Categorii
Bebeluș Întrebări frecvente

De ce transpiră bebelușul?

Transpirația bebelușului și a copilului mic este adesea privită cu îngrijorare de către părinți, deși este un fenomen absolut normal.

La fel ca adultul, și bebelușul transpiră când îi este prea cald, face efort sau doarme.

În acest articol veți afla motivele frecvente pentru care micuțul transpiră, ce puteți face pentru a evita episoasele de transpirație excesivă și care sunt situațiile când transpirația poate să sugereze existența unei probleme de sănătate.

Ce este transpirația?

Transpirația este un fenomen universal care ne afectează ocazional pe toți, indiferent de vârstă. Totuși, de ce transpirăm?

Rolul transpirației este de a răcori corpul. Este primul mecanism care intra în acțiune atunci când corpul nostru este prea cald. Glandele sudoripare care se găsesc pe piele vor secreta lichid iar acesta, prin evaporare, va răcori corpul.

Cât de mult transpirăm și în ce zone este condiționat genetic. Adică ne naștem cu o predispoziție spre a transpira mai mult sau mai puțin, particularitate moștenită de la părinții noștri. În general, însă, transpirația apare mai frecvent la nivelul capului, palmelor, tălpilor sau sub braț.

Toate aceste lucruri sunt valabile și pentru bebeluși!

Cauze frecvente de transpirație la bebeluș

Înainte să ne gândim la felurite boli severe atunci când constatăm că bebelușul sau copilul mic este transpirat, este bine să excludem cauzele cele mai frecvente pentru care un micuț se poate încălzi excesiv. Și, dacă e posibil, să remediem situația.

Motivele cele mai des întâlnite pentru care un bebeluș transpiră sunt unul sau mai multe dintre următoarele:

  1. Copilul este îmbrăcat prea gros. De departe cel mai des întâlnit motiv pentru care avem un bebeluș transpirat, fie ziua sau noaptea, este vestimentația excesivă. Este un fapt firesc să dorim să protejăm bebelușul de frig și să ni se pară că acesta este mult mai fragil decât este cu adevărat, se întâmplă tuturor părinților, mai ales la primul copil. În realitate, copilul mic nu are nevoie de mai multe straturi de haine decât purtăm noi, adulții. La fel, nu are nevoie de căciulă, mănuși sau fular dacă părinții nu simt că e nevoie să le poarte ei înșiși.
  2. Este prea cald în casă. Un alt motiv frecvent de transpirație la sugari este faptul că sunt ținuți la temperaturi prea mari la interior. Temperatura optimă pentru un bebeluș este de 22 de grade (maxim 23). O temperatură ambientală de 25 de grade, de exemplu, cum se practică destul de frecvent, va încălzi exagerat bebelușul și va duce la transpirații frecvente ale sugarului altfel sănătos. Nu uitați că o temperatură ambientală prea mare este asociată cu risc de crescut de moarte subită la sugar!
  3. Este foarte cald afară. Chiar dacă scoaterea sugarului la aer este un lucru foarte sănătos, canicula îl poate afecta negativ. Este bine să evităm expunerea directă la soare a sugarului, vara, existând un risc serios de insolație, dar și plimbările atunci când este caniculă. Citiți mai multe în articolul Expunerea sănătoasă a copilului la soare.
  4. Copilul plânge sau este foarte agitat. Momentele de mișcare intensă sau plâns încălzesc brusc corpul copilului și acesta poate să transpire foarte ușor.
  5. Somnul adânc. Somnul bebelușului este destul de capricios și alternează între perioade de adormire superficială și somn foarte adânc. Atunci când se instalează somnul adânc, în special noaptea, există o șansă mai mare ca micuțul să transpire, chiar dacă temperatura mediului ambiant este cea corectă.
  6. Febra este o cauză logică a transpirației, ea provocând încălzirea exagerată a corpului. Prin urmare, copilul va încerca să se răcorească prin transpirație. Este bine să măsurați atent temperatura copilului atunci când este bolnav și să tratați febra corespunzător. Citiți și articolul Cum tratăm febra acasă – 6 reguli.

Este bine să încercăm să evităm să aducem sugarul în punctul în care transpiră, atât cât ne stă în putință. Nu îmbrăcați exagerat un bebeluș și aveți grijă ca temperatura mediului ambiant să fie una de confort pentru el. Vara, folosiți aerul condiționat, atât în casă cât și în mașină.

Un sugar al cărui corp este permanent supraîncălzit are risc mai mare de infecții, irascibilitate, plâns nejustificat, probleme de somn sau boli de piele (iritații, agravarea dermatitei atopice).

De ce transpiră bebelușul
De ce transpiră bebelușul

Când transpirația sugerează o problemă medicală?

Chiar dacă este o situație mai rară, transpirația poate să indice prezența unei boli (cardiacă, endocrină, infecțioasă, etc). Este bine ca părinții să știe că aceste boli NU se manifestă niciodată doar prin transpirație. De regulă, sugarul are și alte simptome sugestive de boală, transpirația excesivă fiind un semn secundar.

Este bine să consulați medicul dacă observați următoarele lucruri, asociate cu transpirația sugarului:

  • copilul transpiră abundent chiar dacă este îmbrăcat subțire și stă la temperatură de confort (22-23 de grade)
  • bebelușul transpiră serios în timp ce suge
  • nou născut care transpiră
  • sugarul are apnee în somn (face pauze respiratorii în timp ce doarme)
  • sugarul nu ia în greutate

Ce facem cu bebelușul transpirat?

Sugarul transpirat va simți un disconfort pe care este bine să îl ameliorăm cât mai repede, dacă este posibil. Atunci când micuțul este transpirat avem la dispoziție următoarele variante:

  • schimbarea hainelor cu unele uscate, dacă este posibil
  • spălarea pielii cu apă călduță pentru a începărta transpirația, aceasta poate irita pielea
  • dezbrăcarea copilului de un strat de haine
  • ducerea copilului într-o cameră mai răcoroasă
  • mutarea copilului la umbră atunci când este caniculă
  • scoaterea copilului din scoica de mașină, sistem de purtare, sling sau alte dispozitive care produc încălzire excesivă

Întotdeauna când încercăm să răcorim copilul o vom face treptat și cu blândețe, nu brusc!

De reținut

  1. Transpirația apare atunci când corpul este prea cald și are rolul de a ne răcori.
  2. În marea majoritate a cazurilor, transpirația bebelușului este cauzată de haine în plus sau mediu ambiant prea cald.
  3. Temperatura optimă pentru un bebeluș aflat la interior este 22 de grade Celsius.
  4. Un bebeluș are nevoie de același număr de staturi de haine ca un adult.

surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/baby-sweating

Citiți și: Cum curățăm corect urechile copiilor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.