Categorii
Bebeluș Boli

Criptorhidia – testiculul necoborât

Esențialul despre testiculul necoborât

În mod normal, la naștere, ambele testicule ale băiețeilor trebuie să fie în scrot. Atunci când un testicul (sau ambele) lipsesc din scrot, vorbim despre testiculul necoborât. Această afecțiune este cunoscută medical sub termenul de criptorhidie.

Criptorhidia afecteaza aproximativ 2% din bebelușii de sex masculin, fiind mai frecventă la băiețeii născuți prematur.

Testiculul necoborât se poate rezolva de la sine în aproximativ 20% din cazuri, acesta apărând în scrot până la 6 luni. Dacă acest lucru nu se întâmplă, este necesară o intervenție chirurgicală prin care testiculul este adus în poziție normală.

Cauzele testiculului necoborât

Testiculele se formează în abdomenul fătului, în apropierea rinichilor, și încep să coboare spre scrot în luna 7 de viață intrauterină. În mod normal, la naștere, ambele testicule ar trebui să fie coborâte în poziția normală.

În cazul copiilor cu criptorhidie, testiculul nu face drumul complet spre scrot ci rămâne blocat undeva pe traseu:

  • în abdomen, în 15% din cazuri
  • în canalul inghinal, în 25% din cazuri
  • în partea superioară a scrotului, cel mai frecvent, în 60% din cazuri

Puteți vedea o imagine cu posibilele puncte în care s-a oprit testiculul din coborâre, aici.

Motivul exact pentru care se întrerupe traseul normal al testiculului spre scrot nu este cunoscut dar se știu anumiți factori de risc pentru apariția criptorhidiei:

  • nașterea prematură
  • cazuri de criptorhidie la alți membri ai familiei
  • malformații abdominale ale sugarului
  • diabetul matern
  • consumul de tutun sau alcool în timpul sarcinii
  • expunerea la pesticide a gravidei

Simptomele criptorhidiei

Semnul clar al criptorhidiei este absența unuia sau a ambilor testicule din scrot. În cazul în care vorbim despre un singur testicul necoborât, scrotul va fi vizibil asimetric. Atunci când ambele testicule sunt necoborâte, scrotul apare plat.

Testiculele necoborâte nu produc durere sau disconfort bebelușului.

Examinarea scrotului prin palpare se face imediat după naștere, astfel că diagnosticul de criptorhidie va fi întotdeauna pus încă din maternitate.

Ce este cu testiculul care apare, dispare și apare din nou?

Această condiție se numește testicul retractil sau flotant. Testiculul este coborât în scrot dar poate uneori să se ridice din cauza reflexului puternic al musculaturii fine scrotale. Testiculul retractil poate fi adus în poziție normală prin împingerea lui ușor înapoi în scrot.

Testiculul retractil poate să apară și la băieții mai mari sau la adolescescenți, este normal și nu necesită intervenție.

Diagnosticul testiculului necoborât

Diagnosticul criptorhidiei nu este dificil. Așa cum spuneam, afecțiunea este depistată imediat după naștere prin faptul că unul sau ambele testicule ale bebelușului lipsesc din scrot.

Aspectul mai delicat al diagnosticului este găsirea testiculului necoborât. Așa cum puteți citi mai sus, testiculul lipsă poate fi oriunde pe traseul de coborâre din abdomen spre scrot.

Atunci când testiculul necoborât se află oprit în partea superioară a scrotului, el poate fi palpat și identificat. În restul cazurilor va fi nevoie de investigații imagistice pentru localizarea testiculului necoborât:

  • ecografie testiculară, inghinală sau abdominală
  • CT sau RMN după caz, mai ales atunci când se banuiește existența testiculului ectopic (dezvoltat în poziții anormale în abdomen)
technology computer keys health
Photo by MART PRODUCTION on Pexels.com

În cazuri foarte rare, un testicul, sau ambele, pot să lipsească complet. În această situație va fi necesară urmărirea copilului de către un endocrinolog.

Până la ce vârstă poate să coboare testiculul de la sine?

Criptorhidia se poate rezulva de la sine, în circa 20% din cazuri, până la 3-4 luni. Ca regulă generală, dacă testiculul nu a apărut în scrot până la 6 luni, copilul trebuie văzut de un specialist în chirurgie pediatrică.

Este important ca sugarul cu testicul necoborât să fie controlat lunar la pediatru, pentru a putea monitoriza evoluția problemei.

Cum se tratează criptorhidia?

Atunci când testiculul nu a coborât în poziție normală până la 6 luni, va fi nevoie de tratament care să-l aducă în scrot. Acesta poate fi de două tipuri:

  • chirurgical: operația se numește orhiopexie și este foarte eficientă atunci când este efectuată la timp. Intervenția se efectuează cu anestezie generală, durează în jur de o oră și copilul va fi externat în aceeași zi sau a doua zi după operație.
  • hormonal, mai rar folosit în prezent din cauză că nu este prea eficient

În trecut, operația pentru testiculul necoborât se efectua destul de târziu, după vârsta de 5 ani. În prezent, ghidurile internaționale recomandă ca aceasta să se facă cât mai repede, până la 12-18 luni, pentru a păstra intactă funcția testiculului.

Complicațiile testiculului necoborât

Testiculul este un organ extrem de important, el fiind responsabil atât cu secreția hormonului masculin (testosteron) dar și cu producția de spermatozoizi. Aceste funcții sunt influențate puternic de temperatura la care stă testiculul, în interiorul corpului putând fi cu 3 până la 5 grade mai mult decât în scrot.

Această temperatură crescută nu este sănătoasă pentru testicul, pe termen lung. În cazul în testiculul nu este adus în scrot, acolo unde temperatura este optimă, poate să apară o degradare a organului cu următoarele consecințe:

  • scăderea fertilității sau infertilitate a bărbatului la maturitate. În cazul în care vorbim de un singur testicul necoborât și operația de face înainte de 18 luni, nu ar trebui să fie consecințe asupra fertilității.
  • creșterea riscului de cancer testicular la maturitate

De reținut

  1. Testiculul necoborât în scrot până la 6 luni va necesita tratament chirurgical.
  2. Intervenția de aducere a testiculului în poziție normală se face, ideal, până la 18 luni.
  3. Riscurile amânării operației pentru criptorhidie sunt scăderea fertilității și creșterea riscului de cancer testicular.
  4. Operația pentru testiculul necoborât este eficientă și are riscuri minime.

Citiți și: Hidrocelul – urmărire și tratament

Trebuie făcută decalotarea?

surse:

https://www.childrenshospital.org/conditions/undescended-testes-cryptorchidism#overview

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/undescended-testicle/symptoms-causes/syc-20351995

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.