Categorii
Alăptare

Beneficiile alăptării pentru mamă

Alăptarea are numeroase efecte benefice asupra bebeluşului, legate atât de sănătatea sa fizică cât şi de dezvoltarea sa emoţională.

Sunt mai puţin discutate, însă, beneficiile indiscutabile pe care alăptarea le are asupra corpului mamei, atât medicale cât şi estetice, beneficii imediate dar şi pe termen lung care se întind în timp, mulţi ani după ce alăptarea s-a încheiat.

Din păcate, ne lovim mai des de mituri nocive legate de alăptare decât de informații pozitive și încurajatoare pentru proaspetele mame care doresc să alăpteze.

Ce avantaje are mama care alăptează?

  1. Reducerea riscului de cancer la sân. Studiile indică faptul că un an de alăptare scade riscul de apariţie a cancerului la sân cu 25%. Acest beneficiu se manifestă şi la femeile care provin din familii cu antecedente de cancer mamar, deci cu un grad de risc crescut pentru a dezvolta această boală. Este cu atât mai bine ca aceste mame la risc să alăpteze.
  2. Reducerea riscului de cancer uterin și ovarian. Scăderea nivelului de estrogeni din corpul mamei, cauzată de alăptare, protejează mucoasa uterină şi ovarele împotriva apariţiei celulelor mutante care pot cauza cancer.
  3. Regenerarea rapidă a uterului la dimensiuni normale. La fiecare supt, corpul mamei eliberează un hormon, oxitocina, hormon care stimulează musculatura uterină. Aceasta se va contracta favorizând reducerea mult mai rapidă a dimensiunilor uterului, dupa naştere, comparativ cu femeile care nu alăptează.
  4. Revenirea rapidă la silueta anterioară sarcinii. Alăptarea este un ajutor inegalabil în pierderea kilogramelor în plus acumulate în cursul sarcinii, producţia de lapte consumând, în mod sănătos, grăsimea depusă în exces.
  5. Păstrarea formei armonioase a sânului. Stimularea glandei mamare prin alăptare are un efect estetic benefic în timp, sânul femeii care a alăptat e mai puţin predispus spre atrofiere, înmuiere şi lăsare. O dată cu înaintarea în vârstă el îşi va păstra forma şi elasticitatea pentru mai mult timp.
  6. Stare de bine emoţională. Studiile indică faptul că mamele care alăptează suferă mai puţin de anxietate şi stări depresive post-partum, comparativ cu femeile care nu alăptează. Aceste efect se realizează atât printr-un efect pozitiv ai hormonilor descărcaţi în cursul suptului dar mai ales prin legătura specială care se creează între mamă şi copil în timpul alăptarii.
  7. Reducerea riscului de osteoporoză, unele studii recente indicând chiar reducerea riscului de dezvoltare a diabetului zaharat la femeile care au alăptat.

Nu sunt de neglijat nici beneficiile de ordin financiar pe care le aduce alăptarea, comparativ cu costurile ridicate ale alimentaţiei artificiale, confortul, mobilitatea mai mare a mamei şi copilului alăptat precum şi impactul minim asupra mediului pe care îl asigură alăptarea la sân.

surse: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/15274-benefits-of-breastfeeding

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.