Despre mușcăturile de insecte la copii
Chiar dacă mușcăturile de insecte sunt inevitabile, este bine de știut că majoritatea sunt inofensive și nu vor pune probleme de sănătate copiilor. Se întâmplă rar ca insectele să transmită boli sau să cauzeze reacții alergice severe.
În România întâlnim cel mai des mușcăturile de țânțar, căpușe, albine (sau viespi), purici sau păianjeni. Le voi detalia pe fiecare, în parte, în acest articol. Despre infecția cu păduchi puteți citi într-un articol separat Copilul are păduchi, ce facem?
Copiii foarte mici și bebelușii vor avea reacții mai pronunțate (înroșire, umflare, mâncărimi) în urma unei mușcături de insectă, comparativ cu copiii mari sau adulții. Acest lucru este normal și nu trebuie să alarmeze părinții.
Înțepătura de țânțar
Țânțarii sunt activi în toată perioada caldă a anului și sunt cu atât mai mulți cu cât locuiți aproape de zone umede (lacuri, râuri) sau vegetație abundentă.
În general, țânțarii din zonele temperate (cum este și România) nu transmit boli și nu sunt periculoși. În cazul în care aveți de-a face cu țânțari din regiuni mai calde, tropicale, există riscul ca aceștia să transmită malarie, boala Zika, febra dengue, febra West Nile sau alte boli. Rar, țânțarii tropicali pot fi găsiți și în zone temperate, în perioadele calde din an.
Mușcătura de țânțar arată ca o umflătură roșie, rotundă, cu mijlocul puțin mai decolorat și care cauzează mâncărime. Orice parte a corpului poate fi afectată.
Bebelușii mușcați de țânțari în zona capului pot dezvolta umflături ale ochilor din cauza unei reacții alergice la mușcătură a unora dintre pacienți.
Mușcătura de țânțar se vindecă în câteva zile și nu necesită nici un tratament deosebit. Aplicarea unei loțiuni mentolate, în caz de mâncărime intensă, poate să ajute.
În cazuri rare, unii copii pot avea alergie la mușcătura de țântar.
Cum prevenim mușcăturile de țânțar?
Pe piață există o mulțime de produse care pretind a împiedica mușcătura de țânțar, unele eficiente, altele mai puțin sau deloc:
- sprayuri anti țânțari cu DEET: acestea sunt adaptate vârstei copilului și sunt eficiente. DEET este o substanță care împiedică țânțarii să se așeze pe piele, nu este otravă de insecte. Sprayurile care conțin DEET nu sunt indicate pentru bebeluși. Cumpărați produse de calitate și aplicați-le pe pielea expusă înainte de a ieși cu copilul la plimbare.
- sprayuri anti țânțari naturale (citronella, portocale, eucalipt, etc) resping țânțarii prin miros. Ele sunt mai puțin eficiente decât sprayurile cu DEET dar pot fi folosite fără restricții.
- hainele tratate cu permetrin sunt recomandate atunci când copilul este într-o zonă cu foarte mulți țânțari și aplicarea de sprayuri nu face față
- brățările anti țânțari sunt îmbibate cu uleiuri parfumate și acționeaza la fel ca sprayurile naturale. Nu sunt deosebit de eficiente dar pot fi folosite și pentru bebeluși
- brățările anti țânțari cu ultrasunete nu sunt eficiente
Pentru bebeluși, protecția împotriva mușcăturilor de țânțar se va face, în primul rând, prin evitarea zonelor infestate, plase de protecție la pat și cărucior și haine ușoare care să acopere cât mai multă piele.
Mușcătura de căpușă
Foarte des întâlnită în intervalul aprilie-noiembrie, mușcătura de căpușă poate speria părinții din cauza riscului de boli transmise de această insectă (boala Lyme, encefalita cauzată de căpușă).
Mușcătura de căpușă nu doare, căpușa este depistată la mai multe ore după ce s-a atașat la piele pentru că începe să se umfle și să producă mâncărimi.
Esențial este să scoatem căpușa cât mai repede după ce am găsit-o, riscul de a ne îmbolnăvi este minim dacă insecta este extrasă în primele 24 de ore după ce a mușcat.
Puteți citi în detaliu despre cum scoatem căpușa, cum ne ferim de căpușe, care sunt bolile transmise de căpușe și când este nevoie de antibiotic după mușcătura de căpușă în articolul Mic ghid pentru mușcătura de căpușă.
Înțepătura de albină
Temută din cauza durerii intense pe care o provoacă, înțepătura de albină este foarte frecventă și este bine ca părinții să știe ce au de făcut, la nevoie.
Simptomele înțepăturii de albină sunt:
- durere (uneori intensă) la locul înțepăturii
- umflarea și înroșirea locului
- mâncărimi (după ce trece durerea)
- unii copii pot dezvolta erupții cutanate (urticarie) din cauza înțepăturii de albină.
Toate aceste simptome sunt produse de veninul care se găsește în acul albinei, ac care rămâne atașat la piele, de cele mai multe ori.
Cum scoatem acul albinei?
Acul (împreună cu sacul cu venin) se vor vedea ca un punct negru în mijocul umflăturii și roșeții cauzate de înțepătură. Este bine să scoatem acul cât mai repede (dacă putem).
Acul albinei se scoate cu unghia sau cu alt obiect cu muchie subțire, cum ar fi un card bancar. Răzuiți suprafața pielii și acul va ieși. Dacă nu iese, nu insistați, se va elimina odată stratul superficial al pielii.
Tratment pentru înțepătura de albină
- pasta din bicarbonat de sodiu și apă sau aplicarea de deodorant cu aluminiu pot reduce efectul veninului dacă sunt aplicate rapid pe zona înțepată
- compresele reci, aplicate din 20 în 20 de minute, reduc durerea și umflătura
- ibuprofen sau paracetamol pot fi folosite pentru reducerea durerii și inflamației
- unguent cu hidrocortizon, este util în reducerea umflăturii
În cât timp se vindecă înțepătura de albină?
Durata simptomelor după o înțepătură de albină diferă de la un copil la altul și depinde de zona afectată dar și de cantitatea de venin injectată de insectă. În general, ne putem aștepta la următoarele situații:
- durerea locală durează 1-2 ore
- umflarea locului înțepat poate să crească în primele 2 zile
- roșeața poate dura în jur de 3 zile
- umflătura poate dura până la 7 zile
Reacția anafilactică după înțepătura de albină
În cazuri rare, un copil poate dezvolta o reacție alergică severă, numită anafilaxie, după o înțepătură de albină. Aceasta poate să apară în primele 2 ore după incident și are următoarele simptome:
- respirație dificilă
- înghițire dificilă
- erupție cutanată generalizată
În aceste caz este necesar tratamentul medical de urgență!
Cum prevenim înțepăturile de albină
Este important ca cei mici să fie educați despre comportamentul și habitatul albinelor, astfel încât să reducem riscul unei înțepături:
- nu vom umbla desculți în zone unde vedem albine
- atenție maximă în grădini cu flori sau livezi
- nu vom face mișcări bruște pentru îndepărtarea albinelor, ne vom îndepărta încet
- nu vom purta haine intens colorate sau parfumuri în natură
Sprayurile împotriva insectelor nu sunt utile în cazul albinelor!
Albinele sunt cruciale pentru viață, prin polenizare ele asigură perpetuarea vegetației. Copiii ar trebui să știe aceste lucruri, să nu se teamă excesiv de albine și să le respecte habitatul.
Mușcătura de purice
Puricii sunt insecte mici, cât un vârf de creion, negre, care nu zboară ci se deplasează în salturi. Din cauza acestei particularități, mușcăturile de purice au un aspect caracteristic: sunt înșirate pe o linie, minim 2-3 sau mai multe.
Mușcătura de purice este roșie, rotundă, mai mică decât o mușcătură de țânțar și produce mîncărimi puternice. Locurile preferate de purici sunt picioarele, gleznele, zona taliei, axila, zona inghinală.
Imagini cu mușcături de purice puteți vedea aici.
Mușcătura de purice nu este periculoasă, este suficient dacă menținem pielea copilului curată și tăiem unghiile scurt, pentru a preveni scărpinarea până la vindecare.
Puricii trăiesc în blana animalelor dar și în covoare, pături, etc. Prevenția mușcăturilor de purice se face prin tratarea animalelor de companie și igienizarea temeinică a casei (covoare, așternuturi).
Mușcătura de păianjen
Păianjenii sunt insecte prezente peste tot, atât în natură cât și în locuințe, specia fiind foarte diversă. Ei sunt înrudiți cu căpușele.
Majoritatea paianjenilor nu sunt periculoși, doar o foarte mică parte dintre ei sunt veninoși și pot cauza neplăceri.
Păianjenii au doi colți cu care mușcă, rezultatul fiind o zonă roșie, umflată, dureroasă, asemănătoare cu înțepătura de albină. Simptomele trec în 1-2 zile. În cazul în care păianjenul a injectat venin, mușcătura poate face mici bășici, poate supura și se va vindeca în câteva săptămâni.
În cazuri foarte rare poate să apară reacție toxică cauzată de venin (respirație dificilă, înghițire dificilă, crampe musculare, vomă, leșin) și este necesară asistența medicală de urgență.
Menținerea pielii curate, compresele reci și antalgicele pot reduce disconfortul produs de o mușcătură de paianjen.
surse: https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Insect_bites_and_stings/
Citiți și: Răul de mișcare la copii