Dermatita de scutec la bebeluși
Dermatita de scutec, sau eritemul fesier, este o iritație a pielii bebelușului din regiunea feselor, genitală sau inghinală. Este o afecţiune extrem de frecventă, aproape fiecare bebeluş va face, la un moment dat, o formă de dermatită de scutec.
Sunt mai frecvent afectaţi copiii între 9 şi 12 luni dar și nou născuții pot suferi de eritem fesier.
Cauzele dermatitei de scutec
Dacă copilul dumneavoastră a dezvoltat o iritație în zona acoperită de scutec, cauza poate să fie una sau mai multe dintre următoarele:
- Iritarea pielii cauzată de urină şi scaun. Cu cât contactul cu aceste substanţe este mai lung, cu atât mai mare probabilitatea ca pielea sensibilă a copilului să sufere şi să apară eritemul fesier. Scaunul este mai iritant decât urina de aceea copiii care au scaune mai frecvente sunt mai predispuşi la iritaţii în zona scutecului.
- Diversificarea alimentară. O dată cu introducerea alimentelor solide, tranzitul intestinal al bebeluşului se va modifica, scaunele îşi vor schimba compoziţia şi consistenţa şi vor deveni mai frecvente. Atât modificările de compoziţie (aciditate) dar mai ales cantitatea si frecvenţa mai mare a scaunelor vor putea cauza apariţia dermatitei de scutec.
- Produse cosmetice nepotrivite. Pielea sensibilă a bebeluşului poate fi afectată de un numar mare de produse de igienă chiar dacă acestea sunt recomandate ca fiind sigure pentru copii. Săpunul, şamponul, şerveţelele umede, loţiuni, ulei de corp, de masaj, detergentul cu care spalaţi hainele sau balsamul de rufe, toate pot dăuna unora dintre copii. De aceea e bine să investigaţi cu atenţie produsele care vin în contact cu pielea bebeluşului. Citiți despre cosmeticele adecvate pentru sugari aici.
- Infecţia cu Candida. Mediul cald şi umed este ideal pentru dezvoltarea Candidei, o ciuperca prezentă peste tot în natură dar care tinde să provoace mai multe probleme organismelor cu o imunitate mai scăzută, situaţie în care sunt şi copiii mici. În general eritemul fesier provocat de Candida e mai frecvent la copiii care au candidoză bucală (depozite albicioase care nu dispar dupa clatirea cu apă), la copiii mamelor cu candidoză (vaginală sau mamelonară), la copiii care au urmat tratament cu antibiotice sau la cei alăptaţi la sân în cazul în care mama a urmat tratament antibiotic.
- Scutece prea mici, legarea scutecului prea strâns ceea ce cauzează frecare excesivă, copii cu piele extrem de sensibilă sau copii care suferă de alte boli dermatologice (dermatită atopică, dermatita seboreică).
Simptomele dermatitei de scutec
Simptomele variază de la copil la copil și în funcție de gravitatea dermatitei de scutec. Cel mai frecvent vom vedea unul din următoarele două seturi de simptome:
- Aspect de dermatită de contact. Pielea afectată va fi roșie, inflamată, puțin umflată cu aspect lucios. Nu sunt afectate pliurile inghinale. Poze eritem fesier de contact aici.
- Aspect de dermatită infectată cu Candida. Pielea afectată va avea o culoare roșu închis, uniform sau cu numeroase leziuni (bubițe) împrăștiate în zona scutecului. Aceste pot conține o substanță albicioasă. De obicei sunt afectate și pliurile inghinale. Adesea, copilul va avea și infecție cu Candida în gură, concomitent. Poze dermatită de scutec infectată cu Candida aici.
Tratamentul eritemului fesier
- La primele semne de iritaţie în zona scutecului vom aplica o cremă cu Zinc (Reviken, Lanozinc, Sudocrem, etc) pe porţiunea inflamată. Crema se va lăsa pe loc cât este posibil, copilul se va spăla cu apă călduţă dar nu este necesară şi nici indicată ştergerea cremei la fiecare schimbare de scutec.
- Copilul va fi lăsat cu funduleţul la aer, fără scutec măcar 10-20 de minute după fiecare schimbare de scutec, chiar mai mult dacă e posibil.
- Pielea iritată va fi spălată doar cu apă şi săpun, va fi uscată prin tamponare, NU prin stergere, NU se vor folosi şerveţele umede din comerţ
- NU se va folosi talcul pentru că după aplicarea scutecului va creşte frecarea în zona sensibilă şi pentru că talcul poate fi aspirat în plămâni
- Dacă dermatita nu se ameliorează în 24-48 de ore este indicat să consultaţi pediatrul. Acesta vă poate recomanda suplimentar, în funcţie de aspectul inflamaţiei, o cremă antimicrobiană la care poate asocia şi un unguent cu hidrocortizon sau un antifungic. Există o teamă la unele persoane faţă de unguentele care conţin corticoizi. Această teamă este nejustificată în cazul hidrocortizonului. El este un corticoid cu potenţă foarte mică care poate fi aplicat fără probleme pentru câteva zile, în strat subţire, pe zona inflamată, reducând roşeaţa, durerea şi iritaţia locală şi grăbind vindecarea.
- Atenţie la alimentaţie. Pe perioada cât copilul are dermatită de scutec nu-i mai daţi mâncăruri acide: citrice, sucuri de citrice, roşii crude, suc de roşii. Acizii din aceste alimente se vor regăsi în scaun şi pielea se va vindeca mai greu.
Cum prevenim dermatita de scutec?
- Schimbarea cât mai frecventă a scutecului. Aceasta este prima şi cea mai importantă recomandare pentru prevenirea îmbolnăvirii pielii din zona scutecului. Deoarece dermatita de scutec este produsă de contactul cu urina şi materii fecale, schimbaţi copilul imediat ce scutecul s-a murdărit.
- Spălaţi funduleţul bebeluşului cu apă călduţă la fiecare schimbare de scutec. Nu este nevoie să folosiţi săpun de fiecare dată. Uscaţi pielea umedă prin tamponare uşoară cu un prosop moale. NU FRECAŢI. Încercaţi să evitaţi folosirea şerveţelelor umede pentru curăţarea copilului. Acestea conţin diverse chimicale, parfumuri sau detergenți care pot fi iritante iar frecarea cu aceste şerveţele poate sensibiliza suplimentar pielea.
- Lăsaţi copilul fără scutec, la aer, cât de mult puteţi. Aerul este cel mai serios duşman al dermatitei de scutec.
- Nu folosiţi scutece foarte strâmte, prea mici, chiloţei de plastic peste scutece sau alte metode care împiedica circulaţia aerului.
- Încercaţi să aplicaţi cât mai puţine produse cosmetice pe pielea copilului. Există în comerţ creme, loţiuni, uleiuri, geluri de corp şi multe altele, toate adresate bebeluşului. Chiar dacă sunt special concepute pentru copii şi chiar dacă sunt destul de scumpe, aceste produse conţin un număr de chimicale care pot irita pielea. E bine să nu uitaţi că singurele elemente necesare pentru pielea copilului sunt apa şi săpunul.
- Pentru copiii care fac frecvent dermatită de scutec sau pentru cei care suferă de alte boli de piele şi sunt mai sensibili folosiţi o cremă cu Zinc, o dată pe zi, după schimbarea scutecului, pe pielea uscată. Această crema va forma o barieră între pielea sensibilă şi factorii iritanţi.
De reținut
- Dermatita de scutec este o neplăcere foarte frecventă la vârstele mici.
- Este bine să prevenim apariția iritației fesiere prin evitarea șervețelelor umede și excesului de cosmetice. Schimbarea frecventă a scutecului și expunerea zilnică a pielii la aer sunt esențiale.
- Dacă dermatita nu trece în 2-3 zile, consultați pediatrul.
surse:
https://www.chop.edu/conditions-diseases/diaper-dermatitis-diaper-rash
50 de răspunsuri la “Dermatita de scutec”
Buna ziua,
Fetita mea se inroseste in obraji cand sta mai mult la soare. Petele se mentin toata ziua, iar pana dimineata dispar. Daca iesim din nou la soare, istoria se repeta. Mentionez ca are dermatita atopica, insa petele sunt usor vizibile si apar si dispar de pe corp. Pentru baita folosim Avene Pediatril si uneori o mai sterg si cu sevetele umede Pampers cu aloe. Ar trebui sa folosesc o crema cu protectie solara?
Multumesc
Da, este bine sa folositi o crema de protectie solara, de preferinta cu factor de protectie peste 25.
Este recomandabil sa investiti intr-o crema speciala, hipoalergenica, fara parfum dintr-o gama de dermatocosmetice, evetual una care sa fie special conceputa pentru fata.
Pentru ca orice crema poate cauza probleme copiilor cu dermatita atopica se recomanda sa o testati prima data pe o portiune mica de piele (antebrat de exemplu). Daca in 24 de ore nu apare iritatie la locul aplicarii atunci puteti sa o aplicati pe suprafete mai mari.
Buna ziua,
Cat de des este recomandata baita la un bebelus/copil? Dr ne-a spus ca este bine sa i se faca zilnic , inclusiv pe par, insa am mai citit pe ici e colo cum ca ar fi bine mai rar, iar pe cap doar o data pe saptamana.
Care este parerea dvs?
Multumesc
Atat timp cat copilul foloseste scutece el trebuie imbaiat in fiecare zi!
Chiar daca il curatati local la fiecare schimbare de scutec, urina si materiile fecale se raspandesc pe o suprafata mare, stagneaza in pliurile pielii si nu pot fi eliminate complet decat printr-o imbaiere.
Spalarea pe cap nu e obligatoriu sa fie zilnica.
Daca copilul este curat pe par puteti sa-l spalati mai rar, atunci cand vi se pare ca e nevoie.
Buna ziua! In primul rand, as dori sa va felicit pentru articolele precise si succinte de pe blog si pentru bunavointa de care dati dovada in a raspunde diverselor intrebari. Bebelusul meu de aproape 6 luni are niste iritatii de ceva timp. Initial am crezut ca este de la cosmeticele folosite sau detergent. Mi-a confirmat si dermatologul la care am fost si ne-a prescris Advantan crema si pasta preparata in farmacie pe baza de oxid de zinc si Exomega pentru zonele uscate (diagnosticul a fost dermatita de scutec fiindca la momentul respectiv avea iritatii si la nivelul scutecului si dermatita atopica pentru restul). Imediat dupa tratament, iritatia a disparut, dar dupa foarte putin timp a reaparut. E vorba de pete foarte mici, uscate si rugoase care ulterior se intind. Ceea ce ma uimeste e ca aceste pete apar simetric, pe partile exterioare ale corpului: pe exteriorul picioarelor (glezne, pulpe), in zona unde se termina scutecul pe piciorus, pe coate. E posibil sa se datoreze frecarii data fiind simetria aparitiei lor? Ce puteti sa-mi recomandati?
Ceea ce descrieti este caracteristic dermatitei atopice, aceste leziuni simetrice pe zonele externe ale membrelor.
Va trebui sa efectuati tratamentul dermatiteti atopice asa cum v-a recomandat medicul copilului.
Atentie la hidratare, este foarte important ca pielea copilului sa fie hidratata cu o crema de calitate, puteti aplica crema de oricate ori pe zi (Exomega este foarte buna), dupa baie se aplica crema la maxim 3 minute, pielea afectata nu se freaca cu prosoape sau haine aspre.
Advantanul nu se foloseste mai mult de 3-5 zile si doar daca bubitele sunt extinse si inflamate.
Multumesc pentru raspuns. Au trecut 3-4 saptamani de cand am facut tratamentul cu Advantan, stiu ca este o crema cu hidrocortizon si ca se administreaza cu prudenta. Pot sa-l reiau acum? (la momentul respectiv am aplicat conform indicatiei medicului o data pe zi timp de 6 zile, pe urma ar fi trebuit sa continuam inca o saptamana cu aplicare o data la 2 zile, dar am renuntat pentru ca disparusera petele). In ce priveste Exomega, probabil a fost greseala mea fiindca am aplicat crema doar cand am vazut ca pielea bebelusului era foarte uscata (si poate a fost prea tarziu, retinerea asta fata de crema hidratanta provine probabil din propria mea teama de creme, am si eu o piele atopica, cu perioada fie prea uscate, fie prea grase, uneori acnee). In plus, pe prospect scrie ca nu se aplica pe leziuni, asa ca nu atins deloc zonele iritate pentru ca pareau deja rosii si inflamate.
Puteti relua Advantanul pentru 5 zile. Crema hidratanta (Exomega) o puteti folosi de oricate ori pe zi si o veti continua chiar daca bubitele se vindeca. Puteti sa o aplicati direct pe bubite daca acestea sunt uscate.
Uscaciunea pielii favorizeaza reaparitia bubitelor de aceea hidratarea zilnica este esentiala in dermatita atopica a copilui pentru a preveni exacerbarile.
Nu exista risc de acnee la copil. Acneea este cauzata in principal de dereglarile hormonale specifice adolescentei si varstei adulte si nu folosirii de creme in exces.
Am revenit doar sa va multumesc si sa va spun intr-adevar am uns pielea bebelusului zilnic cu Exomega si deja e mult mai bine. Mici bubulite/pete mai apar dar dispar la fel de repede.
Buna seara
Copilul meu face de la anumite alimente niste bubite ca si cosurile la fundulet si i se inroseste pielea in jurul anusului , este vb de dermatita de scutec sau poate fi o alergie ? Ex am reintrodus banana in alimentatie de 2 zile si a facut aceste bubite , ii dau cu Bpanten si vad ca incep sa ii treaca . Scaunul de asemenea este mai moale si astazi a avut un miros mai intepator decat de obicei , e posibil de la banana ? Multumesc
Nu pot sa ma pronunt nestiind varsta copilului.
Daca este vorba de un bebelus mai mic,aflat la inceputul diversificarii, poate fi vorba de o intoleranta alimentara si este mai bine sa nu-i mai dati alimentul suspectat (banana, in cazul lui) macar o luna.
Multumesc am uitat sa precizez ca este vb de un copil de 11 luni . Are zile cand face si zile cand nu face . De ex la ceapa , peste , ou si telina am observat ca i se mai intampla acest lucru. Multumesc
Buna ziua! fetita mea are 10 luni si de 2 saptamani ne confrutam cu disparitia bubitelor din zona scutecului. am fost la medic ne-a dat o crema cu zinc. in mare dispar dar cum are un scaun devin rosii si astazi dupa ce am sters0o cu servetele a inceput sa planga nu mai vor sa dispara. in fiecare dimineata bea un paharel de suc de portocale oare asta ar fi problema? nu mai stiu cu ce crema sa o dau ! as dori un raspuns cat mai urgent ca nu mai stiu ce sa fac! multumesc.
Ar trebui sa eliminati sucul de portocale o perioada, acesta creeaza scaune foarte acide care ataca usor pielea.
Crema cu zinc este buna, ea se poate aplica de doua-trei ori pe zi, dupa curatarea pielii.
In cazul dermatitei de scutec, sunt importante si masurile de ingrijire generala, pe care le puteti citi in articolul de mai sus: schimbarea frecventa a scutecului, lasarea copilului cu funduletul la aer cat de mult se poate, renuntarea la servetelele umede din comert si spalarea cu apa si sapun pentru copii, evitarea frecarii, copilul se sterge prin tamponare cu un material uscat.
Daca bubitele sunt rosii si inflamate, este necesar sa fie vazute de medic, putand fi nevoie de completarea tratamentului cu alte creme.
Buna
Ce parere aveti de scutecele refolosibile?
Sunt mai tolerate de pielea bebelusului decat cele normale?
Ma gandeam sa achizitionez cateva pentru a le folosi pe durata verii. Am inteles ca sunt mult mai bune si lasa pielea bebelusului sa "respire", fara te cele de unica folosinta.
Ce parere aveti?
Exista cu siguranta efecte benefice asupra pielii prin faptul ca sunt facute din fibre naturale.
Pe de alta parte, aceste scutece trebuie schimbate imediat cum s-au murdarit, nefiind absorbante. Deasemenea, e nevoie de multa atentie la spalarea si dezinfectarea lor unde trebuie folosite produse speciale care sa nu irite pielea bebelusului dar sa asigure o buna igiena.
Buna ziua.In legatura cu candidoza bucala.Am o fetita de 6 luni jumate si de ceva vreme i-a aparut in gurita aceasta ciuperca.am fost cu ea la dermatolog si ne-a dat glicerina boraxata cu nistatin sa o facem in gurita dar nu ii trece.de fapt trece si apare iar.ce as putea sa fac sa nu mai apara.precizez ca nu a luat recent antibiotic si nici eu(inca o alaptez la san).am inceput sa ii dau sa manance de pe la 5 luni(mar,banana,piersica,iaurt,legume)dar nu cred ca e din cauza mancarii…sau e posibil?sa nu ii mai dau iaurt ca ii face rau?ar ajuta daca i-as da pliculete de linex baby(cate un pliculet pe zi)?dati-mi un sfat va rog.va multumesc
In primul rand trebuie vazut daca este vorba despre ciuperca sau doar despre o pojghita de lapte care stagneaza pe limba.
Daca este vorba despre ciuperca sunt utile probioticele.
Deasemenea, este bine sa va adresati si dvs medicului, pentru a vedea daca nu aveti candidoza (bucala, genitala, la nivelul sanului).
Este vorba de ciuperca pentru ca am fost la dermatolog(pe 26 iulie;atunci cand ne-a prescris glicerina boraxata cu nistatin) si i-a luat proba de pe interiorul obrajorului(pe amandoi obrajii avea)si ne-a spus ca e candidoza bucala.am inceput sa ii dau linex baby 1 pliculet pe zi.cate zile sa ii dau?i-am dat 3 pliculete pana acum.si o fac si cu glicerina cu stamicin.am observat ca nu mai are acum.cate zile sa o fac in gurita cu glicerina cu stamicin?eu nu am candidoza(cel putin nu acum)nu am nici un simptom nici genital nici bucal.mameloanele nu sunt umflate,nici dureroase,nici rosii.am facut acum mai bine de o luna jumate candidoza genitala si mi-a trecut.dar de ce persista la ea?
Probioticul sa va da macar 10 zile.
La sugar este mai greu de eradicat candidoza pentru ca sistemul lui imun nu este inca bine dezvoltat.
Buna ziua,
Fetitei mele de 8 luni i-au aparut acum o luna pe piciorus ( zona scutecului) si in zona intima 2 pete iesite in relief cu mici bubite rosii. La recomandarea medicului pediatru am dat-o cu clotrimazol vreo trei zile,parea ca a trecut, dar dupa o saptamana i-au aparut din nou, de data aceasta pe celalalt picorus si in zona intima, dar pe o zona mai extinsa. Am dat-o cu petrini vreo 5 zile, nu a trecut,inca vreo 2 cu clotrimazol – nimic, din contra, se agrava. Vineri, dupa ceva cercetari pe net si discutii cu o prietena cu exeprieta similara ( tratamentul prescris de medicul dermatolog pentru bebelusul ei – pimafucort o saptamana si pimafucin trei saptamani), am dat-o cu pimafucort o data – seara, sambata de doua ori, iar aseara doar o data. E aproape vindecata. Intrebarea mea este cat timp ar mai trebui sa continui cu pimafucortul ( stiu ca nu e foarte indicat bebelusilor)? Puteti sa imi recomandati o alta crema eficienta, dar mai putin periculoasa, de intretinere a tratamentului sau e ok sa continui cu pimafucin trei saptamani o aplicare seara, dupa baita? Mi se pare ca o luna de tratament e foarte nociva, pentru bebe, dar nici candidoza nu e mai placuta. Daca da, va rog sa imi dati o schema de tratament. Va multumesc din suflet!
P.S. Eu folosesc scutece lavabile, la prima intamplare nu le-am dezinfectat la fiecare spalare, nefiindu-mi spus exact diagnosticul si consecintele acestuia. Acuma le dezinfectec cu clor sau Vanish, cu multiple limpeziri. Credeti ca ar trebui sa renunta si sa trec pe scutece de unica folosinta, pana trece?! Ca o ultima completare, din pacate si eu sufar de episoade recurente de candidoza, e posibil sa ii fii transmis eu – alaptez!?
A propos de acneea infantila: ea exista, chiar si o forma de acnee neonatala. Baietelul meu are o astfel de acnee aparuta la varsta de 2 ani si 2 luni, e rezistenta la tratament si trebuie incercate diverse scheme; noi suntem in legatura cu un specialist de la Nantes, care ne recomanda Roaccutane, insa eu am rezerve vis a vis de acest tratament. Dumneavoastra ce parere aveti? Copilul are acum 3 ani.
Buna ziua.
Fetitei mele de 2 luni i-au aparut de 3 zile bubitze pe fata, mai ales pometi, barba si in zona fruntii deasupra sprancenelor. Am inceput sa o spal cu apa termala Avene si este mai bine, si vad ca bubitele de pe barba i-au trecut aproximativ, insa cele de pe obrajori si de pe frunte inca nu i-au trecut insa s-a mai ameliorat roseata lor. Puteti sa imi recomandati ceva? Mentionez ca o alaptez la san si eruptia a aparut brusc.
Buna ziua.As avea nevoie de un sfat din partea dvs.Am o fetita de 10 luni iar ieri in urma unui control de rutina dna dr pediatru a vazut ca fetita are adeziune a labiilor mici si ne-a recomandat sa o vada un chirurg pediatru pt a-i efectua o procedura de desfacere a labiilor(din spusele dinsei fie manual,fie cu ceva ustensile) iar apoi sa ii dau acasa cu o crema cu estrogen.De ieri ma tot documentez ce inseamna toata aceasta problema si sunt putin contrariata intre ceea ce mi s-a recomandat si ce am citit pe siteuri din strainatate.Acolo nu se rezolva nicidecum chirurgical aceasta problema iar unele persoane sunt rezervate si in ceea ce priveste folosirea cremei cu estrogen la varsta aceasta si ca ar fi o problema destul de comuna(cam 20-30%).Am citit in unele siteuri ca vaselina sau crema de galbenele ar ajuta la desprindere.Ce parere aveti?Fetita a fost la control la 6 luni si atunci nu mi s-a spus ca ar avea problema asta,deci ma gandesc ca s-au lipit intre timp.I-am luat si o proba pt urocultura dar numai sapt viitoare voi avea rezultatul. Intrebarea mea este urmatoarea:din experienta dvs cum ar trebui sa procedez si daca ati mai avut cazuri asemanatoare(in cazul in care se desprind la un moment dat;printr-o metoda sau alta)care sunt sansele sa se lipeasca din nou?
Folosesc un produs dupa fiecare schimbare de scutec care mi se pare si eficient si accesibil ca pret: zoralan baby. Nu a mai aparut nicio iritatie si pielea este f catifelata.
Buna ziua!
Imi puteti spune de unde ati luat zoralan baby? Mi-a povestit o ruda din Austria ca il foloseste pentru copilul ei si era foarte multumita. L-am cautat si la noi, dar nu l-am gasit decat la un targ de copii.
Multumesc!
Buna ziua. Copilului meu i-a trecut termenul de 2 saptamani de stat în casa de la varicela, azi. Joi, urma sa plecam in concediu. Vor merge cu noi si copii sub 1 an. Intrebarea mea este, daca baietelul meu mai este contagios atunci si daca putem pleca. Mentionez ca mai are cateva bubite cu coaja, in mod special in cap. Pe corp are maxim 4, iar in cap are ceva mai multe. Unele de pe corp si fata si le-a rupt prematur, si au ramas rosii/roz si nu au "pălit" mai deloc. Se vor estompa in timp? Ii pot da cu ceva?
buna ziua ! copilul meu de un an si.o luna are o infectie cu candida la scutecel dar in gurita nu are nimic i.am dat cu triderm si vad ca-i trece iritatia, are si 3/4 scaune moi si cu un miros intepator si temperatura de 37 cu 9 care a facut.o aseara la 3 , iar azi la ora 9 a facut 37 cu 7 ce ar putea avea si ce as putea sa-i administrez? mentionez ca au trecut 8 zile de la vaccinul de 1 an care l.a facut in manuta Astept raspuns va rog mult multumesc din suflet!!!
Buna ziua fetitei mele de trei saptamani i-au iesit de cateva zile niste bubite pe fata ca si acneea… nu stiu ce as putea face ca sa dispara avand in vedere ca unele persoane spun ca sunt de la caldura si ca e prea cald in camera iar moasa ne-a spus ca e o reactie normala la scimbarea de mediu pt nou nascuti…care poate fi cauza acestor bubite si ce remediu am putea incerca ca sa estompam aparitia lor?
Buna ziua fetitei mele de trei saptamani i-au iesit de cateva zile niste bubite pe fata ca si acneea… nu stiu ce as putea face ca sa dispara avand in vedere ca unele persoane spun ca sunt de la caldura si ca e prea cald in camera iar moasa ne-a spus ca e o reactie normala la scimbarea de mediu pt nou nascuti…care poate fi cauza acestor bubite si ce remediu am putea incerca ca sa estompam aparitia lor?
Buna seara.Am o fetita de 3 luni jumate alaptata la san si de cateva zile este foarte rosie la fund.Mentionez ca pampersurile sant aduse din germania.Creme am folosit petrini preparata si nidoflor.Acum folosesc Bepanthen plus si parca este mai rosie ca si inainte.Ce sa fac?Multumesc
Buna seara.Am o fetita de 3 luni jumate alaptata la san si de cateva zile este foarte rosie la fund.Mentionez ca pampersurile sant aduse din germania.Creme am folosit petrini preparata si nidoflor.Acum folosesc Bepanthen plus si parca este mai rosie ca si inainte.Ce sa fac?Multumesc
Buna ziua am un baietl de 1 an si o luna se irita de fiecare data cand face caca am fost la doctor si mia dat sudocrem si clotrimazol MK si dupa cateva zile de tratamrnt ii trece si dupa cate zile ii apare iar face si scaune moi
Buna ziua am un baietl de 1 an si o luna se irita de fiecare data cand face caca am fost la doctor si mia dat sudocrem si clotrimazol MK si dupa cateva zile de tratamrnt ii trece si dupa cate zile ii apare iar face si scaune moi
Buna seara!Dupa vaccinul administrat la un an fetitei mele mai exact acum 7 zile , i-au aparut bubite pe zona genitala ce trebuie sa fac? Mentionez ca vaccinurile administrate sunt-HEXAXIM si MMR-vaxPro L020102.
Buna seara
Fetița mea are 7 luni si de vreo 3 saptamâni ne confruntam cu o iritație in zona scuterului care după aplicarea de crema sa liniștit o perioada dar de o zi a reapărut brusc si pielea e foarte roșie si inflamata …. Parca nici o crema nu o liniștește. Am încercat tot pasta petrini,sudocream,dermaliboir …nimic nu funcționează… Puteți sa ne îndrumați …
Bună seara. Noi avem acuma 6 luni și 3 săptămâni și ne chinuim cu dermatita de scutec de cind aveam 3 luni, doar în zona genitala avem puncte roșii care se fac ca cosuletele. Am fost la dermatolog și ne-a dat tratament dar nu ajuta, pe timp de noapte parcă dispar iar pe timp de zi iar apar.Ce putem sa facem ca sa nu mai avem dermatita?
buna ziua..va rog sa ma ajutati.am fetita de 1 an jumatate pana acum nu am avut probleme cu iritatia si nu stiu daca e de la scutec.am 2 sapt de cand sunt in anglia si de atunci e iritată folosesc crema cu zinc si niciun efect.datimi un sfat…multumesc
Buna ziua.Numai stiu ce sa ii fac fetitei mele,are 3 saptamani si ne confruntam cu o iritatie la fundulet si inspre zona inghinala.Am dat-o cu Sudocreme,am fost la medic ne-a dat Cutaden,am incercat si Advantan,numai stiu cu ce sa o dau…Poate imi recomandati o alta crema…
Bună ziua,am doi băietei gemeni de 3 luni jumătate iar unuia i-au apărut la fundulet niște bubite albe ca niște puncte de grăsime care de obicei stiam că ies pe fata…puteți vă rog sa-mi dati un sfat?😓
Bună ziua,am doi băietei gemeni de 3 luni jumătate iar unuia i-au apărut la fundulet niște bubite albe ca niște puncte de grăsime care de obicei stiam că ies pe fata…puteți vă rog sa-mi dati un sfat?😓
Buna ziua,
pentru dermatita de scutec este buna aplicarea pudrei cu oxid de zinc? Multumesc
Buna,fata mea a avut o iritatie ingrozitoare.Dr ne-a dat Fucidin dar nu a fost deloc bun si ne-aspus sa schimbam firma de scutece folosita.Nu mi-a spus el,am hotarat eu sa scot servetelele umede si sa o spal cu apa si sapunul folosit de ea la baie.Am dat-o si cu crema de galbenele si am scos portocalele din meniu.Incepuse sa se vindece si cand am fost la control mi-a spus sa ii dau cu Advantan Milk 5 zile in strat subtire.Mentionez ca atunci cand foloseam servetele umede iritatia era f violenta in sensul in care avea niste bubite si la suprafata lor aproape carne vie .Lasat si funduletul sa respire.Acum dupa aproape 2 luni suntem in proportie de 95% vindecata.Sanatate!
Buna!!!!la fetița mea ne luptam deja de ceva vreme cu aceaata dermatita de scutek!am foat la medicul de familie miau prescris ,,sinaflan" si siverse pastile picaturi etc.fara rost am renunțat la pampers și oricum cu ce ne puteți ajuta!!!!!va rog!!
Si eu folosesc Zoralan si sunt fff multumita de el.o vreme l-am gasit la Catene,dar acum nu il mai au, se gaseste insa in reteaua Sensiblu.Se foloseste f usor si igienic fiind sub forma de spray, nu mai trebuie intins cu mana.Initial l-am folosit pt a trata o dermatita de scutec care nu mai trecea (pt ca noaptea foloseam servetele umede supersensitive-bb de 1 luna) si am fost uimita cat de repede i-a trecut.Acum mi s-a terminat zoralanul de cateva zile si bb ia si antibiotice si a facut din nou dermatita,la 1 an si 6 luni…intre timp nu am mai avut probleme desi pampersii care au doar urina ii schimb de obicei la mai mult de 8 ore.
Buna ziua baietelul meu de 7 luni a facut niste bubite in zona intima cu ce sa ii dau
Buna ziua baietelul meu de 7 luni a facut niste bubite in zona intima cu ce sa ii dau
Bună ziua. Fetița mea are 9 luni. Este iritata la puța. Este roșie aprins. Am folosit sudocrem, cutadem, bepanten și nivea. Însă degeaba nu îi trece. Ce as putea sa mai fac?
Buna ziua,,bebelusul meu de 9 luni are mici bubite rosii si toate gramajoara una linga alta pe fundulet ,in partea de sus,ce poate fi si cum de tratat multunesc nult
Buna ziua ,bebe 11luni a facut candida in zona genitala ni sa spus ca din cauza scaunelor dese este inca alaptat dar si diversificat ,sunt pete rosii uscate si pe margine galbene azi am vazut ca sa intins si in zona putici dar acolo e rosu si tot odata petele dupa fundulet par uscate si una acrapat putin si a sangerat avem o crema adventen parca si inca una cu propolis …pot spala zona imflamata si cu ceai ?multumesc