Categorii
Alimentaţie Bebeluș Întrebări frecvente Nou născut

Cât lapte praf mănâncă un bebeluș?

Alimentația cu formulă a bebelușului

Atunci când, din diferite motive, suntem nevoiți să hrănim bebelușul exclusiv cu formulă de lapte (lapte praf) este important să știm ce cantitate este potrivită pentru fiecare micuț. Această cantitate depinde de vârsta bebelușului dar, mai ales, de greutatea acestuia. Bebelușii cu greutate mai mică vor avea nevoie de mai puțină formulă decât cei cu greutate mare.

Greșelile de alimentație ale sugarului pot duce la situații neplăcute. Cel mai frecvent întâlnesc situația bebelușului alimentat cu mai multă formulă decât are nevoie. Acesta poate ajunge la cabinet cu episoade dese de regurgitații sau vărsături care se rezolvă prin corectarea alimentației.

În acest articol veți afla ce sunt formulele de lapte, ce cantitate de lapte praf trebuie oferită bebelușului (și la ce interval) și cum ne putem da seama că micuțul nu se alimentează corect.

Ce este formula de lapte praf pentru bebeluși?

Formula de lapte pentru bebeluși este un aliment ultraprocesat, sub formă de pudră care se amestecă cu apă și este oferit sugarului cu biberonul. Deși există și formule gata preparate, lichide, cea mai populară rămâne formula tip pudră.

Tipuri de lapte praf pentru bebeluși:

  • formulele din lapte de vacă: sunt cele mai utilizate formule, peste tot în lume, laptele de vacă fiind procesat astfel încât să semene cu laptele matern.
  • formulele din soia: sunt folosite în cazul bebelușilor cu alergie severă la proteina laptelui de vacă.
  • formulele cu proteine hidrolizate: sunt folosite pentru copiii care nu tolerează formula clasică de vacă sau soia
  • formulele speciale: pentru prematuri sau pentru sugarii cu anumite boli specifice (intoleranță la lactoză)
  • formulele din lapte de capră: sunt cea mai recentă apariție pe piață și par a fi bine tolerate și sigure pentru bebeluși conform studiilor. Deocamdată, cercetările nu indică că ar exista un avantaj al formulei de capră față de formula de vacă dar este nevoie de mulți ani de studii pentru a putea da un verdict clar.

Trebuie să menționez că laptele de vacă, ca atare, nu este un aliment potrivit pentru un copil sub 1 an. Acest lucru se datorează cantității prea mari de cazeină și prea mici de zer comparativ cu laptele matern. De aceea, formula din lapte de vacă pentru bebeluși este procesată, astfel încât raportul dintre aceste proteine să ajungă unul optim pentru un sugar.

După această procesare, la formulă se mai adaugă glucide, lipide, vitamine și minerale care fac laptele praf și mai apropiat de laptele de mamă.

Formula recomandată oricărui bebeluș sănătos este formula standard din lapte de vacă. Formulele speciale se vor folosi în alimentația sugarului doar la recomandarea medicului!

Numerotarea formulelor de lapte:

  • formula numărul 1: este formula de început, recomandată sugarilor între 0 si 6 luni
  • formula numărul 2: este formula recomandată sugarilor între 6 și 12 luni
  • formula numărul 3: este destinată copilului peste 1 an, dacă părinții doresc să continue cu laptele praf. Formula 3 poate fi oferită până la vârsta de 3-4 ani. Nu există avantaje deosebite în a continua cu formulă după 1 an, așadar se poate trece copilul pe lapte de vacă din comerț în locul formulei de lapte praf.

Este important de știut că formulele de lapte praf pentru bebeluși sunt atent reglementate, exact ca medicamentele. Toate formulele de pe piață, indiferent de preț sau brand, se conformează acelorași standarde nutriționale.

mother feeding crying cute baby
Photo by Sarah Chai on Pexels.com

Citiți despre regulile de igienă atunci când hrănim sugarul cu lapte praf în articolul Cum se sterilizează biberoanele?

Câtă formulă trebuie să mănânce un bebeluș?

Înainte să discutăm despre cifre, este bine ca părinții să știe că stomacul unui sugar este extrem de mic, comparativ cu cel al adultului. De aceea, cantitatea de mâncare pe care bebelușul o primește trebuie să fie adecvată capacității unui stomac minuscul și nu exagerată.

Mărimea stomacului unui nou-născut:

  • la 3 zile: cât o nucă
  • la 10 zile: cât o minge de ping-pong
  • la 30 de zile: cât un ou
  • la 2 luni: cât un ou mare

Pentru a ne asigura că bebelușul primește cantitatea corectă de formulă, cel mai bine este să folosim regula 150ml/kg/24 de ore. Mai precis, un sugar are nevoie să mânănce 150ml de lapte pentru fiecare kilogram în 24 de ore. Pentru a verifica dacă copilul dumneavoastră mănâncă adecvat, adunați tot laptele baut în 24 de ore și comparați rezultatul cu rezultatul înmulțirii greutății copilului cu 150.

Practic, un bebe de 4 kg va avea nevoie aproximativ 600 ml de formulă zilnic iar un bebe de 6 kg va avea nevoie aproximativ 900ml de formula zilnic. Această abordare este cea mai precisă, comparativ cu schemele care recomandă cantitățile de formulă doar în funcție de vârsta copilului. Doi sugari de aceeași vârstă pot avea greutăți semnificativ diferite!

Atenție! După începerea diversificării nu se mai aplică regula 150ml/kg/24 de ore!

Ca să vă faceți o idee despre cantitatea de lapte consumată de un sugar per masă în funcție de vârstă, am alcătuit o mică listă.

Câți ml de formulă mănâncă un bebeluș la o masă:

  • nou născut de 7 zile: 30-60ml/masă
  • sugar de 1 lună: 90-120ml/masă
  • sugar de 2 luni: 120-150ml/masă
  • sugar de 4 luni: 120-180ml/masă
  • sugar de 6 luni: 180-230ml/masă

După cum vedeți, sunt variații mari pentru aceeași vârstă. Acest lucru se explică exact prin faptul că unii sugari pot fi mai grei sau mai activi decât alții și să aibe nevoie de mai multă hrană. Deasemenea, sunt bebeluși care necesită hrăniri mai dese, cu cantități mai mici, comparativ cu alți copii care mănâncă mai mult și mai rar.

Câte cutii de formulă ne trebuie pe lună?

Cutiile de formulă au gramaje variate, de 300g, 400g, 600g sau 800g (cele mari). Ele vin cu o măsură (linguriță) proprie in cutie, aceasta are capacitate de 4-5 grame, în funcție de brand. Folosiți întotdeauna măsura din cutie, nu măsura altui tip de lapte praf!

Ca regulă generală, o măsură de pudră de lapte praf se amestecă cu 30ml apă. Rezultă că la o masă de 120 de ml, vom folosi 3 măsuri (în jur de 15g de formulă). Putem să ne facem o idee despre câtă formulă are nevoie un bebeluș în funcție de vârstă, cantitățile propuse mai jos sunt unele orientative:

  • nou născut: are nevoie de 3 cutii de formulă de 800g pe lună (sau 6 cutii de 400 de grame)
  • bebeluș de 2 luni: are nevoie de 4-5 cutii de formulă de 800g pe luna (sau 8-10 cutii de 400 de grame)
  • bebeluș de 4 luni: are nevoie de 6 cutii de formulă de 800g pe lună
  • bebeluș de 6 luni: are nevoie de 7-8 cutii de formulă de 800g pe lună
Câte cutii de formula ne trebuie pe lună?
Câte cutii de formulă ne trebuie pe lună?

După 6 luni, o dată cu începerea diversificării, necesarul de formulă scade treptat, pe măsură ce sugarul consumă tot mai multe alimente.

Atenție! Pe cutiile de formulă sunt trecute, în general, cantitățile recomandate doar în funcție de vârstă, nu și de greutate. Deasemenea, este trecută cantitatea maximă, de regulă mai mult decât mănâncă majoritatea sugarilor la o masă.

Orarul meselor cu formulă pentru bebeluși

Spre deosebire de alimentația naturală, la sân, care se face exclusiv la cerere și fără program, în cazul alimentației cu formulă, programul este regula.

Din cauza că stomacul are un volum foarte mic la nou născut, acesta va fi hrănit mai des decât un bebeluș de 4 luni care are o capacitate a stomacului mai mare. De aceea, intervalul dintre mesele cu formulă va crește o dată cu sugarul.

În prezent, se recomandă ca în primele câteva zile după naștere bebelușul să fie hrănit la cerere, chiar dacă mănâncă formulă.

Cât de des hrănim un bebeluș cu formulă de lapte:

  • în prima lună, nou născutul va fi alimentat cu formulă la 2-3 ore
  • la 2 luni, sugarul va fi alimentat cu formulă la 3 ore
  • la 4 luni, sugarul va fi alimentat cu formulă la 3-4 ore
  • la 6 luni, sugarul va fi alimentat cu formulă la 4 ore

Nu uitați că aceste ore sunt orientative. Pot exista mici diferențe de la un copil la altul, chiar dacă au aceeași vârstă. Oricând sunteți îngrijorați că bebelușul dumneavoastră mănâncă prea rar sau prea des, este bine să discutați cu un pediatru.

Formula preparată deja poate să fie folosită:

  • după maxim 1 oră dacă copilul a supt deja din acel biberon
  • după maxim 2 ore, dacă a stat la temperatura camerei (fără să fie începută)
  • după maxim 24 de ore dacă a stat la frigider (fără să fie începută)
Program alimentație cu formulă bebeluș
Program alimentație cu formulă bebeluș

Atunci când un bebeluș este hrănit cu lapte matern dar cu biberonul, cu lapte muls, orarul meselor este același ca în cazul sugarilor alimentați cu formulă de lapte praf.

Citiți și articolul Cât poate fi păstrat laptele matern?

Semne că bebelușul nu este alimentat corect

Nu de puține ori, pot să apară greșeli în alimentația bebelușului cu formulele de lapte, mai ales în primele săptămâni de viață. Sugarul poate să fie hrănit excesiv sau, din contră, alimentat insuficient.

Semne că bebelușul primește prea multă formulă

  • vărsături frecvente după mese la un sugar în stare bună și care crește bine
  • creștere exagerată în greutate, mult peste 1 kg pe lună în primele luni de viață
  • agitație, gaze multe
  • scaune mai voluminoase
  • urinări dese

Alimentația exagerată este destul de frecventă și nu întotdeauna ușor de identificat.

De cele mai multe ori se oferă biberonul micuțului care plânge chiar dacă acestuia nu îi este foame ci are alte probleme care îl supără (colici, oboseală, transpirație, scutec ud, nevoia de a fi luat în brațe).

Se știe că părinții sunt mai fericiți atunci când copilul termină tot laptele și uneori se întâmplă să insiste chiar dacă bebelușul dă semne că e sătul.

Uneori, însă, sugarul nu are senzația de sațietate prea bine dezvoltată și nu știe când să se oprească din mâncat.

Pentru a evita neplăcerile aduse de excesul de formulă, este bine ca părinții să cunoască cantitățile recomandate pentru masa unui sugar dar și orarul meselor în funcție de vârstă și să le respecte. Este recomandabil să se noteze orele la care a mâncat bebelușul, precum și cantitatea, până când se intra într-o rutină a alimentației cu formulă.

Semne că bebelușul primește prea puțină formulă

  • creștere insuficientă în greutate, de la o lună la alta
  • urinări rare
  • scaune rare

Această situație este mai rară, în practică. Atunci când o întâlnim, constatăm, de obicei, că mesele sunt prea rare (nu se respectă orarul meselor cu formulă) sau că părinții nu cunosc bine semnele de foame ale sugarului.

Și în acest caz ajută mult ca părinții să noteze, la fiecare masă, ora la care a fost alimentat bebelușul și cât a mâncat. Așa putem identifica rapid dacă hrănirea se face prea rar.

Alimentația corectă este esențială pentru o dezvoltare sănătoasă, mai ales în primele luni de viață. De aceea este indicat ca bebelușul să fie supravegheat de un pediatru care să-l evalueze lunar, până la 6-7 luni, apoi o dată la 2 luni, până la 1 an.

De reținut

  1. Aflați de cât lapte are nevoie sugarul în 24 de ore înmulțind greutatea acestuia cu 150 de ml.
  2. Mesele de formulă se dau la intervale regulate (pe timpul zilei). Un nou născut mănâncă la 2-3 ore, un sugar de 2 luni la 3 ore iar un sugar de 6 luni la 4 ore.
  3. Oferirea de formulă în exces este o greșeală frecventă.
  4. Controalele lunare la pediatru sunt esențiale pentru a ne asigura că bebelușul crește normal în greutate.

Citiți și: Diversificarea la 4 luni – când e recomandată și cum procedăm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.