Categorii
Copil mic Întrebări frecvente Școlar

Stimularea imunităţii la copil, modă sau necesitate?

Esențialul despre stimularea imunității copiilor

Odată cu începerea toamnei şi reîntoarcerea copiilor în colectivităţi tot mai mulţi părinţi mă întreabă dacă nu ar fi indicat să îşi trateze copiii cu o cură de stimulare a imunităţii.

Desigur, îmbolnăvirile repetate ale celor mici sunt exasperante şi preocuparea legată de prevenirea lor este una cât se poate de firească.

Întrebarea este dacă aceste suplimente administrate copiilor, în cure destul de lungi şi costisitoare chiar sunt folositoare sau e vorba doar de o modă extrem de răspîndită în România?

Ce este „imunitatea”?

Imunitatea este rezistența organismului față de agenții patogeni (virusuri, bacterii, paraziți, toxine, etc). Această rezistență este un proces deosebit de complex care implică mai multe organe, zeci de tipuri de celule și sute de tipuri de substanțe din corp care interacționează pentru a proteja organismul de infecții.

Această complexitate face din imunitate unul dintre cele mai studiate funcții ale corpului uman, funcție care ascunde încă foarte multe necunoscute. Cu alte cuvinte, încă știm puține lucruri despre cum funcționează sistemul de apărare împotriva bolilor și, mai ales, despre cum putem stimula un astfel de proces complex.

Imunitatea este de două tipuri:

  • imunitatea înnăscută – cu toții ne naștem cu ea, este condiționată genetic și depinde de la copil la copil. Unii copii sunt natural mai rezistenți decât alții în fața bolilor.
  • imunitatea dobândită după trecerea prin boli sau prin vaccinare

Trebuie știut că toți micuții au o imunitate imatură comparativ cu adulții. De abia în jurul vârstei de 7-8 ani sistemul imun este complet maturat și capabil să se apere corespunzător împotriva agenților patogeni!

Factorii care scad imunitatea copilului

Pe lângă imaturitatea naturală a sistemului imun la copil pot interveni și alți factori nocivi care reduc și mai mult apărarea celui mic împotriva infecțiilor:

  • alimentația nesănătoasă – copiii care nu mănâncă fructe, legume, proteine animale de calitate
  • somnul insuficient
  • expunerea la poluare și fum de țigară
  • lipsa mișcării zilnice în are liber
  • lipsa sportului
  • condiții precare de igienă a corpului sau a casei
  • stresul psihologic
  • bolile carențiale netratate: anemia, rahitismul
  • anumite medicamente
  • boli cronice: renale, cardiace, diabet, astm, etc

Este bine să analizăm cu atenție toți acești factori pentru a depista la timp ce trebuie corectat în stilul de viață al unui copil, în vederea unei imunități mai bune. Din păcate, nici un supliment alimentar nu poate înlocui lipsa unor obiceiuri de viață sănătoase.

Cum stimulăm imunitatea copilului?

Imunostimularea antibacteriană

Aceasta se face cu preparate care conţin fracţiuni bacteriene de tip streptococ, stafilococ, hemofilus, klebsiella, diplococ şi altele.

Aceste bacterii sunt cauza multor afecţiuni ale tractului respirator (otite, amigdalite, bronșite, pneumonii) iar imunostimulatoarele de acest tip acţionează, cel puţin teoretic, exact ca un vaccin, instruind sistemul imun să răspundă mai prompt atunci când copilul va veni în contact, în comunitate, cu aceste bacterii.

Cele mai folosite imunostimulatoare antibacteriene sunt Broncho-Vaxom, Ribomunyl, Luivac, Lantigen B şi IRS 19. Acestea se prezintă sub forma de tablete, pliculeţe cu prafuri, picături sau spray nazal şi se administrează în scheme specifice si care diferă de la un preparat la altul.

Ele sunt recomandate copiilor care au frecvent nevoie de antibiotic în tratamentul afecțiunilor respiratorii și studiile indică că sunt eficiente în scăderea frecvenței îmbolnăvirilor cu bolile enumerate mai sus.

Ele nu au nici un efect asupra răcelii comune, de cauză virală.

Imunostimularea antivirală

Preparatul folosit frecvent în acest scop este Isoprinosine, se prezintă sub formă de tablete şi pretinde că ajută organismul să lupte împotriva virozelor. El este contraindicat copiilor cu boli renale din cauza riscului de toxicitate.

Se fac cure preventive de 7-14 zile cu doze mai mici sau se administrează în timpul unei viroze în doze mai mari. Aceste doze se calculează în funcţie de greutatea copilului.

Eficiența curelor cu acest preparat este discutabilă, multe studii indicând faptul că nu se obțin rezultate în reducerea frecvenței îmbolnăvirilor la copil.

Stilul de viață, esențial pentru imunitate

Adevarata protecţie antiinfecţioasă, singura atestată ştiinţific fără loc de dubii, se face printr-o alimentaţie corectă, mișcare, un stil de viaţă sănătos și igienă.

Este un aspect pe care adesea îl uităm. Faptul că cei mici mănâncă alimente nesănătoase, sunt sedentari, nu dorm destul, nu petrec zilnic suficient timp în aer liber, sunt stresați cu prea mult activitați extracuriculare le scade capacitatea de apărare impotriva infecțiilor

little girl with bunny ears and carrot
Photo by Eren Li on Pexels.com

Aşadar, un copil activ, fără boli cronice, care consumă zilnic fructe şi legume proaspete, care se odihnește și nu este stresat, nu are nevoie de nici un fel de imunostimulare farmaceutică pentru că organismul său ştie să se apere în mod natural.

Aceşti copii se pot îmbolnăvi, desigur, dacă intră în contact cu microbii respectivi, dar şansele ca ei să dezvolte forme grave de boală sunt minime.

Moda suplimentelor alimentare pentru imunitate

Există o mulţime de preparate de acest tip în farmacii. Unele conţin diverse extracte de plante cu efecte presupus ”tonice” asupra organismului dar sunt și suplimente care conțin substanțe cu rol dovedit în susținerea imunității cum ar fi vitamina C, seleniul, zincul, vitamina D, betaglucanii, extractele de măceș, soc.

Mai cunoscute sunt Septilin, Imunogrip, ImunoBaby, Viusid, Minimarțieni, extracte de colostru, argint coloidal și altele mai exotice. Toate acestea sunt suplimente alimentare, nu sunt medicamente propriu-zise. Se administreză în scheme care diferă de la un preparat la altul.

În condiţiile în care în România se promovează intens aceste suplimente (radio, televiziune), multă lume are impresia ca ele sunt absolut necesare sau că trebuie să fie foarte eficiente din moment ce aud de ele la tot pasul.

Căutările extrem de frecvente de tipul ”medicamente pentru creșterea imunității”, ”creșterea imunității rapid”, ”vitamine pentru imunitate scăzută” de pe Google, ne indică că asistăm la un fenomen generalizat. Este bine ca părinţii să fie informaţi în legătură cu faptul că este foarte probabil ca unele tratamente lungi şi destul de costisitoare să nu aibă nici un efect.

În cazul în care doriți să oferiți copilului un supliment alimentar în perioada sezonului infecțios, este mai bine să alegeți dintre cele care conțin vitaminele și mineralele dovedite a fi eficace pe imunitate, cele pe care le-am menționat mai sus.

Imunitatea copilului necesită antrenament, nu siropuri

Imunitatea umană este un domeniu extrem de vast care conţine încă multe necunoscute.

Știm însă că imunitatea unui copil este imatură, că este nevoie de ani pentru antrenarea ei, că este absolut normal ca cei mici să se îmbolnăvească mult mai frecvent decât o face un adult.

Antrenarea imunității se face natural, în timp, prin expunerea la virușii și bacteriile din mediul ambiant. Fiecarea răceală vindecată reprezintă o mică ”maturizare” a sistemului imun al copilului.

Antrenarea sistemului imun se face și pasiv, prin vaccinare. Vaccinurile obligatorii și cele încă opționale (în România) cresc puterea de apărare a organismului în fața multor boli severe sau chiar letale.

Copiii cu o imunitate fragilă

Pe de altă parte, copiii mai sensibili, care fac infecţii bacteriene frecvente, cei care nu se alimentează corect, nu se odihnesc bine, suferă de anemii, alte deficienţe sau boli cronice, aceştia pot fi „clienţii” curelor de imunostimulare.

Ei pot dezvolta forme mai grave de boală iar imunostimularea poate să reducă frecvenţa acestor episoade neplăcute.

De reținut

  • Stilul de viață al copilului (mâncare sănătoasă, somn, mișcare zilnică în aer liber, expunere sănătoasă la soare, igienă) influențează imunitatea mai mult decât orice supliment alimentar.
  • Imunitatea copilului este imatură, este normal ca cei mici să facă 8-10 viroze anual.
  • Copiii cu boli cronice au nevoie de atenție specială și pot beneficia, într-o oarecare măsură, de preparate imunostimulatare.

Citiți și: Mituri din pediatrie

173 de răspunsuri la “Stimularea imunităţii la copil, modă sau necesitate?”

am constatat in ultimul timp, ca medic orl , ca este o moda sa se prescrie isoprinosine la copii ,pe post de imunostimulent.mi s+a parut ciudat ,mai ales ca este din grupul antiviralelor precum aciclovir ,medicamente agresive oarecum,prescrise doar in afectiuni virale redutabile,tip zoster,si nicidecum prescrise la virozele respiratorii obisnuite.nu inteleg de se da atat de mult acest medicament .daca intr+adevar e asa bun la noi,va rog sa+mi recomandati articole,studii,efectuate in strainatate care atesta eficienta lui pe pacienti .eu am gasit doer din 2002 sau 2006,folosit pentru panencefalita sclerozanta complicatia rujeolei si un studiu pentru herpes.nu am gasit sa fie folosit de rutina ca imunostimulant.multumesc

Da, intradevar este o moda la noi in tara legat de aceasta crestere a imunitatatii pe cale medicamentoasa. In strainatate medicamentul se foloseste in principal in stari de boala cu agenti virali ca adjuvant al terapiei.

Din articolul meu va puteti da seama ca sunt destul de rezervata referitor la necesitatea reala a acestor "cure de imunostimulare".

Trebuie sa precizez insa ca Isoprinosine nu este din grupul antiviralelor clasice, nici chimic nici ca mecanism de actiune sau efecte adverse si nu este inrudit cu aciclovirul. El este in principal un modulator al imunitatii pe limfocitele T. Exista diverse studii facute la copii cu rezultate la fel de diverse. Voi indica doar cateva:

http://www.mendeley.com/research/isoprinosine-not-protect-against-frequent-respiratory-tract-infections-childhood/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2448256
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6205962

multumesc pentru informatii.raman totusi revoltata de acest curent ,asa-zisa imunostimulare cu isoprinosin la copii fara imunodeficiente .oare ppediatrii nu ar trebui sa fie mult mai circumspecti in folosirea diverselor medicamente de pe piata-oare parintii sunt informati corect asupra acestor medicamente-nu ar trebui controlate aceste mode -am cunostinte mame incantate de isoprinosin ,administrat la raceli banale,asa cum am copii pacienti veniti in a 9a zi de tratament cu isoprinosin prezentand otita -si ma trezesc ca trebuie sa dau explicatii cum de miraculosul tratament nu a prevenit otita ,si pe de alta parte mi se rupe inima ca trebuie sa -i dau copilului si un antibiotic ,dupa antiviral.fiecare trateaza dupa capul lui.poate ar trebui sa se ia atitudine mai mult.

Buna ziua,
Sunt mama unei fetite de 2 ani si 9 luni care merge in colectivitate la cresa, problema noastra este urmatoarea: cum o duc la cresa dupa 3 zile e deja racita( nasuc infundat, stranut, uneori tuse) iar aceasta raceala duce de cele mai multe ori la complicatii ultima data mi-a facut de 2 ori otita in decurs de o luna.Cum as putea sa ii intaresc imunitatea pentru ca din toamna va merge la gradinita si nu as vrea ca dupa o saptamana sa se imbolnaveasca iar.Multumesc

Puteti incerca o cura cu unul dintre vaccinurile antibacteriene (Broncho-Vaxom, Luivac). Doza si modul de administrare vi le va recomanda medicul copilului. Deasemenea, este importanta fortifierea generala a organismului prin activitati in aer liber, odihna, alimentatie sanatoasa si vitamine.

Pe de alta parte, trebuie mentionat ca la aceasta varsta sistemul imunitar are limitarile lui si, in general, la intrarea in colectivitate, multi copii mici se imbolnavesc usor. De aceea sunt acceptate circa 6-8 episoade de boala pe an, la varste mici, tocmai fiindca avem de-a face cu un organism imatur care inca nu e capabil sa lupte cu microbii la fel ca un adult. Pe masura ce copilul creste, aceste episoade vor deveni tot mai rare.

Multumesc frumos de raspuns. Cand ati spus ca are nevoie de vitamine va referiti la vitaminele pe care le gasim in farmacii? Daca ar trebui cele din farmacii care vitamine sunt mai bune pentru copii de varsta ei.

Daca copilul mananca bine si consuma fructe si legume nu e necesara suplimentarea cu vitamine.

Daca e mai mofturos atunci sunt binevenite si vitaminele. Pentru varsta ei sunt recomandate cele sub forma de sirop sau picaturi, indiferent de marca. In general sunt similare ca si continut, doar aromele sau modul de administrare difera.

Buna ziua,

Voiam sa va intreb, ce parere aveti despre cresterea imunitatii la un copil sub un 1 an, prin a nu fi foarte strict cu igiena manutelor, a jucariilor, a obiectelor pe care le baga in gura, s.a.m.d.? Ca tot aud de chestia asta, binenteles, "sustinuta" de " uite tiganii ce imunitate au" …Multumesc!

Exista studii serioase in strainatate pe aceasta tema si rezultatele tind sa indice ca, intr-adevar, igiena excesiva mai mult strica decat ajuta.

Astfel, si eu sunt de parere ca nu este cel mai bun lucru sa crestem copilul intr-un mediu steril, ferit de orice urma de murdarie. Desigur, in limite decente, fara sa-l expunem la situatii periculoase (contact cu excremente animale, lipsa igienei dupa folosirea toaletei, consumul de legume si fructe nespalate).

Buna ziua, nu stiam unde sa ma incadrez cu intrebarea mea asa ca va intreb aici: am o fetita de 3 ani care in prima jumatate de ora dupa ce a adormit este transpirata foarte tare pe cap si pe spate, trebuie sa o schimb in fiecare noapte uneori chiar si de 2 ori, exista vreo rezolvare pentru aceasta problema( mentionez ca merge in colectivitate si din cauza ca transpira la somnul de amiaza dupa 2 zile de mers a racit)Va multumesc.

Transpiratia excesiva poate fi cauzata de o temperatura prea ridicata a camerei in care doarme sau de faptul ca este imbracata prea gros la culcare.
Deasemenea, poate fi o simpla particularitate a copilului care sa nu semnifice nimic.
Pe de alta parte, uneori transpiratia excesiva poate fi semnul unei probleme de sanatate sau a unor carente alimentare.

Asigurati-va prima data ca fetita are un confort termic la culcare (nu ii e prea cald) si daca problema persista, e bine sa fie vazuta si de un pediatru.

buna ziua, ma bucur sa vad ca mai exista si persoane care cauta sa ne informeze si sa ne ajute implicit fara pretentii materiale…astfel daca as putea sa va aplaud si sa ma vedeti as face-o….BRAVOS!
am un baiat de 3 ani si o luna , iar in acest an saracul a fost mai mereu bolnavior…2 bronsite foarte urate , 2 amigdalite soldate normal cu antibiotic , singulaire etc…plus o varicela, pe peroada varicelei mi s-a dat de catre pediatru sa ii administrez isoprinosine 10 zile , iar acum facem o schema cu bronhovaxom pt ca din 1 oct vrem s amergem la gradinita si noi. am citit ca este posibil ca o imunitate scazuta la un copil sa fie cauza de deficit de vitamina d…..desi ca noi iesim afara mereu, as dorii sa stiu ce tip de siropel recomandati , cu supliment de vitamina d…va multumesc frumos!

Multumesc pentru aprecieri!

Eu nu as recomanda administrarea de vitamina D pura fara un consult pediatric prealabil, aceasta putand cauza greturi, lipsa poftei de mancare daca este administrata excesiv.

Puteti insa sa-i cumparati un siropel gen Pikovit care contine vitamine si minerale, inclusiv vitamina D dar in cantitati mai mici, neexistand, practic, pericol de supradozaj.

Pe de alta parte, poate ar fi utile niste analize de sange pentru a vedea daca nu e vorba despre o anemie, lipsa de fier, calciu, etc, toate acestea putand sa predispuna la o sensibilitate mai mare la infectii.

buna ziua , din nou…analizele i-au fost facute in doua locuri diferite si in ambele parti au iesit foarte bune…..o sa incerc sa combin bronhovaxonul peste iana cu spirulina ci cateva extracete de alte plante care am citit ca ar ajuta la o crestere a imunitatii ..va multumesc mult pt raspuns , va doresc numai bine !

Buna seara. Am un bebelus de 3 luni si mananca foarte putin… e alaptat cu lapte praf. Manaca la o masa 90 ml din 3 in 3 ore… noapte nu mananca deloc… refuza. Are cam 4 uneori 5 mese pe zi. Totusi e prea putin. Greutatea lui e de 5,500 gr! S-a nascut cu 3,100 gr!

Greutatea copilului la 3 luni este buna, a castigat 2400 g in 3 luni ceea ce este chiar mai mult decat media.

Legat de cantitate si orarul meselor, aceste lucruri trebuie discutate mai in amanunt cu pediatrul copilului, daca aveti totusi nelinisti legate de alimentatie. Dar, in principiu, atat timp cat copilul ia bine in greutate, nu sunt motive de alarmare.

Multumesc pentru raspuns. Pediatrul copilului mi-a spus sa nu imi fac griji pentru ca a crescut bine in greutate… numai ca manaca putin. Mi-a sugerat sa ii dau deja suc de morcovi, dar mi se pare totusi prea devreme… Ce imi recomandati sa fac?

Multumesc mult

Acest "mananca putin" este relativ. Avand in vedere ca copilul a crescut foarte bine, putem deduce ca manaca suficient. Intr-adevar, mananca cantitati mai mici la o masa, dar mai des…acest lucru poate fi o particularitate a stomacelului lui si nu o problema medicala.
Eu as sugera sa asteptati cu diversificarea (sucul de morcovi) pana la 4 luni.

Buna ziua,

As putea sa-i dau bebelusului meu de 9 luni drojdie de bebe? Imi amintesc ca mama ne dadea cand eram la gradinita pentru pofta de mancare si cresterea imunitatii. Multumesc.

Buna ziua,
Am o fetita de 3 ani si in urma numeroaselor analize ( facea des infectii, pneumonii,puroi in gat), inclusiv cele de imunitate, i-a iesit un IGg mic, medicul pediatru a spus ca are si un deficit de imunoglobulinaA( sper sa spun bine), precum si imunitate celulara scazuta si ne-a prescris Rybomunil si Polimod. Eu in luna august i-am mai dat timp de 29 zile LantigenB.Intrebarea mea este daca acum, de la 1 octombrie pot sa-i dau Ribomunilul.Nu este cam acelasi lucru cu LantigenB?
Va multumesc frumos

Este cam mic copilul, la 9 luni, pentru a primi drojdie pe stomacul gol. De pe la 3-4 ani se poate administra.

In locul drojdiei puteti sa-i cumparati un siropel cu vitamine, potrivit varstei. Drojdia contine vitamine din familia B, K, E. Ele se regasesc si in preparatele cu vitamine pentru bebelusi.

buna ziua am o fetita de 2 ani si 7 lunisi in ultimul timp mai exact in ultimele trei luni mi-a facut otita de trei oro si in acelasi timp si bronsita…..facem masti cu ventolin,atrovent.pulmicort si saline i-am dat de cite ori a facut otita antibiotic bineinteles la recomandarea medicului pediatru si mai nimik
inca haraie si tuseste groaznic noi locuim in cypru ce ma sfatuiti sunt disperata va rog spunetimi ce sa fac si in legatura cu broncho vaxom il m l-am adus din tara dar nu stiu cum sa il folosesc si daca este cazul.. multumesc

Dupa o raceala, tusea poate persista mai multe saptamani si trebuie tratata cu siropuri expectorante si hidratare.

Daca infectiile repiratorii apar asa de frecvent este obligatoriu sa faceti si un consult ORL pentru a verifica daca fetita nu are polipi. Acestia pot intretine infectia

Bronho-vaxomul se administreaza primavara sau/si toamna asa cum puteti gasi si in prospectul din cutia medicamentului adica o capsula sau un plic pe zi, 10 zile pe luna, 3 luni la rand.

Buna seara, am o fetita de 9 ani, si de cand am dus-o la cresa, de la varsta de 2ani, face herpes si de doua ori pe luna. Medicul de familie mi-adat un tratament cu aciclovir, dar gerpesul a aparut exact in timpul tratamentului. Am luat si isoprinosine, herpesul iar a aparut. ce sa mai facem?

Frecventa normala a episoadelor de herpes este de 3-4 pe an. Daca fetita are mai multe episoade pe an, e indicat sa discutati cu un medic pediatru si sa faceti analize.

Herpesul nu are deocamdata un tratament defintiv iar aparitia eruptiei nu poate fi prevenita.

Buna seara
Am un copil de 1 an si vad ca in ultima perioada raceste tot mai des. Ce suplimente pt imunitate as putea sa ii dau? Precizez ca acum ceva vreme am folosit Viusid , pe la varsta de 4 luni , insa nu am terminat tot flaconul . Pot continua cu el daca este in termen de valabilitate? Cat timp se administreaza?
Multumesc

Viusidul se administreaza in cure de minim 20 de zile. E mai bine sa cumparati un flacon nou, daca cel vechi e deschis de 6 luni. Alte suplimente alimentare cu rol in stimularea imunitatii ar fi Septilin sau Imunogrip.

Cel mai bine este, insa, sa mergeti la un consult la pediatru cu copilul. Infectiile repetate pot fi intretinute si de probleme in sfera ORL (polipi), anemie, lipsa de calciu si altele.

buna ziua,

am un baietel de 3 ani si 5 luni si incepand din toamna merge la gradinita. Ideea e ca desi i-am dat incepand din vara Septilin, Imunoroyal, sucuri din fructe si legume, miere cu propolis (pe rand, nu toate odata) totusi dupa 2- 3 zile de gradinita ii curge nasul, tuseste, uneori face febra, in noiembrie a facut o bronsita urata. El este alergic la acarieni din praf (are analize facute). Ma gandesc sa ii cer pediatrului recomandare pt Isoprinosine. Ce parere aveti?
Zilnic ma duc cu groaza dupa el la gradinita gandindu-ma ce ma mai asteapta. Mentionez ca dupa fiecare episod urat l-am tinut acasa cel putin cateva zile, dupa bronsita a stat acasa aproape doua luni, perioada in care n-a facut nimic.
Cum as putea sa il ajut? ce ma sfatuiti?

multumesc.

Ana

Este important ca cel mic sa manance sanatos si sa aibe un stil de viata corect, cu miscare dar si odihna potrivite varstei.
Deasemenea, trebuie verificat daca starea lui de sanatate este buna, daca nu exista carente (Calciu, Fier), anemie sau afectiuni ORL (polipi) care toate pot intretine infectiile.

Pe de alta parte, e bine sa stiti ca este de asteptat ca un copil mic sa faca numeroase infectii la intrarea in comunitate. Ele se vor rari cu timpul si pe masura ce imunitatea lui se maturizeaza.

Atentie la antibiotice, majoritatea infectiilor (peste 80 la suta) sunt virale si antibioticele nu sunt necesare.

Puteti incerca isoprinosine dar, din experienta, rezultatele nu sunt spectaculoase in preventia virozelor la copiii mici.

multumesc pentru raspuns.

Sper totusi ca Isoprinosine sa mai reduca episoadele de raceala. Stiu ca e normal ca copiii intrati in colectivitate sa raceasca des, dar totusi baietelul meu raceste mult peste medie. Din cate am citit, normal ar fi o data pe luna, insa el raceste de doua-trei ori pe luna, practic dupa ce intra in colectivitate la doua-trei zile face o raceala.

Polipi nu are, carente alimentare in principiu nu are, incerc sa il alimentez corect. Ar trebui sa ii fac analize de fier, calciu, poate sunt acolo ceva probleme.
Legat de antibiotice, suntem foarte precauti la capitolul asta, din fericire pediatrul e un medic care da antibiotic doar cand e necesar (doar la bronsita a luat antibiotic pentru ca ii iesise pneumococ la exudat).

Multumesc mult pentru sfat si sanatate !

Buna seara
Spuneti.mi va rog ce stiti de siropul NONI dl Calivita ? Am auzit diverse persoane care l.au folosit pt cei mici , am si o vecina care ia dat fetitei cand era mica si nu a mai racit . Ba chiar eram o data la munte si cea mica statea in tricou iar eu aveam maneca lunga.
L.as incerca si eu pt cel mic , are 1 an si o luna.
Cum se administreaza?
Multumesc mult

Este un sirop extras dintr-un fruct tropical, producatorii sustinand ca este util intr-o gama foarte larga de afectiuni.

Se administreaza cate 2 linguri pe zi (daca nu este specificat altfel pe prospect) pentru 2 luni.

E bine sa stiti ca rezultatele tuturor acestor terapii alternative de preventie a racelilor la copilul mic sunt destul de slabe. Rezistenta la infectii se dezvolta in timp, depinde de multi factori ca alaptarea la san, prezenta unor carente de fier, calciu, anemii, probleme in sfera ORL, dar are si o componenta genetica (adica unii copii sunt, pur si simplu, mai rezistenti decat altii).

Daca va permiteti costurile unei cure de 2 luni, puteti sa o incercati, insa. Produsul este foarte scump, dupa parerea mea.

Multumesc frumos pt raspuns.As vrea sa ii dau ceva pt imunitate si nu stiu ce anume care sa isi faca efectul. Credeti ca aparitia dintilor are vreo leg cu raceala? Mucisorii? De fiecare data cand ia dat un dinte a racit sau a avut mucisori si acum am patit la fel…insa momentan dintele nu a iesit. Cate grade tb sa avem in casa? Eu am 22 mi se pare frig uneori.Sa aibe caciulita in cap sau nu? Cum se caleste un copil? Multumesc foarte mult Toata stima

In casa sunt suficiente 22 de grade. Copilul nu are nevoie de caciulita inauntru. El trebuie sa fie imbracat, la 1 an, similar cu un adult, poate doar o idee mai gros. Imbracarea excesiva dauneaza sanatatii pentru ca cel mic transpira si poate raci mai usor.

La un an puteti folosi suplimente ca Septilin sau Viusid pentru stimularea imunitatii.

Buna seara!Am un baietel de 3 ani si 4 luni,si pana in aceasta toamna nu ne-am confruntat cu probleme de sanatate,ma refer aici in special la infectii respiratorii,sa zicem maxim 3/an si atunci forme usoare.Insa,din luna septembrie 2011 a inceput calvarul.Raceste in fiecare luna,de fiecare data febra,tuse,nas infundat si o stare generala proasta.
La recomandarea pediatrului de cele mai multe roi a luat antibiotic,Sumetrolim sau Augmentin daca era o forma mai severa.
Luna trecuta a racit iar ft tare,a facut febra 39,4 am mers la spital in acea seara,ni s-a zis ca este o viroza,sa nu ii dam antibiotic,dupa 2 zile insa a facut si o conjunctivita,si i-am dat totusi Augmentin.Apoi am inceput o schema de tratament cu Broncho-Vaxom 10 zile/luna 3 luni consecutiv,si Isoprionosine 10 comprimate in prima luna dupa administrarea de Broncho-Vaxom.
Abia am terminat prima luna de tratament.Tot in ianuarie,pe 22 a facut si varicela,l-am tinut in casa 10 zile pana au facut crusta toate bubitele,nu a fost o forma foarte severa.
Acum insa,la 2 sapt dupa varicela a racit iar,primele 2 zile nu i-a curs deloc nasul,s-a trezit cu o tuse plina foarte urata.Ieri seara a inceput sa ii curga si nasul,respira greu si noaptea,si tuseste foarte mult noaptea si cand iesim din casa cu el,chiar daca are mere fularul pe gurita.
El nu merge la gradinita,il mai ducem la joaca intr-un loc amenajat pt copii,in mall,si am observat ce este drept ca de cand a inceput sa frecventeze acel loc au inceput si problemele respiratorii repetate..
Acum sunt foarte ingrijorata,pentru ca ma gandesc ca totusi raceste foarte des pt un copil care pana acum nu a avut mai nimic..
Ii facem si aerosoli,am inceput de astazi sa ii adm Epitrim,6 ml la 12 ore,pt tuse Fluimucil,Rhinatiol,si sirop de patlagina.
Va rog sa imi dati si dvs o parere,am senzatia ca pediatrul noastru trataeaza ft superficial aceste imbolnaviri frecvente,ca parinte sunt extrem de stresata de aceasta problema.
Ca stil de viata,inca de la nastere a avut o alimentatie foarte echilibrata,incercam sa ii acoperim zilnic prin alimentatie,prin sucuri proaspete facute in casa de citrice+alte fructe si legume,necesarul de vitamine.Nu stiu ce as putea face sa il ajut,va rog sa imi recomdati,daca considerati ca sunt necesare anumite analize,poate este o problema de imunitate,chiar nu am idee.
Va multumesc pt atentie,imi cer scuze daca am scris prea mult,sau cu greseli,din graba.

La intrarea in comunitate, fie ca este vorba de gradinita sau doar de un loc de joaca, copiii mici vor face viroze repetate. Este vorba de boli infectioase respiratorii care circula in comunitate, mai ales iarna.

In mod normal nu se ridica suspiciunea de probleme imunitare chiar daca infectiile sunt repetate, decat daca aceste infectii sunt de fiecare data foarte grave, cu complicatii, necesitand spitalizare sau tratamente indelungate.

Desigur ca nu strica niciodata sa efectuati un set de analize pentru a evalua starea generala a copilului, daca va ingrijoreaza aceste lucruri.

Buna ziua,
Am o fetita de 4 ani si 4 luni , raceste foarte des,nu reusim niciodata sa scapam fara antibiotic. Anul trecut mi s-a recomandat sa ii dau Polimod , din pacate abia acum am reusit sa facem rost de el , puteti sa imi spuneti va rog cum se administreaza si ce parere aveti despre acest medicament.
Va multumesc !

buna ziua!am o fetita in varsta de 2ani si 7 luni si am primit o schema pentru stimularea imunitatii de la medicul pediatru si consta in :isoprinosine jumate de capsula de 3 ori pe zi,timp de 10zile,apoi septilin 2ori 5ml pe zi timp de 10 zile,iar urmatoarele 10 zile zinkit 1 coprimat efervescent pe zi.ce parere aveti dvs despre aceasta schema?am citit pe un forum ca in urma administrarii de isoprinosine o persoana a facut zoster se poate intampla asa ceva?va multumesc pentru timpul acordat!

Zona zoster este o boala infectioasa, cauzata de virusul varicelei, nicidecum de administrarea unui medicament.

Puteti administra aceasta schema, este in regula. Cu mentiunea, insa, ca cea mai buna ingrijire a imunitatii de face printr-o alimentatie corecta, odihna, miscare, activitati in aer liber si, daca e cazul, tratarea anemiilor, polipilor sau a altor probleme care pot predispune la infectii.

Multumesc frumos
Caciulita o folosesc doar cand ii fac baie deoarece nu sta invelit si il gasesc cu mainile , obrajii, urechile reci.
I.am administrat Septilin vreo 3 saptamani dar am intrerupt ca a facut o enterocolita virala dar nu am obs imbunatatiri. La cat timp dp administrare se vad si cat e necesar sa fie administrat? Viusidul e mai eficient?

Ce parere aveti de aparitia mucisorilor legat de eruptia dentara, desi inca nu ia iesit nimic observ ca ii mai apar mucisorii desi de ex zilele astea am stat numai in casa.
In caz de raceala doar cu mucisori se adm ceva?

Multumesc

Septilinul trebuie administrat mai multe luni (pana la 6), conform recomandarilor producatorului.
Mucisorii pot fi cauzati de aerul prea uscat din camera sau de o raceala. Ii veti curata nasucul cu ser sau apa de mare. Daca acestia sunt abundenti, e bine sa consultati un pediatru.

Buna ziua .Am un baietel de 2 ani si 5 luni .A fost diagnosticat cu wheezing recurent dupa 3 bronsiolite si o pneumonie. Avea respiratie rapida si suieratoare .La prima bronsiolita a fost groaznic .O noapte intreaga a respitrat greu si pediatra nu ne-a trimis la spital ca a zis ca asa respira la bronsiolita . Parinti prosti la primul copil am crezut si copilul a suferit groznic si noi pe langa el .A luat Slabutamol sirop, Ketof ,Nurofen si Pivalone in nas . A doua oara nu am mai asteptat si am mers la spital .Idem la pneumonie .A urmat tratament prescris de alergolog ,supa pneumonie -cu Singulair 9 luni, Zyrtec 3 luni si Aerius 6 luni .Acum ni l-a oprit. A facut 2 doze de vaccin Synflorix -(la 1.7 luni si 1.9 luni ).Ca imunostimulare i-am administrat cf unui nou pediatru Rybomunil ,Alvityl ,Lantigen B -2 cure ,Imunogrip -2 cure. Exact in aceasta ordine . Ultimul wheezing a fost in luna iulie 2011 la pneumonie si sper sa nu mai apara niciodata! Ulterior a mai avut 3 raceli fara wheezing insa foarte urate ,cu multe mucozitati ,stranuturi frecvente de ne speriem.De tusit nu prea tuseste, insa mucozitatile sunt multe ,la inceput lichide apoi sunt mai groase si mai galbui ,probabil incet infectia isi arata prezenta .Cum il vede pediatrul cum ii da antibiotic+Mucosolvan +Vibrocil +Aerosoli cu dexametazona (1ml+2serfiziologic). Cam acesta este tratamentul .Probabil e riscul mare sa se duca la plamani aceste mucozitati.Racelile ii trec greu ca timp ,are mult timp mucozitati ,nu stie sa isi sufle nasul si se infunda rau. Folosim apa de mare, vibrocil, pivalone si batista bebelusului . Abia respira noaptea .Febra nu a mai facut la ultimele raceli . Acum nu mai ia decat Calciu+d3 siropel primarava si toamna 3ml/zi, alergologul i-a oprit medicatia.

Ce ne recomandati dvs tinand cont de istoricul prezentat si tinand cont ca vom intra in curand in comunitate ?

Multumim si sper ca aveti rabdare sa cititi acest mesaj lung .
Cu respect

Pe masura ce copilul creste, episoadele de wheezing in cadrul unei raceli tind sa se rareasca pana la disparitie. Raceala in sine, insa, nu poate fi prevenita, atat timp cat copilul este in comunitate.
Este bine ca celui mic sa i se face niste analize pentru a exclude prezenta unei anemii, a unei lipse de fier, parazitoze intestinale sau infectii latente ale gatului sau nasului cu streptococi sau stafilococi. Toate acestea pot creste sensibilitatea la infectii. Deasemenea, o vizita la un medic ORL este binevenita.
Ca masuri generale de ingrijire,il ajuta o alimentatie sanatoasa, odihna, jocul in aer liber, expunerea la soare, o cura de macar 10 zile la mare, vara sau mers la salina in sezonul mai rece.

Este bine sa evitati administrarea antibioticului la fiecare raceala, in cele mai multe cazuri el nefiind necesar.

Multumesc mult pt raspuns .
Vara aceasta avem bilete in iulie la mare .
El a avut si lipsa de fier -i-am administrat Fier Hausmann si giardioza de care foarte greu a scapat .Acum am observat ca se scarpina la fundulet atunci cand ii schimb pampers-ul . Nu am folosit niciodata servetele umede. Preferam spalatul . Analiza copro a iesit negativa…Uneori are niste punctulete albe la fundulet si mi-e frica sa nu fie oxiuri ,insa nu au iesit la analiza.

Vom efectua si o vizita la Orl .
Multumim
Numai bine

E bine sa discutati cu un pediatru aceste simptome care pot sugera o parazitoza. Examenul copro iese negativ la aproximativ jumatate din pacientii infectati, din cauza ciclului de inmultire al parazitului, care nu ne permite sa-l "prindem" in scaun de fiecare data.
De aceea, de multe ori se va da tratamentul anti-parazitar chiar cu examen copro negativ, daca sunt prezente simptome sugestive.

Buna ziua! Sunt mamica unui baietel de 3 ani si 7 luni ce a fost diagnosticat cu toxocaroza. In ianuarie 2012 l-am operat de polipi si am sperat ca situatia se va imbunatati.(ma refer la racelile ce erau foarte dese si care erau tratate doar cu antibiotic; a facut in octombrie si un episod de pneumonie)Totul parea bine dupa operatie dar, cam la 3-4 saptamani de la ea David a facut pneumonie desi nu il dadusem din nou la gradinita , tocmai pentru a nu raci.Dupa tratamentul injectabil(10 buc. cefort) cam la 2 saptamani a fost diagnosticat de un medic alergolog la care am fost trimisi de dr. de familie , cu bronsita asmatiforma si ni s-au recomandat niste analize: panel pediatric si antitoxocara.In urma acestora, a iesit alergic la lapte(alpha-lactoglobulina,prag-usor crescut,1.47 silapte pasteurizat -0.90 prah usor crescut, cazeina prag scazut, beta-lactoglobulina 0.38)intezincandu-i-se orice aliment ce contine lapte, si toxocara canis-pozitiv-2.45.Mentionez ca nu avem caine in casa iar David a luat prea putin contact cu cainii, fara sa exagerez nu cred ca a pus vreodata mana pe vreunul,temandu-se de ei, am grija la regulile de igiena dar…se pare ca a avut ghinion. I s-a prescris tratament cu zentel timp de 14 zile—mi se pare mult… flixotide 2pufuri de 2 ori pe zi si singulair.Nimeni nu a putut sa-mi explice ce se va intampla de acum cu david, se va vindeca, unde s-au localizat larvele…ridica din umeri si zic ca sunt depasiti de situatie. Pot sa aflu exact unde sunt localizate larvele , cat de mare e pericolul,chiar trebuie sa renuntam la orice aliment ce are lapte, analiza nu putea sa insemne de fapt pur si simplu anticorpii formati in urma infectie pe care aavut-o eventual? David este un copil normal are 20 de kg., este activ, mananca , nu are dureri abdominale, scaunul este normal, sigurele lui simptome sunt : o tuse persistenta care e cand seaca , cand productiva, nu are febra si atunci cand a fost diagnosticat cu bronsita asmatiforma se auzea un suierat atunci cand respira.Am uitat sa mentionez ca dupa rezultatele analizelor i-a fost pus diagnosticul de astm bronsic indus viral .

Toxocara se transmite prin fecalele cainelui deci orice parc sau loc de joaca in care au acces si caini, poate fi o sursa de infectie. Asa ca, in contextul in care e plin de caini vagabonzi iar strangerea excrementelor cainilor cu stapan este ceva exceptional la noi, nu e foarte greu pentru un copil sa se infecteze.
Pentru a stabili daca toxocara este activa sau a fost facuta in trecut si s-a vindecat, trebuie facute mai multe analize, ne interseaza mai ales nivelul eozinofinelor si IgE total. Singur, IgG-ul la toxocara nu ne da informatii precise, asa cum ati observat si dvs. Tratamentul cu Zentel dureaza 5 zile si prognosticul bolii este foarte bun. Un pediatru sau un infectionist va pot da mai multe informatii.
Legat de alergia la lapte, si mie imi pare extrema interzicerea totala a lactatelor, dar acest lucru trebuie judecat in context, in urma unui consult.

Din pacate pediatrul mi-a spus ca daca ex copro iese negativ nu e necesar tratament ,ca poate mi se pare mie si ca e periculos pt copil la 2.5 luni sa ia din nou tratament tinand cont cate tratamente a facut pt giardia (Zentel,Helmiflores,Decaris…),si ca ii va dauna la ficat . Acum nu stiu ce sa zic …sunt bulversata. Cred ca o sa repet analiza o saptamana ,doua la interval de 2-3 zile poate totusi apare ceva .

Ma ingrijoreaza acum ca stranuta in fiecare zi si uneori tuseste -fara sa faca efort ci in stare de repaus si se aude asa ca si cum ar suna a gol ,din plamani..o tuse ciudata . El a facut tratament cu Singulair si Aerius cam 9 luni pt wheezing.
Panelul pediatric respirator facut la clinica Medlife la varsta de 2 ani -a iesit ok .
Insa analiza Ige total -a iesit 340. Alergologul spune ca nu mai este e o alergie respiratorie si poate fi alt tip si ca isi va reveni pe timp ce creste.
Dvs ce parere aveti ? Mai pot face si alte teste pt el ?
Nu prefer sa "il las in pace " sunt o mamica mai precauta .Nu exagerata ,sa nu ma intelegeti gresit ,insa as vrea sa il stiu sanatos si pt asta fac orice .
Multumesc

Este greu de facut un plan diagnostic si terapeutic fara sa vad copilul si sa cunosc exact istoricul lui. Cel mai bine este sa va adresati medicului specialist pediatru, care il vede efectiv pe copil. Acesta va poate raspunde cel mai exact la intrebari.

Bna ziua,
Sunt mamica unei fetite de 4 ani si 4 luni si a unui bebe de 8 luni.
Probleme mari avem cu fetita care raceste f. mult chiar dupa administrarea de vitamine si siropuri pt intarirea imunitatii. I n februarie a facut o infectie urinara cu proteus , a luat tratament , am refacut analizele la urina ( au iesit sterile si negative) dar fetita tot are senzatia de a face pisu sau face putin cate putin pisu din jumate in jumate de ora.Daca bea lichide( apa, ceai, supe)imediat ii vine sa faca pisu.Nu mai stim ca sa-i mai facem?

Trebuie consultata local si vazut daca nu are cumva o iritatie externa care ii da senzatia aceasta. Deasemenea, e indicat sa faceti si o ecografie abdominala.
Pentru acestea va veti adresa unui pediatru.

Avand in vedere ca biologic este imposibil ca imediat dupa ce am consumat lichide sa avem nevoia de a urina (e nevoie de un timp pentru ca lichidele sa ajunga in vezica)trebuie sa analizati daca nu cumva fetita a fost invatata, poate cand avea infectia urinara, sa mearga des la toaleta. Daca s-a insistat prea mult pe tema asta, poate sa fi inteles ca mersul la toaleta cat mai des este un lucru bun.

Buna ziua,sunt mamica unei fetite de 2ani si 10 luni,de anul trecut facem infectii urinare repeteta cu bacteria eccheria e.coli.Si in momentul de fata suntem diagnisticati cu infectie urinara dupa ce vinerea trecuta(11.05)a iesit examenul de urina negativa .Acum facem tratament cu Cedax,doresc sa specific ca suntem la a 7 doza de antibiotic de la inceputul lui aprilie .A facut examen abdominal si a iesit bine.Intre timp a suferit si o urticarie acuta necesitind inernarea de urgenta a fetitei.Analizele de singe au indicat o imunitate foarte scazuta,iar coprocultura a fost negativa.Varog din suflet ajutati-ma cu sfaturi ce sa facem unde sa mergem sa-i venim de hac bacteriei.Nu mai stim ce sa m-ai facem!Va multumesc anticipat ptr raspuns si va doresc numai sanatate.Haibuc Linda.

La aceasta varsta, primul lucru care trebuie investigat, in cazul uroculturilor repetat pozitive cu E Coli (care este o bacterie din scaun) este posibilitatea ca, la recomtarea urinii, contaminati recipientul.
Asadar, intrebarea mea este, in prima faza, cum recoltati urina?

Buna ziua.urina o recoltez dimineata o pun in vana dupa care o sterg cu rivanol dupa care tin recipintul ptr urina.cu recipintul fug la spital ptr efectuarea analizei.

Pare corecta recoltarea, din ce relatati. Dupa cum spuneam, problema cu aceasta bacterie este ca ea provine din scaun, asadar, intr-un fel sau altul, scaunul copilului ajunge sa contamineze caile urinare.
Acest lucru poate fi cel mai bine investigat intr-un spital unde exista o sectie de nefrologie pediatrica. Intr-adevar, 7 cicluri de antibiotic in 2 luni sunt foarte multe.

Buna seara,sunt mama unei fetite de opt ani si 11 luni care are pe fata vreo 5 -6 veruci,de diferite dimensiuni.Am fost acum vreun an la medicul dermatolog cu ea si mi-a prescris Cordyline (sper ca am scris corect) si Isoprinosine.Cu Cordyline nu i-am dat prea mult timp,pentru ca ii producea rani si copiii de la scoala o numeau "buboasa".Iar cu Isoprinosine am incetat dupa primul blister din uitucenia de a continua,prinsa fiind si cu serviciul si cu altele.Vina imi apartine in totalitate.As dori sa va rog sa imi spuneti in ce doze pot sa reiau tratamentul cu Isoprinosine,avand in vedere ca reteta am pierdut-o si de data aceasta vreau sa ii fac tratamentul complet.Si m-a speriat faptul ca i-a mai aparut o veruca pe nas,de curand.Daca puteti sa ma ajutati cu un sfat,v-as fi extrem de recunoscatoare.Oricum,va multumesc.Cu consideratie,Claudia,mama Alexiei.

Cel mai bine este sa mergeti din nou la dermatolog cu fetita.
In functie de starea actuala a pielii, veti primi tratamentul corespunzator. Schemele de Isoprinosine se ajusteaza in functie de caz, asadar medicul copilului va indica schema potrivita ei.
Oricum, este bine sa pastrati legatura cu medicul dermatolog, sa mergeti la control cand va cheama si sa urmati tratamentele prescrise, mai ales fiind o problema delicata cum sunt verucile faciale.

Buna ziua,
Pentru e-coli, la un copil de un an si jumatate, exista alternativa la antibiotic ? Din doua coproculturi, la distanta de 2 saptamani, prima a iesit negativa, a doua pozitiva. A mai avut rezultat de e-coli la un an, i-am dat antibiotic. Ar trebui sa mai repet analiza, pentru siguranta ? Are ceva probleme cu scaunul (uneori apos, uneori mai spumos) si in ultimul timp mananca destul de putin.

Multumesc,
Gabriela

Se poate incerca o cura de o saptamana-doua cu probiotice (Dicoflor de exemplu) si repetati analizele dupa aceasta. Daca persista E coli patogen, precum si simptomele digestive, va trebui facut tratamentul antibiotic.

Pt afte bucale recidivante care persista de aprox 2 ani este bun isoprinosine? Cat timp ar trebui sa urmez tratamentul? multumesc

buna ziua am un baietei de 7 luni jumatate si in fiecare luna are rosu in gat doamna doctor ne na tot timpul antibiotic acum ii dau augumentin si imi face febra 39 nu stiu ce sa mai fac astept un sfat din partea dumneavoastra varog frumos

Rosul in gat apare in orice viroza si nu necesita antibiotic.

Fara sa vad copilul atunci cand e bolnav nu pot sa-mi dau seama daca antibioticul este necesar sau nu.

Poate este bine sa consultati si un (alt) pediatru si sa faceti niste analize.

buna ziua multumesc pt raspuns am fost si in spital si am facut analize si a iesit putin lipsa de fier iam zis doamnei doctor ca recaste in fiecare luna si iam cerut ceva de imunitate dar a zis ca nu este nevoie dumneavoastra ce mi recomandati va rog fumos astept un raspuns multumesc frumos

Se trateaza carenta de fier, in primul rand.

Nu se recomanda tratamente imunostimulatoare la varste atat de mici.

Copilul mic trebuie, in primul rand, protejat de infectii. El nu va fi dus in aglomeratie, piete, supermaketuri, mall-uri, la petreceri si nu va fi vizitat de persoane bolnave. Deasemenea, cand cineva din familie este racit, trebuie limitat contactul apropiat cu copilul in zilele de boala.

ce parere aveti despre schema obligatorie de vaccinare.pe diverse site-uri sunt mai multe pareri contra decat pro,precum ca vaccinarea este responsabila de cresterea unor boli autoimune,leucemie,cancer,sindromul guillain-barre,etc.

buna ziua
Felicitari pentru ceea ce faceti!
Avem o fetita de 4 ani si jumatate si vrem sa-i dam Luivac. Am facut testul coproparazitologic si i-a iesit giardia. Putem sa mergem in paralel si cu Luivac, si cu tratamentul pentru giardia? Pentru giardia anul trecut a facut tratament cu Flagyl si Decaris. Merge mai bine Luivac-ul cu tratamentele naturiste gen: Helmiflores, Giardiofit etc.

Si copilului meu de 1 an si 10 luni i s-a dat de catre medic Isoprinosine in vederea intrarii in colectivitate pentru ca in ultimele 3 luni a facut foarte des rosu in gat.

Am facut o greseala nepermisa.Am o fetita de 1 an jumate si-i dau laptele intr-o cana de plastic Avent.De fiecare data dupa ce bea laptele spal cana, dar niciodata n-am insistat s-o frec cu peria sau altceva.Azi m-am uitat in cana si era fundul ei foarte murdar, depuneri efective de la lapte.Oare sa fie un caz singular, care sa aiba legatura cu faptul ca ieri i-am spalat dupa vreo doua ore cana?Sau sa se fi depus in timp?Ce probleme poate cauza copilului?Sunt tare ingrijorata, mai ales ca-s foarte atenta la detalii, la felul in care o hranesc si o ingrijesc, in general.

Credeti ca bronhovaxom-ul poate da o reactie alergica de tipul bubitelor dulci? Am inceput cura de imunostimulare cu bronhovaxom si la 1-2 zile dupa i-au aparut bibite pe mana. Poate s*a nimerit sa iasa exact dupa bronhovaxom, dar as vrea sa elimin ipoteza de reactie adversa.

Buna seara! Am un bebe de 8 luni care va face prima doza din vaccinul Synflorix la sf lunii septembrie. De la 1 oct ar trebui sa inceapa si cresa. Il pot duce in colectivitate imediat dupa vaccin sau e indicat sa-l tin in casa o perioada. Multumesc.

Buna ziua, am un baietel de 2 anisori iar de la inceputul lunii septembrie am inceput gradinita. Pt cresterea imunutatii medicul mi-a recomandat sa-i dau First defense 3ml pe zi timp de 45 de zile urmata de o pauza de 2 sapt dupa care trebuie repetata cura. Stiu ca este un supliment conttoversat datorita argintului coloidal pe care il contine. As dori sa stiu care este si parerea dumneavoastra.
Multumesc,
Adriana

E posibil sa se fi uscat laptele pe fundul canii de la o zi la alta.
Nu este cazul sa va alarmati sau sa va faceti procese de constiinta. Se poate intampla oricu si nu este ceva atat de periculos, mai ales daca copilul se simte bine.

Nu obisnuiesc sa recomand nici nu tip de imunostimulatoare in practica mea.
O dieta corecta, un stil de viata adecvat pentru varsta copilului si vizitele periodice la pediatru sunt suficiente.
Infectiile uzuale care apar la intrarea in colectivitate nu pot fi evitate prin nici un fel de supliment. Ele sunt normale si au rolul lor in dezvoltarea sistemului imunitar.

Buna ziua,
Am o fetita de 3 ani, care acum a inceput gradinita. Ma gandesc sa-i dau ceva ptr. stimularea imunitatii, dar totusi imi pun intrebarea daca prea multe vitamine si imunostimulatoare nu sunt daunatoare. Chiar nu sunt din domeniu, si ma intreb daca organismul copilului nu se obisnuieste cu acestea. De exemplu cand fetita mea raceste ii dau intotdeauna multe suplimente, de gen. Osciloccoccinum, sau Vit.C+ Picaturi cu propolis- 2 ori pe zi, capsule cu usturoi, multivitamine. Raceala trece cam in 3 zile. De obicei ii administrez vitamine si cand nu e racita, dar mai putine ( dimineta polen, dupa mancare vit C, searea compr. cu usturoi)pentru ca nu prea mananca fructe sau legume. Intrebarea mea este daca nu-i fac rau, dadand atatea suplimente, racelile trec repede, dar nu-i suprim oare sistemul imunitar? Ar fi mai bine sa las ca sistemul ei imunitar sa invinga boala, fara ajutoare, de genul celor mentionate mai sus?
Ar trebui oare sa-i fac o schema de imunizare? Si acum are un pic de rosu in gat, dar primeste multe vitamine, si acesta nu se maifesta prin simptome, dacat prin nasuc infundat din cand in cand, antibiotice nu vreau sa-i dau, prefer suplimentele.

Vitaminele nu sunt recomandate sa fie folosite ca "supliment alimentar". Ele vor fi prescrise de pediatru numai atunci cand exista suspiciuni reale legate de o carenta alimentara. Studiile efectuate in ultimii ani indica o legatura intre folosirea excesiva a vitaminelor in perioada copilariei si obezitatea la varsta adulta.
Daca copilul este sanatos iar infectiile pe care le face sunt usoare, nu sunt necesare scheme de imunizare.

Buna ziua,am o fetita de 4 ani,doctorul mi-a recomandat isoprinosine pentru imunitate,pot sa-i dau in timp ce este racita,va rog sa imi spuneti cum cat timp sa il dau avand in vedere ca a inceput gradinita,si sta mai mult acasa pentru ca raceste..multumesc..

Buna ziua,
astazi v-am descoperit si ma bucur mult, multumim pentru ajutor si sa nu va opriti.
Am un baietel de 6 ani si jumatate si o fetita de exact 2 luni, problema e ca baiatul a racit usor(un pic de stranut, usor febra, nas infundat)ii dau isoprinosine de 3/zi si panadol capsule 2/zi, dar a aparut nasucul incarcat si la sora lui, fara alte manifestari. Deocamndata la cea mica am folosit doar ser in nasuc si aspiratorul nazal, credeti ca ar trebui iso si la ea? Oricum o sa merg la medic, de obicei asa procedez, dar ca idee, pana ajung.Multumesc si multa sanatate tuturor!

buna ziua, am un baietel de 1 an si 10 luni f vioi si sanatos dar care are perioade destul de multe cand nu vrea sa manance.pb e ca nu are mai mult de 9.500 kg si ca in ultimul an a pus greutate maxim 700 g.i-am dat sirop cu vitamine well kid si manca mai bine dupa el, sau liv 52/peritol la indicatia unui alt pediatru ptr stimularea apetitului.baiatul mamanca f bine la unele mese iar la altele doar cateva inghitituri, indiferent daca ia supliment de vitamine sau nu.ingrijorarea mea este daca nu are greutatea prea mica si de ce nu ia in greutate in perioadele cand mamnca bine? mentionez ca mananca cam orice dar nu bea deloc nici un fel de lapte, ce cand l-am intarcat la un an.si adaug faptul ca este in copil inaltut, s-a nascut cu 3700 kg la 42 sapt prin cezariana.ce ma sfatuiti?va multumesc

In primul rand este bine sa nu abuzati de vitamine. Ele sunt asociate cu risc de obezitate la varste mai mari.
Daca copilul este sanatos, vazut de pediatru si acesta nu constata probleme, nu aveti nimic special de facut.
Lactatele sunt importante, daca nu consuma deloc va trebui sa primeasca suplimentare cu calciu. De la pediatru, desigur.

buna ziua,
am o mare rugaminte la dvs.Problema mea e urmatoarea: am un baietel de 6 ani si jumatate care are o problema legata de o salivatie abundenta, chiar foaret abubndenta care ii curge din gura si pe care nu o poate controla. Cand era mai mic am pus-o pe seama dentitiei dar acum… Si nici nu stiu unde sa merg cu el la un dentist sau la un ORL-ist.Nici nu stiu ce solutie ar putea fi pentru asa ceva, dar e destul de urat, mai ales ca acum e elev si isi picura cietele si colegii rad de el, e groaznic. Am tot sperat ca se va rezolva cu trecerea timpului dar se pare ca nu e asa. Ce ma sfatuiti?
va rog mult daca puteti macar sa ma indrumati la ce specialist sa merg.
Va doresc multa sanatate si sa continuati ceea ce faceti!

Buna seara. Fetita mea de 3 ani are de fel amigdalele proeminente, nu raceste des, insa o data pe sezon rece, in ultimii 2 ani a facut amigdalita pultacee. In septembrie inainte de gradi a luat, la recomandarea pediatrului isoprinosine 500 cate o cps dimi si seara timp de 10 zile. De 3 zile a facut un usor rosu in gat cu o zi febra 38 si alaturi de panadol am reluat si iso la fel ca mai sus. Fie a fost un episod usor, sau iso a ajutat, cert e ca in 3 zile amigdalele au dat inapoi, iar gatul nu a mai fost rosu. Intele ga nu recomandati imunostimulatoarele, insa un sfat va rog: sa-i dau cele 10 zile cate o capsula, iar apoi cate o jumatate de 2 ori pe zi in sezonul rece, ar ajuta sa reducem episoadele de viroze? In sezonul rece bea multe sucuri de porto cu lamaie si miere, ia si vit c pt copii. Multumesc

Buna ziua. Baietelul meu de 1 an si 10 luni mananca bine, doarme bine in general ca si stil de viata. Problema este ca face destul de des rosu in gat si de fiecare data doctorul prescrie antibiotice. Ce putem face pentru a preveni acest rosu in gat, poate ceva imunostimulatoare, propolis, homeopate? Multumesc anticipat!!!!

Racelile sunt inevitabile la copilul mic. Este bine sa-l feriti de frig, transpiratie excesiva, expunere la aglomeratie in sezonul rece.

Tratamentul pentru rosu in gat nu e nevoie sa fie antibiotic. In peste 90 la suta din cazuri este vorba despre infectii virale care nu raspund in nici un fel la antibiotice.

Buna ziua.In speranta ca ma veti ajuta cu o indrumare, un sfat medical, va prezint si eu problema fetitei mele, pentru ca nu mai stiu incotro sa merg si ce investigatii sa-i mai fac. Totul a inceput in urma cu 1 an, in urma unei raceli mai puternice cu febra mare, a ramas cu o tuse seaca pe care o are sin ziua de azi. Fetita are acum 3 ani si 1 luna, iar de 1 an de zile ii tot fac analize, i se tot prescriu diverse tratamente , dar parca batem pasul pe loc. Initial i s-au prescris diverse siropuri antitusive in combinatie cu antialegice, iar timp de 8 luni singulair, aerosoli cu dexametazona, cu flixotide pe perioade scurte…cat timp lua tratamentul nu mai tusea,cum il intrerupeam la cateva zile reaparea tusea. Asta m-a dus cu gandul ca ar fi o cauza alergica, ptr ca tusea ceda la scurt timp dupa administrarea antialergicului.
I-am facut phadiatop infant (a iesit pozitiv), ige total de 3 ori mai mare, ige-uri specifice (mucegaiuri-negativ, praf-negativ, par caine/pisica-negativ, gandaci-negativ, grau- negativ, lapte pasteurizat – negativ, lapte de vaca- pozitiv 1.52 –valoarea normala trebuind sa iasa < 0.35, alfalactalbumina – pozitiv 2.5 –val referinta < 0.35, betalactoglobulina – pozitiv 0.99–val referinta <0.35, cazeina – negativ <0.1–val referinta <0.35, ou albus/galbenus pozitiv 1.48–val referinta < 0.35, lapte de capra 0.35–val referinta < 0.35. Analizele i-au fost lucrate din sange, ce ma sfatuiti sa-i mai fac, ptr ca desi i-am oprit lactatele de ceva vreme si oul de curand, fara tratament continua sa tuseasca sec,pana ramane fara aer si vomita.
Dupa ce i-a oprit singulair-ul si orice alt sirop, a facut 2 luni doar aerosoli cu flixotide,fara alte antialergice sau antitusive,fara singulair, nu mai tusea dar voma cateodata aparent fara motiv si inopinant, parca ii venea ceva pe gat, tusea o data si apoi voma.
Acum i-a oprit flixotide-ul si este iar pe singulair si aerius 5 ml pe zi, plus puf cu nasonex si alergodill dimineata si seara, iar acest tratament il va urma 4 luni.
Ajutati-ma sa inteleg, fiind alergica la ce v-am mai spus, este posibil ca tusea sa fie doar pe fond alergic,sau pot fi si alte probleme,gen astm? nu a avut niciodata nimic la plamani, fara weezing, fara bronsite, fara sa se auda nimic niciodata la plamani.
Parerile medicilor sunt impartite, unii zic ca ar fi doar alergica si de asta cedeaza tusea la antialergic. Altii zic ca are o forma de astm si ca de asta cedeaza tusea si fara antialergic, doar la aerosoli cu flixotide.
Mi s-a mai zis ca e posibil sa-i cedeze tusea la antialergic, nu ptr ca ar fi de cauza alergica, ci ptr ca aceste siropuri contin anumite substante care ar actioneaza pe centrul tusiv din creier si de asta s-ar opri tusea, nu ca ar bloca eliberarea de histamina in cazul alergiilor ei. Dumneavoastra ce parere aveti?
Imi cer iertare ca am scris atat de mult, dar nu puteam prezenta altfel situatia, daca aveti bunavointa de a ma ajuta cu un sfat medical, eu va mai pot oferi si alte detalii care e posibil sa-mi fi scapat acum.
In speranta ca imi veti raspunde , va mutumesc anticipat

Buna ziua,

Va rog sa imi sugerati un tratament pentru cresterea imunitatii la o fetita de 6 ani jumatate. Din momentul in care a inceput sezonul rece, i se infunda nasul, o dor urechile si nu mai aude bine. Am fost cu ea la medicul pediatru si a zis ca ii este rosu timpanul si sa incercam 3 zile doar cu picaturi pentru urechi, ibuprofen si picaturi de nas. Daca nu ii trece, o pune pe antibiotic. Precizez ca a mai facut in aceste an otita de 2 ori (iarna si primavara) si in urma tratamentului cu Augmentin, auzul i-a revenit foarte tare. Nu face febra si nici nu face forme urata de viroza. Din nas infundat sau care ii curge tare trece direct in otita. Foarte rar tuseste.
Ce imi sugerati sa-i administrez?
Va multumesc,
Laura

Buna ziua,
am un baietel de 3 ani si jumatate si nu i-am facut pana acum vaccinul ROR(am amanat pana la intrarea in colectivitate).
Acum insa mergem la gradi si am dorii sa il facem.
El se afla acum intr-o perioada de imunizare cu first defence,colostrum cu probiotice si bronhovaxom.
Este indicat sa facem vaccinul in aceasta perioada?sau trebuie sa asteptam terminarea curei cu bronhovaxom?
Multumesc anticipat!

Buna ziua!
Am un baietel de 1 an si 4 luni. Medicul de familie ne-a recomandat pt intarirea imunitatii sirop PROPOLIC C cu Echinacea, timt de 3 luni, fara pauza… pe diferite site-uri am citit ca e recomandat sa se faca pauze intre administrari….sunt confuza si nu stiu cum sa procedez sa ii fie mai bine. El e si sensibil, raceste des…in prima faza ne-a prescris bronchovaxom dar nu il poate lua…vomita imediat ce ii ajunge in stomacel

cate zile de tratament cu isoprinosine ii pot da copilului de 1 an jumatate , este pt imunitate nu este racit, as dori sa stiu cate zile sa ii dau, cutia are 50 capsule, ii dau una pe zi, jum dimineata, jum seara.

Buna ziua! am un baietel de aproape 2 ani,si de 2 luni merge la cresa.Recent mi-a contactat rubeola de la gradi,i-am facut analizele necesare la spitalul de boli infectioase,si l-am tinut akasa 2 saptamani,precizez ca a avut putine bubite pe corp,dar in rest,a avut simptomele caracteristice rubeolei:ganglioni mariti,febra,tuse,voma[2 zile].Acum este ok,de 2 zile s-a reintors in colectivitate,dar azi am primit rezultatele analizei de sange,si a reiesit la rubeola negativ.Ce a putut avea atunci,daca la rezultate a iesit negativ?e posibil catestele de laborator sa nu fie ft.concludente?eu nu sunt multumita de raspuns,si as dori sa-i repet analizele la o clinica privata,sau sa-i fac niste analize,sa vad daca nu are altceva,sa nu fi contactat ceva microbi de la cresa….ce analize ma sfatuiti sa-i fac?si ce as putea sa-i dau pt cresterea imunitatii[precizez are varsta de 2 ani,fara o luna].Multumesc anticipat,si astept din suflet un raspuns!

Buna ziua! Am o fetita de 1 an si 10 luni, pana acum a facut de cateva ori rosu in gat, cu febra, si cateva (foarte putine)raceli usoare, fara febra, doar nasuc infundat, stranutat..Din februarie vrem sa o dam la cresa iar dr. pediatru ne-a recomandat LUIVAC 10 pastile pe luna, timp de 3 luni, incepand din decembrie. Intrebarea mea este: se poate da Luivac la aceasta varsta (am auzit ca nu este recomandat sub 3 ani), si isi pierde sau nu proprietatile comprimatul daca este faramat, pentru a i-l putea administra? Multumesc si astept cu nerabdare raspunsul

Buna ziua,
Am un baietel de 4 ani si din aceata toamna merge la camin. De cand a inceput caminul face foarte des rosu in gat(din patru saptamani doua sunt cu ceclor, klacid,sumetrolim sau augumentin -depinde ce ni se recomanda- si nelipsitul nurofen). Am inceput de pe 01.11.2012 sa ii dau Alvityl defenses 5ml de doua ori pe zi. Acum are din nou nasucul cam infundat. Cat timp ar fi bine sa ii administrez acest sirop si ce ar fi indicat in cazul lui?
Va multumesc!

Se poate da. Nu am informatii legate de sfaramarea comprimatului.
Este bine sa stiti ca Luivacul este un vaccin oral exclusiv antibacterian. El nu protejeaza impotrica racelilor, "rosului in gat" care sunt in majoritate virale.

Buna ziua,
Am un baiat de 4 ani si 7 luni.Anul trecut la intrarea in colectivitate a avut numeroase episoade de viroze,pana cand am hotarat ca din martie 2012 sa nu il mai ducem(disperati fiind de frecventa racelilor-mergea cam 2 zile pe luna la gradi si apoi racea)A urma tratament cu bronxovaxom pt imunitate acum pediatra i-a dat Baraka,insa din septembrie 2012 a a vut deja 3 episoade de tuse.A avut o tuse tare puternica si dupa consultatia pediatrului i-am administrat ventolin cu babyhaler si aerosol cu adrenalina si flexotide 1ml.am scapat de ultima raceala si acum 3 zile a inceput iar sa tuseasca .deocamdata mai des in somn.ii dau prospan si vitamina C,ceaiuri cu miere,etc.ce as mai putea sa ii dau fara sa ma mai duc la pediatru,avand in vedere ca este la fel ca celelalte episoade.as putea sa ii si Ketof?Va multumesc!

Buna ziua!
Am un baietel care implineste 2 ani pe 10 decembrie. Il duc la gradinita, la grupa baby din iulie.Nu a fost niciodata bolnav pana la gradinita, nici macar usor racit. Motivatia a fost sa incepem cu gradinita in lunile de vara, poate nu se va imbolnavi atat de des o data cu intrarea in colectivitate, si daca se imbolnaveste sa pot sta cu el acasa. Din octombrie am inceput serviciul. De cand merge la gradinita are minim 1 episod de bronsita acuta (cu weezing, tuse groaznica cu secretii, nas plin)/luna, dar de cele mai multe ori de 2 ori/luna. Tratamentul descris mai sus l-am facut si noi – aerosoli cu ventolin si flixotide, siropuri de tuse de toate felurile, xyzal. De 2 ori din iulie pana acum, a fost mai grav si am luat antibiotic, prima data un antibiotic mai usor, nu mai stiu cum se numeste, 7 zile, a doua oara zynat 10 zile in septembrie la sfarsit. Acum 1 luna s-a imbolnavit iar, fara febra, nu i-am dat antibiotic, la recomandarea pediatrului am facut doar aerosoli + siropuri. De 2 zle are din nou febra, tuse plina, si vom incepe zynat, tot la recomandarea pediatrului. Mai mentionez ca i-am facut toate analizele, si de imunitate si au iesit ok. Motivul pentru care am dat atatea detalii este ca as avea nevoie si de parerea dumneavoastra: considerati ca ar trebui sa nu il mai duc la gradinita si sa gasesc o alta solutie (posibil, dar foate greu, ptr ca stam la casa, departe de oras si o bona nu ar veni, iar cu bunicii as prefera sa nu locuiesc impreuna, insa interesul copilului este cel mai important), sau sa il las pentru ca isi va forma pana la urma imunitatea si daca intrerup acum gradinita si il dau de la 3 ani, de exemplu, o luam de la capat cu aceleasi probleme?

Buna ziua! As dori sa stiu parerea dumneavoastra despre cresterea imunitatii cu ajutorul curelor saline. Cum se efectueaza aceste cure pentru a avea efect? Un copilas de 6 luni care nu a avut deloc probleme de sanatate poate fi dus in salina? iarna poate fi facut acest lucru? cat poate sta zilnic? Multumesc!

Recomandarea mea este sa va duceti la medic chiar daca vi se pare ca este la fel si sa nu administrati din proprie initiativa medicamente care nu au fost recomnadate de un pediatru pentru episodul de boala actual.

Stiintific, nu exista dovezi ca aceste cure saline cresc imunitatea.
Asadar nu se recomanda copiilor sanatosi, mai ales daca sunt atat de mici.

Ele se pot folosi, la recomandarea medicului, in boli respiratorii, ca si completare la terapia medicamentoasa.

buna ziua.fetita mea.de 1 an si 3 luni are.rosu in gat de mai bine de o luna. pediatra imi spune sa o las asa…. eu incerc totusi pe.cat posibil.sa ii administrez cate ceva. mentionez ca suntem in eruptie dentara,.poate fi si asta o.cauza???? acum.ii dminisrrez coryzalia, homeogene9…picaturi de albastru.de.metil ajuta gatul rosu si inflamat??? nu pot astepta sa treaca de.la.sine, chiar daca avem o explozie dentara….va.multumesc

buna seara am o fetita de un an si doua luni.De vreo 2 luni i-au aparut niste bubite intre fese.Am fost la doi doctori care ne-au pus doua diagnostice;unul de moluscum iar celalalt de veruci.Am inteles ca ambele sunt virale si au cam acelasi tratament. Ne-au recomandat pentru inceput Viusid (o luna)iar daca nu functioneaza isoprinosine.Intrebarea mea este cat Viusid sa ii dau pe zi ,ea avand 9,5kg? Tin sa mentionez ca ii curge nasucul acum.Pot sa ii incep tratamentul? Va multumesc anticipat.

Gatul rosu este o notiune destul de vaga, culoarea si marimea amigdalelor variind mult de la un copil la altul.
Este bine sa ii faceti un exudat faringian. daca acesta este steril si copilul nu acuza nici o durere, nu e nevoie sa nici un tratament.

Imi pare dar trebuie sa contrazic acest articol. Baietelul meu alaptat 2 ani cu o alimentatie ca la carte este racit in permanenta din septembrie pana in luna mai.
Zilnic, cu mici exceptii cand a avut enterocolita copilul meu bea suc proaspat stors de mere, morcov, telina, portocala, mandarine, etc.
Zilnic, fara exceptii mananca fructe (are p masa speciala de fructe), iaurt,branza, ciorba,carne etc.

Deci de ce se imbolnaveste? De ce face pneumonii, bronsite?

Am 2 baieti in varsta de 6 luni si jumatate; acuma am trecut peste un episod de bronsiolita si vreau sa va intreb daca pot sa le dau ceva pentru stimularea imunitatii ca sa nu mai ajungem iar la antibiotice si la alte probleme?

Buna seara. Am un baietel de 1 an si 5 luni care face des rosu in gat si in urma unui exudat faringian s-a descoperit E.coli. Este posibil asa ceva? Deocamdata dr pediatru nu mi-a dat niciun tratament pt asta. Ce ma sfatuiti?

De asemenea,in urma cu 2 luni baietelul meu a avut bronsiolita si cu greu am scapat de acel suierat. De ieri, am observat ca simpla lui raceala duce la o noua bronsiolita pentru ca respira f greu. Ma tem ca medicul iar imi va recomanda antibiotic inutil. Data trecuta i-am facut aerosoli cu acc, ser si flixotide + ceclor, prednison,prospan si salbutamol. I-a trecut abia peste 8-9 zile. Ce tratament imi recomandati? Este adevarat ca bronsiolita duce in timp la astm bronsic? cum se poate impiedica acest lucru?
si mie mi-a recomandat medicul isoprinosine. credeti ca e indicat sa ii administrez avand in vedere situatia de fata?

Va multumesc din suflet!

Buna ziua, am o fetita de 2 ani si 9 luni si cea mica de 1 an si 2 luni
Racesc foarte des
E bine sa le dau Isoprinosine pentru imuntate chiar daca sunt in tratament cu panadol, picaturi de nas si sirop de tuse sau dupa ce se termina tratamentul e bine de dat acest Isoprinosine.
Va multumesc anticicpat

buna seara! tinctura de propolis se poate administra la bebe de 9 luni? sau de la ce varsta se poate da? si cum? Multumesc!

Buna ziua!Fetita mea de 2 ani si 3 luni a facut pneumonie interstitiala la inceputul lunii .am stat in spital cu ea cateva zile,a facut tratament cu antibiotic si pe langa acesta i-am mai dat isoprinosiine si ambroxol.a ramas insa tusea uscata de care sper sa scapam cat mai curand. la iesirea din spital medicul pediatru mi-a recomandat bronhovaxom 10 zile si septilin 20 de zile timp de 3 luni.mentionez ca fetita merge la camin din octombrie.Problema mea este ca , citind informatii despre bronhovaxom am vazut ca multe mamici se plang de faptul ca in ziua 7, 8 de administrare copilul raceste puternic chiar unele mamici spuneau ca a facut copilul pneumonie.Ce sa fac?imi e teama sa incep sa ii dau.eventual un sfat privind n alt produs care sa o fereasca pe viitor de raceli sau viroze, mi-ar prinde tare bine. Va multumesc.

Buna seara!Fetita mea de numai 9 luni s-a "capatat" cu o raceala fff urata.Am inceput cu febra,in prima zi, cu tuse expectoranta,ochi injectati,stranut,nasuc infundat cu mucozitati apoase; am urmat 2 zile de tratament cu Augumentin susp. orala,eurespal sirop si pyvalone(sau ceva de genul-spray nazal) asta la recomandarea medicului de fam.Am mers apoi mai departe la urgente,pt ca fetita era din ce in ce mai rau,nu mai putea inghiti absolut nimic,si acolo d.na dr pediatru mi-a zis k "e sange in gatul ei!!!" Au urmat urmatoarele medicamente:tratament injectabil:penicilina(1fl la 6h)-dexamata zonal (0.5 ml la 12h),nurofen sirop(5ml la 8h),badijonaj bucal-prep.in farmacie(de 3 ori pe zi),bromhexim (8 pic de 3 ori zi),pikovit sirop) + vit.C,calciu gluconic si marirea dozei de vigantol (de la 2 la 4-5 pic pe zi) pt ca i-am zis d.nei dr. ca transpira excesiv mai ales la cap si in timpul somnului. Astazi,dupa 3 zile de tratament si dupa control continuam cu acelasi tratament la care am mai ADAUGAT gentamicina(1/2 fiola la 12h) si koflet sirop! Chiar nu sunt prea multe pt un bebe asa mic?Mai ales ca mananca aproape nimic.Pana la urma mi-a zis ca are "celebrul" rosu in gat si o "hârâiala urata". Imi recomandati sa incerc si alti medici?Sau sa mai astept? Multumesc din suflet! Sanatate!

Buna seara !In 10 luni eu i-am dat baietelului doar 2 flacoane de vit d3 deoarece nu am stiut ca are val doar 20 zile de la deschidere .prima data i-am dat de la kids pe care nu specifica nimic in prospect si can s-a terminat intamplator de la farmacie mi-a dat unul de la biofarm pe care scrie ca se da doar 20 zile .De ce pe unul scrie si pe altul nu ??? si ce i se poate intampla baietelului sunt f ingrijorata , la fel se intampla si cu vit c pe unele scriu ca se dau 30 zile de la deschidere iar pe altele nu ! cum este posibil ???

Buna seara!Pot sa-i dau fetitei mele un sirop pt imunitate pe baza de propolis si polen?Precizez ca la 1 an avea o tuse seaca si pediatrul i-a prescris aerius cu mentiunea k poate a avut alergie la polen ,daca siropul contine polen poate sa patesca ceva?Acum are 1 an si 8 luni dar nu a mai tusit fara alt simptom,va rog sa-mi raspundeti,raceste foarte des si pediatrul ii prescrie mereu antibiotice,va multumesc.

Buna seara, as dori sa stiu daca exista o asociere intre tuse si parazitii intestinali in special giardia? am fost cu copilul la un consult la medicul de familie datorita unei tuse care revine cam la 2 saptamani si ne-a prescris Helmiflores un produs naturist pt tratarea parazitilor intestinali. Multumesc

Buna seara, imi puteti spune va rog daca schema de imunizare cu Rybomunil (cea de 6 luni) se poate incepe si primavara. Multumesc mult de tot.

buna ziua
am un baietel de 2 ani, nascut la 32 saptamani, cu greutatea 1950g, scor apgar 8.raceste f des. am inceput u tratament cu colostrum+probiotice secom si vitam c.ii pot da si bronho-vaxon in acelasi timp?o alta prb este ca nu se alimenteaza suficient si corect.nu ii plac fructele, iaurtul,legumele.ce ii mai pot administra ca supliment alimenttar?ce parere aveti de noni?
multumesc

Este mai putin importanta greutatea la nastere. Importante este starea actuala a copilului, greutatea, inaltimea si starea lui generala. Toate aceste lucruri pot fi evaluate corect in cadrul unui consult la pediatru si prin efectuarea unui set de analize.
Daca pediatrul considera ca beietelul necesita suplimente si imunostimulare, va va informa in acest sens.

Buna ziua ,am un baietl de un an si cam de la 4 luni imi tot raceste,mi-a facut bronsita de vro 5 ori,si de cate ori,e foarte sensibil ,cand incepe sa tuseasca intr-o zi deja in celalalta si incepe sa respire greu si ne baga medicul injectii.Spuneti-mi va rog ce sa mai facem ca suntem disperati.multumesc

Buna ziua,

Am o fetita de 4 ani care merge la gradinita din septembrie. De la inceputul gradinitei si pana in luna ianuarie a fost destul de binisor cu racelile(a avut viroze dara fara complicatii adica tratate fara antibiotic si-si revenea foarte repede). Incepand cu sfarsitul lunii ianuarie a inceput calvarul.Mai intai a facut o viroza cu febra. Dupa 6 zile de febra a a facut otita si la recomandarea orl-istului i-am dat antibiotic.Ulterior la control otita era vindecata. In martie cand am mers la gradi dupa 5 zile alta viroza, febra 7 zile, iar otita, pe care nu am tratat-o cu antibiotic desi orl-istul ne-a recomandat. A cedat febra 2 zile dupa care a revenit cu valori mari si care ceda foarte greu. Ne-am dus la control orl si orl-istul a verificat urechile care erau perefect sanatoase in schimb avea amigdalita pultacee, care a fost tratata cu penicilina.Febra a cedat dupa prima doza de penicilina iar gatul si-a revenit foarte repede.La jumatatea lunii aprili am mers la gradi intr-o perfecta stare de sanatate, dupa 4 zile nas foarte infundat, febra. In 3 zile de la debut durere de ureche(era sambata si am asteptat pana luni sa mergem la orl-ist pentru ca in week-end nu prea gasesti pe nimeni la orl). Cand am mers la control otita medie la ambele urechi, in faza congestiva. Medicul orl-ist ne recomanda antibiotic. Decid sa mai astept cu administrarea antibioticului 2 zile, dar febra nu ceda si era prezenta deja de 7 zile(o febra 38.3 cea mai mare cam de 3 ori in 24 de ore). Secretiile erau foarte multe si galbene si in cele din urma am decis sa-i dau antibitic.
Mentionez ca fetita nu are polipii inflamati, nu sforaie noaptea. In toate aceste viroze copilul lua sinupret, aerius, sterimar si de 20 de ori pe zi, aspirat nasucul inainte de masa si de culcare si la trezire. Copilul isi sufla nasul destul de bine, pe rand cate o nara.Au fost situatii in care i-am facut si aerosoli.
Nu mai stiu cum sa procedez. Deja imunitatea copilului nu mai exista, dupa atatea antibiotice. Unul din medicii orl-isti mi-a spus ca ar trebui sa-i scoatem polipii chiar daca nu sunt inflamati pentru ca atatea episoade de otite pot fi si din cauza polipilor. Ne-a mai spus ca daca ii scoatem polipii nu inseamna ca nu o sa mai faca otite si ca daca continua asa sa-i punem aerisitoare. Sunt foarte confuza si tare mult as vrea sa stiu care este motivul pentru ca face atatea otite. Copilul are un regim de viata destul de sanatos, si am avut grija sa manance sanatos de mica, adica fructe si legume in fiecare zi, carne, lactate. Are 18.5 kg si 106 cm,ia-m facut prevenar-ul dupa 2 ani si 4 cure de broncho vaxon, tocmai datorita acestei predispozitii a ei de a face otite.La varsta de 1.3 luni a a facut otita iar la varsta de 2 ani a facut 2 otite una dupa alta care s-au vindecat foarte bine i-am facut si timpanometrie.
Intrebarea mea este daca ar trebui sa ma gandesc la o operatie de polipi chiar daca nu sunt inflamati si daca montarea acestor aerisitoare au efecte adverse in timp.
Multumesc

Buna ziua.
Baietelul nostru in varsta de 3.5 ani a avut viroze foarte dese incepand de la 9 luni . Frecventa este cam la 3 luni . Ne-am confruntat cu rosu in gat, bronsiolite, pneumonii . La exudat ies negative rezultatele . Ia chiar singulair de la 2 ani dupa prima pneumonie , neintrerupt si aerius, sau xyzal insa tot la 3 luni alta raceala .El nu a avut nici o raceala usoara, toate numai cu antibiotic cu aerosoli ventolin si flixotide , cu mucosolvan, rhinathiol , picaturi de nas .
Acum avem iar o raceala puternica, doctora spune ca este afectat plamanul stang la baza si dupa 7 zile de augumentin acum ia eritromicina , salbutamol si aerosoli flixotide .

Nu stim cum sa mai procedam .Pneumologul la care tot mergem de la 2 ani i-a administrat Syflorix 2 doze ,ribomynil, first defence si nu mai stiu cate imunostrimulatoare si i-a dat chiar si isoprinosine 20 zile cate 10 ml/zi acum in februarie cand a mai fost racit si ne-a spus ca se vor mai rari episoadele atat de raceala cat si aceste simptome de astm pe masura cresterii .
Respiratie rapida are doar la raceli nu si in afara lor . Chiar si acum cand e "varza" el tot alearga ,se joaca , e vioi chiar si cu temperatura. Insa cand se enerveaza tuseste destul de puternic .

Insa pana atunci ce facem ?
Cum sa il mai ajutam . Suntem disperati .
Mereu alergam intre pediatru, alergolog, pneumolog.

Va rog dati-ne un sfat sau o indrumare catre alta specialitate caci nu mai stim cum sa procedam .
Am citi atatea pe net ca innebunim uneori
Multumim mult

Buna seara.am si eu o intrebare in legatura cu cresterea fetitei mele de 8 luni,are 7.400kg si o inaltime de 67 cm.Starea ei de sanatate este buna ea fiind alimentata regular,pranz,cina cu mese care contin carne .branza,legume,fructe, adaptate varstei ei plus alaptare naturala.Mesele fiind in nr.de 5-6 pe zi.Intrebarea mea este:a luat destul in greutate si lungime?pediatrul ei zice ca e ok dar eu sunt un pic pe ganduri pt.ca mi se pare cam micuta.VA MULTUMESC

buna seara! am o nelamurire in legatura cu fetita mea de 7 luni. de vineri seara a inceput sa faca febra 38.5 i am adm panadol apoi noaptea 39.4 sub nurofen. nu a scazut deloc sambata dupa masa am fost la urgenta unde i s a pus diag de faringoamigdalita asociata cu eruptie dentara si anemie intrainfectioasa in urma hemogramei. i s a adm 0.4 ml algocalmin si acasa mi s a recomandat nurofen la 8 ore panadol intre timp la nevoie si algocalmin tantum verde spray si isoprinosine 1/2 compr de 2 ori pe zi. i am dat seara tantum si jumatate ade comprim , la fel si dim …, si nurofen , nu concomitent! am constatat la scurt timp ca in jurul gleznelor fetia avea niste bubite mici ca o iritatie i am oprit tantum si isoprinosine-ul. m am uitat in medex si am citit ca tantum poate da reactii de genul rash …prurit etc…dr de fam mi a zis ca poate fi de la oricare dintre acestea..ieri dupa masa au inceput sa i apara niste pete in jurul ochilor si tamplelor..spre seara si spre scalp dimineata avea pe toata fata, mai tarziu au inceput spre gat si spre corp.sunt niste macule care conflueaza. dr de fam a zi ca poate fi rubeoala sau varicela.. sa mai asteptam dar i a dat clarinol 2 ml /2ori pe zi advantan paracetamol la nevoie calciu 1 fiola / zi si mixtura mentolata. nu i am dat decat clarinol 2 ml si 1 fiola de calciu pana acum….varicela nu pare a fi deoarece nu se fac vezicule..sau cel putin nu s au facut pana acum..insa eu sunt nelamurita ….e alergie la ceva, e RUBEOALA sau RUJEOALA.A AVUT APETIT SCAZUT I AU ERUPT SI INCISIVII CENTRALI superiori febra mare…acum rash.. care nu stiu de ce natura este..pt ca e coincidenta prea mare…toate odata!petele sunt roze cam nedefinite ca forma exacta (rotunde ovale.. usor reliefate .care conflueaza, in special pe fata!cepoate fi mai exact??? multumesc anticipat!

Buna ziua,

Pot administra la un copil de 3 ani Colostrum si Bronhovaxom in acelasi timp?

Multumesc!

Buna ziua,

Se administreaza Luivac la 2 ani si 9 luni?
Va intreb pentru ca parerile sunt impartite: mie mi-a fost recomandat pentru copil cu varsta de 2 ani si 9 luni, dar la farmacie mi s-a spus ca nu se da sub varsta de 3 ani.

Va multumesc!

Va multumesc!

Buna ziua! Am un baietel de 11 luni si pana la 6 luni a cam racit mereu , doctorul ne-a dat colostrum pe care i-l administram si in prezent.mentionez k nu a mai racit de atunci, dar intrebarea mea este : nu este o perioada prea mare de administrare? Sa ii mai dau sau trebuie sa fac o pauza? Va multumesc anticipat!

buna ziua. stiu ca sunt aproape doi ani de cand ati postat mesajul, dar daca inca mai aveti nevoie de ajutor pt toxocara, va recomand un medic excelent. eu ma tratez la dansa de 7 ani, de toxoplasmoza. Dna Conf. dr Lidia Lazar medic parazitolog, la spitalul Colentina. pt programari: 0213173245 sau 0722657923. Succes.

Puteti administra in acelasi timp, deoarece bronhovaxom este un vaccin oral, iar Colostrum – dupa cum o spune si numele este practic … colostru. Deci cu actiune diferita.

Buna ziua! Am o fetita de 1 an si 4 luni. A fost racita acu 2 luni si i-a scazut pofta de mancare. Am mers la medicul pediatru a consultat-o si mi-a zis ca ea nu are nimic. Mi-a dat probiotice bio-sun 10 zile iar pentru imunitate firste defence. Ce-mi puteti spune despre acest siropel?

Buna ziua,am o fetita de 4 ani si jumatate si una de 2 ani si jumatate,cea mare a fost de mica bolnavicioasa ,de 2luni este numai bolnava a luat augumentin 6zile dupa 3 zile au vazut la orl ca are otita la amandoua urechile si ia dat 2flacoane de zinat dupa vreo 12 zile a facut puroi in gat si ia dat ampicilina injectabila si trei zile de amoxacilina sirop dupa injectii,azi dupa vreo doua saptamani esteciar bolnava si ii dadu Isoprinosine si unasyn,iar pe langa tantum ,biorinil si aerius.As vrea sa imi spuneti daca acest antibiotic este mai bun decat ce v-am enumerat eu ca a luat.Multumesc

Buna ziua.
Am un baiat de 1 si 7 luni si de o saptamana am inceput cresa. Dupa 4 zile au aparut si simtomele de raceala: nas infundat, raguseala, fara tuse ( mentionez ca nu a mai racit niciodata pana acum). Medicul ne-a prescris antibiotic (Amoksiklav) pentru rosu in gat, vitamina C, picaturi pentru nas , Ibalgin pentru febra. Citind mai sus am inteles ca nu e necesar antibioticul pentru rosu in gat. Ce alte alternative as avea pentru tratarea rosu in gat (pentru urmatoarele episoade de raceala, care cu siguranta vor fi). ? Noi am iesit in tot timpul asta afara la pranz cand a fost mai cald. Am procedat bine?

Buna ziua,
Am si eu o intrebare…Daca sunt eja pe schema de imunizare Fist defense-Isoprinosin-Imunice forte as mai putea sa-i dau eu suplimentar Sirop Propolis c Kids cu echinaceea?Specific ca baietelul meu are 3 anisori si merge la gardi…Multumesc!

buna ziua! spuneti-mi, va rog, administrarea de aerius se poate face pe o perioada mai lunga de timp pentru un copil cu teren atopic? de exemplu i-am dat continuu timp de doua luni. se impune o pauza in administrare?multumesc

Buna seara,
Am o fetita de aproape 6 ani. De 2 ani am inceput s-o ducem la gradinita dar dupa 1-2 saptamani face infectii rinosinusale manifestate prin nas infundat, secretii abundente. A fost operata la 3 ani de vegetatii adenoide. La un moment dat a facut fibroscopie -se ridicase suspiciunea de oparatie nereusita-dar concluzia a fost ca are o deviatie de sept cu ingustarea marcata a narii drepte. Anul acesta problemele sunt numai la nara dreapta care devine infundata si cu secretii. Ni s-a spus la un moment dat ca ar trebui sa faca un CT craniu pentru a depista cauza .. dar nu prea sunt de acord tinind cont de iradiere. Aceste probleme fac ca fetita sa mearga f putin la gradinita desi ii place foarte mult. Mentionez ca nu a urmat tratament de stimulare a imunitatii iar regimul alimentar este bogat in fructe si legume.Ce ma sfatuiti sa fac? Va multumesc

Buna seara,avem problema identica cu fetita dvs ,am "colindat" cea mai mare parte din prof dr din Bucuresti in decursul a mai mult de 1 an de zile insa fara rezultat,problema e aceeasi.
Daca dvs reusiti sa gasiti o rezolvare ,va rog nu ezitati sa o ne dati si noua de stire,va multumim anticipat

buna seara am un baiat de 7 ani diagnosticat cu astm bronsic in decembrie 2014
Are tratament cu flixotide 2×1 puf , avamis. xyzal.montelukast iar in criza ventolin.
nu scapam de accesele de tuse o saptamana e bine apoi din nou criza ( mentionez ca la el criza se manifesta doar prin tuse) E posibil dupa atata tratament sa mai avem problem cu astmul sau pana la urma e altceva ???????????de vreo 3 zile ia fromilid pediatrul zice ca e incarcat pulmonar cu secretii
multumesc !!!!

Buna ziua, fetita mea are 3 ani si este in colectivitate. A avut diverse viroze, otite, amigdalite .. majoritatea tratate cu antibiotic…. ce supliment ar trebui sa ii dau pt refacerea organismului dupa antibiotice? A facut si 3 luni tratament cu broncovaxom si pro immunity…. as vrea sa ii dau ceva vitamine…. sau un sirop de osteocare?este recomandat? nu are lipsa de fier. Multumesc mult…

buna seara! am si eu o nelamurire..am o fetitza de 3 ani jumate..a contactat o viroza f urata cu febra si frisoane..cu tuse si durere in gat! i-am admistrat 3 zile nurofen si paracetamol gatul si tusea nu i-au trecut..i-am dat zinnatul la recomandarea medicului pentru gat..i-a trecut febra nu stiu daca si gatul..imi mananca..!numai ca mi-a facut alergie de la antibiotic si l-am oprit..acum nu stiu ce sa mai fac..as dori si eu o parere! eu i-am cumparat firt defense de la secom !multumesc

Buna ziua,

Am un baietel de 1 an si 3 luni si merge la gradinita de la 11 luni. Cel mai frecvent face rosu in gat, cam din trei in trei saptamani, asta dupa ce urmeaza tratament cu Rhinatiol, Eurespal/Plantusin, aerosoli cu Dexa daca si tuseste. Pana acum a luat de trei ori antibiotic (Ospamox, Amoxiclav). Frecventa ultimelor episoade a fost urmatoarea: pe 23 ianuarie – rosu in gat cu temperatura 39.5(5 zile) din a 6-a zi dupa ROR- i-am dat Amoxiclav. La analizele de sange a iesit CRP 53 iar medicul de familie mi-a recomandat si o cura de 7 zile de Sumetrolim pentru a ramane ceva netratat (sfarsitul lunii feb). Acum pe 17 Martie a debutam cu nas infundat, tuse si dupa 3 zile febra (39.5) . Am mers la medic mi-a recomandat Zinnat daca febra persista. I-am dat Zinnat si dupa 3 zile inca facea febra (39) si am mers la spital, analizele de sange foarte bune, au descoperit o otita dar nu mi-au dat tratament. I-a facut si a radiografie si mi-a spus ca are pneumonie interstitiala si i-a dat Clacid. Dupa 2 zile de Clacid febra a incetat. Aceasta preumonie va pune probleme pe viitor, ma sperie tarea pentru ca el a fost Vaccinat cu Prevenar. Este posibil sa fi fost doar Otita si rosu in gat si nu Pneumonie? Sa ii repet radiografia, precizez ca am fost la spital (Marie Curie) noaptea si am fost tratati la Radiologie jalnic! Acum vreau sa ii ridic imunitatea si as vrea sa stiu ca imi recomandati: ceva bacterian sau viral, avand in vedere ca merge in colectivitate? Pana acum i-am dat Colostrum cu probiotice, Formula 17- hemeopat. Va multumesc,

Buna ziua
Sunt mama unei fetite de 1an si 7 luni, am efectuat urocultura si a iesit pozitiva la ec oli. Momentan ia tratament cu zinnat 5ml de doua ori pe zi si linex baby tot de doua ori pe zi. Ce parerea aveti de tratament?
Trebuie sa-i fac analize si la sange sau la scaun?
Cum stiu ca a scapat de bacterie dupa terminarea tratamentului cu zinnat?
Va multumesc

Buna ziua
Sunt mama unei fetite de 1an si 7 luni, am efectuat urocultura si a iesit pozitiva la ec oli. Momentan ia tratament cu zinnat 5ml de doua ori pe zi si linex baby tot de doua ori pe zi. Ce parerea aveti de tratament?
Trebuie sa-i fac analize si la sange sau la scaun?
Cum stiu ca a scapat de bacterie dupa terminarea tratamentului cu zinnat?
Va multumesc

Buna ziua
Sunt mama unei fetite de 1an si 7 luni, am efectuat urocultura si a iesit pozitiva la ec oli. Momentan ia tratament cu zinnat 5ml de doua ori pe zi si linex baby tot de doua ori pe zi. Ce parerea aveti de tratament?
Trebuie sa-i fac analize si la sange sau la scaun?
Cum stiu ca a scapat de bacterie dupa terminarea tratamentului cu zinnat?
Va multumesc

BUna ziua, Si eu sunt mama unei fetite de 2 ani si 3 luni acre raceste f des.In vara aceasta a racit de aprox 4 ori .Din Mai o ducem la cresa si sta mai mult pe acasa.Problema noastra principala este tusea si mucisorii.La fiecare raceala tuseste si se ineaca cu mucisorii.Am ales tratamentul naturist cu ticnturi de macese, echinacea, miere, ceai de cimbru, cimbrisor, soc, echinaceea, uleiuri de buuioc, cimbru, tea tree, eucalipt pt inhalatii sau igienizare camera, bai cu sare la picioare.fetita este o mare mancaciosa de fructe , mananca 3-4 fructe zilnic, prin suc , frcut in sine insa tot raceste.Consider ca principala cauza pe langa contactul cu copii de la cresa o constituie somnul.Nu a avut un somn de noapte niciodata linistit, si acum la 2 ani si 3 luni se zvarcoleste noaptea.Mentionez ca doarme cu mine intr-un pat mare iar eu stau pe o muchiuta tocmai pentru a-i oferi spatiu cat mai mare si pt a nu-i perturba somnul in vreun fel.La ultimele analize, i-am gasit TSH-ul putin marit, pediatra ne-a recomanda refacerea analizelor iar pt stimularea imunitatii Isoprinosin.Rugamintea mea este dea va da cu pararea legat de situatia noastra.Pot face ceva astfel incat sa mai diminuam din aceste raceli?

Buna seara!si eu am un băiețel de 3ani si 5 luni care la fel îmi răcește foarte des.mai exact rosu in gât cam o data pe lună.pana acum când ne.am confruntat cu o pneumonie interstitiala bilaterală.socul a fost foarte mare pt după parerea mea este un diagnostic foarte grav mai ales ca avea si o insuficiență respiratorie.bineînțeles ca am urmat tratament cu antibioric in spital cinci zile după care si acasa încă alte 5zile si tot nu il vad foarte bine.întrebarea mea este cum se face ca imediat după terminarea antibioticului mi
A facut tempwratura 39am ajuns iar la spital si mi s.A spus ca are rosu in gât.Nu stiu ce sa mai fac ,i.am tot dat siropele pt imunitate si degeaba.totodata am inceput si niste sedinte la sulina si vroiam sa va întreb daca este totusi indicat sa mergem in salina cu el acum imediat după aceasta afectiune si cât ar trebui sa stam cu el in salina.este bine sa mergem câteva zile la rand,sau o data pe lună???va rog sa ma ajutati cu un raspuns ca deja nu mai stiu cum sa procedez,nu mai stiu ce e bine si ce e rău,pt ca am fost mai precauti in ceea ce priveste alimentația si igiena lui si tot ne confruntăm cu aceste probleme.iar acum am ajuns intr.un stadiu in care nu îmi mai dau seama ce trebuie sa fac ca sa nu ii fac eu rău cu mana mea.va multumesc!

Bună seara,copilul meu a fost diagnosticat cu Herpangina și are și stafilococul aeriusși am fost spitalizați 3 zile a avut administrat Isoprinosine 7,5ml/3/zi așa a luat în spital dar acum as dori sa știu pt întetiere cât ar trebui să îi administrez precizez că copilul are 4 ani jumăte merge la grădiniță. ..Va rog dacă îmi puteți răspunde. Va mulțumesc.

Buna ziua!…am o fetita de 3 ani si a fost un an la cresa, perioada in care am facut tot felul de viroze, raceli, tuse…i-am administrat 3 luni la rand isoprinosine cate 10zile si concomitent bronhovaxon…Analizele sunt bune si nu are nevoie de vitamine, dar am dori sa incepem iarasi cu ceva de imunitate fiindca am inceput gradi…ce ne recomandati?

Buna ziua, Am un baietel de 1 an si 2 luni si de aproximativ o saptamana ii administrez alvityl(echinacea, propolis si vit c ). Intrebarea mea este: putem face a 2 doza ror saptamana aceasta? Va multumesc.

Bună ziua, am o fetita de 2 ani și 9 luni, și de 7 zile ii administrez antibiotic (Ampicilina) am fost la control și ne-a prelungit cu încă 4 zile tratamentul, nu este prea mult? La control a spus că este bine dar să lom în continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.