Ce trebuie să știe părinții despre ecografia și displazia de șold la sugar
Ecografia de șold a devenit, în ultima vreme, o investigație recomandată de rutină tuturor bebelușilor. Totuși, mulți părinți se întreabă la ce folosește această procedură și dacă este necesară pentru copilul lor.
Voi încerca să explic, pe scurt, de ce este bine să se facă această ecografie, ce este displazia de șold (boala pe care o putem diagnostica prin ecografia de șold) și ce riscă un copil cu o displazie care nu a fost diagnosticată și tratată la timp.
Ce este displazia de șold?
Displazia de dezvoltare a şoldului este o anomalie caracterizată prin poziţia anormală a capului femural în articulaţia şoldului. În loc să fie bine fixat în articulaţie, capul femural se mişcă anormal sau poate chiar să iasă din articulaţie, situaţie în care vorbim despre luxaţia şoldului.
Există mai multe grade de displazie, în funcţie de severitatea acesteia. Aceste grade se pot determina doar ecografic sau prin efectuarea unei radiografii. Radiografia este indicată doar daca nu există posibilitatea efectuării unei ecografii și nu se mai face de rutină.
Netratată la timp, displazia de şold a sugarului se poate solda cu probleme la mers, picior afectat mai scurt, durere, osteoartrită în perioada de copil şi adult.
Factori de risc pentru displazia de șold
Displazia de şold apare cu o frecvenţă de peste 1 la 1000 de naşteri şi afectează mai frecvent copiii născuţi din sarcini cu oligohidramnios (lichid amniotic insuficient) sau prezentaţie pelvină.
Alți factori de risc sunt:
- sexul feminin – fetele sunt afectate de 4 ori mai frecvent decât băieții
- copiii care au fraţi sau rude care au suferit de displazie de şold
- copiii cu greutate mare la naştere (peste 4000g), în special dacă mama se află la prima sarcină
- torticolisul congenital
- piciorul strîmb congenital
Simptomele displaziei de șold
În formele uşoare copilul poate să nu prezinte nici un simptom la examinarea de rutină. Cu alte, majoritatea formelor de displazie de șold nu se văd cu ochiul liber.
Atunci când simptomele sunt prezente, medicul copilului va sesiza una sau mai multe dintre următoarele anomalii:
- mişcare anormală a femurului în articulaţia şoldului
- inegalitate în lungimea membrelor
- mişcări reduse ale coapsei
- o anumită asimetrie a pliurilor pielii de pe faţa posterioară a coapsei. Atenție, inegalitatea pliurilor de pe picioarele bebelușului nu înseamnă obligatoriu displazie de șold dar este bine ca sugarul să fie examinat.
Părinţii pot observa şi ei unele dintre aceste modificări şi să solicite consult medical.
Depistarea cât mai rapidă a displaziei, cu ajutorul ecografiei de șold, uşurează mult tratamentul, astfel încât, în majoritatea cazurilor, nu va fi nevoie de montarea unui aparat special (hamul Pavlik) sau a gipsului, metodele de tratament clasice ale luxației șoldului la sugar.
Cum putem preveni displazia de șold?
Multe dintre anomaliile de dezvoltare a șoldului bebelușului sunt prezente încă din viața fetală. Sunt, însă, situații când un copil cu șold normal este afectat, după naștere, de obiceiuri nesănătoase care pot duce la dezvoltarea unei displazii de șold.
Este bine să aveți mare grijă la următoarele aspecte:
- Nu înfăşaţi niciodată nou-născutul şi sugarul cu picioarele întinse şi lipite între ele. Picioarele copilului trebuie să se poată mişca liber. Studiile indică faptul că în populaţiile în care înfăşarea strânsă a copilului este o practică comună, incidenţa displaziei de şold este de 5 ori mai mare.
- Când ţineţi copilul în braţe nu îi întindeţi picioarele ci menţineţi-le desfăcute (crăcănate). În literatura medicală este cunoscut faptul că sugarii africani care sunt purtaţi constant pe spatele, pieptul sau şoldul mamei, cu picioarele desfăcute, dezvoltă foarte rar displazie de şold.
Ecografia de șold la sugar
Ecografia de şold este examinarea principală efectuată pentru depistarea displaziei de dezvoltare a şoldului la bebeluși.
Este o procedură nedureroasă, sigură şi poate fi repetată de câte ori este nevoie, fără a pune în pericol sănătatea copilului deoarece se folosește de ultrasunete.
Ecografia de șold se face prin plasare sondei aparatului pe lateralul bazinului sugarului, imaginile obținute fiind folosite pentru a măsura anumite unghiuri care ne indică sănătatea articulației coxo-femurale. Sugarul este poziționat pe o parte, apoi pe cealaltă, investigația este scurtă, durează cel mult 5 minute.
La ce vârstă se face ecografia de șold?
Ecografia de şold ar trebui efectuată, în mod ideal, tuturor copiilor, în jurul vârstei de 6-8 săptămâni pentru depistarea unei eventuale anomalii de dezvoltare a articulaţiei şoldului.
Dacă bebelușul dumneavoastră are factori de risc pentru displazia de șold (greutate mare la naștere, prezentație pelvină, cazuri în familie, torticolis, oligohidramnios), ecografie de șold este obligatorie.
Ecografia de şold se poate efectua, teoretic, până la 6 luni, când devine imposibilă din cauza osificării capului femural care va împiedica pătrunderea ultrasunetelor.
De reținut
- Dacă aveţi posibilitatea, duceţi copilul la o ecografie de şold, de control, de preferat la 6 săptămâni sau şi mai târziu, până în jur de 6 luni. Cu cât investigaţia este efectuată mai devreme cu atât ea este mai utilă.
- Dacă copilul are factori de risc pentru displazia de şold (vezi mai sus) ecografia este obligatorie
- Ecografia este o metodă de investigaţie nedureroasă care nu are nici un efect nociv asupra organismului copilului.
Pentru ecografii de șold în Timișoara mă puteți găsi la clinica Medicis Medlife de pe strada Paciurea, nr.5. Programările se pot face telefonic, la call center 0356 911 sau online prin aplicația Medlife disponibilă pentru telefoanele Android și IoS.
Citiți și: Despre fontanele
54 de răspunsuri la “Ecografia de şold și displazia de șold”
Buna ziua,
Am un baietel de 5 luni si l-am nascut prin cezariana pentru ca am avut sarcina cu prezentatie pelvina si cantitate redusa de lichid. Pliurile par a fi simetrice insa in urma cu vreo 2 luni am observat ca are tendinta sa stea mai mult spre stanga (in patut, in balansoar…)si penisul lui sta orientat mereu spre stanga. Ce ma puteti sfatui in acest caz? Multumesc!
Eu va recomand sa ii faceti o ecografie de sold, pana la 6 luni, pentru a exclude o problema ortopedica.
Uneori simplul consult la pediatru nu este suficient pentru a ne lamuri daca articulatia soldului este corect dezvoltata, ecografia fiind mult mai fidela in aceste cazuri.
Buna ziua,
Fetitei mele in varsta de un an ii trosnesc oasele(la coloana cred) cand o iau in brate. Este normal si care ar fi cauza? Mentionez ca mananca branza calcica, iaurt, san si 10 zile pe luna cate 1 cp de Ca lactic.
Multumesc
Acel troznit este produs de fapt de articulatii si nu de oase si, in general, nu este legat de vreo boala, tine mai degraba de anatomia fiecarui individ.
Daca va ingrijoreaza, cel mai bine ar fi sa consultati un pediatru care sa evalueze aspectul coloanei, pozitia copilului, mobilitatea acestuia pentru a stabili daca totul este normal.
buna seara.
fetita mea are 1 an si 10 luni si ii troznesc soldurile cateodata. cand sat in pozii mai incomode uneori cand se ridica de jos
sau cand se impotriveste sa o tin in brate.
astept cu nerabdare raspunsul dvs.
multumesc
La multi copii se poate intampla sa trozneasca unele articulatii, fara ca acest lucru sa fie o problema.
Daca insa fetita acuza dureri la nivelul soldului, nu merge corect sau nu se dezvolta bine este indicat sa consultati un pediatru care sa va recomande niste investigatii suplimentare.
nu acuza dureri se dezvolta normal si merge corect. este un copil foarte energic si a avut si are o dezvoltare armonioasa .singurul lucru care ma ingrijoreaza este ca ii mai trozneste cate odata soldul. asa mi a zis si doctorul nostru pediatru ca la unii copii le mai trosnesc unele articulatii. multumesc frumos pentru raspunsul promt.
sa aveti o zi buna.
copilul meu are 3 luni jumate si a fost depistat cu displazie de sold,ce trebuie sa fac
Displazia de dezvoltare a soldului are mai multe grade iar tratamentul difera, in functie de acest grad.
Astfel, medicul care a efectuat ecografia de sold va preciza gradul displaziei si va va recomanda tratamentul adecvat copilului.
nepotul meu de 3 saptamani a fost diagnosticat cu osteoartroza sau osteoartrita nu stiu exact,cert este ca va fi operat la sold ca are o infectie localizata cum s-o numi ea apoi i se va pune picirusul in ghips . CE inseamna acest lucru !si mai stim ca are cauza genetica ,e grav ajutatima cu un raspuns va rog.
Cel mai bine este sa discutati cu chirurgul pediatric care are in grija copilul. Acesta este singurul in masura sa isi dea cu parerea legat de prognosticul bolii.
Cat de bun este premergatorul pentru copii? Care este parerea dumneavoastra vis-a-vis de acest lucru, intru-cat parerile sunt impartit intre mamici si as vrea nevoie de o opinie medicala.
Va multumesc.
Medical vorbind, nu se prea incurajeaza folosirea lui.
Pe langa consideratiile de siguranta (folosirea lui creste numarul de accidente in casa) s-a observat ca tinde sa amane momentul in care copilul umbla singur.
Deasemenea, daca inaltimea nu este reglata corect, copilul poate sa se obinuiasca sa puna piciorul gresit pe sol, fie doar cu varful fie doar cu calcaiul.
Avantajele premergatorului sunt doar cele legate de amuzamentul copilului.
Buna ziua!am o fetita de 5 luni,la un control de rutina de 4 luni pediatra a abservat o asimetrie a pliurilor iar ieri am fost programata cu ea la o ecografie de sold,in urma controlului doctorita mi-a zis ca e aparent normal.problema mea e ca totusi de desubt scrie la nevoie se cere radiografie de bazin.pai si cine imi zice mie daca e nevoie de radiografie de bazin nu trebuia sa ma lamureasca ea?va rogn sa imi raspundeti,sunt foarte nedumerita,nu sunt eu vinovata ca m-au programat asa tarziu pentru ecografie.
Cel mai bine si firesc este sa intrebati medicul care a facut ecografia ce inseamna acest lucru.
As vrea sa va ajut dar nu am cum sa stiu ce anume a vazut dansa acolo.
Buna ziua
Am si eu cateva intrebari : ce parere aveti despre sistemele de purtat bebelusi – gen wrap, bondolino, mei tai? Si de la ce varsta sunt recomandate?
…am observat ca spre sfarsitul articolul si anume la metode de prevenire a displaziei şoldului aveti o poza cu o femeia asiatica purtand un bebe in wrap. Sa inteleg ca wrap-ul e cea mai sigura metoda de purtare a bebelusului?
Atat wrap cat si bondolino se pot folosi inca de la nastere. Ele nu au contraindicatii si majoritatea bebelusilor le gasesc foarte placute si linistitoare. Desigur ca exista si bebelusi carora nu le plac, dar acestia sunt o minoritate.
Legat de dezvoltarea normala a soldului, intr-adevar, purtarea copilului la corp, cu picioarele desfacute, este benefica, indiferent ca este wrap, sau alta metoda in care copilul sta in aceasta pozitie.
Buna ziua.
Am o fetita de 6 luni nascuta cu displazie de sold la ambele picioare. s-a vindecat in 2 luni in care a purtat 2 pampersi.
Ni s-a recomandat sa nu folosim premergatorul pentru a evita o eventuala recidiva.
Intrebarea mea este: dispozitivele de tip jumperoo sunt ok de folosit? ceva de genul asta: http://www.bestkids.ro/p-2398-balansoar-rainforest-jumperoo.aspx
Va multumesc!
La copiii cu anomalii de sold nu sunt recomandate nici un tip de dispozitive de acest gen. Este mai precaut sa nu le folositi.
Buna!Am o fetita de 4 luni.Am facut o consultatie la ortoped la 3 luni,care a depistat ca avem displazie de gradul I la soldul drept,atunci am si facut radiografia…medicul a zis ca putem trata cu o cura de masaj de 10 seinte si fizioterapie(electrofarez pentru a introduce calciu la solduri)…pentru acest grad de displazie e suficient masajul si electrofarezul (deja am efectuat)?Multumesc anticipat ! Anastasia.
Ar fi bine sa mai cereti si o alta parere in aceasta problema.
Masajul si "electroforeza?" nu fac parte din metodele de tratament standard pentru displazia de sold.
Am observat la fetita mea ca un piciorus este mai scurt . Pliurile sunt egale . Nu i-am facut ecografie la nastere . Ii troznesc si oasele cand o pun pe burtica , cand o schimb , oare trebuie sa ma ingrijorez ? Are 5 luni .
Buna ziua!fetita mea a avut displazie de sold severa si a purtat o luna jumatate o orteza speciala.are trei sapt de cand nu mai poarta orteza insa piciorul drept e tot scurt.ortopedul ne-a zis ca tre sa asteptam sa ii creasca pt ca a fost piciorul cu probleme.este adevarat?imi este frica sa nu stau si sa astept in zadar si apoi sa fie prea tarziu.multumesc!
Va recomand sa consultati pediatrul in aceasta problema. Daca acesta suspecteaza o problema va poate trimite la ecografie, ea se poate efectua si la 5 luni.
Daca ecografia sau radiografia efectuate dupa scoaterea ortezei arata o articulatie normala, nu trebuie sa va ingrijorati.
Desigur, trebuie a mergeti periodic la control la ortopedul care a tratat copilul.
Buna ziua,
Am un baietel de 6 luni si la control doctorita mi-a zis ca ar trebui sa stea singur in fundulet. Mi-a recomandat sa-l pun cat mai des, chiar si intre perini.Am citit ca nu este recomandat sa-l pun foarte des in fundulet pt ca-i tensionez coloana, ci ar trebui sa-l las singur: sa se ridice si sa stea fara ajutor. Acelas lucru ar fi valabil si pt mers. Dvs ce parere aveti?
In speranta unui raspuns cat mai prompt, va multumesc anticipat!
La 6 luni copilul poate sa stea ridicat in fundulet, cu sau fara sprijin, fara riscuri pentru coloana.
Buna seara,
Copilului meu ii troznesc oasele si are 3 luni.pentru asta pediatrul mi-a prescris sa-i dau iar calciu gloconic(care eu stiu ca in mod normal sa da din 2 in 2 luni)+ 4 picaturi de vigantiol cat timp ii dau calciu gluconic 10 zile.Vi se pare normal?
In speranta unui raspuns cat mai prompt, va multumesc anticipat!
Nu pot sa ma pronunt fara sa vad copilul.
am o fetita diagnosticata cu dispalzie de sold bilaterala la nastere si mi s-a recomandat ecografie la o luna…am facut-o …acestia sunt parametrii….sold drept <alfa 59…<betta 62….sold stang <alfa 58….<betta 60…..cap femural cu acoperire osoasa usor redusa…buna acoperire cartilaginoasa bilateral…..tip 2 a nu stiu ce….ca nu am inteles….si aspect de imaturitate fiziologica…..
e grav?…si ce ar trbui sa fac….
are si niste pliuri inegale pe coapse….ideea e ca mi-e frica sa nu agravez situatia prin modul in care o tin in brate cand ii scot aerul sau cand o tin de obicei…..mi s-a dat o orteza care ii departeaza piciorusele…dar nu o prea suporta….
va rog sa ma ajutati cu un sfat sau cu un medic unde as putea sa merg…sunt din bucuresti…are 2 luni fetitza
Orteza aceea trebuie purtata cat mai mult (minim 12 ore pe zi) pentru a corecta pozitia femurului in articulatie. Rezultatele sunt foarte bune daca se face acest tratament.
Fetita mea a fost diagnosticata cu displazie de sold la 10 luni, a fost pusa in ghips, dupa care a urmat o perioada de monitorizare.Ceea ce ma ingrijoreaza pe mine sunt radiografiile, destul de dese, aproape lunar, pe care a trebuit sa le faca in decurs de 6 luni. Imi dau seama ca sunt necesare si ca nu exista alternativa, cu toate astea ma gandesc sa nu fie mai nocive decat boala in sine.
Buna seara,
Baietelul meu are 8 luni jumatate si nu sta bine in fundulet. Credeti ca ar fi o problema? E f energic, sta f mult pe burta, se taraste, se ridica in maini si genunchi. Cand era f mic plangea f mult dupa baita, de fapt urla de-a dreptul si nu prea aveam vreme sa-i facem masaj. Credeti ca acesta ar fi motivul pt care nu sta bine in fundulet?
Va multumesc
BUNA SEARA,
suntem o familie care a mers la un doctor ptr eco de sold la o fetita de 6 saptamani. la soldul stang fetita a stat linistita si doctorul a preluat imaginea fara probleme.valorile sunt alfa>61 beta 68
la masuratoarea soldului drept fetita s a trezit si s a miscat continuu. dr nu a avut rabdare sa se linisteasca fetita si a preluat o imagine zicem noi in miscare. valorile sunt alfa>58 beta>86
e posibil ca acea miscare sa dea eroare de masurare???
cand sa refacem ecografia???
la valorile de la soldul drept se poate rezolva de la sine???
Nu este o problema faptul ca imaginea se preia in miscare pentru ca aparatul reda filmarea cadru cu cadru pentru a putea face masuratoarea. Asadar nu este vorba despre o eroare de masurare, chiar daca copilul se misca.
Imi cer scuze ca postez aici intrebarea dar n-am gasit o tema unde s-o incadrez.
N-am dat importanta niciodata faptului ca degetul al doilea de la picior al fetitei de doi ani il incaleca putin pe cel de-al treilea(la ambele picioare). Am vazut de curand un articol in care se scria ca trebuie folositi plasturi, apoi citind un altul ca se impune o interventie chirurgicala si un alt document in care se precizeaza ca atata timp cat nu afecteaza mersul nu trebuie facut nimic. Precizez ca eu am degetele la fel, tatal meu de asemenea, presupun deci ca este ereditar(nu e foarte vizibil) si n-am avut niciodata probleme cu mersul sau de orice alta natura, bataturi, dureri, etc.Care este parerea dumneavoastra ?
Aseara cand imi schimbam baietelul de aproape 2 luni ,la incheietura piciorului si anume la laba piciorului,am auzit o pocnitura,apoi el a inceput sa planga dar s-a calmat dupa 1 minut,in brate. Piciorul il misca,l-am palpat peste tot si nu arata ca l-ar durea la palpare,nu este umflat sau invinetit pe undeva. Totusi intreb daca ar trebui sa merg cu el sa il vada vreun chirurg?? Piciorul il intinde dar nu asa des ca celalalt…..il tine mai mult indoit de la genunchi….dar cand il enerveaza colicii il intinde la fel ca celalalt.
Ce ma sfatuiti?
buna ziua ! am fost cu fetita mea de 2 luni la ecograf fiind suspecta de displazie de sold si am urmatoarele valori : sold drept unghi de acoperire osoasa 50 si unghi de acoperire cartilaginoasa 55 iar sold stang unghi de acoperire osoasa 51 si unghi de acoperire cartilaginoasa 55 …va rog sa-mi spuneti daca este complicat sau nu…ni s-a recomandat sa ii pun 2 pampersi timp de 2 saptamani
Buna seara.Sunt o mamica tanara si doar cu putina experienta.Imi pun toate sperantele in dumneavoastra ca ma veti ajuta si imi veti da cele mai bune sfaturi.Am o fetita de 9 luni.Am observat ca de la genunchi in jos are ~paranteze~ dar nu am dat prea mare importanta,mai ales vazand ca si sotul meu are aceeasi problema.Am crezut ca e genetic.Sora mea insa mi-a spus ca trebuie sa merg neaparat cu ea la un medic pentru ca in primul rand nu e estetic.Se poate remedia acest defect fara sa merg la un doctor?Nu stiu,de exemplu,facandu-i masaje?Noi tocmai ce ne-am mutat in Germania si e mai greu sa ne descurcam cu limba,inca nu stim unde sa cautam un medic specialist.Va rog din suflet sa imi dati un sfat.Va multumesc.O seara buna.
Buna ziua! Am o fetita in varsta de 10 saptamani. La 6 saptamani am fost la medic si i s-a facut o ecografie de sold in urma careia a fost diagnosticata cu sold displazic stang tip II b. ( Mentionez ca a fost in prezentatie pelviana).
In urma diagnosticarii de catre pediatru, fetita a fost consultata de un medic specialist si internata la sectia de recuperare copii din Sibiu, unde i s-a facut gimnastica de recuperare ( kinetoterapia Vojta) si in momentul de fata poarta tot timpul o orteza tip dr. Bernau. Intreb cat de grav este? In urma ecografiei rez. au fost urmatoarele: Unghi de acoperire: alpha stg = 51 , beta stg=55 , sold displazic tip IIb ; alpha drp = 59 , beta drp = 55 , sold matur tip I b.
Va multumesc!
Buna ziua! Am un baietel in varsta de 6 saptamani.Am fost la medic si i-am facut ecografie de sold si in urma careia mi-a dat diagnostic sold drept imatur si la 3 luni trebuie sa merg iarasi.Lui ia iesit la ecografie rezultatele urmatoare: alpha drept=59, beta drept=49,alpha stang= 10, beta 44.Va multumesc,astept raspuns.
Buna ziua am si eu o fetita de 1an si 9 luni si este instabila la mers / pliurile de la coapse sunt asimetrice la varsta de 6 luni medicu pediatru a vazut acest lucru si a zis ca nu e o problema/fetita a putut sa mearga singura la 1an si 5 luni/ fiind al treilea copiil mam ingrijorat primi doi au inceput sa mearga la 11 luni /ce ma sfatuiti sa merg cu ea la un medic ortoped?pediatru fetitei nu ma trimis zice ca nui nici o problema cu ea dar eu o vad cat ii de instabila si cade usor,imediat
Doamna doctor va rog frumos sa mă ajutați astăzi am picat pe scara cu bebe (7luni) în brațe el nu sa lovit dar il tineam doar de deasupra de fundulet și sa dat pe spate și sa auzit ca o pocnitura la coloana vertebrala și a început să plângă dar lam calmat imediat lam apăsat pe spate dar nu da semne de durere credeți ca ma ajută daca ii fac o ecografie la coloana sau trebuie alte investigații. Va rog frumos din suflet ajutati-ma ca sunt disperata.va Mulțumesc.
BUNA ZIUA CE PUTETI SA MI SPUNETI DESPRE O FETITA NASCUTA LA TERMEN, CHIAAR DEPASIT 2 SAPTAMANI, SI LA NASTERE NU SI POATE MISCA PICIORUSELE DIN ARTICULATIE DE LA GENUNCHI IN JOS….DEQ`GETELE LE MISCA. SI MANA STANGA USOR BLEAGA ASA FARA TONUS. CE POATE FI, DOAR INTRO SAPT I SE FAC TESETE LA SPITAL.MULTUMIRI
Buna ziua!
Fetita mea in varsta de 9 luni a fost diagnosticata cu luxatie bilaterala de sold si este imobilizata in aparat gipsat de 4 luni.De curand i-au aparut nucleii de osificare ai femurului.Cat mai dureaza in acest context evolutia si recuperarea?E nevoie in aceasta perioada de un supliment de calciu?Multumesc
Am un nepotel de o saptamana iar surorii mele i s-a spus abia la iesirea din spital ca are displazie de sold copilul din cauza ca l-au scos cu forcepsul. Este adevat? Se poate intampla? La fel au facut toti bebelusii la spitalul Giulesti o infectie dar nu s-a dat nici o explicatie pentru asta.
Am un nepotel de 6 luni si are un picior mai scurt cu cca. 1 cm. La ecografie si radiografie nu a reiesit ca ar avea luxatie de sold.Radiologul a zis ca ar avea bazinul strimb.Pina la aceasta virsta ,parintii lui nu au observat aceasta problema si nici medicul pediatru de familie la care de cite ori au fost l-a masurat si deci i-a intins bine piciorele.Cum se poate remedia acest defect?
Am un baietel de 11 luni si nu i-am facut ecografia de sold …. Inca nu merge in picioare singur ,doar tinut de manute ,si am impresia ca atunci cand merge calca cu picorul stang intr-o parte spre exterior ..Este normal asa ceva ?? Multumesc !
Tin sa precizez ca doar cu talpa calca spre exterior ,inca nu are stabilitate pe picioare ,vine mult pe fata cu corpul …
Buna ziua! La 4 luni am fost la ecografia de sold cu baietelul si nucleii de osificare inca nu aparusera. Acum la 6 luni am repatat ecografia si erau vizibili doar la soldul drept. Mi-a dat tratament cu vigantol marirea dozei si calciu. E vreo problema ca nu se observa la amandoua soldurile? E vreun indiciu al displaziei de sold?
Buna ziua.am o fetita de 2 luni fara 4 zile si am fost la ecograf de sold iar d nul doctor ne a spus ca avem sold bilateral imatur.llA .unghiul alfa 57 sold drept si 56 sold stang.iar unghiul beta 70 sold drept ai 72 sold stang.ni sa spus sa punem un scutec intre picioare si sa repetam eco cand va face fetita 3 luni jumate.imi puteti spune va rog cat de grav este.
Buna ziua ma scuzati de deranj am si eu o intrebare, am o fetita de aproape 7 luni si nu i am facut ecografie la solduri vreau sa stiu daca un copil cu displazie de sold se poate ridica singur in fundulet si daca se tareste pentru ca fetita mea e foarte energica. Va scriu asta pentru ca ni s a spus ca e suspecta de displazie de sold. Vreau sa stiu daca poate avea asa ceva. Medicul pediatru ne a spus asta. Va multumesc as dori un raspuns daca se poate.
Buna! Fetița mea de 1an si o luna nu își mișcă mânuță stânga .De 2 zile am observat ca pentru 30-40 de minute evita sa o folosească , nu cred ca o doare doar ca nu o mișcă deloc ! Apoi totul revine la normal .Tin sa precizez ca e perfect sănătoasă ! Ce credeți ca poate fi ? Va mulțumesc
Buna!Sunt intr-o situatie asemanatoare si m-ar ajuta tare mult sa stiu daca ati avut probleme cu displazia de sold pana la urma?sau a fost in regula ca au aparut nucleii mai tarziu? Multumesc frumos!