Mic ghid pentru mușcătura de căpușă

Sosirea sezonului cald înseamnă mult timp petrecut în aer liber, ieșiri în natură, vegetație abundentă, activități pe care le-am așteptat toată iarna. Din păcate, la pachet vin și micile neplăceri ale plimbărilor, mușcăturile de căpușă fiind cele care îngrijorează cel mai mult părinții.

Căpușa poate transmite o bacterie, numită Borrelia burgdorferi, care produce boala Lyme dar și viruși care pot produce encefalită. Despre bolile care pot fi transmise de căpușă puteți citi mai jos, în acest articol.

E bine de știut că majoritatea căpușelor sunt inofensive, riscul de a face o boală în urma mușcăturii fiind mic. Scoaterea căpușei cât mai rapid (primele 24 de ore) reduce aproape la zero șansa de a ne îmbolnăvi.

Unde se ascund căpușele? 

Sezonul căpușelor începe oricând temperatura de afară depășește constant 6 grade. Din aprilie până în noiembrie ne putem aștepta să întâlnim și căpușe înfometate în plimbările noastre.

Căpușele au un comportament parazitar, se hrănesc cu sânge și necesită zone unde găsesc suficiente gazde pentru a-și asigura masa. 

Pădurile sunt locurile preferate unde căpușa așteaptă în iarbă, putând parazita orice animal cu blană, cu pene sau chiar reptile. 

Parcurile din orașe sunt un alt loc unde sigur vom găsi căpușe, cu atât mai multe cu cât iarba este mai înaltă și mai neîngrijită. 

Desemenea, putem să le găsim în preajma oricărui animal domestic, fie că trăiește într-o curte sau în interiorul unui apartament. Nu toate căpușele care mușcă animalele domestice atacă omul. Chiar și așa, e bine să protejăm animalele pentru că și ele se pot îmbolnăvi dacă sunt înțepate de capușă.

Image by Jon Pauling from Pixabay

Cum arată mușcătura de căpușă?

Copilul poate fi mușcat de căpușă în aproape orice zonă a corpului. Mai frecvent, însă, le vom găsi:

 • în pielea capului
 • în jurul urechilor
 • sub braț
 • în zona buricului
 • zona inghinală
 • talie
 • în spatele genunchilor

Mușcătura de căpușă nu doare, copilul nu va simți nimic în primele ore. De aceea este importantă verificarea pielii după orice plimbare în natură, mai ales a zonelor enumerate mai sus!

În primele ore după mușcătură, căpușa este foarte mică, cât un punct negru, și copilul nu simte nimic.

Pe măsură ce începe să se hrănească cu sânge va deveni mai mare, se va umfla, pielea din jurul mușcăturii poate să se înroșească și să apară mâncărimi. De obicei găsim căpușa în acest stadiu, la câteva ore bune după ce a mușcat.

Cum se scoate căpușa?

Aceasta este întrebarea care se aude frecvent în serviciul de pediatrie în lunile de vară. Răspunsul corect este: cât mai repede! Cu cât căpușa este extrasă mai rapid, șansa să ne infecteze cu microbi scade foarte mult.

Ideal, căpușa ar trebui scoasă în maxim 24 de ore de la momentul mușcăturii.

Scoaterea căpușei în 3 pași:

1. Folosim o penseta fină și o apucăm de cap (cât mai aproape de piele posibil)

2. Tragem încet dar ferm în sus, perpedincular cu pielea. Nu smulgem, nu tragem puternic, nu tragem dreapta/stânga, riscăm să o rupem.

3. Curățăm bine locul mușcăturii cu alcool sanitar sau betadină și ne asigurăm că am aruncat căpușa la toaletă sau într-o pungă închisă. Atenție, multe căpușe rămân vii după scoatere și pot mușca din nou.

Pe piață (farmacii, magazine cu profil sportiv) există pensete speciale sau kituri de scos căpușe, ele sunt utile și este bine să aveți acasă un astfel de dispozitiv.

Mituri

Cu siguranță ați auzit de numeroase metode „folclorice” de a îndepărta o căpușă de pe piele: ulei, benzină, miere, lac de unghii, fosforul chibritului și altele.

Acestea NU sunt recomandate și pot fi chiar nocive pentru că întârzie scoaterea căpușei. Desemenea, apucarea căpușei de zona umflată cu sânge este total contraindicată!

Cum putem preveni mușcătura de căpușă?

Îmbrăcămintea protejează cel mai bine copilul de insecte. Atunci când ne plimbăm în natură este bine să

 • Să folosim șosete înalte
 • Cracul pantalonului să fie introdus în șosetă
 • Să purtăm bluze cu mânecă lungă băgate în pantaloni
 • Să purtăm șapcă

Culorile deschise ne ajută să vedem insectele mai bine!

Sprayurile și soluțiile anti căpușe sunt de ajutor, ele trebuie aplicate înainte de a ieși afară și reaplicate periodic pe zonele expuse, la plimbări mai lungi. Citiți cu atenție prospectul acestor produse, nu toate sunt permise la copil.

Animalele de companie ar trebui și ele protejate cu soluții specifice sau zgarde anti căpușă dacă vă însoțesc la plimbare.

Verificarea pielii copilului la întoarcerea acasă este obligatorie, acesta poate să fie mușcat de căpușă fără să simtă.

Verificarea animalelor de companie, a rucsacilor sau altor bagaje cu care ne-am plimbat.

Tunderea gazonului din curte sau locuri de joacă pentru copii.

Citiți despre înțepăturile altor tipuri de insecte în articolul Mușcăturile de insecte.

Antibiotic pentru mușcătura de căpușă

In România, ghidurile medicale prevăd tratamentul profilactic cu antibiotic în cazul căpușelor găsite atașate la piele. Profilaxia se adresează bolii Lyme, cea mai frecventă maladie transmisă de căpușă.

 • Pentru copiii sub 8 ani, tratamentul se va face cu Amoxicilina (o zi) sau Claritromicina (o doză).
 • Pentru copiii peste 8 ani și pentru adulți, profilaxia se face cu Doxiciclină (o doză). Recomandarea de antibiotic și dozajul se vor face numai de către medic!

Ce este boala Lyme?

Boala Lyme este o infecție produsă de bacteria Borrelia burgdorferi, bacterie purtată uneori de căpușe. Boala se manifestă prin febră, dureri de cap, oboseală, erupții pe piele iar tratamentul este antibiotic pentru minim 2 săptămâni.

Dacă boala este diagnosticată și tratată prompt, vindecarea se face fără complicații. În lipsa tratamentului, pot să apară complicații la nivelul inimii, articulațiilor sau sistemului nervos.

Ce este encefalita transmisă de căpușe?

Encefalita transmisă de căpușe (TBE) este o boală produsă de un virus care se poate găsi în căpușă. Boala poate să fie asimptomatică sau poate avea simptome care debutează la câteva zile (sau câteva săptămâni) de la mușcătura căpușei.

Simptomele encefalitei transmisă de căpușe pot fi: febră, durere de cap, vomă, convulsii, vorbire dificilă, mobilitate greoaie, confuzie.

Spre deosebire de boala Lyme care poate fi tratată cu antibiotice, pentru TBE nu există tratament specific, antibioticele sunt ineficiente împotriva virusurilor. Există însă varianta vaccinării împotriva virusului care produce TBE.

Atenție!

În cazul în care în primele 3 săptămâni de la mușcătură apar erupții pe piele, zonă roșie în jurul mușcăturii, astenie, dureri musculare, de cap, dureri de articulații sau febră, este obligatoriu consultul medical.

De reținut:

 1. Cu cât scoatem mai repede căpușa cu atât șansele să ne îmbolnăvim sunt mai mici.
 2. Antibioticul după mușcătura de căpușă va fi prescris doar de către medic, dacă este nevoie.
 3. Dacă nu aveți acasă o pensetă potrivită sau un kit de scos căpușe, vă duceți la cea mai apropiată cameră de gardă unde medicii vor extrage căpușa.

Citiți și: Expunerea sănătoasă a copilului la soare

2 Comments

 1. Anonim says:

  Am incercat si noi cu ulei turnat pe capusa dar nu e iesit singura, nu recomand. Se scoate cu penseta cu grija. Nu e asa complicat.

 2. Anonim says:

  Kit de scos capuse de la Decathlon. L-am folosit deja de 2 ori cu succes la pitic.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.