Despre hidrocelul copilului
Hidrocelul este o acumulare de fluid care apare în jurul testicululului, putând afecta unul sau ambele testicule. Este o anomalie destul de frecventă la bebeluși, aproximativ 1 din 10 băieței vor prezenta hidrocel la naștere.
Hidrocelul apare mai des la băieții născuți prematur.
Hidrocelul congenital nu este o afecțiune gravă și se rezolvă de la sine, de obicei. Totuși, este bine ca sugarul să fie urmărit periodic de un specialist pentru a stabili dacă este nevoie de intervenție chirurgicală pentru rezolvarea hidrocelului.
Cauzele hidrocelului la sugar
Pentru a înțelege cum apare hidrocelul congenital, trebuie să înțelegem cum se formează testiculului în viața fetală.
În burta mamei, testiculul se formează în abdomenul fătului. Pe măsură ce sarcina crește, testiculul se va deplasa din abdomen spre scrot printr-un canal care ar trebui să fie complet închis la naștere. În cazul în care acest canal nu se închide corect, băiețelul se va naște cu o acumulare de lichid în scrot, hidrocelul.
Hidrocelul congenital poate fi de două feluri, în funcție de defectul de închidere al canalului care unea scrotul cu abdomenul în viața fetală:
- Hidrocel non comunicant: este tipul în care există lichid în exces în scrot, captiv la capătul canalului comunicant, dar canalul este închis. Practic, nu mai există comuncare între scrot și abdomen. Acesta este cel mai comun tip de hidrocel congenital și se rezolvă de la sine, în cele mai multe cazuri.
- Hidrocelul comunicant: este tipul de hidrocel în care, pe lângă lichidul din scrot, există o comunicare între scrot și abdomen prin canalul care nu s-a închis. Prin acest canal deschis, lichidul poate circula înainte și înapoi între scot și abdomen. Acest tip de hidrocel nu se rezolvă singur și necesită corecție chirurgicală din cauza riscului de hernie.
Puteți vedea o imagine cu diferența dintre cele două tipuri de hidrocel aici.
Hidrocelul care apare la adolescent sau la adult este de cauză inflamatorie, traumatică sau tumorală și are alt tip de urmărire și tratament față de hidrocelul congenital al sugarului.
Atunci când testiculului nu se deplasează prin acel canal ci rămâne blocat pe traseu, vorbim despre testiculul necoborât.
Simptomele hidrocelului congenital
Hidrocelul congenital apare ca o umflătură moale, lichidă la nivelul unuia sau ambilor testiculi al bebelușului:
- în hidrocelul non comunicant, umflatura lichidă este constantă de la o zi la alta
- în hidrocelul comunicant, volumul lichidului din scrot variază. Părinții observă că în unele momente scrotul este normal iar apoi reapare lichidul din jurul testiculului. De obicei, bebelușul are scrotul de dimensiuni normale dimineața dar lichidul începe să se acumuleze și scrotul se umflă pe timpul zilei.
Hidrocelul congenital nu doare, copilul nu are nici un disconfort.
Diagnosticul hidrocelului la sugar
De obicei, hidrocelul este observat de la naștere, umflătura moale, nedureroasă a scrotului fiind un criteriu clar de diagnostic. Pediatrul copilului va observa evoluția hidrocelului la controlul lunar și vă poate îndruma spre chirurgul pediatru pentru urmărire de specialitate.
Chirurgul poate evalua suplimentar situația de la nivelul scrotului folosind ecografia testiculară sau controlând scrotul sugarului cu o lumină puternică care face ușor vizibilă cantitatea de lichid din scrot.
Tratamentul hidrocelului
Așa cum spuneam, în marea majoritate a cazurilor hidrocelul este de tip non comunicant și se va rezolva de la sine pe măsură de lichidul din scrot se resoarbe.
Întrebarea frecventă a părinților care au un băiețel cu hidrocel este: Cât așteptăm să vedem dacă se retrage hidrocelul? ––Răspunsul este: până la 1 an se așteaptă pentru ca hidrocelul să se retragă singur.
În cazul în care hidrocelul nu s-a rezolvat până la 1 an, este nevoie de intervenție chirurgicală.
Operația de hidrocel
Intervenția chirurgicală pentru tratarea hidrocelului este o operație minim invazivă, rapidă și care nu necesită spitalizare peste noapte.
Operația de hidrocel poate să difere în funcție de tipul hidrocelului:
- în hidrocelul non comunicant care nu s-a închis până la 1 an este nevoie de o mică incizie prin care să se dreneze fluidul care stagnează în scrot
- în hidrocelul comunicant, pe lângă drenarea lichidului este necesară și închiderea comunicării dintre scrot și abdomen. Operația este similară unei intervenții pentru hernie inghinală.
În cazul în care copilul are hidrocel comunicant, intervenția este obligatorie, existând riscul apariției herniei, prin canalul rămas deschis între abdomen și scrot.
De reținut
- Hidrocelul congenital este o afecțiune des întâlnită, afectând aproximativ 1 din 10 băieței.
- Hidrocelul congenital este de două feluri: non comunicant și comunicant.
- Hidrocelul non comunicant se rezolvă singur, de obicei. Hidrocelul comunicant necesită intervenție chirurgicală.
- Urmărim un sugar cu hidrocel până la 1 an. Dacă hidrocelul nu s-a rezolvat singur, e nevoie de consult chirurgical.
Citiți și: Fimoza și parafimoza