Despre consumul de cafea și alcool în alăptare
Alimentația mamei care alăptează este populată de multe mituri și interdicții nefundamentate, mai ales în țara noastră. Mă voi referi în acest articol doar la cafea și alcool, urmând să vin cu mai multe informații despre dieta din alăptare în alt articol. Puteți citi despre medicamentele compatibile cu alăptarea în articolul Medicamente permise în alăptare.
Fie că avem nevoie de o doză de cofeină dimineața sau mergem la o petrecere și vrem să ne relaxăm cu un pahar de vin, cafeaua și alcoolul pot exista și în viața mamei care alăptează.
Nu există date conform cărora bebelușul ar fi afectat dacă se consuma cafea sau alcool în cantități mici și respectând câteva reguli simple.
Cafeaua în alăptare
Cofeina este un stimulant natural consumat zilnic pentru energia și starea de bine pe care o induce. Oboseala care vine la pachet cu starea de proaspăt părinte ar putea fi atenuată cu cafea. Dar cofeina trece în laptele matern! Ce facem?
Există riscuri dacă beau cafea și alăptez?
O mică cantitate de cofeină va trece în laptele matern la scurt timp după ce a fost băută cafeaua. Aceasta ar putea face bebelușul să devină agitat, nervos, să adoarmă mai greu. Aceste efecte se manifestă mai puternic cu cât copilul e mai mic.
Cel mai bine este să nu alăptați imediat după ce ați băut cafea!
Câtă cafea pot bea fără a dăuna bebelușului?
- Limitați consumul la o singură cafea pe zi
- Alăptați copilul înainte de a bea cafea.
- Așteptați 3 ore până să alăptați din nou. Acest timp este suficient pentru a elimina din corpul dumneavoastră cofeina consumată
Alcoolul în alăptare
Deşi consumul de alcool în timpul sarcinii a fost studiat extensiv şi s-a dovedit că poate avea efecte nocive pentru făt, consumul ocazional de alcool in timpul alăptării nu a fost, pănă în prezent, asociat cu efecte nocive asupra bebeluşului.
Astfel, părerea comună a specialiştilor este că un consum mic de alcool plus temporizarea urmatoarei alăptari a copilului nu ar prezenta riscuri pentru bebeluş.
Cât alcool pot bea fără a dăuna bebeluşului?
- Limitaţi consumul la o una (maxim două) portii de alcool. Ştiintific, o porţie de alcool înseamna 10mg alcool pur adică echivalentul a : o bere de 330 ml sau un pahar de vin de 100 ml sau o băutură spirtoasă de 50 ml.
- Nu consumaţi alcool pe stomacul gol
- Consumaţi alcoolul după ce aţi alăptat, NU înainte
- Alăptaţi din nou după câteva ore pentru a permite organismului să elimine alcoolul. Dacă aţi consumat o porţie de alcool ( o bere de 330ml sau un pahar de vin de 100 ml sau 50 ml de bautură spirtoasă) veţi alăpta din nou, în siguranţă, dupa 3 ore. Dacă aţi consumat două porţii de alcool e bine sa asteptaţi 6 ore pâna veţi alăpta din nou.
- Dacă mergeţi la o petrecere şi ştiţi dinainte ca veţi consuma puţin alcool, e bine să vă mulgeţi în avans iar la următoarea masă sa oferiţi copilului laptele muls păstrat. Organismul dumneavoastră are astfel timp să elimine şi ultima moleculă de alcool.
De reținut
Puteţi consuma, ocazional, mici cantităţi de cafea sau alcool fără ca acest lucru să dăuneze copilului alăptat la sân. Condiţia este să nu depăsiţi cantităţile menţionate si să alăptati din nou nu mai devreme de 2-3 ore.
ATENŢIE
1. Consumul de alcool, zilnic, în cantitaţi mari, de către mama care alaptează, poate fi nociv pentru copil.
2. Consumul de alcool NU stimuleaza lactaţia!! Acesta este un mit, întalnit în multe culturi. Studiile au arătat că este fals, cantitatea de lapte produsă nu creşte în urma consumului de alcool. Alte mituri despre alăptare puteți citi aici.
3. Consumul de alcool al mamei NU are efecte relaxante asupra copilului.
surse: https://www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances
Citiți și: 8 semne de foame ale bebelușului
30 de răspunsuri la “Pot bea cafea sau alcool dacă alăptez?”
Buna ziua,
As vrea sa va intreb cat timp este recomandata administrarea ceaiurilor de stimulare a lactatiei?
Spre exemplu eu beau 2 cani de ceai/zi(anason-1 vf de lingurita, fenicul-1 vf de lingurita, chminen-1 lingurita la cana) de aproximativ 5 luni, fara pauza, cu mici exceptii. Ar putea fi daunator? Copilul are in prezent 7 luni.
Multumesc
Nu exista recomandari legate de durata administrarii ceaiurilor de stimulare a lactatiei ele nefiind considerate medicamente.
Puteti sa beti aceste ceaiuri in cantitati rezonabile (2 cani este ok) atat timp cat considerati necesar. Nu exista informatii ca ar fi nocive pentru copil.
In plus, pentru mentinerea lactatiei cat mai mult timp asigurati-va ca sanii sunt complet goliti la fiecare supt.
Felicitari pentru faptul ca alaptati in continuare si mult succes!
Buna ziua! imi puteti spune, va rog, care este cantitatea de ceai pentru stimularea lactatiei recomandata a fi bauta in decursul unei zile? cred ca totusi eu beau cam mult – 2l pe zi. Multumesc.
Da, 2 litri pe zi este mult.
Nu stiu ce tip de ceai beti dar din cunostintele mele legate de ceaiurile de pe piata acestea sunt recomandate in doze de 2-3, maxim 4 cani pe zi, in functie de marca.
Cantitatea excesiva de ceai pentru lactatie poate sa cauzeze unora dintre mamici probleme gastrice sau intarirea si durerea la nivelul sanilor.
Cel mai bun mod de a va stimula lactatia este sa puneti copilul la san cat mai des, atunci cand cere, nu dupa program. Alimentatia dupa program se face doar pentru copiii hraniti cu lapte praf. Deasemenea este necesar sa goliti ambii sani dupa fiecare supt, eventual folosind o pompa, daca copilul nu a extras tot laptele.
Mult succes!
Buna ziua,
Spune-ti-mi, va rog frumos, daca este in regula ca unui bebelus diversificat dar alaptat in continuare si la san sa i se dea cereale fara gluten facute cu formula de lapte. Bebelusul are 7 luni jumate si stiu ca i se pot da cereale cu gluten deja, dar as prefera sa i le introduc mai tarziu, pe la 9 luni. In comert, cerealele fara gluten sunt de obicei pt bebelusi de 4 luni si nu contin formula de lapte, iar peste 6 luni contin formula de lapte dar sunt si cu gluten. Ce ma sfatuiti?
Multumesc anticipat
Exista cereale fara gluten si fara lapte incorporat pentru copiii peste 6 luni care se prepara instant acasa, fie cu lapte de mama, fie cu lapte praf, fie cu apa. Cred ca firma Nestle are cerealele de tip orez sau orez cu roscove.
Dar oricum nu este absolut nici o problema daca ii dati copilului cereale care au deja in compozitie lapte praf.
Buna ziua,
Cate mese pe zi este bine sa i se dea unui bebelus de 8 luni si in ce cantitati? Spre exemplu eu nu inteleg cand sa ii dau cereale, daca mananca deja 3 mese (fructe la 10, legume la 14, iaurt la 18)iar dimineata si seara lapte. De obicei ii pun cereale in piureul de fructe sau in iaurt (2 linguri). Este bine?
Multumesc frumos
La 8 luni copilul mananca 5 mese. Cantitatile nu pot fi estimate pentru ca depind de tipul de aliment (unele sunt mai satioase, altele mai putin) si de preferintele copilului. In general ne intereseaza daca copilul ia in greutate si mai putin cantitatea pe fiecare masa.
Din ce spuneti, programul de alimentatie pe care il folositi este corect. Cu precizarea ca la pranz se impune sa manance si carne, zilnic, nu numai legume.
In legatura cu cerealele, este bine cum procedati. Ele se amesteca cu iaurtul, laptele, fructele, etc. si se dau fie la ora 10, fie la ora 18, fie la ambele ore, cum doriti.
Da, nu am mentionat dar ii dau si carne,doar ca nu zilnic ci de 3 ori pe saptamana, de 2 ori galbenus si de 2 ori unt sau smantana, amestecate cu piureul de legume. Asa mi s-a recomandat. Este adevarat ca bebelusul nu a mai luat in greutate chiar asa bine de cand am inceput diversificarea, a mai si stagnat o perioada, de aceea m-am gandit sa mai cer o parere, poate fac ceva cum nu trebuie.
Multumesc
Este foarte bun si sistemul cu carne, galbenus, unt.
Trebuie sa va spun, chiar daca poate stiti deja :), ca de la 8 luni, cresterea in greutate devine mai putin spectaculoasa, cam 200-250 de g pe luna, in medie, urmand sa scada si mai mult pe masura ce copilul creste. Pentru copiii care au crescut foarte bine in primele luni de viata, e posibil sa puna si mai putin, pe luna, spre un an.
La noi se aplica ultima fraza :).Sper. Inca o intrebare as mai avea: stiu ca se pot adauga si cateva picaturi de ulei in piureul de legume, insa la ce combinatie, la cea cu carne, cea cu ou sau cea cu unt?
Multumesc inca o data!
O zi buna!
Uleiul se poate adauga pentru a asigura un aport relativ de grasimi necesare in dezvoltarea copillui.
Daca pranzul copilului nu contine deloc grasimi atunci ii puneti si ulei in pireu sau in supa.
Daca pranzul copilului contine deja grasimi animale sau vegetale (unt,ou, supa de pui mai gras sau alte fierturi in care ati pus deja ulei, smantana, etc) nu mai este necesar uleiul suplimentar in pireul de legume.
Buna ziua,
Este vreo problema daca ii dau bebelusului cereale ce contin deja formula de lapte amestecate cu iaurt sau cu branzica?
Multumesc frumos
Nu este nici o problema daca cerealele contin si lapte praf. Puteti sa le amestecati cu ce doriti si cu ce ii place copilului.
Atenti doar la tipul de cereale: inainte de 6 luni se recomanda a se folosi cele fara gluten.
Buna ziua,
imi puteti spune va rog cum anume trebui ingrijita zona gatului unui bebelus (varsta – aproape 3 luni) si cea din spatele urechilor pentru a evita inrosirea. Fiului meu i-a fost recomandat de catre dermatolugul pediatru Atoderm pentru Dermatita atopica si pare sa aiba rezultate. Numai ca pliurile gatului si in spatele urechilor pielea este mereu rosie. dimineata sunt in aceste zone si pielite ca si cum s-ar coji. Eu incerc sa usuc cat mai bine ambele zone, dar …Va multumesc pentru raspuns!
Din ce descrieti poate fi vorba si de o dermatita seboreica care afecteaza destul de des sugarul mic (2-4 luni). Ea poate merge in paralel cu dermatita atopica dar dispare, de obicei, in cateva saptamani, fiind cauzata de o hipersecretie temporara de sebum.
Ca o regula generala, veti curata cojitele cu o perie moale pentru bebelusi, dupa ce le-ati inmuiat in prealabil cu ulei sau crema. Zona nu trebuie frecata si trebuie mentinuta curata si hidratata.
Daca aceste cojite nu dispar in cateva saptamani copilul trebuie vazut de medic care poate incerca tratamente suplimentare.
In cazul sugarilor poate fi destul de dificil de pus un diagnostic exact in cazul acestor probleme dermatologice, ele manifestandu-se atipic fata de adult.
Buna ziua,
Fetita mea in varsta de 11 luni vrea si san dupa aproape fiecare masa. Este bine? Mentionez ca nu bea apa mai deloc, desi dupa fiecare masa ii las la discretie, dar ia doar 2-3 inghitituri si gata.
Multumesc mult!
Daca mananca bine solide, variat si in cantitati suficiente atunci nu e nici o problema daca mai suge si niste lapte la sfarsitul mesei.
Laptele de mama contine peste 80 la suta apa, este foarte hidratant, acesta fiind motivul pentru care fetita nu mai doreste apa.
Buna seara,
as vrea sa va intreb daca alaptatul in cazul meu mai ajuta in vreun fel imunitatea copilului. Fetita are un an si 6 luni, mananca de toate peste zi (dupa programul de diversificare bineinteles), la trezire si aproximativ cu o ora inainte de culcare lapte de vaca amestecat cu o lingura de cereale, iar san ii dau doar inainte de culcare, insa nu stiu cat lapte mai am si cat o mai ajuta pt ca in 5 min adoarme. Sunt seri cand adoarme si fara san. Ma gandesc sa o intarc daca ma foloseste doar pe post de 'suzeta' 🙂
Multumesc!
La aceasta varsta impactul asupra sistemului imunitar este mic, cantitatea de lapte de mama consumata fiind deja infima comparativ cu restul alimentatiei.
Asadar se poate face intarcarea, atunci cand veti simti ca a venit momentul, fara sa va temeti ca ii daunati sanatatii.
Buna ziua! Juniorul meu de 3 luni este alaptat la san si as vrea sa incep sa fac putin sport. Sunt atatea pareri pro si contra incat nu stiu daca pana la urma este in regula sa faci sport cand alaptezi sau nu? Afecteaza in vreun fel calitatea / cantitatea de lapte? Multumesc!
Sportul este permis in timpul alaptarii.
Studiile arata ca exercitiile fizice moderate nu influenteaza nici cantitatea nici calitatea laptelui de mama.
Se impune atentie pentru confortul mamei: sutien de calitate care sa tina sanul bine fixat, a se evita exercitii care implica ridicari de brate sau alte miscari care solicita pectoralii, golirea sanului inainte de sport. E nevoie, de asemenea, de suplimentarea hidratarii daca faceti sport.
Pentru bebelus, singurul lucru de care trebuie sa aveti grija este sa spalati sanul dupa sport, bebelusii reactionand la gustul sarat al transpiratiei.
Buna ziua! Referitor la alcool sau orice alte "prostioare" de baut/mancat… Care este cu adevarat fiziologia, procesul producerii laptelui? Se produce acesta:
a – numai in timp ce copilul suge (exclus, avand in vedere cum se simt de plini sanii inainte de alaptat)?
b – cu ceva timp inainte de ora de alaptat?
c – tot timpul dintre alaptari si in special in timpul suptului?
Dupa bunul meu simt, cred ca varianta c este cea corecta. In cazul acesta, degeaba alaptam la 3 ore dupa consumul de prostioare, fiindca substantele nocive patrund in sistem din prima! Or fi iesind ele din corp in 2-3 ore, dar ies inclusiv pe calea laptelui.
As zice ca mai degraba alimentele si bauturile interzise sunt mai sigur de consumat imediat inainte de alaptat sau in timpul lui, fiindca ma gandesc ca substantele trec in lapte din momentul cand sunt prelucrate in intestinul subtire (ca in cazul trecerii in sange), ori pana ajunge mancarea in intestinul subtire trec cateva ore. Ba chiar e posibil sa nu transmitem in lapte ceea ce am mancat la ultima masa, ci la penultima… Deci, intreb: de nde trec substantele in lapte? Din stomac, din esofag, din intestin???
Multumesc frumos!
Intr-adevar laptele se produce constant, cu variatii in functie de ritmul supturilor, somn/veghe, stare de hidratare, etc.
Substantele nocive nu ies din corp pe calea laptelui, insa.
Concentratia lor poate creste temporar in lapte. Imediat, fluxul sanguin va incepe sa-l curete, pana la eliminarea tuturor moleculelor nocive, indiferent daca alaptati sau nu.
Pentru alcool, timpul necesar eliminarii unei portii este de 3 ore. Pentru alte substante, sunt alte intervale.
Locul unde se regasesc in final toxinele, "deseurile", sunt in urina, fecale si in procente foarte mici in transpiratie.
Legat de digestia alcoolului, faceti o confuzie cu digestia alimentelor solide. Alcoolul, ca si alte lichide, se absoarbe in circulatie rapid dupa ingestie, chiar de la nivelul mucoasei bucale si pana in intestin.
Va multumesc tare mult pentru lamuriri! E prima data cand aud si argumente pentru aceste reguli. Care va sa zica, in timp, laptele este curatat de alcool, toxine, cofeina etc?
In cat timp pot relua alaptarea bebelusului dupa ce am luat 2 pastile de lordestin?Am facut urticarie acuta si am luat 2 pastile de lordestin pt a evita agravarea alergiei. In alte episoade alergice cu urticarie mi s-au umflat mainile( degetele, palmele) si picioarele, fata. 2 mese ale bebelusului le-am inlocuit cu formula de lapte iar laptele meu l-am muls si aruncat. simtomele alergiei s-au ameliorat si intentionez sa folosesc local Advantan Milk, care m-a ajutat de cateva ori in timpul sarcinii in episoade usoare de urticarie.
Am o fetita de 3 jumatate si iam dat lapte praf si san pt ca nu se saturase dar acum nu mai bea lapte praf sa nu sa satura ce as putea sa fac
Daca alaptez primul copil si pianific o a doua sarcina pot administra acid folic?
Buna ziua. Sunt mamica unui baietel de 3 luni si o saptamana. Avem o problema cu somnul din timpul zilei. Nu reusesc sa-l adorm…are zile cand doarme o jumatate de ora toata ziua. Noaptea adoarme de pe la 9 la 6 dimineata, cateodata fara trezire. In timpul zilei este foarte agitat… ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc!
Bună ziua! !pot consuma energizante în timpul alăptării? ?