalti bebelusi am descoperit ca l ajuta apa calda spun asta poate ca vreo mamica nu stie si poate incerca si aceasta varianta decit celalalte metode care sunt si mai dureroase Eu il tin pe bebe cu o mina pe sub burtica si l prind de picior asa ca si cum ar sta ghemuit iar cu cealalta mina ii dau apa calda la fundulet ca si cum il spal si asa timp de10 /15 minute de 4/5 ori pe zi il stimulez si l fac fericit Desi ma preocupa si aceasta pozitie ma gindesc sa nui fac probleme la coloana iar mie mie din ce in ce mai greu ca sa marit si este greu sper ca incurind sa poata sa faca singur pina atunci poate ma ajutati cu un sfat.Va multumesc si va doresc sanatate

Buna ziua,
am un bebelus de 1 luna si 2 sapt alaptat exclusiv la san, nu are sacaun nici dupa 4 zile, cand ii pun supozitor cu glicerina iese normal, scaun laptos galbui.Are colici puternici.Pot sa-i administrez un prebiotic?bifido baby pt reglarea scaunului si poate scapam si de colici?Multumesc

buna ziua, baietelul meu de 2 ani si jumatate este foarte constipate. De o luna de zile face scaune foarte tari sub forma de cacareze, il doare cand face si uneori face cu sange din cauza ca se screme mult. Scaune are in fiecare zi, cateodata chiar de 2 ori pe zi si tot constipate e.

Seara si dimineata bea cate 200- 230 ml lapte, pe la 9:30 mananca 2 pere sau o para si o piersica sau o para si 3-4 prune, la pranz piure de legume si o pulpa de pui sau ficatel si paine, la 17 un 150 g iaurt si biscuit, la 20:30 paine cu muschiulet, rosie, ceapa, mar si o bucatica de cascaval. Intre mese mai manaca cateva guri de compot de piersici sau suc de portocale.

Am senzatia ca nu bea destule lichide, dar nu vrea, sant tot timpul cu paharul cu apa dupa el si tot degeaba. Si cand mananca numai fructe, iaurt si supa (si laptele de seara si dimineata) e constipat. Bifido baby sau linex nu il ajuta. Cand am fost plecati de acasa nici macar supozitoarele nu au functionat pentru ca nu vroia sa faca, nici acasa nu prea vrea, avem o intreaga rutina, stau cu el, ne jucam etc.

Credeti ca siropelul lass baby ne poate ajuta?

4 prune uscate + 2 lingurite tarate de grau + 2 lingurite seminte de in + jumatate cana de apa. toate se amesteca cu blenderul seara si se lasa la macerat pana a doua zi. eu i le dau baietelului meu in varsta de 1,4 luni dupa biberonul de lapte, dimineata si imposibil sa nu faca in cursul zilei. am incercat reteta aceasta dupa ce am testat toate siropurile cu probiotice si nu numai, fara niciun rezultat. baiatul meu a suferit de constipatie cronica de cand l-am nascut si facea numai cu termometru, supozitoare, microclisme, cam la 3 – 4 zile. dupa 1 an de chin si de incercat tratamente fara rost am aflat de aceasta reteta naturala total intamplator. cu ajutorul acestui amestec baietelul meu face zilnic, fara chin. in fiecare zi ii multumesc persoanei care mi-a spus de ea. o postez si eu la randul meu, ma gandesc ca poate mai exista si alte mamici care trec prin chinurile prin care am trecut eu cu baiatul meu timp de 1 an. si inca ceva.. constipatia pe o perioada lunga de timp are urmari grave! nu o lasati asa! noi am aflat asta cand ni s-a spus ca din cauza constipatiei netratate baiatul are colonul dilatat, megacolon. acum incercam sa reparam raul facut prin scaun regulat, zilnic. ar fi sanse sa revina la dimensiunea normala.. Doamne ajuta!

Buna ziua am un baietel de 1 an si 9 luni pana acum un am ai dadeam lapte praf aptamil de 9 luni ai dau lapte din comert de cand am inceput sai dau laptele din comert de constipa face caca foarte tare si uneori sfaramicios am uitat sa precizez k am schimbat multe firme de lapte .baietelul a fost foarte mancacios si acum este mananca de 4 ori pr zi si 2 sticlute de lapte una dimineata si una noaptea .problema e sa fie constipat de la laptele din comert?ce sfaturi imi dati sa preiau din nou laptele praf?

Buna ziua,am si eu un baietel in varsta de un an si 5 luni,care nu exista saptamana de la D.zeu sa nu face moale gen diaree o data p zi si sa se irite groaznic la fundulet,il dau cu violet si cutaden si in doua zile ii trece,dar nu inteleg orice i.as da,la o saptamana cam asa,o data face moale si se irita,in rest scaunele sunt moi,unele normale,consistente,care este problema?!.Multumesc..ast rasp.d.voastra..

Buna ziua,doamna doctor.am o fetita de 2 saptamani care este alimentata cu lapte formula(Aptamil) si bea ceai de chimin,anason,fenicul,musetel si tei toate amestecate.face scaun pastos 1 de 2 ori pe zi dar numai daca este stimulata.doctorita de familie ne-a dat si debridat sa ii dau,a spus k ajuta.intrebarea mea este trebuie sa schimb laptele?este constipata?va multumesc

buna ziua.am o fetita de un an si 3 luni si de vreo cateva zile are cam 3-4 scaune in 24 ore,e normal?precizez ca scaunele sunt normale nici tari nici moi.multumesc anticipat pt raspuns

Buna ziua!
Sant mamica unei fetite de aproape 3 luni si jumatate si a-si dori sa stiu daca este normal ca un sugar sa transpire si sa miroasa, la aceasta varsta precoce?
Astept raspunsul dvs!
Va multumesc!

Buna ziua….am o fetita de 2 luni jumate…de la o luna avem probleme cu constipatia…prima data iam dat debridat…la recomandare doctoritei,nu a functionat,apoi iam dat lass-b cu care am mers bine vreo luna…acum incer cu lactuloza care se pare ca nu prea isi face efectul…..ce ma sfatuiti…..nu vrea sa-i bag prea des supozitoare…

Doamne fereste! Cum sa il lase 9 zile??? Daca aude medicul meu specialist i se zburleste parul. Si verisoara mea a avut aceeasi pb si a mers la Urgente. A foat grav mustruita de medic. Si bebe avea 4 zile de cand nu defecase. D-voastra d nu defecati 9 zile cum va simtiti? nu prea bne, nu? dar saracul copil.
Si bebe meu are aceeasi pb si il ajut cu termometrul. Si medicul mi-a.zis clar ca NU provoaca depedenta.Sa nu il las niciodata asa mult tp fara sa faca.

Am o fetita de 4 ani care sufera de constipatie psihogena!are o dieta bazata pe fibre dar degeaba, am fost si la psiholog, gastroenterolog, numai stiu ce sa fac!spune ca n are medical nimic, dar fiind constipata se abtine, neputand functiona decat cu laxative. Sunt disperata! Indrumati ma va rog, ce sa fac? Multumesc!

Incearca grau spelta fiert 10 minute amestecat cu un fruct si miere. Da i asta in fiecrae dimineata. La noi functioneaza f bine. Desi se abtine sa faca reteta asta il obliga sa faca cel tarziu a doua zi

Buna seara.am o fetita de 2 ani si se confrunta cu o constipatie de aproape 1 saptamana.nu am patit asta niciodata…i am administrat supozitor cu glicerina dar nu le mai suporta.plange pana se invineteste la fata…i am dat si duphalac dimineata la micul dejun 5 ml….eu cred ca nu mai este constipata,are gaze la stomac si poate sa le dea afara si sr pateaza pe chilot…cere intr una "kk"o pun pe olita si se ridik imediat,nu mai vrea sa stea de frik k o doare…intrebarea mea este:pana cand tine frik asta la ea de a nu mai fc kk la olita??deci nu stiu ce sa ma mai fc,st foarte disperata mai ales cand o vad k sufera….ast un rasp de la d voastra,d na dr….multumesc

Bună, am o fetita de o lună și aproape o săptămână, ma tot chinui cu ea să iese cu scaunul, o ajut cu termometru si cand il face la început ii tare si după il face mai moale, dacă nu o ajut cu termometru nu vrea să facă nimic, se screme si incepe a plânge, am consultat medicul acum o saptamana si a spus ca e normal ca ea să iese odată pe săptămână cu scaunul, e hrănită cu lapte praf, mia spus sa nu ii dau nimic altceva înafara de lapte nici ceai nici apa.

Draga Anonim. Si noi am avut aceasta problema cu baiatul nostru. Are tranzitul mai lenes si inca si acum la 3 si 4 luni se chinuie un pic sa faca caca. Si el facea tot rar si s-a reglat pe parcurs. E posibil sa fie de la lapte praf. Daca ai putea sa l alaptezi poate ar fi mai bine. Recomandarea mea este sa nu l chinui cu termometru in fund. Noi am primit si un tratament homeopat si a functionat. Se pare ca, in cazul nostru, sistemul neuronal-vegetativ nu s-a dezvoltat complet. Insa se va rezolva cu timpul.

Buna ziua! Am o fetita de 1 an si jumatate care face caca cam la 3 zile (2 zile nu, a treia da) in iunie s-a constipat foarte tare scaunele au fost tari si bucati mari incat i-a facut fisura si au aparut cateva picaturi de sange, de asemenea a plans ff tare… am vorbit cu pediatrul si mi-a dat duphalac pt 5 zile, urmatoarele 2 zile a facut normal, tot cu putin sange, iar celelalte 3 nu a mai facut, i-am pus microclisma si nimic, dimineata urmatoare i-am pus si supozitor si a facut din nou tare…am inceput sa-i dau reflor forte si la 3 zile daca nu facea ii puneam microclisma, dupa 2 saptamani s-a reglat in sensul ca ii dadeam doar reflor forte 1 pliculet pe zi. In august am oprit reflorul pentru cateva zile si dupa o saptamana au reaparut problemele… acum ii dau de 20 de zile reflor si parca nu mai are nici un efect… atat ca scaunele nu mai sunt atat de tari. Pana acum o saptamana i-am dat lapte de san, acum am inceput sa-i dau lapte Napolact indulcit cu miere (laptele praf mi l-a refuzat categoric). Mananca legume, ciorbite, supe, in schimb accepta ffff greu fructele. ultima data a facut acum 3 zile, azi i-am dat Duphalac 5 ml dimineata, am zis sa nu-i mai pun atatea microclisme si i-a venit sa faca caca, am pus-o la olita cu apa calda, s-a scremut vreo 10 min si nimic, apoi a inceput sa planga, sa urle, a si vomat un pic, i-am pus o microclisma si nimic, s-a scremut si a iesit tot lichidul, acum i-am pus un supozitor si a adormit… mi-e groaza, nu stiu ce sa mai fac. Ce analize sa-i fac? Ce e de facut?

buna ziua , am si eu un baiatel de 4 ani jumatate. ii e frica sa mearga la toaleta pentru caca. iese o data la 4 zile si acela fortat cu lactuloza. ii dau , se foieste , alearga si plange isteric. in ceea ce priveste alimentatia , mananca f putin si numai mancarurilepreferate, in special : cartofi piure( daca ar fi toata ziua) , la amiaza mananca supa sau ciorba dar fara legume strecurata . dimineata pateu / lapte cereale/ albusul de la oul fiert. in schimb imi bea cate un pahar lapte la amiaza si seara . i am facut teste pentru viermisori si nu are . nici nu stiu ce sa ma fac cu el .

Am si eu o fetita de 3 luni.mananca mereu la 4 ore program facut de ea.mananca intre 120-160ml. vroiam sa stiu daca e bine asa sau trebuie sa manance mai mult sau mai des?eu o rog mereu Dar nu vrea nu am ce sa ii fac. app mananca lapte de la san dar tr sa ma mulg mereu pt k refuza sanu… multumesc

Buna ziua. V-as fii recunoscatoare daca mi-ati raspunde. Bebele meu are 4 luni si de 1 luna incoace face caca la 4/5/6 zile, fara prea mari eforturi, legat, culoarea mustarului si putin mai inchis, intr-o cantitate mai mare si care miroase putin, cred eu ca este destul de normal ca aspect.
Papa doar lapte de la san. La recomandarea medicului ii administrez Espumisan si Bonnisan inca decand am venit din maternitate cu el. Elimina gazele de la stomacel des si uneori este iritat la eliminarea lor.
Intrebarea mea este: sa ma ingrijorez ca face caca asa de rar?
Sunt eu vinovata prin ceea ce mananc de frecventa rara scaunelor lui? Medicul meu mi a spus ca da, povestindu-i aceste lucruri.
Imi luati o piatra de pe inima daca ma lamuriti.
Multumesc

buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu cateva sfaturi deoarece sunt foarte ingrijorata oentru fetita mea care are 7 lunide 2-3 saptamani duupa ce a facut vaccinul de 6 luni si-a schimbat scaunu face foarte tare,…din ce in ce mai tare se chinue enorm chiar o zi intreaga si face abia seara foarte putin e agitata, plage foarte tare atunci cand reuseste sa faca un pic…toata ziua inpinge de nu mai poate nu stiu ce sa ii fac…am dus-o la pediatra ei mi-a zis sa ii dau lichide apa si suc iar mancarea nu de de vina asa mi s-a spun….dar degeaba fetita mea e sub greutatea normala ii…de cand a inceput sa faca caca tare i-am scost carnea , morcovul si bananele din alimentaie….manca dimineata pireu de fructe(mar, para si biscuite)…la dupa msa pireu de cartofi foarte moale facut cu lapte…sau o supica de cartof ….iar searra un biberon de lapte cu cereale!…lichide bea mult!..nu stiu ce sa ii mai fac mi si frica sa ii dau asa mancare consistenta…dar nu pot sa o las nici flamanda deoarece laptele nu il prea bea de obicei cand e ora unei mesea lapte il refuza aproape tot timpul iar cand incerc cu mancarica papa, nu o refuza!…O alaptez cu lapte praf de la 2 luni iar diversificarea am inceput de la 5 luni…si pana acuma nu a avut nici un fel de problema, multe alimente noi nu i-am introdus in afara de ce am scris aici!..asa cum am spus am scos morcovul, carnea de pui si bananele ce am crezut ca o derajeaza la facut scaun..si degea a trecut o saptamana de cand ii dau mancarica mult mai usoara dear degeaba!…ieri am fost din nou la medic si din nou nu mi-a dat nimika…cica sa ii fac masaj si sa ii dau lichide asta fac tot timpul…Chiar nu mai inteleg nimika! nu pot sa o vad toata ziua plagand si chinuindu-se cu scaunul…mi-e frica sa ii mmai prepar mancarica pe saturate, laapte bea putin il cam refuza…ce e de facut???? va rog ajutati-ma!

Noi Avem aproape 7 luni!!!am avut problemele astea p la 4 luni!!de at am inceput cu mancarea…p fiecare dimineata Avem iaurt in program,simplu f fructe!!!mai trz piure d fructe fara biscuiti sau cereale,,ciorbita cu sau fara carne cu painica !!!nu respectam anumite reguli iar lapte nu mancam deloc!!!!piure de urzici ai putea incerca acum,e f bun!!!

buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu cateva sfaturi deoarece sunt foarte ingrijorata pentru fetita mea care are 7 luni de 2-3 saptamani dupa ce a facut vaccinul de 6 luni si-a schimbat scaunu face foarte tare,…din ce in ce mai tare se chinue enorm chiar o zi intreaga si face abia seara foarte putin e agitata, plage foarte tare atunci cand reuseste sa faca un pic…toata ziua impinge de nu mai poate nu stiu ce sa ii fac…am dus-o la pediatra ei mi-a zis sa ii dau lichide apa si suc iar mancarea nu e de vina asa mi s-a spun….dar degeaba fetita mea e sub greutatea normala iar de cand a inceput sa faca caca tare i-am scost carnea , morcovul si bananele din alimentaie….manca dimineata pireu de fructe(mar, para si biscuite)…la dupa masa pireu de cartofi foarte moale facut cu lapte…sau o supica de cartof ….iar seara un biberon de lapte cu cereale!…lichide bea mult!..nu stiu ce sa ii mai fac mi si frica sa ii dau asa mancare consistenta…dar nu pot sa o las nici flamanda deoarece laptele nu il prea bea de obicei cand e ora unei mese lapte il refuza aproape tot timpul iar cand incerc cu mancarica papa, nu o refuza!…O alaptez cu lapte praf de la 2 luni iar diversificarea am inceput de la 5 luni…si pana acuma nu a avut nici un fel de problema, multe alimente noi nu i-am introdus in afara de ce am scris aici!..asa cum am spus am scos morcovul, carnea de pui si bananele ce am crezut ca o derajeaza la facut scaun..si degea a trecut o saptamana de cand ii dau mancarica mult mai usoara dar degeaba!…ieri am fost din nou la medic si din nou nu mi-a dat nimika…cica sa ii fac masaj si sa ii dau lichide asta fac tot timpul…Chiar nu mai inteleg nimika! nu pot sa o vad toata ziua plagand si chinuindu-se cu scaunul…mi-e frica sa ii mmai prepar mancarica pe saturate, lapte bea putin il cam refuza…ce e de facut???? va rog ajutati-ma!vreau sa specific ca inainte facea scaun zilnic iar cnsistenta lui era normala!!!

si problema asta la voi a trecut de la sine? chiar nu stiu ce sa fac ce fel de mancare sa ii dau ca sa nu ii fac mai mult rau!..iar pireu asta de urzici de care zici cum e cum se prepara ca nu am auzit de el… sunt pentru prima data mamica si la toate lucrurile acestea ma ingrijorez si intru in panica fug repejor la pediatra dar nu ma ajuta cu nimika… 🙁

Buna seara!vreau si eu sa va intreb in legatura cu bebe meu care are 4 luni e alimentat doar cu san si de o perioada a inceput sa faca caca din ce in ce mai rar adica l.am lasat si 4 zile si nu a facut singur a trebuit sa.i fac microclisma. Scaunul e de culoarea mustarului si legat. Nu se screme nu plange da doar basinute dar caca daca nu ii fac microclisma nu face. Cand era mai mic facea dupa fiecare masa dar a inceput sa faca o zi da una nu si tot asa pana a ajuns sa nu mai faca deloc singur. Va rog sa.mi spuneti o parere pentru ca medicul meu a zis ca e constipat si sa incep sa.I dau cate un pic da portocala. I.am dat intr.o zi dar degeaba.

Buna ziua! Am un bb de 9 luni jumate si vad ca e constipat face o data la 3 4 zile cu toate ca ii dau mere pere prune piersici zilnic ! Inainte facea o data pe zi de dimineata dar de la un timp numai asa face la 2 3 4 5 chiar si 6 zile! Mentionez ca e alaptat exclusiv !

Buna ziua ! Sunt mama unei fetite de aproape 5 luni ce nu reuseste sa iasa cu scaunul decat stimulata. O hranesc doar la san iar daca nu o stimulez cu termometrul, pot trece si 5, 6 zile fara nici un scaun. Dupa 2, 3 zile, incepe sa fie agitata, plange si imi da senzatia ca ceva o deranjeaza. Daca o stimulez si iese cu scaunul, se linisteste si poate dormi linistita. Va rog sa ma ajutati!

buna seara fetita mea are 3 ani si 4 luni are un scaun regulat dar este sub forma de bobite mai mari si mai mici spuneti va rog e vreo problema….

buna seara fetita mea are 3 ani si 4 luni are un scaun regulat dar este sub forma de bobite mai mari si mai mici spuneti va rog e vreo problema….

Buna seara, fetita mea are 6 saptamani si se chinuie si se face rosie la fata camd face pipi!
Tin sa mentionez ca nu am lapte si ii dau formula care cred ca o constipa si face scaun doar provocat.
Va rog din suflet spuneti-mi ce sa fac.

Buna ziua!
Bebelus de 9 luni, alaptat exclusiv pana la 6 luni. In primele 6 luni, scaune intre 3-7/zi, fara probleme. Dupa doversificare, face tot mai rar. Refuza destul de mult solidele, mananca 90% san, nu ii prea plac solidele. Face scaun de consistenta normala, pastos, pa 5-7-10 zile si cand face, umple un scutec. Este normal sau ar trebui investigat de megacolon? Multumesc.

Buna ziua. Am o fetita de 2 luni, are scaun doua zile da, doua nu.. ii mai pun si supozitor cu glicerina uneori cand nu face si o vad ca se screme. Este alaptata si ii dau completare formula pentru ca nu se satura si plange in favoarea biberonului. Culorea scaunului e un verde inchis de vreo 2 saptamani. Ea este vioaie, nu mi se pare ca ar deranja-o.. oare este o problema culoarea scaunului? Verde inchis? Uneori amestecat cu acea culoare mustar? Multumesc frumos

Buna ziua! Am si eu un băiețel de 2 luni si începând de o săptămână după ce am venit acasă cu el nu a mai reușit sa aibă scaun singutel. I.am spus medicului pediatru, iar acesta mi.a recomandat multa răbdare si stimularea cu termometru. Țin sa menționez ca bebe e alimentat cu lapte praf, Nan 1. De o săptămână, la sfatul medicului il alimentez cu Nan ha1, asta datorita faptului ca caca bebelușului contine a niste mucozități, iar de atunci scaunul a devenit o dificultate pentru noi, face foarte greu, uneori gros, alteori subțire, dar întotdeauna cu scremete, dureri de burtica, insa fara niciun rezultat. As dori sa.mi recomandați ceva care sa.l ajute? As dori sa menționez ca supozitoarele nu ii sunt benefice, nu il ajuta deloc

Buna ziua! Am si eu un băiețel de 2 luni si începând de o săptămână după ce am venit acasă cu el nu a mai reușit sa aibă scaun singutel. I.am spus medicului pediatru, iar acesta mi.a recomandat multa răbdare si stimularea cu termometru. Țin sa menționez ca bebe e alimentat cu lapte praf, Nan 1. De o săptămână, la sfatul medicului il alimentez cu Nan ha1, asta datorita faptului ca caca bebelușului contine a niste mucozități, iar de atunci scaunul a devenit o dificultate pentru noi, face foarte greu, uneori gros, alteori subțire, dar întotdeauna cu scremete, dureri de burtica, insa fara niciun rezultat. As dori sa.mi recomandați ceva care sa.l ajute? As dori sa menționez ca supozitoarele nu ii sunt benefice, nu il ajuta deloc

Bună ziua am și eu un baietel de 9 luni și vreau sa spun ca nu are scaun fata ca eu sa îi dau supozitor cu glicerina. Țin sa mentionez ca este alăptat exclusiv la sân și mănâncă iaurt și diferite fructe dimineață la amiaza supe sau diferite mancarici iar seara din nou san. Am fostul medicul pediatru și mia zis sa am răbdare și cu glicerina o sa facă.Problema e ca dacă nu îi dau supozitor macar o data la 4 zile e nervos isteric plânge mereu chiar nu știu ce sa fac. Va rog ajutatima cu un sfat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.