Ghidul produselor cosmetice pentru bebeluși
Pielea extrem de delicată a bebelușului trebuie îngrijită cu mare atenție în primele luni de viață. Oferta mare de produse cosmetice dedicate îngrijirii copilului produce adeseori confuzie, părinții neștiind ce este cu adevărat folositor și care cosmetice sunt inutile sau chiar periculoase pentru bebeluș.
Prima regulă simplă după care să ne ghidăm este ”cu cât mai puține cu atât mai bine”. Ideal ar fi să expunem bebelușul la cât mai puține produse cosmetice și să ne rezumăm doar la cele absolut necesare îngrijirii.
A doua regulă de bază este să folosim doar produse hipoalergenice, dacă se poate, din game dermatocosmetice speciale pentru bebeluși. Acestea sunt lipsite de parfumuri, coloranți și chimicale nocive și sunt ideale, chiar dacă sunt mai scumpe.
Cosmeticele necesare pentru bebeluși
Mai jos puteți citi o listă cu produsele cosmetice de care avem nevoie pentru îngrijirea bebelușului. Pe unele le vom folosi zilnic, pe altele doar ocazional, dar este bine să le avem.
Gelul de spălare pentru bebeluși
Gelul de spălare pentru bebeluși este un produs cosmetic indispensabil, pe care îl vom folosi permanent. Fie că spălăm rapid doar zona scutecului după ce bebelușul a avut scaun sau facem o baie completă copilului, gelul de spălare este absolut necesar.
Gelul de baie pentru bebeluși este universal, cu el spălăm și capul copilului, astfel, nu este necesar să avem și un șampon pentru bebeluși, separat.
Cele mai bune geluri de duș pentru bebeluși sunt cele hipoalergenice, fără culoare sau parfumuri și fără extracte din plante. În primul an de viață, toate aceste ingrediente pot irita pielea sensibilă și delicată a copilului. Chiar dacă sunt promovate puternic pe zona de îngrijire a bebelușilor, nu toate produsele cu extracte naturale sunt potrivite vârstelor mici. Cercetările arată că uleiul de măsline este iritant pentru pielea bebelușului, posibil și cel de cocos.
Gamele reputate de dermatocosmetice, pe care le găsiți în farmacii, au toate linii de produse blânde, hipoalergenice, pentru bebeluși
Este bine să evitați gelurile de spălare pentru bebeluși care sunt colorate sau parfumate.
Crema pentru zona scutecului
Zona scutecului este mai sensibilă decât restul pielii bebelușului din cauză că este expusă permanent la umiditate ridicată, urină sau materii fecale. Din acest motiv, majoritatea pediatrilor recomandă aplicarea unei creme de protecție pe zona acoperită de scutec, de 2-3 ori pe zi.
Această cremă are rolul de a preveni iritația de scutec prin bariera pe care o face între pielea copilului și substanțele iritante.
Cele mai bune creme care previn iritația de scutec sunt cele pe bază de zinc (Sudocrem, Lanozinc, Reviken, etc). Puteți cumpăra și creme cu zinc preparate proaspăt în farmacie.
Detergentul pentru hainele bebelușului
Hainele spălate incorect sunt adesea cauza pielii uscate a nou născutului sau iritațiilor bebelușului. Detergenții normali au o mare aderență la fibrele textile și nu pot fi eliminați complet din haine decât prin multe cicluri de clătire. De aceea este foarte important ca hainele copilului să fie spălate doar cu detergent pentru bebeluși.
Nu spălați niciodată hainele bebelușului cu detergent normal și nu folosiți niciodată balsam de rufe pentru hainele bebelușului (chiar dacă balsamul este promovat ca fiind adecvat pentru bebeluși).
Șervețelele umede pentru bebeluși
Șervețelele umede pentru bebeluși sunt foarte utile atunci când suntem într-o vizită și nu avem acces ușor la o chiuvetă sau când ne grăbim și trebuie să schimbăm repede scutecul copilului.
Nu este indicat deloc să le folosim la fiecare schimbare de scutec deoarece substanțele chimice pe care șervețelele umede le conțin vor irita pielea sensibilă a bebelușului în timp. Practic ele acționează ca un detergent care rămâne pe piele, lucru care nu este sănătos.
Foarte multe cazuri de iritație de scutec la bebeluși sunt cauzate de folosirea excesivă a șervețelelor umede.
Când suntem acasă vom spăla copilul cu apă calduță la schimbarea scutecului și nu vom folosi de rutină șervețelele umede, chiar dacă sunt mai comode.
Crema de corp pentru bebeluși
Crema de corp pentru bebeluși este necesară doar atunci când copilul are pielea uscată sau aspră. Ea nu trebuie să fie folosită de rutină la un bebeluș care are pielea natural hidratată pentru că nu este necesară.
În cazul în care nou născutul sau bebelușul are piele uscată, vom cumpăra o crema de corp hipoalergenică, fără culoare, parfumuri sau extracte vegetale și o vom folosi o dată pe zi, după baie.
Dacă copilul suferă de dermatită atopică, o boală de piele care cauzează uscăciune marcată, pediatrul vă va recomanda creme hidratante special concepute pentru pielea atopică.
Uleiul de masaj pentru bebeluși
Uleiul de masaj nu este un produs absolut necesar dar poate fi util dacă bebelușului îi place să fie masat după baie. Nu toți bebelușii apreciază acest gest, unora chiar nu le place. E mai bine să testăm dacă bebelușului îi place masajul înainte să cumpărăm un ulei.
Desigur, și uleiul de masaj trebuie să fie hipoalergenic, fără culoare sau parfumuri.
Crema de protecție solară pentru bebeluși
În lunile de vară este obligatoriu să protejăm pielea sensibilă a bebelușului cu o cremă solară FP50 pentru că riscul de arsuri este mare la această vârstă. Pediatrii recomandă ca bebelușul să nu stea niciodată cu tot corpul expus la soare, capul trebuie să fie permanent acoperit cu o șepcuță și trunchiul cu un tricou ușor. Astfel, vom folosi crema de protecție solară doar pe mâini și pe picioare.
Puteți citi aici recomandările Academiei americane de pediatrie legate de expunerea copiilor mici la soare.
Cumpărați o crema solară specială pentru bebeluși, de calitate, hipoalergenică. Înainte să o aplicați pe suprafețe mari de piele, testați-o pe o zona mică, pentru a vedea dacă pielea copilului o tolerează.
Crema de protecție solară se folosește începând cu vârsta de 6 luni.
Produsele cosmetice de care bebelușul NU are nevoie
Publicitatea agresivă pentru anumite cosmetice dar și dorința părinților de a oferi tot ce e mai bun bebelușului duc adesea la cumpărarea multor cosmetice de care bebelușul nu va avea niciodată nevoie.
Mai rău este că unele dintre acestea pot chiar să dăuneze unui bebeluș, chiar dacă sunt promovate ca fiind sigure.
Pudra de talc pentru bebeluși
Chiar dacă părinții noștri au folosit-o frecvent cănd ne creșteau, pudra de talc nu mai este recomandată bebelușilor în prezent. S-a descoperit că există riscul mare de aspirație a particulelor de talc în plămânii imaturi ai bebelușului și declanșarea unor boli.
În multe țări, pudra de talc nu mai este comercializată deloc pentru bebeluși. În România ea încă se găsește dar medicii pediatri recomandă sa NU o folosiți.
Balsamul de rufe pentru bebeluși
Balsamul de rufe este un alt produs nu numai inutil dar potențial periculos prin faptul că încarcă hainele copilului cu chimicale și parfumuri care pot irita pielea în timp.
Bebelușul nu are nevoie ca hainele lui să miroasă a nimic anume, doar să fie curate și foarte bine clătite, după ce au fost spălate cu un detergent special pentru copii. Balsamul de rufe pentru bebeluși NU este recomandat.
Spuma de baie pentru bebeluși
Pentru copilul sub 1 an NU este recomandat să folosim spumă de baie de nici un fel. Chimicalele și parfumurile din aceste spume pot irita pielea bebelușului.
Baia va conține doar apă și foarte puțin gel de spălare, lucruri care sunt suficiente pentru igiena unui bebeluș.
Apa micelară pentru bebeluși
Un produs foarte promovat un ultimii ani, apa micelară pentru bebeluși este nu numai inutilă dar și potențial iritantă pentru pielea sensibilă.
Practic, apa micelară este săpun dizolvat în apă. Săpunul acesta rămâne pe piele (pentru că nu clătim pielea după apa micelară, asta este ideea).
Pentru igiena feței, ochilor sau micilor iritații ale pielii este suficient serul fiziologic sau apa călduță.
Parfumul pentru bebeluși
Oricât de absurd ar părea, există pe piață parfumuri pentru bebeluși, și sunt chiar numeroase. Nu cunosc pe nimeni care să folosească așa ceva și sper ca părinții să le evite pentru că pielea bebelușului nu are nevoie de parfum iar vaporii chimici parfumați sigur nu fac vreun bine pielii sau plămânilor copilului.
Pe scurt, parfumul pentru bebeluși NU este recomandat.
Șamponul și săpunul pentru bebeluși
Acestea sunt inutile dacă folosim un gel de spălare universal, de calitate, pentru bebeluși. Nu mai este necesar să folosim separat un alt șampon sau săpun, gelul de spălare își face treaba atât pe corp cât și pe cap.
De reținut
- Pentru igiena zilnică bebelușului aveți absolută nevoie de gel de spălare, cremă pentru zona scutecului și detergent pentru bebeluși. Suplimentar, s-ar putea să fie utile șervețelele umede, crema de corp, uleiul de masaj și crema de protecție solară
- Alegeți doar produse hipoalergenice, fără culoare sau parfum și fără extracte vegetale cu risc alergenic (cocos, flori, etc).
- Folosiți doar produsele absolut necesare și evitați-le pe cele inutile, oricât de atractiv ar fi promovate
Citiți și: Cum curățăm corect urechile copiilor?