Cum se face trecerea de la scutec la oliță?
Trecerea de la scutec la oliţă este cea mai mare provocare cu care micuţul se va confrunta în copilăria timpurie.
Perioda optimă pentru începerea „antrenamentului” este undeva spre 2 ani când copilul devine treptat conştient de corpul său şi de funcţiile acestuia.
Secretele succesului sunt timpul și răbdarea!
Nu puneți copilul prea devreme pe oliță!
În general părinţii exagerează prin a începe mult prea devreme antrenamentul la oliţă.
- În primul rând, acest lucru este inutil, copilul nu va învăţa să-şi reţină urina și materiile fecale şi să se ceară la WC (oliţă) decât după 2 ani oricât de devreme aţi începe.
- În al doilea rând, începerea prea devreme poate să producă multe frustrări şi supărări atât în familie (din cauza aşteptărilor exgerate care nu sunt îndeplinite) dar mai ales copilului care e prea mic pentru a înţelege ce vreţi de la el atunci când îl puneţi pe oliţă.
Unii copii la care s-a impus oliţa prea devreme dezvoltă reale probleme psihologice dar si medicale (constipaţie) de aceea specialiştii recomandă cu fermitate să nu se înceapă prea devreme.
Când putem pune copilul pe oliță?
Semne că micuțul este pregatit pentru antrenamentul la oliță:
- Copilul merge fără nici o problemă. Centrii nervoşi care controlează sfincterul anal sunt aproape de cei care controlează mersul. Faptul că copilul a învăţat să meargă indică că, cel puţin anatomic, corpul lui este pregătit pentrul controlul sfincterelor.
- Copilul devine conştient de corpul lui, îşi manifestă clar nemulţumirea când scutecul este murdar şi poate să anunţe că urmează să aibă scaun.
- Copilul înţelege şi urmează comenzi simple ale părinţilor („adu jucăria” ” dă-i jucăria lui tata”, etc). Desemenea, este important ca dezvoltarea vorbirii copilului să fie adecvată.
- Copilul nu e bolnav şi nu este supus nici unui stres major (schimbarea locuinţei, boala unui membru al familiei, venirea pe lume a unui frate, etc)
- Părinţii sunt într-un moment prielnic când se pot angaja într-un demers care va cere luni de zile de răbdare, înţelegere si sprijin pentru cel mic.
Aceste condiţii sunt semne ale maturizării copilului, din punct de vedere fizic si intelectual. Acest nivel minim de maturizare este necesar atunci când ne apucăm să-l învăţăm să facă la oliţă.
Dacă aceste criterii nu sunt indeplinite, cresc şansele unui „antrenament” cu probleme si frustrări, care poate fi evitat prin amânarea momentului, măcar până când copilul se mai maturizează puţin.
Cum învăţăm copilul să facă la oliţă?
Pregătirea copilului pentru oliță
- În primul rând povestiți-i ce se întâmplă la toaletă. Lăsați-l uneori să vă însoțească la toaletă dacă este interesat.
- Arătaţi-vă interesul pentru momentul când are scaun în scutec, felicitaţi-l pentru asta. Acest lucru are rolul de a învăţa copilul să anunţe când simte că urmează să facă.
Copilul va face asocierea între scaun si remarcile pozitive ale părinţilor şi astfel, dorind aprecierea familiei, va începe să anunţe dinainte ce urmează să se întâmple. Această etapă este crucială. Doar învăţând copilul să coopereze şi să anunţe dinainte că are nevoie la toaletă veţi avea succes în demersul propus.
- Cumpăraţi o oliţă şi lăsaţi-o în preajma copilului să se obişnuiască cu ea.
- Puteţi să încercaţi să-l obişnuiţi direct la toaletă, cu un colac adaptat pentru copii, dar acest lucru e ceva mai dificil. Copilul mic se teme adesea de toaletă, de apa care curge, de faptul ca ar putea să cadă în toaletă.
Cum punem copilul pe oliţă?
- Dacă copilul are scaune la ore previzibile, puneţi-l pe oliţă la momentul potrivit. Puneţi-l pe oliţă după mese, după somn sau aleator de câteva ori pe zi.
- Dacă nu are un orar fix (caz foarte frecvent) puneţi-l pe oliţă atunci când anunţă că are nevoie. Asta dacă aţi reuşit să-l faceţi să coopereze, aşa cum indicam anterior. Dacă copilul nu anunţă atunci puteţi să încercaţi să observaţi cu mare atenţie comportamentul lui şi să deduceţi cam când urmează să facă scaunul. Atunci îl puneţi pe oliţă.
- Nu obligaţi copilul să stea pe oliţă mai mult decât doreşte. Dacă îl forţaţi s-ar putea să se revolte şi să nu mai dorească să stea deloc. La început nu va sta mai mult de câteva minute, acest lucru e normal.
- Felicitaţi-l pentru succese dar nu exageraţi cu entuziasmul pentru a nu învaţa copilul că statul pe oliţă e un mod de a fi în centrul atenţiei.
- Controlul vezicii urinare este dobândit mult mai târziu decat controlul sfincterului anal, trebuie să aveţi răbdare cu acest aspect. O explicaţie este că vezica copilului la 2 ani este prea mică şi nu poate reţine decât cantităţi foarte mici de urină. Orice depăşeşte capacitatea acesta redusă va fi eliminat afară. Controlul vezicii pe timp de noapte este învăţat ultimul, după 3 ani.
- Încercaţi folosirea scutecelor de pânză în locul celor absorbante din comerţ. Multe teorii actuale susţin că scutecul de tip pampers absoarbe atât de bine umezeala încât copilul nu mai simte când a făcut pe el. Ideea este că datorită scutecelor de bumbac care nu îndepărtează umezeala de pielea copilului, acesta va simţi un clar discomfort atunci când e ud şi va fi motivat să înveţe să facă la oliţă.
Dacă antrenamentul la oliţă nu are succes şi creează multe tensiuni şi supărări, amânaţi-l o lună sau două. Poate copilul dumneavoastră încă nu e pregatit pentru acest pas important.
Citiți și: Infecțiile urinare la copii
23 de răspunsuri la “Cum învăţăm copilul să facă la oliţă?”
buna ziua!am o fetita de 2 ani si 5 luni si ne confruntam cu o mare problema.de 3 luni de zile ne chinuim sa o invatam sa faca la olita.asta ar fii a doua incercare,prima a fost tot fara succes.fetita nu vrea sa spuna cand face pipi sau scaunul,daca o pun pe olita obligata nu face si apoi dupa ceva timp face pe ea.mentionez ca stie sa vorbeasca ,sa ceara tot ce are nevoie dar nu vrea sa spuna pipi.imi pun intrebarea oare nu simte?sau nu vrea sa spuna?va multumesc pt atentia acordata si poate aveti un sfat pentru noi.
Copilul este destul de mic, este foarte posibil sa fi inceput prea devreme antrenamentul la olita. De aceea nu aveti inca rezultate.
La olita va veti concentra exclusiv pe lipsa mare.
Controlul vezicii urinare apare mai tarziu, dupa 3 ani, asa ca este inutil sa va concentrati pe "pipi".
In primul rand, copilul trebuie sa se simta bine in preajma olitei. Daca are deja o aversiune fata de ea, trebuie s-o aruncati, sa luati alta diferita si sa-l lasati sa se "imprieteneasca" cu ea ca si cu o jucarie.
Apoi, asa cum puteti citi si in articolul de pe blog, veti incerca sa asezati copilul pe olita atunci cand e posibil sa aiba scaun. Dar fara sa-l obligati si cu multa rabdare. Deprinderile acestea necesita multe luni pentru a fi invatate.
va multumesc pentru raspuns,sper ca intr-un final sa reusim.o seara buna.
buna seara.si eu am o problema cu baietelul meu,are 2-4 luni,si nu pot nici decum sa-l imprietenesc cu olita,stie tot,dar imi spune dupa ce face pe el,il las citeva ore pe zi fara pampers sa se ude si sa vada ca trebuie sa spuna,dar degeaba,oare e prea mic sau prea smecher?sa-i schimb oala?se inerveaza foarte tare cind ii vorbesc de wc.sau olita,sau sa ne jucam doar cu ea………….cum sa procedez,as vrea sa-l invat cit mai repede posibil…….va multumesc………..
E posibil sa aiba o aversiune fata de olita, poate ca ati insistat la un moment dat mai mult sau copilul simte tensiunea care inconjoara aceasta poveste si nu-i face placere.
Se poate incerca sistarea completa a "antrenamentului" pentru cateva saptamani, dupa care sa incercati din nou, cu o olita noua.
Deasemenea, puteti incerca cu un colac de WC adaptat si sa vedeti daca nu aveti mai mult succes in a-l pune direct pe WC-u pe care il foloseste toata familia. Aici va puteti folosi de dorinta de imitatie pe care o are orice copil mic.
Oricum, e bine sa nu va grabiti. Dorinta de a-l invata cat mai repede posibil are deseori exact efectul invers, in aceasta problema.
Baietelul meu are 1 an si, desi avem si capac reductor si olita, nu le-am folosit niciodata pana acum. Ma bucur ca am citit articolul dumneavostra, voi amana momentul folosirii olitei pana pe la 1 an si jumatate.
Vreau sa va multumesc pentru informatiile de pe blog, internetul abunda de informatii contradictorii si balast.
Sotul meu e din Timisoara, desi locuim in Focsani, si s-a bucurat cand am "descoperit" articolele dumneavoastra.
O intrebare, e posibil ca dupa vaccinul de la 1 an sa fie agitat noaptea si chiar sa planga, asa cum nu face noaptea fara motiv, desi nu a avut febra, nu a avut inflamatie locala?
Multumesc.
In primele 48 de ore de la vaccin poate exista o stare de agitatie mai accentuata, la unii copii.
Daca agitatia persista mai mult de 2 zile,probabil ca sunt alte cauze (eruptie dentara, caldura, viroze, etc) si nu strica sa consultati un pediatru.
Va multumesc mult pentru aprecieri!
Buna ziua , am si eu o problema cu baietelul meu de 5 ani si 6 luni care de o vreme tot scapa caca pe el , cat sa murdareasca chiloti, nu stiu care ar fi cauza ,cea phihica sau fizica .A mai facut treaba asta si pe la varsta de vreo 4 ani dar o perioada scurta , si si-a revenit . nu stiu de unde sa incep cu rezolvarea problemei . Daca ma puteti ajuta cu un sfat ! va multumesc!
In peste 90 la suta din cazuri, aceste simptome sunt cauzate de constipatie.
De aceea trebuie sa consultati un medic specialist pediatru care va poate recomanda atat o alimentatie adecvata cat si tratament medicamentos, daca e nevoie.
Va trebui sa aveti rabdare cu copilul, sa-l incurajati sa foloseasca toaleta dimineata la trezire si dupa mesele principlale, cand sansa de a avea scaun e mai mare. Certurile sau pedepsele nu ajuta in astfel de situatii.
buna ziua!am un baietel de 2 ani si 4 luni …de 2 luni de zile am inceput sa il invatam sa sa faca la olita….mai intai am incercat la toalena …statea dar nu facea nimic;mai apoi cineva ne-a sugerat ca ar fii mai bine sa il punem la olita in fata tv…a mers face la olita …bate chiar din palme cand termina …dar cand ii pun pantaloni pe el face si nu spune….iar daca nu are nimic pe el face la olita…nu vreau sa il gramesc sa invete cat mai repede…nu vreau nici sa gresim…de aceea va cer un sfat ce trebuie facut?
va multumesc
Va trebui sa il invatati, treptat, sa anunte cand simte ca trebuie sa faca. Puteti sa il intrebati mai des, mai ales dupa mese.
Este bine ca s-a deprins cu olita, este cel mai importnat pas. Cu siguranta ca va invata treptat sa va spuna ca are nevoie la toaleta astfel incat sa il puteti pune pe olita si sa nu mai faca pe el.
Baietii de regula incep mai tarziu decat fetitele sa faca la olita, iar gata de olita pot fi si la 3 ani. La un an si jumatate doi ani, de altfel, abia isi pot controla vezica si rect-ul prin urmare este posibil sa nu va iasa din prima la un an si jumatate.
O prea mare insistenţă din partea dumneavoastră poate încurca copilul, deoarece el se luptă să înţeleagă si să facă ce vreţi. Prea multe insistente pot trezi spiritul lui NU, prin urmare cel mai bine este sa fiti intelegatori, va veni sigur timpul in care va folosi olita (poate chiar mai curand decat credeti)
Buna seara,
ma bucur foarte mult ca, am putut afla multe informatii utile din articolul d-voastra.
Fetita noastra face in aceasta saptamana 1 an si am inceput sa ne informam pe subiectul "olita".
Din majoritatea publicatiilor am inteles ca, acest proces ar trebui sa inceapa undeva dupa ce copilul are 1 an si jumatate. Dar! multe din cunostinte ale noastre, ne-au "bombardat" cu incurajari sa incepem sa punem copilul pe olita imediat, deoarece acum se obisnuiesc cu ea si tot acest proces de invatare este mai rapid si usor la aceasta virsta ( asa au facut ei cu copii lor).
Intuitia mea de mama, zice ca Nu, dar as vrea sa aflu si parerea unui specialist. Credeti ca ar trebui sa-i cumparam o olita si sa vedem cum se "imprieteneste' cu ea sau sa mai amanam acest moment?
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Buna ziua! Copilul meu de 3 ani si 4 luni are carenta de fier,lipsa poftei de mancare, dr ne-a recomandat Well Kids, dar dupa 3 zile a facut "puroi pe amigdala dreapta", febra….ne-a dat antibiotic Azitrox. Ii pot da Well Kids in continuare sau este necesara pauza in timpul administrarii antibioticului?
Baietelul meu are 2 ani si 6 luni si am reusit in lunile de vacanta sa facem la olita ziua, noaptea mai folosim scutece.Am inceput gradinita din septembrie si a inceput sa faca din nou pe el si la gradinita si acasa.E normala aceasta recidiva si cum sa procedam. Acasa il pun des si nu mai face pe el , dar nu mai cere deloc. A trecut peste stresul cu inceperea gradinitei, deja nu mai plinge dimineata si a inceput sa manince, sa se joace cu ceilalti copii.
BUNA SEARA,BAIETELUL MEU ARE 2 ANI SI 5luni,l-am dezvatat de pampers acum 7 luni si si l-am pus la olita.FACE pipi atunci cand il pun dar dupa aceea face pe el.ii explic c a trebuie sa facem caca si pisul la olica insa face continuu pe el,mai ales noaptea,face de cate 5-6ori pe noapte.Il trezesc sa il pun pe olica insa e deja ud,.DE aceea va cer parerea,cum sa procedez ca sa un mai faca.va multumesc
Buna seara. Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca am gresit sau nu: fetita mea de la 6 luni si o sapamana sta pe olita! De la 10 luni nu a mai vrut pampers deloc, cand vedea pamersul plangea rau, sau fugea! Credeti ca amgresit? Multe persoane ma judeca si mi spun ca mi am fortat copilul darnu a mai vrut! Acum are 1an si 4 luni si se aseaza singurica pe olita!
Buna ziua!Copilul meu are 2 ani, face ziua la olita, nustiu cum sa procedez noaptea, nu se cere, face in pat, da e normal sa-l trezesc din somn la olita?
Buna seara!bebelusul meu de 10luni a inceput de vreo 3sapt sa vomite in timp ce face caca.aveti idee de ce se intampla asta?
Si cum ati reusit sa scapati de aceasta problema?
Va rog sa ma ajutati copilul meu are aproape 3 ani, incercarile de a-l pune la olita pina acuma s-au soldat cu esec, merge la olita numai cu alti copii si nu face de fiecare data, dar refuza categoric sa faca caca la oala, face doar in pampers.
Buna . Fetita mea are 1 an si 7 luni .e vara si am spus sa incerc sa o dezvat . De o sapt am lasat.o pe timp de zi fara scutec .doar la somn si noaptea il pun . Imi spune cand o scapa si se tine cu mana .normal ca scapa pe ea .incerc sa fiu pe faza cand o scapa sa o pun la olita dar nu vrea sa ii dea drumu nici cum .cat ar scapa.o de tare nu face la olita .am incercat multe metode de a da drumu .dar nici cum nu am reusit .si mie mi se pare ca sta prea mult fara sa faca nimica si 4-5 ore .nu ii prea mult ?