Categorii
Alimentaţie Boli

Regimul alimentar în constipație

Alimentația este foarte importantă atunci când un copil suferă de constipație, indiferent de vârstă.

Este bine să cunoașteți alimentele care îl vor ajuta pe copilul constipat dar și pe cele interzise.

Cuprins

Ce este constipația

Constipația se definește prin eliminarea dificilă de scaune rare și de consistență crescută (tari). Regimul alimentar este foarte important în constipație, acesta putând ușura simptomele sau chiar vindeca constipația, dacă este respectat.

Chiar dacă nu există o regulă universal valabilă referitor la frecvența scaunelor, se acceptă că mai puțin de 3 scaune pe săptămână semnifică constipație la un copil trecut de 6 luni, care mănâncă deja o alimentație diversificată. 

Un scaun la 2 zile, de exemplu, nu este constipație, dacă acel scaun este moale și se elimină fără dureri și disconfort.

Constipația la bebeluș

În cazul bebelușului mic care suge la sân exclusiv lucrurile stau altfel.

Acesta poate să nu aibă scaun zilnic. Uneori poate să aibă scaun chiar o dată la 5-7 zile fără ca acest lucru să semnifice că este constipat. Explicația acestui fenomen stă în faptul că laptele de mamă este atât de bine metobolizat încât nu mai rămîne reziduu de eliminat de către copil prin scaun.

Mai multe informatii despre cauzele, simptomele și tratamentul constipației la copil găsiți în articolul Constipația copilului.

De ce apar scaunele tari și rare?

Scaunele tari sunt consecința apei insuficiente de la nivelul colonului sau a lipsei fibrelor din alimentație, fibre care alcătuiesc un volum sănătos al scaunului.

Cel mai des, constipația apare din cauza unei diete greșite sau poate fi consecința reacției bebelușului la introducerea alimentelor solide. Puteți citi despre constipația din diversificare în articolul Constipația bebelușului diversificat.

În cazuri mai rare, constipația poate fi consecința unor boli cronice: alergii alimentare, boli endocrine, neurologice, etc.

Tranzitul intestinal mai lent poate fi și o particularitate genetică, din familie, dar regimul alimentar adecvat ajută mult orice copil constipat.

Dieta copilului constipat se va focusa pe creșterea hidratării, creșterea aportului de fibre dar și pe limitarea alimentelor care usucă scaunul sau încetinesc tranzitul intestinal.

Dieta pentru copilul constipat

Tabelul de mai jos prezintă grupele de alimente care ajută tranzitul în constipație și pe cele de evitat atunci când copilul este constipat.

Regimul alimentr în constipație
Regim alimentar constipație

Alimente cu efect laxativ

Următoarele alimente au efecte pozitive asupra tranzitului intestinal și ar trebui consumate cât mai des de copilul care suferă de constipație:

  • pâine integrală
  • paste integrale
  • orez brun
  • cereale integrale, ovăz, granola
  • fructe cu efect laxativ: prune, pere, mango, nectarine, smochine, portocale, kiwi, fructe de pădure, stafide, mere, struguri
  • legume cu efect laxativ: mazăre, fasole, linte, varză, dovleac, spanac, porumb, cartofi cu coajă, broccoli, sfeclă
  • popcorn
  • iaurt, kefir
  • murături de casă (în saramură) pentru copilul mai mare care poate consuma sărat

Alimente interzise în constipație

Următoarele alimente este bine să fie evitate sau consumate cât mai rar atunci când copilul suferă de constipație:

  • pâine albă
  • paste din făină albă
  • orez alb și cereale cu orez
  • ciocolată, dulciuri
  • lapte
  • fast food
  • carne în exces
  • chipsuri
  • semipreparate

Hidratarea copilului cu constipație

Unul dintre motivele cele mai frecvente pentru care copilul face scaune tari este o hidratare insuficientă pe parcursul zilei. Atunci când nu bem destulă apă, corpul va extrage lichidul din intestin pentru a-și menține echilibrul, rezultatul fiind scaune uscate, tari si greu de eliminat.

Câtă apă trebuie să bea copilul într-o zi?

  • 0-6 luni: 600-700ml/zi – această apă se regăsește in laptele de mamă sau formulă, nu se oferă în plus
  • 6-12 luni: 800 ml/zi – la fel, apa se va regăsi în alimentație dar se recomandă ca după mesele solide să se ofere 50 ml de apă
  • 1-3 ani: 1,2 litri/zi, se oferă după mese 100ml apă
  • 4-8 ani: 1,7 litri/zi
  • peste 8 ani: 2 litri/zi

În perioada verii și dacă copilul face sport sau efort fizic, necesarul de apă va crește.

Probioticele și suplimentele alimentare în constipație

În tubul digestiv al copilului trăiesc miliarde de bacterii necesare unui tranzit intestinal sănătos. Din păcate, sunt situații în care aceste bacterii dispar, fie în urma tratamentelor antibiotice, a unei alimentații greșite sau a altor afecțiuni. 

Menținerea unui numar mare de bacterii benefice în intestin este esențială pentru sănătate și aici intervin probioticele. Probioticele reglează tranzitul intestinal și ajută organismul atât în constipație cât și în diaree sau gaze excesive. Ele se găsesc în orice farmacie și pot fi încercate în cure de minim o lună pentru tratamentul constipației la copil.

Siropurile din plante pot aduce mici beneficii în constipație dar nu se compară cu consumul de fructe și legume întregi. Lipsa fibrelor din aceste suplimente precum și îndulcitorii și aditivii pe care le conțin nu le recomandă a fi folosite pe termen lung.

Probiotice naturale pentru constipație

Înainte de a apela la farmacie, este bine să ne amintim că avem deja probiotice naturale în cămară sau în frigider. Murăturile de casă (în saramură), kefirul, laptele bătut sau sana conțin toate bacterii benefice și este bine să introducem aceste alimente în dieta zilnică a tuturor copiilor cât mai devreme.

close up photo of pickles on a glass jar
Photo by Polina Tankilevitch on Pexels.com

Laptele de vacă și constipația

În perioada copilăriei poate exista o sensibilitate la proteinele laptelui de vacă care se manifestă diferit, de la copil la copil. Dacă unii copii fac eczeme, au durere de burtă și gaze după consumul de lapte, alții pot dezvolta constipație.

În general, este bine să limităm consumul la lapte atunci când copilul este constipat. Pentru copiii mai mari de 3 ani se recomandă chiar o pauză de 10-14 zile de la laptele de vacă, de test, pentru a vedea dacă se reia tranzitul intestinal normal.

Pentru sugari și copiii mici este necesar să cereți sfatul pediatrului înainte de a limita consumul de lapte.

De reținut:

  1. Dieta corectă este foarte importantă atunci când copilul este constipat, hidratarea fiind pe primul loc.
  2. Probioticele și siropurile din plante pentru constipație pot să ajute dar doar dacă alimentația este cea potrivită.
  3. Dacă regimul alimentar nu ajută în nici un fel copilul, poate fi nevoie de tratamente laxative. Acestea se prescriu doar de către medic, în cadrul unui consult medical.
  4. Dacă copilul are sângerare și durere la defecare sau se abține intenționat și refuză să elimine scaunul, este necesar consultul medicului cît mai curând. 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.