Mituri comune despre alăptare
Deşi beneficiile incontestabile aduse de laptele de mamă sunt cunoscute de foarte mulţi ani şi documentate prin studii riguroase, în ţara noastră se menţine o supremaţie a laptelui praf în alimentaţia sugarului mic.
Ca motive invocate pentru această situatie nedorită pot fi menţionate: lipsa cunoştintelor solide despre alăptare în rândul specialiştilor din sănătate care consultă sugari, o publicitate insistentă şi deseori tendenţioasa a firmelor care comercializează formule de lapte praf dar şi o serie de mituri si prejudecăţi ale femeilor, viitoare sau proaspete mame, care le determina să aleagă alimentaţia artificială, în defavoarea celei naturale, laptele matern.
Despre aceste prejudecăţi voi vorbi în rândurile următoare, în dorinţa unor clarificari care să le faca pe tinerele mame mai pozitive şi mai încrezătoare în privinţa alăptatului la sân.
Alăptatul este dureros-fals
Adevăr. Ataşarea copilul la sân, într-o poziţie corectă, cu mamelonul adânc introdus în guriţa sugarului este garanţia unui alăptat confortabil şi nedureros.
În majoritatea cazurilor în care mama experimentează durere la nivelul sânului, aceasta este cauzată de ataşarea prea superficiala a sugarului la sân. O dată corectată poziţia, durerea dispare.
Este adevărat că în primele zile după naștere apare un disconfort temporar cauzat de acumularea bruscă de lapte în sâni. Acest fenomen normal, cunoscut ca furia laptelui, dispare în 24-48 de ore dacă sunt urmate câteva sfaturi pe care le puteți citi aici.
Alăptatul va cauza lăsarea sânilor-fals
Adevăr. Momentul în care sânul începe să-şi piardă elasticitatea variază de la femeie la femeie, fiind corelat cu proporţia de colagen din piele şi este programat genetic. Alăptarea nu produce pierderea elasticităţii sânului şi nici lăsarea acestuia dacă se folosesc sutiene de calitate care oferă susţinere bună.
De altfel, există studii care arată un efect estetic favorabil la vârste înaintate pentru femeile care au alăptat în tinereţe.
Mai multe despre efectele benefice pe care alăptatul le are asupra corpului mamei puteți citi în articolul Beneficiile alăptării pentru mamă.
Nu o să am suficient lapte-fals
Adevăr. Cu excepţia femeilor care suferă de anumite boli specifice, orice mamă produce lapte suficient şi de bună calitate pentru copilul ei.
Secretul stă în alăptarea frecventă în primele săptămâni de viaţă. Aceasta va stimula glanda mamară în a produce lapte din abundenţă. Cu o stimulare frecventă, prin supt, a sânului, cantitatea de lapte produs va depăşi nevoile sugarului, de cele mai multe ori.
Laptele praf este mai bun decât cel de mamă-fals
Adevăr. În ciuda progreselor tehnice care au permis producerea unui lapte praf relativ asemănător celui uman, realitatea este că laptele de mamă este imposibil de copiat.
Laptele uman conţine substanţe vii (anticorpi, enzime, hormoni) specifice speciei şi unice pentru fiecare pereche mamă-copil. Aceste substanţe protejează copilul de multe boli, fac convalescenţa mai uşoară după îmbolnăviri şi asigură o creştere armonioasă şi naturală celui mic.
Costul ridicat al laptelui praf poate să ne inducă ideea că este un produs mai bun decât laptele de mamă care este gratis. Este o concluzie greşită, preţul mare nu înseamnă calitate superioară laptelui de mamă.
Va trebui să fiu mereu la dispoziția copilului-fals
Adevăr. Alăptarea la sân presupune mese mai frecvente ale sugarului comparativ cu alimentaţia artificială. În medie, un sugar mic, alimentat natural va avea cu 3-4 mese în plus față de bebelușul hrănit cu formulă de lapte.
Cu toate acestea, pe masură ce copilul creşte, şi mesele la sân devin mai rare pentru că bebelușul va putea mânca o cantitate mai mare o dată și va fi sătul mai mult timp.
Nu trebuie uitat că alăptatul nu presupune nici un timp pierdut cu sterilizarea biberoanelor și prepararea formulei de lapte, ca în cazul alimentației cu formulă.
Deasemnea, laptele de mamă se poate mulge şi păstra la frigider pentru a fi oferit copilului cu biberonul, atunci când mama nu poate fi alături de copil pentru mai multe ore. Puteți citi despre variantele de pompe de sân adecvate nevoilor fiecărei mame în articolul Cum alegem pompa de sân potrivită.
Puteți citi despre păstrarea corectă a laptelui de mamă în articolul Cât poate fi păstrat laptele matern.
Nu am voie să iau nici un medicament, să beau cafea sau alcool – fals
Adevăr. Mama care alăptează este bombardată cu prejudecăți de natură dietetică care pot descuraja pe oricine. Adevărul este că marea majoritate a medicamentelor comune, necesare la nevoie, sunt sigure și nu necesită întreruperea alăptării. Puteți citi despre fiecare clasă de medicamente în parte în articolul Medicamente permise în alăptare.
Cafeaua poate fi consumată zilnic, în cantități mici iar alcoolul ocazional, în cantitate mică, nu este nociv copilului. Ideea este să lăsăm corpul să elimine aceste substanțe înainte să alăptăm din nou. Puteți citi mai multe sfaturi despre cafea și alcool în alăptare, astfel încât să nu dăuneze bebelușului, în articolul Pot bea cafea sau alcool dacă alăptez?
Acestea sunt doar câteva mituri cu care ne întâlnim frecvent în societate, atunci când vine vorba despre alăptat. De aceea, o bună informare a femeilor este esenţială pentru succesul alăptării. La aceasta se adaugă, desigur, suportul profesioniştilor informaţi din sanatate precum şi sprijinul familiei, care este crucial.
Citiți și: Mituri din pediatrie
surse: https://www.healthline.com/health/breastfeeding/breastfeeding-myths
38 de răspunsuri la “Mituri despre alăptare”
Sper sa citeasca acest articol cat mai multe mame si viitoare mame dar si cei din jurul acestora. Si imi pare bine ca ati spus de publicitatatea firmelor care produc lapte praf.
Am observat ca din ce in ce mai des mamele ca dau si lapte praf sugarilor in disperarea lor invechita "ca un copil gras este sanatos" si se mira dupa aceea de ce le scade laptele de la 4-5 luni. In loc sa lase evenimentele sa-si urmeze cursul natural caci alaptarea este ceva atat de firesc…
Eu am o fetiță de 1 an și 4 luni pe care încă o alăptez (în condițiile în care am născut prin cezariană impusă de mai mulți factori medicali, și am diabet de tip 2). Voi continua atît timp cît și ea (mai ales ea) și eu vom dori.
Sper ca informațiile acestea să fie citite de cît mai multe persoane, cum spune și Alice, și cei din jurul mamelor ar trebui ”culturalizați”.
Multe din mamele pe care le-am întîlnit nu se informează decît din surse ”mama & soacra”, iar acestea nu fac decît să încurajeze întreruperea alăptării din varii motive: că ar fi mai comod, că nu te anemiezi, că laptele de mamă nu e nutritiv etc.
Pe plan mondial alăptarea este încurajată pentru primul an de viață, chiar primii doi ani. Laptele matern este cel mai bun pentru copil, nu doar strict din perspectiva hrănirii copilului, dar și a legăturii emoționale dintre el și mamă.
Fara discutie, laptele matern este cel mai bun aliment pentru un sugar. OMS recomanda alaptarea exclusiva pina la 6 luni si adauga ca laptele matern nu-si pierde nici pe departe proprietatile nutritive dupa ce copilul a implinit un an si jumatate. Bunicile noastre alaptau, in medie, pina cind copilul implinea 2 ani si se pare ca asta era obiceiul si in triburile de vinatori-culegatori din preistorie (unde, by the way, copilul era mereu purtat de mama 🙂
As vrea insa sa aduc doua precizari: sint mama unei fetite de 8 luni, inca alaptata, desi a inceput diversificarea, si trebuie sa va spun ca alaptatul poate fi f dureros, cel putin in prima luna. Nasa fetitei mele, care este pentru a treia oara mamica si care si-a alaptat toti copiii, imi spune ca a avut dureri cu toti trei, si doar nu poate fi banuita ca nu stie cum sa puna un copil la sin. Cred ca mamelor trebuie sa li se spuna adevarul, cinstit, ca sa fie pregatite sa indure si sa treaca apoi cu bine peste disconfortul de la inceput.
Nu este adevarat ca, daca un copil mai primeste din cind in cind si formula, mama isi va pierde capacitatea de a alapta (cel putin, pentru noi nu a fost :). Fetita mea e hranita uneori si cu formula (in prima luna primea chiar si cite o masa pe zi, din pacate, iar asta nu m-a impiedicat sa o alaptez pina la aceasta virsta si, sper, si dupa un an, si nici nu a facut-o pe ea sa confunde biberonul cu sinul sau sa refuze alaptarea.
Buna ziua,
Am o fetita de 11 luni care este alaptata dimineata,seara si in cursul noptii ori de cate ori se trezeste.
In urma sarcinii acneea de care sufeream s-a agravat, iar la un consult dermatologic mi s-a recomandat Retin A. Sunt cam sceptica in ceea ce priveste acest unguent, prospectul sugerand precautie la mamele care alapteaza . Dvs ce parere aveti?
Multumesc
Buna seara!
Imi puteti recomanda si mie metode de intarcare pentru un copil de un an si 8 luni foarte atasat de tzitzi…multumesc
Exista tratamente anti-acneice care sunt mai sigure pt alaptat decat Retin A. Acestea sunt preparatele cu peroxid de benzoil, acid salicilic sau eritromicina. Nici una dintre aceste substante nu se transmit in lapte, atunci cand sunt absorbite pe piele.
Dermatologul dvs va poate schimba tratamentul cu unul dintre aceste produse.
http://www.mustela.ro/ro/main.html#/recomandari/intarcarea/metode-de-intarcare-delicata
Buna ziua!
Am o fetita de 3 luni si jumatate pe care o alaptez. De aproape 2 saptamani insa nu se mai satura. Am citit ce s-a scris mai sus legat decompletarea cu lapte praf, dar eu am incercat sa merg in continuare doar pe alaptare la san si este evident ca nu se satura. Am pus-o la san de cate ori a vrut, dar sta si trage cate o jumatate de ora, apoi iar plange, o pun la san, trage putin si da capul la o parte. E tot timpul agitata, cred ca de foame. Acum, de exemplu, am pus-o la san, a supt vreo 30 de minute, apoi i-am facut lapte praf si a mai mancat 80 ml.
Mentionez ca ma hidratez, nu sunt stresata, ea e un copil cuminte, linistit,mananc bine, deci nu-mi dau seama ce se intampla. E posibil sa scada pur si simplu cantitatea de lapte pe care o produc? Sau poate ea nu se mai satura, are nevoie de mai mult?
Ma simt vinovata ca ii dau si lapte praf, dar dupa cum am spus, am incercat sa o alaptez exclusiv si mi-a fost evident ca nu se satura. Ajunsesem sa stau cu ea la san aproape continuu…
Daca imi puteti da vreun sfat, v-as fi recunoscatoare.
Va multumesc.
Daca ramane lapte in sani peste zi, dupa supt, va puteti mulge si i-l veti oferi in completare la mesele de seara.
Seara, lactatia este mai redusa. De aceea, copilul poate sa necesite alaptari mai dese decat pe timpul zilei.
Am un copilas de 4 luni si a fost diagnosticat cu dermatita atopica pediatra mi a prescris o groaza de creme costisitoare(bio clin) fara efect , e rana rosie pe burtica si in jurul gatului are mancarimi groaznice , nu stiu ce sa mai fac si cui sa ma adresez , in plus se enerveaza la san din cauza mancarimilor si nu vrea sa mai manance si am inceput sai dau completare doar ca mananca maxim 90 ml la o masa chiar daca nu mananca san.Datimi un sfat va rog .Multumesc
Tratamentul dermatiteti atopice trebuie facut clasic, medicamentos (anti-inflamator, anti-alergic pana la vindecare plus hidratare permanenta). Nu sunt necesare creme costisitoare ci doar un tratament corect administrat.
Sfatul meu este sa consultati un dermatolog.
Buna ziua! Am nascut prematur la 36 sapt jumatate o fetita si nu reusesc sa o fac sa suga de la san. Ma mulg cu pompa si ii dau sa pape cu biberonul. Inainte de asta la fiecare masa o pun la san, trage un pic si adoarme, o stimulez, apoi iar suge. Am un sfarc scurt din care mai tasneste lapte ubeori cand strang, alteori picura, si unul ombilicat din care numai picura. am incercat cu mameloane, darnu reusim mare lucru. mi s-a zis sa ii dau lapte cu o lingurita f mica,.sa o las flamanda…Ea chiar daca nu mananca 5h tot adoarme la san dupa ce se chinuievun pic si tot la muls ajung. Ce ma sfatuiti sa fac? Tare imi doresc sa alaptez la san..Multumesc!
Cel mai bine ar fi sa apelati la un consultant in lactatie. Sfaturile depind de la caz la caz si trebuie vazut direct copilul, cum reactioneaza, pozitia la san, etc.
Buna ziua,
Sunt mamica unui sugar de 3 luni si de doua saptamani a inceput sa stea doar 5-7 minute de la un singur san, rare sunt datile cand sta 10 minute. Suge viguros si dupa cele cateva minute incepe sa planga daca insist sa il tin in pozitia de supt, se enerveaza, se inroseste si se agita. Dupa ce se calmeaza uneori mai mananca un minut-doua sau mananca te la celalalt san putin, dar apoi iar nervi, plans… De asemenea a inceput sa isi suga degetul dupa ce mananca, uneori chiar imediat ce termina, refuzand insa sanul!
Saptamana trecuta a luat in greutate 210g, dar nu stiu daca e normal sa manance asa deoarece inainte statea 15 minute la un san si mai manca si de la celalalt… Credeti ca este nevoie de un consult pediatric? Se poate sa fie bolnavior?
Buna seara,
Imi puteti spune daca crema Retin-A folosita in timpul alaptarii se secreta in lapte?
Multumesc!
Buna ziua.Fetita mea care face 2 ani la sfarsitul lunii ianuarie a fost alaptata la san pana la 1 an si 4 luni, dupa care am trecut la lapte zuzu de 3.5% grasime.A baut maxim 240 ml pe zi si acum, de vreo saptamana bea maxim 100 ml pe zi.Pe langa asta mai bea cam 130 ml iaurt/lapte batut/kefir zilnic.E prea putin lapte, pot face ceva in privinta asta?
Este mai putin important programul la san. Cresterea in greutate este cea care conteaza. Cresterea lui pe saptamana este buna.
Este importanta si evaluarea globala. Aceasta poate fi facuta la pediatru.
Se poate folosi.
Puteti incerca sa ii oferiti alta marca de lapte. Deasemenea, copilul trebuie sa manance si branzeturi. Acestea pot inlocui laptele.
Daca nu aveti succes, va trebui sa va adresati pediatrului care va stabili daca este nevoie de suplimentare cu calciu.
Buna ziua! Imi puteti spune daca sunt normale senzatiile de intarire a sanilor (pentru intervale scurte, de cateva secunde) in timpul alaptarii si intre alaptari? Mentionez ca sanii nu sunt plini. Aceste senzatii au aparut dupa o luna si jumatate de la nastere. Multumesc!
Timp de o saptamana nu a luat in greutate. Am cerut sfatul medicului de familie si mi-a spus ca de la 3 luni cantarirea se face la 2 saptamani deoarece e posibil ca o saptamana sa stagneze si in a doua sa recupereze. In continuare mananca 5-6 minute de 7 -8 ori / zi.
Considerati ca ar trebui sa cerem trimitere la pediatrie?
buna ziua,
Am marea rugaminte sa ma lamuriti si pe mine cu privire la problema pe care o intampin. Am nascut de 10 zile prin cezariana, am pus copilul la san din a 3 zi, beau la greu ceaiuri de stimulare , insa lactatia nu pare sa se instaleze. Adica am ceva stropi de lapte, copilul trage trage (are rabdare vreo 40 de min) pana incepe sa se enerveze, cand incep si eu sa ma mulg nu mai vine numai in stropi cand si cand si evident ajungem la lapte praf, pe care il consuma pe nerasuflate.Dupa ce manaca doarme cate 3-4 ore, deci nu se mai pune problema sa-l pun la san des, fiindca doarme. Ce pot sa fac, mentioinez ca mi/as dori sa-l pot alapta?
Buna ziua ,am un baiat de 13 ani care de pe la 5 ani s-a dezvoltat corporalmai mult decat colegii lui de clasa ,acum are inaltimea de 168 cm si greutatea de 78 kg,pentru controlul greutatii mergem la nutritionist de 3 luni, avem program alimentar si de miscare,fara pastile.Intrebarea mea ar fi in legatura cu dezvoltarea lui hormonala, sexuala.
Are par pubian, dar sincer marimea penisului ma ingrijoreaza si nu stiu la ce specialist sa ma adresez,mai ales ca nu vreau sa-l stresez ,deja e o fire f.linistita si retrasa si presupun ca e complezat de faptul ca e dolofan.Cat ar trebui sa fie de mare penisul lui la 13 ani? Mentionez ca mai am un baiat de 7 ani si penisul lui este mai mare ,cand ii fac baie,are erectie , dar la fratele lui mai mare nu am mai observat asa ceva in ultimi 3-4 ani.
Trebuie sa va adresati unui endocrinolog.
Buna ziua,
Am o bebelusa de 17 zile care doarme cate 3 ore sau 2 ore si jumatate. O alaptez exclusiv dar nu imi dau seama cand se goleste un san. Uneori ea suge 25 de minute, alteori chiar si 3 ore si ii dau din amandoi sanii dar cum pot sa imi dau seama daca sunt goliti (ii simt mai moi dar nu par goi). Nu simt niciodata sanii plini, tensionati, nu s-a instalat nici reflexul de ejectie al laptelui. Ma tem sa nu am prea putin lapte din cauza ca doarme destul de mult sau sa nu ii ofer si laptele gras pentru ca ea nu ajunge sa il traga si pe acela. Cum imi dau seama daca a ajuns cu suptul si la cantitatea de lapte mai bogat in grasimi.
Buna
Reprezint site-ul mamicamea.ro si suntem interesati de o colaborare reciproc avantajoasa, am fi fericiti dace ne-ati contacta pentru o mica discutie
Buna ziua, am un baietel de aproape 9 luni alimentat exclusiv la sân. Am început diversificarea la 6 luni, dar nici pana acum nu am reușit sa il conving sa pape, refuza supitele, suculetele, mâncarea cu lingurita. Mai mănâncă dar doar din mana mea si nici atunci f mult. Are aproape 9 kg, refuza categoric laptele praf.., ce ma sfatuiti ? As vrea sa il întarc dar tinand cont ca nu mănâncă solide si nici praf…ii dau fier cate 5 li
Buna ziua,
Am nevoie de sfatul dumneavoastra cu privire la situatia urmatoare. Fetita mea de aproape 3 luni a evoluat pana acum astfel: la nastere -3240g, 50cm, la 1 luna – 4100g, 54cm, la 2 luni – 5100g, 59cm, acum aproape la 3 luni – 5650g, 61cm. Tinand cont ca o alaptez exclusiv la san, nu plange dupa masa, doarme toata noaptea, gangure si starea ei de sanatate imi pare buna, ce ma sfatuiti sa fac legat de faptul ca luna aceasta a luat doar 500g in greutate?
Multumesc frumos.
Livia
Buna ziua am o fetita de 6 luni si nu ia in greutate are 6.5 kg am nascuto de 3.6kg,am inceput diversificarea de la4 luni si 3 saptamaini la recomandarea medicilui de familie,mananca bine dar nu inteleg care ar putea fii problema de ce nu ia in greutate?
Si eu am alaptat pana la 1 an si 4 luni ,si nu am avut nici o problema. S-a deprins si foarte usor de alaptat , a trecut cu usurinta la mancare .
Bună ziua, fetita mea de 4 luni jumate de o luna face foarte rar scaunul, odată la 3-4 zile, este vizibil balonata, se agita, se vede cum se chinuie sa facă și nu poate, am încercat într-o zi când plângea micuța de durere sa ii pun o bucățică de supozitor, nici nu am reușit sa îl pun bine ca imediat a început sa facă și nu era legat, era cu bucatele mici înăuntru. Astăzi aceeași problema, nici nu reușesc sa ii pun bine bucatica de supozitor ca iîncepe sa facă, dar a făcut puțin, am fost sfatuita de niște mămici sa o ajut un pic cu termometrul și am încercat și face. Este constipata și dacă da de la ce? Este hrănită doar cu lapte matern. Cum o pot ajuta? Va mulțumes!
Va rog din suflet sa ma ajutati in urmatoarea problema: baietelul meu de 4 luni alaptat exclusiv la san face scaun verde de o saptamana, cu f mult mucus si f des, dupa fiecare alaptare. I s-a prescris LinexBaby,Hidrasec,apa de orez,dar nu prea reusesc sa-l fac sa traga din biberon. Eu am grija la alimentatie de cand s-a nascut. Sunt disperata. Mi s-a recomandat sa-l trec pe lapte praf. S-a nascut cu 3,400 kg si acum are 6,350 (in ult sapt a scazut 50 grame). Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc.
Tocmai am aflat ca voi deveni mamica, imi doresc sa alaptez copilul la san, dar nu stiu daca este posibil-eu am mameloane retractate. Puteti sa ma ajutati cu niste sfaturi??
Multumesc
Am o fetiță de 8 luni care mănâncă de mica maxim 6 min la sân. Este dezvoltată normal iar dna doctor pediatru mi.a spus ca asta este durata de timp în care un bebeluș se satură. În celelalte min se poate alinta, se poate juca cu sânul, poate atipi ….Nu trebuie sa va faceți griji
Bună seara! Am si eu o intrebare,sunt un pic îngrijorată.Am un băiețel de 2 săptămâni și cand vrea să facă caca se strânge,se inroseste la față si plânge.I am băgat supozitor cu glicerina ca sa poată face caca si am văzut că scaunele sunt gălbui si moi,apoase.Este normal? Vă mulțumesc! Seară bună!
Buna seara,
Am un baietel de 3 luni jumatate alaptat exclusiv san (la nastere 4.260 kg si inaltime 55 cm – acum 7.800 kg si inaltime 68 cm). Ia in greutate 200 de g pe saptamana. De 3saptamani mananca f putin si f des si la o ora si la 2 ore si se trezeste si noaptea de 4-5 ori, suge putin (5 min) si adoarme la loc. Temperatura in casa este de 22 -23 grade. Isi mananca manutele mai tot timpul cu toate ca are aprox 10-12 mese in 24 de ore. Mai si vomita cam o data la 2 zile. Pana acum o luna manca la 2-3 ore iar noaptea se trezea de max 2 ori. Aveti idee ce ar putea sa aibe? Ma gandesc ca e prea lunga perioada pt puseu de crestere. Initial asa am crezut, dar vad ca nu isi mai revine.
Multumesc anticipat
Eu am o fetita de 2 anisori. Am inceput diversificarea de la 4 luni la recomandarea medicilui de familie. Fetita a crescut foarte normal, si greutatea ei de acum este una foarte normala.
Buna ziua! Fetita mea s.a nascut de 4.100 kg. Acum are 3 luni si are 8 kg. O alaptez doar cu san. Are 63 cm. A luat cam mult un greutate. Ce pot face? Multumesc